Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 juni 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Fred Versluis)

Nederlands Softbal Team sluit Eerste Ronde Europees Kampioenschap af met shutout
English

CERVIGNANO DEL FRIULI (ItaliŽ) - Het Nederlands Vrouwen Softbal Team kwam tot aan 16-0 shutout in 2½ inning tegen Litouwen op dinsdag (29 juni) ter afsluiting van de Eerste Ronde van de 22e editie van het Europees Kampioenschap Softbal Vrouwen in ItaliŽ. Op woensdag, Dag 4 van het evenement, begint de Tweede Ronde en dat is de volgende stap richting Play-Offs en de allesbeslissende Finale, die op zaterdagavond wordt gespeeld.

Oranje opende het toernooi op zondagochtend met een ruime 16-0, mercy-rule, shutout tegen Oostenrijk. Op maandagavond won de ploeg met 9-6 in wat een overwacht spannende en close game werd tegen Duitsland.

Met de winst van vandaag bleef Nederland ongeslagen in Groep B nadat de eerste plaats al werd veilig gesteld door de overwinning op maandagavond.

Oranje vervolgt het toernooi nu in Groep F in de Tweede Ronde. Op woensdag speelt de ploeg de eerste twee wedstrijden in deze Groep in Castions di Strada. In de eerste wedstrijd, die om 10 uur begint, ontmoet Nederland Frankrijk, dat op de tweede plaats eindigde in Groep D. De eindstand in deze Groep werd vandaag beslist doordat Spanje ongeslagen bleef na de 4-1 winst tegen Oekraine. Hierdoor eindigde Frankrijk op de tweede plaats. Later op woensdag, vanaf 17:30 uur, is de de volgende tegenstander IsraŽl, dat de ongeslagen winnaar werd in Groep C na een 13-3 winst vanmiddag tegen Denemarken.

Op donderdagochtend (10 uur) sluit Oranje Groep F af tegen Rusland, dat vanavond op de tweede plek eindigde in Groep A. Rusland stelde de tweede plaats veilig na een 11-0 winst tegen Polen, dat hierdoor de derde plaats eindigde. Titelverdediger Italie bleef in deze Groep ongeslagen en zet de Tweede Ronde voort in Groep E.

De Groepen E en F zijn de twee Groepen, waarin de teams spelen om de eerste tot en met achtste plaats. Deze Groepen zijn samengesteld uit de twee beste teams uit elk van de vier Groepen uit de Eerste Ronde. De teams die in de Groepen A, B, C en D op de derde en vierde plaats eindigden spelen nu verder in Groepen G en H om de negende tot en met zeventiende plaats.

De drie beste teams uit de Groepen E en F plaatsen zich voor Groep X (zes teams) en dat is de Play-Off Ronde. Afhankelijk van de eindrangschikking in Groep F zal Nederland de eerste wedstrijd in Groep X op donderdagavond spelen.

Naast het winnen van de Europese titel zijn er nog meer kwalificaties te verdelen in het toernooi van dit jaar. De Europees kampioen plaatst zich ook voor deelname aan de World Games 2022, de drie beste ploegen plaatsen zich voor de WBSC Women's World Cup 2023 en de zes beste teams gaan naar de tweede editie van de Super6, die volgend jaar weer wordt georganiseerd.

(29 juni)

Overige uitslagen van Dag 3:
Hongarije vs. Bulgarije 2-8; OekraÔne vs. Spanje 1-4; Slowakije vs. Frankrijk 0-13 (4 inn.); KroatiŽ vs. TsjechiŽ 0-8 (5 inn.); Denemarken vs. IsraŽl 3-13 (5 inn.);
Bulgarije vs. ItaliŽ 0-27 (3 inn.); Duitsland vs. Oostenrijk 7-3; Rusland vs. Polen 11-0 (4 inn.); ItaliŽ vs. Hongarije 19-0 (2½ inn.).

Eindstanden Eerste Ronde:
Groep A: 1. ItaliŽ, 2. Rusland, 3. Polen, 4. Bulgarije, 5. Hongarije. Groep B: 1. Nederland, 2. Duitsland, 3. Oostenrijk, 4. Litouwen.
Groep C: 1. IsraŽl, 2. TsjechiŽ, 3. KroatiŽ, 4. Denemarken. Groep D: 1. Spanje, 2. Frankrijk, 3. OekraÔne, 4. Slowakije.

Groeps-indelingen Tweede Ronde:
1e t/m 8 plaats:
Groep E: Duitsland (B2), ItaliŽ (A1), Spanje (D1), TsjechiŽ (C2). Groep F: Frankrijk (D2), IsraŽl (C1), Nederland (B1), Rusland (A2).

9e t/m 17e plaats:
Groep G: Denemarken (C4), Hongarije (A5), Litouwen (B4), OekraÔne (D3), Polen (A3). Groep H: Bulgarije (A4), KroatiŽ (C3), Oostenrijk (B3), Slowakije (D4)....Dinet Oosting...
...derde homerun...
(© Foto: Fred Versluis)
Op een zeer hete middag stond Nederland tegenover Litouwen in de laatste wedstrijd van de Eerste Ronde. Oranje kwam tot een 16-0 shutout-overwinning en dat is dezelfde uitslag als tijdens het Europees Kampioenschap van 2017 in het Italiaanse Bollate toen de twee landen voor het eerst in de historie tegenover elkaar stonden.

De wedstrijd van vandaag werd gespeeld in Cervignano del Friuli, ťťn van de vele (kleine) historische plaatsen in deze fraaie Italiaanse regio, dicht bij de Adriatische Zee. Het gebied waar Cervignano ligt wordt al sinds 181 v.Chr. bewoond toen daar het plaatsje Aquileia werd gesticht. Sinds in elk geval 912 kan de naam Cerveniana (of Cirvignanum) worden teruggevonden in oude documenten.

Op het complex van Baseball and Softball Club Tigers, dat werd geopend in 2016, kwam Nederland tot een rally van negen punten in de tweede helft van de eerste inning om de toon te zetten in het duel tegen Litouwen.

Ugne Kucinskaite, die het hele duel gooide voor Litouwen, gooide vier wijd op lead-off hitter Britt Vonk, die even later het tweede honk stal en het derde honk bereikte na een wilde worp, voordat volgende slagvrouw Brenda Beers eveneens vier wijd kreeg. Er volgde nog een wilde worp en dat stelde Vonk in staat te scoren. Beers bereikte het derde honk en kon eveneens scoren toen daar een foute aangooi op volgde. Hierna kreeg Jessie van Aalst eveneens vier wijd. Zij stal daarna het tweede honk en scoorde het volgende punt na een honkslag van Maxime van Dalen, die later opschoof naar het derde honk na een doorgeschoten bal. Cindy van der Zanden werd hierna de vierde slagvrouw die vier wijd kreeg. Nadat ook zij het tweede honk had gestolen scoorde Van Dalen na een wilde worp, waarna Van der Zanden het volgende punt scoorde op een honkslag van MariŽlle Vleugels. En zo had Nederland inmiddels vijfmaal gescoord voordat de eerste nul kon worden gemaakt. Met ťťn uit volgde nog wat power, want Lizzie Clarijs en Suka Van Gurp leverden back-to-back RBI-doubles af en Britt Vonk volgde met een RBI-triple. Vonk scoorde daarna het negende punt in de inning op een grounder van Wies Ligtvoet. Pinch-hitter Annemiek Jansen volgde nog met een tweehonkslag, maar zij bleef achter.

Zeven punten werden toegevoegd in de tweede inning, waarin opnieuw het nodige power-slagwerk te zien was van de Oranje-slagvrouwen. Cindy van der Zanden opende met een tweehonkslag en scoorde na een honkslag van MariŽlle Vleugels, waarna Dinet Oosting volgde met haar derde homerun in drie dagen. Lizzie Clarijs bereikte even later het honk via een infield-hit en Suka Van Gurp kreeg vier wijd. Hierna sloeg Lindsey Meadows een puntscorende pinch-hit single. Wies Ligtvoet zorgde met vier wijd voor volle honken en Annemiek Jansen volgde met een 2-run single. En dat verhoogde de stand naar 16-0 en er waren nog steeds geen nullen in deze slagbeurt. Maar hierna volgden snel drie nullen.

Litouwen bereikte slechts eenmaal het honk op Kirsten Scheele, die alledrie de innings gooide voor Nederland. Met twee uit in de eerste helft van de eerste inning kreeg de ervaren rechtshander een honkslag tegen van Nomeda Neverauskaitť. Scheele sloot af met een strikeout. Ze gooide ook driemaal drie slag in zowel de tweede als de derde inning. En dat maakte na slechts 55 minuten een einde aan de wedstrijd.

Hierdoor bleef Litouwen puntloos in de Eerste Ronde. De ploeg opende op zondag met een 17-1 verlies in vier innings tegen Duitsland, waarna eveneens een 16-0 shutout volgde tegen Oostenrijk in 2½ inning op maandag. De ploeg kwam tot drie honkslagen tegen Duitsland, maar bleef hitloos tegen de Oostenrijkse pitching. Nomeda Neverauskaitť sloeg ook ťťn van de drie honkslagen in de eerste wedstrijd.


Nederland - Litouwen 16-0 (2½ inn.)
1234567RHE
Litouwen000 -012
Nederland97X -16120
pitcher Litouweninn.SOBBHRER
Ugne Kucinskaite, L (0-1)2-6121616

pitcher Nederlandinn.SOBBHRER
Kirsten Scheele, W (2-0)38-1--

Homerun: Nederland: Dinet Oosting (3)(2e,2-run,0 uit,op Kucinskaite).
Box Score
Play-by-Play
Umpires:
HP-Galip Sonmez (Duitsland), 1B-Franck Lautier (Frankrijk), 3B-Ńkos Farkas (Hongarije).
Official Scorer-Luciano Luciani (ItaliŽ).
Play-by-Play Scorer-Stefano Burlini (ItaliŽ).
Technical Commissioner-Anna Di Luca (ItaliŽ).
Umpire-in-Chief-Hans Hornstra (Nederland).
Aanvangstijd-12:30 uur.
Speeltijd-0:55 uur.
Locatie-Campo Comunale, Cervignano del Friuli (ItaliŽ) (veld Softball Club Tigers Cervignano).

Game Notes:
646e interlandwedstrijd van het Nederlands Vrouwen Softbal Team.
Tweede wedstrijd van Nederland tegen Litouwen.
Tweede overwinning van Nederland tegen Litouwen.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 30° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 13 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 50%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.