Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 april 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar




(Tekst & Foto: Marco Stoovelaar)

Softbal onderdeel van The World Games 2021
English

BANGKOK (Thailand) - Softbal maakt in 2021 weer deel uit van het multi-sport evenement The World Games in 2021, dat dan zal worden georganiseerd van 15 tot en met 25 juli in Birmingham, Alabama (USA). Hiermee keert de sport weer terug op dit mondiale evenement. Het officiële Sport Programma voor de elfde editie van The World Games werd bekend gemaakt op vrijdag (13 april) tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van de International World Games Association (IWGA) op de SportAccord bijeenkomst in Bangkok. Naast softbal keert ook racquetball terug op het Programma.

3.600 atleten uit meer dan 100 landen zullen deelnemen aan 30 sporten in Birmingham, de eerste keer dat het evenement weer in de Verenigde Staten zal worden georganiseerd. De enige ander keer was in 1981 toen de allereerste editie van The World Games werd georganiseerd in Santa Clara, California. De elfde editie van het evenement valt ook samen met de 40e verjaardag van The World Games.

Softbal is één van de sporten op het Programma 2021 die ook deel uitmaakten van de eerste editie van The World Games. De andere sporten zijn bowling, vinzwemmen, gymastiek, karate, powerlifting, racquetball, inline-skaten, touwtrekken en water-skieën.

De overige van de 30 sporten zijn dansen, ju-jitsu, kickboxing, muaythai, sumo, kano-polo, vuistbal, floorball, handbal, korfbal, lacrosse, squash, boogschieten, biljarten, bocce (waaronder petanque), luchtsporten (ondermeer parachutespringen), frisbee, reddend zwemmen, oriëntatieloop, sportklimmen en wakeboarden.

The World Games wordt elke vier jaar georganiseerd en is goedgekeurd door het International Olympic Committee (IOC). The World Games is een multi-sport gebeurden voor niet- en eventuele toekomstige Olympische sporten.

...Nederlands Team-captain Monique Fris (links)...
...met het Brons op de World Games 1985...
...in Londen (Groot-Brittannië)...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In een verklaring verwelkomde de leiding van de World Baseball Softball Confederation (WBSC) de beslissing van de International World Games Association. ,,WBSC is vereerd door de beslissing van de IWGA'', aldus WBSC President Riccardo Fraccari. ,,Opname in multi-sport platforms zoals de World Games en de Olympische Spelen - het grootste sport-toneel - is zeer belangrijk voor het strategische plan van de WBSC om honkbal/softbal to showen en mondiaal te laten groeien. Bouwend op de Olympische terugkeer van softbal op de Tokyo 2020 Spelen wordt de World Games 2021 in Birmingham weer een nieuw belangrijk internationaal platform voor softbal-atleten om te stralen. En met de populariteit en fan-ondersteuning van onze sport in het gastland en wereldwijd zullen we er alles aan doen om mee te helpen het World Games-merk verder te laten groeien.''

Hoe landen zich kunnen kwalificeren voor deelname aan The World Games in 2021 wordt later bekend gemaakt.

Het wordt de vijfde keer dat softbal onderdeel is van het Sport Programma tijdens The World Games. Op de allereerste editie in 1981 in Santa Clara, California (USA) was er een softbal-toernooi voor zowel vrouwen als mannen. Vier jaar later, in 1985, in Londen (Groot-Brittannië), was softbal een invitatie-sport. Softbal keerde terug op The World Games in 2009 toen het evenement werd georganiseerd in Kaohsiung (Taiwan) en was weer een invitatie-sport in 2013 in Cali (Colombia). Honkbal werd alleen gespeeld tijdens The World Games in 1981.

In 1985, toen de tweede editie van The World Games werd georganiseerd in de Britse hoofdstad Londen, nam het Nederlands Softbal Team deel aan het softbal-toernooi. Het Nederlands Team, dat toen onder leiding stond van Hoofd Coach Don Wedman, speelde zeven wedstrijden en stond tegenover België, Japan, Taiwan en de USA. Oranje speelde een prima toernooi en won viermaal, twee keer van Japan en twee keer van België. Nederland won de Bronzen Medaille in Londen, waar het softbal-toernooi werd gewonnen door de USA en Taiwan op de tweede plaats eindigde.

Vijf jaar geleden, toen het evenement werd gehouden in Colombia, nam het softbalteam van Aruba deel. Onder de speelsters in dat team waren Quilen Dirksz en Riangela Flanegin, die dit seizoen in de Silver League zullen uitkomen voor Hoofddorp Pioniers.

Softbal maakte deel uit van het Sport Programma van de Olympische Spelen in 1996 (Atlanta, USA), 2000 (Sydney, Australië), 2004 (Athene, Griekenland) en 2008 (Peking, China). Softbal en honkbal keren terug op de Olympische Spelen in 2020 in Tokyo (Japan).

(16 april)




Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.