Grand Slam * Stats & News
Updated: 27 juli 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Pitcher Donny Breek released door Minnesota Twins
English

FORT MYERS, Florida (USA) - De Nederlandse rechtshandige pitcher Donny Breek is op maandag (26 juli) 'released' (ontslagen) door de Minnesota Twins-organisatie. Breek, die volgende maand 22 wordt, speelde in zijn derde professionele seizoen. Wanneer hij niet door een andere club wordt gecontracteerd zal Breek waarschijnlijk terugkeren naar Nederland om zich weer aan te sluiten bij L&D Amsterdam Pirates voor wie hij ook vorig jaar gooide. Eerder deze maand eindigde het profseizoen in Mexico van de Nederlandse pitcher Tom de Blok na slechts één start.

...Donny Breek als pitcher in 2020...
...voor Amsterdam Pirates...
(© Foto: Henk Seppen)
Donny Breek werd in september 2017 gecontracteerd door Minnesota Twins, waarna hij in 2018 zijn profdebuut maakte als speler van GCL Twins in de Rookie League. Hij speelde ook voor dit team in het seizoen 2019. Vorig jaar was het de bedoeling dat Breek wederom in de Rookie League zou uitkomen voor de Twins-organisatie. Echter, vanwege de coronavirus pandemie (COVID-19) werd het gehele Minor League-seizoen afgelast. In plaats daarvan gooide Breek vorig seizoen in de Nederlandse Hoofdklasse voor L&D Amsterdam Pirates.

Dit jaar keerde Breek terug naar de USA en na Minor League Spring Training promoveerde hij en begon het seizoen bij Fort Myers Mighty Mussels, dat uitkomt in Low-A. Dit seizoen is de Minor League opnieuw ingedeeld, vooral vanaf het Single-A niveau. Onder Triple-A en Double-A is er in plaats van Single-A Advanced, Single-A en Single-A Short Season nu High-A en Low-A. Het laagste profniveau blijft de Rookie League, maar in plaats van verschillende afdelingen op dit niveau zijn er nu slechts twee, de Arizona Complex League en de Florida Complex League. De teams in deze leagues spelen hun thuiswedstrijden op de Spring Training-complexen van de Major League-clubs.

Op 9 mei had Donny Breek zijn eerste heuveloptreden van het seizoen en gooide in 2 1/3 inning in relief met één strikeout en tweemaal vier wijd/ Hij raakte ook twee slagmensen met een worp en moest twee honkslagen en drie verdiende punten toestaan.

In zijn volgende optreden op 14 mei gooide Breek in 2/3 inning, waarin hij drie vrije lopen weggaf. De rechtshander had duidelijk problemen met het vinden van de slagzone, want vijf dagen later gooide hij viermaal drie slag en stond vier verdiende punten toen in slechts 1/3 inning. Drie dagen daarna (22 mei) gooide Breek wederom maar 1/3 inning en dit keer gooide hij driemaal vier wijd, maar moest ook vier honkslagen en vier verdiende punten incasseren.

Op 24 mei werd Breek teruggestuurd naar het FCL Twins, dat uitkomt in de nieuwe Florida Complex League (Rookie League) en onder leiding staat van de Japanse Manager Takashi Miyoshi. Voormalig profwerper en voormalig Nederlands Team-speler Calvin Maduro is één van de vier Pitching Coaches van de ploeg.

Tot nu toe dit seizoen hebben er 46 spelers op het roster gestaan van FCL Twins, waaronder 29 uit Spaanstalige landen. 18 van deze spelers zijn afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, tien uit Venezuela en één werd geboren in Cuba. Dertien spelers komen uit de USA en één elk uit Australië, Canada, Duitsland en Nederland. De in Duitsland (Berlijn) geboren speler is de 22-jariger rechtshandige werper Niklas Rimmel, die momenteel is geblesseerd.

Breek gooide in zijn eerste wedstrijd voor FCL Twins op 3 juli, waarin hij de starter was, tweemaal vier wijd gooide en één onverdiend punt tegen kreeg in één inning. Het duurde daarna twee weken voordat hij in zijn volgende wedstrijd werd ingezet. Op 17 juli was Breek opnieuw de startende werper en dit keer gooide hij tweemaal vier wijd, raakte twee slagmensen met een worp en kreeg vijf punten (slechts één verdiend) tegen in 2/3 inning, waardoor hij de verliezende werper werd.

Afgelopen zaterdag had Breek zijn laatste optreden, dit keer als reliever. Helaas gooide hij driemaal vier wijd, kreeg geen nullen en moest drie verdiende punten toestaan. Twee dagen later volgde zijn ontslag.

In de zeven wedstrijden die Breek dit seizoen uitkwam voor de twee Twins-teams gooide hij in 5 1/3 inning. In deze innings gooide hij 19 keer vier wijd, raakte vier slagmensen met een worp en kreeg 20 punten (15 verdiend) tegen. Hij gooide driemaal drie slag. Breek stond maar zes honkslagen toe, maar de vrije lopen zorgden voor vele honklopers en uiteindelijk ook tegenpunten. Hij was 0-1 met een 25.31 ERA.

In zijn eerste professionele seizoen in 2018 beleefde Breek een goed debuut. Hij gooide in tien wedstrijden (acht starts) en was 2-1 met 41 keer drie slag in 37 1/3 inning, terwijl hij maar 17 keer vier wijd gooide en maar 14 punten tegen kreeg.

In het seizoen 2019 gooide Breek eveneens in tien wedstrijden (zeven starts) voor GCL Twins. Hij had wederom een goed seizoen met 38 strikeouts en 19 keer vier wijd in 36 1/3 inning, waarin hij tien punten moest toestaan. Breek was 1-2 met een 0.74 ERA. In 2019 maakte Breek ook zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team en nam toen deel aan het Europees Kampioenschap.

Helaas was zijn terugkeer naar de Minor Leagues dit jaar minder succesvol.

(27 juli)

Gerelateerd Artikel:
Tom de Blok's Mexicaanse seizoen eindigt na één start. (9 juli)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.