Grand Slam * Stats & News
Updated: 29 oktober 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Ronald Jaarsma nieuwe Hoofd Coach van Amsterdam Pirates
English

...Ronald Jaarsma...
...nieuwe Hoofd Coach van...
...L&D Amsterdam Pirates...
(© Foto: Henk Seppen)
AMSTERDAM - Ronald Jaarsma is de nieuwe Hoofd Coach van landskampioen L&D Amsterdam Pirates, zo maakte de club op vrijdag (29 oktober) bekend. Daarmee heeft Jaarsma een nieuwe club acht dagen nadat Curaçao Neptunus per 21 oktober afscheid van hem nam na verlies van de Holland Series. Jaarsma keert terug naar de club waar hij eerder al coach is geweest en is de opvolger van Michael Duursma, die op 18 oktober stopte, één dag nadat de honkbalploeg het landskampioenschap prolongeerde na winst van de Holland Series tegen Neptunus. Allan Hazel, die dit seizoen bij Pirates de 3B Coach was en Pitching Coach Rob Cordemans keren terug en zullen Jaarsma volgend jaar assisteren.

Vier dagen nadat Duursma bekend maakte dat hij niet meer in de gelegenheid is om het coachen op het hoogste niveau the combineren met zijn werk als Coordinator van Baseball Academy Kennemerland Rabbits, gingen Neptunus en Jaarsma uit elkaar. Op dat moment werd hij onmiddellijk de voornaamste kandidaat om de vacante positie van Hoofd Coach bij Pirates in te vullen, omdat hij daar al eerder coach is geweest.

In de bekendmaking op hun website op vrijdag zegt Amsterdam Pirates:
,,Ronald Jaarsma is één van de meest ervaren honkbalcoaches van Nederland. Jaarsma is een topcoach die goed aansluit bij het ervaren en succesvolle team van L&D Amsterdam en het beleid van de club. Hij heeft als coach verschillende nationale en Europese kampioenschappen binnengehaald. Zijn doelstelling is een competitief team neer te zetten dat in de top van de Hoofdklasse en Europees uitblinkt, terwijl gelijktijdig de jonge garde wordt klaargestoomd voor tophonkbal. Pirates wil de ervaring van professionele honkballers en clubspelers zoals Sams, Richardson, Martis, de Blok en Berkenbosch delen om een nieuwe generatie jonge spelers rijp te maken voor het hoogst haalbare in honkbal. Door hen samen te laten trainen en spelen wordt succes meerjarig verzekerd.''

Ronald Jaarsma leidde Neptunus in de voorbije vijf seizoenen (2017-2021) en leidde de ploeg in elk van zijn vijf seizoenen naar de Holland Series. In al deze Kampioensfinales stond Neptunus tegenover Amsterdam Pirates. In zijn eerste twee seizoenen als Hoofd Coach veroverde de Rotterdamse ploeg de titel in 2017 en 2018 en won tevens de European Champions Cup. De ploeg leek op weg te zijn naar een volgende titel in 2019, want toen werden de eerste drie wedstrijden gewonnen in de Holland Series. Echter, Pirates werd daarna de eerste ploeg in de historie die terugkwam van een 3-0 achterstand en de volgende vier wedstrijden won om landskampioen te worden. In de Holland Series van vorig jaar verloor Neptunus de eerste twee wedstrijden van Pirates, maar de Finale werd daarna afgebroken vanwege maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19). Dit jaar verloor Neptunus de eerste twee wedstrijden, won daarna de volgende drie, maar Pirates kwam terug en won Game 6 en 7 om de Kampioenstitel te prolongeren.

...Ronald Jaarsma was vier seizoenen de...
...3B Coach bij Amsterdam Pirates...
(© Foto: Henk Seppen)
Met zijn benoeming tot Hoofd Coach keert Ronald Jaarsma terug naar de club waar hij eerder al vier seizoenen (2013-2016) de 3B Coach is geweest. In 2013 was hij eerst de asisstent van toenmalig Hoofd Coach Sidney de Jong. Jaarsma bleef daarna de 3B Coach toen Charles Urbanus De Jong opvolgde in 2014. In die jaren werd Jaarsma's naam al regelmatig genoemd als mogelijke opvolger van Urbanus. Echter, een onverwachte breuk tussen Pirates en Jaarsma volgde minder dan een week voor aanvang van de Holland Series 2016, want hij werd toen door het clubbestuur van zijn functies ontheven. De reden voor deze onverwachte beslissing was dat Jaarsma was benaderd door Neptunus voor een coachfunctie bij de Rotterdamse ploeg in het seizoen 2017, wat hij accepteerde. Doordat Neptunus de tegenstander was in de Kampioensfinale besloot het bestuur van Amsterdam Pirates om 'Jaarsma eervol van zijn taken te ontheffen'. Het bestuur stelde destijds: ,,Amsterdam Pirates heeft vier jaar lang fantastisch samengewerkt met Ronald Jaarsma. Mede door zijn kennis, enthousiasme en inzet heeft L&D Amsterdam de Europacup weten te winnen en speelt weer in de finale om het landskampioenschap. Wij respecteren zijn besluit met pijn in het hart, maar wij betreuren het dat Ronald op dit moment in deze penibele situatie is beland. Gelet op de komende Holland Series hebben wij moeten besluiten om Ronald Jaarsma met onmiddellijke ingang, maar eervol, te ontheffen van zijn taken als assistent-coach van L&D Amsterdam.''

Echter, destijds werd ook onmiddellijk duidelijk gemaakt dat het simpel een beslissing was om Jaarsma te beschermen tegen eventuele belangenverstrengeling tijdens de Kampioensfinale tussen Pirates en Neptunus. Het was toen ook al duidelijk dat de Pirates-deur altijd open zou blijven staan voor Jaarsma om terug te keren naar Amsterdam en dat een mogelijke positie als coach in de toekomst tot de mogelijkheden bleef behoren. Dat werd vandaag onderstreept, want Jaarsma is terug in Amsterdam. Dit keer als Hoofd Coach. Vrijwel zeker zal hij ook nu weer zijn bekende rugnummer 17 gaan dragen, wat hij ook op zijn rug had toen hij Assistent Coach was bij de ploeg en als Hoofd Coach van Neptunus, maar ook als speler. Dit seizoen werd het nummer gedragen door pitcher Robyn Clara, die zodoende dus een ander rugnummer zal krijgen.

...Ronald Jaarsma als 3B Coach van...
...Amsterdam Pirates in het seizoen 2015...
(© Foto: Henk Seppen)
Voordat hij zich op het coachen richtte speelde Ronald Jaarsma zelf als outfielder in de Hoofdklasse voornamelijk voor HCAW, maar hij kwam ook uit voor Neptunus. Na zijn loopbaan te zijn begonnen in de jeugd bij HCAW ging hij na het seizoen 1992 naar Neptunus. Daar speelde hij toen voor Tridents in 1993-1994, maar keerde daarna terug naar HCAW, waar hij 1995 in het tweede team uitkwam. Hierna keerde hij weer terug naar Rotterdam, speelde wederom voor Tridents, maar debuteerde ook in het Hoofdklasse-team. Jaarsma speelde vervolgens voor Neptunus in 1997-1998 en stond op het roster voor het seizoen 1999, maar verliet de ploeg in de eerste maand van het seizoen en keerde opnieuw terug naar HCAW waar hij het restant van het seizoen speelde. Jaarsma bleef daarna spelen voor HCAW en stopte na afloop van het seizoen 2008.

Jaarsma werd hierna de 3B Coach van HCAW als assistent van Jurjan Koenen (in 2009) en Bill Froberg (in 2010). Tijdens het seizoen 2011 nam Jaarsma de Bussumse ploeg over als Interim Hoofd Coach in de tweede competitie-helft als vervanger van Froberg. In het restant van de reguliere competitie werd de ploeg geleid door Jaarsma en ook in de Play-Downs om op de zesde plaats te eindigen. Na niet te hebben gecoached in 2012 werd hij de 3B Coach van Sidney de Jong, nadat die was aangesteld als nieuwe Hoofd Coach van Amsterdam Pirates voor het seizoen 2013. Tijdens het seizoen 2013 nam Jaarsma bij Pirates in twee wedstijden waar toen Hoofd Coach Charles Urbanus afwezig was wegens griep.

In het seizoen 2017 coachte Jaarsma in zijn eerste volle seizoen als Hoofd Coach in de Hoofdklasse toen hij de leiding had bij Neptunus. Terwijl de meeste Hoofd Coaches de coaching vanuit de dug-out doen bleef Jaarsma zelf vanaf het derde honk coachen en waas daarmee één van de weinigen die dat deden in de hoogste afdeling. Als coach droeg Jaarsma karakteristiek vrijwel altijd een donkere zonnebril. In zijn eerste seizoen won Jaarsma met Neptunus de European Champions Cup, leidde de ploeg naar de Kampioenstitel en won de prijs voor Coach of the Year.

In 2001 en 2002 speelde Ronald Jaarsma in twaalf interlandwedstrijden voor het Nederlands Honkbal Team. In deze jaren nam hij met Oranje deel aan één World Port Tournament (2001), één Europees Kampioenschap (2001) en één Haarlemse Honkbal Week (2002).

Ronald Jaarsma is de tweede nieuwe Hoofd Coach in de Hoofdklasse volgend jaar. Op 12 oktober maakte HCAW bekend dat Danny Rombley hun nieuwe Hoofd Coach zal zijn in 2022 als opvolger van Roy Berrevoets.

(29 oktober)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.