Grand Slam * Stats & News
Updated: 20 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Neptunus verovert 3e kampioenstitel op rij; Scorers Steijger, Duin gehuldigd
English
HAARLEM - Curaçao Neptunus veroverde zondagmiddag (20 september) de derde opeenvolgende Nederlandse honkbaltitel door met 6-2 te winnen bij Corendon Kinheim, waardoor de best-of-seven Holland Series met 4-1 werd afgesloten. Voor Neptunus was dit het 16e kampioenschap in de clubhistorie, een verlenging van hun eigen algemene record.


...Official Scorers Linda Steijger en Dennis Duin werden...
...gehuldigd voor aanvang van de wedstrijd...
(© Foto: Henk Seppen)
Het was het derde kampioenschap op rij sinds Evert-Jan 't Hoen in 2013 Hoofd Coach werd van de ploeg. Benjamin Dille werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Holland Series en dat was de derde keer in zijn loopbaan.

Voor aanvang van de wedstrijd werden Official Scorers Linda Steijger en Dennis Duin, die voor deze wedstrijd waren aangesteld, gehuldigd door KNBSB-bestuurslid Frits Mulder. Beiden ontvingen de gouden speld, die behoort bij het Erelidmaatschap van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB).

Dennis Duin is sinds 2003 Official Scorer en is bezig aan zijn 29e seizoen als wedstrijd-official. Aanvankelijk was hij honkbal-scheidsrechter. Na een aantal jaar op regionaal niveau actief te zijn geweest was hij landelijk scheidsrechter in 1993-2002, waaronder vijf seizoenen in de Hoofdklasse (1998-2002). Vanwege een blessure moest hij als umpire stoppen en werd hij official scorer.

Linda Steijger is bezig aan haar 18e seizoen als wedstrijd-official, nadat ze in 1998 debuteerde als Official Scorer. Van 2002 tot en met vorig jaar was ze voorzitter van de Scorecommissie en als zodanig Scoring Commissioner. Linda en Dennis hebben beiden zitting in de Scorecommissie van respectievelijk de European Baseball Confederation en European Softball Federation.

Dennis Duin werd al tijdens de Bondsraadvergadering van 4 oktober vorig jaar benoemd tot Erelid, but ontving vandaag de bijbehorende onderscheiding. Linda Steijger werd tijdens de Bondsraad in juni benoemd tot Erelid.

Het duo voegt zich bij verschillende andere Official Scorers, die recentelijk ook zijn gehuldigd. Op 14 juni, in Amsterdam, ontving Marco Stoovelaar zijn gouden speld als Erelid, terwijl Dieks Bannink de zilveren speld kreeg, die behoort bij het Bondsonderscheidingsteken. Net als Duin werd ook Stoovelaar op 4 oktober benoemd tot Erelid, samen met Official Scorers Feiko Drost en Ben Goorts en Softbal Umpire Bert Loggen. Official Scorer Huub Nelissen werd op 4 oktober benoemd tot Lid van Verdienste. Drost, Goorts, Loggen en Nelissen ontvingen hun speld tijdens eerdere bijeenkomsten van wedstrijd-officials in oktober en maart. Drost, Goorts en Stoovelaar zijn bezig aan hun record-verlengende 39e seizoen in de Hoofdklasse.

(20 september)
Meeste Kampioenstitels, Hoofd Coaches
TitelsHoofd CoachClub(s)
6Jan-Dick LeursHaarlem Nicols
4Jan Collins, Paul van den Oever,
Ben Thijssen (coaching-trio)
Neptunus
4John HeytSparta
4Henk KeulemansSchoten
3Robert EenhoornNeptunus
3Evert-Jan 't HoenNeptunus
3Gé HoogenbosEHS (2), Haarlem Nicols (1)
3Charles Urbanus, Jr.Neptunus (2), Pirates (1)
Het was het derde kampioenschap op rij sinds Evert-Jan 't Hoen Hoofd Coach werd in 2013. Daarmee werd hij slechts de tweede Hoofd Coach in de historie die een ploeg naar de kampioenstitel loodst in zijn eerst drie volle seizoenen. De enige andere coach die dat presteerde was Robert Eenhoorn, die Neptunus naar het kampioenschap coachte in zijn eerste drie volle seizoenen als Hoofd Coach in 1999-2001. Eenhoorn had de taak in augustus 1998 overgenomen en debuteerde toen als coach in de Hoofdklasse, maar verloor vervolgens de Holland Series.

Het record voor meest opeenvolgende titels voor een Hoofd Coach is vier en is in handen van Jan-Dick Leurs, die kampioen werd met Haarlem Nicols in 1982-1985 na derde te zijn geworden in zijn rookie-seizoen. Leurs is de meest succesvolle coach in de historie met zes kampioenstitels.

Het is de zevende keer in de geschiedenis dat een ploeg drie opeenvolgende titels wint. Neptunus kwam voor de tweede keer tot deze prestatie, nadat het al een record-aantal van zeven titels op rij had gewonnen in 1999-2005. De enige andere ploeg met minimaal drie opeenvolgende titels is Haarlem Nicols, die dit presteerde in 1975-1977 (3x) en 1982-1985 (4x). Het Amsterdamse OVVO werd vijf jaar op rij landskampioen in 1949-1953, terwijl Blauw-Wit (Amsterdam, 1943-1946) en Sparta (Rotterdam, 1971-1974) vier jaar op rij wonnen.

Meeste Kampioenstitels, Clubs
TitelsClub
16Neptunus
12Haarlem Nicols
9Blauw-Wit, Sparta
6OVVO
5SC Haarlem, Kinheim, Schoten
4Ajax, Pirates
Met 16 kampioenstitels is Neptunus de meest succesvolle ploeg in de historie. In 2010, toen de ploeg voor de 13e keer landskampioen werd, brak Neptunus het all-time record dat op naam stond van Haarlem Nicols. In 2004 zorgde de ploeg al voor een ander record met de zesde opeenvolgende titel. Daarmee brak Neptunus een 51 jaar oud record, want OVVO had er vijf op rij gewonnen in 1949-1953.

Meeste Kampioenstitels, Steden
TitelsStad
33Amsterdam
32Haarlem
25Rotterdam
2Bussum
1Den Haag
1Hoofddorp
Het kampioenschap van Neptunus was het 25e dat door een Rotterdamse ploeg werd veroverd. Met 16 titels is Neptunus de meest succesvolle club, echter, de meest succesvolle honkbalsteden zijn nog altijd Amsterdam en Haarlem. Amsterdam voert de lijst aan met 33 titels, terwijl Haarlem daar net achter volgt met 32.

In 1922 won het Amsterdamse Quick de allereerste titel. Sinds dat jaar zijn er 94 clubs gekroond tot Nederlands kampioen en die zijn afkomstig uit slechts zes verschillende steden. Amsterdam, Haarlem en Rotterdam veroverden samen 90 van deze titels!

De 94 titels zijn gewonnen door 21 verschillende teams. Negen daarvan zijn afkomstig uit Amsterdam, zeven uit Haarlem en slechts twee uit Rotterdam.
Neptunus handelde de dingen vandaag snel af in het Haarlemse Pim Mulier Stadion door vier punten te scoren in de eerste helft van de eerste inning op starter Glenn Wassink. Dat verdreef niet alleen de rechtshander van de heuvel, het besliste ook de eenzijdige wedstrijd, want er werden nog maar vier runs in de resterende innings gescoord, twee door elk team.

Wassink's tweede worp van de wedstrijd raakte lead-of hitter Dwayne Kemp, die het tweede honk stal op de volgende pitch. Wassink's vijfde worp werd het rechtsveld ingeslagen door Benjamin Dille voor een puntscorende honkslag en daarmee nam Neptunus een zeer snelle 1-0 voorsprong. Met één uit werd het volgende punt gescoord toen Gianison Boekhoudt een tweehonkslag sloeg. Christian Diaz volgde met een honkslag en een opofferingsslag van Rien Vernooij zorgde voor het derde punt. Hierna kreeg Gyenuar Lopez vier wijd en bereikte Shaldimar Daantji het honk na een fout van korte stop Dudley Leonora, waardoor de stand op 4-0 kwam. Een pop-up sloot de slagbeurt af, maar Neptunus had een beslissende voorsprong genomen, want Kinheim was niet in staat die uit te wissen.

Dat werd even later onderstreept. Kevin Moesquit opende voor Kinheim met vier wijd, maar daarna eindigde Mervin Gario's grounder in een dubbelspel en sloot een vangbal de inning af.

In de tweede inning bleef Wassink achter in de dug-out en nam veteraan David Bergman de pitching bij Kinheim over. De rechtshander, die ook vrijdagavond 2 2/3 inning in relief gooide, deed het uitstekend en stond nog maar vier honkslagen en één punt toe in 5 2/3 inning. Echter, in de zevende inning was hij gedwongen het duel te verlaten met rugproblemen.


...Neptunus viert de 3e kampioenstitel op rij...
(© Foto: Henk Seppen)
Bergman stond twee van zijn hits en het punt toe in de tweede slagbeurt. Met één uit sloegen Benjamin Dille en Raily Legito een honkslag, waarna de honken vol kwamen te staan na vier wijd voor Gianison Boekhoudt. Een gedwongen nul op een klap van Christian Diaz stelde Dille in staat te scoren.

In de volgende vier innings deed Bergman het prima. Neptunus kreeg tweemaal een loper op het derde honk, maar Bergman hield de Rotterdammers puntloos. In de derde sloeg Urving Kemp een driehonkslag met twee uit, maar strandde. Neptunus ging vervolgens op rij uit in de vierde.

In de vijfde kreeg Bergman een lead-off single tegen van Christian Diaz, die met één uit het tweede honk stal en opschoof na een foute aangooi, maar hij bleef eveneens achter. De rechtshander kreeg daarna weer drie opeenvolgende nullen in de zesde.

Intussen gooide Orlando Yntema ook goed voor Neptunus en had alleen in de tweede inning wat problemen toen Kinheim eenmaal scoorde en de honken vol kreeg met één uit. Yntema gooide vier wijd op lead-off hitter Kalian Sams, waarna een honkslag volgde van Dashenko Ricardo. Met één uit sloeg ook Phil Ortez een honkslag en produceerde daarmee Kinheim's eerste punt. De honken kwamen vol te staan toen Yntema wederom een honkslag moest toestaan, dit keer van Dudley Leonora. Maar hierna werd Jochem Koedijk op fout gebied uitgevangen en sloeg Kevin Moesquit een line drive terug naar Yntema. Met het nodige jongleer-werk wist Yntema de gevangen bal onder controle te houden en sloot de inning af.

In de volgende drie innings kreeg Yntema drie honklopers, maar slechts één daarvan kwam in scoringspositie. In de derde, met twee uit, sloeg Kalian Sams een honkslag en strandde op het eerste honk. In de vierde sloeg Phil Ortez een honkslag met één uit, maar kwam eveneens niet voorbij het eerste honk. En in de vijfde, met twee uit, kreeg Bryan Engelhardt vier wijd en stal het tweede honk, maar hij bleef achter toen Sams werd uitgevangen. Yntema kreeg daarna drie nullen op rij in de zesde.

In de eerste helft van de zevende kreeg Neptunus de honken vol, maar wist geen punten toe te voegen. David Bergman begon met drie slag voor lead-of hitter Raily Legito, waarna hij vier wijd gooide op Gianison Boekhoudt. Hij volgde met drie slag voor Christian Diaz, maar had ondertussen last van rugproblemen. Met een 1-wijd-0-slag stand op volgende slagman Rien Vernooij kon Bergman, die ook de Pitching Coach van Kinheim is, niet verder gooien en het was duidelijk zichtbaar dat hij last van zijn rug had, want hij liep moeizaam terug naar de dug-out. Arshwin Asjes nam het over, maar hij kreeg de honken vol toen Rien Vernooij vier wijd kreeg en Gyenuar Lopez een honkslag sloeg. De drie lopers bleven achter toen Shaldimar Daantji een vangbal op fout gebied sloeg.


...Raily Legito wint opnieuw een titel met Neptunus...
(© Foto: Henk Seppen)
Kinheim voegde hierna hun tweede punt toe in de tweede helft van de zevende inning. Dudley Leonora opende met een tweehonkslag en schoof op toen Jochem Koedijk volgde met een honkslag. De laatste ging gedwongen uit op een grounder van Kevin Moesquit, die in deze reeks weinig geluk met slaan had. Echter, op zijn grounder kon Leonora wel tot scoren komen. Moesquit ging zelf even later gedwongen uit op een klap van Mervin Gario, waarna de thuisploeg de honken vol kreeg toen Bryan Engelhardt vier wijd kreeg. Dat bracht Kalian Sams in het slagperk. Met de honken vol en een 5-2 stand zou één machtige swing het duel in het voordeel van Kinheim hebben kunnen omdraaien. Sams staat bekend om zijn power, maar was misschien wel een beetje te gretig in deze slagbeurt. De eerste twee worpen eindigden in een foutbal, waarna een swing en een mis volgde op de derde, zodat hij met een strikeout de inning afsloot. En daarmee kwamen Kinheim's kansen om in dit duel nog terug te komen ten einde.

Arshwin Asjes kreeg drie Neptunus-nullen op rij in de achtste, net als Berry van Driel, die Orlando Yntema verving, in de tweede helft van de achtste.

Neptunus voegde nog een extra 'insurance run' toe in de eerste helft van de negende om de winst te bezegelen. Met één uit kwamen de honken vol te staan toen Gianison Boekhoudt vier wijd kreeg, Christian Diaz een honkslag sloeg en Rien Vernooij ook een vrije loop kreeg. Een opofferingsslag van Gyenuar Lopez bracht vervolgens het punt binnen. Neptunus strandde twee lopers toen Shaldimar Daantji drie slag kreeg, maar stond nu met 6-2 voor.

In de 2e9 nam closer Loek van Mil de pitching bij Neptunus over. Hij kreeg twee snelle nullen, waarna hij drie slag gooide op Kevin Moesquit om het duel en het seizoen af te sluiten. Het feestvieren begon en catcher Gianison Boekhoudt rende richting Van Mil, maar moest een flinke sprong maken om de armen van de ruim twee meter lange rechtshander te eindigen.

Benjamin Dille sloeg vandaag 2-uit-5, scoorde tweemaal en sloeg een punt binnen. En daarmee verhoogde hij zijn slaggemiddelde naar .458 (11-uit-24), waarmee hij de Series aanvoerde. De Belgische tweede honkman leidde ook in slugginggemiddelde (.667), on-base percentage (.480), gescoorde punten (8), honkslagen (11) en binnengeslagen punten (6). Daarmee was Dille dan ook de terechte keuze om te worden uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Series. Het was de derde keer dat hij MVP van de finale werd na 2009 en 2013.Corendon Kinheim - Curaçao Neptunus 2-6
RHE
Curaçao Neptunus410000001-690
Corendon Kinheim010000100-272
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, W (2-0)744722
Berry van Driel, H (2)1-----
Loek van Mil11----
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Glenn Wassink, L (0-2)1-1343
David Bergman5.222411
Arshwin Asjes2.1 (*)13211
(*) - Asjes nam het werpen over met een 1-wijd-0-slag stand op de slagman in de 7e inning, vanwege een blessure bij Bergman
Box Score
Play-by-Play
Eindstand Play-Offs
'Overall' Eindstand
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Winfried Berkvens, 1B-Henri van Heijningen, 2B-Olav Steijger, 3B-Roy van de Wateringen.
Official Scorer-Linda Steijger.
Play-by-Play Scorer-Dennis Duin.
Technical Commissioner-Johan Brandsma.
Public Address Announcer-Yvonne de Vries.
Speeltijd-2:36 uur.

Game Notes:
Game Five, best-of-seven Holland Series.
Neptunus wint Series met 4-1 is kampioen van Nederland.
Neptunus verovert de 3e titel op rij en 16e in de clubhistorie.
Neptunus is de 94e kampioen van Nederland in de historie.
Benjamin Dille (Neptunus) Meest Waardevolle Speler van de Holland Series.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 17,4° C, westelijke wind 29 kmu, windkracht 4,5 Bft, luchtvochtigheid 72%.
...Neptunus-starter Orlando Yntema...

...Kinheim-starter Glenn Wassink...

...Gianison Boekhoudt gaat uit op 2e honk in 2e inning...
...Korte stop Dudley Leonora probeert een dubbelspel te maken...

...Kalian Sams scoort Kinheim's eerste punt in de 2e inning...

...Dwayne Kemp slaat een vangbal in 3e inning met zijn broer...
...Urving (driehonkslag) op het derde honk...
...David Bergman gooit 5-plus prima innings, maar vertrekt...
...met een blessure; rechts zwaait hij naar de fans...
...Veteraan Raily Legito gaat contact maken...

...Loek van Mil gooit de laatste inning voor Neptunus...
...Gianison Boekhoudt moet een 'giant leap' maken om te vieren...

...Kevin Moesquit verlaat teleurgesteld het veld...
...terwijl Neptunus feest begint te vieren...

...De spelers van Neptunus vieren hun...
...derde opeenvolgende kampioenstitel...

...Het feestvieren gaat verder...
...en de champagne vloeit......Kinheim feliciteert Neptunus met de titel...
...Op de voorgrond omhelst Pim Walsma Benjamin Dillle,...
...die werd uitgeroepen tot Holland Series MVP...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.