Grand Slam * Stats & News
Updated: 8 oktober 2018
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2018
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2018 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Storks wint en blijft in Hoofdklasse
English

DEN HAAG - Silicon Storks hield zondag (7 oktober) een minimale voorsprong vast en won met 3-2 van Kinheim in Game 4 van de best-of-five Promotion/Relegation Series. Met de winst won Storks de Series met 3-1 om zich te handhaven in de Hoofdklasse.

Dit jaar speelde Storks in hun eerste seizoen op het hoogste niveau sinds 1979, maar eindigde in de reguliere competitie op de laatste plaats. In de daarnavolgende Degradatiepoule werd Storks ook laatste en moest zodoende spelen in de Promotie/Degradatie Series. In die reeks stond Storks tegenover Kinheim, dat zich plaatste door kampioen te worden van de Overgangsklasse.

Een week geleden opende Storks de Series met een 5-1 winst en brak toen een 1-1 stand met een 4-run rally in de achtste inning. De volgende dag werd de tweede wedstrijd na 12 complete innings wegens duisternis gestaakt met de stand op 2-2. Dat duel werd zaterdagochtend om 11 uur in de ochtend en er waren nog eens zeven innings nodig om tot een winnaar te komen. Het was Kinheim dat met 3-2 won in de 19e inning van wat een recordbrekende wedstrijd was. Hiermee dwong de Haarlemse ploeg een vierde wedstrijd af. Zaterdagmiddag werd de vastgestelde derde wedstrijd gespeeld. In dat duel kwam Storks tot een 3-0 shutout tegen Kinheim om een 2-1 voorsprong te nemen in de best-of-five.

(7 oktober)

Uitslagen
Compleet Speelschema

Verslagen van vorige wedstrijden:
Game 1: Storks beslist opener vs. Kinheim in 8e inning. (29 september)
Game 2: Tweede duel Storks vs. Kinheim gestaakt door duisternis. (30 september)
Game 2 & 3: Kinheim wint record-wedstrijd, maar Storks neemt leiding. (6 oktober)
De wedstrijd van vandaag was opnieuw een aantrekkelijk duel tussen Storks en Kinheim, net zoals de voorgaande drie confrontaties. De spanning steeg weer tegen het einde toen Kinheim de kans kreeg om niet alleen een 3-1 achterstand ongedaan te maken, maar ook de wedstrijd hun kant op te draaien. Maar uiteindelijk wist Storks een minimale voorsprong vast te houden en won om zich te handhaven in de Hoofdklasse. Zodoende zal Kinheim volgend jaar weer uitkomen in de Overgangsklasse.

Storks-starter Nick Winkel had een prima optreden voor de Haagse ploeg. De rechtshander stond slechts één honkslag toe in zes inning en hield Kinheim in deze slagbeurten puntloos. In de eerste helft van de eerste inning kreeg Winkel een infield-hit tegen van Bram Blokker met één uit, maar die werd gedwongen uitgeschakeld. Kinheim sloeg hun volgende honkslag daarna pas in de achtste inning!

Hierna schakelde Winkel 17 van de volgende 19 slagmensen die hij tegenover zich kreeg uit. Met twee uit in de derde inning gooide hij vier wijd op Thomas Bos, die het tweede honk stal, maar achterbleef. Met een 1-0 voorsprong zag Winkel hoe Kinheim voor het eerst het derde honk bereikte in de zesde, maar voorkwam een tegenpunt.

Veteraan-rechtshander Al Morales Gomes maakte zijn eerste start in deze Series voor Kinheim. Storks kreeg vanaf het begin een aantal scoringskansen, maar Morales hield zijn tegenstander puntloos in de eerste vier innings.

In de tweede helft van de eerste inning opende Quinlan de Windt met een honkslag, waarna Jurriaan Dijk vier wijd kreeg. Een dubbelspel volgde waardoor De Windt het derde honk bereikte, maar daar strandde hij.

Storks kreeg weer een loper in scoringspositie in de tweede inning. Morales raakte lead-off hitter Runai Coran met een worp, maar die ging gedwongen uit. Met twee uit werd ook Eduardo Guerra geraakt door een worp, waarna Morales afsloot met een strikeout.

In de derde inning raakte Morales nog een slagman met een worp, maar die strandde op het eerste honk.

Storks opende de score in de 2e5. Eduardo Guerra begon met een honkslag en kwam in scoringspositie na een wilde worp met één uit. Storks kreeg lopers 'op de hoeken' toen ook Quinlan de Windt een honkslag sloeg. Even later scoorde Guerra op een opofferingsslag van Jurriaan Dijk.

Kinheim kwam dicht bij de gelijkmaker in de 1e6. Met twee uit bereikte Bram Blokker het derde honk op twee fouten, maar hij bleef achter toen een stootslag van volgende slagman Wesley van Hemert eindigde in een groundout.

Storks verdubbelde de voorsprong in hun zesde beurt. Met één uit kreeg Runai Coran vier wijd en die kon opschuiven naar het derde honk toen een pick-off van Morales eindigde in een foute aangooi. Om een gedwongen loop te creëren kreeg Tijani Dunlop hierna opzettelijk vier wijd. De gedwongen nul kwam inderdaad, want Dunlop werd uitgeschakeld op het tweede honk op een grounder van Tyron de Windt, maar dat stelde ook Coran in de gelegenheid tot scoren te komen.

Kinheim halveerde de achterstand in de zevende inning. Nick Winkel gooide vier wijd op Sven van de Sanden en Marcel Tolenaars, waarna Hoofd Coach Youri Visser naar de heuvel kwam. Een werperswissel volgde, want Gijs Timmer nam het over. Hij zag de twee lopers opschuiven na een opofferingsstootslag van Jenk Lemmink. Hierna sloeg Cris Herkemij een opofferingsslag en dat bracht Van de Sanden over de plaat, maar Timmer sloot daarna af met een strikeout.

...Quinlan de Windt was de beste slagman voor Storks...
(© Foto: Henk Seppen)
In de 2e7 voegde Storks een 'insurance run' toe. Met één uit sloeg Quinlan de Windt een tweehonkslag. De Windt sloeg vandaag 3-uit-4. Hij sloeg 4-uit-8 in Game 2 en 3-uit-3 in Game 3. De catcher/infielder had een productieve Series, want hij voerde Storks aan met een .688 slaggemiddelde. De Windt leidde de ploeg in verschillende categoriën, waaronder gescoorde punten (3), honkslagen (11), tweehonkslagen (4), binnengeslagen punten (3), slugginggemiddelde (.938) en on-base percentage (.706). Als er een Meest Waardevolle Speler zou zijn gekozen in deze Series was dat zeker De Windt geweest.

Met De Windt op het tweede honk en het eerste honk open kreeg Jurriaan Dijk opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop-situatie te creëren. Al Morales Gomes volgde met een strikeout, maar hierna scoorde De Windt toen pinch-hitter Kris Morris via een foute aangooi op het honk kwam. Dat zorgde ook voor een werperswissel. Rick Timmermans nam het over en hij kreeg inderdaad een 'force play-grounder', maar Storks stond nu met 3-1 voor.

In de 2e8 probeerde Storks nog een punt toe te voegen. Met één uit sloeg Tyron de Windt een tweehonkslag, maar hij probeerde er een driehonkslag van te maken en werd op het derde honk uitgeschakeld.

Kinheim kreeg daarna de kans de wedstrijd hun kant op te draaien in de 1e9. Met één uit sloeg Sven van de Sanden een tweehonkslag en kwam Marcel Tolenaars op het honk met een infield-hit. Met lopers 'op de hoeken' werd Mart Wedman ingezet als pinch-runner op het eerste honk en werd closer Jurrian Koks ingebracht om de pitching over te nemen. De veteraan-rechtshander gooide zaterdag 5 1/3 inning in de 19-inning marathon. Koks werd begroet met een puntscorende honkslag van Jenk Lemmink. Dat bracht de achterstand terug naar 3-2, terwijl Kinheim nog altijd lopers op het eerste en tweede honk had staan met slechts één uit. Terwijl de spanning steeg was de wedstrijd duidelijk 'on the line' en kreeg Kinheim de kans een vijfde en beslissende wedstrijd af te dwingen. Maar dat gebeurde niet. Volgende slagman Cris Herkemij sloeg een grounder richting tweede honkman Giovanny Perez. Die was in de achtste inning in de wedstrijd gekomen en maakte zijn eerste optreden van de Series. Perez startte een 'game-ending double play' en zodoende verliet Storks het veld als overwinnaar en zal in 2019 weer uitkomen in de Hoofdklasse.Silicon Storks - Kinheim 3-2
RHE
Kinheim000000101-252
Silicon Storks00001110X-362
pitchers Kinheiminn.SOBBHRER
Al Morales Gomes, L (0-1)6.274431

Rick Timmermans1.11-2--

pitchers Storksinn.SOBBHRER
Nick Winkel, W (1-0)6 (*)43111

Gijs Timmer, H (2)2.11-311

Jurrian Koks, SV (1)0.2--1--
(*) - Winkel gooide op twee slagmensen in de 7e inning
Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires:
HP-Peter de Haan, 1B-Mario Blaauw, 3B-Yme van der Lugt.
Official Scorer-Brigitta Zaal.
Play-by-Play Scorer-Harumi Ueda.
Technical Commissioner-Henk van der Linde.
Public Address Announcer-José Moreno Sr.
Scoreboard Operator-.
Aanvangstijd-14:30 uur.
Speeltijd-2:54 uur.
Locatie-Sportpark 'Kijkduin', Den Haag.

Game Notes:
Game 4, best-of-five Promotie/Degradatie Series, Storks wint, 3-1.
Storks handhaaft zich in de Hoofdklasse.
Kinheim speelt in 2019 in de Overgangsklasse.
Weersomstandigheden bij aanvang: Bewolkt, 15° C; windrichting noordoost;
windsnelheid 14 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 56%.
Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2018 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.