Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Houston neemt 2-1 voorsprong in ALDS vs. Kansas City
English
HOUSTON, Texas (USA) - De Houston Astros stonden zondag (11 oktober) kort achter in Game 3 van de American League Division Series vs. de Kansas City Royals, maar draaiden het duel in eigen voordeel om in de vijfde inning en wonnen met 4-2. Hierdoor zijn de Astros nu één zege verwijderd van plaatsing voor de League Championship Series.

Game Four wordt maandag gespeeld.

Dit seizoen hadden de Astros het beste thuis-'record' met 53-28 in de American League en deelde die plek met de Toronto Blue Jays. De Royals speelden dit seizoen drie wedstrijden in Minute Maid Park in Houston en die werden alledrie verloren.

De Astros wonnen de opener op donderdag met 5-2, waarna de Royals de volgende dag Game 2 wonnen met 5-4.
Verslag Game 1, Royals vs. Astros
Verslag Game 2, Royals vs, Astros

Later vanavond wordt de derde gespeeld in de ALDS tussen de Texas Rangers en Toronto Blue Jays.Linkshander Dallas Keuchel (20-8) startte vandaag voor de Astros, rechtshander Edinson Vólquez (13-9) beklom de heuvel voor de Royals.

Edinson Vólquez maakte zijn derde 'postseason'-start. Hij maakte zijn eerste start in Game 1 van de 2010 NLDS en gooide toen voor de Cincinnati Reds tegen de Philadelphia Phillies. Vorig jaar startte hij voor de Pittsburgh Pirates in de NL Wild Card-wedstrijd tegen de San Francisco Giants. De Dominicaan was de verliezende werper in beide wedstrijden. Dit seizoen voerde Vólquez de Royals aan met het gooien van 200 1/3 inning en het winnen van 13 wedstrijden. Zijn 155 strikeouts waren het tweede hoogste aantal van het team, net als zijn 3.55 ERA. In zijn loopbaan startte de 32-jarige Vólquez negen wedstrijden tegen de Astros en was 6-0, waarvan de laatste winst in 2012 kwam.

Dallas Keuchel (uitspraak Kaai-kul) is de heuveltroef in de Houston-staff. Hij startte dit jaar ook de All Star Game namens de American League en was de startende en winnende werper in de AL Wild Card-wedstrijd afgelopen dinsdag tegen de New York Yankees. In dat duel hield Keuchel de Yankees puntloos in zes innings en werd de derde Astros-werper in de historie die een puntloze start had in zijn eerste 'postseason'-optreden. De laatste die dat presteerde was Mike Scott in 1986, de eerste was Joe Niekro in 1980. Met de Wild Card-winst plaatsen de Astros zich voor de NLDS. Keuchel stond dit seizoen tweemaal tegenover de Royals, won eenmaal (thuis) en verloor eenmaal (uit).

Dit seizoen deed Keuchel iets wat geen enkele andere werper voor hem had gedaan in de Major League-historie. Hij bleef ongeslagen in thuiswedstrijden met minimaal 15 overwinningen (die hij behaalde in 18 starts). Het vorige record voor een ongeslagen 'record' op eigen veld was 13 overwinningen, gerealiseerd in 1944 door Tex Hughson en daarna geëvenaard door Boo Ferriss in 1946. Beiden gooiden voor de Boston Red Sox.

De 27-jarige Keuchel gooide dit seizoen 216 keer drie slag, het meeste door een linkshandige Houston-pitcher sinds Mike Cuellar 203 keer drie slag gooide in 1967. En het waren de meeste strikeouts door een Astros-werper in het algemeen sinds Roger Clemens er 218 liet noteren in 2004.In de eerste helft van de eerste inning zag Dallas Keuchel gelijk de eerste Royals-slagman het honk bereiken. Op zijn eerste worp sloeg Alcides Escobar een harde grounder naar de rand van het infield waar korte stop Carlos Correa een prima play maakte. Hij draaide vervolgens en gooide bal naar eerste honkman Chris Carter om de slagman uit te schakelen. Echter, de bal raakte de grond net voordat Carter het speeltuig ontving. Carter moest ietwat stretchen en kon de bal niet onder controle houden. Wanneer dat wel het geval zou zijn geweest had het een 'uit-met-een-uitroepteken' geweest. Maar nu besloten de Official Scorers terecht hier een infield-hit voor te geven, want het was een moeilijke play voor Correa en dus hadden de Royals hun eerste honkloper. Maar Escobar strandde, want drie nullen volgden. Overigens is Correa één van de 16 spelers op het roster van de Astros, die deelnemen aan hun eerste 'postseason'.

Ook in de tweede inning kregen de Royals de eerste slagman op het honk. Dit keer opende Kendrys Morales met een honkslag in het midveld, maar een gedwongen nul en twee strikeouts volgden.

Vólquez kreeg drie nullen op rij in de eerste inning, maar begon de tweede inning met vier wijd voor lead-off hitter Colby Rasmus. Maar die werd gedwongen uitgeschakeld. Hierna werd Carlos Gomez uitgegeven voor 'hinderen-slagman', omdat hij op goed gebied werd geraakt door de geslagen bal na zijn stootslag. Een strikeout maakte vervolgens een einde aan de slagbeurt.


...Luis Valbuena scoorde de gelijkmaker voor de Astros...
...Hier staat Valbuena aan slag voor de Toronto Blue Jays...
...tijdens Spring Training 2012...
...In januari van dit jaar kwam hij naar de Astros...
...in een ruil voor Dexter Fowler...
(© Foto: Henk Seppen)
In de derde slagbeurt was het Keuchel die drie nullen op rij kreeg. In de thuishelft waren het de Astros die voor de tweede keer hun openingslagman op het honk kregen, maar niet wisten te scoren. Chris Carter dreunde de bal het linksveld in, leek ietwat te vertragen rondom het eerste honk, probeerde daarna een tweehonkslag van zijn klap te maken, maar werd uitgegooid door linksvelder Alex Gordon. Twee strikeouts voldgen.

Na drie puntloze innings openden de Royals de score toen Lorenzo Cain de vierde inning begon met een homerun in diep linksveld. Met één uit bereikte Kendrys Morales het honk na een fout, schoof op na een wilde worp en een grounder, maar bleef daarna achter.

In de 1e5 sloeg Ben Zobrist een tweehonkslag voor de Royals met twee uit, waarna een gedwongen loop werd opgezet via opzettelijk vier wijd voor Lorenzo Cain. De inning eindigde met een strikeout.

De Astros sloegen daarna met twee punten toe in de thuishelft van de vijfde inning. Met één uit kreeg Luis Valbuena vier wijd, waarna Chris Carter een tweehonkslag sloeg. Even later scoorden beide lopers op een hierna volgende honkslag van Jason Castro om Houston op een 2-1 voorsprong te zetten.

De Royals lieten opnieuw een loper in scoringspositie achter in de eerste helft van de zesde. Met één uit sloeg Mike Moustakas een tweehonkslag, maar strandde.

Houston voegde onmiddellijk een nieuw punt toe in de tweede helft van de zesde. George Springer opende met een tweehonkslag en schoof op naar het derde honk op een grounder. Colby Rasmus, die in de voorgaande drie 'postseason'-wedstrijden een homerun had geslagen voor de Astros, kreeg vervolgens opzettelijk vier wijd. Maar nadat volgende slagman Evan Gattis met drie slag was uitgeschakeld leverde Carlos Gomez een puntscorende honkslag af die er een 3-1 stand van maakte. Dat betekende het einde voor Edinson Vólquez, die werd opgevolgd door Danny Duffy.

In de 1e7 bleef wederom een Royal achter in scoringspositie. Álex Ríos begon met vier wijd, schoof op na een grounder van Alcides Escobar en bereikte het derde honk via een opofferingsstootslag van Ben Zobrist. Maar Keuchel sloot de inning daarna af met drie slag voor Lorenzo Cain, zijn zevende in het duel.

Even later werd weer een nieuw Houston-punt gescoord, want Chris Carter opende de 2e7 met een homerun.

In de 2e8 waren de Astros opnieuw productief. Carlos Correa opende met een honkslag, waarna Colby Rasmus een pop-fly richting rechtsveld sloeg. Rechtsvelder Álex Ríos wachtte tot de bal naar beneden zou komen, maar liep plotseling naar binnen richting infield, omdat de bal één van de stangen van het dak had geraakt en achter het tweede honk neerviel. Volgens de ground-rules van Minute Maid Park blijven ballen die op goed gebied het dak raken bespeelbaar en dus bereikte Rasmus het honk met een pop-fly single, resulterend in lopers op het eerste en tweede honk. Maar zij strandden, want de volgende drie slagmensen werden uitgeschakeld.

In de 1e9 deden de Royals nog een laatste poging het duel om te draaien op closer Luke Gregerson. Alex Gordon opende toen met een homerun om de achterstand te verkleinen naar 4-2, waarna Alcides Escobar een honkslag sloeg met één uit. Maar hierna werd de laatste gedwongen uitgeschakeld, waarna Lorenzo Cain met drie slag voor het einde van de wedstrijd zorgde.

En daarmee bleef Dallas Keuchel dit seizoen ongeslagen op eigen veld.

(11 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.