Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 december 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Loek van Mil in kritieke toestand in Australisch ziekenhuis
English

CANBERRA, Australian Capital Territory (Australië) - De Nederlandse pitcher Loek van Mil is zaterdag (8 december) in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis in Canberra met ''ernstig hoofdletsel opgelopen bij een niet-honkbal gerelateerd ongeluk''. Van Mil, die deel uitmaakt van het Nederlands Honkbal Team, speelt voor Couran Cove Brisbane Bandits, de titelverdediger van de professionele Australian Baseball League, waarvan het nieuwe seizoen op 15 november van start ging. In de Nederlandse Hoofdklasse komt Van Mil uit voor Curaçao Neptunus.

...Loek van Mil als pitcher voor Nederland tijdens de...
...World Baseball Classic 2017 in Seoel (Zuid-Korea)...
(© Foto: Henk Seppen)
Met zijn ploeg was Van Mil in Canberra voor een 4-game series tegen Canberra Cavalry die donderdag begon in Narrabundah Ballpark. In de eerste wedstrijd op donderdag won Brisbane met 6-4. Van Mil gooide toen de negende inning en kreeg zijn derde save van het seizoen op zijn naam.

De 34-jarige Van Mil kwam niet in actie in het tweede duel op vrijdag, dat door Canberra met 2-1 werd gewonnen. Zaterdagavond won Brisbane met 5-3 in tien innings. Brisbane sloot de reeks zondagmiddag af met een 9-7 overwinning.

Baseball Australia en Brisbane Bandits brachten maandag (10 december) de volgende verklaring naar buiten:
,,Dit afgelopen weekeinde in Canberra tijdens de Bandits series tegen Canberra Cavalry heeft Loek op zaterdag 8 december ernstig hoofdletsel opgelopen bij een ongeluk dat niet gerelateerd is aan honkbal. Loek is in een kritieke toestand in Canberra Hospital waar hij wordt verzorgd door het personeel en doktoren van het ziekenhuis. Er is contact geweest met Loek's familie en een familielid zal snel in Australië arriveren. Loek is een zeer gerespecteerde honkballer in de ABL hier in Australië, zijn thuisland Nederland en vele andere delen van de wereld waar hij heeft gehonkbald. Onze beste wensen en gebeden zijn bij Loek en zijn familie en vrienden op dit moeilijke moment. Baseball Australia en de Brisbane Bandits zullen updates uitgeven over Loek's conditie na overleg met zijn familie wanneer daar aanleiding voor is en we vragen de privacy van de familie in deze tijd te respecteren.''
De verklaring was ondertekend door Cam Vale, Chief Executive Officer van Baseball Australia en Mark Ready, de Prinicipal Owner van Brisbane Bandits.

Namens de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) is Technisch Directeur Tjerk Smeets in nauw contact met Van Mil's familie, Brisbane Bandits, Neptunus en de ABL. De KNBSB en Neptunus zullen eveneens nadere updates geven in overleg met Loek's familie.

Dit seizoen kwam Loek van Mil in actie in vijf wedstrijden voor Brisbane en gooide zes innings. De rechtshander is 1-0, heeft drie saves op zijn naam staan en heeft een 4.50 ERA. Van Mil schakelde zeven slagmensen met drie slag uit, gaf één vrije loop weg en kreeg zes honkslagen (waaronder twee homeruns) en drie (verdiende) punten tegen.

...Loek van Mil in actie voor Nederland in de Finale van...
...het Europees Kampioenschap 2016 in Hoofddorp...
(© Foto: Henk Seppen)
Voor Van Mil is dit zijn vierde seizoen in de Australian Baseball League, maar zijn eerste bij Brisbane. Hij speelde voor Adelaide Bite in de voorgaande drie seizoenen.

In de Nederlandse Hoofdklasse voerde Loek van Mil de pitching-staf van Curaçao Neptunus dit jaar met een 0.22 ERA. Hij was 4-0 met zes saves en kwam tot 52 strikeouts in 40 innings. Met Neptunus veroverde hij de zesde opeenvolgende kampioenstitel op rij voor de ploeg na winst van de Holland Series tegen L&D Amsterdam Pirates.

De 2.16 meter lange Van Mil speelt professioneel sinds 2006 en gooide in Triple-A in 2012, 2013, 2015 en 2016. Hij speelde in de organisaties van de Minnesota Twins (2006-2010), Los Angeles Angels of Anaheim (2010-2012), Cleveland Indians (2012) en Cincinnati Reds (2013), waarna hij koos voor een loopbaan in Japan. In 2014 gooide Van Mil voor Tohoku Rakuten Golden Eagles in Nippon Professional Baseball. Hierna keerde hij weer terug naar de USA waar hij wederom werd gecontracteerd door Minnesota Twins en in zowel 2015 als 2016 in Triple-A actief was. In beide jaren speelde hij in de Nederlandse Hoofdklasse ook voor Neptunus, zijn eerste twee seizoenen voor de Rotterdamse ploeg. Vorig jaar miste hij een deel van het seizoen vanwege een rugblessure.

Voordat hij aan zijn profloopbaan begon debuteerde Van Mil in de Hoofdklasse als werper bij HCAW in 2005 en 2006. Van Mil was daarna in 2008-2012 ook speelgerechtigd voor Amsterdam Pirates, maar kon niet voor de ploeg spelen vanwege zijn professionele loopbaan. Van Mil debuteerde in 2007 in het Nederlands Honkbal Team en kwam sindsdien bijna jaarlijks uit voor Oranje met wie hij ondermeer deelnam aan de World Baseball Classic in 2013 en 2017.

Naast Van Mil zijn er nog twee Nederlands actief in Australië. Catcher Bas Nooij staat op het roster van Adelaide Bite voor zijn derde seizoen in Australië, terwijl infielder Dwayne Kemp dit seizoen zijn Australische debuut maakte als speler van Sydney Blue Sox.

(10 december)

Gerelateerde Artikelen:
Dwayne Kemp & Loek van Mil winnen eerste duel in Australië. (15 november)
Dwayne Kemp, Loek van Mil, Bas Nooij openen seizoen in Australië. (15 november)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.