Grand Slam * Stats & News
Updated: 10 februari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Philadelphia Phillies bevestigt overeenkomst en terugkeer Didi Gregorius
English

PHILADELPHIA, Pennsylvania (USA) - Korte stop Didi Gregorius is officiëel weer terug bij Philadelphia Phillies, de club waar hij voor het eerst speelde in het seizoen 2020. Op woensdag (10 februari) maakte de club bekend dat er een overeenkomst voor twee jaar is met Gregorius, die in december 2019 naar Philadelphia kwam, maar Free Agent was na afloop van het seizoen 2020. Volgens verschillende bronnen heeft de overeenkomst een waarde van 28 miljoen dollar.

...Didi Gregorius in actie voor Nederland...
...tijdens de World Baseball Classic 2017...
(© Foto: Henk Seppen)
In de maand januari werd al van verschillende kanten bericht dat Gregorius in gesprek was met Philadelphia, maar zijn naam werd ook regelmatig genoemd in combinatie met Cincinnati Reds, de club bij wie hij zijn Major League-debuut had gemaakt. Eind januari werd bericht dat Gregorius en Philadelphia een overeenkomst zouden hebben en dat is nu officiëel bevestigd op woensdag. Onlangs werd ook bevestigd dat Jurickson Profar terugkeert naar San Diego Padres, dat Andrelton Simmons heeft getekend bij Minnesota Twins en dat Jonathan Schoop weer zal spelen voor Detroit Tigers.

Philadelphia kwam ook tot een 5-jarig contract ($ 115.5 miljoen) met catcher J.T. Realmuto, die eveneens Free Agent was. Die overeenkomst werd officiëel bekend gemaakt op 29 januari. Tijdens het seizoen 2020 leverden Realmuto en Gregorius beiden belangrijke bijdragen in de ploeg die eindigde op de derde plaats in de National League East.

Vorig jaar speelde Gregorius in alle 60 wedstrijden voor Philadelphia in het ingekorte reguliere seizoen en sloeg .284 (61-uit-215) met tien tweehonkslagen, twee driehonkslagen en tien homeruns. Hij scoorde 34 punten en sloeg er 40 binnen. Met zijn slaggemiddelde van .284 was Gregorius de tweede beste slagman in de Phillies-ploeg achter derde honkman Alec Bohm, die .338 sloeg in 44 wedstrijden.

Didi Gregorius werd geboren in Amsterdam waar hij opgroeide, terwijl zijn vader Didi Gregorius (Sr.) verschillende seizoenen werper in de Hoofdklasse was bij Amsterdam Pirates. Zijn moeder Sheritsa Stroop speelde toen eveneens in de hoogste afdeling met het softbalteam van Amsterdam Pirates. Met zijn ouders keerde hij op jonge leeftijd terug naar Curaçao waar hij zich ontwikkelde in een zeer getalenteerde speler.

Didi Gregorius, die op 18 februari 31 jaar wordt, maakte zijn Major League-debuut in 2012 toen hij in acht wedstrijden in actie kwam voor Cincinnati Reds. Na het seizoen 2012 werd de korte stop door Cincinnati geruild naar Arizona Diamondbacks. Daar werd hij een basisspeler en nam deel aan 103 wedstrijden tijdens het seizoen 2013. In 2014 speelde Gregorius in 80 wedstrijden voor D-Backs. In december van dat jaar werd de korte stop geruild naar New York Yankees in een 3-team deal, waarbij ook Detroit Tigers was betrokken.

Bij Yankees werd Gregorius de opvolger van korte stop Derek Jeter, die in 2014 was gestopt na 20 seizoenen voor de ploeg te hebben gespeeld. Na een langzame start in 2015 deed Gregorius het uitstekend als korte stop voor New York, zowel verdedigend als aanvallend. Met zijn knuppel zorgde hij voor prestaties die geen enkele andere korte stop realiseerde in de historie van de Yankees. Hij werd een populaire speler bij de fans van de Yankees, maar ook binnen de ploeg.

In zijn eerste seizoen in 'Yankees-pinstripes' speelde Gregorius in 155 wedstrijden en sloeg .265 met 56 binnengeslagen punten en negen homeruns. In de daaropvolgende drie seizoenen werden zijn prestaties beter en beter en kwam hij elk seizoen tot persoonlijke hoogtepunten. Hij sloeg .276, .287 en .268 in respectievelijk 2016, 2017 en 2018. Zijn productie van gescoorde punten in deze seizoenen steeg van 68 naar 73 naar 89. In deze drie seizoenen waren zijn RBI-totalen 70, 87 en 86, terwijl zijn homerun-totalen groeiden van 20 naar 25 naar 27.

Tijdens deze seizoenen zorgde Gregorius voor verschillende korte stop-records in de rijke Yankees-historie. In 2017, met het slaan van 25 homeruns, brak Gregorius Jeter's team-record voor meeste homeruns door een korte stop. Hij is ook de Yankees-recordhouder voor korte stops met drie opeenvolgende seizoenen met 20 of meer homeruns. In het seizoen 2018 had hij het beste Veldgemiddelde van alle korte stops in de Major League met .987. In Game 2 van de American League Division Series van 2019 werd Gregorius de eerste Yankees korte stop die een grand slam homerun sloeg in het 'postseason'.

In april 2018 voerde Gregorius de Major League aan in homeruns (10). De tien homeruns in de eerste maand van het seizoen waren de meeste door een Yankees korte stop sinds 1908. Gregorius was ook pas de derde speler in de geschiedenis van de Yankees die acht of meer homeruns sloeg en 27 of meer RBI's had in de eerste 22 wedstrijden van een seizoen. De anderen zijn de legendarische Babe Ruth (1921) en Alex Rodriguez (2007).

Eveneens in 2018 sloeg hij twee grand slams en dat bracht zijn totaal op drie als speler van de Yankees. Met drie grand slam evenaarde Gregorius het club-record voor meeste grand slams door een korte stop. De enige andere Yankee-korte stop die dit presteerde was de legendarische Frankie Crosetti, die voor de ploeg uitkwam in 1932-1948. Gregorius was de eerste Yankees korte stop die twee grand slams in één seizoen sloeg.

Na het seizoen 2018 onderging Gregorius een Tommy John-ingreep. Hij miste daardoor Spring Training en keerde pas in juni 2019 terug op het veld. De links slaande Gregorius speelde in 82 wedstrijden, had het aanvallend lastig en sloeg slechts .238, maar liet wel 16 homeruns en 61 binnengeslagen punten noteren. Na het seizoen 2019, zijn vijfde bij de Yankees, verliep zijn contract, maar de club bood geen zogenoemd Qualifying Offer ter waarde van 17.8 miljoen dollar aan, zodat hij Free Agent werd.

In december 2019 tekende Gregorius een eenjarig contract bij Philadelphia Phillies, wat betekende dat hij na afloop van het seizoen 2020 wederom Free Agent zou zijn. Bij Philadelphia werd hij herenigd met Manager Joe Girardi, die de Yankees onder zijn hoede had in 2008-2017.

In 2009 en 2011 kwam Gregorius uit voor het Nederlands Honkbal Team tijdens een Wereldkampioenschap. In 2011 veroverde hij met Oranje de wereldtitel in Panama. Voor die prestatie kregen alle teamleden een Koninklijke Onderscheiding en werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij speelde ook voor Nederland tijdens de World Baseball Classic 2017 en de Intercontinental Cup 2010 in Taiwan.

(10 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.