FysioExpert Olympia Haarlem vs. Tex Town Tigers (game one)
Olympia Haarlem draaide een 2-1 achterstand om in een 4-2 voorsprong in de derde inning in een situatie die eindigde in een protest.
Opmerkelijk genoeg vond er twee weken geleden een dergelijke situatie ook al plaats en was Olympia Haarlem daar eveneens bij betrokken.
De thuisploeg hield de voorsprong vast en verlengde hun winning streak naar 17 wedstrijden.
In de eerste helft van de eerste inning opende Tex Town Tigers de score op Ilona Andringa, die het hele duel gooide voor Olympia Haarlem.
De rechtshander raakte lead-off hitter Nadine Marinus met een worp, die daarna opschoof op een opofferingsstootslag van Annemiek Jansen en een honkslag van Laura Wissink.
De laatste stal daarna het tweede honk en toen er een fout op het tweede honk volgde kon Marinus het eerste punt scoren.
Met twee uit probeerde Wissink te scoren op een honkslag van Jasmine Peters, maar werd op de plaat uitgeschakeld op een aangooi van linksveldster Tomoko Goda.
Olympia Haarlem kwam onmiddellijk langszij in hun eerste slagbeurt op starter Lindsey Meadows, maar liet ook drie loopsters achter.
Shareday Christina begon met een honkslag en Brenda Beers bereikte het honk met een stootslag-honkslag.
Met één uit kwamen de honken vol toen ook Jessie van Aalst een honkslag sloeg.
De gelijkmaker werd daarna gescoord toen Meadows vier wijd gooide op Dinet Oosting.
Hierna werd Beers gedwongen uitgeschakeld op de plaat en sloot een vangbal de inning af.
Tex Town Tigers hernam de leiding in de 1e3 toen Nadine Marinus en Annemiek Jansen de slagbeurt openden met back-to-back doubles.
Vier wijd voor Kimberley Zehnder volgde, maar de Olympia-verdediging maakte even later een dubbelspel en een foul-out maakte een einde aan de slagbeurt.
In de 2e3 zorgde een opmerkelijke situatie voor drie punten.
Een situatie die voor sommigen verwarrend was, maar zeer duidelijk voor anderen.
Met één uit sloegen Mariëlle Vleugels en Jessie van Aalst beiden een honkslag.
Even later werd Vleugels gedwongen uitgeschakeld op het derde honk op een grounder van Dinet Oosting.
En daarna ontwikkelde de situatie zich.
Tomoko Goda kreeg drie slag, maar de derde slagbal kwam duidelijk via de grond.
Hierdoor bleef de bal in het spel en had de slagvrouw of moeten worden uitgetikt of had de bal naar het eerste honk gegooid moeten worden om de strikeout te completeren (en de inning af te sluiten).
Goda dacht dat ze drie slag had gekregen en begon terug te lopen richting dug-out, maar haar teamgenoten schreeuwden dat ze naar het eerste honk moest rennen.
Intussen dacht ook de TTT-verdediging dat er een inning-afsluitende-strikeout was gegooid en verliet eveneens het veld, terwijl catcher Aafje van Baal de bal teruggooide richting werpcirkel.
Echter, honkloopsters Van Aalst en Oosting bleven doorrrennen, net als slagvrouw Goda en alledrie scoorden ze een punt!
Daarmee nam Olympia een 4-2 voorsprong.
Maar daar eindigde de situatie niet.
Er volgde een lange discussie van ongeveer een kwartier tussen de TTT-coaches en de twee umpires.
Uiteindelijk werd het duidelijk dat de bal in het spel bleef op het moment dat die de grond raakte tijdens de derde slagbal.
Het was een denkfout de bal naar de cirkel terug te gooien en van de speelsters om het veld te verlaten in de gedachte dat de derde nul was gemaakt, want de wedstrijd ging gewoon verder.
TTT diende een protest in tegen de situatie en bericht werd dat het protest zich zou richtten tegen de communicatie van de umpires.
Na de onderbreking ging de wedstrijd weer verder.
De inning was nog aan de gang, Olympia had driemaal gescoord, er waren twee nullen en de speelsters van TTT moesten hun posities weer innemen.
De slagbeurt eindigde met een groundout, maar de wedstrijd was duidelijk omgedraaid in het voordeel van Olympia Haarlem.
In deze situatie is een foute aangooi gescoord en kwamen de punten alledrie in de boeken als onverdiend.
Twee weken geleden was er een zelfde soort situatie in de eerste wedstrijd van de double-header tussen Olympia Haarlem en Oolders Omaco Sparks Haarlem.
In de 1e5 stond Sparks Haarlem met 2-1 achter met twee uit en had een loopster op het derde honk.
Hierna kreeg de slagvrouw drie slag, maar was de derde slagbeurt ook niet onder controle van de catcher.
Dit keer waren het de Olympia-speelsters die van het veld begonnen te lopen in de gedachte dat het een inning-afsluitende-strikeout was, maar ook nu bleef de bal uiteraard bespeelbaar.
De loopster van het derde honk scoorde de gelijkmaker en de slagvrouw bereikte het derde honk.
Olympia Haarlem had had duidelijk van deze situatie geleerd, want het leverde de ploeg in het duel van vandaag drie punten op.
Dit was niet alleen een herkenbare situatie voor de speelsters en coaches van Olympia Haarlem, maar ook voor umpire Mariana Atanasova, die ook twee weken geleden één van de umpires was.
Met een 4-2 achterstand kreeg Tex Town Tigers de kans weer wat terug te doen in de 1e4.
Aafje van Baal begon met vier wijd en Anna-Bè Bartels sloeg een honkslag.
Met één uit sloeg Daniëlle ten Donkelaar de bal het rechtsveld in, maar dat resulteerde in een gedwongen nul op het tweede honk.
De honken kwamen vol te staan toen Nadine Marinus vier wijd kreeg, maar drie loopsters bleven achter, want Ilona Andringa sloot daarna af met een strikeout.
Olympia Haarlem voegde twee 'insurance runs' toe in de 2e5 op nieuwe pitcher Cheyenne Scheffer.
Het eerste punt werd gescoord toen Brenda Beers en Mariëlle Vleugels begonnen met back-to-back doubles.
Jessie van Aalst volgde met een puntscorende honkslag om er een 6-2 stand van te maken.
Met één uit kwamen de honken vol te staan toen pinch-hitter Stephanie Pearce vier wijd kreeg en Rachel van Veen een honkslag sloeg, maar een vangbal en een pop-out sloten de slagbeurt daarna af.
Tex Town Tigers kreeg een laatste kans tot scoren te komen in de 1e7.
Nadine Marinus begon met een tweehonkslag en Annemiek Jansen kreeg vier wijd.
Twee vangballen volgden en de inning eindigde toen Marinus gedwongen uitging op het derde honk.
|