Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederlands Team verliest ruim in tweede oefenduel in Arizona
English

SCOTTSDALE, Arizona (USA) - Het Nederlands Team speelde op dinsdag (21 februari) de tweede oefenwedstrijd in Arizona ter voorbereiding op de komende World Baseball Classic, die op 8 maart begint. Op dit dag ontmoet Nederland Cuba in het openingsduel van het mondiale evenement in Taichung (Taiwan).

Vandaag speelde het Nederlands Team opnieuw tegen Hanwha Eagles op n van de bijvelden van Salt River Fields at Talking Stick, het Spring Training-complex van Colorado Rockies en Arizona Diamondbacks. Na het eerste duel tegen de Zuid-Koreaanse profploeg op zondag met 4-1 te hebben verloren leed Oranje vandaag een ruimere nederlaag. Dit keer won Hanwha Eagles met 15-4 in een 9-inning wedstrijd op vijftien honkslagen op vijf werpers. De Oranje-aanval, die met tien slagmensen in de slagvolgorde speelde, produceerde elf honkslagen op zes werpers, maar wist slechts viermaal tot scoren te komen. Hanwha Eagles sloeg al vroeg toen en scoorde acht van de vijftien punten in de eerste vier slagbeurten op twee werpers.

De eerste twee Koreaanse punten werden al snel gescoord op starter Juan Carlos Sulbaran. De rechtshander kreeg een lead-off single tegen van Hyun-Bin Moon, waarna volgende slagman Si-Hwan Roh de bal naar het rechtsveld sloeg voor een 2-run homerun. Nadat een vangbal de eerste uit had opgeleverd schakelde Sulbaran de volgende twee slagmensen met drie slag uit, maar Nederland stond met 2-0 achter.

Oranje pakte een punt terug in de eigen eerste slagbeurt op Flix Pea, die over een paar dagen 33 jaar wordt. De Dominicaanse rechtshander gooide in de Major League voor Chicago Cubs (2016-2017) en Los Angeles Angels (2018-2021), voornamelijk als reliever. Op 12 uli 2019 gooide Pea in een 'combined' No-Hitter. Op die dag, tegen Seattle Mariners, nam Pea de pitching over van starter Taylor Cole in de derde inning en gooide zeven hitloze innings om de No-Hitter te completeren. In 2022 tekende Pea een Minor League-contract bij New York Mets, werd in juni 'releaesed' en tekende drie dagen later bij Hanwha Eagles. Sinds november 2020 is Venezolaan Carlos Subero de Manager van Hanwha Eagles. Subero was al sinds 2001 Minor League-Manager geweest en was de 1B en Infield Coach van het Major League-team van Milwaukee Brewers in 2016-2019.

In de tweede helft van de eerste inning stond Pea tegenover lead-off hitter Andrelton Simmons, die in 2018-2020 zijn teamgenoot was toen beiden in de Major League speelden voor Los Angeles Angels. In de genoemde No-Hitter was Simmons de korte stop, sloeg 3-uit-5 en scoorde ook driemaal in de 13-0 winst. Pea kreeg een lead-off infield-hit tegen van Simmons, maar die werd even later gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Didi Gregorius. Met twee uit bereikte Gregorius het tweede honk via een wilde worp, waarna hij scoorde toen Roger Bernadina volgde met een tweehonkslag langs de linksveld-lijn. Een vangbal eindigde de slagbeurt.

Hanwha Eagles scoorde weer een punt in de 1e2. Met twee lopers op de honken (beiden vier wijd) en met twee uit leverde Hyun-Bin Moon een puntscorende honkslag af.

Nederland liet weer een loper in scoringspositie achter in de 2e2. Met n uit sloeg Ray-Patrick Didder een honkslag, stal het tweede honk en bereikte het derde honk na een wilde worp, maar strandde.

In de 1e3 scoorde de Zuid-Koreaanse tegenstander nog eens vier punten op nieuwe werper Ryan Huntington, allemaal onverdiend. Met n uit bereikte Eun-Seong Chae het honk na een honkslag. Hij leek gedwongen te worden uitgeschakeld op het tweede honk op een grounder van Tae-Yean Kim, maar korte stop Ray-Patrick Didder maakte een fout. Met twee uit volgden drie puntscorende honkslagen. Eerst sloeg Woon-Ho Jang het eerste punt binnen met een honkslag. Met lopers 'op de hoeken' sloeg Gwan-Hoe Heo de bal het rechts/midveld in voor een 2-run double. Even later scoorde Heo zelf na een honkslag van Sun-Jin Oh en dat verhoogde de Koreaanse voorsprong naar 7-1.

In de 2e3, op nieuwe werper Hyun-Sang Joo, kwam Nederland dicht bij het tweede punt. Met twee uit sloeg Didi Gregorius de bal diep het rechtsveld in voor een homerun, maar die eindigde in fout gebied. Hij werd hierna uitgevangen in het rechtsveld, wat voor een zeldzame one-two-three slagbeurt zorgde waarin de drie outfielders op rij van links naar mid naar rechtsveld allemaal een vangbal maakten.

Hanwha Eagles scoorde weer een punt op Ryan Huntington in de 1e4. De linkshander kreeg de honken vol via tweemaal vier wijd en een honkslag. Nadat Si-Hwan Roh was begonnen met vier wijd volgde Brian O'Grady met een honkslag, waarna een volgende vrije lopen voor volle honken zorgde. Roh scoorde even later na een wilde worp. Nu met lopers op het tweede en derde honk schakelde Huntington de volgende slagman met drie slag uit (eerste uit) en dat maakte ook een einde aan de slagbeurt, omdat de linkshander zijn pitch-count had bereikt.

Wladimir Balentien begon de 2e4 voor Nederland met een honkslag op nieuwe pitcher Min-Je Jang. Echter, zijn verblijf op het eerste honk zou kort zijn. Volgende slagman Roger Bernadina sloeg een pop-fly achter het eerste honk bij de foutlijn in kort rechtsveld. Balentien vertrok van het eerste honk op contact. Nadat de bal was gevangen door de tweede honk gooide hij het speeltuig naar het eerste honk om een dubbelspel te maken, want Balentien keerde te laat terug. Een strikeout eindigde de slagbeurt.

In de 1e5 nam Eric Mendez Matos de Oranje-pitching over en maakte zijn debuut in het Nederlands Team. Met n uit raakte hij een slagman, maar werd daarna gesteund met een dubbelspel.

Met een 8-1 achterstand pakte Nederland weer een punt terug in de 2e5. Josh Palacios opende met een honkslag, schoof op naar het tweede honk via een wilde worp en scoorde vervolgens op een 2-out single van Juremi Profar.

Hanwha Eagles nam meer afstand in de 1e6 door nog eens tweemaal te scoren. Met n uit gooide Eric Mendez Matos driemaal op rij vier wijd. De twee punten werden daarna gescoord toen John Polonius een fout maakte. Polonius was in de voorgaande inning in de wedstrijd gekomen als nieuwe tweede honkman. Met twee lopers op de honken zorgde een honkslag opnieuw voor volle honken. Dat maakte ook een einde aan de inning, omdat ook Mendez zijn pitch-count had bereikt, net zoals Ryan Huntington in de vierde.

...John Polonius...
...twee honkslagen...
(© Foto: Henk Seppen)
Tegenover nieuwe werper Seung-Hyuk Han in de 2e6, met n uit, sloeg pinch-hitter Denzel Richardson een 'broken-bat single', de zevende Oranje-honkslag in het duel. Han volgde met drie slag voor Wladimir Balentien en Richardson werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Roger Bernadina.

Franklin Van Gurp werd de vierde Nederlandse werper toen hij de heuvel beklom in de zevende inning. Hij kreeg drie nullen op rij, waarna hij zijn teamgenoten tweemaal zag scoren in de 2e7.

Met een 10-2 achterstand had Oranje een prima tweede helft van de zevende op Seung-Hyuk Han. John Polonius begon met een honkslag, schoof op na een wilde worp en scoorde op een one-out double van Ray-Patrick Didder. Volgende slagman Zander Wiel sloeg een line drive, maar die werd gevangen in het linksveld, maar Juremi Profar bereikte vervolgens het honk na vier wijd. Dankzij een wilde worp schoven Didder en Profar op naar het derde en tweede honk, waarna beiden scoorden toen Sicnarf Loopstok volgde met een puntscorende honkslag en de stand daarmeee op 10-4 bracht. Met twee lopers op de honken eindigde de inning met een grounder van Dwayne Kemp.

Na zijn succesvolle zevende inning moest Franklin Van Gurp vier punten incasseren in de 1e8. Met een loper op het tweede honk (geraakt werper, wilde worp) kreeg de rechtshander een honkslag tegen van Jung-Hyun Park. Met lopers 'op de hoeken' werd Park gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Eun-Won Jung, maar dat leverde ook een punt op. Nadat volgende slagman Do-Yun Lee vier wijd had gekregen was het Jin-Hyuk Jang die een puntscorende honkslag afleverde. Even later kreeg Hanwha Eagles de honken vol nadat ook Soo-Kwang Ro een vrije loop kreeg. Hierna sloeg In-Hwan Kim een 'comeback infield-hit' op Van Gurp's rechter scheenbeen. Lee scoorde en toen Van Gurp hierna nog een foute aangooi richting eerste honk maakte, kon ook Jang scoren en dat bracht de stand op 14-4. Deze actie maakte ook een einde aan de slagbeurt.

De Zuid-Koreaanse tegenstander maakte weer een dubbelspel na een vangbal in de 2e8 en opnieuw was veteraan Wladimir Balentien daar bij betrokken. Met n uit kreeg Balentien vier wijd. Volgende slagman Jiandido Tromp dreunde de bal diep het midveld in. Balentien vertrok en had inmiddels het tweede honk al gepasseerd toen de midvelder de bal ving. Hij gooide de bal vervolgens via het tweede honk naar het eerste honk om een dubbelspel te completeren.

Hoewel een verschil van tien punten was bereikt werd de internationale mercy-regel niet gebruikt en dus werd de wedstrijd voortgezet. Hanwha Eagles scoorde vervolgens het laatste punt in de 1e9 op Antwone Kelly, die eveneens in het Nederlands Team debuteerde. Hij kreeg een lead-off double tegen van Jae-Hoon Choi, die scoorde op een hiernavolgende honkslag van Jin-Young Lee. Met n uit zorgde een honkslag langs de lijn richting derde honk van Sang-Un Park in een nieuwe loper, maar Kelly sloot daarna af met twee strikeouts.

In de 2e9 sloot Si-Hwan Jang het duel af voor de Zuid-Koreanen. Hij werd begroet met een lead-off single van John Polonius, maar hij werd daarna uitgeschakeld toen Ademar Rifaela in een dubbelspel sloeg. Jang volgde met vier wijd voor Ray-Patrick Didder, waarna de wedstrijd eindigde toen een uithaal van Zander Wiel in diep midveld werd gevangen.

De volgende spelers kwamen vandaag in actie voor Nederland:
Andrelton Simmons (3B, 1-uit-2), Dwayne Kemp (3B, 0-uit-2), Didi Gregorius (1B/DH, 0-uit-2), Denzel Richardson (PH/DH, 1-uit-2), Wladimir Balentien (DH, 1-uit-3), Roger Bernadina (CF, 1-uit-3), Jiandido Tromp (CF, 0-uit-1), Sharlon Schoop (2B, 0-uit-2), John Polonius (2B, 2-uit-2), Josh Palacios (RF, 1-uit-2), Ademar Rifaela (RF, 0-uit-2), Ray-Patrick Didder (SS, 2-uit-3), Zander Wiel (LF/1B, 0-uit-4), Juremi Profar (Extra DH/LF, 1-uit-2), Dashenko Ricardo (C, 0-uit-2), Sicnarf Loopstok (C, 1-uit-1) en pitchers Juan Carlos Sulbaran, Ryan Huntington, Eric Mendez Matos, Franklin Van Gurp en Antwone Kelly.

(21 februari)

Gerelateerde Artikelen:
Nederlands Team opent oefenreeks in Arizona met verlies. (19 februari)
Roster Nederlands Team bekend gemaakt voor World Baseball Classic. (10 februari)


Nederland - Hanwha Eagles 4-15 (9 inn.)
123456789RHE
Hanwha Eagles214102041-15150
Nederland100010200-4113
pitchers Hanwha Eaglesinn.SOBBHRER
Flix Pea, W (1-0)2--311

Hyun-Sang Joo1-----

Min-Je Jang23-311

Seung-Hyuk Han221422

Jong-Soo Kim111---

Si-Hwan Jang1-11--

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Juan Carlos Sulbaran, L (0-1)232333

Ryan Huntington1.1 (*)12551

Eric Mendez Matos1.1 (**)-3121

Franklin Van Gurp1.1 (***)12343

Antwone Kelly12-311

(*) - De 1e4 eindigde met n uit, omdat Huntington zijn pitch-count had bereikt
(**) - De 1e6 eindigde met n uit, omdat Mendez zijn pitch-count had bereikt
(***) - De 1e8 eindigde met n uit, nadat Van Gurp op zijn been was geraakt na een comeback-single

Homerun: Hanwha Eagles: Si-Hwan Roh (1)(1e,2-run,0 uit,op Sulbaran).
Umpires: .
Official Scorer-.
Technical Commissioner-.
Aanvangstijd-00:00 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Salt River Fields at Talking Stick, Scottsdale, Arizona (USA).

Game Notes:
Eric Mendez Matos en Antwone Kelly debuteren in het Nederlands Honkbal Team.
Tweede oefenwedstrijd als onderdeel van de voorbereidingen op de World Baseball Classic.
Tweede van vier oefenwedstrijden tijdens de voorbereidingen in Arizona (USA).Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.