Grand Slam * Stats & News
Updated: 2 mei 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar)

Quick Amersfoort slaat in negende inning toe voor eerste seizoenwinst
English

AMERSFOORT - Quick Amersfoort stond met 4-1 achter, maar scoorde vier punten in de tweede helft van de negende inning om op zondag (2 mei) met 5-4 te winnen van DSS/Kinheim en de eerste zege van het seizoen binnen te halen.

De openingswedstrijd van deze 3-game reeks verregende op donderdagavond in Amersfoort, maar werd vrijdagavond ingehaald. DSS/Kinheim opende het nieuwe seizoen toen met een 9-4 overwinning.

Op zaterdag won DSS/Kinheim ook de tweede wedstrijd en de ploeg kwam wederom tot een overtuigende winst, want dit keer werd gewonnen met 17-4 in 6½ inning.

Vandaag kwam DSS/Kinheim laat tot scoren. Met een 1-0 achterstand scoorde de ploeg tweemaal in de zevende en negende inning om een 4-1 voorsprong te nemen, maar Quick reageerde met een productieve negende slagbeurt.

In plaats van het nieuwe seizoen te openen met een ceremoniële eerste bal was er een moment van stilte ter nagedachtenis aan vijf Quick Amersfoort-persoonlijkheden, die in het 'off-season' zijn overleden, namelijk Stanley Engelhardt (68 jaar, op 13 november 13), Emerito 'Boy' Janzen (78, 15 november), Etienne Artsen (72, 16 december), Bill Froberg (63, 19 december) en Wim Hülsenbeck (80, 12 januari).

Stanley Engelhardt, de vader van spelers Bryan Engelhardt en Rachid Engelhardt, was de 1B Coach van de ploeg, maar was vorig seizoen vanwege ziekte niet in uniform. Boy Janzen was nauw betrokken bij de jeugd-afdeling. Etienne Artsen speelde voor Quick in de jaren zeventig en tachtig. Bill Froberg was de Hoofd Coach van de ploeg in 1993-1996. Wim Hülsenbeck was vele jaren vertegenwoordiger van voormalig hoofdsponsor Smit & Dorlas in de jaren zeventig en tachtig, maar ook een trouwe toeschouwer. Ook geëerd werd Hoofdklasse-umpire Antoine Loock, die op 22 maart op 46-jarige leeftijd overleed.

(2 mei)Quick Amersfoort opende de score in de derde inning, maar werd daarna puntloos gehouden tot aan de negende inning. Op dat moment keek de ploeg tegen een 4-1 achterstand en kwam tot een rally vier punten om het veld als overwinnaar te kunnen verlaten.

Tom Stuifbergen startte voor DSS/Kinheim en domineerde in innings. De rechtshander maakte vandaag zijn rentree in de Hoofdklasse na vorig jaar te hebben gespeeld voor Onze Gezellen in de Overgangsklasse. Stuifbergen gooide voor het laatst in de Hoofdklasse in 2019 toen in 16 wedstrijden in relief gooide voor L&D Amsterdam Pirates. Hij maakte zijn laatste Hoofdklasse-start op 19 mei 2018 toen hij uitkwam voor DSS. In zijn eerste start van het seizoen gooide Stuifbergen vandaag het hele duel voor DSS/Kinheim. Hij gooide zijn laatste complete wedstrijd bijna zes jaar geleden. Dat was op 30 april 2015 toen hij acht innings voor Kinheim gooide en de verliezende werper was in een 2-0 nederlaag tegen Amsterdam Pirates.

In de eerste acht innings kreeg Quick Amersfoort slechts vier honklopers op Stuifbergen, maar nam wel een 1-0 voorsprong. Stuifbergen schakelde de eerste zeven slagmensen op rij uit, waarna hij een one-out single tegen kreeg van Kai Berkel in de derde inning. Stuifbergen volgde met een strikeout, maar moest daarna een 2-out triple incasseren van Emeron Lourens. Die strandde op het derde honk en was de laatste loper die in scoringspositie kwam tot aan de negende inning. Na de driehonkslag schakelde Stuifbergen weer de volgende twaalf slagmensen op rij uit. Hij kreeg daarna een 2-out single tegen van Amar van Zwieten in de zevende, maar die ging gedwongen uit.

DSS/Kinheim kreeg verschillende scoringskansen vanaf de tweede inning, maar werd in hun eerste zes slagbeurten puntloos gehouden.

In de 1e2 kreeg de Haarlemse ploeg de honken vol op starter Stijn Bruins Slot. Hij kreeg een lead-off single tegen van Seb Visser en volgde met vier wijd voor Milan Lammerts. Met één uit kwamen de honken vol toen Nick Hofer werd geraakt door een worp. Maar de drie lopers bleven achter, want er volgden twee vangballen.

In de derde inning sloeg Jochem Koedijk een tweehonkslag met één uit en schoof op na een honkslag van Jason Jakobus. Koedijk strandde op het derde honk, Jakobus ging uit bij stelen.

DSS/Kinheim kwam ook in scoringspositie in de volgende twee slagbeurten. Met één uit in de vierde werd Marcel Tolenaars geraakt door een worp, waarna Nick Hofer en Wesley van Hemert na het slaan van honkslagen voor volle honken zorgden, maar een dubbelspel eindigde de slagbeurt. In de vijfde begon Thomas Bos met vier wijd, maar werd op het eerste honk uitgeschakeld in een dubbelspel nadat volgende slagman Jochem Koedijk was uitgevangen in het midveld. Hierna sloeg Jason Jakobus een ground-rule double, maar bleef achter op het tweede honk.

En zo stond Quick Amersfoort nog altijd met slechts 1-0 voor toen de 1e7 begon.

In die slagbeurt draaide het duel om in het voordeel van DSS/Kinheim. De ploeg nam de leiding door tweemaal te scoren met twee uit op reliever Maverich Lourens, die de Quick-pitching had overgenomen met een 1-0 voorsprong in de zesde en toen drie slagmensen op rij uitschakelde. In de zevende kreeg hij een lead-off single tegen van Wesley van Hemert, die het tweede honk kreeg na schijn en opschoof naar het derde honk na een stootslag-honkslag van Bram Blokker. De honken raakten vol toen Thomas Bos vier wijd kreeg. Een binnenhoog zorgde voor de eerste nul, waarna Van Hemert gedwongen uitging op de plaat na een grounder van Jason Jakobus. DSS/Kinheim nam vervolgend een 2-1 voorsprong toen volgende slagman Seb Visser een honkslag sloeg.

De Zweedse rechtshander Jakob Syrén nam de pitching bij Quick Amerfoort over in de 1e8. Ook hij maakte zijn rentree in de Hoofdklasse. Syrén gooide in de Hoofdklasse in 2018 toen hij uitkwam voor Twins Oosterhout. Hierna gooide hij voor Solingen Alligators in Duitsland in 2019. Vorig jaar speelde hij in de Zweedse competitie voor Rättvik Butchers.

Syrén kreeg drie nullen op rij in de achtste, maar moest nog twee punten toestaan in de negende, die ook dit keer met twee uit werden gescoord. Jochem Koedijk sloeg toen een honkslag en scoorde op een hiernavolgende driehonkslag van Jason Jakobus. Die zou het volgende punt gaan scoren op een honkslag van Seb Visser, die een productieve openingsreeks had en de competitie aanvoert met elf binnengeslagen punten. Visser keerde ook terug in de Hoofdklasse, want hij speelde vorig jaar in de Overgangsklasse voor Onze Gezellen na in 2019 te hebben gespeeld voor HCAW.

En zo, met een 4-1 voorsprong, keerde werper Tom Stuifbergen terug op de heuvel voor DSS/Kinheim in de 2e9 en was drie nullen af van de winst. De rechtshander begon met een strikeout, maar kreeg daarna de honken vol toen hij vier wijd gooide op Rachid Engelhardt en honkslagen tegen kreeg van Taylor Clemensia en Rowan van Hoek. Een punt werd gescoord toen ook Amar van Zwieten een honkslag sloeg. Quick scoorde een volgend punt op een grounder van pinch-hitter Brandon Rijnbergen wat de achterstand terugbracht naar 4-3. Met twee uit maakte Arthur Lugtmeijer goed contact en sloeg de bal het linksveld in voor een walk-off single, want pinch-runner Jordy Burger (die liep voor Van Hoek) en Van Zwieten wisten beiden tot scoren te komen en bezorgden Quick Amersfoort een 'come-from-behind, walk-off victory'.


Quick Amersfoort - DSS/Kinheim 5-4
123456789RHE
DSS/Kinheim000000202-4120
Quick Amersfoort001000004-571
(twee uit toen het winnende punt werd gescoord in de 2e9)
pitcher DSS/Kinheiminn.SOBBHRER
Tom Stuifbergen, L (0-1)8.2101755

pitchers Quick Amersfoortinn.SOBBHRER
Stijn Bruins Slot5126--

Maverich Lourens, BS (1)211322

Jakob Syrén, W (1-0)22-322

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Rudsel Schoobaar, 1B-Peter de Haan, 3B-Jos van Eijsden.
Official Scorer-Suus Tanke.
Play-by-Play Scorer-Linda Steijger.
Technical Commissioner-Jan Kuipers.
Public Address Announcer-Hans Bakker.
Scoreboard Operator-Bianca Vrolijk.
Aanvangstijd-14:02 uur.
Speeltijd-2:13 uur.
Locatie-XL Lease Park 'Dorrestein', Amersfoort.

Game Notes:
Opening Weekend Seizoen 2021.
Voor aanvang van de wedstrijd was er een moment stilte ter nagedachtenis aan vijf Quick Amersfoort-persoonlijkheden die in het 'off-season' zijn overleden, namelijk Stanley Engelhardt, Emerito 'Boy' Janzen, Etienne Artsen, Bill Froberg en Wim Hülsenbeck en ook voor Hoofdklasse-umpire Antoine Loock, die in maart overleed.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Bewolkt, 9° C; windrichting noordwest; windsnelheid 19 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 54%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.