Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 november 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Ruime shutout-nederlaag Nederlands Team in Premier12-opener tegen USA
English

ZAPOPAN, Jalisco (Mexico) - Het Nederlands Honkbal Team heeft een ruime 9-0 shutout-nederlaag geleden in hun openingswedstrijd van de Premier12 op een zonnige zaterdagmiddag (2 november) in Mexico tegen de USA.

In de eenzijdige wedstrijd kwam Nederland tot slechts twee honkslagen, terwijl de Amerikanen er elf lieten noteren, waaronder vier homeruns, één daarvan een grand slam.

Nederland was zo goed als kansloos. Bij Oranje wisten slechts twee honklopers het tweede honk te bereiken, beiden in de eerste drie innings. In de volgende zes slagbeurten kreeg de ploeg nog maar drie honklopers, maar geen van hen kwam voorbij het eerste honk. In de vierde tot en met achtste inning wist slechts één slagman het honk te bereiken, maar die werd uitgeschakeld in een dubbelspel.

In de voorbije dagen speelde Nederland twee oefenwedstrijden. Op woensdag verloor Oranje met 12-2 van de USA in een 7-inning wedstrijd. Op donderdag won de ploeg met 4-1 van een Mexicaans Navy Honkbal Team.

Op zondag ontmoet de ploeg de Dominicaanse Republiek, waarna Poule A dinsdag wordt afgesloten af tegen Mexico, dat het organiserende land van deze Poule is. De twee beste ploegen uit elke Poule gaan door naar de Super Round, die wordt gespeeld in Japan.

Aanstaande dinsdag worden de eerste wedstrijden gespeeld in Poule B en Poule C, die worden afgewerkt in Taiwan en Zuid-Korea.

(2 november)

Gerelateerde Artikelen:
Nederlands Team wint door regen ingekort oefenduel in Mexico. (31 oktober)
Nederlands Team speelt eerste oefenduel in Mexico. (30 oktober)
Hensley Meulens terug als Oranje-Manager voor Premier12; Roster bekend. (14 oktober)
In het duel van vandaag, dat ook de Openingswedstrijd van het evenement was, keek Nederland niet alleen snel tegen een achterstand aan, de ploeg kreeg nooit de kans terug te komen en een punt te scoren. Oranje liet slechts twee honkslagen noteren, kreeg maar zeven honklopers en wist maar tweemaal het tweede honk te bereiken.

In de eerste helft van de eerste inning schakelde de Amerikaanse starter Cody Ponce de eerste drie slagmensen op rij uit. De 25-jarige rechtshander speelt sinds 2015 professioneel. Sindsdien speelde hij in de organisatie van de Milwaukee Brewers, maar op 29 juli werd hij geruild naar Pittsburgh Pirates. In de eerste helft van het seizoen gooide Ponce in Double-A voor Milwaukee (27 wedstrijden). Sinds zijn komst naar Pittsburgh gooide hij in Double-A (drie wedstrijden) en Triple-A (vier wedstrijden). Totaal dit seizoen was Ponce 2-6 met twee saves in 34 wedstrijden (vijf starts) met 70 keer drie slag in 63 innings.

Rob Cordemans, die donderdag 45 jaar werd, startte voor Nederland. De veteraan-rechtshander had een minder succesvolle start, want zijn eerste worp op lead-off hitter Drew Waters (Triple-A, Atlanta Braves) verdween over de omheining in het rechtsveld voor een homerun. Cordemans herstelde en schakelde de volgende drie slagmensen uit.

Oranje kreeg de eerste honkloper in de 1e2 toen Hendrik Clementina opende met een honkslag. Hierna schakelde Cody Ponce de volgende drie slagmensen uit, waaronder drie slag voor Ademar Rifaela en Kalian Sams.

Team USA verdubbelde de voorsprong in de 2e2. Jake Cronenworth (Triple-A, Tampa Bay Rays) begon met een tweehonkslag en schoof op na een doorgeschoten bal. Met één uit vertrok hij op een hoge pop-fly in fout gebied achter het eerste honk, geslagen door Mark Payton (Triple-A, Oakland A's). Nadat eerste honkman Juremi Profar de bal had gevangen gooide hij die naar catcher Hendrik Clementina. Na ontvangst van de bal draaide Clementina om de head-first slidende Cronenworth te tikken, echter, de bal lag nog op de grond in plaats van in zijn handschoen. Maar zelfs wanneer hij de bal wel in zijn bezit zou hebben gehad was Cronenworth safe geweest, want hij raakte de plaat aan voordat hij werd getikt. En zo stond de USA nu met 2-0 voor.

Nederland kreeg een kans wat terug te doen in de 1e3. Sharlon Schoop opende met een honkslag, maar werd uitgeschakeld op een grounder van Calten Daal. De ploeg kreeg hierna nog een loper toen Roger Bernadina vier wijd kreeg in een 10-pitch slagbeurt. Maar volgende slagman Gianfranco Wawoe koos hierna voor de eerste worp die hij zag en sloeg in een inning-afsluitend dubbelspel.

Met twee uit in de 2e3 scoorde de USA wederom een punt toen Jo Adell de bal diep het linksveld in sloeg voor een homerun. De 20-jarige Adell (Triple-A, Los Angeles Angels) homerde ook tegen Nederland in het oefenduel op woensdag.

In de 2e4 nam Lars Huijer de Oranje-pitching over. Hij werd begroet met een lead-off single van Bobby Dalbec (Triple-A, Boston Red Sox), maar schakelde de volgende drie slagmensen uit.

...Calten Daal was één van de slechts twee Oranje-lopers...
...die het tweede honk bereikten...
(© Foto: Henk Seppen)
Huijer was minder succesvol in de vijfde inning. Erik Kratz (Triple-A, New York Yankees) en C.J. Chatham (Triple-A, Boston Red Sox) begonnen met honkslagen, waarna beiden opschoven toen een strikeout voor Drew Waters in een wilde worp eindigde. Hierna schakelde Huijer Jo Adell met drie slag uit. Met twee uit en het eerste honk open werd ervoor gekozen opzettelijk vier wijd te geven aan DaultonVarsho (Double-A, Arizona Diamondbacks) om een gedwongen loop op te zetten. Maar die kwam niet. In plaats daarvan dreunde volgende slagman Bobby Dalbec de bal diep het links-midveld in voor een grand slam homerun. En dat voerde de voorsprong op naar 7-0. Diegomar Markwell werd ingebracht om het over te nemen voor Huijer en hij kreeg een inning-afsluitende vangbal, maar de schade was toegebracht.

Intussen zorgde de Amerikaanse starter Cody Ponce voor drie opeenvolgende nullen in zowel de vierde als de vijfde inning. Hij werd opgevolgd door Noah Song (Single-A, Boston Red Sox) in de zesde. Met één uit gooide hij vier wijd op Roger Bernadina, maar hierna sloeg Gianfranco Wawoe opnieuw in een dubbelspel.

In de 2e6 werd er voor het eerst tijdens dit toernooi gebruik gemaakt van een herhalingsmogelijkheid. Met één uit kreeg Markwell een tweehonkslag tegen van pinch-hitter Brent Rooker (Triple-A, Minnesota Twins). Ondanks een 7-0 voorsprong vertrok Rooker even later om het derde honk te stelen. Een aangooi van catcher Hendrik Clementina naar derde honkman Gianfranco Wawoe volgde en Rooker werd in een close play safe gegeven. Oranje-Manager Hensley Meulens wilde een 'challenge' en na overleg werd de beslissing teruggedraaid en werd Rooker uitgegeven.

Het Amerikaanse scoren was nog niet afgelopen, want er werden nog twee punten toegevoegd in de achtste op Jim Ploeger. In de voorgaande inning kreeg Mike Bolsenbroek een 2-out double (net op goed gebied langs de linksveld-lijn) tegen van pinch-hitter Andrew Vaughn (Single-A, Chicago White Sox), maar die strandde op het tweede honk. Ploeger kreeg een lead-off single tegen van pinch-hitter Xavier Edwards (Single-A, San Diego Padres). Met twee uit scoorde hij toen Brent Rooker de vierde Amerikaanse homerun in deze wedstrijd sloeg.

Oranje werd (weer) opnieuw op rij uitgeschakeld in de zevende en achtste inning door relievers Clayton Andrews (Double-A, Milwaukee Brewers) en Brooks Pounders (Triple-A, New York Mets).

In de 1e9 stond Nederland tegenover de 36-jarige linkshander Clayton Richard, die op 12 september werd 'released' door Toronto Blue Jays. Dit jaar gooide Richard in twee wedstrijden in Triple-A en tien in het Major League-team van Toronto (1-5, 22 strikeouts). Lead-off hitter Calten Daal werd pas de zesde Oranje-honkloper toen hij het eerste honk bereikte na een fout. Hij werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Gilmer Lampe (die in de achtste inning in het duel was gekomen). Hierna werd Ray-Patrick Didder (in de wedstrijd sinds de zevende) uitgevangen, waarna Richard de wedstrijd afsloot met drie slag voor pinch-hitter Sicnarf Loopstok.

Voor Nederland kwamen in actie:
Roger Bernadina (CF, 0-uit-1, strikeout, 2x 4 wijd), Gilmer Lampe (CF, 0-uit-1), Gianfranco Wawoe (3B, 0-uit-3), Ray-Patrick Didder (SS, 0-uit-1), Yurendell De Caster (DH, 0-uit-3), Sicnarf Loopstok (PH, 0-uit-1, strikeout), Hendrik Clementina (C, 1-uit-3, strikeout), Chadwick Tromp (C, 0-uit-0), Juremi Profar (1B, 0-uit-3), Curt Smith (1B, 0-uit-0), Ademar Rifaela (LF, 0-uit-3, strikeout), Kalian Sams (RF, 0-uit-3, 2 strikeouts), Sharlon Schoop (SS-3B, 1-uit-3, strikeout), Calten Daal (2B, 0-uit-3) en pitchers Rob Cordemans, Lars Huijer, Diegomar Markwell, Mike Bolsenbroek en Jim Ploeger.USA - Nederland 9-0
RHE
Nederland000000000-020
USA11104002X-9111
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, L (0-1)32-332

Lars Huijer1.221444

Diegomark Markwell1.1-11--

Mike Bolsenbroek11-1--

Jim Ploeger1--222

pitchers USAinn.SOBBHRER
Cody Ponce, W (1-0)5512--

Noah Song1-1---

Clayton Andrews11----

Brooks Pounders1-----

Clayton Richard11----

Homeruns: USA: Drew Waters (1)(1e,solo,0 uit,op Cordemans), Jo Adell (1)(3e,solo,2 uit,op Cordemans), Bobby Dalbec (1)(5e,grand slam,2 uit,op Huijer), Brent Rooker (1)(8e,2-run,1 uit,op Ploeger).
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Maikol Tibabijo (Colombia), 1B-Ki-Joong Lee (Zuid-Korea),
2B-Aaron Roberts (Canada), 3B-Hsu-Kuang Chu (Chinese Taipei).
Official Scorers-Gabriel Almarez (Mexico), Juan Cubillo (Nicaragua), William Cogollo (Colombia).
Technical Commissioners-Shari Reiniger (Canada), Angelo Fanara (Italië).
Aanvangstijd-14:00 uur (lokale tijd).
Speeltijd-2:17 uur.
Locatie-Estadio de Béisbol Charros de Jalisco, Zapopan (Mexico).

Game Notes:
Game 1 Premier 12.
42e wedstrijd in de historie tegen de USA.
37e nederlaag in de historie tegen de USA.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, 27° C; windrichting zuidwest;
windsnelheid 13 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 45%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.