Grand Slam * Stats & News
Updated: 17 oktober 2010
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2010
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2010 by Marco Stoovelaar


Holder, Foster nieuwe coaches UVV; Catcher Samboe komt ook
English
UTRECHT - Royce Holder is de nieuwe Hoofd Coach van UVV, zo maakte de club zondagmiddag bekend. De Amerikaan zal worden geassisteerd door Cliff Foster, die Pitching Coach en Conditie-trainer wordt in het nieuwe seizoen. UVV maakte ook bekend dat Catcher Giovanni Samboe naar Utrecht komt. Vorige week ging UVV akkoord terug te keren naar de Hoofdklasse om de open plek in te nemen van Almere Magpies, dat zich terugtrok. Holder is de opvolger van Edwin van Scharenburg, die afscheid nam als coach na de aanvankelijke uitschakeling tijdens de Promotie/Degradatie Play-Off tegen Almere Magpies.


...Cliff Foster en Royce Holder - nieuwe coaches UVV...
(© Foto: UVV)
De afgelopen dagen maakte UVV al de komst bekend van Outfielder Danny Rombley (Neptunus) en Rechtshandigde Pitcher Jurjen van Zijl.

De afgelopen twee seizoen loodste Royce Holder het team van Vos Cardinals uit Oss naar twee opeenvolgende kampioenschappen. Na promotie vanuit de Derde Klasse in 2009 won Cardinals dit seizoen ook de titel in de Tweede Klasse D. Op zaterdag 2 oktober won Cardinals de beslissende wedstrijd tegen concurrent Roef! overtuigend met 11-5 om de titel te pakken en te promoveren naar de Eerste Klasse.

Voor zijn komst naar Nederland was Holder, die fulltime honkbalcoach is, in 2008 de Bench Coach van de Grand Prairie AirHogs in de independent American Association. In het daaraan voorafgaande jaar was Holder Manager van Texas Heat, die hij naar de tweede plaatst loodste in de Continental Baseball League, eveneens een independent league. Na de Hitting Coach te zijn geweest van de Bend Aviators in de independent Central League in 2005, was Holder coach van het 16-en-onder team van de Fort Worth Drillers in 2006 en was hij hetzelfde jaar coach van Americas Baseball Camp in Argyle (Texas).

Holde heeft ook een lange 12-jarige loopbaan (1981-1992) als softballer en speelde voor het 18-en-ouder team van Dallas/Fort Worth, dat driemaal kampioen van Texas werd tussen 1994 and 1999.

Royce Holder is afkomstig uit Fort Worth (Texas), waar hij studeerde op Texas Wesleyan College, waar hij ook honkbalde.


...Cliff Foster als werper voor Almere...
(© Foto: www.reni-foto.nl)
Cliff Foster, die eerder als Pitching Coach was van UVV, is geen onbekende in het Nederlandse honkbal, want hij gooide in de hoogste afdeling voor drie verschillende ploegen. De rechtshandige werper debuteerde in de Hoofdklasse in 2005 toen hij gooide voor Mr. Cocker HCAW. In zijn eerste Nederlandse seizoen gooide hij in 25 wedstrijden, was 5-1 met 10 saves en schakelde 41 slagmensen met drie slag uit in 46 1/3 inning, terwijl hij afsloot met een 2.14 ERA. In de hiernavolgende winter gooide Foster in Australië en keerde in 2006 weer terug op te spelen bij HCAW, waar hij aanvankelijk ook Pitching Coach.

Echter, na een goed eerste seizoen in Bussum kampte Foster daarna met controleproblemen en gooide 38 keer vier wijd in 30 innings, maar had ook 27 strikeouts. Hij trok zich terug als Pitching Coach om zich meer te concentreren op zijn pitching, maar in juni 2006 kwam het tot een breuk tussen HCAW en Foster (die 1-6 was met twee saves). Een jaar later gooide hij in acht Hoofdklasse-wedstrijden voor Almere Magpies, had 13 strikeouts en 22 keer vier wijd in 9 innings en was 0-2 met één save.

...Giovanni Samboe...
(© Foto: Henk Seppen)
In 2008 gooide hij zijn laatste wedstrijden in de Hoofdklasse en gooide in vier wedstrijden voor Corendon Kinheim, waarin hij dit keer 13 keer drire slag en 25 keer vier wijd gooide in 10 2/3 inning, terwijl hij afsloot met een 0-2 'record'. Als Pitching Coach is Foster bij UVV de opvolger van Patrick Leemans. Dit jaar was Foster Hoofd Coach van Gryphons, dat op de gedeelde negende plaats eindigde in de Eerste Klasse B.

Voor zijn komst naar Nederland speelde Foster verschillende seizoen professioneel. In 1992 en 1993 speelde hij in de Single-A voor de Oakland Athletics, waar hij 65 slagmensen met drie slag uitschakelde in 73 1/3 inning in zijn eerste seizoen en daarna 146 in 140 1/3 inning in het volgende en gooide totaal in 40 wedstrijden. Na nog één wedstrijd te hebben gegooid in het seizoen 1995 voor het Rookie League-team van Oakland, speelde Foster in de daaropvolgende jaren in independent leagues. In 1997 was hij 4-2 voor de Canton Crocodiles in de Frontier League, waarna hij drie seizoenen in 2002-2004 speelde voor de Amarillo Dillas, Camden Riversharks en Newark Bears in de Central League en Atlantic League, voor wie hij vooral hij reliever gooide en 11 wedstrijden won, terwijl hij 79 keer drie slag gooide.

Giovanni Samboe speelde in vier Hoofdklasse-seizoenen voor Almere Magpies. Na in de jeugd te hebben gespeeld voor UVV ging hij spelen bij Eerste Klasser Quick Amersfoort, met wie hij de Promotie-poule naar de Hoofdklasse bereikte in 2004. Met een .345 gemiddelde was hij in die poule de beste slagman van Quick, dat echter niet promoveerde. Het volgende jaar speelde Samboe voor Almere Magpies en debuteerde in de Hoofdklasse met een .289 slaggemiddelde (het tweede hoogste van het team) en scoorde 18 punten. De catcher speelde daarna ook in de hoogste afdeling voor Almere in 2006 en 2007 en sloeg respectievelijk .253 en .241, maar daarna degradeeerde de ploeg naar de Eerste Klasse. Samboe bleef spelen voor de ploeg, die vorig jaar weer naar de Hoofdklasse promoveerde. Dit seizoen sloeg hij .241, het tweede hoogste gemiddelde van de ploeg, die hij aanvoerde met 14 RBI's.

(17 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2010 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.