Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Marco Stoovelaar)

Starting Pitchers Holland Series & Historie
English
HAARLEM / ROTTERDAM - De startende werpers voor de volgende wedstrijden in de best-of-seven Holland Series tussen regerend landskampioen Curaçao Neptunus en Corendon Kinheim zijn bekend gemaakt.

Aanstaande zaterdag gaat ook de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off van start tussen Mampaey The Hawks en Twins. The Hawks eindigde op de laatste plaats in de Hoofdklasse en moet het nu opnemen tegen Twins, de kampioen van de Overgangsklasse. De reeks begint zaterdag in Dordrecht op het veld van The Hawks, waarna zondag de tweede wedstrijd wordt gespeeld in Oosterhout.


...Pim Mulier Stadion...
...het thuisveld van Corendon Kinheim...
...en de locatie voor de komende drie wedstrijden...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
De Series ging afgelopen weekeinde in Rotterdam van start en daar nam Neptunus een 2-0 voorsprong. Op zaterdag opende Neptunus met een 7-1 overwinning, waarna zondag ook Game Two werd gewonnen met een 9-2 eindstand.
Verslag Game One
Verslag Game Two

De reeks wordt nu voortgezet in Haarlem waar de volgende drie wedstrijden worden gespeeld in het historische Pim Mulier Stadion. Game Three staat op het programma voor donderdagavond 17 september en begint om 19:30 uur. Aanstaande zaterdag, aanvang 14:00 uur, wordt Game Four gespeeld. Wanneer een vijfde duel nodig is volgt die op zondag. Die ontmoeting zal om 13:00 uur van start gaan vanwege registratie door de televisie.

Wanneer een zesde en/of zevende wedstrijd nodig is/zijn worden die gespeeld in het weekeinde van 26 en 27 september in Rotterdam.

Dit is de 13e keer in de historie dat een ploeg een 2-0 voorsprong heeft genomen in de kampioensfinale. De ploeg die een 2-0 voorsprong had won de Series de eerste elf keer. De enige keer dat een ploeg met een 2-0 voorsprong de Series verloor was vorig jaar. L&D Amsterdam Pirates nam toen een 2-0 voorsprong vs. Neptunus. Na verlies in de derde wedstrijd won Pirates Game Four, maar vervolgens won Neptunus de volgende drie wedstrijden op rij om de titel voor zich op te eisen. Zeven van deze twaalf Series eindigden in een 'sweep'.

Neptunus en Kinheim stonden vier keer tegenover elkaar in de Holland Series, die in 1987 voor het eerst werd gespeeld. Beide wonnen tweemaal.

In 1993, 1994 en 1995 ontmoetten de twee teams elkaar in drie opeenvolgende jaren toen de reeks nog een best-of-five was. Neptunus won de eerste met 3-1. In het volgende jaar won Kinheim met 3-2, waarna Neptunus het derde treffen weer met 3-1 won.

Drie jaar geleden stonden de twee wederom tegenover elkaar in de allesbeslissende finale, die nu inmiddels een best-of-seven was geworden. Kinheim was bijna uitgeschakeld tijdens de Play-Offs, resulterend in een wisseling van coaches. Kinheim plaatste zich hierna niet alleen voor de Holland Series, maar het boekte ook een 'sweep' tegen Neptunus in vier wedstrijden.

Programma
Uitslagen

Holland Series-historie wanneer een team een 2-0 voorsprong heeft
JaarTeam met 2-0 voorsprongTegenstanderKampioenUitslag
1990Amsterdam PiratesNeptunusAmsterdam Pirates3-0
1991NeptunusHCAW-TijgersNeptunus3-0
1995NeptunusKinheimNeptunus3-1
2001NeptunusHCAWNeptunus3-1
2002NeptunusHCAWNeptunus3-0
2003NeptunusHCAWNeptunus3-2
2004NeptunusHCAWNeptunus3-1
2007KinheimHoofddorp PioniersKinheim3-0
2008Amsterdam PiratesKinheimAmsterdam Pirates3-0
2012KinheimNeptunusKinheim4-0
2013NeptunusHoofddorp PioniersNeptunus4-0
2014Amsterdam PiratesNeptunusNeptunus4-3
2015NeptunusKinheim??????

Neptunus vs. Kinheim in 2015
DatumWedstrijdUitslagWL
Competitie
23 apr.Kinheim vs. Neptunus3-4 (10)van MilAsjes
25 apr.Kinheim vs. Neptunus5-8MarkwellVeltkamp
26 apr.Neptunus vs. Kinheim4-5Asjesvan Mil
18 juniNeptunus vs. Kinheim4-6StuifbergenMarkwell
20 juniNeptunus vs. Kinheim8-0Van Den BrandenVeltkamp
21 juniKinheim vs. Neptunus1-11 (8)YntemaWassink
Play-Offs
13-15 aug.Neptunus vs. Kinheim2-3 (10)Asjesvan Mil
15 aug.Neptunus vs. Kinheim5-7WalsmaKelly
16 aug.Kinheim vs. Neptunus0-19 (7)Van Den BrandenVeltkamp
Holland Series
12 sep.Neptunus vs. Kinheim7-1MarkwellBergman
13 sep.Neptunus vs. Kinheim9-2YntemaWassink

Game Three

...Nick Veltkamp...
(© Foto: Henk Seppen)
Linkshander Nick Veltkamp is aangewezen als startende werper voor het thuisspelende Corendon Kinheim voor de derde wedstrijd van de Holland Series op donderdagavond. Hij krijgt linkshander Diegomar Markwell tegenover zich, die de startende en winnende werper was voor Curaçao Neptunus in de opener afgelopen zaterdag.

In de reguliere competitie was Veltkamp 3-4 en maakte 12 starts (plus een relief-optreden) voor Kinheim. Hij gooide in 66 innings, waarin hij 36 slagmensen met drie slag uitschakelde en er 40 vier wijd gaf, terwijl hij 72 honkslagen en 44 punten moest toestaan. Veltkamp sloot het seizoen af met een 3.68 ERA.


...Diegomar Markwell...
(© Foto: Henk Seppen)
Markwell was 9-2 in de competitie en maakte twaalf starts (één compleet) voor Neptunus. Hij sloot af met een 2.06 ERA en kwam tot 54 strikeouts in 74 1/3 inning, terwijl hij 23 keer vier wijd gooide. Markwell kreeg 58 hits en 25 runs tegen.

De twee stonden op 25 april ook tegenover elkaar toen Neptunus met 8-5 won. Veltkamp gooide toen zes innings, Markwell zeven.

Inclusief het postseason maakte Veltkamp drie starts tegen Neptunus. Hij was in de competitie tweemaal verliezende werper en was ook de verliezer in het derde duel tegen Neptunus tijdens de Play-Offs. Markwell startte vier wedstrijden (inclusief Play-Offs en Holland Seruies) vs. Kinheim, won tweemaal, verloor eenmaal en had één 'no-decision'.

Game Four

...Tom Stuifbergen...
(© Foto: Henk Seppen)
Kinheim heeft nog geen startende werpers aangewezen voor de wedstrijden die komend weekeinde op het programma staan. En dat heeft de maken met de inzetbaarheid van rechtshander Tom Stuifbergen. Hij was in de eerste wedstrijden van de Holland Series niet inzetbaar vanwege een schorsing, maar belangrijker, hij is herstellende van een rugblessure.

Op 28 augustus zou Stuifbergen de startende werper zijn voor Kinheim in het eerste duel vs. Vaessen Pioniers tijdens de laatste Play-Off Series. Echter, tijdens de voorbereidingen op de wedstrijd liep Stuifbergen een rugblessure op en werd zijn start geschrapt. Hij heeft sindsdien niet gegooid.

In de competitie was Stuifbergen 4-1 met één save en gooide in 12 wedstrijden (10 starts). Hij kwam tot 49 strikeouts in 59 2/3 inning, gooide 13 keer vier wijd en stond 44 hits en 16 runs toe.


...Kenny Van Den Branden...
(© Foto: Henk Seppen)
Rechtshander Kenny Van Den Branden zal de startende werper zijn voor Neptunus in Game Four op zaterdag.

In de competitie was de Belgische werper 8-1 en gooide in 13 wedstrijden (10 starts). Hij gooide 65 keer drie slag in 71 1/3 inning, gaf 22 vrije lopen weg, kreeg 39 honkslagen tegen en stond slechts 13 punten toe. Van Den Branden leidde de Neptunus-staf met een 1.26 ERA.

Dit seizoen, zijn eerste bij Neptunus, startte Van Den Branden twee wedstrijden tegen Kinheim in de reguliere competitie. Hij had één 'no-decision' en was de winnaar in zijn andere start. Tijdens de Play-Offs startte Van Den Branden eenmaal tegen de Haarlemmers en was ook toen winnende werper.

Game Five
Omdat Kinheim's startende werper voor de wedstrijd van zaterdag nog niet bekend is moet uiteraard ook nog een beslissing worden genomen wie de eventuele vijfde wedstrijd zal beginnen. Wanneer Tom Stuifbergen in staat is op zaterdag te gooien komen rechtshanders David Bergman en Glenn Wassink beschikbaar voor het duel op zondag. Vorig weekeinde startten de twee respectievelijk Game One en Game Two in Rotterdam.


...Orlando Yntema...
(© Foto: Henk Seppen)
Rechtshander Orlando Yntema is aangewezen als starter voor Neptunus wanneer zondag een vijfde wedstrijd gespeeld moet worden. Yntema startte afgelopen zondag ook Game Two en was toen de winnende werper.

Yntema sloot de competitie af met een 8-2 'record' en een 2.86 ERA. Hij startte 15 wedstrijden, waarvan hij er één compleet gooide. Yntema gooide 78 2/3 inning en schakelde 77 slagmensen met drie slag uit, terwijl hij er 35 vier wijd gaf. Hij kreeg 63 honkslagen en 26 punten tegen.

Inclusief de Play-Offs en Holland Series startte Yntema vier wedstrijden tegen Kinheim, won er twee en had tweemaal een 'no-decision'.

(16 september)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.