Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 april 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Neptunus boekt opnieuw monsterzege; 4 teams blijven ongeslagen
English
AMSTERDAM / HAARLEM / ROTTERDAM / BUSSUM - Na een 20-0 shutout zege in de openingswedstrijd op donderdag diende DOOR Neptunus stadgenoot Sparta-Feyenoord zaterdagmiddag opnieuw een monsternederlaag toe door dit keer met 22-1 te winnen. Landskampioen L&D Amsterdam Pirates boekte ook de tweede zege en opende het thuisseizoen met een 5-2 overwinning vs. UVV. Corendon Kinheim was de derde ploeg die de tweede overwinning binnenhaalde door hun thuisopener met 8-5 te winnen vs. Vaessen Pioniers. Nadat hun eerste wedstrijd donderdagavond drie uur en 15 minuten duurde (waarin slechts zeven innings werden gespeeld), speelden Mr. Cocker HCAW and AamigoO ADO Lakers opnieuw een marathon op zaterdag. Vandaag duurde het drie uur en 55 minuten om tot een beslissing te komen was het HCAW dat in de tiende inning met 5-4 won. Net als donderdag kwam HCAW terug van een achterstand en werd dus het vierde team dat de tweede winst boekte in het jonge seizoen.Sparta-Feyenoord vs. DOOR Neptunus
In Rotterdam deden DOOR Neptunus en Sparta-Feyenoord het iets beter dan donderdagavond. Neptunus scoorde twee punten meer en Sparta-Feyenoord voorkwam een andere shutout, want het scoorde eenmaal. Maar uiteindelijk was het resultaat hetzelfde, want Neptunus diende Sparta-Feyenoord opnieuw een ruime nederlaag toe en won dit keer met 22-1.

In de voorgaande elf seizoenen (2001-2011) scoorde slechts driemaal een team 20 of meer punten in één wedstrijd, twee keer in 2001, eenmaal vorig jaar. Maar in het jonge 2012 seizoen werd Neptunus de eerste ploeg die er 20 of meer in één wedstrijd scoorde voor de eerste keer sinds 1998. In dat jaar zorgde Neptunus voor een record door in drie wedstrijden 20 of meer punten te scoren. Het record voor de meeste punten in één wedstrijd werd gerealiseerd op 9 augustus 1998 toen HCAW er 28 scoorde tegen PSV.


...Shaldimar Daantji...
...4 Hits, 2 Runs, 3 RBI's...
(© Foto: Henk Seppen)
Neptunus zette onmiddellijk de toon in het duel van vandaag met het scoren van vijf punten in de eerste inning. Dwayne Kemp opende met een honkslag en bereikte veilig het tweede honk toen er een fout werd gemaakt tijdens zijn steelpoging. Hierna werd Rafaël Jozefa geraakt door een worp. De eerste punten werden vervolgens gescoord toen Raily Legito een honkslag sloeg en Jeffrey Arends volgde met een tweehonkslag. Met één uit voegde Rien Vernooij een 2-run double toe en scoorde zelf op een 2-out single van Adrian Anthony. Hierna sloeg ook Shaldimar Daantji nog een tweehonkslag, maar een vangbal sloot de slagbeurt af en zo bleven er lopers op het tweede en derde honk achter. Neptunus voegde drie runs toe in de volgende slagbeurt na honkslagen van Legito en Vernooij en een grounder van Benjamin Dille.

Met een 8-0 achterstand pakte Sparta-Feyenoord een punt terug in de tweede helft van de tweede inning. Rookie Michiel Ruiter begon met een honkslag en scoorde toen Churandy La Cruz volgde met een tweehonkslag. De ploeg kwam hierna nog maar eenmaal in scoringspositie en dat gebeurde in de zesde slagbeurt. Neptunus-starter Kevin Heijstek stond in zijn volgende drie innings nog twee honkslagen toe en kwam tot vier strikeouts in zijn eerste winst van het seizoen.

Na twee innings lang puntloos te zijn gehouden door de ervaren linkshander (en starter) Gregory Gustina kwam Neptunus tot een rally van negen punten in de vijfde inning op nieuwe werper Lenko Elisabeth. De rookie zou 14 punten en 12 honkslagen moeten toestaan in de twee innings die hij op de heuvel stond. In de vijfde sloegen Daantji en Kemp back-to-back driehonkslagen met één uit, terwijl Vernooij een 2-run double sloeg. Dille en Daantji droegen ook nog bij met 2-run singles. In de zesde inning, de derde keer dat er meer dan negen slagmensen aan slag kwamen, werden vijf onverdiende punten gescoord met twee uit, met als hoogtepunten een 2-run single van Anthony en wederom een RBI-triple van Kemp om de stand op te voeren naar 22-1. Neptunus werd hierna op rij uitgeschakeld in de zevende door Reynaldo Sarmiento Claro.

In de 2e6 kreeg Sparta-Feyenoord de honken vol met twee uit op Kevin van Veen. Ruiter en La Cruz kregen toen vier wijd en Klaas Baldee sloeg een honkslag, maar na een vangbal bleven de honken vol achter.

In de zevende opende Theodore van Heijningen nog met een honkslag op Berry van Driel, maar die schakelde daarna de volgende drie slagmensen met drie slag uit om een einde te maken aan de 'wedstrijd'.

Shaldimar Daantji sloeg 4-uit-5, scoorde tweemaal en had drie RBI's. De midvelder kwam alleen de homerun tekort om 'for-the-cycle' te slaan. Alle negen spelers in de Neptunus line-up scoorden minimaal twee keer en hadden minimaal één binnengeslagen punt. Acht van de negen spelers sloegen minimaal twee honkslagen. Lennart Koster was de enige speler zonder honkslag. Vernooij en Dille hadden elk vier RBI's.

Stand & Programma
Line Score, Box Score & Play-by-Play
...Winnende werper Jos de Jong...
(© Foto: Henk Seppen)
L&D Amsterdam Pirates vs. UVV
In Amsterdam opende de regerend landskampioen het thuisseizoen met een 5-2 overwinning voor 350 toeschouwers.

Amsterdam-starter Jos de Jong stond slechts drie UVV-slagmensen tot de honken toe in zes-plus innings. De rechtshander kreeg een lead-off double tegen van Danny Rombley in de tweede inning, maar die strandde op het derde honk. In de derde inning stond De Jong een honkslag met één uit toe aan Norbert Jongerius (die op het tweede honk achterbleef), maar hierna schakelde hij de volgende 12 slagmensen op rij uit. Met één uit in de zevende en Amsterdam op een 2-0 voorsprong kreeg De Jong een nieuwe tweehonkslag tegen van Rombley en werd afgelost door Rik Geestman. De linkshander gooide met twee uit vier wijd op Giovannie Samboe, maar sloot daarna af met een strikeout.

Aanvallend opende Amsterdam de score met twee (onverdiende) punten in de tweede inning op Jurjen van Zijl, die de eerste inning was begonnen met driemaal drie slag. In de tweede begon Vince Rooi met viernwijd, waarna een fout werd gemaakt op een 'force play-grounder' van Bas de Jong. Nadat de twee lopers waren opgeschoven op een OSS van Percy Isenia scoorde Rooi het eerste punt via een wilde worp. Met twee uit scoorde De Jong toen rookie Jesse Aussems een honkslag sloeg in zijn eerste slagbeurt.


...Oud-Piraat Ryan Murphy slaat raak voor UVV...
(© Foto: Frans van Elst)
Het duurde hierna tot de achtste inning voordat Amsterdam de voorsprong opvoerde. In de derde had Roelie Henrique vier wijd gekregen en het tweede honk gestolen, maar werd toen het slachtoffer van een pick-off. In de vierde opende Rooi met vier wijd, maar daarna draaide de UVV-verdediging een dubbelspel. In de vijfde opende Aussems met zijn tweede honkslag.

...Jesse Aussems...
(© Foto: Henk Seppen)
Met twee uit nam Kyle Ward toen de pitching over van Van Zijl, werd begroet met een honkslag van Henrique, maar dit keer sloot een gedwongen nul de inning af. In de zesde draaide UVV opnieuw een dubbelspel, maar daarna voegde de thuisploeg drie runs toe in de achtste slagbeurt. Met één uit sloegen Roelie Henrique en Sidney de Jong een honkslag, waarna de honken vol kwamen toen Vince Rooi vier wijd kreeg. Hierna zorgde Bas de Jong met een honkslag voor een punt en bleven de honken vol. Een 'force play-grounder' van Percy Isenia leverde hierna een nul op, maar produceerde ook een punt en leidde tot een foute aangooi bij een poging een dubbelspel te maken, maar leverde in plaats daarvan weer een punt op en zorgde voor een 5-0 stand.

Sterke pitching hield UVV van scoren af, maar in de laatste slagbeurt kwam de Utrechtse ploeg tweemaal tot scoren op closer Jurrian Koks. Stijn van der Meer en Danny Rombley (die drie van UVV's zes honkslagen sloeg) een honkslag. Een foute aangooi op een 'force play-grounder' van Ryan Murphy bezorgde UVV het eerste punt en een 'double play-grounder' van Giovannie Samboe leidde tot het tweede. Maar een groundout sloot de wedstrijd daarna af.

Stand & Programma
Line Score, Box Score & Play-by-Play


...Opening Day in Amsterdam...

...Spelers, Umpires opgesteld voor het volkslied...

...Ronald Mauer, Wethouder van Stadsdeel Nieuw-West gooit de ceremoniële eerste bal...
(© Foto's: Henk Seppen)Corendon Kinheim vs. Vaessen Pioniers
In Haarlem won Corendon Kinheim de eerste thuiswedstrijd van het seizoen met 8-5. De thuisploeg had effectieve pitching, want vier werpers kwamen samen tot 13 strikeouts.

Kinheim opende de score in de eerste inning. Pionier-starter Kevin Miner gooide vier wijd op lead-off hitter René Cremer, die vervolgens probeerde te scoren op een honkslag van Mervin Gario, maar op de plaat werd uitgegooid. Gario schoof op via de aangooi en scoorde daarna wel het eerste punt toen Dirk van 't Klooster volgde met een honkslag, maar een dubbelspel maakte een einde aan de slagbeurt.

In de volgende inning voegde de thuisploeg een punt toe. Kinheim kreeg de honken vol toen Ramiro Balentina vier wijd kreeg met één uit, Niels van Weert een honkslag sloeg en Rachid Engelhardt het honk bereikte na een fout. Een opofferingsslag van Remco Draijer maakte er toen 2-0 van, maar twee lopers bleven achter.


...Pim Walsma - tweede winst in relief...
(© Foto: Henk Seppen)
Kinheim nam meer afstand door drie punten te scoren in de derde. Gario begon met vier wijd Van 't Klooster, de beste slagman in de Hoofdklasse van vorig seizoen, volgde met zijn tweede honkslag. Met twee uit leverde een honkslag van Balentina het derde Kinheim-punt op. Van Weert sloeg daarna ook een RBI-single en die werd gevolgd door een fout die ook weer een punt tot gevolg had. Hierna werd Miner opgevolgd door Swen Huijer, die eerder deze week werd ontslagen door de Boston Red Sox. Hoewel aanvankelijk werd bericht dat de rechtshander zich na dit weekeinde bij Pioniers zou voegen maakte hij vandaag dus al zijn debuut in de Hoofdklasse. Huijer sloot de inning af met een groundout.

In de vierde inning verhoogde Kinheim de stand naar 7-0. Huijer begon met vier wijd voor Draijer en Cremer, die daarna opschoven na een grounder van Gario. Een opofferingsslag van Van 't Klooster en een honkslag van Bryan Engelhardt zorgden hierna voor twee Kinheim-punten.

Met een 7-0 achterstand kwam Pioniers in de vijfde inning plotseling tot vier punten op Kinheim-starter Luke Sommer. De Amerikaanse rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Kevin Dirksen, waarna de honken vol kwamen toen Michael Pluijmers vier wijd kreeg en Zerzinho Croes ook een honkslag sloeg. De honken werden hierna leeg gemaakt toen Michael Duursma een 3-run double afleverde. Dat betekende het einde voor Sommer, die hierdoor niet de vijfde inning kon afmaken, een vereiste die hij als starter nodig had om zijn debuutwedstrijd in de Hoofdklasse te winnen. Steven van Groningen nam het over en begon met vier wijd voor Gyenuar Lopez. Een OSS van Mark Duursma schoof de lopers vervolgens op en een grounder van Jourick Blanco zorgde hierna voor het vierde Pioniers-punt. Maar hierna sloot Van Groningen af met een strikeout.

Pioniers verkleinde de achterstand hierna tot 7-5 door weer een punt te scoren in de zesde inning. Met één uit kregen Dirksen en Pluijmers vier wijd en dat leidde tot een nieuwe werperswissel. Rookie Dion Steijl nam het over, maar gooide vier wijd op Croes en kreeg een OS tegen van Michael Duursma, waardoor het 7-5 werd. Een vangbal volgde en dus bleven twee lopers achter.

In de 2e6 voegde Kinheim een 'insurance run' toe. Met twee uit kreeg Huijer een honkslag tegen van Bryan Engelhardt, gevolgd door een RBI-triple van Quintin de Cuba. De voormalige prof werd afgelost door Dennis Buring, die de inning afsloot met een vangbal.

In de eerste helft van de zevende inning werd Pim Walsma de vierde werper van Kinheim en gooide drie sterke innings. De rechtshander schakelde vijf slagmensen met drie slag uit en stond geen honkslagen toe. In de zevende begon hij met vier wijd op openingsslagman Mark Duursma, gaf nog een vrije loop met één uit weg aan Norbert Lokhorst, maar sloot toen af met twee strikeouts. Omdat de startende werper niet meer in aanmerking kwam voor de winst kreeg Walsma (als meest doeltreffende werper van de overige drie) de winst op zijn naam en dat was zijn tweede in twee wedstrijden.

Stand & Programma
Line Score, Box Score & Play-by-PlayMr. Cocker HCAW vs. AamigoO ADO Lakers
In Bussum speelde HCAW en ADO Lakers opnieuw een lange wedstrijd. Donderdag waren drie uur en 15 minuten niet genoeg om een complete wedstrijd te spelen, want die werd na zeven innings afgesloten omdat de curfew-regel was bereikt (geen nieuwe inning na 22:30 uur). Vandaag duurde de 10-inning wedstrijd drie uur en 55 minuten, maar werden ook de eerste drie spelers van het seizoen uit het veld gestuurd. HCAW kwam opnieuw terug van een achterstand en won met 5-4.

Net als donderdagavond opende ADO de score maar verzuimde de voorsprong vast te houden. In de eerste inning, met één uit, kreeg HCAW-starter Dennis Burgersdijk een driehonkslag tegen van Ludwin Obispo, die vervolgens scoorde toen Phil Ortez hierna een tweehonkslag sloeg. De Amerikaan strandde op het tweede honk toen er twee nullen volgden. Het tweede punt werd gescoord in de derde inning. Aldrich Isenia begon met vier wijd en schoof op na een OSS van Gregory Hassell en een honkslag van Obispo. Isenia scoorde even later op een fout aangooi bij een pick-off naar het derde honk.

...Clive Mendes gooit de ceremoniële 1e bal...
...Mendes speelde in 561 Hoofklasse-duels...
...in 1988-2002, waaronder 521 voor HCAW...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)
Tegenover rookie Ibrahim Redan leek HCAW langszij te komen in de eerste inning, maar liet de honken vol achter. Redan raakte lead-off hitter Jasper Keijzer, die daarna opschoof na een wilde worp, gevolgd door een vrije loop voor Linoy Croes. Even later ging Croes gedwongen uit op een grounder van Juriën Overman. Er volgde opnieuw een vrije loop, dit keer voor Randy Reiph en dus kwamen de honken vol, maar een 'force play-grounder' van Seb Visser schakelde hierna Keijzer op de plaat uit. Redan sloot af met een strikeout en dus bleven er drie lopers achter.

In de volgende drie innings ging drie HCAW-lopers uit bij een steelpoging. In de tweede bereikte Barry Mastenbroek het honk op een fout met twee uit, maar ging uit bij stelen en in de derde sloeg Linoy Croes een honkslag met één uit, maar ook hij werd bij een steelpoging uitgeschakeld.

De gemoederen raakten wat verhit in de tweede helft van de vierde. Redan raakte openingsslagman Reiph met een worp en dat leidde tot een woordenwisseling. De dug-outs liepen leeg en dat leidde tot wat duwen en trekken, maar de umpires hadden de zaak snel onder controle en stuurden Redan en Reiph uit de wedstrijd. En zo werd Redan uit het veld gestuurd in zijn debuutwedstrijd in de Hoofdklasse wat betekent dat hij mogelijk de eerste rookie is die in zijn eerste duel werd weggestuurd. Martijn Riphagen nam de pitching over en Rick Kuipers werd de pinch-runner, maar ook hij ging even later uit bij een steelpoging.

In de 1e5 begon Burgersdijk met zijn vijfde en zesde strikeout. Volgende slagman Gregory Hassell had hierna aanmerkingen op een slag-call en ook hij werd (tijdens zijn slagbeurt) uit het veld gestuurd. Remco Seitzinger nam de beurt als pinch-hitter over en kreeg vier wijd, waarna Ludwin Obispo een tweehonkslag sloeg, maar een grounder maakte een einde aan deze scoringskans van ADO.

In de 2e5 scoorde HCAW hun eerste punt. De thuisploeg kreeg de honken vol toen Mastenbroek en Keijzer vier wijd kregen en Croes een honkslag sloeg. Na een binnenhoog scoorde Mastenbroek toen ook Kuipers vier wijd kreeg, maar een grounder liet de honken vol achter. HCAW kwam langszij in de zesde inning, maar opnieuw bleven er drie lopers achter. Glenn Romney opende met vier wijd en Dylan de Mello volgde met een honkslag. Met twee uit werd een fout gemaakt op een 'force play-grounder', waarna een vrije loop voor Linoy Croes Romney in staat stelde de gelijkmaker te scoren. Martijn Riphagen werd hierna vervangen door Carlos Tavares Castro, die de inning afsloot met een strikeout.

ADO hernam de leiding in de zevende inning, maar liet ook drie lopers achter. Bob Klaarenbeek nam de pitching bij HCAW over, maar raakte Anthony Hooi met een worp en gooide vier wijd op Aldrich Isenia. Rookie Sander Helmendach werd ingebracht als nieuwe werper en werd gelijk gesteund met een dubbelspel. Remco Seitzinger werd uitgevangen in het rechtsveld, waardoor de twee lopers probeerden op te schuiven, maar rechtsvelder Linoy Croes gooide Hooi op het derde honk uit om het dubbelspel te completeren. Nadat Isenia het derde honk had gestolen kreeg Ludwin Obispo vier wijd en volgde Phil Ortez met een honkslag die ADO een 3-2 voorsprong bezorgde. Obispo schoof op naar het derde honk en Ortez bereikte het tweede honk op de aangooi, waarna een gedwongen loop werd opgezet via opzettelijk vier wijd voor Enrique Tromp. Een vangbal sloot de inning af en de honken bleven vol achter.

Na twee lopers in scoringspositie te hebben achtergelaten in de zevende bracht HCAW de stand opnieuw in balans in de achtste. Pinch-hitter Kevin Gerard opende met een tweehonkslag, schoof op na een OSS van Keijzer en scoorde toen op een wilde worp, waardoor het 3-3 werd.

ADO liet twee lopers in scoringspositie achter in de 1e9 en HCAW werd op rij uitgeschakeld in de 2e9 en dus moest gebruik worden gemaakt van de tie-break regel om tot een beslissing te komen. ADO nam voor de derde keer de leiding in de 10e inning. Tie-break lopers Gino Hersilia (pinch-runner) en Remco Seitzinger schoven op na een OSS van Ludwin Obispo (die alleen een homerun miste voor een 'cycle'), waarna een dubbelspel op een grounder van Phil Ortez ADO een punt en een 4-3 voorsprong opleverde. Maar opnieuw wist HCAW langszij te komen en voegde dit keer een punt toe voor de winst. Tie-break lopers Jorin van Amstel en Ken Rinkema (pinch-runner) schoven op na een stootslag-honkslag van Jasper Keijzer en dus kwamen de honken vol te staan. Linoy Croes volgde met een opofferingsslag om de stand weer in evenwicht te brengen. Een gedwongen loop werd hierna opgezet via opzettelijk vier wijd voor Juriën Overman en dat bracht rookie Jim Froberg in het slagperk. De zoon van voormalig HCAW-coach Bill Froberg sloeg een opofferingsslag, waarop Rinkema scoorde en HCAW een 5-4 overwinning bezorgde.

Aan de kant van ADO tekende twee spelers voor de vijf honkslagen van hun ploeg, Obispo sloeg er drie, Ortez twee.

Stand & Programma
Line Score, Box Score & Play-by-Play


...Jasper Keijzer gaat gedwongen uit in 1e inning...

...CF Jasper Keijzer maakt een onsuccesvolle vangpoging...

...Jasper Keijzer plaatst een stootslag-honkslag in 10e inning...

...Jorin van Amstel scoort de gelijkmaker in de 10e...
(© Foto's: Alfred Cop Fotografie)

(7 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.