Grand Slam * Stats & News
Updated: 16 februari 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Gregorio Pérez...
(1941 - 2021)
Cubaanse heuvel-grootheid Gregorio Pérez overleden
English

AMANCIO RODRÍGUEZ, Las Tunas (Cuba) - De Cubaanse honkbalwereld treurt opnieuw om het verlies van één van hun oude topspelers, want voormalig werper Gregorio Pérez is op maandag (15 februari) op 79-jarige leeftijd overleden. Bericht werd dat hij al enige tijd ziek was. Afgelopen zaterdag overleed powerhitter en derde honkman Pedro José Rodríguez (Cheíto, Señor Jonrón) op 65-jarige leeftijd.

Gregorio Américo Pérez Valdés werd geboren op 28 november 1941 in Guayabal, een plaats die later werd hernoemd in Amancio Rodríguez in de provincie Las Tunas. Pérez begon in de jaren vijftig te honkballen, eerst als outfielder, maar snel daarna als werper. Hij ontwikkelde een sterke en harde fastball van 90 km/u, maar hij beschikte ook over één van de meest dominante en effectieve sinkerballs. De rechtshandige werper was een harde werker, kon elke dag gooien als het moest en kreeg de bijnaam 'Mano negra' (zwarte hand).

Gregorio Pérez debuteerde in de Cubaanse Serie Nacional de Béisbol in het seizoen 1964-1965 als speler van Granjeros de Camagüey. Op dat moment behoorde de stad Guayabal tot de provincie Camagüey. Op 26 december 1965 was hij de winnende werper in de allereerste wedstrijd die werd gespeeld in Estadio Cándido González in de stad Camagüey, het stadion van Granjeros de Camagüey. In het duel won Camagüey met 5-1 van Industriales. Tegenwoordig is het stadion het thuisveld van Toros de Camagüey.

Nadat hij de Serie Nacional in het seizoen 1969-1970 aanvoerde met twaalf overwinningen speelde Pérez voor verschillende teams in het oosten van het land, Oriente, Mineros en Cafetaleros. Later ging hij spelen voor Leñadores de Las Tunas en als werper van deze ploeg won hij tijdens het seizoen 1977-1978 zijn 100e wedstrijd.

In 1975 maakte Pérez uit van het Orientales-team dat uitkwam in de Serie Selectiva, de zomercompetitie in Cuba waaraan wordt deelgenomen door acht regionale All Star Teams. In dat jaar werd de ploeg van Pérez de allereerste kampioen van de Serie Selectiva.

Pérez stopt na het seizoen 1980-1981 in de Serie Nacional de Béisbol, de regulier competitie met clubteams van november tot en met februari. In zijn 15 Serie Nacional-seizoenen onderstreept Gregorio Pérez dat hij in de jaren zestig en zeventig één van de beste Cubaanse werpers was. Zijn 'career ERA' van 2.18 behoort tot de laagste in de historie. Pérez gooit in 302 wedstrijden (112 compleet), is 110 keer winnende werper, schakelt 876 slagmensen met drie slag uit en krijgt 1.622 honkslagen tegen, waaronder 61 homeruns. Vanaf het begint laat Pérez zien dat hij als werper over een uitstekende controle beschikt. In 1.792 2/3 inning gooit de rechtshander slechts 363 keer vier wijd. Met 1.82 vrije lopen per negen innings neemt hij de derde plaats in op de all-time lijst van werpers die minimaal 750 innings hebben gegooid. De lijst wordt aangevoerd door Luis Campillo Hernández met 1.37. Op de tweede plek staat Orestes González Rivera met 1.81.

In 1970 was Pérez één van de werpers van de Cubaanse Nationale Ploeg tijdens de Central American and Caribbean Games in Panama. Tijdens het evenement gooit Pérez een No-Hitter tegen de Nederlandse Antillen en doet dat met slechts 77 pitches. Cuba eindigt op de eerste plaats en wint zeven van hun acht wedstrijden. Dit was zijn enige internationale toernooi als speler van de Nationale Ploeg. Onder zijn teamgenoten tijdens dit evenement waren bekende spelers als Owen Blandino Morell, Armando Capiró Laferté, José Antonio Huelga Ordaz, Félix Isasi Mestre, Fermín Laffita Pelipiche, Rodolfo Puente Zamora, Silvio Montejo Boffill, Lázaro Pérez Agramonte, Wilfredo Sánchez González en Braudilio Vinent Serrano.

Na te zijn gestopt als speler werd Gregorio Pérez Pitching Coach van het Las Tunas-team. Later, tot en met 1997, is hij vele jaren pitching instructeur/coach op het Centro de Entrenamiento José Octavio Bello González in Las Tunas, de hoofdstad van de Provincie met dezelfde naam. Onder de lokale spelers die worden opgeleid op dit Trainingscentrum waren latere Nationale Team-spelers zoals Danel Castro Moñagorry, Joan Carlos Pedroso Brooks, Amaury Suárez Burquez en Osmani Urrutia Ramírez. Na te zijn gestopt bij het Trainingscentrum bleef Pérez nog wel actief in het geven van honkbal-adviezen. Niet alleen in zijn thuis-provincie Las Tunas, maar ook in Venezuela, waar hij in 2005 negentien maanden werkte.

Op 3 mei 1999 maakt Gregorio Pérez deel uit van de Cubaanse delegatie naar de Verenigde Staten waar de Nationale Ploeg een oefenduel speel tegen het Major League-team van de Baltimore Orioles in Baltimore. Op 28 maart spelen de twee teams tegen elkaar in de Cubaanse hoofdstad Havana en wint Baltimore met 3-2 in tien innings. In het tweede duel in Baltimore wint Cuba 12-6.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert de familie van Gregorio Pérez en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(16 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.