Grand Slam * Stats & News
Updated: 14 oktober 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos & Henk Seppen)

DSS draait achterstand om in winst tegen Kinheim en blijft Hoofdklasser
English

HAARLEM - DSS stond zomndag (13 oktober) na twee innings met 5-1 achter, maar draaide het duel daarna vanaf de vierde inning in eigen voordeel om en won uiteindelijk overtuigend met 14-5 tegen Kinheim in Game 5 van de Promotie/Degradatie Series. Met de winst won DSS de best-of-five met 3-2 om zichzelf weer te verzekeren van een plek in de Hoofdklasse van volgend jaar. Door de nederlaag zal Kinheim dan weer uitkomen in de Overgangsklasse.

Met deze overwinning voorkwam DSS dat zowel het honkbal- als het softbalteam op dezelfde dag degradeerden. Iets meer dan drie kilometer noordelijker in Haarlem, op het veld van Onze Gezellen, verloor het softbalteam van DSS vandaag met 1-0 in acht innings van Amsterdam Pirates, resulterend in degradatie, terwijl Amsterdam promoveerde naar de Golden League.

In de best-of-five werden alle wedstrijden gewonnen door het uitspelende team. In de opener, op 28 september, begon DSS met een 1-0 overwinning. De volgende dag verregende de tweede ontmoeting en werd een dag later ingehaald. Kinheim won toen met 12-7.

In Game 3, een week geleden, stond Kinheim met 2-1 voor na acht innings, maar verloor met 3-2. De vierde wedstrijd verregende eveneens en werd opnieuw vastgesteld voor maandagavond. Kinheim scoorde toen vroeg en won met 6-3 om de best-of-five Promotie/Degradatie Series in balans te brengen, 2-2.

De vijfde wedstrijd stond voor zaterdag op de agenda, maar werd de derde in de reeks die moest worden afgelast na regen. De ontmoeting werd vandaag ingehaald. Met deze wedstrijd werd het seizoen in zowel de Hoofdklasse als de Overgangsklasse afgesloten.

Vorig jaar speelde Kinheim eveneens in de Promotie/Degradatie Series. De ploeg stond toen tegenover Storks en verloor de best-of-five met 3-1.

De verwachting is dat er in de komende weken meer duidelijkheid zal komen over hoe ver de samenwerking zal gaan tussen DSS en Kinheim. Begin september maakten de twee verenigingen samen bekend dat zij met elkaar in gesprek waren geweest om te bespreken of de mogelijkheid tot samenwerking tussen de twee clubs kan worden onderzocht.

(13 oktober)

Gerelateerde Artikelen:
Kinheim wint vs. DSS en dwingt 5e duel af. (7 oktober)
DSS en Kinheim in gesprek over mogelijke samenwerking. (3 september)
In het duel van vandaag kwam DSS tot 19 honkslagen, waaronder vier van Koen Halderman, die ook viermaal scoorde. Tino van Erk, Aldi Guzman en Koen Werkman sloegen allemaal drie honkslagen. Guzman scoorde drie punten, sloeg er vijf binnen en had twee homeruns. Acht van de negen startende spelers sloegen minimaal één honkslag. De enige speler zonder honkslag was Leando Anasagasti.

Kinheim liet slechts zes honkslagen noteren, waaronder drie van Linus Holmberg.

Verdedigend maakte Kinheim zes fouten. In de vijf wedstrijden maakten de twee teams samen liefst 26 veldfouten, waarvan 14 door de DSS-verdediging. Het gecombineerde veldgemiddelde van de twee teams was .938.

Al Morales Gomez (Kinheim) en Scott Prins (DSS) waren de startende werpers in de vijfde wedstrijd van deze 'Pim Mulier Series'. Beide teams spelen op hetzelfde complex in Haarlem dat is vernoemd naar de Nederlandse sportpionier Pim Mulier (1865-1954). Hij richtte in 1879 de voetbalclub Koninklijke HFC op in Haarlem, was de oprichter van de eerste tennisclub in het land in 1884, organiseerde de eerste atletiekwedstrijden, introduceerde hockey en cricket in Nederland en richtte in 1889 de Nederlandse Voetbal Bond op. In 1890 schaatste hij de voorloper van wat later de beroemde Elfstedentocht in Friesland zou worden. Het thuisstadion van Kinheim is ook vernoemd naar Pim Mulier.

DSS opende de score in de eerste helft van de tweede inning met twee uit. Ibrahin Redan begon met een honkslag, maar werd op het eerste honk uitgeschakeld na een pick-off van Morales. Hierna sloeg ook ook Koen Werkman een honkslag. Met twee uit stal hij het tweede honk, waarna hij scoorde toen daar een foute aangooi op volgde.

...Aldi Guzman had een productieve dag voor DSS...
...3 hits, 2 homeruns, 3 punten gescoord, 5 RBI's...
(© Foto: Robert Bos)
In de 2e2 antwoordde Kinheim met een 2-out, 5-run rally. Met één uit sloeg Wesley van Hemert een honkslag en kreeg Nick Hofer vier wijd. Met twee uit kwamen de honken vol te staan toen Bram Blokker het honk bereikte met een infield-hit. Thomas Bos volgde met een 2-run single. Een fout op een grounder van René Cremer leverde daarna het derde punt op. Na een 'double-steal' van Cremer en Bos scoorden de twee na een honkslag van Linus Holmberg om de stand op te voeren naar 5-1.

In het restant van de wedstrijd werd Kinheim puntloos gehouden door Juan Carlos Sulbaran, die de pitching voor DSS overnam met één uit en een loper op het eerste honk in de 2e3. In de 6 2/3 inning die hij gooide stond Sulbaran nog maar één honkslag toe en liet nog maar drie lopers in scoringspositie komen.

Met één uit in de vierde gooide Sulbaran vier wijd op Thomas Bos. Hij bereikte hierna het tweede honk na een opofferingsstootslag van René Cremer, maar werd daarna alsnog uitgeschakeld doordat hij te ver over het honk doorliep en dat maakte een einde aan de inning.

In de vijfde kreeg Sulbaran een lead-off double tegen van Linus Holmberg. Die bereikte het derde honk op een grounder, maar strandde daar. Holmberg's tweehonkslag was de enige hit die Sulbaran toestond.

In de zevende begon Thomas Bos voor Kinheim met vier wijd. Met één uit stal Bos het tweede honk. Even later werd hij in een rundown uitgeschakeld na een pick-off naar het tweede honk.

Met een 5-1 achterstand scoorde DSS drie punten op één honkslag en vier fouten (!) in de 1e4. Koen Halderman begon met vier wijd. Volgende slagman Aldi Guzman sloeg de bal de lucht in, maar die werd vervolgens gemist door catcher Wesley van Hemert. Derde honkman Bram Blokker pakt de bal op, maakte een foute aangooi richting eerste honk en dat resulteerde in lopers op het tweede en derde honk. Hierna werd een line drive van Ibrahin Redan gevangen door tweede honkman Thomas Bos, die daarna een foute aangooi maakte richting tweede honk bij een poging Guzman daar uit te schakelen in een dubbelspel. Op de fout kon Halderman scoren. Koen Werkman volgde met een puntscorende tweehonkslag. Het derde punt in de inning werd gescoord door Werkman toen een grounder van Leandro Anasagasti eindigde in een foute aangooi van korte stop Linus Holmberg en dat was de vierde verdedigende fout in de inning voor Kinheim. Met Anasagasti op het tweede honk en twee uit kreeg Devano Pieter vier wijd, maar de inning eindigde daarna met een 'force out'.

...Juan Carlos Sulbaran in actie voor Nederland tijdens...
...de Olympische Qualifier vorige maand in Italië...
(© Foto: Henk Seppen)
In de vijfde inning scoorde DSS opnieuw driemaal om een 7-5 voorsprong te nemen. Tegenover nieuwe werper Martijn Schoonderwoerd begonnen Tino van Erk en Koen Halderman met honkslagen. Ze scoorden beiden toen Aldi Guzman homerde en dat bezorgde DSS de leiding. Met één uit sloeg Koen Werkman een honkslag, maar hij werd uitgeschakeld bij een steelpoging in een dubbelspel nadat slagman Leandro Anasgasti drie slag kreeg.

Met één uit en Devano Pieter (geraakt werper) op het eerste honk in de zesde inning nam Glenn Wassink de Kinheim-pitching over. Daarmee kwam hij in alle vijf wedstrijden van de reeks in actie als werper. In de zevende moest Wassink twee punten toestaan. Koen Halderman opende met een infield-hit, waarna Aldi Guzman zijn tweede homerun in de wedstrijd sloeg om er een 9-5 stand van te maken.

In de 1e8 kwam DSS tot een rally van nog eens vijf punten op zeven honkslagen op twee werpers. Rick Timmermans begon de inning als nieuwe werper voor Kinheim, maar hij kwam snel in de problemen en moest zes opeenvolgende honkslagen incasseren. Hij kreeg een lead-off single tegen van Brian Raap, die daarna opschoof na een wilde worp en scoorde na een honkslag van Devano Pieter. Mitchel Dautzenberg sloeg ook een honkslag en schijn bezorgde DSS lopers op het tweede en derde honk. Beiden scoorden toen volgende slagman Tino van Erk eveneens een honkslag liet noteren. De honken kwamen vol te staan toen ook Koen Halderman (zijn vierde) en Aldi Guzman een honkslag sloegen en dat leidde tot een nieuwe werperswissel. Joeri Kesseler nam het over, maar hij werd begroet met een puntscorende honkslag van Runai Coran en dat was de zevende honkslag op rij voor DSS. Hierna werd Koen Werkman's line drive gevangen door derde honkman Bram Blokker, die daarna een foute aangooi maakte bij een poging een dubbelspel te completeren. In plaats daarvan werd er weer een punt gescoord en dat bezorgde DSS een 14-5 voorsprong.

Juan Carlos Sulbaran kreeg drie opeenvolgende nullen in de achtste inning, waarna hij de 2e9 begon met een strikeout. Met één uit kwam Jenk Lemmink op het honk voor Kinheim na een fout. Hij was de laatste Kinheim-slagman die het honk bereikte, want Sulbaran sloot vervolgens af met twee strikeouts.

En zo eindigde het seizoen succesvol voor het honkbalteam van DSS, dat tijdens deze reeks onder leiding stond van interim-Hoofd Coach Nick Stuifbergen. Hij nam de ploeg een maand geleden over als opvolger van José Baez, die zelf de positie van Hoofd Coach in juni overnam van Marco Wels. Met Stuifbergen werd ook Michael Halderman aan de coaching-staf toegevoegd.Kinheim - DSS 5-14
RHE
DSS010330250-14192
Kinheim050000000-566
pitchers DSSinn.SOBBHRER
Scott Prins2.142552

Juan Carlos Sulbaran, W (1-0)6.2721--

pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Al Morales Gomez43244-

Martijn Schoonderwoerd, L (0-2)1.13-433

Glenn Wassink1.2--322

Rick Timmermans- (*)--654

Joeri Kesseler2--2--
(*) - Timmermans gooide op zes slagmensen in de achtste inning

Homeruns: DSS: Aldi Guzman 2 (2)(5e,3-run,0 uit,op Schoonderwoerd; 7e,2-run,0 uit,op Wassink).
Box Score
Play-by-Play
Eindstand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Jos van Eijsden, 1B-John Beltman, 3B-Efrem Silvania.
Official Scorer-Feiko Drost.
Play-by-Play Scorer-Dieks Bannink.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Kitty van Gilst.
Scoreboard Operators-Jörgen Balk & Wouter Creighton.
Aanvangstijd-14:15 uur.
Speeltijd-3:10 uur.
Locatie-Pim Mulier Stadion, Pim Mulier Sportpark, Haarlem.

Game Notes:
Game 5 Promotie/Degradatie Series.
DSS wint Series met 3-2 en blijft in de Hoofdklasse.
Kinheim speelt in 2020 in de Overgangsklasse.
Wedstrijd 15 minuten later begonnen dan gepland vanwege werkzaamheden aan het veld na regen.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 20,6° C; windrichting zuid;
windsnelheid 32 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 81%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.