Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 april 2013
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2013
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2013 by Marco Stoovelaar


Ruime openingszeges Amsterdam Pirates & Neptunus
English
DEN HAAG / ROTTERDAM - L&D Amsterdam Pirates en DOOR Neptunus zijn het nieuwe honkbalseizoen begonnen met ruime overwinningen. In Den Haag won Amsterdam met 12-1 bij ADO Lakers, terwijl Neptunus hun openingsduel in Rotterdam even later afsloot met een 17-0 shutout tegen Mampaey The Hawks, dat debuteerde in de Hoofdklasse. Amsterdam en neptunus scoorden samen niet alleen 29 punten, maar kwamen ook tot 28 honkslagen, terwijl hun tegenstander samen tot negen honkslagen kwamen.

De overige twee wedsstrijden op de eerste dag van het nieuwe seizoen werden gestaakt wegens overmacht.
In Haarlem werd het duel tussen Corendon Kinheim en Vaessen Pioniers een paar minuten na het begin gestaakt vanwege hevige mist en werd niet meer herstart.
In Bussum werd de ontmoeting tussen Mr. Cocker HCAW en UVV na twee complete innings werd gestopt vanwege problemen met de verlichting.
Beide wedstrijden zijn opnieuw vastgesteld voor vrijdagavond 12 april.
...Rob Cordemans nadert de 2e plaats...
...op de All-time SO-lijst...
(© Foto: Henk Seppen)
ADO Lakers vs. L&D Amsterdam Pirates
In Den Haag begon Bas de Jong van L&D Amsterdam Pirates, vorig seizoen de beste slagman van de Hoofdklasse, het nieuwe seizoen met drie hits en sloeg 3-uit-4 in de met 12-1 gewonnen opener donderdagavond bij ADO Lakers. Amsterdam kwam tot 16 honkslagen en alle startende spelers sloegen er minimaal één, terwijl zeven van de negen spelers minimaal één punt scoorden.

Veteraan-pitcher Rob Cordemans gooide zes innings en kwam tot zes strikeouts in zijn eerste winst van het seizoen. Hiermee verhoogde hij zijn all-time record naar 153 overwinningen. Vorig seizoen evenaarde Cordemans recordhouder Bart Volkerijk met de 150e winst in zijn loopbaan, waarna hij het tegen het einde van het seizoen verbeterde. Met zijn zes strikeouts verhoogde Cordemans zijn carrière-totaal naar 1632, slechts zes achter Peter Callenbach, die de tweede plek op de all-time lijst inneemt met 1636 strikeouts. Bart Volkerijk is de all-time leader met 1942 strikeouts.

Amsterdam opende de score in de tweede inning. Wesley Connor begon toen met een driehonklsag op starter Timo van Ancum, waarna hij scoorde toen Bas de Jong volgde met een honkslag. Met één uit kreeg Bas Nooij nog vier wijd, maar een dubbelspel sloot de inning daarna af.


...Amsterdam's nieuwe coachingstaf Rob Cordemans,...
...Sidney de Jong en Percy Isenia...
...met clubvoorzitter John Witte...
(© Foto: Henk Seppen)
Drie runs werden toegevoegd in de derde inning. Met twee uit sloeg Jesse Aussems een tweehonkslag en scoorde op een hierna volgende honkslag van Percy Isenia. Nadat de laatste het tweede honk had gestolen kreeg Wesley Connor vier wijd, waarna beiden scoorden op de volgende honkslag van Bas de Jong.

Een 6-run rally volgde hierna in de vijfde slagbeurt. Jesse Aussems en Percy Isenia begonnen met honkslagen en dat leidde tot een werperswissel. Sylvester Martina nam het over, maar werd begroet met een RBI-double van Wesley Connor, terwijl Isenia op de plaat werd uitgegooid toen hij ook probeerde te scoren. Bas de Jong bereikte vervolgens het honk na een fout en die stelde Connor in staat te scoren, terwijl De Jong zelf even later werd uitgeschakeld. Met twee uit sloeg Kenny Berkenbosch een honkslag en kreeg Bas Nooij vier wijd, waarna Rashid Gerard het volgende punt binnensloeg met een honkslag. Roelie Henrique (one-run) en Michael Duursma (2-run) volgden met back-to-back doubles om de stand op te voeren naar 10-0.

De laatste twee punten werden gescoord in de zesde inning op nieuwe weroper Rick van der Post. Percy Isenia bereikte het honk na een fout en Wesley Connor kreeg vier wijd. Nadat de twee waren opgeschoven via een wilde worp brachten een honkslag van Bas de Jong (die vier RBI's had) en een double play-grounder van Kenny Berkenbosch de stand op 12-0.

In de eerste wedstrijd van zijn 20e seizoen in de Hoofdklasse stond Rob Cordemans slechts twee spelers van ADO Lakers toe in scoringspositie te komen. In de tweede inning kreeg hij een one-out double tegen van Tim Schaareman, maar die bleef daarna achter. In de vierde sloeg ook Edison Bito een one-out double, maar strandde. Hierna schakelde de rechtshander de volgende zeven slagmensen op rij uit. In de zevende inning nam Jurrian Koks het werpen over en stond het enige punt van ADO Lakers toe. Edison Bito opende met een honkslag, schoof op na grounders van Dayro Puriel en Tim Schaareman en scoorde op een honkslag van Gino Hersilia.

Met deze ruime uitslag maakten de drie rookie coaches van Amsterdam Pirates een succesvol debuut in de Hoofdklasse. Oud-catcher Sidney de Jong debuteerde als Hoofd Coach, terwijl startende werper Rob Cordemans en designated hitter Percy Isenia vanavond niet alleen speelden, maar ook debuteerden als Hoofdklasse-coach, want zij assisteren De Jong dit seizoen.

ADO Lakers - L&D Amsterdam Pirates 1-12
RHE
L&D Amsterdam Pirates0130620-12160
ADO Lakers0000001-163
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Rob Cordemans, W (1-0)66-4--
Jurrian Koks11-211
pitchers ADO Lakersinn.SOBBHRER
Timo van Ancum, L (0-1)423855
Sylvester Martina1-1555
Rick van der Post1-122-
Martijn Riphagen11-1--
Umpires: HP-Martijn Bosschaart, 1B-Fred van Groningen Schinkel, 3B-Henk van der Linde.
Box Score
Stand
Programma
Official Scorer-Sven van Eijk.
Play-by-Play-Ben Goorts.
Speeltijd-2:30 uur.DOOR Neptunus vs. Mampaey The Hawks
In Rotterdam boekte DOOR Neptunus een ruime 17-0 shutout-winst tegen Mampaey The Hawks, dat het eerste duel op het hoogste niveau speelde. Met een 7-0 voorsprong kwam Neptunusn tot een 10-run zesde inning om het duel met groot verschil af te sluiten.

Alle negen spelers in de Neptunus-slagvolgorde scoorde minstens één punt en hadden, met uitzondering van Adrian Anthony, ook allen minimaal één RBI. De ploeg kwam tot 12 honkslagen in de opener, terwijl The Hawks er drie sloeg. Yurendell Borgschot, die eerder in de Hoofdklasse uitkwam voor Sparta-Feyenoord, werd de eerste speler die namens de ploeg uit Dordrecht een honkslag sloeg in de Hoofdklasse.


...Winnende werper Diegomar Markwell...
(© Foto: Henk Seppen)
Voor Neptunus maakte rookie Gianison Borghoudt zijn debuut in de Hoofdklasse door 4-uit-4 te slaan, waaronder twee doubles en een driehonkslag. De rechtsvelder scoorde ook vier punten, had drie binnengeslagen punten, stal twee honken, kreeg eenmaal vier wijd en bereikt vijfmaal het honk.

In de eerste helft van de eerste inning kreeg Urving Kemp vier wijd met één uit en werd de eerste honkloper voor The Hawks, maar werd uitgeschakeld in een dubbelspel. In de tweede helft van de tweede inning, tegenover oud-teamgenoot Kevin van Veen, opende Neptunus de score. Met één uit sloeg Gianison Boekhoudt een driehonkslag in zijn eerste slagbeurt in de Hoofdklasse. Even later scoorde hij op een opofferingsslag van Dwayne Kemp. Het punt was het eerste dat werd gescoord in het seizoen 2013 en Boekhoudt kan ook de eerste speler worden die de eerste honkslag in het nieuwe seizoen sloeg. Maar dat hangt af van het feit of de wedstrijd tussen Mr. Cocker HCAW en UVV vrijdag in zijn geheel wordt overgespeeld of wordt hervat in de derde inning. Als het duel wordt hervat zal Ferd van Stekelenburg de eerste honkslag van het seizoen op zijn naam krijgen, begint het duel weer in de eerste inning, dan gaat die eer naar Boekhoudt.

Neptunus voegde twee runs toe in de tweede inning. Met één uit kregen Rudy Van Heydoorn en Adrian Anthony vier wijd, waarna een honkslag van Mourik Huijser en een grounder van Shaldimar Daantji voor de punten zorgden.

De 3-0 voorsprong werd verdubbeld in de volgende slagbeurt. Boekhoudt opende met een honkslag, maar ging gedwongen uit op een grounder van Dwayne Kemp. Met één uit kreeg Benjamin Dille vier wijd, waarna Rudy Van Heydoorn volgde met een 3-run homerun en de stand op 6-0 bracht. En zo tekende Van Heydoorn, die vorig seizoen in de Hoofdklasse debuteerde bij ADO Lakers, voor de eerste homerun van het seizoen 2013.

In de vierde inning werd het volgende punt gescoord. Met één uit sloeg Boekhoudt een tweehonkslag, waarna een werperswissel volgde. Tim Sloots nam het over, begon met drie slag voor Dwayne Kemp, maar zag toen Boekhoudt het derde honk stelen. Hierna kreeg Rafaël Jozefa vier wijd en volgde Benjamin Dille met een RBI-single om er 7-0 van te maken.

Neptunus bracht de wedstrijd buiten bereik met een 10-run rally in de zesde inning op vijf honkslagen, terwijl vijf slagmensen vier wijd kregen. Met één uit kreeg Gianison Boekhoudt vier wijd en stal het tweede honk, waarna hij scoorde op een tweehonkslag van Dwayne Kemp Hierna werd rookie Rick van Dijck de nieuwe werper voor The Hawks en begon met vier wijd voor Rafaël Jozefa. Een honkslag van Benjamin Dille leverde een nieuw punt op en Rudy Van Heydoorn volgde met een 2-run double. De honken kwamen vol te staan toen Adrian Anthony en Mourik Huijser vier wijd kregen en dat leidde weer tot een nieuwe werperswissel. Kevin Noordzij nam het over en zag Shaldimar Daantji het honk bereiken via een fout en dat zorgde voor het volgende punt. Een vrije loop voor Gyenuar Lopez zorgde wederom voor volle honken, waarna Boekhoudt de honken schoonveegde met een 3-run double. Een hierna volgende tweehonkslag van Dwayne Kemp bracht Boekhoudt naar het derde honk en hij scoorde even later het 17e punt op een grounder van Jozefa.

De winst was de eerste voor Neptunus onder leiding van Evert-Jan 't Hoen, die zijn debuut als Hoofd Coach maakte in de Hoofdklasse. Jeroen Sluijter, net als 't Hoen oud-speler van Neptunus, maakte eveneens zijn coachdebuut in de hoogste afdeling.

Linkshander Diegomar Markwell startte voor Neptunus en stond drie hits toe in 5-plus innings. Na vier wijd met één uit in de eerste inning schakelde Markwell de volgende zeven slagmensen op rij uit, waaronder de laatste vijf met een strikeout. Hij kreeg daarna een lead-off single tegen van Shurendell Borgschot in de vierde inning, maar die bleef op het eerste honk achter. In de vijfde inning kwam The Hawks dicht bij het eerste punt. Met één uit sloeg Berend Ruben een tweehonkslag en kreeg Koen Merkx vier wijd, waarna een honkslag van Berry van Donselaar voor volle honken zorgde. Maar Markwell volgde met een strikeout en een 'force play-grounder' sloot de slagbeurt af.

Nadat lead-off hitter Urving Kemp het honk bereikte via een fout in de zesde inning werd Markwell opgevolgd door rookie Diornick Sanchez. Die begon met een strikeout voor Steven Wharwood, gooide vier wijd op pinch-hitter Bob de Bruijn met twee uit, maar sloot af met een grounder.

DOOR Neptunus - Mampaey The Hawks 17-0
RHE
Mampaey The Hawks0000000-031
DOOR Neptunus12310(10)X-17122
pitchers The Hawksinn.SOBBHRER
Kevin van Veen, L (0-1)3.134677
Tim Sloots232222
Rick van Dijck- (*)-3255
Kevin Noordzij0.2-1231
(*) - Van Dijck pitched to five batters in the sixth inning
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, W (1-0)5 (*)723--
Diornick Sanchez222---
(*) - Markwell pitched to one batter in the sixth inning
Homerun: Neptunus: Rudy Van Heydoorn (1)(3-run,3rd,op Van Veen).
Umpires: HP-Winfried Berkvens, 1B-Peter Brink, 3B-Edwin Louisa.
Box Score
Stand
Programma
Official Scorer-Francis Speters.
Play-by-Play-Stefan Slinger.
Speeltijd-2:44 uur.

(11 april)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2013 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.