Grand Slam * Stats & News
Updated: 9 november 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluism Henk Seppen, Jan Kruijdenberg & Marco Stoovelaar)

Dinet Oosting Meest Waardevolle Speelster; Stephanie Trzcinski Beste Pitcher 2018
English

NIEUWEGEIN - Dinet Oosting (FysioExpert Olympia Haarlem) is de Meest Waardevolle Speelster van het seizoen 2018 in de Golden League, terwijl rechtshander Stephanie Trzcinski (DSS) de prijs heeft gewonnen voor Beste Pitcher. Het is het derde jaar op rij dat Dinet Oosting de MVP Award wint. Dit is de eerste Beste Pitcher Award voor Stephanie Trzcinski, die die jaar debuteerde in de hoogste softbal-afdeling.

Voor het eerst in de historie worden de KNBSB Awards niet uitgereikt op een samenzijn op één locatie, waar de beste speelsters en spelers in zowel softbal als honkbal worden gehuldigd. Sinds in 1953 voor het eerst prijzen werden uitgereikt gebeurde dat 65 jaar op rij altijd op één locatie, ondermeer in plaatsen als Amsterdam, Haarlem, Hoofddorp, Haarlem en Nieuwegein. Vorig jaar werden de prijzen uitgereikt in Claus Park Collection in Hoofddorp.

Dit jaar introduceerde de KNBSB een nieuwe wijze voor het uitreiken van de Awards, waarbij gebruik werd gemaakt van de sociale media. Begin november reisde Norbert van Oosterhout, die twee jaar geleden één van de twee presentatoren van de Award-avond was, door het hele land naar de huizen van de genomineerden en winnaars om de Awards aan de beste speelsters en spelers van de competitie uit te reiken. Daar verraste hij de speelsters en spelers en de resultaten daarvan waren te zien in korte filmpjes op YouTube. Hiermee hoopt de KNBSB een grote publiek te bereiken, want de flimpjes konden (en kunnen) door iedereen worden bekeken. Aan de andere kant, omdat de Awards op verschillende dagen en op verschillende plekken werden uitgereikt, kon niemand (zoals bijvoorbeeld verslaggevers en fotografen, teamgenoten of clubbestuurders) de uitreiking van de Awards persoonlijk bijwonen, met uitzondering van een aantal familieleden of vrienden die toevallig aanwezig waren in het huis van de winnaar of de genomineerde. En uiteraard hebben we nu ook geen groepsfoto met alle winnaars.

Een aantal van de overige Awards die in voorgaande jaren ook tot het programma behoorden op 'de avond' werden eerder al uitgereikt. De Riet Vermaat Trofee, Bep van Beijmerwerdt Trofee (beide softbal), Roel de Mon Award en Ron Fraser Award (beide honkbal) werden allen uitgereikt op woensdag 19 september tijdens de Super 6 Baseball Softball in Hoofddorp. De Egbert van der Sluis Award (softbal) werd uitgereikt op zondag 14 oktober tijdens de Season's Final Softball in Haarlem. Op zaterdag 3 november werden twee nieuwe Awards voor de Official van het Jaar uitgereikt tijdens de seizoensafsluiting van de wedstrijd-officials in Almere.

Een aantal Awards moet nog worden uitgereikt. De Nol Houtkamp Award (softbal), Leen Volkerijk Award (honkbal), Club Official van het Jaar Award, Vereniging van het Jaar Award en de Slugger worden op 8 december uitgereikt tijdens het jaarlijkse KNBSB Congres in Nieuwegein.

(9 november)

Ga hierheen voor de Baseball Awards 2018



...Dinet Oosting...
...Meest Waardevolle Speelster...
(© Foto: Fred Versluis)

Meest Waardevolle Speelster

Net als in 2016 en vorig jaar ging de prijs voor de Meest Waardevolle Speelster naar Dinet Oosting, de catcher van landskampioen FysioExpert Olympia Haarlem. Het was de vierde keer dat Oosting werd genomineerd voor de Award, de eerste keer was in 2014. In 2013 won ze de Egbert van der Sluis Memorial Trophy en in 2011 won ze de Bep van Beijmerwerdt Trofee voor meest talentvolle jeugdspeelster.

Dinet Oosting werd de tweede speelster in de historie die de MVP Award in drie opeenvolgende jaren wint. De andere is Anouk Mels, die de MVP was in 1993, 1994 en 1995. De linkshandige werpster is de enige speelster die viermaal werd gekroond tot Meest Waardevolle Speelster, want ze won de prijs ook in 1988.

Oosting werd de vierde speelster die driemaal in een loopbaan werd gekozen tot MVP. Naast Mels zijn de andere Fredy van Offeren (1978, 1984, 1989) en Kim Kluijskens (2005, 2006, 2010).

Dit seizoen sloeg Dinet Oosting .419 (54-uit-129) en deelde daarmee de tweede plaats in de reguliere competitie met Wies Ligtvoet (Roef!), achter Beste Slagvrouw Laura Wissink (Tex Town Tigers), die tot .431 kwam. Oosting was zesde in Slugginggemiddelde (.566) en derde in On Base Percentage (.510). Met 38 Gescoorde Punten deelde de catcher de eerste plaats met teamgenoot Brenda Beers. Ze voerde de competie ook aan met 54 Honkslagen en 28 Gestolen Honken en deelde de tweede plaats in Doubles (12) en Triples (7). Oosting eindigde op de elfde plaats met 23 Binnengeslagen Punten.

In de voorgaande twee seizoenen leidde Dinet Olympua Haarlem in Slaggemiddelde, Binnengeslagen Punten en Homeruns om een Team Triple Crown te winnen. Dit jaar voerde ze de ploeg alleen met haar Slaggemiddelde. Virginie Anneveld leidde de Haarlemse ploeg (en de competitie) met 34 RBI's, terwijl Brenda Beers en Rachel van Veen de koploopsters waren met twee Homeruns. Oosting sloeg dit jaar één homerun.

Verdedigend maakte Dinet Oosting vijf fouten in 277 kansen en dat leverde haar een veldgemiddelde van .982 op.

Het is het vierde jaar op rij dat een speelster van Olympia Haarlem de MVP Award wint. In 2015 won Mariëlle Vleugels, waarna Dinet Oosting in de volgende drie jaar won. In 2003 was Jocelyn Forest de Meest Waardevolle Speelster van de Hoofdklasse als speelster van DSC '74, de voorloper van Olympia Haarlem. In de voorgaande zes seizoenen (2009-2014) werd de prijs telkens gewonnen door een speelster van Sparks Haarlem.

...Maxime van Dalen...
...Wies Ligtvoet...
...Dervisa Mutic...
...Genomineerde Speelsters voor de MVP Award...
(© Foto's: Fred Versluis, Henk Seppen & Jan Kruijdenberg)
Inclusief Dinet Oosting werden vier speelsters genomineerd voor de MVP Award. De anderen waren Maxime van Dalen (Sparks Haarlem), Wies Ligtvoet (Roef!) en Dervisa Mutic (Terrasvogels). Van Dalen was voor de derde keer genomineerd. Ze kreeg ook een nominatie in 2015 en 2016. Voor Ligtvoet en Mutic was het de eerste keer dat ze waren genomineerd voor de MVP Award.

Maxime van Dalen was de vierde beste slagvrouw dit seizoen met een .404 Slaggemiddelde en vijfde beste met een Slugginggemiddelde van .596. Van Dalen deelde de negende plaats in Gescoorde Punten (29) met Katharina Szalay (Terasvogels) en was achtste in Honkslagen (44) Ze deelde de tweede plaats met 32 Binnengeslagen Punten met Mariëlle Vleugels (Olympia Haarlem).

Wies Ligtvoet deelde de tweede plaats met een Slaggemiddelde van .419 met Dinet Oosting. Ze was ook tweede in Slugginggemiddelde (.637). Met 37 scoorde Ligtvoet het tweede hoogste aantal Punten dit jaar en was ook tweede in Honkslagen (52). Ze was vierde in On Base Percentage (.493) en voerde de competitie aan met acht Driehonkslagen. De korte stop deelde de derde plaats in Gestolen Honken (17) met Chantal Versluis, die de hoogste afdeling verschillende seizoenen aanvoerde in deze categorie.

Dervisa Mutic sloeg .346, goed voor een tiende plaats. Met een Slugginggemiddelde van .496 eindigde ze op de elfde plaats. Mutic deelde de zevende plaats in Gescoorde Punten (30) met Elizabeth Snow (Roef!) en deelde de zesde plek in Honkslagen (46) met Jessie van Aalst (Olympia Haarlem). De outfielder/catcher deelde de 13e plaats in Binnengeslagen Punten (20) met teamgenoot Lisa Waasdorp en Charlotte Drijvers (Roef!). Mutic was negende met 10 Gestolen Honken.



...Stephanie Trzcinski...
...Beste Pitcher...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

Beste Pitcher

De Beste Pitcher Award voor dit jaar ging naar de Australische rechtshander Stephanie Trzcinski van DSS, die voor het eerst was genomineerd. Het is het derde jaar op rij dat de prijs naar eern werpster van DSS gaat, want Dagmar Bloeming was in de voorgaande twee seizoenen de Beste Pitcher. Ze stopte na vorig jaar seizoen.

In 2016 werd Dagmar Bloeming de eerste pitcher van DSS die de Beste Pitcher Award won in 39 jaar! De laatste DSS-pitcher die de prijs voor haar won was Ineke Mulder, die het best was in 1974, 1976 en 1977. Terrasvogels voert alle clubs aan met 17 Beste Pitcher Awards door de jaren heen.

Stephanie Trzcinski leidde de Golden League dit seizoen met een 1.90 ERA, 13 overwinningen en 143 StrikeOuts. In ERA werd ze gevolgd door Ginger de Weert (Sparks Haarlem), die een ERA van 2.42 had. Het tweede beste in Overwiningen waren Alyson Spinas (Olympia Haarlem) en Marjolein Merkx (Roef!), die beiden elf wedstrijden wonnen. Trzcinski was één van de slechts twee werpsters dit de reguliere competitie afsloten met 100 of meer StrikeOuts. De andere was de Amerikaanse rechtshander Jacquelyn Sertic (Terrasvogels), die er precies 100 liet noteren.

Stephanie Trzcinski was tweede in Innings Pitched (125 1/3) en had alleen Jessica Tolmie (Tex Town Tigers) voor haar die er 134 gooide in een 'league-leading' totaal van 37 wedstrijden. Het 'Opposing Batting Average' van .248 tegenover de rechtshander was het tweede beste achter Ginger de Weert (Sparks Haarlem), tegen wie de tegenstanders tot een slaggemiddelde van .195 kwamen. Trzcinski gooide in 21 wedstrijden voor DSS, maar miste een deel van het seizoen, omdat ze toen uitkwam in de National Pro Fastpitch in de USA. Na haar terugkeer in Haarlem miste ze de laatste weken van het seizoen vanwege een zware armblessure.

...Marjolein Merkx...
...Ginger de Weert...
...Genomineerd voor de Beste Pitcher Award...
(© Beide Foto's: Fred Versluis)
Twee andere reguliere pitchers sloten het seizoen af met een lager ERA dan Trzcinski. Jacquelyn Sertic (Terrasvogels) sloot af met een 0.80 ERA en Ilona Andringa (Olympia Haarlem) met 0.94. Zij gooiden respectievelijk 78 1/3 en 74 2/3 inning voor hun ploeg, maar kwamen desondanks niet in aanmerking voor de Beste Pitcher Award. Pitchers hadden 92 innings nodig om in aanmerking te komen.

Stephanie Trzcinski werd de eerste Australische speelster die een competitie-prijs won sinds Leigh Godfrey er twee in de wacht sleepte in 2013. De outfielder van Sparks Haarlem was toen de Meest Waardevolle Speelster en Beste Slagvrouw.

Stephanie Trzcinski was één van de drie pitchers die werd genomineerd voor de Beste Pitcher Award. De anderen waren Marjolein Merkx (Roef!) en Ginger de Weert (Sparks Haarlem). Merkx was voor het eerst genomineerd, voor De Weert was dit haar vijfde nominatie. Ze won in 2015.

Marjolein Merkx had het derde beste ERA (2.44) van de slechts vijf pitchers die genoeg innings gooiden om zich te kwalificeren voor de prijs. Ze was ook derde in 'Opposing Batting Average' (.254) en Innings Pitched (120 2/3). Marjolein Merkx deelde de tweede plaats in Overwinningen (12) met Alyson Spinas (Olympia Haarlem) en de vierde plaats in StrikeOuts (89) met Eva Voortman (Olympia Haarlem). Spinas en Voortman gooiden eveneens te weinig innings.

Ginger de Weert was tweede in ERA (2.42) en had het laagste 'Opposing Batting Average' (.195). Ze eindigde op de vierde plaats in Innings Pitched (98 1/3). Ginger de Weert gooide 80 keer drie slag en eindigde daarmee op de zevende plaats. Ze deelde de zesde plaats met Jacquelyn Sertic (Terrasvogels) met negen Overwinningen.



...Laura Wissink...
...Beste Slagvrouw...
(© Foto: Fred Versluis)

Statistische Prijzen

Beste Slagvrouw
Laura Wissink (Tex Town Tigers) is de Beste Slagvrouw van de Golden League in 2018 met een Slaggemiddelde van .431 (47-uit-109). In de voorbije twee seizoenen ging de prijs naar Dinet Oosting (FysioExpert Olympia Haarlem). Dit jaar deelde Oosting de tweede plaats met Wies Ligtvoet (Roef!) met een .419 gemiddelde.

Slechts twee andere speelsters sloegen dit seizoen boven de .400, namelijk Maxime van Dalen (Sparks) en Brenda Beers (Olympia Haarlem). Zij sloegen respectievelijk .404 en .400.

De laatste keer dat een speelster van Tex Town Tigers Beste Slagvrouw was in de hoogste afdeling was in 2010. Destijds was het Britt Vonk, die het hoogste gemiddelde had.

Het is de vierde keer dat de Beste Slagvrouw voor Tex Town Tigers speelt. Voordat Vonk de competitie aanvoerde was Nathalie Timmermans de Beste Slagvrouw in 2007 en daarna Lindsey Meadows in 2008.

Door de jaren heen speelden de meeste 'Slagkampioenen', voor Terrasvogels en Sparks Haarlem, die beide 12 Beste Slagvrouwen hadden. Voor Sparks Haarlem speelden er zes in voorloper HHC. De laatste keer dat een speelster van Sparks Haarlem de competitie leidde was in 2015 toen Chantal Versluis Beste Slagvrouw was. De laatste keer dat de Beste Slagvrouw voor Terrasvogels speelde was in 2005 en dat was toen Sandra Gouverneur.



...Feline Poot...
...Meeste Homeruns...
(© Foto: Fred Versluis)
Homerun Queen
Feline Poot (Sparks Haarlem) leidde de Golden League dit seizoen met zes Homeruns. Ze werd gevolgd door zeven speelsters, die twee homeruns sloegen in de reguliere competitie. Daaronder Karin Tuk, die de competitie vorig jaar voor de zesde keer in Homeruns aanvoerde. Tuk is de all-time recordhoudster, maar vanwege een blessure miste ze een deel van dit seizoen, haar eerste bij Terrasvogels.

Het is de negende keer in tien jaar dat een speelster van Sparks Haarlem de hoogste afdeling aanvoert in Homeruns. In totaal is het de twaalfde keer dat een speelster van Sparks Haarlem de meeste Homeruns sloeg sinds deze prijs voor het eerst werd uitgereikt in softbal in 1993. Destijds was het Marjolein de Jong die als eerste speelster deze prijs won. Hierna wonnen Lynn Geertman en Jacqueliene de Heer beiden in 1997, waarna Blake Hoorelbeke de meeste homeruns sloeg in 2006. Zij werden gevolgd door Marloes Fellinger (2009), Noèmi Boekel, Chantal Versluis (beiden in 2010) en Debby Connor (2011). Hierna sloeg Karin Tuk in vier opeenvolgende seizoenen (2012-2015) de meeste en deed dat vorig jaar opnieuw.



...Dinet Oosting...
...Meeste Gestolen Honken...
(© Foto: Henk Seppen)
Meeste Gestolen Honken
Voor het tweede jaar op rij leidde Dinet Oosting (FysioExpert Olympia Haarlem) de competitie ook weer in Gestolen Honken. Na vorig seizoen 21 honken te hebben gestolen voerde de Golden League nu aan met 28.

Ze werd op de lijst gevolgd door Anne Blaauwgeers (Sparks Haarlem), die de meeste honken stal in 2016. Dit seizoen was ze tweede met 26.

De derde plaats werd gedeeld door Wies Ligtvoet (Roef!) en Chantal Versluis (Sparks Haarlem), die beiden tot 17 kwamen. Versluis leidde Hoofdklasse in Gestolen Honken zes keer tussen 2008 en 2014.

Vorig jaar werd Dinet Oosting de tweede speelster van Olympia Haarlem die deze prijs won. Eva Voortman was de eerste in 2015.

Daarvoor was er een aantal speelsters die de Meeste Gestolen Honken hadden in de Hoofdklasse als speelsters van , de voorloper van Olympia Haarlem. Dat waren Ellen Venker (2005), Nathalie Gosewehr, Jacqueline Wesselink (beiden 2004), Mariska Greve (1998, 1999, 2000) en Nathalie Franssen (1995).



...Brenda Beers...
...Holland Series MVP...
(© Foto: Fred Versluis)

Overige Prijzen

Meest Waardevolle Speelster Holland Series
De winnares van deze Award werd aangekondigd na afloop van de best-of-three Holland Series op zondag 14 oktober. De prijs werd daarna uitgereikt tijdens de Prijsuitreiking waarbij beide finalisten van het seizoen hun medailles ontvingen.

In de best-of-three tegen Terrasvogels won titelverdediger FysioExpert Olympia Haarlem met 2-1 in de openingswedstrijd op zaterdag, waarn zondag een 6-0 shutout volgde in Game 2. Hiermee veroverde Olympia Haarlem haar tweede opeenvolgende Kampioenstitel.

Na afloop werd Olympia Haarlem-midveldster Brenda Beers gekozen tot MVP van de Holland Series. In Game 2 sloeg ze 2-uit-4 met een tweehonkslag, gescoord punt, binnengeslagen punt en begon als midveldster een belangrijk dubbelspel. In de eerste wedstrijd scoorde ze het gelijkmakende punt.



...Laura Wissink...
...Egbert van der Sluis Award...
(© Foto: Fred Versluis)
Egbert van der Sluis Award
Deze prijs is voor de meest talentvolle international onder de 23 jaar. De prijs is vernoemd naar Egbert van der Sluis, die vele jaren actief was op het gebied van opleidingen en recreatiesport, maar ook voor promotie van de softbalsport zorgde. Hij maakte ook verschillende jaren deel uit van het bondsbestuur van de KNBSB, maar was ook vele jaren betrokken bij activiteiten van het toenmalige Rayon Het Oosten en District Oost.

De prijs, die tot en met vorig jaar de Egbert van der Sluis Memorial Trophy was, werd uitgereikt op zondag 14 oktober in Haarlem voor aanvang van Game 2 van de Holland Series tussen FysioExpert Olympia Haarlem en Terrasvogels.

Dit jaar ging de onderscheiding naar Laura Wissink (Tex Town Tigers), die haar officiële debuut maakte in het Nederlands Softbal Team tijdens het Wereldkampioenschap in Japan in augustus. Daar speelde de catcher in alle acht wedstrijden die Oranje speelde, de meeste daarvan als de designated player.

Het is de vijfde keer dat een speelster van Tex Town Tigers deze prijs wint. De anderen zijn Jacqueline Knol (1996), Saskia Kosterink (2005), Virginie Anneveld (2009) en Britt Vonk (2010).



...Roos-Marijn Kramer...
...Riet Vermaat Trofee...
(© Foto: Fred Versluis)
Riet Vermaat Trofee
Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest getalenteerde jeugdwerpster van het jaar. De prijs is vernoemd naar Hall of Famer Riet Vermaat, een softbal-pionier en vele jaren werpster van het Nederlands Team. Ze promootte de sport ook door het hele land.

De Trofee werd uitgereikt tijdens de inaugurele editie van de Super 6 Baseball Softball in Hoofddorp op woensdag 19 september voor aanvang van de wedstrijd tussen Nederland en Italië.

Dit jaar ging de Trofee naar Roos-Marijn Kramer, die in de Silver League speelde voor Onze Gezellen. Maar omdat de club een samenwerkingsverband heeft met Terrasvogels gooide de rechtshander ook in zes wedstrijden voor dit Golden League-team. Daarnaast gooide ze ook nog in elf wedstrijden in de hoogste afdeling voor het Talent Team Holland.

In juli was Roos-Marijn Kramer één van de pitchers van het Nederlands Under-19 Team tijdens het Europees Kampioenschap in Staranzano (Italië). Tijdens het evenement was Kramer 2-1 en kwam tot 24 keer drie slag in 25 innings. Nederland eindigde op de vierde plaats.

Na dit toernooi kwam Kramer ook uit voor het Nederlands Under-22 Team tijdens het Europees Kampioenschap in Trnava (Slowakije). In dit evenement was de rechtshander 1-1 met elf strikeouts in veertien innings. Nederland verloor de Finale tegen Italië met 5-4.

Wat speelsters van Onze Gezellen betreft is Roos-Marijn Kramer de derde van deze Haarlemse vereniging die de Riet Vermaat Trofee wint. De anderen zijn Jeanine Blom (1991) en Nadine van Roode (2004).

Wat Terrasvogels betreft is Kramer de tweede speelster die deze Trofee wint. De eerste was Ivette van Berkel, die de prijs won in 1995.



...Onaisha Franka...
...Bep van Beijmerwerdt Trofee...
(© Foto: Fred Versluis)
Bep van Beijmerwerdt Trofee
Deze prijs gaat jaarlijks naar de meest veelbelovende jeugdspeelster. De prijs is vernoemd naar softbal-pionier en Hall of Famer Bep van Beijmerwerdt, die in 1948 de allereerste softbalwedstrijd organiseerde en oprichtster was van de softbal-afdeling van Kinheim, dat één van de oudste softbalafdelingen van het land heeft. Ze zorgde ook voor de contacten voor het Nederlands Team om te spelen tegen Amerikaanse teams, die soms afkomstig waren uit Europa.

Net als de Riet VermaatTrofee werd de Bep van Beijmerwerdt Trofee uitgereikt tijdens de eerste editie van de Super 6 Baseball Softball in Hoofddorp op woensdag 19 september voor aanvang van de wedstrijd tussen Nederland en Italië.

De Trofee ging naar infieldster Onaisha Franka van Sparks Haarlem. In 37 wedstrijden in de reguliere competitie sloeg ze .242 (22-uit-91) met vier tweehonkslagen, scoorde 13 punten en sloeg er acht binnen.

Net als Roos-Marijn Kramer, de winnares van de Riet Vermaat Trofee, speelde Onaisha Franka zowel voor het Nederlands Under-19 Team in het Europees Kampioenschap in Italië als het Nederlands Under-22 Team tijdens het Europees Kampioenschap in Slowakije.

In Italië was Onaisha Franka de beste slagvrouw van het Nederlands Team een slaggemiddelde van .433 (13-uit-30) met één tweehonkslag, één driehonkslag en één homerun. Ze leidde Oranje ook met 16 Gescoorde Punten en 13 Honkslagen. Franks sloeg tien punten binnen, goed voor een derde plek achter Charlotte Drijvers (14) en Sterre den Duijn (12).

In Slowakije sloeg ze .250 (3-uit-12) met één homerun, scoorde viermaal en sloeg vier punten binnen.

In september maakte Onaisha Franka haar officiële debuut in het Nederlands Softbal Team tijdens de Super 6. Ze speelde in alle zes wedstrijden van de ploeg en kwam in actie als korte stop of tweede honkvrouw.

Onaisha Franka is de vierde speelster van Sparks die de Bep van Beijmerwerdt Trofee wint. De anderen zijn Rebecca Soumeru (2000), Chantal Versluis (2006) en Manoa Weijgertse (2016).



...Stanley Doney...
...Coach of the Year Award...
(© Foto: Fred Versluis)

Coach of the Year Award
Voor het tweede jaar op rij ging de Coach of the Year Award naar Stanley Doney, de Hoofd Coach van FysioExpert Olympia Haarlem.

Hoewel Olympia Haarlem dit jaar op een teleurstellende en onverwacht vierde plaats eindigde eindigde in het toernooi om de European Premiere Cup in Italië domineerde de ploeg het hele seizoen in de Golden League.

De ploeg plaatste zich via de Play-Off Ronde voor de Holland Series, waarin een 2-0 'sweep' werd geboekt in de best-of-three tegen Terrasvogels. Voor Olympia Haarlem was dit de tweede opeenvolgende Kampioenstitel, nadat de ploeg ook vorig jaar tot een 2-0 'sweep' kwam tegen Sparks Haarlem. In 2003 werd DSC '74, de voorloper van de vereniging, ook landskampioen.

Voor Stanley Doney was dit zijn vierde en laatste seizoen als Hoofd Coach van Olympia Haarlem. Doney keert terug naar Nieuw-Zeeland en bevestigde dat hij daar zijn loopbaan als softbalcoach zal voortzetten.

Het is de achtste keer sinds 2004 en de zesde keer in negen jaar dat de Coach of the Year Award wordt uitgereikt aan de Hoofd Coach van de ploeg die landskampioen werd. De anderen zijn Johan Kluijskens (Sparks Haarlem, 2004), Monti Van Brunt (Tex Town Tigers, 2008), Juni Francisca (Sparks Haarlem, 2010), Gonny Farley (Alcmaria Victrix, 2012), Marco Molleman (Terrasvogels, 2013) en opnieuw Juni Francisca (Sparks Haarlem, 2014).

In de andere jaren in deze periode werd de Award zesmaal uitgereikt aan de Hoofd Coach van een andere ploeg, namelijk Darwin Tolzin (Terrasvogels, 2006), Liz Kelly (Nederlands Team, 2007), Berend Mannessen (DSS, 2009), Craig Montvidas (Netherlands Team, 2011, 2012), Daisy de Peinder (Twins, 2015) en Juni Francisca (Nederlands Team, 2016). De Award werd niet uitgereikt in 2005 en er waren twee Awards in 2012.

Stanley Doney is de vijfde buitenlandse coach die de Award wint en de tweede die de prijs tweemaal ontvangt. De andere buitenlandse coaches die wonnen waren Darwin Tolzin (Hoofd Coach Terrasvogels) in 2006, Liz Kelly (Hoofd Coach Nederlands Softbal Team) in 2007, Monti Van Brunt (Hoofd Coach Tex Town Tigers) in 2008 en Craig Montvidas, die de Award won voor zijn successen met het Nederlands Softbal Team in 2011 en 2012.



...Linda Steijger en Daniël Bouman met hun Awards...
(© Foto: Marco Stoovelaar)

Official van het Jaar Award & Fred van Groningen Schinkel Award
Deze twee nieuwe Awards werden uitgereikt op zaterdag 3 november tijdens de jaarlijkse afsluitende bijeenkomst van Wedstrijd-officials in de kantine van Almere '90 in Almere.

In het verleden werd er verschillende keren jaarlijks een Umpire of the Year Award voor zowel honkbal als softbal uitgereikt, maar die traditie eindigde in 2002. Destijds werden deze prijzen uitgereikt aan Piet Sterk (honkbal) en Anne de Bruijne (softbal).

Onlangs werd besloten drie nieuwe Awards te introduceren voor officials. Eén voor de Meest Veelbelovende Official, één voor de Official van het Jaar en één voor de Club-official van het Jaar. De laatste wordt uitgereit op 8 december tijdens het KNBSB Congres.

De Award voor de Meest Veelbelovende Official is vernoemd naar Fred van Groningen Schinkel, die vorig jaar stopte als umpire na een record-aantal van 46 jaar (1972-2017) wedstrijden te hebben geleid in de Hoofdklasse. De eerste winnaar van de Award is softbal-umpire Daniël Bouman. Van Groningen Schinkel vertelde dat hij een zeer succesvolle umpire is, die dit seizoen goede beoordelingen kreeg, niet alleen van begeleidende ervaren collega-umpires, maar ook van de verenigingen waar hij wedstrijden leidde. Hiermee is Bouman niet alleen een getalenteerde umpire, maar ook iemand die in de toekomst kan promoveren naar de Golden League.

De Official van het Jaar Award werd uitgereikt aan official scorer Linda Steijger, die actief is in zowel honkbal als softbal. Ze is niet alleen 21 jaar Official Scorer, daarnaast is ze zeer actief op het gebied van score-opleidingen als ondermeer docent van score-cursussen, het schrijven van deze cursussen en het vertalen van de scoreregels voor zowel de Europese als de Wereldbond (WBSC). Sinds 2002 maakte ze deel uit van Scoring Work Group, later de Scoring Commission van de European Baseball Confederation (CEB), waarvan ze vorig jaar voorzitter werd. Linda Steijger maakte haar internationale debuut als scorer in 2001, waarna ze in 2006 voor het eerst naar het buitenland reisde als official scorer voor het Wereldkampioenschap Honkbal Vrouwen in Taiwan. Later werd ze ook actief als Scoring Director in zowel honkbal als softbal.




Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.