Grand Slam * Stats & News
Updated: 19 juli 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: De Meteoor & Marco Stoovelaar)

IN MEMORIAM

...Gonnie Sijmons...
(1937 - 2021)
(© Privé-foto)
Voormalig Softbal-bestuurder en De Meteroor club-icoon Gonnie Sijmons overleden
English

AMSTERDAM - Gonnie Sijmons, die deel uitmaakte van een landelijk softbalbestuur, is op dinsdag 13 juli op 83-jarige leeftijd overleden. Naast haar aandeel in het Sectiebestuur Softbal van de KNBSB was Mevrouw Sijmons zeer nauw betrokken bij de Amsterdamse honkbal- en softbalvereniging De Meteoor, waar ze een club-icoon werd en vele jaren actief is geweest. Ze had ook zitting in een commissie van het voormalige Rayon Amsterdam.

De afscheidsplechtigheid zal plaatsvinden op dinsdag 20 juli vanaf 14:30 uur en kan worden gevolgd via een livestream.
De ID-code is 141430 (wachtwoord is f9g2edtyh9u7).

Hillegonda (Gonnie) Sijmons-Knipmeijer werd geboren op 2 november 1937 in Amsterdam. Na haar huwelijk met Piet Sijmons raakte Gonnie nog nauwer betrokken bij de activiteiten van sportvereniging De Meteoor, waar ze op jonge leeftijd begon met softbal. Het gezin Sijmons woonde in de buurt van het gezellige complex van de vereniging dat, omringd door veel bomen, ligt aan het Perenpad in Amsterdam-Noord. Daar waren Piet en Gonnie Sijmons vrijwel dagelijks te vinden bij zowel de honkbal/softbal-afdeling en de voetbal-afdeling, maar ook de overige sportafdelingen van de multisport-vereniging. Doordat ze er altijd waren raakten de twee al snel bekend als 'Ome Piet' en 'Tante Gon' (of Tante Gonnie). Hun zoons Piet junior en Gijs en dochter Marieke gingen eveneens voor De Meteoor spelen.

Piet Sijmons, die in 2010 overleed, stond er om bekend dat hij altijd rondliep op klompen en zijn liefde voor dieren, want hij verzorgde vele konijnen en geiten. Hij was bovendien zeer actief in de wijk en een smal steegje in de buurt van de woning van het gezin Sijmons is naar hem vernoemd (Pieter Sijmonslaantje).

Piet senior was regelmatig grensrechter bij voetbalwedstrijden van De Meteoor en Gonnie werd zeer actief voor de softbal-afdeling. Bij De Meteoor was ze één van de club-iconen die de drijvende kracht waren achter de realisering van een succesvolle en grote honkbal- en softbal-afdeling. Zowel het eerste honkbal- als het eerste softbalteam kwamen uit in landelijke competities.

Gonnie speelde niet alleen vele jaren zelf softbal en coachte (jeugd)teams, ze maakte ook deel uit van verschillende commissies en had zitting in het verenigingsbestuur. Eind jaren zestig werd Gonnie Sijmons wedstrijdsecretaris van de softbal-afdeling (mannen en vrouwen), wat ze bleef doen tot en met 1979. In die jaren werkte ze nauw samen met Loes Oosterling, die honkbal/softbal-secretaris van de vereniging was in de jaren zeventig en begin tachtig, en met verenigingsvoorzitter Jan Voet, die vorig jaar overleed. Vanaf 1980 bleef Gonnie Sijmons nog eens vijf jaar wedstrijdsecretaris, maar in deze jaren alleen voor het jeugdsoftbal. Ze was ook betrokken bij de vele club-activiteiten en in het clubgebouw. Voor haar vele bijdragen en haar inzet voor De Meteoor werd ze benoemd tot Erelid van de vereniging.

...Gonnie Sijmons past de...
...jurk van Scott Khoury's zus...
...aan op de trouwdag van...
...dochter Marieke met Scott...
...in 1993 in de USA...
(© Foto: Marco Stoovelaar)
Als softbalster van De Meteoor speelde Gonnie ondermeer geruime tijd samen met Hannie Joosten. Zij had eveneens een lange loopbaan bij de vereniging en zou teams gaan coachen in de Hoofdklasse: Onze Gezellen, Amsterdam Pirates en Hoofddorp Pioniers. De twee speelden samen voor De Meteoor toen de ploeg promoveerde naar de tweede hoogste afdeling.

Door de jaren heen gingen verschillende jeugdspeelsters die bij De Meteoor begonnen en werden gecoached door 'Tante Gonnie' in de Hoofdklasse spelen, zoals Petra Groedkoop, Petra Voogt, Mascha Mignani en haar dochter Marieke Sijmons. Zij speelden allemaal in het Jong Oranje Softbal Team.

Op jonge leeftijd speelde dochter Marieke al als pitcher en eerste honkvrouw in het eerste team van De Meteoor in het begin van de jaren tachtig. Ze speelde vervolgens één seizoen (1985) voor SHELL in de Eerste Klasse. Hierna speelde Marieke in de Hoofdklasse voor HCAW (1986-1987) en voor Amsterdam Pirates (1989-1992).

Het was bij Pirates dat Marieke haar toekomstige echtgenoot ontmoette, Amerikaan Scott Khoury, die drie seizoenen (1990-1992) in het honkbalteam uitkwam na professioneel te hebben gespeeld in de Minor Leagues in de organisaties van Baltimore Orioles en Cleveland Indians. Met Pirates werd Scott, die één van de beste slagmensen ooit was in de Hoofdklasse, in 1990 landskampioen. In dat seizoen was Khoury de Meest Waardevolle Speler van de Hoofdklasse en won ook de Triple Crown als Beste Slagman en de koploper in Homeruns en RBI's. Na het seizoen 1992 verhuisden Marieke en Scott, die in 1993 trouwden, naar de USA waar ze nog altijd wonen in de buurt van Boston.

Petra Goedkoop speelde in de Hoofdklasse voor EDO (1980-1982) en HCAW (1983-1991) en kwam ook uit voor het Nederlands Softbal Team.

...Het softbalteam van De Meteoor dat in 1974...
...kampioen werd in de Tweede Klasse...
...Gonnie Sijmons staat tweede van rechts...
...Zittend tweede van rechts is Hannie Joosten...
(© Foto: Archief De Meteoor Softbal)
Petra Voogt speelde in de Hoofdklasse voor Hoofddorp Pioniers (1993) en TYBB (1997-1999) en Mascha Mignani speelde eveneens in de Hoofdklasse voor Amsterdam Pirates (1989).

Bij De Meteoor was Gonnie altijd in de weer met jeugdspeelsters. Ze stimuleerde de jeugd altijd om te gaan sporten en dan in het bijzonder natuurlijk softbal.

Het was dan ook logisch dat ze deel uitmaakte van de Schoolsportcommissie van het toenmalige Rayon Amsterdam in 1983-1987. Deze commissie werkte samen met lokale scholen om softbal op te nemen in hun sport-activiteiten en organiseerde wedstrijden en toernooien voor schoolteams. Andere leden van deze commissie waren ondermeer Henk van Rekum en Jaap van Nifterick.

Naast het coachen van jeugdteams bij De Meteoor coachte Gonnie Sijmons ook verschillende vertegenwoordigende Rayonale jeugdsoftbalteams. In die jaren (zeventig, tachtig) waren er negen Rayons en elke regio had eigen vertegenwoordigende teams in verschillende leeftijdsgroepen. Deze teams speelden tegen elkaar in toernooien om het landskampioenschap voor Rayonteams.

In 1985 ging Gonnie Sijmons deel uitmaken van het Sectiebestuur Softbal van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). Er waren destijds drie van deze Sectiebesturen (honkbal, softbal, recreatiesport). Deze besturen bespraken wijzigingen, regels, competitie-opzet, betrokkenheid van scholen, hoe de sport populairder en aantrekkelijker te maken en nog veel meer. Zij adviseerden vervolgens het hoofdbestuur van de KNBSB.

De Sectiebesturen waren vijf jaar (1985-1989) in functie. In al die jaren maakte Gonnie Sijmons deel uit van het Sectiebestuur Softbal, dat onder voorzitterschap stond van Dick Bliek, die overleed op 21 februari. Andere leden waren Rob Kruijk (vice-voorzitter) en Olga Lablans (secretaris). Het vijfde lid in de eerste vier jaar was Henk Leeflang, die werd opgevolgd door Johan Kluijskens in het laatste bestaansjaar van het bestuur.

...Gonnie met De Meteoor-bestuursleden...
...Wim de Meijer en Karel Berkhout tijdens...
...een club-bijeenkomst in 1984...
(© Foto: Archief De Meteoor Jeu de Boules)
De Meteoor was één van de twee succesvolle honkbal- en softbalverenigingen in Amsterdam-Noord, de andere was De Volewijckers. Beide verenigingen hadden een lange historie en begonnen aanvankelijk als voetbalclub. De honkbal- en softbal-afdeling van De Meteoor werd opgericht in maart 1953. De Volewijckers richtte in augustus 1946 een honkbal-afdeling op, gevolgd door een softbal-afdeling in januari 1974. Deze vereniging speelde de thuiswedstrijden op Sportpark Banne Buiksloot.

In 2013 fuseerde voetbalclub DWV met de voetbal-afdeling van De Volewijckers. De nieuwe club kreeg de naam DVC Buiksloot, waarbij DVC stond voor 'DWV Volewijckers Combinatie'. In 2019 werd dit gewijzigd naar ASC De Volewijckers. De nieuwe vereniging bleef spelen op Sportpark Buiksloterbanne, maar doordat de nieuwe voetbalclub groter was geworden was er geen ruimte meer voor honkbal en softbal op het complex.

Zodoende bundelde de honkbal- en softbal-afdeling van De Volewijckers in 2013 de krachten met De Meteoor. De verenigingen fuseerden en dat werd de huidige vereniging Amsterdam North Stars, dat de thuiswedstrijden nog altijd speelt op wat de thuishaven was van De Meteoor. Toen de twee clubs samengingen in 2013 waren er zo'n 100 leden. Nu zijn er meer dan 200.

Door de jaren heen bleef Gonnie Sijmons een regelmatig bezoeker van het complex van De Meteoor en later Amsterdam North Stars.

De immer gedreven Gonnie Sijmons was altijd bezig voor haar club De Meteoor, maar ook voor jeugdactiviteiten binnen het Rayon Amsterdam. En voor het softbal in het algemeen. Als lid van het Sectiebestuur Softbal van de KNBSB wilde ze de best mogelijke omstandigheden voor de sport. In competities, coaching, velden, contacten tussen clubs en dat de jeugd de mogelijkheid had te kunnen softballen.

Wanneer je Gonnie ontmoette was ze altijd vriendelijk en had ze altijd een brede lach op haar gezicht. Ze zal door velen worden gemist.

De webmaster van Grand Slam * Stats & News condoleert Gonnie's dochter Marieke, zoons Piet jr. en Gijs, kleinkinderen en verdere familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.

(19 juli)

On-line condolence registerBedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.