Grand Slam * Stats & News
Updated: 11 maart 2021
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2021
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2021 by Marco Stoovelaar




(Tekst: Marco Stoovelaar)

Matanzas wint in 11 innings en brengt Cubaanse Halve Finale in balans
English

SANCTI SPÍRITUS (Cuba) - Cocodrilos de Matanzas won met 12-7 in elf innings in Game 4 van de best-of-seven Halve Finale tegen Leñadores de Las Tunas op donderdag (11 maart). Met de winst bracht Matanzas de stand niet alleen in evenwicht (2-2), maar dwong ook minimaal een zesde wedstrijd af.

Op zondag won Las Tunas met 4-2 en de volgende dag werd een 10-6 overwinning geboekt. Matanzas won vervolgens Game 3 op woensdag met slechts 1-0. Game 5 wordt op vrijdag gespeeld.

Er gebeurde veel in de vierde wedstrijd. Matanzas stond na twee innings met 7-0 voor, maar Las Tunas kwam langszij. Matanzas sloeg daarna weer toe in de elfde inning om de winnaar te worden van deze wedstrijd, die vier uur en 25 minuten duurde.

Matanzas kwam tot 21 honkslagen, waaronder zes van Yadir Drake Domínguez, die ook zeven punten binnensloeg. Drake miste alleen de driehonkslag om 'for-the-cycle' te slaan. Eduardo Blanco Díaz kwam tot vier honkslagen en maakte een wedstrijd-reddende vangbal.

Las Tunas produceerde 15 honkslagen, waarvan de broers Yosvani en Yordanis Alarcón Tardio er allebei vier sloegen.

De winnaar van deze reeks gaat naar de allesbeslissende Kampioensfinale van de 60e editie van de Cubaanse Serie Nacional de Béisbol. In deze reeks is Alazanes de Granma de tegenstander. Deze ploeg werd de eerste finalist op 27 februari na winst van hun Halve Finale tegen Vegueros de Pinar del Río met 4-2.

(11 maart)

Gerelateerde Artikelen:
Matanzas voorkomt 'sweep' met 1-0 winst in Cubaanse Halve Finale. (10 maart)
Las Tunas wint ook tweede duel van Cubaanse Halve Finale. (8 maart)
Las Tunas wint opener tweede Cubaanse Halve Finale. (7 maart)



Game 4: Las Tunas vs. Matanzas

Matanzas sloeg vroeg toe in Estadio José A. Huelga in Sancti Spíritus, want de ploeg scoorde driemaal in de eerste helft van de eerste inning en voegde vier punten tot in de volgende slagbeurt. Echter, vanaf de derde inning werd Matanzas puntloos gehouden en kwam Las Tunas terug in de wedstrijd. Na zes innings was de stand 7-7. Matanzas kwam tot een 5-run rally in de elfde inning.

In de eerste helft van de eerste inning opende Matanzas de score met twee uit op startende pitcher Angel Sánchez Pérez. Met één uit kreeg Yadil Mujica Díaz vier wijd en sloeg Jefferson Delgado Castañeda een honkslag. Met twee uit scoorden beiden toen Yadir Drake Domínguez homerde. Volgende slagman Yasiel Santoya Zulueta kreeg vier wijd, maar Sánchez sloot daarna af met een strikeout.

In de tweede helft van de eerrste inning kreeg Las Tunas twee honklopers met twee uit starter Naykel Yoel Cruz Saldívar, die in het duel van woensdag 2/3 inning in relief had gegooid. Eerst kreeg Danel Castro Moñagorry vier wijd, waarna volgende slagman Yosvani Alarcón Tardio contact maakte op een worp van Cruz. Hij raakte de bal niet goed en die rolde na een stuiter richting de derde honk foutlijn. Catcher Andrys Pérez Garcia, derde honkman Jefferson Delgado Castañeda, Home Plate Umpire Luis Felipe Casañas Pons en 3B Umpire Jorge Niebla Rodríguez volgden allemaal de baan van de bal, maar die stopte met rollen net naast de kalklijn op fout gebied. En zo bereikte Alarcón het honk dus met een infield-hit. Nu met twee lopers op de honken sloeg Rafael Viñales Alvarez een line drive in diep rechts/midveld. Maar daar maakte rechtsvelder Yadir Drake Domínguez een schitterende diving catch en dat maakte een einde aan de inning.

Matanzas nam meer afstand in de 1e2 met een 4-run rally. Andrys Pérez Garcia en Eduardo Blanco Díaz begonnen met een honkslag. Keniel Ferraz Pérez nam hierna de pitching over en hij zag de twee lopers opschuiven via een opofferingsstootslag van Aníbal Medina Pérez. Een punt werd gescoord toen Yadil Mujica Díaz volgde met een honkslag. Met lopers 'op de hoeken' kreeg Matanzas de honken vol, nadat Jefferson Delgado Castañeda werd geraakt door een worp. Het volgende punt kwam tot stand na een honkslag van Javier Camero Rodríguez en nog eens twee punten volgden toen Yadir Drake Domínguez een tweehonkslag toevoegde. Dat leidde weer tot een werperswissel. Yasel Luis Labrada Goulborne nam het over en kreeg een vangbal. Met twee uit en het eerste honk open kreeg Ariel Sánchez Sánchez opzettelijk vier wijd. Drie lopers bleven achter, want een vangbal sloot de slagbeurt af, maar Matanzas had nu een ogenschijnlijk comfortabele 7-0 voorsprong.

Las Tunas kwam op het scorebord in de 2e3 met een 4-run rally. Yuniesky Larduet Domínguez opende met een driehonkslag. Volgende slagman Andrés Quiala Herrera sloeg een pop-fly in het midveld waar de bal werd gevangen door korte stop Yadil Mujica Díaz. Hoewel de bal niet ver achter het infield werd gevangen vertrok Larduet vanaf het derde honk in een poging te scoren. Echter, hij kwam in een rundown, maar keerde veilig terug naar het derde honk. Bij het ontwijken van de tik van derde honkman Jefferson Delgado Castañeda leek Larduet te ver uit zijn baan te lopen, maar 3B Umpire Jorge Niebla Rodríguez gaf aan dat dat niet het geval was en dus bleef de loper op het derde honk. Even later scoorde Larduet op een tweehonkslag van veteraan Danel Castro Moñagorry, die op weg naar het tweede honk een beenblessure leek op te lopen. De 44-jarige Castro bleef in de wedstrijd, waarna hij scoorde op een hiernavolgende tweehonkslag van Yosvani Alarcón Tardio. Las Tunas kreeg lopers op het eerste en derde honk toen Rafael Viñales Alvarez een honkslag sloeg en de rally ging verder met een puntscorende honkslag van Yordanis Alarcón Tardio. Met lopers op het eerste en tweede honk, één uit en nu een 7-3 voorsprong voor Matanzas volgde een werperswissel. David Mena Justiz nam het over, maar gooide vier wijd op Andrés De La Cruz Matos, wat voor volle honken zorgde. Viñales scoorde hierna op een opofferingsslag van Manuel Alejandro Avila Martínez. Met de honken nog altijd vol sloot Mena af met een strikeout, maar Las Tunas had de achterstand verkleind naar 7-4.

In de 2e4 kwam Las Tunas weer tweemaal tot scoren. Yuniesky Larduet Domínguez begon met een honkslag en stal het tweede honk. Met twee uit sloeg Yosvani Alarcón Tardio een line drive, RBI-double in het linksveld. Hierna kreeg Rafael Viñales Alvarez vier wijd en volgde Yordanis Alarcón Tardio met een puntscorende honkslag die de stand op7-6 bracht. Met lopers op het eerste en derde honk eindigde de inning met een strikeout.

In de vijfde inning kreeg Matanzas lopers op het eerste en tweede honk met twee uit, maar volgde een gedwongen nul. Las Tunas had een loper op het derde honk met twee uit, maar die bleef achter.

In de 2e6 werd het een compleet nieuwe wedstrijd, want Las Tunas kwam langszij. Met één uit sloegen Yosvani Alarcón Tardio en Rafael Viñales Alvarez beiden een honkslag, waarna Yordanis Alarcón Tardio een puntscorende honkslag afleverde die zijn broer in staat stelde de gelijkmaker te scoren. Er volgde een werperswissel en Joel Suárez Hernández nam het over. Hij werd gesteund met een dubbelspel, maar de stand was nu 7-7.

Met twee uit in de 1e7 kreeg Matanzas de honken vol. Eduardo Blanco Díaz kwam toen op het honk na een fout, Aníbal Medina Pérez kreeg vier wijd na het slaan van verschillende foutballen en vervolgens kreeg ook Yadil Mujica Díaz een vrije loop. Alberto Pablo Civil Hidalgo, de zoon van Las Tunas-Manager Pablo Alberto Civil Espinosa, nam de pitching over en kwam op een full count op volgende slagman Jefferson Delgado Castañeda, maar die sloeg vervolgens een 'force play-grounder' die de inning afsloot.

In de 1e7 opende Javier Camero Rodríguez voor Matanzas met een honkslag. Zijn pinch-runner Edel Tamayo Román bereikte het derde honk op twee grounders. Met twee uit kreeg opzettelijk vier wijd. Twee lopers bleven achter, want Sánchez werd even later gedwongen uitgeschakeld.

Ondertussen werd Las Tunas op rij uitgeschakeld in zowel de zevende als achtste inning.

Nadat Matanzas een loper had achtergelaten op het eerste honk in de 1e9 kwam Las Tunas in scoringspositie met twee uit in de 2e9 toen Andrés De La Cruz Matos een honkslag sloeg. Hij kwam in scoringspositie toen de door volgende slagman Manuel Alejandro Avila Martínez geslagen bal net op goed gebied landde langs de linksveld-lijn. Echter, zij bleven achter, want een strikeout maakte een einde aan de slagbeurt.

En dus volgde een verlenging.

In de 1e10 strandde Matanzas lopers op het eerste en tweede honk. Met één uit sloeg Yadir Drake Domínguez zijn vijfde honkslag in de wedstrijd. Met twee uit sloeg ook Ariel Sánchez Sánchez een honkslag, maar de twee bleven achter.

Las Tunas ging op rij uit in de 2e10, maar dat eindigde met een schitterende vangbal van midvelder Eduardo Blanco Díaz. Met twee uit dreunde Danel Castro Moñagorry de bal naar het diepte punt van het stadion in midveld. Daar sprong Blanco op en ving de bal net voor de omheining.

Matanzas besliste de wedstrijd vervolgens met een 5-run rally met twee uit in de 1e11. Blanco, die net de fraaie vangbal had gemaakt, opende met een honkslag en werd naar het tweede honk gebracht via een opofferingsstootslag van Aníbal Medina Pérez. Nadat een vangbal de tweede nul had opgeleverd kreeg Jefferson Delgado Castañeda opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren en dat was een cruciaal en beslissend moment. Even later kwamen de honken vol te staan, want pinch-hitter Willian Luis Campillo kreeg vier wijd. Hierna was Yadir Drake Domínguez, die al vijf honkslagen (homerun, double, drie singles) had laten noteren, opnieuw productief. Drake sloeg de bal door het midden voor een 2-run single om Matanzas op een 9-7 voorsprong te zetten, terwijl Luis opschoof naar het derde honk op een outfield-fout. Met een 1-wijd count op volgende slagman Yasiel Santoya Zulueta werd een werperswissel toegepast en nam Yosbel Alarcón Tardio het over. Luis scoorde daarna het volgende punt op een infield-hit van Santoya. Het scoren was nog niet afgelopen, want Ariel Sánchez Sánchez volgde eveneens met een puntscorende honkslag. Dat leidde tot de volgende werperswissel, want Elexis Valera Banegas werd naar de heuvel gehaald. Maar hij kreeg de honken vol na vier wijd voor Evelio Yoel Hernández Martínez. Er werd daarna weer gescoord op een honkslag van Blanco (zijn tweede in deze slagbeurt) en dat verhoogde de stand naar 12-7. De inning eindigde met een gedwongen nul, maar Matanzas had het duel weer in hun voordeel omgedraaid.

In de 2e11 sloeg Yordanis Alarcón Tardio een honkslag met twee uit voor Las Tunas. Maar de inning en de wedstrijd eindigde met een vangbal.

Naast het heroïsche slaggeweld van Yadir Drake Domínguez (6 honkslagen, homerun, 7 binnengeslagen punten) speelde ook reliever en winnende werper Joel Suárez Hernández een belangrijke rol vandaag voor Matanzas. Na het heuvelwerk in de 2e6 te hebben overgenomen stond hij nog maar drie honkslagen toe aan Las Tunas in het restant van de wedstrijd en hield de ploeg puntloos. Suárez zorgde voor drie nullen op rij in de zevende, achtste en tiende inning en stond nog maar één loper op het tweede honk toe in de 5 2/3 inning die hij gooide. Drake zorgde met zijn zes honkslagen voor een 'postseason'-record.



Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2021 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.