Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 april 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Tsjechische Extraliga sluit eerste ronde nieuw seizoen af
English

BLANSKO / BRNO / HLUBOKÁ NAD VLTABOU / OSTRAVA / PRAAG / TŘEBÍČ (Tsjechië) - De reguliere honkbalcompetitie in Tsjechië is op vrijdagavond (9 april) van start gegaan met drie wedstrijden. Op zaterdag werden zeven wedstrijden gespeeld en op zondag volgden nog eens vijf wedstrijden in de Extraliga, de hoogste afdeling in Tsjechië. De tien teams speelden allemaal drie wedstijden.

De eerste Europese honkbalcompetitie die van start ging was de 1.Bundesliga Süd in Duitsland op donderdag 1 april. De Tsjechische Extraliga opende als tweede op vrijdag 9 april. De volgennde dag, zaterdag 10 april, werden de eerste wedstrijden gespeeld in de Spanish Baseball League in Spanje. Vorig jaar was de Tsjechische Extraliga de eerste honkbalcompetitie ter wereld die begon te spelen na lockdowns vanwege de coronavirus-pandemie (COVID-19).

Twee teams uit Brno wonnen hun drie wedstrijden in het Opening Weekend. Draci Brno kwam tot een 'sweep' tegen Blesk Jablonec, terwijl Cardion Hroši Brno driemaal won van Olympia Blansko. Vorig jaar veroverde Draci Brno voor de 22e keer de Tsjechische kampioenstitel.

Nieuwkomer Sokol Hluboká won eveneens driemaal van Eagles Praha. Echter, twee overwinningen werden ongeldig verklaard en omgezet in een 9-0 forfeit-nederlaag vanwege het overtreden van de regel dat er teveel buitenlandse spelers tegelijkertijd op het veld stonden.

(15 april)Draci Brno opende het seizoen op 9 april op eigen veld met een nipte 2-1 winst tegen Blesk Jablonec. Op zaterdag boekte de ploeg een ruimere 13-1 overwinning en op zondag won Brno met 7-1. Het duel van zondag was een thuiswedstijd voor Blesk, maar de drie wedstrijden werden allemaal gespeeld op het veld van Draci Brno, het Městský baseballový stadión, dat ook de locatie is geweest van verschillende internationale wedstrijden.

...Pavel Budský aan slag voor...
...Tsjechië in 2012 tijdens het...
...Europees Kampioenschap...
...in Rotterdam...
(© Foto: Henk Seppen)
Draci Brno is de meest succesvolle Tsjechische ploeg met de meeste titels en heeft verschillende internationals op het roster staan, zoals Martin Červinka, Radim Chroust, Arnošt Dubový, Adam Hajtmar en Jakub Hajtmar, die allen voor Tsjechië uitkwamen tijdens het Europees Kampioenschap van 2019 in Duitsland. De 47-jarige club-icoon en oud-international Pavel Budský speelt ook nog altijd voor de ploeg.

In de opener van vrijdag opende Jablonec de score in de 1e4 op startende pitcher Radim Chroust. Brno antwoordde met twee punten in de 2e6 op starter Jiří Hikl. Brno werd met 8-7 'outhit', maar Jablonec maakte drie fouten. Arnošt Dubový sloeg 3-uit-4 voor Brno, terwijl Mário Gottschall hetzelfde deed voor Jablonec.

In de tweede wedstrijd op zaterdag stond Brno aanvankelijk met slechts 3-1 voor na drie innings, maar kwam daarna tot een rally van vier punten in de vierde en breidde de voorsprong uit in de volgende twee slagbeurten. Jablonec scoorde het enige punt in de derde inning en kwam niet verder dan vier honkslagen. Brno sloeg 13 honkslagen en opnieuw was Arnošt Dubový productief, dit keer sloeg hij 4-uit-4, waaronder een homerun. Hij scoorde ook viermaal en sloeg drie punten binnen.

In de wedstrijd van zondag was de stand 1-1 na zes innings. Het bezoekende Brno scoorde toen driemaal in zowel de zevende als de achtste inning. De ploeg liet twaalf honkslagen noteren. Winnende werper Marcus Jensen had acht strikeouts in zeven innings. De Amerikaan stond vijf honkslagen toe.Cardion Hroši Brno opende op vrijdag met een 11-1 winst tegen Olympia Blansko op Baseballový areál Strawberry Field in Blansko. De volgende dag won de ploeg uit Brno met 6-4. Op zondag, op eigen veld op Sportovní areál Hroch in Brno, completeerde het team hun Opening Weekend-sweep met een 13-9 winst.

In de eerste wedstrijd nam Brno Hippos een vroege voorsprong door vijfmaal te scoren in de eerste slagbeurt. De ploeg kwam tot 14 honkslagen, waaronder vier van de Amerikaan Kellen Croce, die 4-uit-5 sloeg met een driehonkslag en driemaal scoorde. Martin Kollár scoorde ook driemaal en had eveneens drie binnengeslagen punten. Winnende werper Lukáš Hlouch had tien strikeouts in de vijf innings die hij gooide.

Op zaterdag was de wedstrijd een stuk closer. Olympia Blansko stond met 3-1 voor na vijf innings, maar daarna kwam de ploeg uit Brno langszij. Beide teams scoorden eenmaal in de zevende. Brno besliste het duel vervolgens door tweemaal te scoren in de 1e9. Lukáš Trunkát sloeg drie honkslagen voor het winnende team.

In de derde wedstrijd nam Brno Hippos een snelle en comfortabele voorsprong met het scoren van negen punten in de eerste drie innings. Met een 9-0 achterstand na vier innings scoorde Blansko twee punten in de vijfde en vier in de zesde. Brno pakte drie punten terug in de 2e6, maar Blansko verkleinde de achterstand naar 12-9 door driemaal te scoren in de 1e7. Het thuisspelende Brno-team voegde een 'insurance run' toe in de 2e7. De ploeg kwam tot 12 honkslagen, waaronder zes op de Venezolaanse starter Luis Miguel Rengel Villaroel, die ook de negen punten moest incasseren in de drie innings die hij gooide. Lukaš Trunkát sloeg vier punten binnen voor Brno. Blansko sloeg acht honkslagen op zes verschillende werpers, waaronder een homerun van Ladislav Kabeš.In het Opening Weekend kwam Sokol Hluboká, dat na zestien jaar in de hoogste afdeling terugkeerde, tot een 'sweep' tegen Eagles Praha, dat werd omgezet in slechts één overwinning. Op Eagles Park in Praag opende de ploeg met een 2-1 winst op vrijdagavond, waarna zaterdagmiddag met 4-2 werd gewonnen. Op zondag, thuis op het honkbalveld in Hluboká nad Vltavou, boekte Sokol een 7-0 shutout. Echter, na afloop van het weekeinde, werd vastgesteld dat Hluboká de regel had overtreden waarin er teveel buitenlandse spelers tegelijkertijd in de opstelling staan. Zodoende verklaarde de Tsjechische Honkbal Bond de eerste twee overwinningen ongeldig en zette die om in twee 9-0 forfeit-overwinningen voor Eagles, dat dit jaar het 40-jarig bestaan viert. Er mogen slechts twee buitenlandse spelers tegelijkertijd aan een wedstrijd deelnemen.

Hluboká had Amerikaan Wesley Roemer en Nieuw-Zeelander James Boyce in hun line-up staan in de eerste twee wedstrijden. Het probleem was waarschijnlijk het meespelen van Vasil Zhupanin. Hij werd geboren in Oekraďne, maar woont al enige tijd in Tsjechië, echter, hij heeft nog altijd de Oekraďeense nationaliteit. In het duel van zondag speelde Boyce niet.

In de openingswedstrijd hadden beide startende werpers (allebei internationals) een sterk optreden. Tomáš Duffek startte voor Eagles, had vijf strikeouts in acht innings, maar stond ook twee runs toe. Beiden werden gescoord in de vierde inning. Wesley Roemer sloeg toen een honkslag, bereikte het derde honk op een tweehonkslag van Martin Mužík en scoorde op een grounder van Martin Macháček. International Mužík scoorde het volgende punt op een tweehonkslag van Matěj Dvořák. Nieuwkomer Jan Novák domineerde op de heuvel voor Hluboká. Hij schakelde twaalf slagmensen met drie slag uit en stond slechts twee honkslagen toe in zes innings. Eagles scoorde het enige punt in de achtste op reliever Wesley Roemer.

In de tweede wedstrijd kwam winnende werper Laurence Parsons tot negen keer drie slag in zes innings. James Boyce sloot het duel daarna af en gooide de laatste drie innings voor Hluboká. Beide teams sloegen acht honkslagen.

...Marek Mirařík als pitcher voor Tsjechië in 2014...
...tijdens het Europees Kampioenschap...
...in Ostrava (Tsjechië)...
(© Foto: Henk Seppen)
In de derde wedstrijd opende Sokol Hluboká de score met twee punten in de eerste inning en hield vanaf dat moment de voorsprong vast. Winnende werper David Šťastný stond vijf honkslagen toe in de vijf innings die hij gooide. Twee relievers stond daarna nog twee hits toe aan Eagles. De thuisploeg sloeg eveneens zeven honkslagen en zag Wesley Roemer driemaal scoren.Op zaterdag speelde Kotlářka Praha een double-header op eigen veld in Stadion Markéta in Praag tegen Tempo Praha. De thuisploeg verloor beide wedstrijden, 14-1 en 4-1. In de derde wedstrijd op zondag op het veld van Tempo Praha boekte de ploeg de eerste overwinning van het seizoen met een 6-2 stand.

In het eerste duel op zaterdag kwam Tempo Praha tot elf honkslagen, waaronder homeruns van David Vohánka, Marek Minařík en Amerikaan Jake Rabinowitz. Minařík en Rabinowiz scoorde beiden drie punten, net zoals Matěk Bužga. Als werper gooide international Minařík een complete 7-inning wedstrijd en kwam tot zesmaal drie slag.

In de tweede ontmoeting brak Tempo Praha een 1-1 stand in de 1e7 door tweemaal te scoren. Beide teams sloegen maar drie honkslagen. Kotlářka noteerde hun drie honkslagen allemaal op startende pitcher Joey Wagman, een in Amerika geboren speler met de Israëlische nationaliteit die in zes innings achtmaal drie slag gooide. Wagman is een speler van Nationale Ploeg van Israël, dat zich plaatste voor deelname aan de Olympische Spelen, die in juli plaatsvinden in Japan. Tijdens het Europees Kampioenschap van 2019 in Duitsland won Wagman de prijs voor de Pitcher met het Beste ERA. Tempo Praha sloeg slechts één honkslag in hun eerste zes innings op starter Lukáš Ercoli, die net als Wagman domineerde. Ercoli's enige honkslag was een homerun geslagen door Michal Zelenka in de vijfde inning. De thuisploeg kwam langszij in hun vijfde op een opofferingsslag van Tomaš Bílek. Tempo Praha hernam de leiding in de zevende en voegde een 'insurance run' toe in de achtste via een homerun van Marek Minařík.

Op zondag stond Kotlářka vanaf de tweede inning voor en kwam tot acht honkslagen. Drie daarvan kwamen op naam van Matěj Šůcha, die ook tweemaal scoorde. Daniel Vavruša homerde voor de winnende ploeg.Arrows Ostrava won hun double-header op zaterdag op Arrows Park in Ostrava, dat in juli de locatie zal zijn voor het toernooi om de European Champions Cup. Arrows won nipt van Třebíč Nuclears met 17-16 in de opener, waarna met 12-6 werd gewonnen in de tweede wedstrijd. Op zondag, in het honkbalstadion in Třebíč, kwam de thuisploeg tot een 4-0 shutout tegen Arrows.

De eerste wedstrijd had een opmerkelijk scoreverloop. Arrows stond met 5-0 voor na drie innings en met 8-4 na vijf. Maar in de 1e6 kwam Nuclears tot een rally van negen punten om een 13-8 voorsprong te nemen. Arrows pakte twee punten terug in hun zesde, maar Nuclears nam wat meer afstand door tweemaal te scoren in de zevende. Nu met een 15-11 achterstand was het Arrows dat een 5-run rally produceerde in de 2e7 om de leiding te nemen met 16-15. Die was van korte duur, want Nuclears kwam langszij in de achtste. Arrows verliet het veld alsnog als overwinnaar door het winnende punt te scoren in de 2e9.

Arrows werd met 17-15 'outhit' in de wedstrijd, waarin negen homeruns werden geslagen. Ryan Johnson sloeg 5-uit-5 voor Nuclears, scoorde viermaal en sloeg ook vier punten binnen. Anthony Cipolla had vier honkslagen en vijf binnengeslagen punten. De twee Amerikane sloegen allebei twee homeruns. Cipolla sloeg zijn twee homeruns in de 9-run rally in de zesde inning. Ivan Hamž homerde ook. Voor Arrows sloegen Matěj Menšík en Michael Vykoukal beiden drie honkslagen. Vykoukal homerde tweemaal en sloeg zes punten binnen, Menšík homerde eenmaal en had vier RBI's. Martin Šmoldas sloeg eveneens een homerun voor de ploeg uit Ostrava.

In de tweede wedstrijd stond Arrows met 4-2 voor na drie innings en nam meer afstand vanaf de vierde inning met ondermeer een 4-run rally in de vijfde. Arrows kwam tot 12 honkslagen, waaronder vier van veteraan international Petr Čech, die drie punten binnensloeg. Michael Vykoukal homerde weer voor Arrows, net als Anthony Cipolla en Ryan Johnson voor Nuclears. Winnende werper Boris Bokaj schakelde tien slagmensen met drie slag uit in zeven innings, waarin hij maar twee honkslagen toestond.

In de derde wedstrijd op zondag werd een stuk minder gescoord. Het thuisspelende Nuclears scoorde hun punten in de tweede, vierde, zesde en achtste inning en kwam in de shutout tot tien honkslagen. Winnende werper Justin Revels had negen strikeouts en stond drie honkslagen toe. De Amerikaan gooide zes innings.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.