Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 oktober 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Amsterdam Pirates verslaat Neptunus ook in tweede duel Holland Series
English

AMSTERDAM - Titelverdediger L&D Amsterdam Pirates heeft ook de tweede wedstrijd van de best-of-seven Holland Series tegen Curaçao Neptunus in winst omgezet. Na een 2-0 shutout-overwinning in de opener op een regenachtige zaterdagmiddag won de Amsterdamse ploeg met 3-1 in Game 2 op donderdagavond (7 oktober).

Game 3 wordt komende zaterdag in Rotterdam gespeeld, Game 4 volgt daarna in Amsterdam. Indien nodig begint een volgende 3-game series (donderdag, zaterdag, zondag) daarna op donderdag 14 oktober. Doordat Neptunus in de reguliere competitie op de eerste plaats eindigde verkreeg de Rotterdamse ploeg het thuisvoordeel in vier wedstrijden wanneer alle wedstrijden nodig zijn.

Dit is het zesde jaar op rij en de zevende keer in de laatste acht jaar dat Amsterdam Pirates en Neptunus elkaar ontmoeten in de best-of-seven Kampioensfinale. Dit is de tiende keer dat Pirates en Neptunus tegen elkaar spelen sinds een best-of reeks werd geïntroduceerd in 1987 om het Kampioenschap te beslissen. De tien Holland Series tussen Pirates en Neptunus is inclusief de Series van vorig jaar, die toen na twee wedstrijden abrupt werd afgebroken vanwege strengere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus (COVID-19). Pirates won toen beide wedstrijden. Echter, doordat de Finale werd afgebroken was er geen kampioen in het seizoen 2020 en dat betekende dat Pirates dit jaar de titelverdediger bleef. In 2019 won Neptunus de eerste drie wedstrijden, maar daarna schreef Pirates geschiedenis door als eerste ploeg in de historie terug te komen en de laatste vier wedstrijden in winst om te zetten en de titel te pakken. Met de winst van vandaag heeft Amsterdam Pirates nu sinds 2019 acht opeenvolgende Holland Series-wedstrijden tegen Neptunus in winst omgezet.

Vanavond gooide de startende werper voor de tweede keer op rij een 9-inning complete game voor Amsterdam Pirates. Afgelopen zaterdag gooide Shairon Martis een 9-inning 3-hitter. Vanavond gooide Juan Carlos Sulbaran een 9-inning 4-hitter. Het is de eerste keer in de Holland Series-historie dat twee winnende werpers een complete 9-inning wedstrijd gooien voor één team in de eerste twee wedstrijden.

De laatste keer dat twee werpers een complete wedstrijd gooiden voor één team in de eerste twee wedstrijden van een Holland Series was in 1992, maar er was toen wel een verschil. Tom Nanne (9 innings) en Paul Nanne (8) gooiden toen beiden de hele wedstrijd voor Kinheim, terwijl Bart Volkerijk (8) en Patrick Klerx (9) beiden een complete wedstrijd gooiden voor ADO. Echter, zoals te zien waren dit geen opeenvolgende negen-inning wedstrijden. Bovendien wonnen beide teams toen elk eenmaal.

Ook voor de tweede keer op rij maakte Amsterdam Pirates Hoofd Coach Michael Duursma geen wijzigingen tijdens de wedstrijd, dezelfde tien spelers die begonnen sloten ook de wedstrijd af.

(7 oktober)

Gerelateerd Artikel:
Amsterdam Pirates shuts out Neptunus in regenachtige Holland Series-opener. (2 oktober)Neptunus had een productieve eerste slagbeurt vanavond op startende werper Juan Carlos Sulbaran en nam een vroege voorsprong. Stijn van der Meer en Roger Bernadina openden met honkslagen. Een poging de twee naar het volgende honk over te brengen via een stootslag mislukte, want Van der Meer werd gedwongen uitgeschakeld op het derde honk toen de stootslag van volgende slagman Dwayne Kemp werd verwerkt door Sulbaran, die vervolgens de voorste loper uitschakelde. Even later opende Neptunus de score toen Bernadina scoorde vanaf het tweede honk op een honkslag van Dudley Leonora. Hierna was het Kemp die gedwongen werd uitgeschakeld op het derde honk op een grounder van John Polonius, waarna Sulbaran afsloot met drie slag voor Gianison Boekhoudt.

De Neptuniaanse slagploeg werd hierna in bedwang gehouden door een dominerende Sulbaran, die in het restant van de wedstrijd nog slechts één honkslag toestond. In de volgende zes innings schakelde de rechtshander in elk van deze slagbeurten een slagman met drie slag uit en kreeg viermaal drie nullen op rij. Tot en met de zevende inning kreeg Neptunus slechts twee honklopers, die beiden achterbleven op het tweede honk.

...Juan Carlos Sulbaran...
...Complete Game 4-hitter...
(© Foto: Henk Seppen)
Met een 1-0 achterstand kwam Amsterdam Pirates in scoringspositie in hun eerste slagbeurt op Diegomar Markwell, die ook de startende werper voor Neptunus was in de opener afgelopen zaterdag. Met minder dan vijf dagen rust had de linkshander veel pitches nodig en leek zowel snelheid als scherpte te missen. Met één uit in de tweede helft van de eerste inning gooide Markwell vier wijd op Gilmer Lampe. Hierna kwam hij tot drie slag op Sharlon Schoop, maar Denzel Richardson volgde met een honkslag. De laatste werd gedwongen uitgschakeld op een grounder van Kalian Sams.

In de tweede inning kreeg Pirates de honken vol met nul uit op Markwell, maar verzuimde te scoren. Sicnarf Loopstok begon met een honkslag en Kenny Berkenbosch kreeg vier wijd. Pirates was hierna succesvoller met een stootslag dan Neptunus in de eerste inning. Rashid Gerard stootte de bal eveneens richting heuvel, maar hij bereikte veilig het eerste honk met een stootslag-honkslag en dat zorgde voor volle honken. Hoewel er geen nullen waren, Markwell duidelijk in de problemen zat en twaalf pitches nodig had op de eerste drie slagmensen sloeg volgende slagman Raydley Legito op de eerste worp die hij zag en sloeg in een 1-2-3 dubbelspel. Dat was een flinke steun voor Markwell op dat moment. De inning eindigde toen Roelie Henrique werd uitgevangen.

Maar Amsterdam Pirates kwam daarna alsnog langszij in de 2e3 toen Gilmer Lampe opende met een homerun. Nadat Sharlon Schoop was uitgegaan via een pop-fly sloeg Denzel Richardson een honkslag. Hij kwam in scoringspositie nadat Kalian Sams werd uitgevangen. Dat leidde ook tot een werperswissel, want Kevin Bakker werd ingezet om de taak over te nemen van Diegomar Markwell. Bakker, die zijn Holland Series-debuut maakte, zag volgende slagman Sicnarf Loopstok een line drive slaan, maar die werd onschadelijk gemaakt door tweede honkman Dwayne Kemp. Markwell had 49 pitches nodig in de 2 2/3 inning die hij gooide, zijn kortste optreden van dit seizoen. Afgelopen zaterdag gooide Markwell de eerste vier innings voor Neptunus en had toen 71 pitches. Zijn kortste optreden daarvoor kwam op 4 juli toen hij eveneens vier innings gooide in relief tegen Silicon Storks.

Bakker kreeg drie nullen op rij in de vierde, waarna hij werd gesteund met een dubbelspel in de vijfde. In die slagbeurt, met één uit, sloeg Gilmer Lampe een honkslag. Bakker volgde met drie slag voor Sharlon Schoop terwijl Lampe vertrok om het tweede honk te stelen. Maar daar werd hij uitgemaakt bij zijn steelpoging en dat maakte er een dubbelspel van.

Neptunus liet lopers achter op het tweede honk in de vierde en zesde inning. Met twee uit in de vierde gooide Juan Carlos Sulbaran vier wijd op Gianison Boekhoudt. Hij schoof op na een wilde worp, maar een grounder van Benjamin Dille eindigde de slagbeurt. In de zesde opende Roger Bernadina met een honkslag (de vierde en laatste voor Neptunus vanavond) en kwam in scoringspositie na een grounder van Dwayne Kemp. Sulbaran volgde met drie slag voor Dudley Leonora en Bernadina bleef achter toen John Polonius werd uitgevangen.

Amsterdam Pirates brak daarna de gelijke 1-1 stand in de 2e6. Denzel Richardson begon met een honkslag en dat leidde tot de volgende werperswissel aan de kant van Neptunus. Misja Harcksen nam het over, maar gooide vier wijd op Kalian Sams. Twee velderskeus-grounders volgden, waarvan er één voor het leidende punt zorgde. Eerst werd Sams gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk op een grounder van Sicnarf Loopstok. Dat bracht Richardson naar het derde honk en hij scoorde vervolgens toen Loopstok gedwongen werd uitgeschakeld op het tweede honk op een grounder van Kenny Berkenbosch. Harcksen sloot af met drie slag voor Rashid Gerard, maar Pirates stond met 2-1 voor.

In de eerste helft van de zevende inning schakelde Juan Carlos Sulbaran voor de vierde keer drie spelers van Neptunus op rij uit en liet ook zijn zevende strikeout noteren.

Even later voegde Pirates een 'insurance run' toe. Dat was ook een onverdiend punt, want lead-off hitter Raydley Legito bereikte het honk op een foute aangooi van korte stop John Polonius, wat hem in staat stelde op te schuiven naar het tweede honk. Legito werd hierna succesvol naar het derde honk gebracht via een opofferingsstootslag van Roelie Henrique en hij scoorde toen Gilmer Lampe volgde met een honkslag. Pirates kreeg weer een loper in scoringspositie nadat Sharlon Schoop werd geraakt door een worp. Lampe en Schoop bleven achter, want Denzel Richardson werd uitgevangen en Kalian Sams kreeg drie slag, maar de thuisploeg stond nu met 3-1 voor.

In de 1e8 was het Neptunus dat de openingsslagman op het honk kreeg via een fout. Derde honkman Rashid Gerard maakte een foute aangooi op een lead-off grounder van pinch-hitter Christian Diaz. Maar die werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Stijn van der Meer, die vervolgens zelf ook gedwongen werd uitgeschakeld op een grounder van Roger Bernadina. En die strandde op het eerste honk toen Dwayne Kemp werd uitgevangen.

Amsterdam Pirates kreeg nog twee honklopers in de 2e8, maar die bleven achter. Met twee uit sloeg Rashid Gerard een honkslag. Veteraan rechtshander Berry van Driel, die na het seizoen afscheid neemt, werd daarna de vierde werper voor Neptunus. Hij raakte Raydley Legito met een worp, maar sloot de slagbeurt daarna af met drie slag voor Roelie Henrique.

Juan Carlos Sulbaran keerde terug op de heuvel voor Amsterdam Pirates in de eerste helft van de negende inning. Voor de vijfde keer kreeg de rechtshander drie nullen op rij. Na grounders van de eerste twee slagmensen sloot Sulbaran de inning en de wedstrijd af met een gecallde strikeoit voor Gianison Boekhoudt. Dat was zijn achtste strikeout in de wedstrijd en die kwam tot stand op slechts de 99e worp die Sulbaran gooide (waarvan 74 slagballen).


L&D Amsterdam Pirates - Curaçao Neptunus 3-1
123456789RHE
Curaçao Neptunus100000000-141
L&D Amsterdam Pirates00100110X-391
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell2.212511

Kevin Bakker, L (0-1)2.1 (*)1-211

Misja Harcksen2.22121-

Berry van Driel0.11----

(*) - Bakker gooide op één slagman in de zesde inning

pitcher Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Juan Carlos Sulbaran, W (1-0)981411

Homerun: Pirates: Gilmer Lampe (1)(3e,solo,0 uit,op Markwell).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-John Beltman, 1B-Olav Steijger,
2B-Winfried Berkvens, 3B-Niek Elshof.
Official Scorer-Karin Pieneman.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Richard de Wolff.
Scoreboard Operators-Jolande & Astrid Maengkom.
Aanvangstijd-19:32 uur.
Speeltijd-2:36 uur.
Locatie-Loek Loevendie Ballpark, Sportpark 'Ookmeer', Amsterdam.

Game Notes:
Game 2, best-of-seven Holland Series 2021.
L&D Amsterdam Pirates leidt met 2-0.
Juan Carlos Sulbaran (Amsterdam Pirates) en Kevin Bakker (Neptunus) spelen in hun eerste Holland Series-wedstrijd.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 14° C; windrichting zuidoost; windsnelheid 8 kmu; windkracht 2 Bft; luchtvochtigheid 82%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.