Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 maart 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst & Foto's: Marco Stoovelaar)

Ontknoping Midden-Nederland Cup afgelast; finale aanstaande zaterdag
English
LOOSDRECHT - De twee beslissende wedstrijden van het toernooi om de Midden-Nederland Cup, georganiseerd door Hilversum Hurricanes, verregenden zondag (29 maart).

Almere '90 en Amsterdam Pirates zouden spelen om de derde en vierde plaats, waarna de finale zou gaan tussen UVV en Centrals. De finale wordt nu komend weekeinde gespeeld, want dan hebben UVV en Centrals ook een double-header tegen elkaar op het programma staan. De wedstrijden worden gespeeld in Vleuten op het complex van UVV.

Hoewel de weersomstandigheden niet gunstig waren, het was koud en regende soms, ging het toernooi op zaterdag van start en konden alle zes wedstrijden volgens schema worden gespeeld. Aan het toernooi werd deelgenomen door vier teams die dit jaar in de Silver League uitkomen: Almere '90, Amsterdam Pirates, Centrals en UVV. Deze vier kregen gezelschap van Eerste Klassers BioSilk Quick/Red Caps en het organiserende Hilversum Hurricanes.

Op Dag 1 bleven UVV en Centrals ongeslagen in de groepsfase. UVV won ruim met 11-0 en 21-3 van respectievelijk Almere '90 en Quick/Red Caps. Centrals opende met een 20-1 zege vs. Hilversum, waarna met 7-1 werd gewonnen van Amsterdam Pirates.

Dat zorgde voor de combinaties in de halve finales op zondagochtend. UVV en Centrals bereikten vervolgens de finale foor respectievelijk met 5-1 van Pirates en 6-0 van Almere '90 te winnen.

Na de twee halve finales ging het duel om de vijfde en zesde plaats tussen Hilversum en Quick/Red Caps van start, maar werd in de tweede inning gestaakt met een 2-1 voorsprong voor Hilversum.

Hierna werd gehoopt dat de wedstrijd om de derde en vierde plaats nog kon worden gespeeld tussen Almere '90 en de winnaar van vorig jaar, Amsterdam Pirates. Maar vanwege de weersomstandigheden en een aantal blessures wilde Amsterdam niet meer spelen en werd het duel geschrapt. Hierdoor kreeg Almere '90 de derde plaats toegewezen, waarna de finale tussen UVV en Centrals werd afgelast vanwege de regen.

(28-29 maart)
Game 1 - UVV vs. Almere '90


...Cintia de Groodt...
...sterke pitching...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In hun eerste wedstrijd sloeg UVV al vroeg toe en scoorde drie punten in de eerste inning. Nadat Laura Arp was begonnen met een honkslag zorgden een tweehonkslag van Naomi Andringa, wilde worp en doorgeschoten bal voor de drie punten.

UVV werd hierna puntloos gehouden in de tweede inning door startende werper Shanna te Vrede, die toen tweemaal drie slag gooide.

In de derde slagbeurt kwam UVV tot een rally van vier punten. Helma Pluim begon met een tweehonkslag, waarna ze volgde toen daar een foute aangooi richting derde honk op volgde. Met één uit kreeg Cintia de Groodt vier wijd en sloeg Renske de Leeuw een honkslag en dat zorgde voor loopsters op het tweede en derde honk. De volgende drie punten kwamen daarna tot stand na een drie-slag-doorgeschoten-bal, velderskeus plus een strike-out-met-aangooi-naar-eerste-honk.

UVV kwam tot een nieuwe 4-run rally in de vierde inning. Dit keer opende Helma Pluim met vier wijd en scoorde na een tweehonkslag van Marleen van Gasteren. Nadat de honken vol kwamen te staan scoorden de drie loopsters toen een honkslag van Bente Erkelens werd gevolgd door een fout in het outfield.

Voor Almere opende Suzanne Poelgeest de wedstrijd met een honkslag, maar dat bleek de enige honkslag te zijn voor haar team in dit duel. Echter, Almere dreigde wel de score te openen in de eerste inning, want het kreeg de honken vol met nul uit. Na de lead-off single bereikte Britt Remmers het honk na een fout en zorgde Merel Boers met vier wijd voor volle honken. Maar daarna volgde een gedwongen nul op thuis op een klap van Shanna te Vrede, waarna UVV-pitcher Cintia de Groodt volgde met een strikeout. Een vangbal sloot de slagbeurt daarna af. Vanaf de strike schakelde De Groodt 11 van de volgende 12 slagvrouwen uit, waaronder negen op rij.

UVV - Almere '90 11-0 (4 inn.)
RHE
Almere '900000 -011
UVV3044 -1181
pitchers Almere '90inn.SOBBHRER
Shanna te Vrede, L (0-1)3 (*)577116
Maxime Scheffer1--1--
(*) - Te Vrede gooide op 4 slagvrouwen in de 4e inning
pitcher UVVinn.SOBBHRER
Cintia de Groodt, W (2-1)4121--
Umpires: HP-Bianca Dweelaard, 1B-Louis Rohan.
Scorer-Monique Burger (UVV).
Speeltijd-0:00 uur.
Game 2 - Hilversum Hurricanes vs. Centrals


...Petya Sokolová...
...4-uit-4, triple, homerun...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Centrals besliste het duel tegen Hilversum gelijk in de eerste slagbeurt met een 6-run rally.

De ploeg uit De Bilt voegde nog eens drie runs toe in de tweede en derde slagbeurt, waarna een rally van acht punten in de vierde zorgde voor de ruime overwinning.

De Centrals-aanval werd geleid door Petya Sokolová, die 4-uit-4 sloeg met twee singles, een driehonkslag en een 2-run homerun.

Hilversum wist slechts drie honkslagen te slaan op twee werpsters. Pauline Baaij startte voor Centrals en stond één honkslag toe. Hilversum sloeg hierna nog twee hits en scoorde het enige punt op de Amerikaanse Cheyenne Bumpus, die de pitching in de derde inning overnam.

Hilversum, dat dit seizoen in de Eerste Klasse uitkomt, staat onder leiding van de ervaren coach Hans Snel, die een lange loopbaan heeft in het coachen van softbal. Vorig seizoen was Snel de coach van het junioren-team van Twins. Snel wordt geassisteerd door Soon-Young Lam, die zelf in de jaren tachtig in de Hoofdklasse speelde voor HCAW, maar de laatste jaren ook actief is als coach.

Hilversum Hurricanes - Centrals 1-20
RHE
Centrals6338 -20..2
Hilversum Hurricanes0001 -13..
pitchers Centralsinn.SOBBHRER
Pauline Baaij, W (1-0)2111--
Cheyenne Bumpus2--21..
pitchers Hurricanesinn.SOBBHRER
.........., L4......20..
Homerun: Centrals: Petya Sokolová (1)(2-run).
Umpires: HP-Arie Nokkert, 1B-Arjan Mens.
Scorer-.
Speeltijd-0:00 uur.
Game 3 - Almere '90 vs. BioSilk Quick/Red Caps

Na verlies in de eerste wedstrijd herstelde Almere '90 zich en won de volgende wedstrijd met 6-1 van Quick/Red Caps.

Maar de ploeg keek wel tegen een 1-0 achterstand aan na twee innings, want Quick/Red Caps had een voorsprong genomen in de openingsbeurt. Xaressa van Berkel begon toen met een stootslag-honkslag, schoof op na een grounder van Debbie van de Kolk en bereikte het derde honk na een doorgeschoten bal. Ze scoorde toen Miriam Boode een tweehonkslag sloeg. Die stal vervolgens het derde honk, maar strandde daar, omdat er twee nullen volgden.


...Nikki Harte...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Quick/Red Caps kwam dicht bij een nieuw punt in de derde inning. Lead-off hitter Xaressa van Berkel werd toen geraakt door een worp, stal het tweede honk en schoof op na een doorgeschoten bal. Hierna kreeg Debbie van de Kolk vier wijd en bereikte het tweede honk na een volgend doorgeschoten bal. Maar vervolgens draaide de Almere-verdediging een dubbelspel na een stootslag van Mirjam Boode, waarna een vangbal de inning afsloot.

Almere had verzuimd te scoren in de eigen eerste slagbeurt nadat het de honken had volgekregen met nul uit. Stacy Groot (fout), Britt Remmers (velderskeus) en Renee Adriaanse (vier wijd) stonden op de honken toen een binnenhoog volgde. Hierna werd een line drive van Shawna van der Schouw gevangen en maakte een grounder een einde aan deze scoringskans.

Almere sloeg daarna toe met vier runs in de derde inning. Met één uit sloeg Britt Remmers een driehonkslag en scoorde de gelijkmaker op een honkslag van Renee Adriaanse. Hierna sloeg Kelsy Pieneman een tweehonkslag en werden twee punten gescoord op een hierna volgende honkslag van Shawna van der Schouw. De laatste schoof vervolgens op na vier wijd voor Mandy Pieneman en scoorde op een 2-out single van Montana Roelvink om de stand op 4-1 te brengen.

Twee runs werden toegevoegd in de vierde inning. Stacy Groot begon toen met een tweehonkslag en scoorde op een one-out single van Renee Adriaanse. Met twee uit verhoogde Shawna van der Schouw de stand naar 6-1 met een driehonkslag.

Na vorig seizoen voegde Quick/Red Caps twee voormalige Hoofdklasse-speelsters aan de ploeg toe, Nikki Harte en Chuderika Straker. Vorig seizoen speelde Nikki Harte in de Hoofdklasse voor Olympia Haarlem, na eerder al in de hoogste afdeling te hebben gespeeld voor Centrals en UVV. Sinds 2013 behoorde ze tot de selectie van het Nederlands Softbal Team, met wie ze vorig jaar deelnam aan twee USA-trips. Chuderika Straker speelde in 2013 in de Hoofdklasse voor UVV.
Naast dit duo heeft de ploeg nog eens vijf speelsters op het roster staan met Hoofdklasse-ervaring, namelijk Kayleigh Adelina, Mirjam Boode, Vera de Boer-Esmeijer, Floor van Dijk en Nathalie Vanderwijst. De ploeg staat onder leiding van coaches Ricardo Bryson, Tim Zwaan en Scott Thomas.

In november was de ploeg van Quick/Red Caps genomineerd voor de titel Sportploeg van het Jaar in Amersfoort.

Almere '90 - BioSilk Quick/Red Caps 6-1 (4½ inn.)
RHE
BioSilk Quick/Red Caps10000 -141
Almere '900042X -680
pitchers Quick/Red Capsinn.SOBBHRER
.........., L422866
pitchers Almere '90inn.SOBBHRER
Montana Roelvink, W (1-0)322211
Maxime Scheffer, SV (1)2122--
Umpires: HP-Ben Goorts, 1B-Frits Budding.
Scorer-Karin Pieneman (Almere '90).
Speeltijd-0:00 uur.
Game 4 - Centrals vs. Amsterdam Pirates

Centrals won de tweede wedstrijd van de dag door Amsterdam Pirates met 7-1 te verslaan.

Van deze wedstrijd zijn (nog) geen gegevens bekend.

Centrals - Amsterdam Pirates 7-1
RHE
Amsterdam Pirates -1
Centrals -7
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
.........., L........7..
pitchers Centralsinn.SOBBHRER
.........., W........1..
Umpires: HP-Arjan Mens, 1B-Arie Nokkert.
Scorer-.
Speeltijd-0:00 uur.
Game 5 - BioSilk Quick/Red Caps vs. UVV

UVV werd poule-winnaar na opnieuw een ruime overwinning, dit keer een 21-3 winst tegen Quick/Red Caps. Met een 7-3 voorsprong kwam UVV tot een enorme 14-run rally in de vierde inning.

UVV kwam tot 12 honkslagen, waaronder zes 'extra-basehits' (vier driehonkslagen, twee homeruns).


...Bente Erkelens...
...3-run homerun...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
UVV scoorde drie punten in de eerste slagbeurt. Laura Arp begon de wedstrijd met een driehonkslag en scoorde na een doorgeschoten bal. Met twee uit stonden Marleen van Gasteren (infield-hit) en Cintia de Groodt (veldfout) op de honken toen Renske de Leeuw een driehonkslag afleverde. Even later scoorde ze zelf na een doorgeschoten bal om de stand op 4-0 te brengen.

Twee punten werden toegevoegd in de tweede inning toen Naomi Andringa en Helma Pluim eveneens konden scoren na doorgeschoten ballen.

Met een 6-0 achterstand wist Quick/Red Caps in de tweede inning terug te komen door driemaal te scoren. Nathalie Vanderwijst begon met een honkslag en Nikki Harte kreeg vier wijd, waarna een punt werd gescoord na een honkslag van Vera de Boer-Esmeijer. Met één uit verkleinden een honkslag van Lauri Broomans en een fout op een klap van Suzette Bryson de achterstand naar 6-3, maar daar bleef het bij voor de Amersfoortse ploeg.

Een grounder van Felicity Pique stelde Bente Erkelens in de gelegenheid het volgende punt te scoren in de derde inning.

UVV kwam daarna tot een rally van 14 punten in de vierde inning, waarin 17 speelsters aan slag kwamen. In deze inning sloeg Cintia de Groodt tweemaal een driehonkslag en bracht daar vier punten mee binnen. Ze scoorde zelf beide keren na een hierna volgende homerun. Eerst scoorde ze op een 2-run homerun van Renske de Leeuw. Nadat De Groodt haar tweede driehonkslag had geslagen kreeg De Leeuw vier wijd en dat werd gevolgd door een 3-run homerun van Bente Erkelens, die een honkslag had geslagen in haar eerste slagbeurt in deze inning. Marleen van Gasteren leverde twee 2-run singles af in deze productieve inning.

Zes UVV-speelsters scoorde elk drie punten.

Quick/Red Caps sloeg vier honkslagen in deze wedstrijd, waaronder twee van Lauri Broomans.

BioSilk Quick/Red Caps - UVV 3-21 (4 inn.)
RHE
UVV421(14) -21121
BioSilk Quick/Red Caps0300 -343
pitcher UVVinn.SOBBHRER
Helma Pluim, W (1-0)424432
pitchers Quick/Red Capsinn.SOBBHRER
Ruby Haring, L2.124371
Vera de Boer-Esmeijer1.2-491413
Homeruns: UVV: Renske de Leeuw (1)(4e,2-run,op De Boer), Bente Erkelens (1)(4e,3-run,op De Boer).
Umpires: HP-Frits Budding, 1B-Bianca Dweelaard.
Scorer-Monique Burger (UVV).
Speeltijd-0:00 uur.
Game 6 - Amsterdam Pirates vs. Hilversum Hurricanes

Amsterdam Pirates, dat het eerste duel had verloren, sloot de eerste dag van het toernooi af met een 12-1 overwinning tegen het organiserende Hilversum Hurricanes.

De Amsterdamse ploeg sloeg met 10 punten toe in de eerste inning, waarna nog twee runs werden toegevoegd in de tweede slagbeurt.

Amsterdam Pirates speelt dit seizoen met een vrijwel geheel nieuwe ploeg. Na afloop van vorig seizoen vertrokken veertien speelsters. Vijf daarvan spelen dit jaar in de Golden League, Anna-Bé Bartels, Ella Krommendijk, Jeska Meewisse (allen Terasvogels), Kelly Koeman en Annemiek de Rover (beiden DSS). De andere komen dit seizoen uit in de Silver League, Milot van Doesburg, Lara Hoekstra, Monique Melissant (allen HCAW), Donna Hartman, Michelle van Waveren (beiden UVV), Shannon Hetem (Onze Gezellen), Suzanne Poelgeest, Maxime Scheffer (beiden Almere '90) en Nadine van Roode (Ban-Topa Future Stars).

De nieuwe ploeg is samengesteld uit de weinige overblijvers, plus speelsters die vorig seizoen uitkwamen in het tweede team. Jan Kouwenhoven volgde Johan Korpel op als Hoofd Coach.

Amsterdam Pirates - Hilversum Hurricanes 12-1
RHE
Hilversum Hurricanes100 -1
Amsterdam Pirates(10)20 -12
pitchers Hurricanesinn.SOBBHRER
.........., L........12..
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
.........., W........1..
Umpires: HP-Louis Rohan, 1B-Ben Goorts.
Scorer-.
Speeltijd-0:00 uur.
Game 7 - Centrals vs. Almere '90 (halve finale)

De tweede dag van het toernooi begon met de twee halve finales.


...Jasmin Carlson...
...Opofferingsslag, RBI-double...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In één van deze halve finales boekte Centrals een 6-0 shutout tegen Almere '90 om de finale te bereiken.

Centrals opende de score met één punt in de eerste inning. Met twee uit bereikte Laura Bakker het honk na een fout, waarna ze scoorde toen Sara Rosenbarker volgde met een driehonkslag. Franka van Dijk kreeg vervolgens vier wijd en stal het tweede honk, maar de twee loospters bleven daarna in scoringspositie achter op de honken.

Twee runs werden toegevoegd in de tweede inning. Met één uit sloegen Emma Wójcik en Petya Sokolová beiden een honkslag. De eerste scoorde na een doorgeschoten bal en de tweede via een opofferingsslag van Jasmin Carlson.

Centrals scoorde het vierde punt in de volgende slagbeurt. Laura Bakker begon toen met een driehonkslag, maar werd uitgeschakeld na een grounder van Sara Rosenbarker, die via velderskeus het honk bereikte. Een honkslag van Franka van Dijk volgde. De twee schoven vervolgens op na een grounder van Stephanie Pearce, maar die werd gevolgd door een foute aangooi terug naar het derde honk, resulterend in het punt.

Centrals verhoogde de stand met nog eens twee punten in de vierde slagbeurt. Met één uit werd Petya Sokolová geraakt door een worp, waarna ze helemaal vanaf het eerste honk scoorde toen Jasmin Carlson volgde met een tweehonkslag. Carlson scoorde daarna zelf na een doorgeschoten bal.

Almere sloeg vier honkslagen en liet drie loopsters achter in scoringspositie. In de tweede inning kreeg Mandy Pieneman vier wijd en volgde Shawna van der Schouw met een honkslag. De twee schoven op na een doorgeschoten bal, maar strandden daarna.

In de vijfde inning liet Almere loopsters op het eerste en tweede honk achter.

Shawna van der Schouw sloeg twee van Almere's vier honkslagen, terwijl Suzanne Poelgeest driemaal het honk bereikte.

Centrals - Almere '90 6-0 (5 inn.)
RHE
Almere '9000000 -042
Centrals12120 -661
pitchers Almere '90inn.SOBBHRER
Renee Adriaanse, L (0-1)311541
Shanna te Vrede25-121
pitcher Centralsinn.SOBBHRER
Pauline Baaij, W (2-0)5614--
Umpires: HP-Louis Rohan, 1B-Frits Budding.
Scorer-Karin Pieneman (Almere '90).
Speeltijd-0:00 uur.
Game 8 - UVV vs. Amsterdam Pirates (halve finale)


...Laura Arp...
...single, triple, 4-wijd, 2 runs...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
In de andere halve finale won UVV met 5-1 van Amsterdam Pirates om de finale van het toernooi te bereiken.

Nadat werpster Cintia de Groodt voor drie nullen op rij had gezorgd in de eerste helft van de eerste inning opende UVV de score door tweemaal te scoren in het tweede deel van de inning. Laura Arp opende (weer) met een driehonkslag, waarna ze scoorde toen ook Helma Pluim een driehonkslag sloeg. De laatste scoorde het volgende punt na een opofferingsslag van Cintia de Groodt.

Pirates pakte een punt terug in de tweede slagbeurt. Uchenna Jong Loy begon met een tweehonkslag, schoof op na een grounder van Babette Kouwenhoven en scoorde op een doorgeschoten bal.

In het restant van de wedstrijd voegde Pirates nog twee hits toe en kwam nog maar één keer in scoringspositie.

UVV bracht het verschil weer op twee punten in de tweede helft van de tweede inning. Renske de Leeuw begon toen met een honkslag en schoof op na een one-out single van Bente Erkelens. De honken kwamen vol te staan toen Laura Arp vier wijd kreeg, waarna het punt werd gescoord toen ook Naomi Andringa een vrije loop kreeg, maar daarna bleven drie loopsters achter.

UVV nam meer afstand met het scoren van twee runs in de vierde inning. Met één uit en Bente Erkelens (velderskeus plus gestolen honk) op het tweede honk sloeg Laura Arp een honkslag en kreeg Naomi Andringa vier wijd om UVV opnieuw een volle-honken-situatie te bezorgen. Hierna werd Helma Pluim geraakt door een worp en dat leverde natuurlijk een punt op. Laura Arp scoorde daarna op een grounder van Cintia de Groodt om de stand op 5-1 te brengen. Vier wijd voor (ex-Piraat) Michelle van Waveren zorgde toen opnieuw voor volle honken, maar wederom bleven drie loopsters achter.

UVV - Amsterdam Pirates 5-1
RHE
Amsterdam Pirates01000 -130
UVV21020 -560
pitchers Piratesinn.SOBBHRER
Shannah van Vegten, L (0-1)516655
pitchers UVVinn.SOBBHRER
Cintia de Groodt, W (3-1)521311
Umpires: HP-Arjan Mens, 1B-Arie Nokkert.
Scorer-Monique Burger (UVV).
Speeltijd-0:00 uur.
Game 9 - BioSilk Quick/Red Caps vs. Hilversum Hurricanes (5e/6e plaats)

De wedstrijd om de vijfde en zesde plaats tussen het organiserende Hilversum Hurricanes en Quick/Red Caps ging ondanks het slechte weer aanvankelijk van start.

Maar vanwege de regen maakten umpires Frits Budding en Bianca Dweelaard er halverwege de tweede inning een einde aan met een 2-1 voorsprong voor Hilversum.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.