Grand Slam * Stats & News
Updated: 21 mei 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Robert Bos)

Neptunus opent nieuw seizoen met shutout tegen Storks
English

ROTTERDAM - Curaçao Neptunus opende het seizoen 2021 met een 8-0 shutout-overwinning tegen Silicon Storks op een koude donderdagavond (29 april), want de temperaturen zakten naar zeven graden tijdens het duel. Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19) werd de wedstrijd zonder toeschouwers gespeeld.

Neptunus speelde met vrijwel dezelfde spelers als in het vorige seizoen met één uitzondering. Voormalig Major Leaguer Roger Bernadina, die vorig seizoen zijn rentree maakte in de Hoofdklasse als speler van Quick Amersfoort, maakte vanavond zijn debuut in een Neptunus-uniform. Storks heeft dit seizoen verschillende nieuwe spelers in hun ploeg.

In de voorgaande nacht tot in het begin van de middag regende het soms stevig op verschillende plaatsen in het land. Dat zorgde voor de afgelasting van de drie andere wedstijden die voor vanavond op het programma stonden.

Storks was vanavond de thuisploeg, maar de wedstrijd werd gespeeld op het complex van Neptunus. Net zoals dat het geval was in voorgaande seizoen speelt Storks de thuiswedstrijden in de avond op een ander veld, omdat het thuisveld in Den Haag niet over een licht-installatie beschikt. Storks zal het merendeel van deze wedstrijden spelen op het veld van Neptunus. Vorig seizoen speelde de ploeg ook een aantal wedstrijden op andere locaties.

Deze wedstrijd was de eerste waarin het nieuwe play-by-play programma werd gebruikt. De Nederlandse Hoofdklasse (zowel honkbal als softbal) is nu één van de competities die werkt met het play-by-play programma dat ook wordt gebruikt tijdens internationale evenementen van de World Baseball Softball Confederation (WBSC).

Het seizoen 2021 zou aanvankelijk beginnen op donderdag 8 april, maar de start werd uitgesteld naar vandaag, vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus (COVID-19).

Het seizoen 2021 is het 100e in de hoogste Nederlandse honkbal-afdeling sinds in 1922 een eerste kleine competitie werd gespeeld. Destijds veroverde Quick Amsterdam de eerste Kampioenstitel. De ploeg die dit jaar de titel pakt is de 99e landskampioen. Vorig jaar, na een ingekort seizoen, stond Amsterdam Pirates met 2-0 voor in de Holland Series tegen Curaçao Neptunus. Vanwege nieuwe en strengere maatregelen tegen het coronavirus eindigde de best-of-seven daarna abrupt en werd niet meer hervat. Besloten werd dat er in 2020 geen kampioen zou zijn. Zodoende is Amsterdam Pirates nog steeds de regerend landskampioen na het veroveren van de titel in 2019 toen de ploeg ook tegenover Neptunus stond in de Holland Series. Pirates werd toen de eerste ploeg in de historie die de laatste vier wedstrijden won na de eerste drie te hebben verloren.

Voor aanvang van de wedstrijd van vanavond was er een moment stilte ter nagedachtenis aan Hoofdklasse-umpire Antoine Loock, die op 22 maart op 46-jarige leeftijd overleed.

(29 april)In de eerste zes innings werd Neptunus met 5-3 'outhit' door Storks. Maar in de laatste drie innings voegde Neptunus zeven honkslagen toe, terwijl Storks er nog maar drie wist te slaan. In die drie innings scoorde Neptunus ook vijf van hun acht punten.

Neptunus moet het momenteel doen zonder hun Belgische speler Benjamin Dille. Vanwege de huidige maatregelen en protocollen tegen het coronavirus is hij momenteel niet inzetbaar, omdat personen uit het buitenland een periode van tien dagen in quarantaine in acht moeten nemen. Dat is natuurlijk niet werkbaar voor de speler wanneer hij heen en weer reist tussen België en Nederland, zodat hij dus moet wachten op het moment dat de maatregelen versoepeld zullen worden. Het was Stephen Henson van Storks, die tekende voor de eerste honkslag van het seizoen 2021. Om 19:41 uur sloeg de tweede honkman de bal het linksveld in voor een honkslag op Neptunus-starter Diegomar Markwell in de tweede helft van de eerste inning. Even later werd hij uitgeschakeld in een dubbelspel op een grounder van debutant Yurdion Martie. Markwell startte zijn zes opeenvolgende Opening Day-wedstrijd voor Neptunus.

Na op rij te zijn uitgeschakeld in de eerste inning opende Neptunus de score in de 1e2 op starter Jayden Gonesh. In de tweede slagbeurt gooide de rechtshander vier wijd op lead-off hitter Roger Bernadina. De voormalige Major League speelde in het midveld voor Neptunus, omdat reguliere midvelder Shaldimar Daantji herstellende is van een liesblessure. Bernadina scoorde toen volgende slagman Gianison Boekhoudt de eerste homerun sloeg van het seizoen 2021, iets wat hij deed om 19:51 uur. Gonesh schakelde de volgende drie slagmensen uit.

In de 2e2 kreeg Storks de kans een punt terug te pakken. Met één uit sloeg Ibrahin Redan een tweehonkslag. Maar met twee uit werd hij uitgeschakeld in een rundown na te ver te zijn doorgelopen over het derde honk op een infield-hit richting korte stop van Raibiëntly Mercalina. En dat eindigde de slagbeurt.

Storks kreeg weer een scoringskans in de 2e3 toen het de honken vol kreeg met twee uit. Brendly Martina kwam toen op het honk via een infield-hit, wat zijn eerste Hoofdklasse-honkslag was, en Stephen Henson kreeg vier wijd. Vervolgens was iedereen safe op een velderskeus-grouder richting tweede honk van Yurdion Martie en dat zorgde voor volle honken. Diego Markwell en Neptunus voorkwamen tegenpunten, want een hiernavolgende grounder van Sheadion Jamanika sloot de slagbeurt af.

Nadat Storks puntloos was gehouden voegde Neptunus een punt toe in de 1e4. Met één uit kreeg Gianison Boekhoudt vier wijd en sloeg Dudley Leonora een honkslag. De twee lopers schoven op na een doorgeschoten bal, waarna Dashenko Ricardo een grounder sloeg naar derde honkman Brendly Martina. Dat zorgde voor de uitschakeling op de plaat van Boekhoudt. Met lopers 'op de hoeken' en twee uit kreeg Quintin de Cuba drie slag, maar bereikte het honk na een doorgeschoten bal en dat stelde Leonora in staat te scoren. Een andere strikeout sloot de slagbeurt af, maar Neptunus stond nu met 3-0 voor.

In de 1e5 begon Stijn van der Meer met vier wijd en dat leidde tot de eerste werperswissel van het seizoen. Rookie Obed Hernandez nam het over van Jayden Gonesh en kreeg wat verdedigende ondersteuning in zijn Hoofdklasse-debuut. Op zijn tweede worp sloeg John Polonius een 'comeback-grounder' terug naar Hernandez en dat resulteerde in een 1-6-3 dubbelspel. Hierna kreeg hij een honkslag tegen van Dwayne Kemp, maar die werd kort daarna uitgeschakeld bij een steelpoging.

In de 1e6 was het Neptunus dat drie lopers achterliet op de honken. Met één uit gooide Obed Hernandez vier wijd op Gianison Boekhoudt en met twee uit kreeg de rechtshander de honken vol toen hij ook tot vier wijd kwam op Dashenko Ricado en Quintin de Cuba. Maar Neptunus wist geen punt toe te voegden, want de inning eindigde met een grounder van Gregory Muller.

Neptunus kwam daarna wel tot scoren in de 1e7 op nieuwe werper Jiairo Samboe, die eveneens debuteerde. Met één uit kreeg de linkshander een infield-hit tegen van John Polonius, die vervolgens het tweede honk kreeg na schijn en het derde honk stal. Even later scoorde hij na een honkslag van Dwayne Kemp. Roger Bernadina volgde met een tweehonkslag, maar Neptunus liet lopers achter op het tweede en derde honk.

Na drie lopers te hebben achtergelaten in de derde inning kreeg Storks slechts één loper in scoringspositie in de volgende drie slagbeurten op Diegomar Markwell. Dat was in de vierde inning. Ibrahin Redan begon toen met vier wijd, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Joran Berkhout. Die bereikte het tweede honk na een doorgeschoten bal, maar Markwell kwam tot drie slag op de volgende twee slagmensen.

Neptunus nam wat meer afstand in de 1e7 door driemaal te scoren. Met één uit kregen Quintin de Cuba en Gregory Muller vier wijd, waarna de honken volraakten toen Stijn van der Meer volgde met een honkslag. De eerste twee scoorden vervolgens op een tweehonkslag van John Polonius. Dat leidde weer tot een werperswissel en Gabriel Statia werd de derde Storks-pitcher die vanavond in de Hoofdklasse debuteerde. De rechtshander kreeg een grounder van Dwayne Kemp, maar dat stelde ook Van der Meer in de gelegenheid te scoren om de stand op te voeren naar 7-0.

Met Neptunus op een 4-0 voorsprong nam Misja Harcksen de pitching van Markwell over in de zevende inning. In die slagbeurt liet Storks een lope achter op het eerste honk, maar in de achtste kreeg de ploeg een loper op het derde honk. Met één uit kreeg Sheadion Jamanika vier wijd en sloeg Ibrahin Redan een honkslag, wat zorgde voor lopers op het eerste en derde honk. Maar zij bleven achter.

Neptunus kwam weer tot scoren in de 1e9 om er een 8-0 stand van te maken. Met één uit kreeg Dashenko Ricardo vier wijd en sloeg Quintin de Cuba een tweehonkslag, waarna Gregory Muller een puntscorende honkslag toevoegde. Hierna kreeg de Rotterdamse ploeg de honken vol toen Stijn van der Meer vier wijd kreeg, maar een dubbelspel eindigde de slagbeurt.

Berry van Driel sloot de wedstrijd af voor Neptunus in de 2e9. De ervaren rechtshander kreeg een lead-off infield-hit tegen van Darren Winklaar, wat zijn eerste Hoofdklasse-honkslag was, maar hij ging gedwongen uit. Twee grounders maakten daarna een einde aan de eerste wedstrijd van het seizoen 2021.


...Links: Hoofd Coaches Ronald Jaarsma en Eugene Henson overhandigen hun line-ups aan HP Umpire Edwin Louisa...
...Rechts: Umpires Jeffrey Bentsnijder, Edwin Louisa en Richard Wessel eren hun collega Antoine Loock...

...Jayden Gonesh en Diegomar Markwell waren de startende pitchers...

...Links: Korte short stop Raibiëntly Mercalina vangt een line drive en maakt de eerste van het seizoen...
...Midden: Stephen Henson gaat uit in een dubbelspel, dat wordt gemaakt door 2B Dwayne Kemp in de 1e inning...
...Rechts: Gianison Boekhoudt slaat de eerste homerun van het seizoen in de 2e inning...

...Brendly Martina slaat een infield-hit in de 3e inning en schuift op na een wilde worp...
...Links wacht 1B Dudley Leonora op de bal; Rechts tracht 2B Dwayne Kemp een hoge aangooi te vangen...

...Catcher Yurdion Martie wacht Gianison Boekhoudt op om hem uit te tikken...
...Home Plate Umpire Edwin Louisa volgt de situatie in de 4e inning...

...Jiairo Samboe, Gabriel Statia, Misja Harcksen en Berry van Driel gooiden vanavond in relief...
(© Alle Foto's: Robert Bos)


Silicon Storks - Curaçao Neptunus 0-8
123456789RHE
Curaçao Neptunus020100131-8100
Silicon Storks 00000000-081
pitchers Neptunusinn.SOBBHRER
Diegomar Markwell, W (1-0)6525--

Misja Harcksen2312--

Berry van Driel1--1--

pitchers Storksinn.SOBBHRER
Jayden Gonesh, L (0-1)4 (*)54232

Obed Hernandez2-31--

Jiairo Samboe1.112544

Gabriel Statia1.2-3211

(*) - Gonesh gooide op één slagman in de zesde inning

Homerun: Neptunus: Gianison Boekhoudt (1)(2e,2-run,0 uit,op Gonesh).
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Edwin Louisa, 1B-Jeffrey Bentsnijder, 3B-Richard Wessel.
Official Scorer-Sten Wessel.
Play-by-Play Scorer-Karin Pieneman.
Technical Commissioner-Henk van der Linde.
Public Address Announcer-Jan van der Sande (Neptunus).
Scoreboard Operator-Lex Looijen (Neptunus).
Aanvangstijd-19:31 uur.
Speeltijd-3:12 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam (veld Neptunus).

Game Notes:
Opening Night 2021 Season.
Wedstrijd gespeeld op het veld van Neptunus in Rotterdam.
Voor aanvang van de wedstrijd was er een moment stilte ter nagedachtenis aan Hoofdklasse-umpire Antoine Loock, die in maart overleed.
Yurdion Martie, Sheadion Jamanika, Brendly Martina, Darren Winklaar, Obed Hernandez, Jiairo Samboe, Gabriel Statia en Jeandre Jacopucci (allen Silicon Storks) debuteerden in de Hoofdklasse.
Yorick Henson (Pitching Coach Storks) debuteerde als coach in de Hoofdklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 8° C; windrichting noord-noordwest; windsnelheid 29 kmu; windkracht 4 Bft; luchtvochtigheid 74%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.