Grand Slam * Stats & News
Updated: 31 oktober 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Comeback-winst Royals; één zege af van World Series-titel!
English
QUEENS, New York City, New York ( USA) - De Kansas City Royals zijn één overwinning af van de World Series-titel. Zaterdagavond (31 oktober) stonden de Royals vanaf de derde inning achter, maar scoorden drie maal in de achtste om met 5-3 te winnen in Game Four tegen de New York Mets.

De Royals wonnen voor het laatst de World Series in 1985. De Mets wonnen voor het laatst de World Series in 1986. In 1986 waren het de Boston Red Sox, die de eerste twee wedstrijden wonnen tegen de Mets. Dat deden ze met een verschil van één punt en zes punten, net zoals de Royals dat dit jaar deden. Destijds wonnen de Mets Game 3 met een verschil van zes punten, net zoals ze dit jaar deden! Maar in 1986 wonnen de Mets Game 4 om de Series in balans te brengen, stonden daarna achter na vijf wedstrijden, maar wonnen de laatste twee om de titel te pakken.

'For the record', vanavond was de vierde World Series-wedstrijd in de historie die werd gespeeld op Halloween. De andere werden gespeeld in 2001, 2009 en 2010.

Game Five wordt zondag in New York gespeeld.

Op dinsdag openden de Royals de World Series met een 5-4 winst in een 14-inning thriller die meer dan vijf uur duurde.
Op woensdag namen de Royals een 2-0 voorsprong door met 7-1 t winnen.
OP vrijdag halveerden de Mets de Royals-voorsprong door op eigen veld in New York met 9-3 te winnen.
Verslag Game One
Verslag Game Two
Verslag Game ThreeDe startende werpers vanavond waren linkshander Steven Matz voor de Mets en rechtshander Chris Young voor de Royals.

De 24-jarige Steven Matz was 4-0 dit seizoen met een 2.27 ERA. De rookie gooide in slechts zes wedstrijden dit seizoen. Hij gooide nooit eerder tegen de Royals. Voor vanavond was hij 2-0 op eigen veld in de competitie. Matz was de startende en verliezende werper in Game 4 van de NLDS tegen de Los Angeles Dodgers. Hij startte daarna Game 4 van de NLCS tegen de Chicago Cubs, maar had toen een 'no-decision'.

De 36-jarige Chris Young was dit seizoen 11-6 met een 3.06 ERA. In zijn loopbaan is Young 0-1 tegen de Mets. Young gooide zelf voor de Mets in 2011 en 2012. Tijdens de ALDS tegen Houston Astros gooide hij in relief in Game One na een regen-onderbreking van 49 minuten en nam het toen over van starter (en verliezer) Yordano Ventura. In de ALCS vs. Toronto Blue Jays startte Young Game Four en had een 'no-decision'. In Game One van de World Series nam Young het werpen over in de 12e inning van de 14-inning marathon en was toen de winnende werper.Vrijdag halveerden de Mets de Royals-voorsprong door met 9-3 te winnen. De negen punten waren het tweede hoogste aantal in de clubhistorie in een World Series-wedstrijd sinds er tien werden gescoord in Game 2 van de 1973 World Series tegen de Oakland Athletics.

Vanavond bleven de eerste twee innings puntloos.

In de eerste helft van de eerste inning maakten de Mets een zeldzaam dubbelspel. Alcides Escobar opende met een honkslag (opnieuw). Even later vertrok hij om het tweede honk te stelen, terwijl Ben Zobrist drie slag kreeg. Maar Zobrist stapte vervolgens voor catcher Travis d'Arnaud toen die de aangooi naar het tweede honk maakte. Home Plate Jim Wolf reageerde gelijk en gaf Escobar uit vanwege hinderen-slagman. Een vangbal sloot de inning af op starter Steven Matz.

Nadat Matz drie nullen op rij had gekregen in de eerste helft van de derde inning werd hij gesteund met twee runs in de thuishelft. De Mets werd op rij uitgeschakeld in de eerste en tweede inning, maar sloegen toe in de derde slagbeurt. Michael Conforto begon eerst met een homerun om de score te openen. Hierna sloeg Wilmer Flores een honkslag en schoof daarna op na een wilde worp. Hij bereikte het derde honk na een opofferingsstootslag van Steve Matz en scoorde vervolgens op een opofferingsslag van Curtis Granderson. Flores leek te vroeg te vertrekken vanaf het derde honk, voordat de bal was gevangen. Een appèl volgde, maar beslist werd dat Flores op tijd was vertrokken. Dat resulteerde in een challenge, maar de call bleef staan en dus scoorde Flores en zette de Mets op een 2-0 voorsprong.

In de eerste helft van de vijfde inning kwam Matz in de problemen. Met één uit kreeg de linkshander een tweehonkslag tegen van Salvador Pérez. Hij sloeg de bal richting midvelder Yoenis Cespedes, die reikend een poging deed de bal te vangen. Nadat de bal de grond had geraakt sprong die het linksveld in na geraakt te zijn door een been van Cespedes. Even later scoorde Pérez het eerste punt voor de Royals toen Alex Gordon een honkslag. Na een vangbal sloeg pinch-hitter Kendrys Morales een honkslag, maar de inning eindigde daarna na een nieuwe vangbal.

In de 2e5 nam Danny Duffy de pitching over bij de Royals. Hij moest het opnemen tegen rookie Michael Conforto, die opnieuw een homerun sloeg! De 22-jarige Conforto maakte pas vorig jaar zijn profdebuut! Hij werd in 2014 door de Mets gedraft, tekende een contract in juli en speelde vervolgens in het Single-A Short Season-team van de Mets. Dit jaar begon hij in Single-A Advanced, promoveerde naar Double-A en maakte zijn Major League-debuut op 24 juli. Hij speelde uiteindelijk in 56 wedstrijden voor de Mets en sloeg .270. In 2012 en 2013 speelde Conforto voor de Nationale (College) Ploeg van de USA. En met dat team nam hij in 2012 deel aan de Haarlemse Honkbal Week. In het team in Haarlem speelden toen ook Chicago Cubs-rookie Kris Bryant en Cincinnati Reds-rookie Michael Lorenzen.

In de 1e6 brachten de Royals de achterstand weer terug tot slechts één punt. Ben Zobrist opende met een tweehonkslag, waarna hij scoorde op een honkslag van Lorenzo Cain. Hierna nam Jon Niese de pitching over van Matz. Cain stal het tweede honk, maar Niese schakelde de volgende twee slagmensen uit. Niese werd vervolgens opgevolgd door veteraan Bartolo Colón, die een met een mislukte pick-off op het tweede honk Cain in staat stelde het derde honk te bereiken. Maar hij strandde daar, want Colón sloot de inning af met drie slag voor Salvador Pérez.

In de 1e7 kreeg nieuwe Mets-pitcher Addison Reed drie nullen op rij. De eerste twee slagmensen sloegen wel een line drive, maar die werden gevangen, waarna een strikeout de slagbeurt afsloot.

Maar in de achtste inning draaiden de Royals het duel om in hun voordeel. Met één uit gooide reliever Tyler Clippard vier wijd op Ben Zobrist en Lorenzo Cain. Hierna nam closer Jeurys Familia het over van Clippard. Maar toen maakte tweede honkman Daniel Murphy een fout op een klap van Eric Hosmer en dat stelde Zobrist in staat de gelijkmaker te scoren. De Royals namen daarna een 4-3 voorsprong toen Mike Moustakas volgde met een honkslag. Een volgend punt werd hierna gescoord toen ook Salvador Pérez een honkslag sloeg, zijn derde van de wedstrijd. Een fraai dubbelspel sloot de inning af, maar de Royals stonden nu met 5-3 voor.

Royals-closer Wade Davis kreeg hierna drie nullen op rij in de tweede helft van de achtste inning. Hij begon ook de negende met een nul, maar kreeg toen een honkslag tegen van Daniel Murphy. Yoenis Cespedes volgde eveneens met een honkslag en bracht lopers op het eerste en tweede honk. Lucas Duda sloeg hierna een line drive naar derde honkman Mike Moustakas. Die kon een dubbelspel completeren, omdat Cespedes van het eerste honk was vertrokken terwijl het tweede honk bezet was en keerde te laat terug op het eerste honk.

En zo eindigde de wedstrijd met een dubbelspel en zijn de Royals één overwinning af van het kampioenschap!

(31 oktober)
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.