Grand Slam * Stats & News
Updated: 6 november 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Nederlands Team sluit Premier12 af met verlies tegen Mexico in afscheidsduel Tom Stuifbergen
English

ZAPOPAN, Jalisco (Mexico) - Het Nederlands Honkbal Team sloot Poule A van de Premier12 dinsdagavond (5 november) af met een 10-2 nederlaag tegen Mexico.

Het was wederom een ruime nederlaag, maar die had dit keer voorkomen kunnen worden. Mexico scoorde vier van de punten in de eerste drie innings en werd daarna puntloos gehouden in de middelste drie innings. De Mexicanen voegden daarna in de zevende en achtste inning samen zes onverdiende punten toe als gevolg van drie kostbare fouten. Eén van de eerste vier punten was ook onverdiend door een veldfout.

Oranje sloeg zeven honkslagen, maar slechts één daarvan werd genoteerd in de eerste zes innings en dat was een tweehonkslag in de tweede inning van Gilmer Lampe. Nederland liet twaalf lopers achter, waarvan negen in scoringspositie.

Met deze wedstrijd eindigde het toernooi voor Nederland, terwijl Mexico nu zal afreizen naar Japan voor de Super Round.

Het Nederlands Team kon niet overtuigen in de eerste twee wedstrijden van het evenement en leed twee ruime nederlagen. In de Openingswedstrijd op zaterdag liep de ploeg tegen een 9-0 shutout aan tegen de USA. De volgende dag verloor Oranje met 14-4 in zeven innings tegen de Dominicaanse Republiek. Dit was de eerste 'mercy-rule' nederlaag in een groot toernooi sinds 2013. Vorige week verloor de ploeg ook een oefenduel met tien punten verschil, een 12-2 nederlaag tegen de USA.

Mexico opende het toernooi zaterdagavond met een 6-1 winst tegen de Dominicaanse Republiek. Dat duel begon later wegens regen en werd definitief gestaakt met twee uit in de 2e6. Op zondag boekte Mexico een overtuigende 8-2 overwinning tegen de USA om de eerste plaats te veroveren en zich te plaatsen voor de Super Round. Door dit resultaat werd Nederland uitgeschakeld.

Maandagavond won de USA met 10-8 van de Dominicanen om zich als tweede ploeg te plaatsen voor de Super Round, die op 11 november begint. De USA stond halverwege de vierde inning met 8-2 voor.

Dinsdagavond werden ook de eerste twee wedstrijden gespeeld in Poule B in Taiwan. Daar won gastheer Chinese Taipei met 6-1 van Puerto Rico, terwijl Japan Venezuela met 8-4 de baas bleef. Poule C in Zuid-Korea gaat op woensdag van start.

De twee beste ploegen uit elk van de drie Poules gaan naar de Super Round. Het hoogst geplaatst teams uit het Amerikaanse continent en uit Azië/Oceanië kwalificeren zich voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Japan. Op dit moment zijn alleen het organiserende Japan en Israël zeker van deelname. Israël plaatste zich in september via winst van het Afrika/Europa Olympisch Kwalificatie Toernooi in Italië. Ook daar stond Nederland met lege handen en eindigde op de tweede plaats. Hierdoor krijgt Oranje wel een tweede kans de Olympische Spelen te bereiken via een Global Olympic Qualifier in maart volgend jaar in Taiwan.

...Tom Stuifbergen gooide in zijn laatste duel voor Oranje...
...Op de foto gooit hij in de World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
De wedstrijd van vanavond was de laatste in de interlandloopbaan van Oranje-werper Tom Stuifbergen. De rechtshander, die in september 31 jaar werd, maakte zijn debuut in het Nederlands Team in 2006 tijdens de European Baseball Series toen hij de startende werper was in een 3-0 winst tegen Italië. In daaropvolgende zeven jaar (2007-2013) was Stuifbergen in de zomermaanden niet inzetbaar voor de Nationale Ploeg, omdat hij toen professioneel actief was in de USA in de organisatie van de Minnesota Twins. Bovendien miste hij het grootste deel van de seizoenen 2007 en 2008 vanwege een blessure.

Sinds 2009 nam Stuifbergen met het Nederlands Team deel aan de meeste grote interntionale toernooien. En hij had een succesvolle internationale loopbaan en werd ingezet als starter, reliever en closer. In 2011 behoorde hij tot de ploeg die de titel veroverde op het Wereldkampioenschap in Panama. Stuifbergen nam ook deel aan drie World Baseball Classics (2009, 2013, 2017) en bereikte de Halve Finale in de laatste twee. Hij nam ook deel aan drie Europese Kampioenschappen en won de titel met Oranje in 2014 en dit jaar.

Stuifbergen nam deel aan maar twee Haarlemse Honkbal Weken (2006, 2016), maar beide keren eindigde Nederland op de eerste plaats. Dit jaar nam Stuifbergen deel aan zijn enige World Port Tournament, die eveneens werd gewonnen door Nederland. Vorig jaar gooide hij voor de ploeg die toen de eerste editie won van de Super6. Stuifbergen gooide ook in twee Intercontinental Cups en in zowel de eerste (2015) als tweede (huidige) Premier12. In totaal gooide Tom Stuifbergen in 48 interlandwedstrijden voor Nederland.

(5 november)

Gerelateerde Artikelen:
Nederland uitgeschakeld voor Super Round Premier12. (3 november)
Nederland verliest ruim vs. Dominicanen in 2e duel Premier12. (3 november)
Ruime shutout-nederlaag Nederland in Premier12-opener vs. USA. (2 november)
Nederlands Team wint door regen ingekort oefenduel in Mexico. (31 oktober)
Nederlands Team speelt eerste oefenduel in Mexico. (30 oktober)
Hensley Meulens terug als Oranje-Manager voor Premier12; Roster bekend. (14 oktober)




Mexico nam een snelle voorsprong in de eerste inning en scoorde twee punten op Tom Stuifbergen, die werd aangewezen als starter door Manager Hensley Meulens, omdat dit zijn afscheidswedstrijd was in het Nederlands Team. Volgend jaar gaat de rechtshander zich meer richten op zijn opleiding aan de politie-academie.

In de tweede helft van de eerste inning kreeg Stuifbergen een lead-off single tegen van Jonathan Jones (Mexican League). Volgende slagman Noah Perio (Mexican League) sloeg vervolgens een line drive-honkslag door het midden en dat bracht Jones naar het derde honk. Hoewel de bal werd geslagen in de richting van midvelder Roger Bernadina rende rechtsvelder Kalian Sams voor hem langs om de bal te fielden, maar maakte vervolgens een hoge aangooi naar het derde honk. De bal eindigde in de tribune en dus kregen beide lopers een extra honk op de 'overthrow'. Jones scoorde en Perio kreeg het derde honk, want hij was al opgeschoven op de aangooi. Even later scoorde Perio het tweede punt op een grounder van Efrén Navarro (Released, Triple-A, Chicago Cubs), die in de Major League speelde voor Los Angeles Angels (2011-2015), Detroit Tigers (2017) en Chicago Cubs (2018). Stuifbergen schakelde de volgende slagman met drie slag uit en maakte daarna zelf de derde nul op een grounder richting tweede honk in wat zijn laatste inning was in een Oranje-uniform.

Nederland had ook het ook bereikt in de eigen eerste slagbeurt, maar twee lopers bleven achter. Met twee uit kwam Chadwick Tromp op het honk na een fout, waarna Sharlon Schoop vier wijd kreeg van starter Arturo Reyes (Triple-A, Tampa Bay Rays). Maar hij sloot hierna af met drie slag voor Kalian Sams, die overigens een opmerkelijk moment aan slag had. Nadat hij een check-swing had gemaakt wees hij zelf naar de eerste honk scheidsrechter, iets wat normaal altijd wordt gedaan door de catcher. De Amerikaanse 1B Umpire Jeffrey Macias stak zijn vuist in de lucht om aan te geven dat hij een swing had gemaakt, wat Sams zijn tweede slagbal opleverde.

In de tweede inning, opnieuw met twee uit, bereikte de volgende Oranje-slagman het honk. Gilmer Lampe sloeg de bal toen in kort rechtsveld. Daar maakte Noah Perio een duikende poging de bal de vangen, maar miste die maar net. En zodoende kwam Lampe op het tweede honk terecht met een tweehonkslag. Maar Reyes sloot de inning af met drie slag voor Dwayne Kemp. Eerder in deze inning werd de Mexicaanse catcher Roman Sólis op zijn rechterknie geraakt door een foutbal van lead-off hitter Curt Smith. Er volgde een onderbreking van vijf minuten, maar de 32-jarige veteraan bleef in de wedstrijd.

In de 2e2, nu tegenover nieuwe werper Juan Carlos Sulbaran, opende Sólis met een tweehonkslag. Hij schoof op na een grounder, maar bleef vervolgens achter.

In de 1e3, met een full count op lead-off hitter Roger Bernadina, verliet Sólis de wedstrijd alsnog uit voorzorg. Even later kreeg Bernadina vier wijd op een grounder van Ray-Patrick Didder. Die stal daarna het tweede honk, maar bleef achter.

In de 2e3 voegde Mexico twee punten toe op Shairon Martis. Die werd begroet met een honkslag van Jonathan Jones, maar die werd uitgeschakeld bij een steelpoging. Volgende slagman Noah Perio sloeg ook een honkslag en scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Efrén Navarro. Met één uit kreeg Matthew Clark (Mexican League) vier wijd en nieuwe catcher Jesus Araiza volgde met een puntscorende honkslag om er een 4-0 stand van te maken.

...Gilmer Lampe's double in de 2e inning was de enige...
...Orange-honkslag in de eerste zes innings...
(© Foto: Henk Seppen)
Oranje kwam ook weer in scoringspositie in de 1e4 op nieuwe werper Manuel Barreda (Mexican League), maar wist niet tot scoren te komen. Met één uit kregen Curt Smith en Sicnarf Loopstok beiden vier wijd, maar bleven achter.

In de 2e4, met een loper op het eerste honk en twee uit maakte Oranje-midvelder Roger Bernadina een schitterende diving catch op een line drive van Noah Perio om een einde te make aan de slagbeurt.

Nederland liet pas hun tweede honkslag in het duel noteren met twee uit in de 1e7 op Ryan Verdugo, de vijfde Mexicaanse werper in deze wedstrijd. De 32-jarige in Amerika geboren linkshander gooit sinds 2016 in de Mexican League. Met twee uit kreeg hij een honkslag tegen van Ademar Rifaela, die in de vijfde inning in de wedstrijd was gekomen. Dat werd gevolgd door een nieuwe werperswissel. Jesus Rios kreeg een infield-hit tegen van Calten Daal (ook in het duel sinds de vijfde) wat werd gevolgd door een foute aangooi. Dat zorgde voor lopers op het tweede en derde honk, maar de inning eindigde met een vangbal. Rifaela's honkslag was de eerste voor Oranje sinds de tweehonkslag van Gilmer Lampe in de tweede inning. Hij werd ook pas de tweede Nederlandse loper die het derde honk bereikte.

Na tweemaal te hebben gescoord in de derde inning kreeg Mexico maar twee honklopers in de volgende drie innings op drie werpers. In de vierde begon Kevin Kelly met vier wijd, maar schakelde de volgende drie slagmensen uit. In de vijfde kreeg Lars Huijer een lead-off single tegen, maar volgde een dubbelspel. En in de zesde werd Mike Bolsenbroek de enige Nederlandse werper die drie nullen op rij kreeg.

In de zevende werd Orsen Josephina de zevende Oranje-werper. Hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Jorge Flores (Mexican League), waarna hij een honkslag tegen kreeg van Jonathan Jones en dat zorgde voor Mexicaanse lopers 'op de hoeken'. Dat leidde tot een werperswissel, want Diegomar Markwell nam het over. Na zijn terugkeer in de dug-out kreeg Josephina de nodigde adviezen via een toespraak van Hall of Famer Bert Blyleven, de Nederlandse Pitching Coach. Blyleven had de jonge rechtshander ook al op de heuvel bezocht na de 'lead-off walk'. Markwell kreeg een 'comeback-grounder' van Noah Perio. Doordat Flores vertrok om te scoren gooide Markwell de bal naar catcher Chadwick Tromp, maar die greep mis terwijl hij de loper tikte en dat zorgde voor een punt. Nadat Markwell de volgende slagman met drie slag had uitgeschakeld kwam Manager Hensley Meulens weer naar de heuvel voor een volgende werperswissel. Franklin Van Gurp nam het over, maar hij kreeg de honken vol toen hij José Vargas (Mexican League) met een worp raakte. Van Gurp volgde met een strikeout, maar hierna leidde een wilde worp tot een punt. Even later voegde Mexico nog twee punten toe toen derde honkman Dwayne Kemp een foute aangooi maakte op een grounder van Jesus Araiza. Van Gurp sloot af met een strikeout, maar Mexico had vier onverdiende punten gescoord op twee kostbare fouten om de stand op te voeren naar 8-0.

...Yurendell De Caster liet een 2-run single noteren...
(© Foto: Henk Seppen)
Nederland wist eindelijk tot scoren te komen in de 1e8. Gianfranco Wawoe en Kalian Sams begonnen met honkslagen, waarna beiden scoorden op een honkslag van pinch-hitter Yurendell De Caster. Nadat de volgende twee slagmensen waren uitgeschakeld volgde weer een werperswissel. Linkshander Justin Kelly nam het over, maar hij kreeg de honken vol toen pinch-hitter Juremi Profar een honkslag sloeg en Ademar Rifaela vier wijd kreeg. Maar de drie lopers bleven achter, want Calten Daal werd op het eerste honk uitgegeven in een close play. De eerste honkman liet de bal vallen, maar de beoordeling was dat dat gebeurde tijdens de 'transfer'. Maar daarvoor had Daal het eerste honk op tijd bereikt, iets wat werd bevestigd door de TV-herhalingen en hem een puntscorende infield-hit zou hebben opgeleverd. Echter, Nederland koos niet voor een 'challenge' en dus kwam de inning ten einde.

In de 1e9 werd Noel Salas de achtste Mexicaanse werper en hij zorgde met drie opeenvolgende nullen voor het einde van de wedstrijd.

In de wedstrijd van vandaag gebruikte Manager Hensley Meulens 25 spelers, waaronder tien pitchers. De enige spelers die niet in actie kwamen waren pitchers Rob Cordemans, Jair Jurrjens en Orlando Yntema.

Voor Nederland speelden:
Roger Bernadina (CF, 0-uit-1, 2x 4 wijd), Ademar Rifaela (LF, 1-uit-1, 1x 4 wijd), Ray-Patrick Didder (SS, 0-uit-2, 1 strikeout), Calten Daal (PH-SS, 1-uit-3), Chadwick Tromp (C, 0-uit-5, 1 strikeout), Sharlon Schoop (2B, 0-uit-1, 1x 4 wijd), Gianfranco Wawoe (2B, 1-uit-3, 1 run), Kalian Sams (RF, 1-uit-4, 1 run, 1x 4 wijd, 3 strikeouts), Curt Smith (1B, 0-uit-2, 1x 4 wijd, 1 strikeout), Yurendell De Caster (PH-1B, 1-uit-1, 2 RBI's), Sicnarf Loopstok (DH, 0-uit-2, 1x 4 wijd), Hendrik Clementina (PH-DH, 0-uit-1), Gilmer Lampe (LF-CF, 1-uit-4, double, 2 strikeouts), Dwayne Kemp (3B, 0-uit-3, 1 strikeout), Juremi Profar (PH-3B, 1-uit-1) en pitchers Tom Stuifbergen, Juan Carlos Sulbaran, Shairon Martis, Kevin Kelly, Lars Huijer, Mike Bolsenbroek, Orsen Josephina, Diegomar Markwell, Franklin Van Gurp en Jim Ploeger.



Mexico - Nederland 10-2
RHE
Nederland000000020-274
Mexico20200042X-10102
pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Tom Stuifbergen, L (0-1)11-221

Juan Carlos Sulbaran1--1--

Shairon Martis1-1422

Kevin Kelly111---

Lars Huijer11-1--

Mike Bolsenbroek11----

Orsen Josephina- (*)-112-

Diegomar Markwell0.11--1-

Franklin Van Gurp0.22--1-

Jim Ploeger1--12-
(*) - Josephina gooide op twee slagmensen in de zevende inning

pitchers Mexicoinn.SOBBHRER
Arturo Reyes3521--

Manuel Barreda, W (1-0)1.213---

Humberto Castellanos0.1-----

Adam Quintana1-1---

Ryan Verdugo0.21-1--

Jesus Rios11-422

Justin Kelly0.1-11--

Noel Salas11----

Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Aaron Roberts (Canada), 1B-Jeffrey Macias (USA),
2B-Maikol Tibabijo (Colombia), 3B-Tomohisa Yamahuchi (Japan).
Official Scorers-William Cogollo (Colombia), Andrés De León (Panama), Juan Cubillo (Nicaragua).
Technical Commissioners-Angelo Fanara (Italië), Edgar Estivenson (Panama).
Aanvangstijd-19:01 uur (lokale tijd).
Speeltijd-3:17 uur.
Locatie-Estadio de Béisbol Charros de Jalisco, Zapopan (Mexico).

Game Notes:
Game 3 Premier 12.
11e wedstrijd in de historie tegen Mexico.
Zevende nederlaag in de historie tegen Mexico.
5-minuten injury-delay in 1e2 nadat Mexicaanse catcher Roman Sólis was geraakt door een foutbal.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 18,2° C; windrichting west;
windsnelheid 12 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 77%.




Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.