Grand Slam * Stats & News
Updated: 7 oktober 2012
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2012
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2012 by Marco Stoovelaar


Alcmaria Victrix verovert eerste landskampioenschap!
English
ALKMAAR - Alcmaria Victrix is de nieuwe softbalkampioen van Nederland. De ploeg uit Alkmaar sloot zondag een sensationele Holland Series af met winst in Game 3 en 4 om de finale met 3-1 te winnen, resulterend in onttroning van Oolders Omaco Sparks Haarlem, dat in de laatste twee seizoenen de titel veroverde. Voor Alcmaria Victrix is dit het eerste landskampioenschap in de clubgeschiedenis en een opmerkelijke prestatie, want de ploeg keerde pas vorig jaar weer terug op het hoogste niveau. De ploeg plaatste zich toen gelijk voor de Play-Offs en in het tweede seizoen terug in de Hoofdklasse bereikte Alcmaria Victrix niet alleen de finale, maar legde ook beslag op het kampioenschap. En op weg naar de titel schakelde Alcmaria softbalgrootmachten Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels en Sparks Haarlem uit.

De weg naar de finale begon twee weken geleden toen Alcmaria Victrix tweemaal won tegen Terrasvogels om die ploeg, die favoriet was om de Holland Series te bereiken, uit te schakelen. Een week geleden deelde de Alkmaarse ploeg de openings double-header van de best-of-five finale tegen Sparks en sloot vandaag hun spectaculaire reeks wedstrijden af, waarin men vijf van de laatste zes wedstrijden won na afloop van de competitie.

Voor Sparks Haarlem was dit de achtste trip naar de Holland Series in de laatste negen jaar, een periode waarin men vijfmaal de titel veroverde. Alcmaria's verrassende kampioenschap kan in dezelfde categorie worden geplaatst als twee eerdere in de laatste tien jaar. In 2003 werd DSC '74 (nu Olympia Haarlem) de verrassend landskampioen toen het tot een 'sweep' van drie wedstrijden kwam tegen Twins. In 2008 was het de getalenteerde ploeg van Tex Town Tigers die Sparks Haarlem een verrassende Holland Series-nederlaag toediende door drie van de vier wedstrijden te winnen.

Sparks Haarlem, dat dit seizoen acht huidige en drie voormalige internationals in de ploeg heeft, kon geen vuist maken in de reeks tegen Alcmaria Victrix, dat een enthousiaste uitstraling had en de vorm van de laatste weken onderstreepte. Nadat Alcmaria Terrasvogels uitschakelde om de Holland Series te bereiken, had men het doel voor dit seizoen bereikt. De ploeg was dan ook de underdog en begon ongedwongen aan de finale, waardoor de druk juist op Sparks Haarlem kwam te leggen.

De Canadese werpster Ashley Lanz was de winnende werpster in het tweede duel van vandaag en verdiende een save in de opener, nadat ze ook een week geleden winnende werpster was. Dat leverde haar de titel van Meest Waardevolle Speelster van de Series op, een prijs die later wordt uitgereikt tijdens het prijzengala.

In De Bilt won Centrals vandaag met 2-0 en 6-2 vs. Twins om hun best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off met 3-1 te winnen. Hierdoor keert Centrals na een jaar afwezigheid weer terug naar de Hoofdklasse. Voor Twins betekent de dubbele nederlaag degradatie vanuit de Hoofdklasse na een verblijf van 27 opeenvolgende seizoenen in de hoogste afdeling sinds 1986. In die periode nam Twins deel aan 16 Play-Offs, bereikte vijfmaal de Holland Series en werd in 1994 landskampioen.
Meer details van deze double-header.Game One

...Winnende werpster Femke van Dusschoten gooit...
...op Nathalie Gosewehr...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Hoewel Sparks Haarlem Alcmaria uiteindelijk met 7-5 'outhitte' sloeg de ploeg slechts drie honkslagen in de eerste vijf innings op pitcher Femke van Dusschoten. De rechtshander kwam tot zeven strikeouts, voordat ze in de zevende inning werd afgelost.

Sparks Haarlem dreigde de score te openen in de eerste inning, maar liet een loopster op het derde honk achter. Lead-off hitter Chantal Versluis kwam via een fout op haar stootslag op het tweede honk. Ze bereikte het derde honk na een opofferingsstootslag van Nathalie Gosewehr, maar bleef daar achter, want een groundout en strikeout volgden.

Alcmaria zette hierna de toon voor de dag door het eerste punt te scoren in de eigen eerste slagbeurt op de ervaren werpster Rebecca Soumeru. Met n uit sloeg Maaike Blaauwgeers een honkslag, waarna een fout volgde op een opofferingsstootslag van Kimberly Jones, die de loopster naar het derde honk bracht. Hierna sloeg Kym Turnell de bal naar Soumeru en leek Blaauwgeers onder de handschoen van catcher Karin Tuk te glijden, maar werd uitgegeven. Jessie van Aalst volgde met een honkslag, waardoor Jones scoorde en Alcmaria een 1-0 voorsprong nam.

In de volgende drie innings kreeg Sparks drie loopsters in scoringspositie, maar slaagde er niet in die op te schuiven. In de tweede slagbeurt sloeg Karin Tuk een tweehonkslag met n uit, maar daarna gooide Femke van Dusschoten tweemaal drie slag. In de derde sloeg Nathalie Gosewehr een tweehonkslag met twee uit, maar volgde opnieuw een strikeout. In de vierde opende Debby Connor met een honkslag, waarna haar pinch-runner Celine van Roon het derde honk bereikte na een OSS en een grounder, maar ook achterbleef.

Intussen legde Rebecca Soumeru de Alcmaria-aanval het zwijgen op en schakelde 12 slagvrouwen op rij uit van de tweede tot en met vijfde inning. Maar in de zesde inning scoorde Alcmaria een 'insurance run'. Maaike Blaauwgeers bereikte het honk na een stootslag-honkslag, schoof op na een OSS van Kimberly Jones en een honkslag van Kym Turnell, waarna ze scoorde op een opofferingsslag van Jessie van Aalst.

In de eerste helft van de zevende inning wist de Sparks-aanval eindelijk iets terug te doen, sloeg drie honkslagen, maar scoorde slechts eenmaal. Met n uit sloeg Karin Tuk een honkslag, waarna haar pinch-runner Silea Bos opschoof na een honkslag van Shannah van der Kaaij. Dat leidde tot een werpsterswissel, want Ashley Lanz nam het over van Van Dusschoten. Ze werd begroet met een honkslag van Michelle van Driel, waardoor Bos scoorde en dat leidde tot loopsters op het tweede en derde honk met slechts n uit. Maar de twee loopsters wisten niet op te schuiven, want Beau van Gelder en Chantal Versluis sloegen beiden een grounder om de wedstrijd af te sluiten en Alcmaria een 2-1 voorsprong in de Series te geven....Game 2 winner Ashley Lanz - MVP...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Game Two

In de tweede wedstrijd vandaag liet Alcmaria een loopster achter op het derde honk in de eerste inning, waarna Sparks Haarlem de score opende met twee runs in de derde slagbeurt. Alcmaria-starter Ashley Lanz kreeg een lead-off single tegen van Shannah van der Kaaij, maar toen volgden twee nullen.' Hierna opende Chantal Versluis de score met een tweehonkslag en scoorde zelf even later toen Nathalie Gosewehr een honkslag sloeg.

Hoewel algemeen werd gedacht dat de 2-0 voorsprong de inleiding vormde voor een mogelijke winst voor Sparks Haarlem veranderde de situatie even later ineens heel snel. In de 2e3 kwam Alcmaria namelijk onmiddellijk langszij, maar verzuimde de voorsprong te nemen en liet de honken vol achter. Nomie Brandjes begon met een honkslag, waarna Anne Blaauwgeers volgde met een stootslag-honkslag. Hierna werd een fout gemaakt op een OSS van Maaike Blaauwgeers, die werd gevolgd door een nieuwe fout en beide loopsters in staat stelden te scoren. Met Blaauwgeers op het tweede honk volgden twee nullen, waarna Jessie van Aalst opzettelijk vier wijd kreeg, maar Maxime van Dalen volgde met een honkslag om de honken vol te zetten. Werpster Dagmar Bloeming gooide hierna drie slag op de volgende slagvrouw om de inning af te sluiten, maar Alcmaria had er een nieuwe wedstrijd van gemaakt.

...Alcmaria Victrix - Landskampioen 2013...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Nadat Ashley Lanz voor drie nullen had gezorgd in de 1e4 nam Alcmaria een 3-2 voorsprong in de 2e4. Met n uit sloeg Nomie Brandjes een honkslag, waarna Anne Blaauwgeers' stootslag-honkslag werd gevolgd door een foute aangooi. Nadat de laatste via velderskeus was opgeschoven kwamen de honken vol te staan toen iedereen safe was na een stootslag-honkslag van Maaike Blaauwgeers. Kimberly Jones werd hierna op het eerste honk uitgeschakeld na een mooie actie van tweede honkvrouw Silea Bos, maar Brandjes scoorde om Alcmaria op 3-2 te zetten.

Ashley Lanz zorgde weer voor drie nullen in de vijfde en zesde inning. In de 2e6 scoorde Alcmaria opnieuw een 'insurance run' om er een 4-2 stand van te maken. Nomie Brandjes begon met haar derde honkslag in de wedstrijd en schoof op na een OSS van Anne Blaauwgeers (die ook drie hits sloeg). Een foute aangooi op een grounder van Maaike Blaauwgeers stelde Brandjes hierna in de gelegenheid haar derde punt van het duel te scoren.

Het extra punt bleef zeer welkom, want Sparks Haarlem wist ook nu iets terug te doen in de zevende inning, net als in het eerste duel. Met n uit sloeg Karin Tuk een tweehonkslag langs de linksveldlijn, waarna ze scoorde toen Virginie Anneveld volgde met een honkslag. Toen ook Debby Connor een honkslag sloeg besloot Alcmaria's Hoofd Coach Gonny Farley tot een werpsterswissel en bracht Femke van Dusschoten in. Met loopsters op het eerste en tweede honk gooide ze drie slag op Shannah van der Kaaij, waarna een grounder van Michelle van Driel het einde betekende van de inning, de wedstrijd, de Holland Series en het seizoen. Alcmaria Victrix onttroonde Sparks Haarlem en was de nieuwe landskampioen!

Na de feestvieringen werd bekend gemaakt dat Ashley Lanz was gekozen tot Meest Waardevolle Speelster van de Holland Series. Hierna werden de zilveren en gouden medailles, plus de kampioensbeker uitgereikt door Hans Meijer, directeur van de KNBSB.

En zo eindigde het softbalseizoen met een enorme verrassing. Niet favorieten Oolders Omaco Sparks Haarlem en Hotel Ambassador c.c. Terrasvogels pakten de titel, maar Alcmaria Victrix. En dat bracht herinneringen terug aan een paar weken geleden, want hetzelfde gebeurde in de ontknoping van het honkbalseizoen. Niet favorieten L&D Amsterdam Pirates en DOOR Neptunus werden landskampioen, maar Corendon Kinheim, dat vrijwel was uitgeschakeld toen het de play-offs begon. Maar Kinheim schakelde Pirates en Neptunus uit, terwijl Alcmaria Terrasvogels en Sparks Haarlem uitschakelde op weg naar de titel ter afsluiting van weer een enerverend seizoen.

GAME ONE

...Rebecca Soumeru startte Game 1 voor Sparks Haarlem...
...Op de achtergrond staat 3B Umpire Patrick Reus...

...Femke van Dusschoten gooit op Shannah van der Kaaij...
...Links staat 2e honkvrouw Kimberly Jones...

...Rebecca Soumeru gooit op Anne Vlietstra...
...Karin Tuk is de catcher; Rob Veldkamp de HP Umpire...

...Alcmaria Victrix viert het...
...tweede punt in de 6e inning..

...Outfieldsters Jessie van Aalst, Anne Vlietstra en...
...Maaike Blaauwgeers staan in de zon...

...Ashley Lanz neemt het over in de 7e inning...
...Hier gooit ze op Michelle van Driel...

...Chantal Versluis is de laatste nul van Game One...
...en verlaat het veld terwijl Alcmaria de winst viert...

...Een felle zon verlichtte het veld...
...en hinderde soms de speelsters...

...Games 3 en 4 in Alkmaar werden door ruim 500 toeschouwers bezocht...
GAME TWO

...Met Anne Blaauwgeers op drie, slaat Jessie van Aalst...
...3e honkvrouw is Virginie Anneveld...

...In de derde inning opent Sparks Haarlem...
...de score en neemt een 2-0 voorsprong...

...Anne Blaauwgeers scoort de gelijkmaker...
...in de 2e helft van de 3e inning...

...Nadat Alcmaria langszij komt heeft Hoofd Coach Juni Francisca...
...een bespreking met zijn hele ploeg...

...Maxime van Dalen en Suzanne Meiring maken lawaai...

...Kimberly Jones kijkt naar de tekens...

...Maxime van Dalen aan slag voor Alcmaria...

...Sparks' Game 2 starter Dagmar Bloeming...

...Alcmaria-fans moedigen de speelsters aan...

...De speelsters vieren het kampioenschap...

...Teleurstelling bij Sparks Haarlem...

...En blijdschap bij Alcmaria Victrix...

...Winnende coach Gonny Farley wordt gefeliciteerd...
...door echtgenoot Brian Farley...

...De speelsters van Alcmaria Victrix...
...bedanken hun aanhang...

...Tijd om te feesten...

...en de champagne te ontkurken...

...Wachten op de prijsuitreiking...
...Links naar rechts: bullpen-catcher Brenda Beers, Laura Treurniet, Maxime van Dalen, Anne Vlietstra, Malou van Dusschoten,...
...Femke van Dusschoten, Nomie Brandjes, Suzanne Meiring, Maaike Blaauwgeers, Kym Turnell, Manoa Weijgertse,...
...Jessie van Aalst, Ashley Lanz, Anne Blaauwgeers, Kimberly Jones, Hoofd Coach Gonny Farley,...
...1B Coach Carola Untied en 3B Coach Frans van Dusschoten...

...KNBSB-directeur Hans Meijer spreekt de teams toe...

...De zilveren medailles voor Sparks Haarlem...

...De Alcmaria Victrix-speelsters wachten af...

...Captain Anne Blaauwgeers met de kampioensbeker...

...Meer festiviteiten...

...Hans Meijer reikt de gouden medailles uit...

...Coaches Gonny Farley, Carola Untied en...
...Frans van Dusschoten met de beker...

...De speelsters zetten het feest voort...
...met hun medailles en rozen...

...Alcmaria Victrix - Landskampioen 2012...

...Anne Blaauwgeers, Kym Turnell en Maaike Blaauwgeers...

...Poseren voor de volgende foto...

...Ashley Lanz en Kym Turnell...

...De speelsters bewonderen de kampioensbeker...
...en zichzelf...


...Laura Treurniet, Maaike Blaauwgeers, Anne Vlietstra,...
...Nomie Brandjes, Jessie van Aalst, Ashley Lanz...
...en Kym Turnell (voorgrond)...

...Malou van Dusschoten, Kimberly Jones, Ashley Lanz...
...en Suzanne Meiring (voorgrond)...


...Gonny Farley wordt gekust door een wereldkampioen...
...Vorig jaar werd echtgenoot Brian wereldkampioen...
...met het Nederlands honkbalteam...
(© Alle Foto's: Marco Stoovelaar)

MEER FOTO'S

...Sparks aan slag in de eerste inning van Game One...

...Game 1 pitcher Rebecca Soumeru...

...Areke Spel wordt uitgetikt door Nomie Brandjes...

...Areke Spel, Chantal Versluis en Nathalie Gosewehr...

...Game 2 pitcher Dagmar Bloeming...


...Shannah van der Kaaij scoort na een double...
...van Chantal Versluis...

...Chantal Versluis (links) scoort in de 3e inning...
...Karin tuk (rechts) scoort in de 7e inning...

...Alcmaria viert de titel...

(© Alle Foto's: Fred Versluis)

(7 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2012 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.