Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 september 2020
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2020
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2020 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos)

Hoofddorp Pioniers verslaat Neptunus nipt; Lars Broersen gooit compleet duel
English

ROTTERDAM - Hoofddorp Pioniers won met 2-1 van Curaçao Neptunus in de slot-ontmoeting van hun 3-game series op zondag (6 september) ter afsluiting van de reguliere competitie.

Met de winst diende Pioniers Neptunus de tweede nederlaag van het seizoen toe. Op 23 juli, wat Opening Night was, verloor Neptunus met 8-3 van regerend landskampioen L&D Amsterdam Pirates. Neptunus leed beide nederlagen op eigen veld. Hierdoor opende en sloot de ploeg de reguliere competitie met een nederlaag.

Voor Pioniers was het de eerste overwinning in een uit-wedstrijd tegen Neptunus sinds 22 juli 2017 toen met 6-4 werd gewonnen.

Op donderdagavond eindigde de series-opener in een 6-6 gelijkspel. Dat duel eindigde na negen complete innings vanwege de 22:30 curfew-regel.

Op zaterdag stond Neptunus na twee innings achter, had twee rallies, maar besliste de wedstrijd in de achtste inning om met 11-5 te winnen.

Vandaag gooide rechtshander Lars Broersen een complete wedstrijd voor Pioniers en stond slechts vier honkslagen toe. In de voorgaande negen wedstrijden sloeg Neptunus telkens 11 of meer honkslagen. De vier honkslagen zijn het laagste aantal sinds Neptunus er maar drie liet noteren eerder dit seizoen tegen DSS/Kinheim in een 5-2 winst op 30 juli.

Op 7 juli vorig jaar gooide Broersen ook een 9-inning complete wedstrijd tegen Neptunus op eigen veld in Hoofddorp in wat toen een 1-0 nederlaag was.

Pioniers kwam tot vijf honkslagen, die allemaal werden geslagen op starter Orlando Yntema, die zijn eerste nederlaag leed. Voor vandaag was de rechtshander 6-0. Eén van de honkslagen kwam van de knuppel van Victor Draijer, die 1-uit-2 sloeg voordat hij de wedstrijd verliet. Met deze honkslag verlengde Draijer zijn hitting streak naar 20 wedstrijden sinds het begin van het seizoen. Doordat hij vandaag .500 sloeg bleef zijn seizoen-gemiddelde ook op .500 staan.

Komende dinsdagavond staat het restant van de gestaakte wedstrijd van Pioniers tegen Quick Amersfoort op het programma, maar het is nog altijd onduidelijk of er wel of niet wordt gespeeld. Afgelopen weekeinde werd de wedstrijd met één uit in de 2e5 onderbroken met één uit in de 2e5 en een 3-0 voorsprong voor Pioniers, zodat er nog maar twee nullen nodig waren voor een geldige wedstrijd. Het duel werds stilgelegd wegens regen, maar werd daarna gestaakt door de umpiring crew, omdat er volgens berichten niets zou zijn gedaan aan het speelveld.

Wanneer het restant wordt gespeeld is Draijer er al zeker van dat zijn hitting streak is verlengd naar 21 wedstrijden, want hij heeft inmiddels al twee honkslagen geslagen in het reeds gespeelde deel van de wedstrijd. Hij staat op 2-uit-2 en dat betekent dat wanneer hij dinsdag hitloos is in twee slagbeurten hij het seizoen zal afsluiten met een .500 slaggemiddelde. Wanneer hij hitloos blijft in drie slagbeurten zal zijn slaggemiddelde onder de .500 zakken.

Intussen is het ook duidelijk geworden dat rechtshandige pitcher Lars Huijer het team van Hoofddorp Pioniers heeft verlaten. Op zaterdag maakte Huijer zijn debuut in de Duitse Bundesliga, want toen was hij de startende werper voor Heidenheim Heideköpfe.

(6 september)De eerste twee innings bleven vandaag puntloos, waarna beide teams scoorden in de derde slagbeurt.

Pioniers kreeg de eerste loper in scoringspositie op starter Orlando Yntema in de eerste helft van de eerste inning. Met twee uit gooide Yntema vier wijd op Max Draijer, waarna hij volgende slagman Joey Eeman met een worp raakte. Maar beiden bleven achter.

In de tweede inning gooide Yntema vier wijd op Jaison Gijsbertha met twee uit. Hij strandde op het eerste honk.

De veteraan-rechtshander moest daarna twee punten toestaan in de 1e3 en dat was beslissend. Mark Smit opende met een honkslag, waarna ook Victor Draijer een honkslag sloeg wat leidde tot lopers op het tweede en derde honk. Met zijn honkslag verlengde Draijer zijn hitting streak naar 20 wedstrijden. Yntema, die veel pitches nodig had, kreeg daarna de honken vol via vier wijd voor Max Draijer. Het eerste punt werd daarna gescoorde toen Yntema een wilde worp losliet. Hij schakelde Joey Eeman met drie slag uit, maar kreeg daarna een puntscorende honkslag tegen van Duco Nuijten en dat bezorgde Pioniers een 2-0 voorsprong. Met lopers 'op de hoeken' stal Nuijten het tweede honk. Maar Pioniers liet lopers achter op het tweede en derde honk. In het restant van de wedstrijd kreeg Pioniers geen loper meer in scoringspositie.

Yntema herstelde en kreeg drie nullen op rij in de vierde inning. In de vijfde kreeg hij een lead-off single tegen van Nathan Berkel. Die was ingezet als pinch-hitter voor Victor Draijer, die 1-uit-2 had geslagen. Hierdoor bleef zijn seizoen-gemiddelde op .500 staan. Wanneer het restant van de gestaakte wedstrijd van Pioniers tegen Quick Amersfoort dinsdag niet wordt gespeeld zal Draijer het seizoen afsluiten met een .500 slaggemiddelde. Na afloop werd gesteld dat Draijer vandaag niet werd gewisseld om zijn hoge slaggemiddelde te beschermen. Hij verliet het duel simpelweg vanwege een lichte blessure. Zijn vervanger Berkel ging even later uit bij een steelpoging.

In de zesde sloeg Reangelo Willems een honkslag voor Pioniers met één uit, maar ook hij ging uit bij stelen. Yntema gooide daarna vier wijd op volgende slagman Jorrit Penseel, maar die strandde op het eerste honk.

Kevin Kelly nam de Neptunus-pitching over in de zevende inning. Met één uit gooide hij vier wijd op Mark Smit, maar hij werd de derde Pioniers-loper die uitgeschakeld werd bij een steelpoging. Alledrie de 'uitgemaakt-bij-stelen'-situaties werden uitgevoerd door catcher Gianison Boekhoudt en korte stop John Polonius. Hierna schakelde Kelly de volgende zeven slagmensen op rij uit.

Lars Broersen gooide het hele duel voor Pioniers en had een prima optreden. De rechtshander had 115 pitches nodig en stond slechts vier honkslagen toe.

Neptunus kwam ook in de eerste slagbeurt op het honk, maar kreeg de eerste loper in scoringspositie in de derde slagbeurt. In de eerste inning gooide Broersen vier wijd op lead-off hitter Stijn van der Meer, maar die ging gedwongen uit na een grounder van John Polonius. Even later ging Polonius uit bij stelen nadat Broersen van de plaat was gestapt en de bal op tijd bij korte stop Max Draijer kreeg en die wachtte de loper op om het uit te tikken.

Met Pioniers op een 2-0 voorsprong pakte Neptunus een punt terug in de 2e3. Darryl Collins begon met een driehonkslag langs de rechtsveld-lijn en dat leidde tot wat discussies of de bal goed of fout was. Even later scoorde Collins op een hiernavolgende honkslag van Shaldimar Daantji. Er volgde nog een honkslag, die keer geslagen door Coco Johnson. Een opofferingsstootslag van Stijn van der Meer bezorgde Neptunus daarna lopers op het tweede en derde honk met één uit. Maar zij bleven achter, want een grounder en een vangbal eindigden de slagbeurt.

In het restant van de wedstrijd kreeg Neptunus nog maar twee lopers in scoringspositie.

In de vierde, met één uit en Benjamin Dille (velderskeus) op het eerste honk sloeg Dudley Leonora een honkslag. Met lopers op het eerste en tweede honk volgden twee vangballen.

Met één uit in de vijfde kwam Stijn van der Meer op het honk na een fout, maar hij werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder naar derde honkman Jorrit Penseel. Hierna kreeg Lars Broersen drie opeenvolgende nullen in de zesde.

In de zevende inning raakte Broersen lead-off hitter Darryl Collins met een worp. Maar met één uit werd hij uitgeschakeld op het eerste honk nadat Coco Johnson was uitgevangen. Na het vangen van de bal kreeg rechtsvelder Nathan Berkel de bal op tijd bij eerste honkman Duco Nuijten om een dubbelspel te completeren.

Broersen kreeg weer drie nullen op rij in de achtste, waarna hij zijn laatste loper in scoringspositie kreeg in de 2e9. Met één uit gooide hij vier wijd op pinch-hitter Gregory Muller en zijn pinch-runner Jarreau Martina stal het tweede honk. Hierna schakelde Broersen Dudley Leonora met drie slag uit. De inning en de wedstrijd eindigden daarna toen tweede honkman Raul Jacobs een line drive ving van Darryl Collins.


...Links: Hoofd Coaches Ronald Jaarsma en Mervin Gario begroeten elkaar voor de wedstrijd...
...Rechts: John Beltman was de Home Plate Umpire in het duel van vandaag...

...Orlando Yntema en Lars Broersen waren de startende pitchers voor Neptunus en Pioniers...
...Broersen gooide het hele duel voor het Hoofddorpse team...

...Links: Victor Draijer verlengde zijn hitting streak naar 20 wedstrijden met het slaan van 1-uit-2...
...Rechts: Rechtsvelder Coco Johnson sluit de 1e inning af met een vangbal...

...Links: Stijn van der Meer duikt terug naar het honk tijdens een pick-off in de 1e inning...
...Rechts: John Polonius gaat uit bij stelen en wordt getikt door korte stop Max Draijer in de 1e inning...

...Links: Voormalig Hoofdklasse-speler en voormalg Nederlands HSB Team Hoofd Coach Willem Tuijn heeft genoeg zitruimte...
...Rechts: Pioniers Hoofd Coach Mervin Gario heeft een discussie met 1B Umpire Jeroen Rekveld in de 2e inning...

...Links: Mark Smit duikt terug naar het 1e honk tijdens een pick-off in de 3e inning...
...Rechts: Duco Nuijten slaat een puntscorende honkslag in de 3e inning die Pioniers op een 2-0 voorsprong zet...

...Darryl Collins slaat een driehonkslag langs de rechtsveld-lijn in de 3e inning; Er volgde wat discussie of de bal goed was...
...Rechtsvelder Victor Draijer haalt de bal op in fout gebied...

...Twee Pioniers-spelers gaan uit bij stelen en worden getikt door korte stop John Polonius...
...Links Nathan Berkel in de 5e inning en rechts Mark Smit in de 7e inning...

...Darryl Collins is de tweede nul in een dubbelspel, want 1e honkman...
...Duco Nuijten krijgt de bal op tijd van rechtsvelders Nathan Berkel nadat...
...Coco Johnson was uitgevangen in de 7e inning...
(© Alle Foto's: Robert Bos)


Curaça Neptunus - Hoofddorp Pioniers 1-2
RHE
Hoofddorp Pioniers002000000-251
Curaçao Neptunus001000000-140
pitcher Pioniersinn.SOBBHRER
Lars Broersen, W (3-0)923411

pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Orlando Yntema, L (6-1)644522

Kevin Kelly331---

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-John Beltman, 1B-Jeroen Rekveld, 3B-Rob Has.
Official Scorer-Feiko Drost.
Play-by-Play Scorer-Huub Nelissen.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk-Kloos.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:18 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Deze wedstrijd stond in het oorspronkelijke speelschema op het programma voor zondag 12 juli, maar werd op 2 juli geannulleerd door de KNBSB na de bekendmaking van het nieuwe programma, nadat de maateregelen tegen het coronavirus (COVID-19) werden versoepeld.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 18° C; windrichting west; windsnelheid 18 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 58%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2020 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.