Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 november 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Orlando Yntema gaat gooien voor UVV
English
UTRECHT - UVV, dat volgend seizoen terugkeert in de Hoofdklasse, is tot overeenstemming gekomen met rechtshandige werper en Oranje-international Orlando Yntema, zo maakte de club bekend op dinsdag 16 november. Met de toevoeging van Yntema, zo stelde men, heeft UVV de pitchingstaf en de selectie voor het nieuwe seizoen rond.


...Orlando Yntema...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Orlando Yntema werd geboren op 21 februari 1986 in Puerto Plata in de Dominicaanse Republiek als zoon van een Nederlandse vader (afkomstig uit Friesland) en een Dominicaanse moeder.

Op 17-jarige leeftijd tekende Yntema op 5 juni 2003 een profcontract bij de San Francisco Giants en maakte hetzelfde jaar zijn profdebuut als speler van het Rookie League-team van de Giants in de Dominican Summer League. Daar was hij 5-5 met een 3.77 ERA. Een jaar later, als speler van het Rookie League-team van de Giants in de Arizona League, had Yntema (vanwege een blessure) slechts twee optredens als werper, waaronder één start en gooide zes innings, waarin hij zesmaal drie slag gooide en tweemaal vier wijd, terwijl hij zesmaal honkslagen tegen kreeg en zeven (vijf verdiend) punten moest toestaan. Hij was 0-1 en sloot af met een 7.50 ERA.

In 2005 speelde hij wederom voor de Giants-ploeg in de Dominicaanse Republie, waar hij 2-1 was en eindigde met een 3.20 ERA. Yntema keerde in 2006 terug naar de Arizona League en gooide dit keer in 12 wedstrijden. De rechtshander sloot het seizoen af met een 3.79 ERA, een 4-3 'record' en éé save, gooide 54 2/3 inning en had 42 strikeouts, terwijl hij 15 vrije lopen weggaf en 56 honkslagen toestond.


...Orlando Yntema in actie in Italië...
(© Foto: Catania Warriors)
Yntema miste daarna het gehele seizoen 2007 vanwege een blessure, maar kwam in 2008 weer professsioneel in actie toen hij voor twee ploegen gooide in de Giants-organisatie. Hij startte het seizoen bij de Augusta Greenjackets (Single-A), waar hij van april tot en met juni gooide in 14 wedstrijden (5 starts) en 0-2 was met een 5.59 ERA. In 38 2/3 inning kwam Yntema tot 28 strikeouts, gooide 14 keer vier wijd en kreeg 44 honklagen tegen. In juli-augustus sloot Yntema het seizoen af bij de Salem-Keizer Volcanoes (Single-A Short Season). Hij gooide toen in 10 wedstrijden en was 5-2 met een 5.03 ERA. In 34 innings had Yntema 18 keer drie slag, gooide 15 keer vier wijd en moest 45 hits incasseren.

In 2009 gooide Orlando Yntema opnieuw voor beide ploegen. Bij Augusta gooide hij in zes wedstrijden en 26 2/3 inning, had 17 strikeouts, negen keer vier wijd en stond 39 hits tegen, terwijl hij 0-2 was met een 6.41 ERA. Bij Salem-Keizer gooide Yntema in acht wedstrijden en was 4-0 met een 2.80 ERA. In 45 innings schakelde hij 26 keer een slagman met drie slag uit, gaf 11 vrije lopen weg en kreeg 44 honkslagen tegen.

Dit jaar gooide Yntema in de Italiaanse honkbal-competitie en kwam uit voor de Scacchiera Dell'Etna Warriors in Catania op Sicilië. In Italië startte Yntema 13 wedstrijden, was 3-9 en sloot af met een 4.67 ERA (het laagste ERA van zijn ploeg). In 81 innings had hij 69 strikeouts en 49 keer vier wijd, terwijl hij 81 honkslagen toestond en 53 punten (42 verdiend).


...Yntema als werper voor Oranje...
...vs. Thailand tijdens de...
...Intercontinental Cup...
(© Foto: Dai-Chien An, IBAF)
Op 15 oktober werd bekend gemaakt dat de 24-jarige rechtshander, die vanwege zijn vader over een Nederlands paspoort beschikt, was opgenomen in de selectie van het Nederlands Honkbal Team voor het toernooi om de Intercontinental Cup in Taiwan, waar hij in drie wedstrijden werd ingezet.

Orlando Yntema debuteerde in de nationale ploeg op 23 oktober toen hij twee innings gooide in relief vs. Italië, dat met 10-0 werd verslagen. Omdat hij het werpen in de vijfde inning overnam voor startende werper Tom Stuifbergen met een 10-0 voorsprong kreeg Yntema de winst op zijn naam. In zijn debuut had Yntema één strikeout, gooide eenmaal vier wijd en kreeg twee hits tegen.

Op 27 oktober gooide Yntema 1 2/3 inning in relief vs. Thailand. Met een 3-0 voorsprong voor Oranje nam hij het werpen over van starter en winnende werper Kevin Heijstek in de zesde inning, maar was minder succesvol dan vier dagen eerder. Hij gooide eenmaal vier wijd en stond drie hits en twee verdiende punten tegen, waardoor de Nederlandse voorsprong werd verkleind tot 3-2, maar hierna reageerde zijn teamgenoten met drie punten en werd uiteindelijk met 7-2 gewonnen. Desondanks kreeg Yntema een Hold op zijn naam.

Op 30 oktober was Yntema de winnende werper, opnieuw in relief toen Oranje in 10 innings won van Taiwan. Yntema nam het werpen in relief over in de achtste inning met een gelijke stand van 2-2. In de tiende inning nam Taiwan een 3-2 voorsprong toen Yntema een 2-out RBI-single tegen kreeg, nadat hij was begonnen met twee strikeouts, maar er werd op de honkslag gescoord, omdat de inning van start ging met twee honklopers vanwege de tie-break regel. In de 2e10 sloeg Mariekson Gregorius een 2-run, walk-off homerun om Oranje een 5-3 overwinning te bezorgen. In zijn drie innings had Yntema twee strikeouts en gooide tweemaal vier wijd, maar stond slechts één honkslag tegen.

(16 november)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.