Grand Slam * Stats & News
Updated: 1 juli 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis & Henk Seppen)

Nederlands Softbal Team opent Play-Offs Europees Kampioenschap met verlies vs. Italie
English

CASTIONS DI STRADA (ItaliŽ) - Het Nederlands Vrouwen Softbal Team won op donderdagochtend met 12-2 van Rusland om Tweede Ronde van de 22e editie van het Europees Kampioenschap Softbal Vrouwen in ItaliŽ af te sluiten. Hierdoor bleef de ploeg ongeslagen na zes wedstrijden en eindigde op de eerste plaats in Groep F met een 3-0 record. Nederland stelde de eerste plek al veilig door de dubbele winst op woensdag. Op donderdagavond speelde Oranje de eerste wedstrijd in de Groep X wat de Play-Off Ronde is. In dit duel stond Nederland tegenover titelverdediger ItaliŽ, dat winnaar werd in Groep E en ook ongeslagen bleef. Tot dat moment waren Nederland en ItaliŽ de enige twee ongeslagen teams. 's avonds won de Italiaanse ploeg nipt met 2-1 van Oranje.

De eindstand in Groep E werd vandaag beslist. Na de resultaten van woensdag was nog een aantal wijzigingen mogelijk en/of gelijke standen. De vier teams in deze Groep speelden vandaag allemaal om 12:30 uur. ItaliŽ speelde tegen Duitsland in Castions di Strada na afloop van het duel tussen Nederland en Rusland. In Ronchi dei Legionari stond Spanje tegenover TsjechiŽ. Hoewel ItaliŽ al zeker was van een plek in Groep X was nog niet bepaald of de ploeg op de eerste, tweede of zelfs derde plaats zou eindigen. Wanneer Duitsland met groot verschil zou winnen van ItaliŽ en de Tsjechen zouden winnen van Spanje dan zou dit hebben geleid tot een gelijke stand tussen drie teams en zou Spanje zijn uitgeschakeld. Maar ItaliŽ kwam tot een comfortabele 10-0 mercy-rule winst en eindigde op de eerste plaats. Een gelijke stand tussen de overige drie teams was nog steeds mogelijk, want het duel in Ronchi was nog aan de gang en had een verlenging nodig. Wanneer de Tsjechen zouden winnen dan zouden zij tweede worden en was er uitschakeling voor Spanje. Echter, Spanje won nipt met 1-0 van de Tsjechen in acht innings, waarbij het enige punt werd gescoord na een doorgeschoten bal. Dat resulteerde dus in de gelijke stand tussen de drie teams en omdat de onderlinge resultaten voor een nieuwe gelijke stand zorgden werden de gescoorde en toegestane punten beslissend in de Team Quality Balance. Zodoende werd TsjechiŽ tweede en Spanje derde en eindigde Duitsland op de vierde plek en werd uitgeschakeld. Duitsland speelt nu op zaterdag om de zevende en achtste plaats tegen Rusland, de nummer vier uit Groep F. De drie beste teams uit Groep E en F vormen Groep X (Play-Off Ronde). Deze zes teams kwalificeerden zich ook voor de Super6, die volgend jaar weer wordt georganiseerd.

Op vrijdag speelt Nederland voor de derde dag op rij twee wedstrijden ter afsluiting van de Play-Off Ronde. Dit keer worden beide wedstrijden gespeeld in Ronchi dei Legionari. Om 12:30 uur is Spanje de tegenstander en om 17:30 uur speelt Oranje tegen TsjechiŽ. De teams die in Groep X op de eerste en tweede plaats eindigen ontmoeten elkaar zaterdagavond in de Finale.

Oranje opende het toernooi op zondagochtend met een 16-0 mercy-rule shutout tegen Oostenrijk. Op maandagavond won de ploeg met 9-6 in wat een onverwacht spannende en close game werd tegen Duitsland, waarna op dinsdag de Eerste Ronde werd afgesloten met een 16-0 winst tegen Litouwen. Op dinsdag opende Nederland de Tweede Ronde met een 8-1 winst tegen Frankrijk, waarna later op de dag met 9-0 werd gewonnen van IsraŽl.

Naast het winnen van de Europese titel zijn er nog meer kwalificaties te verdelen in het toernooi van dit jaar. Zoals gezegd, de zes beste teams gaan naar de Super6, die volgend jaar weer wordt georganiseerd. De Europees kampioen plaatst zich ook voor deelname aan de World Games 2022 en de drie beste ploegen plaatsen zich voor de WBSC Women's World Cup 2023.

(1 juli)

Overige uitslagen van Dag 5:
1e t/m 8e plaats (Tweede Ronde):
Groep E: Spanje vs. TsjechiŽ 1-0 (8 inn.); ItaliŽ vs. Duitsland 10-0 (4 inn.).
Groep F: IsraŽl vs. Frankrijk 7-0 (4½ inn.).

9e t/m 17e plaats (Tweede Ronde):
Groep G: OekraÔne vs. Hongarije 7-0; Polen vs. OekraÔne 1-0; Litouwen vs. Denemarken 2-20 (5 inn.).
Groep H: Bulgarije vs. Slowakije 5-7; KroatiŽ vs. Oostenrijk 0-1.

1e t/m 6e plaats (Play-Off Ronde):
Groep X: TsjechiŽ vs. IsraŽl 3-1; Spanje vs. Frankrijk 8-1 (6 inn.).Nederland vs. Rusland
...Lisa Hop...
...complete game...
(© Foto: Fred Versluis)
Nederland sloot de Tweeder Ronde af met een overtuigende 12-2 winst tegen Rusland. De ploeg kwam tot negen honkslagen, maar zag ook negen slagvrouwen het honk bereiken met vier wijd.

Oranje besliste het duel al snel met een 6-run rally in de eerste helft van de eerste inning op starter Mayya Shalvadze. Britt Vonk begon met vier wijd en stal het tweede honk terwijl Brenda Beers drie slag kreeg. Hierna raakten de honken vol toen Wies Ligtvoet en Maxime van Dalen eveneens vier wijd kregen. Cindy van der Zanden volgde met de eerste honkslag in de wedstrijd en dat was een 2-run single. Vonk en Ligtvoet scoorden, maar Van Dalen werd uitgeschakeld in een rundown tussen het tweede en derde honk. Nadat Van der Zanden was opgeschoven via een wilde worp kreeg MariŽlle Vleugels vier wijd en beiden scoorden toen Dinet Oosting volgde met een driehonkslag. Hierna was het Laura Wissink die vier wijd kreeg en dit keer volgde Annemiek Jansen met een 2-run double. En dat verhoogde de vroege voorsprong naar 6-0. Nederland kreeg de honken nogmaals vol na vier wijd voor Britt Vonk en Brenda Beers. Maar dit keer maakte een vangbal een einde aan de slagbeurt, waarin zeven slagvrouwen vier wijd kregen.

Nederland voegde drie punten toe in de tweede inning op vier tweehonkslagen. Maxime van Dalen opende met een tweehonkslag en scoorde op een one-out double van MariŽlle Vleugels. Met twee uit volgden Laura Wissink en Annemiek Jansen met back-to-back RBI-doubles om er een 9-0 stand van te maken.

Na de tweehonkslag van Jansen nam Iuliia Grib de pitching over. Zij sloot de tweede inning af met drie slag voor pinch-hitter Lizzie Clarijs, die inviel voor Britt Vonk. De rechtshander hield Oranje daarna puntloos in de derde inning en schakelde dit keer ook Brenda Beers en Wies Ligtvoet met drie slag uit.

Maar in de 1e4 werden nog eens drie punten gescoord met twee uit. MariŽlle Vleugels begon met een honkslag, waarna haar pinch-runner Suka Van Gurp het tweede honk stal en volgende slagvrouw Dinet Oosting vier wijd kreeg. Reliever Iuliia Grib kwam vervolgens tot drie slag op powerhitter Laura Wissink en zag Annemiek Jansen wordne uitgevangen. Met twee uit keerde Britt Vonk terug als pinch-hitter. De linkshandige slagvrouw maakte goed contact en sloeg een 3-run homerun, wat de voorsprong opvoerde naar 12-0.

Lisa Hop gooide het hele duel voor Nederland. In de tweede helft van de eerste inning kreeg de rechtshander een lead-off single tegen van Tatiana Zhuchkova, maar zij ging gedwongen uit en een dubbelspel eindigde de eerste Russische slagbeurt.

In de tweede inning was het Milana Kozhina die een honkslag voor Rusland met ťťn uit. Zij werd gedwongen uitgeschakeld en dit keer sloot Hop af met een strikeout.

Rusland werd hierna op rij uitgeschakeld in de derde inning, maar wist daarna tweemaal tot scoren te komen in de vierde. Ervaren speelster Daria Semenova begon met een honkslag en Marina Barysheva volgde met een tweehonkslag. Met ťťn uit scoorden beiden op een honkslag van Milana Kozhina. Maar daar bleef het bij. Doordat het verschil van tien punten intact bleef eindigde het duel na vier complete innings via de mercy-rule.


Rusland - Nederland 2-12 (4 inn.)
1234567RHE
Nederland6303 -1290
Rusland0002 -250
pitcher Nederlandinn.SOBBHRER
Lisa Hop, W (3-0)41-522

pitchers Ruslandinn.SOBBHRER
Mayya Shalvadze, L (0-2)1.217799

Iuliia Grib2.142233

Homerun: Nederland: Britt Vonk (1)(4e,3-run,2 uit,op Grib).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Galip Sonmez (Duitsland), 1B-Franck Lautier (Frankrijk), 3B-Nikolay Pilev (Bulgarije).
Official Scorer-Luciano Luciani (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer-Mario Fedele (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Gabriele Hardinger (Oostenrijk).
Umpire-in-Chief-????.
Aanvangstijd-10:00 uur.
Speeltijd-1:45 uur.
Locatie-Campo da Softball, Castions di Strada (ItaliŽ) (veld Softball Club Castionese).

Game Notes:
649e interlandwedstrijd van het Nederlands Vrouwen Softbal Team.
21e wedstrijd van Nederland tegen Rusland.
18e overwinning van Nederland tegen Rusland.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 28° C; windrichting noordoost; windsnelheid 11 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 49%.Nederland vs. ItaliŽ
Vorige week, tijdens hun laatste voorbereidingen op het Europees Kampioenschap, ontmoetten de twee ploegen elkaar in een oefenduel, dat door Oranje met 7-3 werd gewonnen.

...Maxime van Dalen...
...RBI-double...
(© Foto: Fred Versluis)
De laatste keer dat de twee Europese aartsrivalen daarvoor tegenover elkaar stonden was tijdens de WBSC Europe/Africa Olympic Qualifier in 2019 in Vleuten. Toen nam Nederland een vroege 4-0 voorsprong op de ervaren Italiaanse pitching-aas Greta Cecchetti in de eerste inning. De Italiaanse ploeg pakte een punt terug in de eigen eerste slagbeurt, voegde vier punten toe in de tweede en won met 7-4 om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Een paar weken eerder had de ploeg ook al de Europese titel in de wacht gesleept.

Deze successen werden gerealiseerd onder leiding van de geliefde Hoofd Coach Enrico Obletter, die de ploeg ook zou leiden tijdens de Olympische Spelen vorig jaar in Japan. Echter, vanwege de coronavirus pandemie (COVID-19) werden de Olympische Spelen uitgesteld naar dit jaar. Triest genoeg overleed Enrico in februari op de veel te jonge leeftijd van 61 jaar vanwege complicaties als gevolg van het coronavrius. Enrico werd opgevolgd door zijn assistent Federico Pizzolini. Enrico's vrouw Giovanna Palermi bleef bij de ploeg als ťťn van de coaches.

Vanavond was Greta Cecchetti ook de starter en ook nu keek ze tegen een snelle achterstand aan, maar dit keer stond ze maar ťťn punt toe in de eerste inning. Britt Vonk opende met een tweehonkslag, schoof op naar het derde honk op een grounder van Brenda Beers en scoorde op een 2-out double van Maxime van Dalen.

De Italiaanse formatie kwam onmiddellijk langszij in hun eerste slagbeurt op Ginger de Weert. Ze gooide vier wijd op lead-off hitter Brittany Abacherli, waarna ze een honkslag tegen kreeg van Andrea Howard. Doordat daar een foute aangooi op volgde kwam Abacherli op het derde honk terecht. Ze scoorde even later het gelijkmakende punt toen Howard gedwongen werd uitgeschakeld op een grounder van Emily Carosone.

Beide teams bereikten de honken weer in de tweede inning, maar de Italiaanse kwam het dichtst bij een punt. In de 1e2 schakelde Greta Cecchetti de eerste twee slagvrouwen met drie slag uit, waarna ze een honkslag tegen kreeg van Laura Wissink, maar die strandde op het eerste honk. In de 2e2, met ťťn uit, bereikte Giulia Longhi het honk na een fout, waarna Elisa Cecchetti volgde met een tweehonkslag. Maar met loopster op het tweede en derde honk maakten twee pop-flies een einde aan de slagbeurt.

De derde inning bleef ook puntloos, hoewel beide teams weer op de honken kwamen. Dit keer was het Oranje dat in scoringspositie kwam. Britt Vonk begon met vier wijd en bereikte het tweede honk via een opofferingsstootslag van Brenda Beers, waarna ze opschoof naar het derde honk op een grounder van Jessie van Aalst. Volgende slagvrouw Maxime van Dalen kreeg vier wijd, maar ging gedwongen uit. Met ťťn uit in de 2e3 leverde Emily Carosone de derde Italiaanse honkslag af, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Erika Piancastelli, die daarna achterbleef op het eerste honk.

...Greta Cecchetti...
...winnende pitcher...
(© Foto: Henk Seppen)
In de vierde inning kwamen beide teams weer in scoringspositie, maar de Italiaanse ploeg wist dit keer tot scoren te komen. In de 1e4 sloeg Dinet Oosting een tweehonkslag met ťťn uit voor Nederland, maar een dubbelspel volgde. Laura Wissink kreeg drie slag, terwijl Oosting probeerde te stelen, maar zij werd op het derde honk uitgeschakeld wat een einde maakte aan de Oranje-slagbeurt.

De Italiaanse ploeg had meer succes in de eigen vierde slagbeurt. Andrea Filler opende met een driehonkslag, waarna ze het leidende punt scoorde op een opofferingsslag van Giulia Longhi. Met twee uit nam Marjolein Merkx de Oranje-pitching over. Zij werd begroet met een tweehonkslag van Giulia Koutsoyanopulos, maar sloot daarna af met een strikeout.

Nadat Nederland op rij was uitgeschakeld in de 1e5 kreeg de Azzurri de honken vol in de 2e5. Met ťťn uit werd Emily Carosone geraakt door een worp en kreeg Erika Piancastelli vier wijd. Carosone's pinch-runner Elisa Grifagno en Piancastelli schoven op na een grounder van Amanda Fama. Met twee loopsters in scoringspositie en het eerste honk open kreeg Andrea Filler opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop op te zetten. Maar de gedwongen loop kwam niet. In plaats daarvan werd Giulia Longhi uitgevangen wat een einde maakte aan de slagbeurt en dus bleven de drie loopsters achter.

De Oranje-aanval werd weer op rij uitgeschakeld in de 1e6, waarna de thuisploeg het honk bereikte in de zesde opeenvolgende slagbeurt. Met twee uit sloeg pinch-hitter Beatrice Ricchi een honkslag. Lindsey Meadows werd hierna ingezet als nieuwe pitcher en zij kreeg een inning-afsluitende vangbal.

In de 1e7 kreeg Nederland een grote kans om tot scoren te komen en minimaal de stand in balans te brengen. Echter, in plaats daarvan bleven drie lopers achter. Marielle Vleugels begon met een honkslag, waarna haar pinch-runner Lisa Hop in scoringspositie kwam nadat volgende slagvrouw Dinet Oosting ook een honkslag sloeg. Dat leidde tot een werpsterswissel, want Ilaria Cacciamani werd ingezet en moest het opnemen tegen Laura Wissink. Omdat er geen ruimte was om haar op het honk te zetten met een opzettelijke vrije loop moest ze gooien op de powerhitter, maar hierna volgde een cruciaal moment. Hop en Oosting probeerden op te schuiven na een wilde worp, maar de eerste werd op het derde honk uitgeschakeld. Met ťťn uit en Oosting op het tweede honk kreeg Wissink vier wijd. Nederland kreeg daarna de honken vol toen Wies Ligtvoet een honkslag sloeg. Dat bracht Britt Vonk in het slagperk, maar Cacciamani schakelde de record-international met drie slag uit. De reliever kwam vervolgens ook tot drie slag op Brenda Beers om een einde aan de wedstrijd te maken.


Italie - Nederland 2-1
1234567RHE
Nederland1000000-172
ItaliŽ100100X-260
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Ginger de Weert, L (1-1)3.211421

Marjolein Merkx2222--

Lindsey Meadows0.1-----

pitchers ItaliŽinn.SOBBHRER
Greta Cecchetti, W (3-0)6 (*)62611

Ilaria Cacciamani, SV (1)1211--

(*) - Cecchetti gooide op twee slagvrouwen in de zevende inning.

Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Jens Jakobsen (Denemarken), 1B-Galip Sonmez (Duitsland), 3B-Franck Lautier (Frankrijk).
Official Scorer-Tamara Cossar (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer-Mario Fedele (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Gabriele Hardinger (Oostenrijk).
Umpire-in-Chief-????.
Aanvangstijd-20:06 uur.
Speeltijd-2:29 uur.
Locatie-Campo da Softball, Castions di Strada (ItaliŽ) (veld Softball Club Castionese).

Game Notes:
650e interlandwedstrijd van het Nederlands Vrouwen Softbal Team.
116e wedstrijd van Nederland tegen ItaliŽ.
47e nederlaag van Nederland tegen ItaliŽ.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Halfbewolkt, 25° C; windrichting noordoost; windsnelheid 13 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 48%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.