Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 november 2019
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2019
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2019 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen)

Nederlands Team verliest ruim van Dominicaanse Republiek in tweede duel Premier12
English

ZAPOPAN, Jalisco (Mexico) - Het Nederlands Honkbal Team heeft een ruime 14-4 nederlaag in zeven innings toegediend kregen door de Dominicaanse Republiek op zondag (3 november), Dag 2 van de Premier12. Het was de tweede ruime nederlaag in twee dagen voor Oranje na het 9-0 verlies tegen de USA op zaterdag.

Zaterdagavond opende gastheer Mexico met een 6-1 overwinning tegen de Dominicaanse Repuliek in een duel dat later begon vanwege regen. Vier jaar geleden verloor de Dominicaanse Republiek alle vijf gespeelde wedstrijden tijdens de eerste editie van de Premier12. Vandaag kwam de ploeg voor het eerst tot winst in dit evenement.

Tegen Nederland kwamen de Dominicanen tot 16 honkslagen, waaronder drie homeruns. Carlos Peguero en Gilberto Celestino lieten beiden drie hits noteren. Alfredo Marte sloeg vier punten binnen. Alle negen startende spelers in de Dominicaanse line-up scoorden minimaal één punt. Acht van de negen spelers sloegen minstens één honkslag. En ook waren er acht van de negen met minimaal één binnengeslagen punt.

In wederom een eenzijdige wedstrijd bleef de Nederlandse aanval steken op negen honkslagen, waaronder twee van Ademar Rifaela en Ray-Patrick Didder. Oranje nam een snelle 3-0 voorsprong in de eerste inning, dankzij homeruns van Roger Bernadina en Chadwick Tromp. Echter, de voorsprong was van korte duur, want de Nederlandse pitching kwam in het vervolg van de wedstrijd regelmatig in de problemen.

De 14-4 nederlaag is de grootste (in puntenverschil) tegen de Dominicaanse Republiek sinds Nederland met 15-6 verloor op 28 november 1970 tijdens het Wereldkampioenschap in Colombia in wat toen de allereerste wedstrijd tussen de beide landen was.

De laatste keer dat Nederland een mercy-rule nederlaag leed tijdens een officiëel toernooi was op 10 maart 2013. Op die dag verloor de ploeg met 16-4 van Japan in de Tweede Ronde van de World Baseball Classic.

Dinsdagavond sluit Nederland Poule A af tegen het organiserende Mexico. Door de nederlaag van vandaag is Nederland vrijwel uitgeschakeld voor de volgende ronde van de Premier12. De ploeg heeft alleen nog een theoretische kans om door te gaan. Na deze wedstrijd moest Mexico spelen tegen de USA. De Amerikanen moeten deze wedstrijd winnen, net als de volgende op maandag tegen de Dominicanen. Alleen dan heeft Nederland nog een kleine kans, maar de ploeg moet dan zelf wel ruim winnen tegen Mexico om een gelijke stand tussen drie teams te creëren. De punten voor en tegen zijn dan bepalend voor de uiteindelijke eindstand.

De twee beste ploegen uit elke Poule gaan door naar de Super Round, die wordt gespeeld in Japan.

Aanstaande dinsdag worden de eerste wedstrijden gespeeld in Poule B in Taiwan, gevolgd door Poule C op woensdag in Zuid-Korea.

(3 november)

Gerelateerde Artikelen:
Ruime shutout-nederlaag Nederland in Premier12-opener vs. USA. (2 november)
Nederlands Team wint door regen ingekort oefenduel in Mexico. (31 oktober)
Nederlands Team speelt eerste oefenduel in Mexico. (30 oktober)
Hensley Meulens terug als Oranje-Manager voor Premier12; Roster bekend. (14 oktober)
Nederland opende de wedstrijd op dezelfde wijze als de USA de dag er voor, het slaan van een homerun op de eerste worp. In de tweede helft van de eerste inning maakte Roger Bernadina goed contact op de eerste worp van de Dominicaanse starter Ervin Santana en dreunde de bal diep het links/midveld in voor een lead-off homerun. Bleef de Amerikaanse puntenproductie tegen Nederland beperkt tot slechts één punt in hun openingsslagbeurt, Oranje nam meer afstand tegen de Dominicanen in hun eerste beurt. Na Bernadina's homerun sloeg Calten Daal een honkslag en schoof op na een wilde worp. Met twee uit scoorde hij toen Chadwick Tromp een line drive homerun in het linksveld sloeg om de voorsprong op te voeren naar 3-0. Tromp was vandaag de catcher in plaats van Hendrik Clementina, die nu de designated hitter was.

De Dominicaanse starter en voormalige Major Leaguer Ervin Santana heeft een lange loopbaan in het profhonkbal. De 36-jarige rechtshander maakte zijn profdebuut in 2001 in de organisatie van de Anaheim Angels (het huidige Los Angeles Angels). Sinds 2005 gooide Santana in de Major League, includief dit seizoen. Santana gooide voor Los Angeles Angels (2005-2012), Kansas City Royals (2013), Atlanta Braves (2014), Minnesota Twins (2015-2018) en Chicago White Sox (dit jaar). De rechtshander gooide in 387 Major League-wedstrijden (384 starts) en in zijn 15 seizoenen was hij 149-127 met een 4.09 ERA. Santana kwam tot 1.926 drie slag in 2,421 1/3 inning. Dit seizoen gooide Santana in drie wedstrijden voor White Sox (0-2, 9.45 ERA), allemaal in april. Tegen het einde van die maand werd hij een Free Agent, waarna hij in mei werd gecontracteerd door New York Mets, die hem indeelde in het Single-A team voor wie hij driemaal gooide. Santana kwam vervolgens uit in het Triple-A Team en was 4-4 in 15 wedstrijden. In 2008 en 2017 gooide Santana pitched in de Major League All Star Game.

Nederland had eveneens een voormalige Major Leaguer als startende werper, want Jair Jurrjens beklom de heuvel voor Manager Hensley Meulens. De 33-jarige Jurrjens gooide in delen van acht seizoenen in de Major League voor Detroit Tigers (2007), Atlanta Braves (2008-2012), Baltimore Orioles (2013) en Colorado Rockies (2014). In 130 wedstrijden (128 starts) was Jurrjens 53-38 met 514 strikeouts. Toen Jurrjens voor het eerst in actie kwam voor Atlanta was ster-outfielder Andruw Jones net vertrokken. Jones speelde voor Atlanta in 1996-2007. Toen Jurrjens in actie kwam voor Atlanta speelde Jones voor Los Angeles Dodgers. Tijdens dit toernooi is Jones één van de Bench Coaches in de staf van Manager Hensley Meulens.

Jurrjens gooide tweemaal vier wijd in de eerste helft van de eerste inning. Hij begon met een vrije loop, waarna nog een keer vier wijd volgde met twee uit, maar hierna sloot hij af met zijn tweede strikeout in deze inning.

Met een 3-0 achterstand pakte de Dominicaanse Republiek één punt terug in de 1e2 toen Charlie Valerio (Double-A, Cleveland Indians) opende met een homerun. Met twee uit sloeg Gilberto Celestino (Single-A, Minnesota Twins) een line drive het rechtsveld in. Daar maakte Ray-Patrick Didder een duikende poging de bal te vangen, maar die was buiten zijn bereik en rolde naar de warning track, zodat Celestino het derde honk kon bereiken met een driehonkslag. Daar strandde hij, want een grounder maakte een einde aan de slagbeurt.

In de 2e2 begon Sharlon Schoop met vier wijd wijd, maar Ervin Santana schakelde de volgende drie slagmensen uit.

...Roger Bernadina opende met een homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
Even later sloegen de Dominicanen toe op Jurrjens op de 1e3 met ondermeer twee infield-hits. Otto Lopez (Single-A, Toronto Blue Jays) opende met een infield-hit voor de catcher en scoorde helemaal vanaf het eerste honk op een tweehonkslag langs de linksveld-lijn van Alfredo Marte (Mexican League). Net als Lopez raakte ook volgende slagman Carlos Peguero (Mexican League) de bal niet echt goed, maar die eindigde tussen de thuisplaat en het derde honk, resulterend in de volgende infield-hit en dat bracht Marte naar het derde honk. Het zorgde ook voor een werperswissel, want Orlando Yntema nam het over van Jurrjens. Hij begon met een strikeout, waarna hij een grounder kreeg van Charlie Valerio. Tweede honkman Calten Daal fielde de bal, leek die naar het tweede honk te gaan, maar draaide en schakelde Valerio op het eerste honk uit. Echter, Marte wist hierdoor wel het gelijkmakende punt te scoren.

In de 2e3 ging ook de Dominicaanse Republiek naar de bullpen, nadat Oranje twee honklopers kreeg. Met één uit sloeg Hendrik Clementina een honkslag en kreeg Chadwick Tromp vier wijd. Hierna volgde een werperswissel, want Henry Henry (Single-A, San Diego Padres) werd ingebracht om het op te nemen tegen Ademar Rifaela, die hem begroette met een honkslag. Clementina werd doorgestuurd, maar werd op de plaat uitgeschakeld na een uitstekende aangooi van rechtsvelder Carlos Peguero. De inning eindigde toen een line drive van Juremi Profar werd gevangen door Peguero.

De Dominicanen namen de leiding over in de 1e4, maar die slagbeurt eindigde ook met een fraaie actie. Yntema begon met vier wijd voor lead-off hitter Edwin Espinal (Double-A, Detroit Tigers), waarna hij een tweehonkslag in diep links/midveld moest incasseren van Gilberto Celestino. Espinal scooorde vanaf het eerste honk en zette de Dominicanen op een 4-3 voorsprong. Even later stal Celestino het derde honk, waarna Geraldo Perdomo (Single-A, Arizona Diamondbacks) vier wijd kreeg. De laatste bereikte vervolgens het tweede honk na een wilde worp. Met één uit dreunde Alfredo Marte de bal het midveld in en die werd daar gevangen door Roger Bernadina. Celestino vertrok vanaf het derde honk, maar een schitterende aangooi van Bernadina volgde om hem op de plaat uit te schakelen.

Het volgende verdedigende hoogtepunt kwam in de 2e4, misschien wel HET hoogtepunt. Met één uit sloeg Ray-Patrick Didder een tweehonkslag langs de rechtsveld-lijn. Hierna haalde Roger Bernadina uit en sloeg de bal diep het midveld in. Daar rende midvelder Gilberto Celestino naar achteren, sprong op, reikte met zijn handschoen en maakte een schitterende vangbal terwijl op de grond viel. Didder, die op contact was vertrokken, moest terugkeren naar het tweede honk. De inning eindigde daarna toen Henry Henry Calten Daal met drie slag uitschakelde.

...Chadwick Tromp sloeg een...
...2-run homerun voor Oranje...
(© Foto: Henk Seppen)
De Dominicanen namen meer afstand in de 1e5 in de trage wedstrijd. Carlos Peguero en Elehuris Montero (Double-A, St. Louis Cardinals) begonnen met honkslagen. Met één uit schoven ze op na een grounder, waarna beiden scoorden op een honkslag van Edwin Espinal. Dat leidde tot de volgende Oranje-werperswissel. Kevin Kelly nam het over, maar kwam eveneens in de problemen en kreeg de honken vol, nadat hij werd begroet met een honkslag van Gilberto Celestino en vier wijd gooide op Geraldo Perdomo. Het volgende punt werd hierna toegevoegd op een infield-hit van Otto Lopez. De lange inning eindigde met een 'force play-grounder' van de negende slagman in deze Dominicaanse slagbeurt. Na ruim twee uur spelen was de wedstrijd eindigde officiëel geldig.

Met de Dominicanen nu op een 7-3 voorsprong in de 2e5 werd Cristofer Ogando (Single-A, Tampa Bay Rays) hun derde werper. Hij begon met vier wijd voor lead-off hitter Yurendell De Caster, maar de volgende drie slagmensen gingen uit.

In de 1e6 kwamen de Dominicanen tot een rally van zes punten (10 slagmensen, 4 hits, 3x vier wijd) en brachten de stand vrijwel buiten bereik voor Nederland. Shairon Martis begon de inning als nieuwe werper voor Nederland, maar hij kreeg een lead-off homerun tegen van Carlos Peguero. Met één uit gooide de rechtsvelder vier wijd op Charlie Valerio en kreeg hij een ground-rule double tegen van Jeison Guzman (Single-A, Kansas City Royals). Edwin Espinal droeg daarna bij met een puntscorende honkslag en er volgde een nieuwe werperswissel. Met lopers op het eerste en derde honk nam Orsen Josephina het over. Maar de 24-jarige rechtshander, die een paar dagen geleden debuteerde in een oefenwedstrijd, kwam ook in de problemen. Hij had wat moeite met het vinden van de slagzone en kreeg de honken vol na vier wijd voor Gilberto Celestino, waarna ook een vrije loop volgde voor Geraldo Perdomo, wat een punt opleverde. Nadat de volgende slagman was uitgegaan via een pop-fly in het rechtsveld werden de honken schoon geveegd door Alfredo Marte, die volgde met een 3-run double wat de Dominicaanse voorsprong opvoerde naar 13-3. Josephina sloot af met een strikeout.

In de 2e6 maakte Oranje het verschil van tien punten ongedaan op nieuwe pitcher Samuel Adames (Rookie League, Kansas City Royals). Met één uit sloeg Sharlon Schoop een honkslag, schoof op na een honkslag van Ray-Patrick Didder en een grounder, waarna hij scoorde op een wilde worp.

De Dominicanen zorgden onmiddellijk weer voor een verschil van tien punten in de 1e7 op nieuwe pitcher Franklin Van Gurp, die eveneens een paar dagen geleden zijn debuut had gemaakt. Met twee uit kreeg de 24-jarige Van Gurp een homerun tegen van Jeison Guzman.

In de 2e7 maakte Adames met drie opeenvolgende nullen voor een einde van dit eenzijdige duel.

Voor Nederland speelden:
Roger Bernadina (CF, 1-uit-4, homerun, run, RBI), Calten Daal (2B, 1-uit-3, run, strikeout), Dwayne Kemp (PH-2B, 0-uit-1), Yurendell De Caster (1B, 0-uit-2, 4-wijd), Curt Smith (1B, 0-uit-1), Hendrik Clementina (DH, 1-uit-4, 2 strikeouts), Chadwick Tromp (C, 1-uit-3, homerun, run, 2 RBI's, 4-wijd), Ademar Rifaela (LF, 2-uit-3), Juremi Profar (3B, 0-uit-3), Sharlon Schoop (SS, 1-uit-2, run, 4-wijd), Ray-Patrick Didder (RF, 2-uit-3, double, strikeout) en pitchers Jair Jurrjens, Orlando Yntema, Kevin Kelly, Shairon Martis, Orsen Josephina en Franklin Van Gurp.Nederland - Dominicaanse Republiek 4-14 (7 inn.)
RHE
Dominicaanse Republiek0121361-14160
Nederland3000010-490
pitchers Dominicaanse Republiekinn.SOBBHRER
Ervin Santana2.122533

Henry Henry, W (1-0)1.21-2--

Cristofer Ogando111---

Samuel Adames2--211

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Jair Jurrjens2 (*)22533

Orlando Yntema, L (0-1)2.212444

Kevin Kelly0.1-12--

Shairon Martis0.1-1344

Orsen Josephina0.212122

Franklin Van Gurp1--111
(*) - Jurrjens gooide op drie slagmensen in de derde inning

Homeruns: Dominicaanse Republiek: Charlie Valerio (1)(2e,solo,0 uit,op Jurrjens), Carlos Peguero (1)(6e,solo,0 uit,op Martis), Jeison Guzman (1)(7e,solo,2 uit,op Van Gurp); Nederland: Roger Bernadina (1)(1e,solo,0 uit,op Santana), Chadwick Tromp (1)(1e,2-run,2 uit,op Santana).
Uitslagen
Programma
Umpires: HP-Ruben Enrique Ramos (Puerto Rico), 1B-Jeffrey Macias (USA),
2B-Hsu-Kuang Chu (Chinese Taipei), 3B-Ki-Joong Lee (Zuid-Korea).
Official Scorers-Juan Cubillo (Nicaragua), Gabriel Almaraz (Mexico), Andrés De León (Panama).
Technical Commissioners-Edgar Estivenson (Panama), Shari Reiniger (Canada).
Aanvangstijd-14:02 uur (lokale tijd).
Speeltijd-2:59 uur.
Locatie-Estadio de Béisbol Charros de Jalisco, Zapopan (Mexico).

Game Notes:
Game 2 Premier 12.
17e wedstrijd in de historie tegen de Dominicaanse Republiek.
11e nederlaag in de historie tegen de Dominicaanse Republiek.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonning, halfbewolkt, 23,4° C; windrichting oost;
windsnelheid 12 kmu; windkracht 1 Bft; luchtvochtigheid 59%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2019 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.