Grand Slam * Stats & News
Updated: 13 februari 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Janneke Louisa-van der Ploeg & Linda Steijger)

Edwin Louisa gekozen tot WBSC Europe Baseball Umpire of the Year
English

BELGRADO (Servië) - De Nederlandse honkbal-scheidsrechter Edwin Louisa is gekozen tot WBSC Europe Umpire of the Year. Dat werd bekend gemaakt op vrijdag (10 februari) tijdens het Congres van de World Baseball Softball Confederation Europe, dat van 10 t/m 12 februari plaatsvond in de Servische hoofdstad Belgrado.

...Edwin Louisa...
...WBSC Europe Umpire of the Year 2022...
(© Foto: Janneke Louisa-van der Ploeg)
Het Congres begon met een moment van stilte door de vertegenwoordigers van de verschillende leden uit respect voor de Türkiye Baseball and Softball Federation en de slachtoffers van de verwoestende aardbeving, waardoor het land is getroffen.

In zijn openingswoorden stelde WBSC President Riccardo Fraccari: ,,Ik geloof dat Europa een sterk imago heeft en een solide platform van evenementen dat het consistent kan overbrengen aan haar fans. Uw werk is essentieel voor de groei van onze sport en ik juich toe wat u heeft gedaan om uw huisstijl te consolideren in samenwerking met de WBSC. Dit is een uitstekende showcase van de eenheid van onze sport en gemeenschap en een belangrijke stap voor het communiceren van honkbal-softbal naar de fans. Achter één merk zijn we één sport. In 2022 hebben we de meeste WBSC-evenementen hervat en ik hoop dat 2023 een jaar van volledig herstel is voor onze sport''.

Sinds 2008 reikte de voormalige European Baseball Conferation (CEB) jaarlijks prijzen uit aan umpires en official scorers, maar ook anderen, voor het voorgaande jaar. Dit wordt nu gedaan door de baseball-division van WBSC Europe. De softball-division, wat de voormalige European Softball Federation (ESF) is, neemt jaarlijks personen op in haar Hall of Fame.

Op vrijdag werd bekend gemaakt dat de Umpire of the Year Award voor 2022 is toegewezen aan de Nederlandse umpire Edwin Louisa. De Award werd uitgereikt door WBSC Europe President Krunoslav Karin aan Stefaan Eskes, de Executive Director van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond, die in Belgrado aanwezig was namens de KNBSB. De prijs voor Scorer of the Year 2022 ging naar Elisabet Salvador uit Spanje.

Edwin Louisa is de derde Nederlandse scheidsrechter die de Umpire of the Year Award wint. Fred van Groningen Schinkel was de eerste toen hij de Award in 2008 kreeg voor het seizoen 2007. Destijds was hij ook de allereerste umpire die deze prijs kreeg. In februari 2020 was Henri van Heijningen de tweede Nederlandse umpire die de Award won voor 2019.

...WBSC Europe President Krunoslav...
...Karin (links) reikt de Award...
...voor Umpire of the Year 2022 uit...
...aan KNBSB-Directeur Stefaan Eskes...
(© Foto: Linda Steijger)
Volgende maand is Edwin Louisa één van de umpires die in actie komt tijdens wedstrijden van de vijfde editie van de World Baseball Classic. Louisa is tijdens de Eerste Ronde ingedeeld in Poule C, waarin de wedstrijden worden gespeeld Phoenix, Arizona (USA). In deze Poule wordt gespeeld door Canada, Colombia, Groot-Brittannië, Mexico en titelverdediger USA.

Edwin Louisa is één van de vijf Europese umpires die werd uitgenodigd voor de World Baseball Classic. Op 5 januari werd bekend gemaakt dat Fabrizio (Fabry) Fabrizi (Italië), Serge Makouchetchev (Frankrijk), Cuauhtámoc (Cuti) Suárez Hernandéz (Spanje) en Edwin Louisa waren uitgenodigd. Een paar dagen later werd bevestigd dat ook de Duitse umpire Tim Meyer één van de Europese scheidsrechters zal zijn tijdens de Classic.

Edwin Louisa is sinds 2012 scheidsrechter in de Hoofdklasse. Hij is internationaal umpire sinds 2016. In dat jaar werd hij aangesteld voor de Honkbal Week Haarlem in Haarlem en de Samurai Games in Tokyo (Japan). In daarnavolgende jaren leidde Louisa ook wedstrijden tijdens de Women's World Cup (USA) in 2018, het Europees Kampioenschap (Duitsland) in 2019 en de Europa/Afrika Olympische Qualifier (Italië) in 2019, plus een aantal Europa Cup-toernooien. In eigen land was Louisa één van de umpires tijdens de Honkbal Week Haarlem in 2016, 2018 en 2022 en het World Port Tournament in 2017 en 2019.

In eerder WBSC Europe nieuws werd op 31 januari bekend gemaakt dat de voormalige Italiaanse internationale honkbal-umpire Marco Screti is aangesteld als Director of Baseball Umpires van WBSC Europe. In deze functie leidt hij de Baseball Umpiring Committee, die ook bestaat uit Zdenek Židek (Tsjechië) en Serge Makouchetchev (Frankrijk). Deze commissie werkt nauw samen met František Bunta (Slowakije), die de Baseball Technical and Competitions Director is voor WBSC Europe. In de bekendmaking werd toegevoegd dat Židek de uitvoerende functionaris van de commissie zal zijn, terwijl Makouchetchev zich zal bezighouden met de aanstellingen voor de internationale toernooien.

(13 februari)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.