Grand Slam * Stats & News
Updated: 15 oktober 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Henk Seppen & Robert Bos)

Game 3 Holland Series: Neptunus boekt 1-hit shutout vs. Amsterdam Pirates in pitching-duel
English

ROTTERDAM - Met een 'one-hit', 2-0 shutout-overwinning op zaterdag (9 oktober) boekte Curaçao Neptunus hun eerste overwinning in de best-of-seven Holland Series tegen titelverdediger L&D Amsterdam Pirates. Met de wist maakte Neptunus ook een einde aan een 8-game losing streak in Holland Series-wedstrijden tegen Pirates.

Amsterdam Pirates opende de Kampioensfinale zelf met een 2-0 shutout-winst een week geleden op een regenachtige zaterdag 2 oktober. Afgelopen donderdagavond (7 oktober) won Pirates ook de tweede wedstrijd, dit keer met een 3-1 stand.

Game 4 wordt op zondag in Amsterdam gespeeld. Game 4 volgt hierna komende donderdagavond (14 oktober) in Rotterdam. Indien nodig worden daarna de zesde en zevende wedstrijd in het volgende weekeinde gespeeld.

Sinds 2019 won Amsterdam Pirates acht opeenvolgende Holland Series-wedstrijden tegen Neptunus. De ploeg verloor toen aanvankelijk de eerste drie wedstrijden van de Finale, maar won de volgende vier. Vorig jaar won Pirates ook de eerste twee wedstrijden van de Series, die toen na twee wedstrijden abrupt werd afgebroken vanwege strengere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus (COVID-19), wat ook een einde maakte aan het gehele honkbal- en softbal-seizoen. Dit jaar won Pirates eveneens de eerste twee wedstrijden. De acht overwinningen op rij van Amsterdam Pirates in opeenvolgende Holland Series (2019, 2020, 2021) zijn een record. Het vorige record was zeven, wat in handen was van Neptunus.

Vandaag was een werpersduel tussen Kevin Kelly en Shairon Martis. Kelly was de startende werper en gooide het hele duel voor Neptunus, terwijl Martis zijn tweede complete wedstrijd gooide voor Pirates. Voor Kelly was dit zijn eerste start sinds 2017 en de rechtshander stond slechts één honkslag toe aan de krachtige slagploeg van de Amsterdammers. Hiermee gooide Kelly de tweede complete game, 9-inning, one hitter in de Holland Series-historie. De eerste werd gegooid door zijn Neptunus-teamgenoot Diegomar Markwell, die een one-hitter gooide voor Neptunus op 19 september 2010 in Game 6, eveneens tegen Pirates. Neptunus won dat duel met 5-2.

Kelly gooide de negende complete game 9-inning shutout in de Holland Series, wat de tweede was in deze Finale. In de opener gooide Shairon Martis een 9-inning, 2-0 shutout. Het is de eerste keer dat er twee complete game 9-inning shutouts zijn gegooid in dezelfde Holland Series.

Er zijn nu vier complete wedstrijden gegooid in deze Holland Series (drie door Pirates). De laatste keer dat er zoveel waren was in 1992 toen er vijf complete wedstrijden werden gegooid in de Series tussen ADO en Kinheim. Het record is acht en dat werd gerealiseerd in de 1989 Series tussen Haarlem Nicols en Neptunus. Er waren ook vijf complete wedstrijden in de eerste Holland Series in 1987 tussen Amsterdam Pirates en Neptunus.

De laatste keer dat twee werpers een complete game gooiden in dezelfde wedstrijd was op 5 oktober 1996 toen Kinheim met 1-0 won van HCAW. Tom Nanne gooide toen negen innings voor Kinheim en Patrick acht voor HCAW.

Zoals gezegd gooide Shairon Martis zijn tweede complete wedstrijd voor Pirates. Zodoende had Pirates een werper die een compleet duel gooide in elk van de eerste drie wedstrijden. De enige andere keer dat een werper een heel duel gooide in de eerste drie wedstrijden was tijdens de eerste Series in 1989, maar dat waren er twee van 9 innings en één van 8 innings. Harry Koster gooide toen de eerste twee 9-inning wedstrijden voor Neptunus, waarna Wim Martinus acht innings gooide in de derde wedstrijd in wat toen een best-of-three was tegen Amsterdam Pirates. Koster won het eerste duel, maar verloor de tweede wedstrijd, waarna ook Martinus te kort kwam in de derde ontmoeting. In die Series gooide Didi Gregorius een complete wedstrijd voor Pirates in Game 2, waarna Rikkert Faneyte de derde wedstrijd gooide op weg naar de titel.

Er is slechts één ander moment waarin er drie opeenvolgende complete 9-inning wedstrijden werden gegooid door één team. Dat was in 1989 toen Haitze de Vries, Ron Giroldi en Craig McGinnis dat presteerden in Game 5, 6 en 7 tegen Neptunus. Haarlem Nicols won toen wat de eerste best-of-seven series was. Het volgende jaar wijzigde de opzet naar vijf wedstrijden. Sinds 2010 is er weer een reeks van zeven wedstrijden.

(9 oktober)

Gerelateerde Artikelen:
Amsterdam Pirates verslaat Neptunus ook in tweede duel Holland Series. (7 oktober)
Amsterdam Pirates shuts out Neptunus in regenachtige Holland Series-opener. (2 oktober)Voor de wedstrijd van vandaag werden de eerste prijzen uitgereikt aan de beste spelers van de reguliere competitie. KNBSB-voorzitter Mark Herbold reikte de prijs voor Meeste Homeruns uit aan Shurman Marlin (Twins Oosterhout) en voor Meeste Gestolen Honken aan Brendly Martina (Silicon Storks). Marlin sloeg zeven homeruns, Martina stal 24 honken.

Hierna volgde een ceremonie waarin Neptunus drie spelers huldigde die na afloop van het seizoen zullen stoppen, namelijk rechtshandige werper Berry van Driel, infielder/outfielder Benjamin Dille en outfielder Shaldimar Daantji.

Van Driel startte zijn Hoofdklasse-loopbaan in 2002 bij ADO, waar hij aanvankelijk een infielder was voordat hij zich op pitching toelegde. Van Driel speelde sinds 2008 voor Neptunus en in 20 Hoofdklasse-seizoenen speelde hij in 435 competitie-wedstrijden, waarvan 277 als pitcher, de meeste als reliever.

In zijn 20-jarige loopbaan speelde Daantji in 664 competitie-wedstrijden in de hoogste afdeling nadat hij in 2002 debuteerde als speler van Neptunus. In 2005-2008 kwam de outfielder ook uit voor Amsterdam Pirates, Almere '90 en Sparta-Feyenoord (twee seizoenen), maar hij keerde in 2009 terug in een Neptunus-uniform.

Dille speelde in 604 competitie-wedstrijden in 18 seizoen sinds 2004 en hij is de enige buitenlandse speler die in 500 of meer wedstrijden in de Nederlandse Hoofdklasse heeft gespeeld. Na zijn debuut bij Neptunus speelde de Belg één seizoen voor Sparta-Feyenoord, maar hij speelde daarna sinds 2006 voor Neptunus, voornamelijk als tweede honkman.

...Kevin Kelly gooide een 'complete game one-hitter'...
(© Foto: Henk Seppen)
Amsterdam Pirates werd op slechts één honkslag gehouden in de derde wedstrijd van de Holland Series. Niet door één van de reguliere starters van Neptunus, maar door reliever Kevin Kelly. In de voorgaande twee wedstrijden kwam Pirates tot 17 honkslagen, waaronder negen op Diegomar Markwell, die beide wedstrijden startte. Vandaag liet Pirates een honkslag noteren in de 1e4 en dat bleef de enige voor de ploeg.

Kevin Kelly was een startende werper voor Neptunus tot en met het seizoen 2017. In dat jaar, op 1 oktober, in Game 3 van de Holland Series, was Kelly de startende werper en gooide toen 4 1/3 inning tegen Amsterdam Pirates in een 7-3 nederlaag. Vanaf het seizoen 2018 verhuisde Kelly naar de bullpen en werd alleen nog maar ingezet als reliever en closer. Sinds zijn laatste start in 2017 gooide Kelly in 74 wedstrijden in relief, voordat hij vandaag zijn volgende start maakte. Kelly startte niet alleen de wedstrijd, hij gooide ook nog het hele duel en dus alle negen innings! Hij gooide zijn laatste complete wedstrijd op 30 april 2017 wat een 7-inning duel was tegen Twins Oosterhout.

Neptunus opende de score met twee punten in de tweede helft van de eerste inning op Shairon Martis. Dat bleven de enige punten in de wedstrijd die zich daarna ontwikkelde in een pitching-duel tussen Kelly en Martis.

In de tweede helft van de eerste inning opende Stijn van der Meer voor Neptunus met een infield-hit, waarna hij opschoof toen daar een foute aangooi op volgde van korte stop Sharlon Schoop. Van der Meer bereikte het derde honk toen volgende slagman Roger Bernadina eveneens op het honk kwam via een infield-hit. Even later scoorde Van der Meer het eerste punt na een wilde worp, die Bernadina in staat stelde het derde honk te bereiken. Er was een aangooi naar het derde honk, maar Bernadina gleed veilig naar het honk. Hierna scoorde hij het tweede punt op een grounder van Dudley Leonora.

Deze eerste slagbeurt bleek cruciaal en beslissend, want beide teams werden puntloos gehouden in het restant van de wedstrijd. Hoewel Martis tien honkslagen moest toestaan en Kelly slechts één lieten beiden maar een paar lopers in scoringspositie komen vanaf de tweede inning. Bovendien werden ze allebei gesteund met een aantal prima verdedigende acties, waaronder dubbelspelen en vangballen in het outfield.

Neptunus kreeg de volgende loper in scoringspositie in de zesde inning. In de tweede sloeg Dashenko Ricardo een honkslag, maar werd gedwongen uitgeschakeld op een grounder van Christian Diaz. Met twee uit in de derde bereikte Dwayne Kemp het honk na een fout, maar ging daarna uit bij een steelpoging.

In zowel de vierde als de vijfde inning maakte de Amsterdamse verdediging een dubbelspel. In de vierde sloeg John Polonius een honkslag met één uit, waarna Gianison Boekhoudt in een dubbelspel sloeg. In de vijfde opende Dashenko Ricardo met een honkslag en dit keer was het Christian Diaz die in een dubbelspel sloeg.

In de 2e6 kreeg Neptunus lopers op het eerste en tweede honk toen Dwayne Kemp en Dudley Leonora een honkslag sloegen met twee uit, maar een vangbal eindigde de slagbeurt.

Neptunus kwam ook nog in scoringspositie in de zevende. Gianison Boekhoudt opende met een honkslag en schoof op na een one-out single van Christian Diaz. Boekhoudt bereikte vervolgens het derde honk op een 'force play-grounder' van Shaldimar Daantji, maar de lopers bleven achter op het eerste en derde honk na een pop-fly van Stijn van der Meer.

Amsterdam Pirates kwam tweemaal in scoringspositie op Kevin Kelly. Beide keren kreeg de ploeg de eerste twee slagmensen op de honken, maar wist niet te scoren.

Met een 2-0 achterstand kreeg Pirates voor het eerst honklopers in de 1e3 toen Kenny Berkenbosch en Rashid Gerard beiden vier wijd kregen. Hiermee kreeg de ploeg een kans tot scoren te komen. Echter, Gerard werd gedwongen uitgeschakeld op een hiernavolgende grounder van Raydley Legito. Met Berkenbosch op het derde honk en één uit sloeg Roelie Henrique een foute pop-fly die werd gevangen. Hierna werd Legito gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk op een grounder van Gilmer Lampe.

Met één uit in de 1e4 sloeg Denzel Richardson een honkslag voor Pirates. Hij strandde op het eerste honk en tekende hiermee voor de enige Amsterdamse honkslag.

Pirates kreeg hierna de tweede scoringsmogelijkheid in de vijfde toen Kenny Berkenbosch en Rashid Gerard beiden weer op de honken kwamen. Berkenbosch begon met vier wijd, waarna Gerard werd geraakt door een worp. Dit keer sloeg Raydley Legito een pop-fly in kort links/midveld die werd gevangen door korte stop John Polonius, waarna Roelie Henrique in een dubbelspel sloeg.

In de zesde kreeg Pirates wederom de openingsslagman op het honk toen Gilmer Lampe vier wijd kreeg. Maarna hierna kwam Kevin Kelly tot drie slag op Sharlon Schoop, waarna Denzel Richardson in een 'inning-ending double play' sloeg.

Kelly kreeg vervolgens drie nullen op rij in de volgende drie innings en gooide driemaal drie slag in de zevende inning. De rechtshander schakelde de laatste elf slagmensen op rij uit. In de negende werden powerhitters Gilmer Lampe, Sharlon Schoop en Denzel Richardson allemaal uitgevangen in het outfield.

Hiermee sloot Kelly een succesvolle heuvelmiddag af. Hij maakte niet aleen zijn eerste start in vier jaar, hij gooide ook een complete wedstrijd.


...Kevin Kelly en Shairon Martis gooiden allebei een complete wedstrijd en zorgden voor een pitching-duel...

...Links: Dwayne Kemp gaat uit bij stelen en wordt getikt door 2B Raydley Legito in de 3e inning...
...Rechts: Rashid Gerard wordt uitgeschakeld in een dubbelspel door korte stop John Polonius in de 5e inning...

...Links: Gilmer Lampe wordt uitgemaakt door 2B Dwayne Kemp in een dubbelspel in de 6e inning...
...Rechts: Dudley Leonora wordt uitgeschakeld door 1B Kenny Berkenbosch na een pick-off in de 8e inning...

...Er waren verschillende fraaie vangballen in het duel vandaag, door van links naar rechts...
...midvelder Shaldimar Daantji, korte stop Sharlon Schoop, rechtsvelders Denzel Richardson en Roger Bernadina...
(© Alle Foto's: Henk Seppen)

...Voor de wedstrijd ontvangen Shurman Marlin (Twins Oosterhout) en Brendly Martina (Silicon Storks)...
...de prijs voor respectievelijk Meeste Homeruns en Meeste Gestolen Honken in het seizoen 2021...
...uit handen van KNBSB-voorzitter Mark Herbold...

...Links: De stoppende spelers Berry van Driel, Shaldimar Daantji en Benjamin Dille worden geëerd door Neptunus...
...Rechts: Umpires John Beltman, Edwin Louisa, Aad Otsen en Roy van de Wateringen...

...Kevin Kelly en Shairon Martis waren vandaag de startende werpers...

...Links: Roger Bernadina bereikt het 3e honk in de 1e inning na een wilde worp; 3B Rashid Gerard vangt een hoge aangooi...
...Midden/Rechts: Dwayne Kemp en 2B Raydley Legito kijken omhoog naar Kemp's pop-fly in de 1e inning, gevangen door Legito...

...Links: Dashenko Ricardo wordt gedwongen uitgeschakeld door 2B Raydley Legito in de 2e inning...
...Rechts: Christian Diaz duikt terug tijdens een pick-off in de 2e inning en 1B Kenny Berkenbosch ontvangt de bal...

...Bench Coach Jan Collins in gesprek met pitcher Kevin Kelly en catcher Dashenko Ricardo in de 3e inning...
...nadat de eerste twee slagmensen van Pirates vier wijd hebben gekregen...
...Rechts: Dwayne Kemp gaat uit bij stelen en wordt getikt door 2B Raydley Legito in de 3e inning...

...Links: Korte stop Sharlon Schoop neemt deel aan een dubbelspel in de 4e en 5e inning...
...Rechts: Gilmer Lampe duikt terug tijdens een pick-off, 1B Dudley Leonora wacht op de bal in de 6e inning...

...Links: Rashid Gerard glijdt naar het 1e honk in de 8e inning, maar 1B Dudley Leonora heeft de bal op tijd...
...Rechts: Roger Bernadina komt te kort in de 8e inning, want 1B Kenny Berkenbosch ontvangt de bal op tijd...
...1B Umpire John Beltman heeft duidelijk zicht op de actie...

...In de 8e wordt Dudley Leonora uitgeschakeld bij een steelpoging, nadat pitcher Shairon Martis is afgestapt...
...en vervolgens wordt getikt door 1B Kenny Berkenbosch...
...Umpire John Beltman en catcher Sicnarf Loopstok volgen de situatie...
(© Alle Foto's: Robert Bos)


Curaçao Neptunus - L&D Amsterdam Pirates 2-0
123456789RHE
L&D Amsterdam Pirates000000000-012
Curaçao Neptunus20000000X-2100
pitcher Amsterdam Piratesinn.SOBBHRER
Shairon Martis, L (1-1)84-1021

pitcher Neptunusinn.SOBBHRER
Kevin Kelly, W (1-0)9941--

Box Score
Play-by-Play
Stand
Uitslagen
Programma
Team Rosters
Umpires: HP-Edwin Louisa, 1B-John Beltman,
2B-Roy van de Wateringen, 3B-Aad Otsen.
Official Scorer-Dieks Bannink.
Play-by-Play Scorer-Stefan Slinger.
Technical Commissioner-Fred van Groningen Schinkel.
Public Address Announcer-Hélène van Eijk-Kloos.
Scoreboard Operator-Lex Looijen.
Aanvangstijd-14:00 uur.
Speeltijd-2:24 uur.
Locatie-Neptunus Familiestadion, Sportpark Abraham van Stolkweg, Rotterdam.

Game Notes:
Game 3, best-of-seven Holland Series 2021.
L&D Amsterdam Pirates leidt 2-1.
Umpire Aad Otsen neemt deel aan zijn eerste Holland Series-wedstrijd.
Kevin Kelly (Neptunus) gooit de tweede 9-inning, complete game 1-hitter in Holland Series-historie.
Voor de wedstrijd ontvangen Shurman Marlin (Twins Oosterhout) en Brendly Martina (Silicon Storks) de prijs voor respectievelijk Meeste Homeruns en Meeste Gestolen Honken in de reguliere competitie.
Shaldimar Daantji, Benjamin Dille en Berry van Driel, die na het seizoen stoppen, worden vooraf gehuldigd door Neptunus.
Weersomstandigheden bij aanvang:
Zonnig, 15° C; windrichting oost; windsnelheid 13 kmu; windkracht 3 Bft; luchtvochtigheid 67%.Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.