Grand Slam * Stats & News
Updated: 31 januari 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Hans Jansen de Vries & Marco Stoovelaar; Privé-foto's gepubliceerd met toestemming)

IN MEMORIAM

...Ben Spel...
(1954 - 2023)
Voormalig softbal- en conditie-coach Ben Spel overleden
English

ALMERE - Ben Spel, die vele jaren actief is geweest als softbal-coach, is op dinsdag 24 januari onverwachts overleden op 68-jarige leeftijd. Door de jaren heen is Ben Spel niet alleen vaak op een softbalveld te zien geweest, hij coachte ook honkbal en was in beide sporten ook nog conditie-coach.

Daarnaast was Ben vele jaren actief in zijn eigen sportschool in zijn woonplaats Almere. Helaas kreeg Ben de voorbije jaren te maken met wat gezondheidsproblemen.

De afscheidsplechtigheid zal plaatsvinden op donderdag 2 februari om 16:00 uur in de aula van Crematorium Almere aan de Kruidenweg 3 in Almere. Na afloop is er gelegenheid de familie te condoleren.

Benne Cornelis (Ben) Spel werd geboren op 22 september 1954 in Amsterdam. Daar begon hij al aan zijn sportieve loopbaan, waarna hij later met zijn gezin verhuisde naar Almere. Zijn dochter Areke Spel werd één van de beste softbalsters in de Hoofdklasse en kwam ook tien jaar uit voor het Nederlands Softbal Team. Zijn zoon Arend Spel honkbalde voor Almere '90, maar was later meer actief in de conditiesport.

Ben Spel was een indrukwekkende verschijning. Je kon hem niet over het hoofd zien. Zijn postuur was het resultaat van vele jaren conditie- en gewichtstrainingen.

Ben werd uiteindelijk zelf een conditie-instructeur/trainer. Iets wat hij deed op zijn eigen sportschool Ace Gym, dat het onderkomen had op het Fanny Blankers-Koen Sportpark in Almere. Dezelfde locatie waar ook honkbal- en softbalvereniging Almere '90 is gevestigd. Zodoende hoefde Ben dan ook niet ver te reizen voor zijn favoriete bezigheden, honkbal, softbal en fitness. Ace Gym is een locatie waar iedereen kan werken aan zijn of haar conditie of kracht op eigen niveau, onder leiding van een ervaren instructeur. Daarnaast zijn er sportspecifieke krachttrainingen en conditie-programma's voor verschillende sporten, waaronder MMA (mixed martial arts), boksen, kickboksen, worstelen, judo, zwemmen, rugby, American footbaal, sprinten, honkbal, softbal en veel meer. Ben's zoon Arend was eveneens verbonden aan Ace Gym.

Onder de atleten die met Ben samen trainden bij Ace Gym was Gegard Mousasi, een bekende Nederlandse MMA-vechter van Armeense afkomst en één van de meest vooraanstaande deelnemers aan de zogenoemde categorie Bellator MMA. In die afdeling veroverde Mousasi de Wereldtitel tijdens het Wereldkampioenschap Middengewicht in 2018 en 2020.

Een andere professionele en bekende MMA-vechter die regelmatig trainde bij Ace Gym was Joey Berkenbosch, de broer van de huidige Amsterdam Pirates-eerste honkman/outfielder Kenny Berkenbosch. Joey, die ook worstelaar is, honkbalde in het verleden zelf ook.

...Ben (links) met mede-instructeurs...
...bij Ace Gym in 2012...
(© Foto: Privé-foto)
Maar vele jaren lang is Ben Spel ook nauw betrokken geweest in softbal en honkbal. De meeste daarvan bij Almere '90, waar hij verschillende teams coachte in verschillende leeftijdsgroepen, voornamelijk in softbal, maar ook in honkbal. Door de jaren heen coachte Ben regelmatig samen met Hans Jansen de Vries en de twee werden hechte vrienden door hun gezamelijke coaching en trainingen bij Almere '90.

Ben coachte één seizoen in de Hoofdklasse Softbal. Dat was in 2004 toen Ben één van de coaches was van het softbalteam van Amsterdam Pirates in de hoogste afdeling. In dat seizoen stond Pirates onder leiding van Hoofd Coach Hans Jansen de Vries, geassisteerd door Ben met Sonja Pannen als Pitching Coach. Kerstin Anthoni en Ger Lange waren de Team Scorers. Voormalig Nederlands Softbal Team Hoofd Coach Ruud Elfers was eveneens bij de ploeg betrokken, hielp bij trainingen en leverde adviezen.

2004 werd een baanbrekend seizoen. Naast het coachen van de ploeg ontwikkelde Ben ook een speciaal conditie-programma, met inbreng van Jansen en Elfers. Het leidde zelfs tot de instelling van de Pirates Gym, waar de speelsters konden trainen en aan hun conditie konden werken en versterken. De innovatieve oefeningen en het krachtprogramma van Ben werden zeer succesvol. Zo succesvol zelfs dat ze werden opgenomen in de oefenstof die werd gebruikt tijdens de cursussen ter opleiding van toekomstige softbal-coaches.

In het seizoen 2004 was het Pirates softbalteam één van de jongste in de hoogste afdeling. De ploeg sloot het seizoen af met een 10-20 'record' en eindigde op de zesde plaats, zodat de plek in de Hoofdklasse van 2005 werd veilig gesteld.

Eén van de speelsters die toen uitkwam voor Amsterdam Pirates was Ben's dochter Areke. Andere speelsters toen waren onder meer Lisanne van den Berg, Noèmi Boekel, Thekla de Boer, Lot Breetveld, Debbie Buytelaar, Rachel Domacassee, Gallieth Haaker, Graciela Henriquez, Petra van Heijst, Iris Kolman, Claudia Kotmans, Nienke Meester, Nynke Smeets en Marijn van Zetten.

Tijdens het seizoen 2004 werden Boekel en Van Heijst geselecteerd voor het Nederlands Team. Van den Berg, Domacassee, Meester en Spel kwamen allemaal uit voor Jong Oranje.

Hoewel ze een jonge ploeg hadden smeedden Jansen en Spel een solide ploeg die al vroeg in het seizoen voor een verrassing zorgde, want Amsterdam Pirates eindigde op de zesde plaats tijdens het jaarlijkse Indoor Cup Toernooi in Schiedam in januari. Thekla de Boer was de Beste Slagvrouw van het internationale evenement.

In 2006 werden Ben's ervaringen op het gebied van conditie-trainingen ook gebruikt door het honkbalteam van Almere '90. In dat jaar was hij zowel de Conditioning Coach als één van de instructeurs tijdens de trainingen van de ploeg, die toen uitkwam in de Hoofdklasse. Destijds begon Carlos Arrindell het seizoen als Hoofd Coach, maar hij werd halverwege het seizoen opgevolgd door Ritchie Daal. Fred van Leeuwen, die verschillende jaren Almere's voorzitter is geweest, was toen de Team Manager. General Manager van het honkbalteam in dat jaar was Gerard Stenzler, die overleed op donderdag 26 januari op 90-jarige leeftijd.

In het seizoen 2006 eindigde het honkbalteam van Almere '90 met een 14-16 'record' en één gelijkspel en eindigde daarmee op de zesde plaats om het verblijf in de hoogste afdeling te prolongeren.

...Het softbalteam van Amsterdam Pirates in 2004...
...met Ben (rechts) als Assistent Coach, Hans Jansen de Vries (links)...
...als Hoofd Coach en Sonja Pannen (2e van links) als Pitching Coach...
...Op de achtergrond staat Team Scorer Ger Lange...
...Areke Spel zit in de voorste rij, vier van links...
(© Foto: Hans Jansen de Vries)
Onder de spelers in Almere's honkbalteam dat seizoen waren Wesley Bernardus, Jerry Breek, Forstin Coenraad, Ivanon Coffie, Randy Daal, Ricky Daal, Shaldimar Daantji, Bryan Engelhardt, Sidney Ensermo, Jason Halman, Derrick Isenia, Eugène Kingsale, Martin Kuipers, Frank van Leeuwen, Erik Remmerswaal, René Rijst, Giovanni Samboe, Ferd van Stekelenburg, Nick Veltkamp, Jeffrey de Vrieze en Niels van Weert. Coffie, Engelhardt en Kingsale speelden dat jaar in het Nederlands Honkbal Team.

Zoals gezegd speelde dochter Areke tien jaar in het Nederlands Softbal Team. Na haar softbal-loopbaan te zijn begonnen bij Almere '90 zou ze in 15 seizoenen uitkomen in de Hoofdklasse voor Amsterdam Pirates, Euro Stars, Tex Town Tigers, Sparks Haarlem en DSS. Met Oranje nam Areke deel aan verschillende internationale toernooien, waaronder vier Wereldkampioenschappen, drie Europese Kampioenschappen, twee World Cups of Softball en drie Canada Cups.

Overigens, na afloop van het winnen van de titel tijdens het Europees Softbal Kampioenschap 2009 in Valencia (Spanje), was het Areke die toen tijdens de festiviteiten vlak voor de prijsuitreiking het middelpunt was bij de thuisplaat. Om een voor aanvang van het toernooi gemaakte belofte uit te voeren, omringd door haar teamgenoten, scheerde Areke de snor af van Marco Stoovelaar, de webmaster van deze site en toen de Media Officer van de Nationale Ploeg.

Uiteraard was ook haar vader Ben toen onder de toeschouwers en getuige van deze actie. Wanneer Areke moest spelen, of dat nou een competitiewedstrijd was of tijdens een Europa Cup-toernooi met haar clubteam of deelname met Oranje aan een Europees Kampioenschap, Ben was vrijwel altijd als toeschouwer aanwezig, uiteraard in gezelschap van zijn vrouw Marjanne.

Als toeschouwer genoot hij altijd zichtbaar en indien nodig kon hij soms ook zijn onvrede uiten. Maar bovenal moedigde hij Areke aan en haar teamgenoten tijdens de wedstrijd, het seizoen of een toernooi. Ben plaatste zichzelf nooit op de voorgrond en keek lekker toe vanaf de zijkant of de tribune. Wanneer je Ben ontmoette en met hem sprak, was hij altijd opgewekt en goedgehumeurd en altijd met een hele brede lach op zijn gezicht.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Ben's vrouw Marjanne, zoon Arend, dochter Areke, kleinkinderen en overige familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit enorme verlies.

(31 januari)

(privé-foto's gepubliceerd met toestemming van de familie)


...Links: Ben in gezelschap van dochter Areke voor een wedstrijd tijdens het Europees Kampioenschap 2011 in Italië...
...Midden: Ben toont zijn krachten tijdens een workout in 2013...
...Rechts: Ben met dochter Areke in 2019...
(© Foto's: Marco Stoovelaar (links), Privé-foto's (midden & rechts)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.