Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 maart 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Taiwan wint na achterstand van Oranje
English
TAICHUNG (Taiwan) - Het Nederlands Honkbal Team verzuimde zondag een vroege 3-0 voorsprong vast te houden tegen Taiwan, dat van achterstand terugkwam en met 8-3 won. Taiwan staat nu op 2-0 en is daardoor vrijwel zeker van een plek in de tweede ronde van de World Baseball Classic. Het Nederlands Team is nu in een 'must-win' situatie in de volgende wedstrijd, waarin men het dinsdag moet opnemen tegen Australië. Deze poule zou zomaar in een gelijke stand tussen drie ploegen kunnen eindigden als Oranje winst van Australië en Zuid-Korea Taiwan verslaat. In dat geval worden de tegenpunten belangrijk, de acht punten in dit duel zijn dus niet in het voordeel van de Nederlandse ploeg.


...Intercontinental Baseball Stadium was uitverkocht...
(© Foto: Henk Seppen)
Op een frisse, mistige en winderige dag (dat vrijwel zeker effect had op de in het outfield geslagen ballen), was Intercontinental Baseball Stadium uitverkocht en duizenden enthousiaste Taiwanese fans steunden hun ploeg met het maken van veel lawaai via hun karakteristieke aanmoedigingen, gezang en het slaan van hun thundersticks.

Speelde het Nederlands Team zeer goed in het openingsduel tegen Zuid-Korea met goede pitching, solide hitting en fraaie verdediging, vandaag was het een heel ander verhaal. Aanvallend werd slechts één honkslag geslagen, terwijl de pitching de honkslagen- en punten-productie van de Taiwanese aanval niet aan banden kon leggen en soms harde klappen moest incasseren.

De wedstrijd begon aanvallend met een 'one-two-three inning' voor het Nederlands Team, want Andrelton Simmons en Jonathan Schoop kregen drie slag van de Taiwanese starter Yao-Lin Wang en Roger Bernadina sloeg een pop-fly. Oranje-starter Tom Stuifbergen had eveneens een goede start, want ook hij zorgde voor drie nullen in zijn eerste inning op de heuvel.

In de eerste helft van de tweede inning begon Wang met zijn derde strikeout en schakeld dit keer Wladimir Balentien uit. Maar hierna raakte hij zijn controle kwijt en gooide zijn pitches buiten de slagzone, maar er waren ook een paar close-call check-swings. Wang, die 's morgens met een verkoudheid opstond, gooide vier wijd op Andruw Jones, Xander Bogaerts en Curt Smith en werd opgevolgd door Wei-Lun Pan. Die raakte volgende slagman Kalian Sams met zijn eerste worp en dat leidde tot het eerste Nederlandse punt. Hierna volgde Dashenko Ricardo met een honkslag die Bogaerts en Smith binnenbracht en Oranje een 3-0 voorsprong opleverde. Twee lopers bleven achter, want een pop-foul en groundout volgden.


...RF Wladimir Balentien volgt...
...Dai-Kang Yang's homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
Taiwan pakte een punt terug in hun tweede inning. Chih-Sheng Lin begon met een honkslag, waarna Szu-Chi Chou vier wijd kreeg. Met één uit scoorde Lin toen Chien-Ming Chang eveneens een honkslag sloeg, waarna twee nullen volgden.

In de derde inning maakte Oranje's derde honkman Xander Bogaerts een fraaie play om de Taiwanese beurt af te sluiten. Maar aanvallend werd Oranje het zwijgen opgelegd door nieuwe werper Pan. Nadat de eerste twee slagmensen die hij zag het honk hadden bereikt, schakelde hij 14 van de volgende 15 slagmensen uit. Alleen Andruw Jones bereikte het honk toen hij vier wijd kreeg met twee uit in de derde inning. In de vijfde inning dreunde Andrelton Simmons de bal diep het linksveld in, maar de wind hield de bal in het stadion en dus volgde een vangbal op de warning track.

Taiwan sloeg toe met vier runs in de vierde inning. Stuifbergen begon met vier wijd voor lead-off hitter Chih-Sheng Lin en kreeg toen een tweehonkslag tegen van Szu-Chi Chou. Oranje's Pitching Coach en Hall of Famer Bert Blyleven kwam hierna even praten met Stuifbergen, maar die moest even later een RBI-single incasseren van Yung-Chi Chen die de achterstand verkleinde naar slechts 3-2. Omdat Chen opschoof op de aangooi had Taiwan nu lopers op het tweede en derde honk en dus kreeg Chien-Ming Chang opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren. Stuifbergen bleef in het duel en raakte hierna volgende slagman Hung-Yu Lin met zijn tweede worp en dat zorgde voor een gelijke stand. Hierna, en met de honken nog steeds vol, werd Stuifbergen vervangen door Shairon Martis. De eerste twee slagmensen die hij zag, Yen-Wen Kuo en Dai-Kang Yang sloegen beiden de bal het outfield in voor een opofferingsslag en dat betekende dat Taiwan tweemaal scoorde en een 5-3 voorsprong nam.

Taiwan voegde drie (onverdiende) punten toe in de zesde inning om hun voorsprong meer comfortabel te maken. Korte stop Andrelton Simmons begon met een foute aangooi op een grounder van Yung-Chi Chen, die hierna opschoof na een opofferingsstootslag van Chien-Ming Chang. Shairon Martis moest hierna een aantal harde klappen verwerken. Eerst sloeg Hung-Yu Li een ground-rule double in het midveld en dat zorgde voor een punt. Hierna sloeg pinch-hitter Yi-Chuan Lin de bal diep het linksveld in, maar die werd gevangen door Kalian Sams voor de tweede nul. Maar vervolgens had ook Dai-Kang Yang goed contact en sloeg een 2-run homerun die de stand op 8-3 bracht.

In de 1e7 kwam Oranje weer op het honk op nieuwe werper Jen-Ho Tseng. De 18-jarige gooide vier wijd op Curt Smith, gevolgd door een strikeout, en een vrije loop voor Dashenko Ricardo (die tot dat moment de enige Nederlandse honkslag had geslagen), waarna hij werd vervangen door Ching-Ming Wang. Hij sloot de inning af, want Andrelton Simmons sloeg in een dubbelspel.

In de 2e7 nam rookie Jonathan Isenia het werpen met één uit over van Shairon Martis en schakelde beide slagmensen die hij zag uit. In de achtste inning gooide hij nog eens tweemaal drie slag.

In de negende inning opende Andruw Jones met zijn derde vrije loop in het duel, maar ging gedwongen uit na een grounder van Xander Bogaerts. Hierna kregen Curt Smith en Kalian Sams drie slag en kwam er een einde aan de wedstrijd, waarin Oranje slechts één honkslag sloeg.

Pitching Stats
pitcherINNSOBBH
Tom Stuifbergen, L3 (*)134
Shairon Martis3.1202
Jonatan Isenia1.2311
(*) - Stuifbergen gooiden op vijf slagmensen in de 4e inning

De volgende spelers kwamen in actie:
Andrelton Simmons (SS, 0-uit-4), Jonathan Schoop (2B, 0-uit-3), Hainley Statia (2B, 0-uit-1), Roger Bernadina (CF, 0-uit-4), Wladimir Balentien (RF, 0-uit-4), Andruw Jones (DH, 0-uit-1, 3x vier wijd), Xander Bogaerts (3B, 0-uit-3, vier wijd), Curt Smith (1B, 0-uit-2, 2x vier wijd), Kalian Sams (LF, 0-uit-3, geraakt werper), Dashenko Ricardo (C, 1-uit-2, vier wijd)


...Luisteren naar het Nederlandse volkslied...

...Oranje-starter Tom Stuifbergen...


...Manager Hensley Meulens, Bench Coach Robert Eenhoorn en...
...Pitching Coach Bert Blyleven kijken toe...

...Cheerleaders op de dug-out...

...Dashenko Ricardo slaat de enige Oranje-honkslag...

...Er was veel entertainment in het stadion......

...Pitching Coach Bert Blylven in gesprek met Tom Stuifbergen...

...Shairon Martis nam het werpen over in de 4e inning...

...Andruw Jones wordt uitgeschakeld in de 9e inning...

...Jonathan Isenia maakte het duel af...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

(3 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.