Grand Slam * Stats & News
Updated: 18 februari 2017
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2017
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2017 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: The Herons)

Gé van Berkel opgenomen in Nederlandse Hall of Fame
English

HEERHUGOWAARD - Gé van Berkel is vrijdagavond (17 februari) officiëel opgenomen in de Nederlandse Honkbal en Softbal Hall of Fame. De ceremonie vond plaats in Sporthal Zuid in Heerhugowaard tijdens een trainingsavond van jeugdspelers van The Herons, de club waaraan Van Berkel al vele jaren is verbonden.

...De Hall of Fame-plakette...
...van Gé van Berkel...
(© Foto: The Herons)
Nadat Ronald van der Putten, voorzitter van The Herons, iedereen had verwelkomd op het goed bezochte evenement en zijn openingswoorden met betrekking tot de Hal of Fame-opname van Gé van Berkel had afgerond was het tijd om zijn Hall of Fame-plakette officiëel te onthullen. Frits Mulder, KNBSB-bestuurslid voor honkbalzaken, overhandigde Van Berkel de bijbehorende Hall of Fame-pin. Gé van Berkel werd ook toegesproken door zijn goede vriend Dick Lablans, wat een emotioneel moment was. Dick's vrouw Olga overleed vorige maand helaas en zij was de laatste jaren de bestuurssecretaris van de Hall of Fame.

Van Berkel is de 50e persoon die is opgenomen in de Hall of Fame. De eerste groep Hall of Famers werd opgenomen in 1983. De laatste keer dat iemand werd gekozen in de Hall of Fame was in 2014 toen Loek Loevendie op deze wijze werd geëerd. De Hall of Fame, oftewel Eregalerij, maakt deel uit van het Nederlands Honkbal en Softbal Museum, dat zich bevindt in het Pim Mulier Stadion in Haarlem.

Het toeval wil dat Van Berkel en Loevendie vele overeenkomsten hebben, want beiden zijn al vele, vele jaren actief in het honkbal en softbal. Beiden zijn al zeer lang nauw betrokken bij het coachen en opleiden van jeugdspelers. Voor zijn vele bijdragen op het gebied van opleidingen ontving Van Berkel in 2010 al de In Memoriam Leen Volkerijk Award.

Gé van Berkel is zeventig jaar in het honkbal actief geweest, waarvan ruim veertig bij zijn club The Herons in Heerhugowaard. Sinds zijn verhuizing van Haarlem naar Heerhugowaard in de jaren zeventig werd hij daar een club-icoon, wat hem de bijnaam 'Mr. Herons' opleverde. Een paar jaar geleden, op 80-jarige leeftijd, stopte Van Berkel als coach, maar hij is nog altijd betrokken bij de activiteiten van de vereniging.

Bij The Herons, coachte en trainde Van Berkel vele jeugdhonkballers. Verschillende daarvan bleven zich ontwikkelen, bereikten de Hoofdklasse en een aantal van hen werd ook geselecteerd voor het Nederlands Honkbal Team, zoals pitchers Eelco Jansen en Jeroen Deken.

Gé van Berkel begon zijn honkbal-loopbaan in Haarlem toen hij op 10-jarige leeftijd honkbalde in een jeugdteam van SC Haarlem. Hij werd later een getalenteerde werper en speelde ook verschillende wedstrijden in het vertegenwoordigende team van de stad Haarlem. Van Berkel bleef altijd spelen en bezig met activiteiten voor SC Haarlem, totdat hij in 1975 verhuisde naar Heerhugowaard. Bij The Herons werd Van Berkel Hoofd Coach van het eerste honkbalteam. Hij promoveerde met de ploeg naar een hogere afdeling, maar begon zich daarna meer te richten op het coachen en trainen van jeugdspelers.

In zijn lange loopbaan in het honkbal was en is Van Berkel altijd een grote promoter geweest van zowel honkbal als softbal, voornamelijk in de Provincie Noord-Holland. Van Berkel introduceerde de honkbal- en softbalsport ook op lokale scholen en organiseerde coach-clinics. Daarnaast stond hij aan de basis van de succesvolle honkbal- en softbalschool Noord-Holland, trainingskampen die worden georganiseerd op het complex van The Herons. Daar kunnen spelers en speelsters van Noord-Hollandse verenigingen deelnemen aan trainingen onder leiding van bekende coaches, waaronder (voormalige) Nederlands Team-spelers.

(18 februari)

Gerelateerd Artikel:
Loek Loevendie nieuwste lid Nederlandse Hall of Fame (4 oktober 2014)


...Tijdens de Hall of Fame-ceremonie vrijdagavond in Heerhugowaard wordt Gé van Berkel...
...toesproken door KNBSB-bestuurslid Frits Mulder (links) en zijn goede vriend Dick Lablans...

...De Hall of Fame-ceremonie was goed bezocht; na afloop spreekt Gé van Berkel de aanwezigen toe...
(© Foto's: The Herons)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2017 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.