Ralph Milliard in coachingstaf Kinheim; Marcel Joost gestopt
English
HAARLEM -
Voormalig Major Leaguer en oud-Oranje infielder Ralph Milliard maakt volgend seizoen deel uit van de coachingstaf van Corendon Kinheim.
Langdurig speler en coach Marcel Joost is gestopt.
De ploeg, waar ook twee spelers stopten, bevestigde donderdagavond ook de komst van twee spelers, waarvan eerder al bekend was dat ze zouden komen via bekendmakingen van hun voormalige ploeg.
De twee spelers die naar Haarlem komen zijn rechtshandige werper Pim Walsma en infielder Roy Seltenrijch.
Walsma was dit seizoen 1-3 met één save in 16 wedstrijden voor L&D Amsterdam Pirates, gooide 20 2/3 inning en had elf strikeouts.
...Pim Walsma... (© Foto: Henk Seppen) |
Walsma's transfer naar Kinheim werd bekend gemaakt op 12 oktober toen Amsterdam hun transfers meldde.
Seltenrijch sloeg .346 met negen honkslagen en speelde in 12 wedstrijden dit seizoen voor DOOR Neptunus, dat zijn transfer bekend maakte op 15 oktober.
Ralph Milliard, die zijn Hoofdklasse-debuut als coach zal maken, kwam eind jaren tachtig naar Mr. Cocker HCAW van De Knickerbockers in Soest en maakte daarna zijn Hoofdklasse-debuut in het seizoen 1990 toen hij in 20 wedstrijden speelde voor de ploeg, die toen bekend stond als HCAW-Tijgers, nadat het was gefuseerd met het Amsterdamse Amstel Tijgers.
In zijn rookie-seizoen sloeg Milliard .242 (15-uit-62), scoorde 10 punten en had drie RBI's.
Hij sloeg in dat jaar ook zijn eerste Hoofdklasse-homerun en dat deed hij tegen en bij Kinheim, waar hij nu één van de coaches wordt.
Milliard sloeg zijn eerste homerun op 2 juni toen hij de eerste slagman was op nieuwe werper André Smit, die net starter Tom Nanne had vervangen in de zevende inning.
Hoewel zijn (solo-)homerun bijdroeg aan een comeback van HCAW won Kinheim het duel met 11-7.
...Ralph Milliard spelend op 1B... (© Foto: Henk Seppen) |
In de beginjaren van zijn loopbaan bij HCAW speelde Milliard meestal op het derde honk, want destijds was Clive Mendes de vaste korte stop.
Maar vanaf het begin ontwikkelde Milliard zich in een zeer getalenteerde speler met soms zeer spectaculaire verdedigende kwaliteiten, waardoor hij misschien wel de beste korte stop ooit werd.
Na .413 te hebben geslagen in 1991 was Milliard een seizoen later tweede in zijn ploeg met 44 gescoorde punten en sloeg .357 met 29 RBI's en zeven homeruns in wat op dat moment zijn laatste jaar in Bussum zou zijn.
Op 26 juli 1992 tekende Milliard een contract bij de Florida Marlins en maakte zijn profdebuut een jaar later.
In 1993 speelde Milliard in 53 wedstrijden in het Rookie League-team van de Marlins in Florida en sloot af met een .234 slaggemiddelde, 45 honkslagen, 35 punten en 25 RBI's.
Het ging daarna snel met Milliard's professionele loopbaan, want hij promoveerde jaarlijks.
In 1994 speelde hij in het Single-A team, daarna in 1995 in Double-A.
1996 was een hoogtepunt, want hij speelde niet alleen op zowel Double-A als Triple-A niveau, hij werd ook opgeroepen naar het Major League-team van de Marlins.
Op 12 mei 1996 speelde Ralph in zijn eerste Major League-wedstrijd toen hij tijdens een thuiswedstrijd tegen de Colorado Rockies in de achtste inning werd ingezet als derde honkman.
In de 2e8 kreeg Milliard vier wijd in zijn eerste Major League-slagbeurt en stond toen tegenover Curt Leskanic, die een aantal jaar eerder met een Amerikaanse ploeg (Young Pirates) deelnam aan de Amsterdam Baseball Series op het oude complex van Amsterdam Pirates.
In zijn eerste seizoen in de big league speelde Milliard in 24 wedstrijden.
In 1997 speelde Milliard wederom in Double-A en Triple-A, maar ook weer in acht wedstrijden voor de Marlins in de Major League.
Op 6 februari 1998 werd Ralph geruild naar de New York Mets, samen met werper Al Leiter.
Ook betrokken bij deze ruil was werper A.J. Burnett, die naar de Marlins kwam en tegenwoordig gooit voor de New York Yankees.
...Ralph Milliard in een karakteristieke... ...pose bij het maken van een dubbelspel... (© Foto: Henk Seppen) |
In zijn eerste seizoen in de organisatie van de New York Mets speelde Milliard in het Triple-A team, sloeg 108 honkslagen, waaronder 24 doubles en 15 homeruns, scoorde 73 punten en had 52 RBI's.
Hij speelde ook in 10 wedstrijden voor de Mets en dat zouden zijn laatste zijn in de Major League.
In totaal speelde Milliard in 42 Major League-wedstrijden, sloeg 16 honkslagen en scoorde 12 punten.
Na het seizoen 1998 speelde Milliard nog voor drie andere organisaties.
In 1999 speelde hij in slechts 32 wedstrijden voor het Double-A team van de Cincinnati Reds.
In 2000 maakte hij deel uit van de Las Vegas Stars, het Triple-A team van de San Diego Padres, waarna hij weer werd geruild, dit keer naar de Cleveland Indians, waar hij in 2001 in vijf wedstrijden speelde van het Triple-A team.
Voor Milliard eindigde zijn profloopbaan daar, want hij besloot terug te keren naar Nederland in het begin van het seizoen 2001.
Terug in Nederland voegde hij zich weer bij Mr. Cocker HCAW waar hij nog zeven volle seizoen zou gaan spelen.
Dat Milliard's loopbaan verre van over was bewees hij in de volgende seizoenen.
In 2002 was hij beste slagman van HCAW met een .338 gemiddelde en scoorde hij ook de meeste punten (35).
Hij leidde HCAW ook in gescoorde punten in 2003 (37), 2005 (25) en 2007 (26) en was wederom de beste slagman in 2007 met een gemiddelde van .281.
Milliard, die later in zijn loopbaan ook als eerste honkman speelde, nam afscheid als actief speler tijdens het seizoen 2008 na in 14 wedstrijden te hebben gespeeld, waarin hij .256 sloeg met acht punten en vier RBI's.
In elf Hoofdklasse-seizoenen speelde Milliard in 336 wedstrijden.
In 1992 debuteerde Milliard in het Nederlands Honkbal Team, maar werd daarna niet verkiesbaar vanwege zijn profstatus.
Toen het was toegestaan voor actieve of voormalige profspelers om uit te komen voor nationale ploegen maakte Milliard zijn rentree in Oranje in 1999 en nam in dat jaar deel aan de Intercontinental Cup in Sydney (Australië).
In de hiernavolgende jaren nam hij ook deel aan de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.
In 2001 en 2002 maakte Milliard deel uit van de selectie die deelnam aan een World Port Tournament en Haarlemse Honkbal Week, maar ook het Europees Kampioenschap (Bonn, Duitsland), Wereldkampioenschap (Taipei, Taiwan) en Intercontinental Cup (Havana, Cuba).
Na in 2003 voor Oranje te zijn uitgekomen speelde hij nog één jaar in Oranje in 2004 en nam toen deel aan een volgende Haarlemse Honkbal Week, maar ook de Olympische Spelen in Athene (Griekenland).
Na niet actief te zijn geweest in 2009 was Milliard dit seizoen de Hoofd Coach van het Rookie League-team van Mr. Cocker HCAW, maar kort voor het einde van het seizoen kwam het tot een breuk.
...Michiel van Kampen... (© Foto: Henk Seppen) |
Rechtshandige closer Michiel van Kampen, die ook de Pitching Coach was, nam na het seizoen afscheid als speler.
Van Kampen sloot het seizoen af met een 2-2 'record', 11 saves en een 2.19 ERA.
Het betekende de vierde keer dat de rechtshander 10 of meer saves had in één seizoen, waaronder een recordaantal van 14 in 2002.
Voor Van Kampen was 2010 zijn vijfde speler als speler van Kinheim en zijn 13e in de Hoofdklasse.
Na één seizoen te hebben gespeeld voor RCH en drie voor Amsterdam Pirates maakte Van Kampen in 1998 zijn Hoofdklasse-debuut toen hij 10 wedstrijden gooide voor Hoofddorp Pioniers.
Hij gooide vervolgens in 1999 weer voor RCH, waarna hij in 2000 in zijn eerste van vijf seizoenen gooide voor Mr. Cocker HCAW.
In dat seizoen begon hij de vaste closer te worden en verdiende ook zijn eerste vier saves.
Een prima seizoen volgde in 2001 toen hij gooide in 33 wedstrijden, had een 2-1 record en verdiende negen saves, terwijl hij 33 strikeouts had in 42 innings.
Het volgende jaar zorgde hij voor een Hoofdklasse-record met 14 save en gooide in 27 wedstrijden.
In 2005 gooide Van Kampen één seizoen voor Almere Magpies, waarna hij in 2006 de closer werd van Kinheim.
In zijn vijf seizoenen bij de Haarlemmers werd hij tweemaal landskampioen en won ook twee Europa Cup-toernooien.
Als speler van Kinheim gooide Van Kampen in 114 wedstrijden en kreeg hij precies 50 saves op zijn naam.
In totaal gooide Van Kampen in 258 Hoofdklasse-wedstrijden, waarvan 256 als reliever.
Tijdens het seizoen 1999 was hij in twee wedstrijden startende werper toen hij speelde bij RCH.
In zijn 13 Hoofdklasse-seizoenen verdiende Van Kampen 93 saves.
Na zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team in 1999 nam Van Kampen aan verschillende internationale evenementen, waaronder één Olympische Spelen (Peking 2009), twee World Baseball Classics, vier Wereldkampioenschappens, twee Intercontinental Cups, vijf Europese Kampioenschappen, vijf Haarlemse Honkbal Weken en vier World Port Tournaments.
Hij gooide zijn laatste internationalwedstrijden van de zomer tijdens het Europees Kampioenschap in Duitsland, waarin hij slechts in twee wedstrijden gooide.
...Tjerk Smeets... (© Foto: Henk Seppen) |
Tjerk Smeets speelde dit seizoen in 41 wedstrijden, sloeg 34-uit-144 en sloot af met een .236 gemiddelde, 14 runs en 20 RBI's.
Smeets, die oorspronkelijk catcher was, verdeelde dit seizoen tussen het eerste honk en designated hitter, omdat hij vanwege een beenblessure was gestopt als catcher.
Na gespeeld te hebben voor ABC en TIW-Survivors maakte Smeets in 1999 zijn Hoofdklasse-debuut als speler van Amsterdam Pirates.
Na zeven seizoenen in Amsterdam ging Smeets naar Kinheim waar hij sinds 2006 speelde.
In dat seizoen werd hij uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Hoofdklasse, sloeg .349 met 53 honkslagen, scoorde 25 runs en leidde de Hoofdklasse met 36 RBI's.
Op 16 augustus 2000 maakte Tjerk Smeets zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team, maar moest daarna drie jaar wachten voor zijn volgende interland.
Sinds 2005 werd hij een bijna vaste keuze van de nationale ploeg en nam ondermeer deel aan één Olympische Spelen (Peking 2008), één Wereldkampioenschap, één Intercontinental Cup, één Europees Kampioenschap, twee Haarlemse Honkbal Weken en één World Port Tournament.
Dit jaar werd Smeets toegevoegd aan de coachingstaf van het Nederlands Honkbal Team en werd hij op 30 september benoemd tot Hoofd Coach van RCH-Pinguïns.
Meer over de loopbaan van Smeets kan gevonden worden in het artikel over zijn benoeming tot Hoofd Coach van deze ploeg, die uitkomt in de Overgangsklasse.
OP 14 oktober werd Smeets ook aangesteld als marketing manager van de KNBSB.
...Marcel Joost (links)... ...met Bryan Engelhardt... (© Foto: Henk Seppen) |
Marcel Joost stopte na het seizoen als derde honk coach van de ploeg.
Sinds 2003 was Joost één van de coaches van Kinheim tijdens zes seizoenen.
In 2003 was hij de Bench en Hitting Coach van Louis Hofer, waarna hij een jaar later aanvankelijk de Assistent Coach was van Dave Daniels, maar zich terugtrok voor aanvang van de competitie.
In 2006 was hij de 1B Coach van Ben Thijssen, waarna hij twee jaar zijn Bench Coach was.
Toen huidige Hoofd Coach Eelco Jansen de coaching overnam in 2009 werd Joost de 3B Coach.
Als speler kan Marcel Joost terugkijken op een indrukwekkende recordzettende loopbaan.
Na zijn loopbaan te zijn begonnen bij Amsterdam Pirates debuteerde hij in 1979 in de Hoofdklasse als speler van Haarlem Nicols.
Na 10 jaar te hebben gespeeld voor de Haarlemmers stopte Joost en speelde niet in 1989.
Na afwezigheid van één jaar keerde Joost terug als actief speler in 1990 en speelde vervolgens nog 13 seizoenen.
Van 1990-1992 speelde hij eerst nog drie seizoenen voor Haarlem Nicols, waarna hij in 1993 voor het eerst uitkwam voor Kinheim, waar hij de volgende 10 seizoenen zou spelen.
Toen hij slechts .205 sloeg in het seizoen 2002 met 30 honkslagen in 44 wedstrijden, zette Joost aan het einde van het seizoen een definitief punt achter zijn loopbaan en werd één van de coaches.
In 1999 werd Joost de eerste speler in de Nederlandse honkbalgeschiedenis die zijn 1000e honkslag sloeg in de Hoofdklasse.
Joost, die beste slagman was in 1982 en 1994 en MVP in 1982, speelde totaal in 23 seizoenen in de Hoofdklasse.
In zijn lange loopbaan werd Joost recordhouder met 859 gespeelde wedstrijden, 757 gescoorde punten, 777 binnengeslagen punten, 1166 honkslagen en 148 homeruns, records die nog altijd overeind staan.
Na zijn debuut in het Nederlands Honkbal Team in 1980 zou Marcel Joost recordinternational gaan worden met 163 wedstrijd, maar dat werd een paar jaar geleden gebroken voor Dirk van 't Klooster, die op zijn beurt inmiddels is gepasseerd door de huidige recordinternational Raily Legito.
Joost sloot zijn internationale loopbaan af tijdens het Europees Kampioenschap in 2001 in Duitsland.
Onder zijn vele internationale toernooien zijn twee Olympische Spelen (1988 Seoel, Zuid-Korea, 1996 Atlanta, USA), zes Wereldkampioenschapppen en zes Europese Kampioenschappen.
...Eelco Jansen... (© Foto: Henk Seppen) |
Volgend seizoen keert Eelco Jansen terug voor zijn derde seizoen als Hoofd Coach van Kinheim, terwijl Hans Lemmink terugkeert voor zijn tweede seizoen.
Dit seizoen was Lemmink de 1B Coach en stond Marcel Joost bij het derde honk.
Hoe de rolverdeling tussen Lemmink en Milliard volgend seizoen zal worden is nog niet beslist.
Eelco Jansen: ,,Met uitzondering van de twee spelers die zijn gestopt blijft de ploeg intact en dat is natuurlijk een lekker gevoel.
Uiteraard zullen we kennis en invloed van Marcel Joost volgend seizoen missen, maar we respecteren zijn beslissing.
Ja, hij zal worden gemist, maar ik ben erg blij met de komst van Ralph Milliard.
Hij neemt veel ervaring mee en kan onze spelers veel leren.''
In het off-season en ook tijdens de competitie van volgend jaar zal Jansen nauw samenwerken met Wilfred Jelsma, de Hoofd Coach van het Rookie League van Kinheim, met wie hij overleg zal blijven houden over de ontwikkelingen van de spelers van zijn ploeg.
Jansen: ,,In de komende maanden, maar ook tijdens het seizoen, zullen we een aantal van deze getalenteerde spelers uit het Rookie-team bij onze ploeg halen, het zijn zeer enthousiaste spelers.
Ze krijgen de kans deel te nemen aan de trainingen, zullen tijdens wedstrijden bij de ploeg zijn en krijgen de kans wat te spelen om Hoofdklasse-ervaring op te doen.''
(28 oktober)
|