Grand Slam * Stats & News
Updated: 28 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Fred Versluis)

Nederlands Softbal Team wint close game vs. Duitsland op Dag 2 Europees Kampioenschap
English

CASTIONS DI STRADA (ItaliŽ) - Het Nederlands Vrouwen Softbal Team won met 9-6 van Duitsland in wat een spannende ontmoeting werd op maandagavond (28 juni), Dag 2 van de 22e editie van het Europees Kampioenschap Softbal Vrouwen in ItaliŽ.

Oranje opende het toernooi op zondagochtend met een ruime 16-0, mercy-rule, shutout tegen Oostenrijk.

De ploeg sluit de Eerste Ronde op dinsdagmiddag af tegen Litouwen, dat zondag opende met een 17-1 nederlaag tegen Duitsland. Vandaag verloor de ploeg met 17-0 van Oostenrijk.

Vandaag nam Nederland een vroege voorsprong, maar keek halfverwege de vierde inning ineens tegen een 3-2 achterstand aan. Oranje kwam langszij, hernam de leiding, maar zag Duitsland de achterstand weer terugbrengen naar 7-6 in de zesde inning, voordaat Nederland twee 'insurance runs' toevoegde.

De wedstrijd, de 20e tussen de twee landen, werd de spannendste sinds de allereerste ontmoeting in 2001. Tijdens het Europees Kampioenschap van dat jaar won Nederland slechts met 2-0. De zes punten die Duitsland scoorde zijn de meeste sinds de ploeg er drie scoorde in een 12-3 nederlaag tijdens het Europees Kampioenschap in 2007. Sinds dat jaar won Nederland voor vandaag de volgende veertien wedstrijden met een mercy-rule puntenverschil, waaronder tien shutouts. In negen van die wedstrijden scoorde Oranje tien of meer punten.

Eerder dit jaar stonden Nederland en Duitsland tegenover elkaar in vier oefenwedstrijden tegen elkaar, die werden gespeeld in twee double-headers. Alle wedstrijden werden door Oranje winnend afgesloten.

Op 2 mei, in Enschede, boekte Nederland twee overtuigende shutouts en won met 11-0 en 17-0. Op 6 juni, in Hengelo, voegde Oranje weer een shutout-overwinning toe, dit keer met 13-0. In het tweede duel in Hengelo scoorde Duitsland het enige punt in de reeks, maar verloor met 10-1.

In mei publiceerde het Duitse nationale postbedrijf Deutsche Post, in samenwerking met de Duitse Sport Bond (Deutsche Sporthilfe), een serie postzegels ter viering van een aantal Olympische sporten. In de serie postzegels, genaamd 'FŁr den sport' (voor de sport), zijn ook softbal (95 cent) en honkbal (80 cent) opgenomen.

Door de winst zal Nederland op de eerste plaats eindigen in Groep B, ongeacht het resultaat tegen Litouwen op dinsdag wat de laatste wedstrijd is in de Eerste Ronde. Hierdoor zal Oranje uitkomen in Groep F in de Tweede Ronde, die op woensdag van start gaat. Op die dag komt Nederland tweemaal in actie, beide keren in Castions di Strada, waar de ploeg vandaag ook speelde.

In de eerste wedstrijd, die om 10 uur begint, ontmoet Nederland de nummer twee uit Groep D. Wie dat wordt zal worden beslist in de wedstrijden van dinsdag. Door de resultaten van vandaag hebben allevier de teams in deze groep nog een kans op de eerste of tweede plaats te eindigen. Die teams zijn Spanje, Frankrijk, OekraÔne en Slowakije, die momenteel in deze volgorde de ranglijst vormen.

Later op de dag, vanaf 17:30 uur, is de volgende tegenstander IsraŽl, dat op de eerste plaats zal eindigen in Groep C. IsraŽl opende op zondag met een 7-0 winst tegen KroatiŽ. Vandaag verraste de ploeg met een 5-4 overwinning tegen TsjechiŽ en daarmee werd de eerste plaats bezegeld. Met een 1-0 achterstand sloeg IsraŽl in de tweede inning toe met vier punten en voegde een punt toe in de vierde slagbeurt. Hoewel de Tsjechische ploeg terugkwam wist IsraŽl de voorsprong vast te houden. De ploeg werd met 10-7 'outhit', maar de Tsjechische verdediging maakte drie fouten. Twee jaar geleden eindigde TsjechiŽ op de vierde plaats, terwijl IsraŽl afsloot met een negende plek.

Naast het winnen van de Europese titel zijn er nog meer kwalificaties te verdelen in het toernooi van dit jaar. De Europees kampioen plaatst zich ook voor deelname aan de World Games 2022, de drie beste ploegen plaatsen zich voor de WBSC Women's World Cup 2023 en de zes beste teams gaan naar de tweede editie van de Super6, die volgend jaar weer wordt georganiseerd.

(28 juni)

Overige uitslagen van Dag 2:
KroatiŽ vs. Denemarken 3-2; Bulgarije vs. Polen 0-10 (5 inn.); TsjechiŽ vs. IsraŽl 4-5; Hongarije vs. Rusland 0-18 (4 inn.); Oostenrijk vs. Litouwen 17-0 (2½ inn.); Spanje vs. Frankijk 10-2 (4½ inn.); OekraÔne vs. Slowakije 8-7; Polen vs. ItaliŽ 0-10 (4 inn.).De wedstrijd van vanavond begon ongeveer een half uur later dan gepland vanwege de lengte van de voorgaande wedstrijd die werd gespeeld in Castions di Strada, waar vandaag vijf ontmoetingen werden afgewerkt. De wedstrijd tussen OekraÔne en Slowakije duurde twee uur en 25 minuten en eindigde net voor acht uur. OekraÔne won met 8-7 wat ervoor zorgde dat dinsdag een beslissende dag wordt in Groep D.

Nadat het duel van start was gegaan kreeg Duitsland de eerste twee slagvrouwen op de honken op Ginger de Weert, maar werd puntloos gehouden. De lead-off hitter voor Duitsland was Katharina Szalay, die sinds 2017 in de hoogste Nederlandse afdeling speelt. Tot en met vorig jaar speelde ze voor Terrasvogels, dat na afloop van vorig seizoen fuseerde met Onze Gezellen. Hannah Held, die vanavond de startende pitcher was voor Duitsland, speelt eveneens voor de Haarlemse ploeg. Ze speelde eveneens voor Terrasvogels vorig jaar.

In de eerste helft van de eerste inning bereikte Katharina Szalay het honk na een fout, waarna volgende slagvrouw Milena BŲttger vier wijd kreeg. Hierna schakelde Ginger de Weert de volgende drie speelsters uit, waarvan twee met drie slag.

Even later opende Oranje de score. Britt Vonk begon met een tweehonkslag, Brenda Beers kreeg vier wijd en de twee schoven een extra honk op nadat Jessie van Aalst werd uitgevangen. Beiden scoorden toen Maxime van Dalen een tweehonkslag sloeg.

In de 1e2 kreeg Ginger de Weert drie nullen op rij en had ook weer twee strikeouts. Dit keer kwam ze tot drie slag op Lee Lankhorst en Lara Brockmeyer, die beiden eveneens in de Nederlandse Hoofdklasse hebben gespeeld. Lankhorst speelde in 2018 en 2019 voor Tex Town Tigers, Brockmeyer speelde voor Roef! tijdens het seizoen van vorig jaar.

Duitsland kreeg weer een kans iets te gaan doen in de 1e3, want opnieuw kreeg de ploeg de eerste twee slagvrouwen op de honken. Dit keer werd Mara Sandner geraakt door een worp, waarna Katharina Szalay op het honk kwam na een fout en dat was al de tweede van de Oranje-verdediging in minder dan drie innings. De twee schoven op via een opofferingsstootslag van Milena BŲttger, maar bleven achter op het tweede en derde honk, want Ginger de Weert voegde hierna weer twee strikeouts toe.

Na de twee punten te hebben tegen gekregen in de eerste inning herstelde Hannah Held. Ze kreeg wel weer twee honkloopsters in de tweede slagbeurt, maar schakelde ook twee slagvrouwen met drie slag uit en hield Oranje puntloos. De rechtshander voegde nog eens twee strikeouts in de derde inning.

Na al dicht bij een punt te zijn geweest in de eerste en derde inning kwam Duitsland tot scoren in de 1e4. De ploeg nam de leiding zelfs over dankzij een 3-run rally op Lisa Hop, die in deze inning de Oranje-pitching overnam. Echter, het scoren kwam tot stand op slechts ťťn honkslagen en weer twee fouten, zodat de punten alledrie onverdiend waren. In deze slagbeurt zette de Duitse Hoofd Coach Udo Dehmel drie pinch-runners en een pinch-hitter in. Twee van de pinch-runners scoorden. Fiona Brosch begon met een infield-hit, waarna haar pinch-runner Larissa Keller in scoringspositie kwam na vier wijd voor Lioba Biswas. De laatste werd vervolgens ook vervangen door een pinch-runner, Anne Rathjen. Hierna was het de bedoeling de twee loopsters op te schuiven via een opofferingsstootslag van Lee Lankhorst. Die plaatste inderdaad een stootslag, maar die leek te eindigen in een gedwongen nul op het derde honk. Echter, er volgde een foute aangooi van derde honkvrouw Lizzie Clarijs en dat stelde Keller in staat te scoren. Nederland leek vervolgens meer tegenputen te gaan voorkomen, want Rathjen werd gedwongen uitgeschakeld op het derde honk op een grounder van Lara Brockmeyer en pinch-hitter Rebecca Hillebrand kreeg drie slag. Intussen was Lisa Kšlblein ingezet als pinch-runner op het eerste honk voor Brockmeyer. En zo waren er nu twee nullen, maar stonden er wel nog loopsters op het eerste en tweede honk. Volgende slagvrouw Katharina Szalay sloeg een grounder naar korte stop Britt Vonk en dat leek de derde nul te gaan worden. Maar nu was het Vonk die een foute aangooi maakte, waardoor beide loopsters tot scoren konden komen en Duitsland op een 3-2 voorsprong kwam. Een grounder eindigde de slagbeurt, maar het was ineens een heel andere (en close) wedstrijd geworden.

De Duitse voorsprong was van korte duur, want Dinet Oosting opende de 2e4 met een homerun. Met ťťn uit sloeg Suka Van Gurp een honkslag en schoof op na een grounder van Britt Vonk, maar bleef achter op het tweede honk.

Nadat Duitsland op rij was uitgeschakeld in de 1e5 (met twee strikeouts) nam de Oranje-aanval het heft weer in handen in de tweede helft van de slagbeurt door met twee uit viermaal te scoren.

...Laura Wissink...
...belangrijke 3-run homerun...
(© Foto: Fred Versluis)
Jessie van Aalst opende de 2e5 met vier wijd en kwam in scoringspositie nadat volgende slagvrouw Maxime van Dalen werd uitgevangen. Van Aalst schoof op naar het derde honk na een wilde worp, maar werd vervolgens op de plaat uitgeschakeld toen ze probeerde te scoren op een grounder richting eerste honk van Cindy van der Zanden. En zo waren er twee nullen, maar Nederland brak even later de 3-3 stand dankzij een hiernavolgende tweehonkslag van MariŽlle Vleugels, want Van der Zanden scoorde helemaal vanaf het eerste honk. Annemiek Jansen werd hierna op het tweede honk ingezet als pinch-runner voor Vleugels en met het eerste honk open koos de Duitse coaching ervoor opzettelijk vier wijd te geven aan Dinet Oosting om een gedwongen loop te creŽren, maar ook om de powerhitter te ontwijken. Echter, dat bracht de volgende powerhitter in het slagperk, want nu stond Laura Wissink tegenover pitcher Hannah Held. Jansen en Oosting schoven eerst op na een doorgeschoten bal, waarna ze scoorden toen Wissink de bal diep het midveld indreunde voor een 3-run homerun, die Oranje op een 7-3 voorsprong zette.

De spanning keerde weer helemaal terug in de wedstrijd in de 1e6, waarin ook even het licht uitval, maar na een onderbreking kon het duel weer worden hervat. In de zesde scoorde Duitsland weer drie punten om de achterstand terug te brengen naar 7-6! Met ťťn uit kwamen de honken vol te staan na een honkslag van Lee Lankhorst, vier wijd voor Lisa Kšlblein en een infield-hit van Mara Sandner. Dat leidde tot een werpsterswissel, want 'veteraan' Lindsey Meadows nam het over van Lisa Hop. Zij kreeg een 'force play-grounder' van Katharina Szalay, wat zorgde voor de uitschakeling van Lankhorst op de plaat. Maar met twee uit sloeg Milena BŲttger een tweehonkslag langs de linksveld-lijn om de honken schoon te vegen en de drie loopsters binnen te brengen! Met BŲttger in scoringspositie sloot Meadows af met een strikeout, maar het was weer een close game geworden.

Maar in de 2e6 voegde Nederland nog eens twee 'insurance runs' toe op nieuwe pitcher Claudia Volkmann, die ook in de Nederlandse Hoofdklasse heeft gespeeld (Terrasvogels, Roef!). Britt Vonk opende met een driehonkslag en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Brenda Beers. Nadat de laatste uitging bij een steelpoging volgde Jessie van Aalst met een solo-homerun. De volgende twee slagvrouwen werden uitgeschakeld, maar Oranje stond nu met 9-6 voor.

In de 1e7 kreeg Lindsey Meadows drie opeenvolgende nullen. Ze schakelde de eerste twee slagvrouwen met drie slag uit, waarna een grounder een einde maakte aan deze enerverende wedstrijd, die rond half twaalf werd afgesloten.


Nederland - Duitsland 9-6
1234567RHE
Duitsland0003030-641
Nederland200142X-9104
pitchers Duitslandinn.SOBBHRER
Hannah Held, L (0-1)544777

Claudia Volkmann11-322

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Ginger de Weert361---

Lisa Hop, W (1-0)2.142363

Lindsey Meadows, SV (1)1.23-1--

Homeruns: Nederland: Dinet Oosting (2)(4e,solo,0 uit,op Held), Laura Wissink (1)(5e,3-run,2 uit,op Held), Jessie van Aalst (2)(6e,solo,1 uit,op Volkmann).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Gianluca Magnani (ItaliŽ), 1B-Franck Lautier (Frankrijk), 3B-Ibůn Arťvalo Lafuente (Spanje).
Official Scorers-Mario Fedele (ItaliŽ), Tamara Todaro (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer-Maurizo Ronchi (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Anna Di Luca (ItaliŽ).
Umpire-in-Chief-Stefano Russi (ItaliŽ).
Aanvangstijd-20:28 uur.
Speeltijd-2:37 uur.
Locatie-Campo da Softball Castions di Strada (ItaliŽ) (veld Softball Club Castionese).

Game Notes:
Onderbreking van 30 minuten na uitvallen licht-installatie in 1e helft 6e inning.
645e interlandwedstrijd van het Nederlands Vrouwen Softbal Team.
20e wedstrijd van Nederland tegen Duitsland.
20e overwinning van Nederland tegen Duitsland.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 29° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 8 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 48%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.