Grand Slam * Stats & News
Updated: 3 maart 2023
Info, Uitslagen & Statistieken
Index Headlines
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Softbal Heren Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2023
Grand Slam/Marco Stoovelaar

Internationaal Honkbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2023 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto: Henk Seppen)

Nederlands Team wint eerste oefenduel via homerun-comeback
English

SCOTTSDALE, Arizona (USA) - Het Nederlands Team vervolgde de World Baseball Classic-voorbereidingen in Arizona op zaterdag (25 februari) met een volgende oefenwedstrijd. De ploeg verloor de eerste twee wedstrijden tegen Hanwha Eagles (4-1, 15-4). Vandaag kwam Oranje terug van een achterstand en won met 7-5 van LG Twins.

Een derde wedstrijd tegen Hanwha Eagles was gepland voor afgelopen woensdag, maar toen was de regen spelbreker. In plaats daarvan speelde Oranje een korte intrasquad-game van vier innings. Shairon Martis en Dylan Farley gooiden voor Team Red. Farley is ook een debuterende speler op het Nederlandse roster. Tom de Blok en Scott Prins gooiden voor Team Orange. Voor De Blok was dit zijn eerste heuvel-optreden sinds september 2021. Sindsdien moest de rechtshander toekijken met een schouderblessure. Hierdoor kwam De Blok in het hele seizoen 2022 niet in actie voor L&D Amsterdam Pirates, waar Prins zijn teamgenoot was. Dit seizoen speelt De Blok voor Curaçao Neptunus. 'For-the-record', Oranje won het duel met 3-2.

Op zaterdag speelde Nederland de derde oefenwedstrijd in Arizona. Dit keer was LG Twins de tegenstander, net als Hanwha Eagles één van de teams uit de professionele KBO League in Zuid-Korea. Vorig seizoen eindigde LG Twins op de tweede plaats in de reguliere competitie met een 87-55 'record' om zich te plaatsen voor de Play-Offs. In de best-of-five werd Twins in vier wedstrijden uitgeschakeld door Kiwoom Heroes.

LG Twins is afkomstig uit de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel, waar de thuiswedstrijden worden gespeeld in het historische Jamsil Baseball Stadium, dat door de jaren heen de locatie is geweest van verschillende internationale evenementen. Kyung-Youp Youm werd in november vorig jaar de Manager van LG Twins. Eerder leidde hij de teams van Nexen Heroes (2013-2016) en SK Wyverns (2019-2020). Daarna maakte Youm deel uit van de coachingstaf van het Major League-team van San Diego Padres in 2021 en 2022.

In de wedstrijd van vandaag keek Nederland tegen een 4-0 achterstand aan toen de ploeg tot een rally van zeven punten kwam in de 2e8 om met 7-5 te winnen. Dat gebeurde op vijf honkslagen, waaronder twee homeruns, één daarvan een grand slam van Ademar Rifaela, die als één van de extra spelers aan de ploeg is toegevoegd voor het trainingskamp in Arizona.

Aanvankelijk domineerde de Zuid-Koreaanse pitching en stond maar één honkslag toe in de eerste zes innings. Aan de andere kant deed ook de Oranje-pitching het goed en stond maar één punt toe in zes honkslagen in de eerste zes slagbeurten.

In de eerste zes innings van de wedstrijd kreeg Nederland vijf honkslagen, maar slechts twee daarvan kwamen in scoringspositie. In de openingsslagbeurt begon Andrelton Simmons met vier wijd, waarna Didi Gregorius werd uitgevangen in diep midveld. Simmons strandde op het eerste honk. Na op rij te zijn uitgeschakeld in de tweede inning, begon Sharlon Schoop de derde inning en bereikte het honk na een fout. Volgende slagman Dashenko Ricardo kreeg drie slag, waarna Juremi Profar in een dubbelspel sloeg.

De eerste Nederlandse loper in scoringspositie werd genoteerd in de 2e4. Met één uit kreeg Didi Gregorius vier wijd en schoof op naar het tweede honk na een wilde worp. Maar hierna kregen Wladimir Balentien en Roger Bernadina beiden drie slag.

In de vijfde inning kreeg Oranje voor het eerst twee honklopers. Zander Wiel begon met een honkslag en dat was tevens de eerste Nederlandse honkslag in het duel. Met één uit schoof Wiel op na een wilde worp, waarna Ray-Patrick Didder vier wijd kreeg. Ook zij bleven achter, want Sharlon Schoop werd uitgevangen en Dashenko Ricardo kreeg drie slag. Nederland ging weer op rij uit in de zesde.

Intussen had de Koreaanse tegenstander de score geopend in de vierde inning.

Lars Huijer maakte zijn tweede start in de oefenreeks. De rechtshander kreeg twee honklopers in de eerste helft van de eerste inning. Hij kreeg een lead-off single tegen, maar die loper ging gedwongen uit. Een strikeout zorgde voor de tweede uit, maar vier wijd leverde een tweede loper op. Een grounder eindigde de slagbeurt.

In de tweede inning kreeg Huijer drie nullen op rij en ook prima verdedigende steun van korte stop Ray-Patrick Didder en eerste honkman Didi Gregorius. Ook in de derde inning kreeg Huijer weer drie opeenvolgende nullen.

In de vierde kreeg Huijer een lead-off double tegen en gooide met één uit vier wijd. Hij werd hierna afgelost door Juan Carlos Sulbaran, die werd begroet met een puntscorende honkslag. Met lopers 'op de hoeken' kreeg Sulbaran de honken vol na vier wijd, maar een dubbelspel maakte een einde aan deze scoringskans van LG Twins.

Mike Bolsenbroek nam de Nederlandse pitching over in de vijfde en kwam niet in de problemen. Met twee uit gooide hij vier wijd, maar een vangbal volgde. In de zesde kreeg de rechtshander twee snelle nullen, waarna hij werd opgevolgd door Ryan Huntington. Die werd begroet met een honkslag en toen linksvelder Zander Wiel daarna vervolgens een foute aangooi maakte kwam de loper op het tweede honk terecht. Maar daar bleef hij achter.

...Ademar Rifaela...
...grand slam homerun...
(© Foto: Henk Seppen)
De laatste drie slagbeurten in het duel van vandaag waren de meest productieve en daarin draaide de wedstrijd ook om in Oranje's voordeel.

In de 1e7 werd Kevin Kelly de vijfde Nederlandse werper en kreeg drie nullen op rij. Tot aan dit moment was de Oranje-aanval nog altijd beperkt gebleven tot slechts één honkslag. Maar dat veranderde. In de 2e7, met één uit, sloeg Roger Bernadina een honkslag. Volgende slagman Zander Wiel sloeg de bal diep het linksveld in, maar werd uitgevangen. Hierna zorgde Josh Palacios met een honkslag voor lopers op het eerste en derde honk. Maar zij bleven achter toen Ray-Patrick Didder een inning-afsluitende pop-fly sloeg.

In de 1e8 nam LG Twins meer afstand door driemaal te scoren op nieuwe pitcher Dennis Burgersdijk. Na een lead-off infield-hit raakten de honken vol met één uit na een vrije loop en een honkslag. Dat werd gevolgd door een 2-run single, waarna een fout voor het volgende punt zorgde en de stand opvoerde naar 4-0. Een dubbelspel eindigde de slagbeurt, maar de Koreanen leken een beslissende voorsprong te hebben genomen.

De wedstrijd draaide even later compleet om in de 2e8 tot een rally van zeven punten kwam op vijf honkslagen, waaronder twee homeruns! Met één uit raakten de honken vol toen Sicnarf Loopstok werd geraakt door een worp en Juremi Profar en Dwayne Kemp beiden een honkslag sloegen. Hierna werd het eerste Nederlandse punt gescoord na een honkslag van Denzel Richardson. Met de honken nog altijd vol was het Ademar Rifaela die prima contact maakte en een grand slam homerun sloeg om Nederland op een 5-4 voorsprong te zetten. Met de honken nu leeg kreeg Jiandido Tromp vier wijd. Dit keer volgde Zander Wiel met een 2-run homerun en dat maakte er een 7-4 stand van!

Daarmee werden de twee beslissende honkslagen in deze slagbeurt geslagen door twee spelers die aan het team zijn toegevoegd voor het trainingskamp in Arizona. Het eerste punt, waarmee de rally werd geopend, werd binnengeslagen door Denzel Richardson, die vorig seizoen de Meest Waardevolle Speler in de Hoofdklasse was. Daarna volgde de beslissende grand slam van de knuppel van Ademar Rifaela, de MVP van het Europees Kampioenschap 2019 toen hij zes homeruns sloeg voor Oranje.

Nu met een 7-4 voorsprong beklom Arij Fransen de heuvel voor Nederland in de 1e9, maar de voorsprong kwam toch nog wel even in gevaar. De rechtshander begon met vier wijd, waarna de Oranje-verdediging een dubbelspel maakte. Met twee uit kreeg Fransen de honken vol toen hij nog eens driemaal op rij vier wijd gooide. LG Twins scoorde vervolgens een punt toen Fransen voor de vijfde keer in deze slagbeurt een vrije loop weggaf. Maar met de honken nog altijd vol sloot Fransen de inning en de wedstrijd daarna af met een strikeout.

De volgende spelers kwamen in actie voor Nederland:
Andrelton Simmons (3B, 0-uit-2), Dwayne Kemp (3B, 1-uit-1), Didi Gregorius (1B, 0-uit-2), Denzel Richardson (LF, 1-uit-1), Wladimir Balentien (DH, 0-uit-2), Ademar Rifaela (PH/DH, 1-uit-2), Roger Bernadina (CF, 1-uit-3), Jiandido Tromp (CF, 0-uit-0), Zander Wiel (LF/1B, 2-uit-4), Josh Palacios (RF, 1-uit-4), Ray-Patrick Didder (SS, 0-uit-2), Sharlon Schoop (2B, 0-uit-2), John Polonius (2B, 0-uit-1), Dashenko Ricardo (C, 0-uit-2), Sicnarf Loopstok (C, 0-uit-0), Juremi Profar (Extra DH, 1-uit-2) en pitchers Lars Huijer, Juan Carlos Sulbaran, Mike Bolsenbroek, Ryan Huntington, Kevin Kelly, Dennis Burgersdijk en >Arij Fransen.

(25 februari)

Gerelateerde Artikelen:
Nederlands Team verliest ruim in tweede oefenduel in Arizona. (21 februari)
Nederlands Team opent oefenreeks in Arizona met verlies. (19 februari)
Roster Nederlands Team bekend gemaakt voor World Baseball Classic. (10 februari)


Nederland - LG Twins 7-5
123456789RHE
LG Twins000100031-570
Nederland00000007X-782
pitchers LG Twinsinn.SOBBHRER
??????874877

pitchers Nederlandinn.SOBBHRER
Lars Huijer3.112211

Juan Carlos Sulbaran0.2-11--

Mike Bolsenbroek1.2-1---

Ryan Huntington0.1--1--

Kevin Kelly11----

Dennis Burgersdijk, W (1-0)1-1332

Arij Fransen, SV (1)115-11

Homeruns: Nederland: Ademar Rifaela (1)(8e,grand slam,1 uit), Zander Wiel (1)(8e,2-run,1 uit).
Umpires: .
Official Scorer-.
Technical Commissioner-.
Aanvangstijd-00:00 uur.
Speeltijd-0:00 uur.
Locatie-Salt River Fields at Talking Stick, Scottsdale, Arizona (USA).

Game Notes:
Derde oefenwedstrijd als onderdeel van de voorbereidingen op de World Baseball Classic.
Derde van vier oefenwedstrijden tijdens de voorbereidingen in Arizona (USA).Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2023 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.