(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Nederlands Honkbal- en Softbal Museum Hall of Fame)
IN MEMORIAM
...Els Smit-ter Meulen... (1940 - 2020)... (© Foto: Ned. HB/SB Hall of Fame) |
Voormalig softbalster en Hall of Famer Els Smit-ter Meulen overleden
English
OUD-BEIJERLAND -
Els Smit-ter Meulen, die een pionier was in het Nederlandse softbal en gekozen werd in de Nederlandse Hall of Fame, is op zondag 12 januari op 79-jarige leeftijd overleden.
De afscheidsplechtigheid vond plaats op zaterdag 18 januari in Crematorium Hoeksche Waard in Heinenoord.
Maria Elisabeth (Els) Smit-ter Meulen werd geboren op 11 mei 1940 in Haarlem.
Het was in Haarlem dat Els Smit-ter Meulen in het begin van de jaren vijftig begon met softbal bij HHC, dat in maart 1991 fuseerde met Sparks.
In 2001 ontstond het huidige Sparks Haarlem na een fusie met SC Haarlem.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog introduceerde de Haarlemse gymnastiekleraar Jules Kammeijer een honkbal-variant voor vrouwen.
In deze moeilijke en zware periode werd honkbal zoveel als mogelijk in competitie-verband gespeeld door de mannen.
Om ook vrouwen iets van ontspanning te geven en een mogelijk te bieden aan sport te doen paste hij de honkbalregels aan.
Hij introduceerde kortere afstanden tussen de honken en liet pitchers onderhands gooien.
Na afloop van de oorlog zag hij tot zijn verbazing dezelfde sport gespeeld worden door Amerikaanse en Canadese soldaten die het softbal noemden.
In de daaropvolgende jaren werd softbal populairder en werden verschillende clubs opgericht of afdelingen toegevoegd aan bestaande verenigingen.
De meeste daarvan in en om Haarlem.
Daaronder was in juli 1950 ook HHC.
Els ter Meulen, die voornamelijk in het outfield speelde, toonde onmiddellijk aan een getalenteerde speelster te zijn, want ze werd ondermeer geselecteerd voor het rayonale jeugdteam van Haarlem.
In daaropvolgende jaren werd Els ter Meulen geselecteerd voor het Nederlands Softbal Team.
Ze speelde voor de vertegenwoordigende ploeg van 1955 tot en met 1967.
Aanvankelijk waren dat voorlopers van het Nationale Team, die werden samengesteld voor het spelen van één of twee wedstrijden en meestal bestonden uit speelsters van dezelfde club.
In de jaren zestig werden de eerste echte Nationale Teams geselecteerd.
...Het Nederlands Softbal Team in 1967... ...Achter: Maureen Hoyer, Toos Snater, Pien Immer, Betty Veenstra,... ...Nel Huneker, Ludy Handgraaf, Mary Boekhout, Janke Nijdam & Mary Groen... ...Voor: Lies de Wilde, Diny Zwaneveld, Els ter Meulen, Marja v.d. Veldt,... ...Saskia de Jong, Ineke v.d. Veldt & Suze van Breukelen... (© Foto: Nederlands Honkbal- en Softbal Museum) |
In augustus 1967 werd het Nederlands Softbal Team uitgenodigd voor het spelen van een reeks wedstrijden in de Verenigde Staten.
Els ter Meulen, in die tijd nog niet getrouwd, was één van de speelsters.
Op de lijst van de Oranje-ploeg van 1967 stonden ook bekende speelsters als Ineke Mulder-van der Veldt, Ludy van Mourik-Handgraaf, Betty Veenstra, Janke Nijdam, Suze van Breukelen, Mary Boekhout, Saskia de Jong en Maureen Hoyer.
De ploeg, die speelde onder de naam Holland All Stars, speelde een aantal wedstrijden in Stratford, Connecticut (USA) op het veld van de overbekende Raybestos Brakettes op Raybestos Memorial Field.
Nederland nam toen ook als gastploeg deel aan de ASA Women's Major Fastpitch National Tournament.
In een deelnemersveld van 19 teams die speelden om de nationale kampioenstitel was Nederland de enige buitenlandse ploeg.
In het toernooi speelde het Nederlands Team twee wedstrijden en verloor beide, maar Els ter Meulen werd gekozen tot Beste Outfieldster voor deze wedstrijden.
De Amerikaanse titel ging naar de Brakettes, dat toen de beschikking had over de legendarische pitchers Joan Joyce en Donna Lopiano.
In het seizoen 1967 was Joan Joyce 19-0 met een 0.14 ERA en 282 strikeouts, terwijl Donna Lopiano 21-0 wass met een 0.20 ERA en 227 strikeouts.
De bekende Ralph Raymond was één van de coaches van de Brakettes, dat ook de USA vertegenwoordigde als Nationale Ploeg op een aantal internationale evenementen, zoals het Wereldkampioenschap.
In juli 1985 is Els Smit-ter Meulen één van de twaalf personen die worden gekozen in de Nederlandse Honkbal en Softbal Hall of Fame voor haar bijdragen in de beginjaren van de softbalsport in ons land.
Ze was één van de twee nog in leven zijnde leden van deze groep.
De andere is honkbal-pitcher Herman Beidschat.
De andere leden van de 'class' van 1985 zijn Bill Arce, Dick Baas, Albert Balink, Dick Beets, Piet Besanger, Ron Fraser,Henk Keulemans, Isaäk Notebaard, Evert van Tuyl en Gerard Voogd.
De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Els Smit-ter Meulen en wenst hen veel sterkte met dit verlies.
(17 januari)
|