Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 april 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Pioniers, Kinheim boeken 'one-run wins' op Urbanus Toernooi
English
BUSSUM - Vaessen Pioniers en Corendon Kinheim wonnen hun laatste wedstrijden van het 31e In Memoriam Charles Urbanus, Sr. Toernooi zondag beide met één punt verschil ter afsluiting van het jaarlijkse evenement. Pioniers won met 1-0 van gastheer Mr. Cocker HCAW, nadat Dag 3 was begonnen met een 2-1 zege van Kinheim vs. L&D Amsterdam Pirates. Ondanks het verlies won HCAW het evenement, zoals als was bericht in het verslag van zaterdag. Het was de zevende keer dat HCAW toernooiwinnaar werd, maar de eerste keer sinds 2005.

In 1981 vond het toernooi voor het eerst plaats en werd toen georganiseerd door het Amsterdamse Amstel Tijgers op hun complex op Sportpark Sloten. De club vernoemde het evenement naar de in augustus 1980 overleden Charles Urbanus, Sr., de legendarische honkbalcoach van OVVO en het Nederlands Honkbal Team in de jaren vijftig en zestig. In de jaren zeventig onstond Amstel Tijgers na een afscheiding van OVVO. Eind 1988 fuseerde Amstel Tijgers met het Bussumse HCAW, dat eerder in het jaar uit de Hoofdklasse was gedegradeerd. Door de fusie bleef HCAW toch in de hoogste afdeling en speelde vier jaar onder de naam HCAW-Tijgers. Nadat het Urbanus Toernooi in 1988 en 1989 in het Haarlemse Pim Mulier Stadion werd gespeeld verhuisde het toernooi naar Bussum, waar het sinds 1990 wordt georganiseerd.

Omdat Kinheim van Amsterdam won eindigde de regerend landskampioen op de tweede plaats. Amsterdam volgde op de derde plaats en Pioniers, de winnaar van een jaar geleden, werd vierde.

Danny Rombley van Pioniers werd gekozen tot Meest Waardvolle Speler van het toernooi, terwijl Kevin Heijstek van Amsterdam de prijs kreeg voor Beste Werper. Percy Isenia van Pirates was de Beste Slagman van het toernooi.

Met dit toernooi werd het oefenseizoen afgesloten. Aanstaande donderdag gaat de nieuwe competitie van start met Game One van een 3-games series. Mr. Cocker HCAW opent dan op eigen veld tegen UVV, terwijl Corendon Kinheim de gastheer is van Vaessen Pioniers. L&D Amsterdam Pirates reist naar ADO Lakers en DOOR Neptunus ontmoet Mampaey The Hawks, dat debuteert in de hoogste afdeling.

Dit jaar zijn er twee wijzigingen in het speelschema. De ploeg die op donderdag thuis speelt, is ook op zaterdag de thuisspelende ploeg, waarna zondag de wedstrijd bij de tegenstander volgt. Wanneer een donderdagwedstrijd wordt afgelast zal die automatische opnieuw worden vastgesteld voor de volgende dag (vrijdag).Game 5: L&D Amsterdam Pirates vs. Corendon Kinheim
De wedstrijd tussen de twee kampioenen van de afgelopen twee jaar eindigde in een 2-1 winst voor regerend kampioen Kinheim.

Beide ploegen gingen op rij uit in de eerste slagbeurt, waarna Kinheim de score opende in de volgende inning. Amsterdam-starter Jos de Jong kreeg een lead-off single tegen van Bryan Engelhardt, die even later scoorde toen Jeffrey Arends volgde met een tweehonkslag. De Jong schakelde de volgende twee slagmensen met drie slag uit en een groundout sloot de beurt af, maar Kinheim had de leiding genomen.

De Jong hield Kinheim puntloos in de volgende twee slagbeurten. In de derde opende Remco Draijer met een honkslag voor Kinheim, maar ging uit bij een steelpoging. In de vierde sloeg Bryan Engelhardt een honkslag met één uit, schoof op na een wilde worp en een grounder, maar strandde op het derde honk.

Kinheim verdubbelde de voorsprong in de vijfde inning. Niels van Weert begon toen met een vrije loop en bereikte het derde honk na twee volgende grounders. Hierna sloeg Mervin Gario een tweehonkslag om Van Weert binnen te brengen.

Met een 1-0 achterstand kreeg Amsterdam de honken vol in de 2e2, maar verzuimde te scoren. Kenny Berkenbosch begon toen met een honkslag en schoof op na een wilde worp. Met één uit kreeg Bas Nooij vier wijd en kwamen de honken vol toen Jesse Aussems via een fout het honk bereikte. Maar hierna ging Raoell Kortstam uit na een line drive naar startende werper Steven van Groningen en ging Roelie Henrique uit na een grounder, zodat de inning ten einde kwam en de honken vol achterbleven.

Amsterdam liet ook in de volgende inning verschillende lopers achter. In de derde kreeg Amsterdam opnieuw een loper op het derde honk toen Björn Hato met één uit een tweehonkslag sloeg en opschoof na een wilde worp, maar hij bleef ook achter, want een dubbelspel sloot de inning uiteindelijk af. In de vierde kreeg Bas Nooij vier wijd met één uit, waarna Jean-Paul Gulinck werd ingebracht als nieuwe werper. De linkshander kreeg een 2-out single tegen van Raoell Kortstam, maar dit keer maakte een vangbal een einde aan de slagbeurt. In de vijfde opende Michael Duursma met een honkslag en dat bracht nieuwe werper Pim Walsma in. Even later ging Duursma gedwongen uit op een grounder van Björn Hato, die opschoof na een grounder, maar toen via een pick-off werd uitgeschakeld en dat betekende de afsluiting van de inning.

Met een 2-0 achterstand scoorde Amsterdam het enige punt in de 2e7 op Arshwin Asjes. Met twee uit sloeg Roelie Henrique een honkslag en scoorde toen Michael Duursma volgde met een tweehonkslag.

L&D Amsterdam Pirates - Corendon Kinheim 1-2
RHE
Corendon Kinheim0100100-251
L&D Amsterdam Pirates0000001-160
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Steven van Groningen, W (1-0)3.1222--
Jean-Paul Gulinck, H (2)0.2--2--
Pim Walsma, H (1)1-----
Arshwin Asjes, SV (2)22-211
pitchers Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Jos de Jong, L (0-1)5.241522
Jurrian Koks1.111---
Umpires: HP-fred Groenewegen, 1B-Rob Has, 3B-John Beltman.
Official Scorers-Fred Haak, Feiko Drost.
Speeltijd-2:01 hr.Game 6: Mr. Cocker HCAW vs. Vaessen Pioniers
In de laatste wedstrijd van het toernooi won Pioniers met 1-0 en diende HCAW de eerste nederlaag van het evenement toe. De winst was de eerste voor Pioniers, dat op de laatste plaats eindigde, terwijl HCAW toernooiwinnaar werd.

Nadat beide ploegen een loper achterlieten in de eerste inning kreeg HCAW wederom een loper in de volgende slagbeurt, maar het was Pioniers dat even later het enige punt van het duel scoorde in de derde. Skip Visser begon toen met een tweehonkslag op starter Kaj Timmermans en schoof op na een grounder van Michael Pluijmers. Na vier wijd voor Mark Duursma scoorde Visser op een wilde worp. Danny Rombley bracht Duursma hierna naar het derde honk met een tweehonkslag, maar de twee bleven achter, want een line drive van Vince Rooi werd gevangen door Timmermans.

HCAW liet vervolgens een loper achter in de 2e3 en 2e4, net als Pioniers dat deed in hun vierde en vijfde slagbeurt. Pioniers kreeg hierna de kans meer punten te scoren in de zesde inning op Leon Elshof. Vince Rooi kreeg vier wijd, maar ging gedwongen uit op een grounder van Phil Ortez, die met twee uit opschoof na een wilde worp. De honken kwamen daarna vol te staan toen Kevin Dirksen vier wijd kreeg en Skip Visser werd geraakt door een worp, maar door een vangbal bleven drie lopers achter.

Mr. Cocker HCAW vs. Vaessen Pioniers 4-0
RHE
Vaessen Pioniers001000 -121
Mr. Cocker HCAW000000 -031
pitchers Pioniersinn.SOBBHRER
Kevin Miner, W (1-0)4223--
Mika de Lincel, H (1)11----
Bayron Cornelisse, SV (1)1-----
pitchers HCAWinn.SOBBHRER
Kaj Timmermans, L (0-1)311211
Jasper de Heus111---
Leon Elshof212---
Umpires: HP-John Beltman, 1B-Fred Groenewegen, 3B-Rob Has.
Official Scorer-Feiko Drost.
Speeltijd-1:50 hr.


...HCAW's Hoofd Coach ontvangt de 1e Prijs van Feiko Drost...
...Rechts staat HCAW's PR-manager Frank Mooijman...
(© Foto: Alfred Cop Fotografie)

(7 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.