Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 februari 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Kitty Dirksen)

Neptunus wint ook Pre-Season Indoor Tournament
English

REUSEL - Het softbalteam van Neptunus heeft voor de tweede keer dit jaar een internationaal toernooi gewonnen. Op zondag (26 februari) won de Rotterdamse ploeg de 15e editie van het jaarlijkse internationale Pre-Season Indoor Tournament, georganiseerd door Roef! in de sporthallen van Optisport Sporthuis Reusel, gelegen in de plaats Reusel, ten zuiden van Moergesteld, Roef!'s thuishaven.

Iets meer dan een maand geleden won Neptunus het internationale Indoor Cup Softball Tournament in Schiedam. Toen won Neptunus nipt met 1-0 van Roef! in de Finale. Dit keer kwam Neptunus opnieuw tot een shutout in de Finale en won met 4-0 van Onze Gezellen.

Negen teams namen dit jaar deel, waaronder één uit het buitenland en dat was Les Pharaons d'Evry-Courcouronnes uit Frankrijk.

Vorig jaar was Neptunus ook de winnaar van het Pre-Season Tournament, dat voor het eerst werd georganiseerd in 2008. Een jaar geleden stond Neptunus eveneens tegenover Onze Gezellen in de Finale won toen met dezelfde uitslag (4-0). Voor Neptunus is het de derde keer op rij dat het winnaar is van dit toernooi, want er was ook winst in 2020. Het toernooi werd afgelast in 2021 vanwege de toen geldende maatregelenen tegen COVID-19.

Ook vorig jaar debuteerde Neptunus in de Hoofdklasse.

(25-26 februari)Eerste Ronde

In de Eerste Ronde waren de negen deelnemende ploegen verdeeld in drie Poules.

In Poule A eindigde Neptunus op de eerste plaats door hun twee wedstrijden te winnen tegen Euro Stars (2-0) en Les Pharaons (5-1). Euro Stars won eveneens van de Franse ploeg met een 6-3 stand om op de tweede plek te eindigen.

In Poule B was het Roef! dat tweemaal won. De gastclub opende met een 3-1 winst tegen UVV, dat dit seizoen een rentree maakt in de Hoofdklasse. Roef! kwam daarna tot een 10-0 shutout tegen Hoofddorp Pioniers in de volgende wedstrijd. Roef!-pitcher Kim Emmen hield Pioniers niet alleen puntloos, maar stond ook geen slagvrouw tot de honken toe en dus gooide ze een Perfect Game. De derde wedstrijd in deze Poule tussen UVV en Pioniers eindigde met een 1-1 stand.

In Poule C begon Red Lions het toernooi met twee overwinningen. De ploeg won eerst met 8-1 van Onze Gezellen, waarna ook met 8-1 werd gewonnen in het volgende duel tegen Twins Oosterhout. In de openingswedstrijd in deze Poule had Onze Gezellen ruim met 15-2 gewonnen van Twins Oosterhout.

De drie Poule-winnaars (Neptunus, Roef!, Red Lions) gingen door naar Poule M in de Tweede Ronde. De drie teams (Les Pharaons, Hoofddorp Pioniers, Twins Oosterhout) die op de derde plaats eindigden gingen verder in Poule N. De drie ploegen die tweede wedstrijden werden verdeeld. De twee teams (Onze Gezellen, Euro Stars) met het beste 'record' of puntenvverschil gingen naar Poule M, het derde-beste tweede team (UVV) speelde de Tweede Ronde in Poule N.Tweede Ronde

In de Tweede Ronde bepaalden de eindstanden in Poule M en N wie tegen wie zou komen te spelen in de plaatsingswedstrijden van het toernooi.

In Poule M bleef Neptunus ongeslagen, maar begon met twee 'narrow escapes'. In de eerste twee wedstrijden in deze Poule op zaterdagmiddag won Neptunus met slechts 1-0 tegen zowel Roef! als Euro Stars.

Op zondag begon Neptunus met een meer overtuigende 7-0 winst tegen Red Lions om als eerste de finale te bereiken. Neptunus sloot de Tweede Ronde daarna af met een 6-0 winst tegen Onze Gezellen, dat kort ervoor de tweede finalist was geworden.

Onze Gezellen opende deze ronde op zaterdag met een 3-1 winst tegen Red Lions. De ploeg moest daarna drie wedstrijden op zondag spelen. Het Haarlemse team kwam eerst tot een 4-0 shutout tegen Euro Stars. In de volgende wedstrijd tegen Roef! scoorde Onze Gezellen tweemaal in de vijfde inning om een puntoze stand te breken, maar doordat de inning niet compleet werd uitgespeeld telden de punten niet mee voor de eindstand. En dus eindigde de wedstrijd met een 0-0 stand, maar de gelijke stand was genoeg voor OG om toch de tweede finalist te worden. De ploeg sloot daarna de Tweede Ronde af met de hierboven genoemde 6-0 nederlaag tegen Neptunus.

Roef! en Euro Stars eindigden samen op de derde plaats in Poule M en dat betekende dat zij zouden gaan spelen in de wedstrijd om het brons.

Red Lions eindigde op de vijfde plaats en ging naar het duel om de vijfde en zesde plaats tegen UVV, de winnaar van Poule N.

UVV opende de Tweede Ronde op zaterdag met een 5-2 winst tegen Twins Oosterhout, gevolgd door een 2-0 shutout tegen Les Pharaons later op de dag. Op zondag sloot UVV af met een kleine 1-0 overwinning tegen Hoofddorp Pioniers om ongeslagen te blijven in Poule N en door te gaan naar het duel om de vijfde en zesde plaats.

Les Pharaons en Pioniers eindigden respectievelijk op de derde en vierde plaats in Poule N. Dat betekende dat zij tegen elkaar gingen spelen om de negende plaats. De winnaar van dat duel zou vervolgens naar de wedstrijd om de zevende en achtste plaats gaan tegen Twins Oosterhout, dat tweede werd in Poule N.Plaatsingswedstrijden

Negende Plaats
Hoofddorp Pioniers en Les Pharaons ontmoetten elkaar in deze wedstrijd, die eindigde met een 5-5 stand. Doordat Les Pharaons vaker het derde honk bereikte in deze wedstrijd (toernooi-regel) werd het team de winnaar en eindigde Pioniers op de negende plaats. De Franse ploeg ging vervolgens door naar het duel om de zevende en achtste plaats.

Les Pharaons scoorde alle punten met twee uit. In de tweede inning werd het eerste punt gescoord op een honkslag van Ambre Brouard. De voorsprong werd verdubbeld in de derde slagbeurt na een doorgeschoten bal, waarna het derde punt volgde in de vierde slagbeurt na een honkslag van Jade Aubard. In de vijfde sloegen Christil Philippe en Pareng de Ridder een honkslag, waarna beiden scoorden op een tweehonklag van Leonie Panthe om de Franse ploeg op een 5-0 voorsprong kwam.

Maar in de 2e5 kwam Pioniers tot een rally en bracht de stand in balans. Ilysa Hoepelman en Fleur Witvliet begonnen met honkslagen. Na een double steal zorgde een grounder van Djinny Leeuw voor het eerste punt, waarna een fout het volgende punt opleverde. Dat werd gevolgd door een puntscorende honkslag van Kayleigh van de Linden. Nadat Pioniers de honken vol had gekregen leidde een gedwongen nul op de plaat voor de tweede uit. Maar daarna leverde Ilysa Hoepelman een 2-run single af om er een 5-5 stand van te maken, wat ook de eindstand werd.7e/8e Plaats
Twins Oosterhout versloeg Les Pharaons met 6-3 om op de zevende plaats te eindigen.

Twins kwam tot een rally van vier punten in de eerste slagbeurt. De ploeg kreeg de honken snel vol op starter Amelie Bacelon toen Kelly Bezems opende met een honkslag, Gitte Janssen een tweehonkslag sloeg en Beba Cheong vier wijd kreeg. Honkslagen van Madelief Croonen en Rosa Henebiens zorgden hierna voor de eerste twee punten. Met één uit verhoogden een vrije loop voor Zusi Hermans en een honkslag van Jasmijn van de Donk de stand naar 4-0. Een fout en een grounder van Yana Rottier leidden tot twee punten in de derde slagbeurt.

Twins-starter Sara de Graeve hield de Franse tegenstander in de eerste drie innings puntloos. Reliever Maud Talma kreeg daarna drie punten tegen in de vijfde inning. Met de honken vol en één uit zorgde vier wijd voor het eerste punt. Een grounder van Christel Philippe zorgde voor het volgende punt en dat werd gevolgd door een RBI-single van Pean Andrews.5e/6e Plaats
In deze wedstrijd was Red Lions met 6-2 te sterk voor UVV en eindigde op de vijfde plaats.

Red Lions opende de score met twee punten in de eerste inning op starter Lauren Heijnsdijk. Met twee uit leverde Carmen Dijkhuizen een puntscorende honkslag af. Met de honken vol werd het tweede punt daarna gescoord na vier wijd voor Larice Kloppers.

De ploeg van Hoofd Coach Gregory Grampon nam daarna meer afstand door viermaal te scoren in de derde inning. De honken raakten vol via Carmen Dijkhuizen (honkslag), Kim Kusters (stootslag-honkslag) en Rosalie Iannelli (honkslag). Met twee uit werd tweemaal gescoord op een honkslag van Lara van Voorthuizen. De honken kwamen daarna wederom vol te staan toen ook Quilen Dirksz een honkslag sloeg. Een honkslag van Sophie de Vos bracht het volgende punt binnen en een fout leverde het vierde punt in deze slagbeurt op.

UVV liet twee loopsters achter in de tweede inning, maar pakte een punt terug in de 2e3 op Saskia Steenbakkers, die het hele duel gooide voor Red Lions. Laura Arp opende met een honkslag, schoof op na een grounder van Britt van Veen en scoorde op een honkslag van Ilona Marcelis. UVV scoorde het tweede punt met twee uit in de vijffde. Met één uit sloegen Nienke Trapman en Marleen van Gastel toen een honkslag. Met twee uit scoorde de eerste na een honkslag van Eliza Rikkelman.3e/4e Plaats
In de wedstrijd om de derde plaats kwam Roef! tot een sterk optreden tegen Euro Stars, boekte een ruime 9-0 shutout-overwinning en pakte het brons.

Marjolein Merkx gooide het hele duel voor Roef! en schakelde acht van de eerste tien slagvrouwen die ze tegenover zich kreeg met drie slag uit. In de eerste vijf innings bereikte slechts één slagvrouw van Euro Stars het honk. Dat was met één uit in de vierde inning toen Bobbi Scheurkogel een honkslag sloeg. Vorig jaar stond ze aanvankelijk op het Hoofdklasse-roster van Sparks Haarlem, maar stopte toen vlak voor het begin van de competitie.

In de zesde inning kreeg Euro Stars de laatste twee loopsters. Liz van der Hoeven begon met een honkslag en kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Laura Schouten. Hierna werd Bobbi Scheurkogel geraakt door een worp, waana beide loopsters opschoven op een grounder van Shari van Heyningen. Maar zij strandden op het tweede en derde honk, want Marjolein Merkx sloot af met haar twaalfde strikeout.

Roef! werd in de eerste twee innings puntloos gehouden door Nyasha Dunlop, die werd gesteund met een line drive in de tweede slagbeurt. Roef! opende daarna de score in de derde. Isa Los (fout) scoorde toen het eerste punt op een one-out double van Benthe Zwanenburg, die daarna zelf scoorde op een 2-out single van Kim Emmen. Vier punten werden daarna toegevoegd in de vierde inning via een honkslag van Nicky Uytendaal, een 2-run single van Kate Geldof en een force play-grounder van Melissa Rottiers.

Roef! nam meer afstand in de vijfde inning, dankzij een 2-run single van Lisa de Vries. Het negende punt werd gescoord in de zesde op een volgende tweehonkslag van Benthe Zwanenburg, die 3-uit-4 sloeg en vijfmaal het honk bereikte.Final

...Speelster en coaches van Neptunus vieren...
...de tweede toernooiwinst van 2023...
(© Foto: Kitty Dirksen)
In de Finale van het toernooi domineerde Neptunus-pitcher Eva Voortman opnieuw, net zoals ze dat had gedaan op de slotdag van het Indoor Cup-toernooi in Schiedam een paar weken eerder. Toen gooide ze in drie opeenvolgende Perfect Games (de eerste was een 'combined'), waaronder de Halve Finale en de Finale. Vandaag kwam de linkshander dicht bij een volgende Perfect Game, maar dit keer moest ze genoegen nemen met een 'one-hitter'. In de 1e2 was het de ervaren speelster Karin Tuk-Adriaansz voor Onze Gezellen met een honkslag. Zij bleef de eerste OG-slagvrouw die op het honk kwam en strandde op het eerste honk.

Eva Voortman schakelde negentien (!) slagvrouwen met drie slag uit in de Finale. Na de honkslag in de tweede inning kwam ze tot zestien keer drie slag op rij! Dat betekent dat van de laatste 22 slagvrouwen die ze tegenover zich kreeg er slechts drie de bal het veld wisten in te brengen. Naast de reeds genoemde honkslag van Karin Tuk waren er twee grounders in de 1e7. Karin Tuk begon toen met een grounder en nadat Voortman haar 19e slagvrouw had uitgeschakeld sloeg Puk de Groot een grounder richting eerste honk wat een einde aan de wedstrijd maakte.

Neptunus opende de score in de tweede helft van de eerste inning, maar besliste het duel pas in de vierde inning, waarin met tot een rally van drie punten kwam.

In de eerste inning begon Eva Voortman met vier wijd en stal het tweede honk op startende pitcher Yala Zwakman. Met één uit schoof Voortman op naar het derde honk op een grounder van Laura Wissink, waarna ze scoorde op een honkslag van Anouk van den Heuvel. Hierna kreeg Neptunus de honken weer vol nadat ook Rachel van Veen een honkslag sloeg en Tammie Lijbers vier wijd kreeg. Maar de drie loopsters bleve achter. Vorig seizoen speelde Wissink voor Tex Town Tigers, Van Veen voor Olympia Haarlem en Lijbers voor Sparks Haarlem.

Met één uit in de vierde inning voegde Neptunus nog drie punten toe om meer afstand te nemen. Keedy Florentini kreeg toen vier wijd en stal het tweede honk, gevolgd door een honkslag van Eva Voortman, die ook het tweede honk stal. Judith Buschman volgde daarna met een puntscorende honkslag en Laura Wissink voegde een 2-run double toe om er een 4-0 stand van te maken.

In de 2e5 nam Roos-Marijn Kramer de pitching over voor Onze Gezellen. Zij stond geen punten meer toe en kwam tot driemaal drie slag in de zesde.


Neptunus - Onze Gezellen 4-0
1234567RHE
Onze Gezellen0000000-012
Neptunus100300X-470
pitchers Onze Gezelleninn.SOBBHRER
Yala Zwakman, L (1-1)423644

Roos-Marijn Kramer24-1--

pitcher Neptunusinn.SOBBHRER
Eva Voortman, W (2-0)719-1--

Umpires: HP-Jeanot van Vliet, 1B-Arjan Mens, 3B-Wout van der Horst.
Scorer-Rieke Dirks.
Umpire Commissioner-Rein Merkx.
Aanvangstijd-16:00 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Indoor-hal 1, Optiesport Sporthuis Reusel, Reusel (Netherlands).

Game Notes:
Finale 15e Roef! Pre-Season Softball Tournament.Officials

De umpires die deelnamen aan de vijftiende editie van het Roef! Pre-Season Softball Tournament waren Daniël van Campenhout, Wout van der Horst, Arjan Mens, Conny van Meurs, Serge Meijer, John van Renswoude, Jac van Riel, Tjeerd Schouten en Jeanot van Vliet.

Rein Merkx trad tijdens het tweedaagse toernooi op als Umpire Commissioner.

Rieke Dirks, José Gram, Annie Hekkers en Hannie Mulders fungeerden als scorers.


Eindstand
1Neptunus (Nederland)4Euro Stars (Nederland)7Twins Oosterhout (Nederland)
2Onze Gezellen (Nederland)5Red Lions (Nederland)8Les Pharaons (Frankrijk)
3Roef! (Nederland)6UVV (Nederland)9Hoofddorp Pioniers (Nederland)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.