Grand Slam * Stats & News
Updated: 26 februari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis, Franco Bagattini & WBSC)

IN MEMORIAM

...Enrico Obletter...
(1959 - 2021)...
(© Foto: Fred Versluis)
Enrico Obletter, Hoofd Coach Italiaanse Nationale Softbal Ploeg, overleden
English

L'AQUILA (ItaliŽ) - Enrico Obletter, die sinds 2017 de Hoofd Coach was van het Italiaanse Nationale Softbal Team, is op maandag (22 februari) onverwacht overleden op slechts 61-jarige leeftijd. Bericht werd dat hij een week eerder in het ziekenhuis was opgenomen in intensive care met het coronavirus (COVID-19). Triest genoeg overleed hij een aantal dagen later aan complicaties. Enrico Obletter was de meest succesvolle club-coach in het Italiaanse softbal. Vooral in de Italiaanse softbal-familie is er veel verdriet over het verlies van Enrico Obletter, maar er zijn ook veel reacties van ongeloof vanuit Nederland, net als uit andere Europese landen en wereldwijd, want de coach was zeer gerespecteerd en was een geliefde persoonlijkheid. In 2019 leidde hij de Nationale Ploeg van ItaliŽ naar zowel de Europese titel als plaatsing voor de Olympische Spelen in Japan, die voor vorig jaar op de agenda stonden. Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus werd het evenement uitgesteld naar dit jaar.

Enrico Obletter werd geboren op 7 september 1959 in Sydney (AustraliŽ). Daar groeide hij op en studeerde op het St. Mary's Cathedral College. In de jaren zeventig keerde Obletter terug naar ItaliŽ, naar de regio waar zijn ouders opgroeiden. Hij speelde aanvankelijk professsioneel voetbal, maar koos kort daarna voor honkbal, werd catcher en speelde voor Chieti, met wie hij in 1984 promoveerde naar de Serie A2. Enrico begon zich vervolgens meer en meer te richten op het coachen, vooral in softbal, en werd de coach van het team van Parma. Obletter toonde zijn coach-kwaliteiten en onderstreepte ook zijn kennis van alle aspecten van de sport.

In 2000 was hij de Pitching Coach van het Italiaanse Nationale Softbal Team tijdens de Olympische Spelen, die toen werden gehouden in zijn geboortestad Sydney (AustraliŽ). Destijds nam de ploeg voor het eerst deel aan de Spelen en stond onder leiding van Antonio 'Tonino' Micheli, die eveneens een succesvolle coach was. Tien jaar maakte Obletter deel uit van de Italiaanse coaching-staf van Micheli, die in 2017 overleed. Micheli leidde het Italiaanse Team naar vier Europese titels. Obletter maakte ook nog twee jaar deel uit van de coaching-staf toen Marina Centrone de Hoofd Coach was.

In verschillende jaren combineerde Obletter zijn coachtaken binnen het Italiaanse Team met het coachen van club-teams. Hij werd de meest succesvolle club-coach ooit in het Italiaanse softbal. Door de jaren heen coachte Obletter de teams van Macerata, Caserta en Bussolengo in de hoogste afdeling. Hij leidde deze teams samen naar negen Italiaanse titels, driemaal winst van de Italiaanse Beker en vijf Europa Cups. Obletter was tien jaar de Hoofd Coach van Macerata (1998-2007). In 1998-2001 coachte hij het team naar vier opeenvolgende Italiaanse titels. In 1999-2001 won Macerata driemaal op rij de Europa Cup. Hij won er daarna nog eens twee met de ploeg in 2005 en 2006.

In 1993 trouwde Obletter met Giovanna Palermi, die vele seizoenen uitkwam in de Italian Softball League en de Italiaanse Nationale Ploeg. In haar loopbaan kwam de derde honkvrouw uit voor San Saba Roma, Lazio Roma, Bologna, Bussolengo, Lucca, Torino, Macerata, Caserta en Chieti. Giovanna werd dertien keer landskampioen, waarvan zesmaal met Macerata. Met de Italiaanse Ploeg werd ze tweemaal Europees Kampioen en nam ze deel aan twee Wereldkampioenschappen. In 2000 nam ze met ItaliŽ deel aan de Olympische Spelen in Sydney (AustraliŽ). Giovanna Palermi is momenteel de Manager van het softbalteam van Saronno en is ook ťťn van de coaches van het Italiaanse Onder-21 Team.

...Rebecca Soumeru als pitcher...
...voor Macerata in 2006...
(© Foto: Franco Bagattini)
...Macerata na winst van de Europa Cup in 2006...
...Rebecca Soumeru staat naast Enrico Obletter...
...op de achterste rij...
In 2006 speelde Nederlands Team-pitcher Rebecca Soumeru voor Obletter en Macerata in de Italian Softball League. In dat jaar won ze met de ploeg de Europa Cup. Een emotionele Rebecca kijkt terug op dat seizoen: ,,Enrico heeft me naar ItaliŽ gehaald, hij was daar een vaderfiguur voor me tijdens mijn seizoen in Macerata. Het was iemand die altijd klaarstond voor me, net als Giovanna. Hij haalde me op, bracht me naar hun huis en kookte voor ons. Ik vond het heel bijzonder dat hij mij vroeg om naar Macerata te komen. Het was wel Enrico Obletter, een topcoach, en dat hij mij dan vroeg om te komen spelen en opnam in zijn familie. Als coach was hij gedreven en gepassioneerd, hij was fanatiek. Om tegen hem te spelen was dat wel eens lastig. Maar om voor hem te spelen was dat zo fijn. Iemand die het maximale geeft en achter zijn meiden staat en met zijn team wil winnen. Hij stond altijd klaar voor ons en was altijd aanspreekbaar. Ik kon uren naar zijn verhalen luisteren. We hebben altijd contact gehouden, een berichtje sturen en natuurlijk op het veld. Kortgeleden dacht ik nog aan hem. Toen maakte ik voor het eerst zelf gnocchi. Dat was het eerste dat Enrico voor me maakte toen ik bij hem was''.

Rebecca gaat verder: ,,Dit is heel heftig allemaal, een groot gemis. Uiteraard voor Giovanna, maar natuurlijk ook voor zijn speelsters, zijn meiden. Enrico was een hele fijne man. Als we elkaar zagen, altijd even een dikke knuffel. Ja, ik ben hier heel emotioneel van. Het is zo triest. Hij verdiende het zo om naar de Olympische Spelen te gaan. Ik gunde het hem zo. Zo jammer dat hij het dan niet samen met zijn meiden kan doen, met deze groep. Ik hoop dat het team hier alleen maar sterker door kan worden''.

In verschillende berichten werd Obletter de 'hart en ziel' en het 'symbool' van het Italiaanse softbal genoemd. Enrico Obletter werd in januari 2017 benoemd tot Manager van het Nationale Team Programma tijdens de jaarlijkse Italiaanse Coach-conventie in Treviso. Tegelijkertijd werd hij toen gekozen tot Coach of the Year voor het voorgaande seizoen na Bussolengo naar hun tweede opeenvolgende Italiaanse kampioenstitel te hebben geleid. Met zijn aanstelling was Obletter de Manager of Hoofd Coach van zowel de Italiaanse Nationale Ploeg als het Italiaanse Onder-19 Softbal Team.

In zijn eerste jaar als Hoofd Coach van de Italiaanse Ploeg leidde Obletter het jonge, maar zeer getalenteerde team tijdens het Europees Kampioenschap van 2017 in Bollate (ItaliŽ). In de Finale verloor ItaliŽ met 7-1 van Nederland, dat toen de titel heroverde, nadat ItaliŽ twee jaar eerder had gewonnen in Rosmalen (Nederland).

...Enrico Obletter met Britt Vonk na winst van...
...de European Premiere Cup met Bussolengo...
...in 2017 in Haarlem (Nederland)...
(© Foto: Fred Versluis)
Ook in 2017 was Obletter weer Hoofd Coach van Bussolengo. Op het veld van Sparks Haarlem in Haarlem (Nederland) won Bussolengo toen de European Premiere Cup door in de Finale van het toernooi met 8-0 te winnen van Terrasvogels. Tijdens het evenement speelde de Nederlands Team-international Britt Vonk voor de ploeg als pick-up player. Ze was net teruggekeerd uit de USA waar ze met Scrap Yard Dawgs de Championship Series had gewonnen van de National Pro Fastpitch (NPF).

,,Toen ik hem voor het eerst ontmoette was ik gelijk onder de indruk van hem'', zegt Britt Vonk over het spelen voor Enrico in 2017. ,,Het was een hele bijzondere man, voor wie ik veel respect had. Ik had al tegen hem gespeeld, maar nu was hij mijn coach. Wat me altijd opviel was dat hij het teamgevoel enorm belangrijk vond. En dat iedereen daarin een rol speelde. Hij liet iedereen in een team zichzelf belangrijk voelen. Daar was ik van onder de indruk. Ook tijdens zo'n Europa Cup toernooi waar ineens een paar buitenlanders invliegen, zoals ik, maar hij was zeer transparant. En hij was super gepassioneerd van het softbal. Daar kreeg ik enorm veel energie van. Ja, hij kon wel eens tekeer gaan, maar er werd altijd naar hem geluisterd. Ik heb hele goede ervaringen met hem gehad. Het bericht dat hij was overleden was een enorme shock. Na wedstrijden van het Nederlands Team praatten we altijd met elkaar, op het veld, in het hotel. Dat dat niet meer gaat gebeuren en dat hij niet meer op het veld zal staan, dat is zo gek''.

Na het seizoen 2017 stopte Obletter als Hoofd Coach en werd opgevolgd door Craig Montvidas, die Bussolengo leidde in 2018 en 2019. Net als Obletter was Montvidas een zeer succesvolle en actieve coach. Nadat hij eerder ook al Oranje Hoofd Coach was geweest leidde Montvidas zes jaar (2009-2014) het Nederlands Nationaal Team Programma en coachte het Nederlands Team naar drie opeenvolgende titels tijdens een Europees Kampioenschap (2009, 2011, 2013). Tijdens het Europa Cup-toernooi van 2017 in Haarlem stonden en praatten Obletter en Montvidas vaak samen en deelden hun gedachten en ideeŽn over softbal.

Craig Montvidas, die de Camp Coordinator is van de European Softball Coaches Association (ESCA), reageerde: ,,Afgelopen maandag waren we bezig met de planning van een nieuwe activiteit voor ESCA en uiteraard werd Enrico's naam daarbij genoemd om hem uit te nodigen als ťťn van de gastsprekers. Kort daarna hoorden het vreselijke nieuws. Het is ongelooflijk en een enorm verlies. In de laatste twintig jaar hebben we verschillende clinics en camps samen gedaan. In die jaren heb ik Enrico goed leren kennen''.

...Enrico Obletter met Oranje-Coach Saskia...
...Kosterink na de Finale van het Europees...
...Kampioenschap 2017 in Bollate (ItaliŽ)...
(© Foto: Fred Versluis)
Montvidas vervolgt: ,,Ik prijs mezelf gelukkig dat ik de kans heb gehad om samen te werken met Enrico en ik heb altijd genoten van het luisteren naar zijn verhalen over de sport waar hij zo van hield. Een man met veel passie voor softbal. Enrico zal enorm worden gemist, maar niet vergeten! Ik weet hoe trots hij was op al zijn speelsters en staf voor alles wat ze samen hebben bereikt, en ik ben er zeker van dat zijn verlies degenen die met hem hebben samengewerkt nog sterker zal maken. Ik wil mijn diepste medeleven betuigen met Enrico's vrouw Giovanna en zijn familie in deze buitengewoon emotionele en bedroevende tijd''.

Voormalig Nederlands Softbal Team-speelster Saskia Kosterink speelde in vier seizoenen voor Bollate in de Italian Softball League. Met Bollate speelde ze tegen teams die werden gecoached door Obletter. Ook speelde ze tegen hem tijdens Europa Cup Toernooien met Sparks Haarlem. In meer recente jaren werd Saskia Kosterink de Hoofd Coach van het Nederlands Onder-19 Team en Assistent Coach van het Nederlands Softbal Team. ,,Enrico was iemand die de volle honderd procent vroeg van iedereen, maar iemand ook op een bepaalde manier kon triggeren om tot prestaties te komen'', reageerde Saskia Kosterink. ,,Enrico had echt een blauw hart, hij hield van ItaliŽ, van het softbal-spelletje. Na een wedstijd maakte het niet uit wat voor kleur shirt je droeg of voor welk team je speelde, of het nou een speelster was of een coach, hij wilde altijd met iedereen over softbal praten. Dat heb ik zelf ook gemerkt als aankomend coach, hij gaf vertrouwen en stimuleerde me om ermee door te gaan. Als iemand iets goed had gedaan, ook al was je van een ander team, gaf hij vaak een compliment. Hij zag altijd het goede, het talent in de mensen. Bij de Italiaanse teams was hij echt de leider van het team. Hij nam iedereen op sleeptouw.''

Juni Francisca stond tegenover Enrico Obletter als Hoofd Coach van Sparks Haarlem en het Nederlands Softbal Team. Francisca: ,,Door de jaren heen heb ik veel contact met hem gehad en we stonden verschillende keren tegenover elkaar als coach. Enrico was een zeer markante en emotionele coach met veel passie en vurigheid. Dat is een verschil met andere coaches. Hij ging er altijd vol in en had veel kennis. Als we na een wedstrijd met elkaar in gesprek waren en er was geen wedstrijd-emotie, was duidelijk wat een intelligente softbal-coach het was. Teamsfeer en een familiegevoel was belangrijk voor hem. Dat vind ik ook altijd, de saamhorigheid, 'the love for the game'. In elk team zitten vedetten, dan is het belangrijk een team bij elkaar te houden, geen eilandvorming. Enrico wist ook elke individuele speelster te benaderen en wist wat elke speelster nodig had''.

...Enrico Obletter schudt de hand met Nederlands Team...
...Hoofd Coach Juni Francisca voor de Finale van het...
...Europees Kampioenschap 2017 in Bollate (ItaliŽ)...
(© Foto: Fred Versluis)
Lachend voegt Francisca toe: ,,Ik heb met Sparks nog nooit van Enrico verloren. Door zijn reacties en emoties wist ik wat hij aan het doen was. Het was een echt schaakspel. Maar aan de andere kant zal dat voor hem ook zo zijn geweest. Natuurlijk leren alle coaches van elkaar. Tijdens het Wereldkampioenschap van 2016 in Canada heb ik samen met Stanley Doney veel met hem gesproken. Er was wederzijds respect en hij kon met iedereen overweg. Na de wedstrijd tegen Nederland tijdens het toernooi waarin ItaliŽ zich plaatste voor de Olympische Spelen zei hij tegen mij dat het een stuk moeilijker was geweest als ik coach zou zijn geweest van Nederland.''

Vorig jaar was Juni Francisca de Hoofd Coach van Bussolengo als opvolger van Craig Montvidas. Francisca: ,,Daar ben ik hem natuurlijk ook vaak tegen gekomen. We spraken toen ook veel over de nationale programma's. Er is een grote persoonlijkheid van ons heengegaan. Hij heeft veel gedaan voor het Europese softbal. Enrico heeft er hard voor gewerkt om de Spelen te bereiken en nu stond hij voor de deur, maar is hij tegengehouden door die vreselijke ziekte. Heel jammer''.

Vanaf 2018 kwam de ommekeer in het Italiaanse softbal. Begin dat jaar was Enrico Obletter de Hoofd Coach van het ItaliŽ Onder-19 Team tijdens de Asia Pacific Cup in Sydney (AustraliŽ). ItaliŽ was de enige Europese deelnemer aan het toernooi. Hoewel de ploeg sterke tegenstanders trof en nauwelijk mogelijkheden had gehad om zich in de winterperiode voor te bereiden werden er twee wedstrijden gewonnen. In de ploeg kwam ook een aantal speelsters uit van de Italiaanse Nationale Ploeg. Voor alle speelsters maakte het toernooi deel uit van de voorbereidingen op drie andere internationale evenementen later in het jaar.

In juli 2018 leidde Obletter het Italiaanse Onder-19 Team naar de titel op het Europees Onder-19 Kampioenschap. In de finale, die werd gespeeld in het Italiaanse Ronchi dei Legionari, won ItaliŽ met 7-3 van Ierland, dat zich verrassend had geplaatst voor de Finale na een sterk toernooi te hebben gespeeld. Een week later was er weer Italiaans succes, want het Italiaanse Onder-22 Team pakte ook de titel op het Europees Onder-22 Kampioenschap in Trnava (Slowakije). In die Finale won Italie, onder leiding van Hoofd Coach Andrea Longagnani, nipt met 5-4 van Nederland.

Later in 2018 leidde Enrico Obletter de Italiaanse Ploeg naar de Play-Offs van het Wereldkampioenshap in Japan. Op 8 augustus, in Ichibara City, kwam ItaliŽ tot een 7-0 shutout tegen China om zich te plaatsen voor de Top-8. Nadat de ploeg zich had geplaatst liep een blijde Enrico terug naar de team-bus en vierde de prestatie met zijn mede-coaches en speelsters. Met op zijn gezicht uiteraard die kenmerkende brede lach.

In september 2018 moest Obletter's Team het opnemen tegen TsjechiŽ in de Finale van de allereerste Super6, die toen werd georganiseerd in Hoofddorp (Nederland). Echter, de Finale verregende en op basis van de voorronde werd de Tsjechische ploeg uitgeroepen tot toernooi-winnaar.

...Enrico Obletter (staande 2e rechts met pet) viert feest met de speelsters...
...en coaches van het Italiaanse Team na winst van de titel op het...
...Europees Kampioenschap 2019 in Ostrava (TsjechiŽ)...
(© Foto: Fred Versluis)
2019 was een groot jaar voor het Italiaanse softbal en wederom onderstreepte Enrico Obletter zijn winnaars-mentaliteit als coach. Eerst veroverde ItaliŽ de titel op het Europees Kampioenschap in Ostrava (TsjechiŽ). Een maand later, in Vleuten (Nederland), eindigde ItaliŽ op de eerste plaats van het Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Toernooi. In al deze jaren werd Enrico Obletter zeer geliefd bij de speelsters van wie de kwaliteiten en prestaties groeiden en hij realiseerde een uitstekende teamsfeer.

Op 6 juli 2019, in Ostrava (TsjechiŽ) werd de Finale gespeeld van het Europees Kampioenschap, waarvan een aantal wedstrijden toen ook werd gespeeld in buurland Polen. Vanaf het begin was het duidelijk dat ItaliŽ en Nederland ook nu weer de favorieten waren voor de titel. In de voorronde waren beide teams 5-0. In de volgende ronde diende Nederland ItaliŽ de eerste nederlaag toe door met 6-2 te winnen. In de Kampioensronde eindigden de twee ploegen op de eerste en tweede plaats om de Finale te bereiken. Dat werd een thriller, gewonnen door ItaliŽ met 3-2, dankzij een 2-run homerun van Laura Vigna in de vijfde inning.

Meer succes volgde een maand later en een droom werd waarheid. In Vleuten (Nederland) namen de Nationale Teams van Botswana, Frankrijk, Groot-BrittanniŽ, ItaliŽ, Nederland, Spanje, TsjechiŽ en Zuid-Afrika deel aan het Europa/Afrika Olympisch Kwalificatie Toernooi. De winnaar van het evenement zou zich plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020 in Japan, waar softbal en honkbal weer zouden terugkeren op het Olympisch Programma. In de voorronde won ItaliŽ hun wedstrijden tegen Botswana (7-0), TsjechiŽ (2-0) en Frankrijk (5-1) om de Super Round te bereiken. In deze Ronde, op 26 juli, stond ItaliŽ tegenover Nederland, dat twee van hun drie wedstrijden had gewonnen. In dit cruciale duel kwam Nederland tot een rally van vier punten in de eerste inning. ItaliŽ pakte een punt terug in de eigen eerste slagbeurt, maar sloeg daarna toe in de tweede inning. Emily Carosone (3-run) en Erika Piancastelli sloegen back-to-back homeruns om ItaliŽ op een 5-4 voorsprong te zetten. In de derde inning voegde Giulia Longhi een 2-run homerun toe om er een 7-4 stand van te maken. De resterende innings waren nagelbijters, maar ItaliŽ hield de voorsprong vast en won. Tijdens de wedstrijd bleef Enrico Obletter zijn speelsters oppeppen.

Een dag later sloot ItaliŽ het evenement af met een 5-0 winst in de beslissende wedstrijd tegen Groot-BrittanniŽ om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen! ItaliŽ scoorde tweemaal in de eerste inning na een honkslag van Erika Piancastelli en een fout. Beatrice Ricchi voegde een RBI-double toe in de derde. En in de vierde slagbeurt werden nog eens twee punten gescoord op een honkslag van Laura Vigna en een fout. Pitcher Greta Cecchetti domineerde, gooide 13 keer drie slag en stond in zeven innings maar drie honkslagen toe. Van de buitenkant oogde Enrico in dit duel kalm. Maar toen de laatste nul was gemaakt sprong hij uit de dug-out, twee armen in de luchten, vierde feest en omhelsde iedereen. ItaliŽ ging naar de Olympische Spelen 2020!

In augustus 2019 leidde Obletter het Italiaanse Onder-19 Team, uiteraard vergezeld door Andrea Marcon als Delegatie-leider, tijdens de World Cup Softbal Onder-19 in Irvine, California (USA). Daar eindigde ItaliŽ op de elfde plaats en werd het tweede beste Europese land in het toernooi achter TsjechiŽ (10e plaats). Nederland eindigde op de 13e plaats, Ierland was 14e.

...Enrico Obletter (staand in het midden) viert de plaatsing...
...voor de Olympische Spelen in Japan tijdens de Europa/Afrika Qualifier...
...2019 in Vleuten (Nederland)...
(© Foto: WBSC)
Maar toen veranderde de hele wereld in het begin van 2020. Vanwege de coronavirus-pandemie (COVID-19) werden wereldwijd vrijwel alle internationale softbal- en honkbal-evenementen afgelast of uitgesteld. En vele andere sport-evenementen en andere activiteiten. De Olmpische Spelen werden verplaatst naar 2021. ItaliŽ zou vorig jaar het Europees Softbal Kampioenschap organiseren, maar ook dat toernooi werd uitgesteld naar later dit jaar.

Voor Enrico Obletter zou het zijn tweede Olympische Spelen zijn geweest, twintig jaar nadat hij de Pitching Coach was van de Italiaanse Ploeg die deelnam aan de Spelen van 2000 in Sydney (AustraliŽ).

Andrea Marcon, President van de Italiaanse Honkbal en Softbal Bond (FIBS), maakte het overlijden van Enrico Obletter bekend via de sociale media-kanalen van de Italiaanse Bond. Hij schreef: ,,Met een heel zwaar hart moet ik jullie meedelen dat Enrico Obletter, Manager van ons Nationaal Softbal Team, er niet meer is. Enorme pijn, een onbeschrijfelijk verlies. Mijn eerste gedachten zijn voor Giovanna en al haar dierbaren. Ik heb hier geen woorden voor''.

Andrea Marcon, die een voormalige softball-umpire is, en Obletter waren hechte vrienden. Marcon schreef een ontroerende en emotionele brief aan Enrico. Ter nagedachtenis aan Obletter werd de brief van Marcon gepubliceerd op de website van de Italiaanse Bond:

,,Beste Enrico,
In deze uren, sinds ik het nieuws van de verslechtering van je toestand ontving, lees en herlees ik de laatste berichten die we uitgewisseld hebben. Berichten van genegenheid, gekoppeld aan de vriendschap die ons de afgelopen 30 jaar bindt. Over jou praten is niet gemakkelijk, want in mijn rol moet ik de geweldige coach in herinnering brengen, de leider die meer dan wie dan ook in ItaliŽ in staat was om de teams die hij coachte te laten zegevieren. Maar ik kan niet denken aan de landstitels, de bekers, de titels met het nationale team en de Olympische kwalificatie. Ik kan het niet, want voor mijn ogen heb ik alleen de vrijgevige man, met een groot en oprecht hart.
Ik zal de gesprekjes in de fysioruimte missen, met voor ons de koffie bereid met de mokka die Elio naar alle uithoeken van de wereld meebrengt en die luide lach met je verhalen over je leven op de softbalvelden. Ik zal de momenten missen waarop je me de reden voor je keuzes hebt uitgelegd, hoewel ik herhaalde dat je me niets hoefde te vertellen of uit te leggen, omdat het niet mijn plicht is om ze te bespreken. En elke keer dat ik je op deze manier antwoordde keek je me aan en herhaalde: ''Je bent mijn president en je moet het weten''. Ik sluit mijn ogen en zie de omhelzing van Utrecht, na de overwinning op Groot-BrittanniŽ, en ik hoor nog steeds je woorden: ''Ik ben blij dat ik je niet heb teleurgesteld''.
Magnetisch, bekwaam, winnend. Maar bovenal een geweldige vriend van mij en van het Italiaanse en wereldsoftbal.
Beste Enrico, ik heb je berichten opnieuw gelezen en, uit de grond van mijn hart, zeg ik je dat ik enorm trots ben dat ik jou als mijn bondscoach heb gehad.
Goede reis, grote broer.
Ik hou van je.''

...Enrico Obletter viert de winst na de Finale van...
...het European Premiere Cup-toernooi 2018...
...met Bussolengo in Haarlem (Nederland)...
(© Foto: Fred Versluis)
Gabriel Waage, President van Softball Europe, reageerde: ,,Ik ben geschokt. Enrico was ťťn van de meest gerespecteerde coaches in Europa. Enrico verenigde alle Italiaanse nationale teams om de grote droom te verwezenlijken om een ticket te bemachtigen voor de Olympische Spelen in Tokyo. Ik ben zo verdrietig dat hij zo kort voordat zijn droom werkelijkheid werd is overleden''.

Ami Baran, Secretary-General van Softball Europe, zegt: ,,Ik kan niet geloven dat het is gebeurd, ik ben erg bedroefd door het overlijden van Enrico en ik heb hier geen woorden voor. We zijn hier nu allemaal voor zijn familie, zijn vrienden, zijn team en we zullen hem voor altijd in ons hart houden''.

Door de jaren heen sprak de auteur van dit verhaal ook regelmatig met Enrico als we elkaar weer tegenkwamen tijdens een international evenement, wanneer ik daar was als official scorer, team-official of verslaggever. Dat waren altijd plezierige momenten. Enrico had altijd een lach op zijn gezicht en was altijd positief. Zijn enthousiasme, het samenzijn met zijn speelsters, zijn passie als coach, of dat nou vanuit de coach-box bij het derde honk was of vanuit de dug-out. Ik herinner me het plezier op zijn gezicht, maar ook bij zijn collega-coaches en zijn speelsters toen ItaliŽ zich plaatste voor de Play-Offs van het WBSC Wereldkampioenschap Softbal in Japan. En toen ItaliŽ zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen, herinner ik me hoe hij zijn beide armen in de lucht deed, schreeuwde, feest vierde en zijn coaches en stafleden omhelsde, maar ook zijn speelsters en zijn goede vriend Andrea Marcon, die er altijd was als Delegatie-leider, maar ook de Italiaanse fans die met de ploeg waren meegereisd om getuige te zijn van dit historische moment.

Enrico Obletter was een zeer gerespecteerde en geliefde coach, vol passie, iets dat hij regelmatig vol overtuiging toonde. Of dat nou met een clubteam was of met de Nationale Ploeg. Enrico was zeer benaderbaar, had altijd tijd voor een praatje en hij stimuleerde zijn speelsters wat in de voorbije jaren zorgde voor veel succesvolle wedstrijden van de Italiaanse Nationale Ploeg. Enrico zal door velen worden gemist. Niet alleen in ItaliŽ, maar wereldwijd.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Enrico's vrouw Giovanna en overige familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit enorme verlies.

Addio Enrico, Riposa in Pace

(26 februari)

...Links: Enrico Obletter als coach van Macerata tijdens het Europa Cup Toernooi 2005...
...Rechts: Enrico begroet Nederlands Team Hoofd Coach Connie Clark en de umpires voor de...
...de cruciale wedstrijd van de Europa/Afrika Olympische Qualifier 2019 in Vleuten (Nederland)...
(© Foto's: Franco Bagattini (links) & Fred Versluis (rechts)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.