Grand Slam

Honkbal & Softbal Headlines
Januari 2007

Compiled and Copyright © 1997-2007 by Marco Stoovelaar

Index Nieuws Archief JANUARI 2007

Honkbal
Cordemans krijgt try-out in Taiwan. (10 januari)
ADO krijgt alsnog licentie. (11 januari)
Kinheim eert Van Driel Krol, Beljaards. (14 januari)
Europa Cup-competities bekend. (22 januari)
Thijssen stopt als Oranje-coach. (22 januari)
Kinheim, Smeets niet in de prijzen. (23 januari)
Competitie Honkbal begint over 80 dagen! (24 januari)
Oud-international Henk Lukkien overleden. (26 januari)

Softbal Dames
Carrousel wint Indoor Cup. (15 januari)
Voorlopige selectie Oranje bekend. (15 januari)
Eerste Olympische Kwalificatie begint binnenkort. (21 januari)
Haarlemse onderscheidingen Sparks, Kluijskens, Lablans. (23 januari)
Competitie Softbal begint over 80 dagen! (24 januari)
ISF wijst WK Junioren toe aan Nederland! (31 januari)

International Honkbal
Cal Ripken, Tony Gwynn in Hall of Fame. (9 januari)
Europa Cup-competities bekend. (22 januari)
Victoria wint Claxton Shield. (28 januari)

Internationaal Softbal Dames
Carrousel wint Indoor Cup. (15 januari)
Eerste Olympische Kwalificatie begint binnenkort. (21 januari)
ISF wijst WK Junioren toe aan Nederland! (31 januari)

Nieuws Archief 2006
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December


Honkbal
Cordemans krijgt try-out in Taiwan

...Rob Cordemans...
(Foto: Marco Stoovelaar)
English
DEN HAAG - ADO's heuveltroef Rob Cordemans zal dit jaar mogelijk actief zijn in Taiwan in plaats van de Nederlandse Hoofdklasse. Het Algemeen Dagblad - Haagse editie meldde dat de rechtshandige werper van Oranje eind deze maand zal afreizen naar Chinese Taipei (oftewel Taiwan) om deel te nemen aan een zes weken durende try-out. Na deze periode zal worden bekeken of Cordemans aan de eisen voldoet om uit te komen in de Taiwanese profcompetitie. In dat geval zal hij een contract tekenen, waardoor ADO op zoek zal moeten naar een nieuwe werper.

Vorig jaar speelde Cordemans in zijn eerste seizoen voor ADO en sloot af met een 9-3 record en een ERA van 1.72. Hij voerde de Hoofdklasse aan met 127 StrikeOuts en 131 Gegooide Innings. Daarvoor gooide Cordemans 12 seizoenen voor DOOR Neptunus, met wie hij zevenmaal op rij landskampioen werd (1999-2005) en acht keer 'overall', want de ploeg was ook de beste in 1994. In 2005, zijn laatste seizoen voor Neptunus, eindigde Cordemans op 13-1 met een 0.77 ERA en werd uitgeroepen tot Beste Werper. Sinds 1995 maakte Cordemans deel uit van het Nederlands team en speelde in 54 officiŽle interlandwedstrijden. (10 januari)


ADO krijgt alsnog Hoofdklasse-licentie
English
DEN HAAG - ADO heeft alsnog een licentie gekregen, waardoor de Haagse ploeg gerechtigd is uit te komen in de Hoofdklasse.
Vorige maand kreeg ADO, op advies van de licentie-commissie, geen licentie van de KNBSB, vanwege schulden aan de Bond die te maken hadden met de bondsafdracht over 2006.

In december kreeg Instant Holland Almere '90 als enige ploeg een volledige licentie, terwijl de andere zeven teams een voorlopige licentie kregen. ADO was de enige die geen licentie kreeg. Vorige week was er voor de KNBSB aanleiding het besluit uit december ter herzien en in te trekken en ook ADO een voorlopige licensie toe te kennen.
Dit betekent dat alle ploegen nu een speellicentie hebben voor de Hoofdklasse van dit jaar, waarvan het het seizoen op zaterdag 14 april van start gaat. Zoals eerder al bericht bestaat de hoogste afdeling dit seizoen uit negen, in plaats van acht, teams. Dat is het gevolg van de constructie, zoals die vorig jaar bestond toen er geen degradatie uit de Hoofdklasse was. Aan de andere kant kreeg de Eerste Klasse-kampioen wel het recht om te promoveren als het aan de Hoofdklasse-voorwaarden voldeed. RCH-PinguÔns, dat de titel in de Eerste Klasse pakte, opteerde voor promotie en werd de negende ploeg.
(11 januari)


Kinheim eert Van Driel Krol, Beljaards

...Hans van Driel Krol...
(Foto: Marco Stoovelaar)

...Patrick Beljaards...
(Foto: Mario Klardie)
English
HAARLEM - Corendon Kinheim eerde op zondag 14 januari, tijdens hun Nieuwjaarsreceptie, Hans van Driel Krol en Patrick Beljaards en benoemde het duo tot Lid van Verdienste van de club. Topsport-voorzitter Peter Jager richtte het woord tot de twee Kinheim-persoonlijkheden, die hun hele loopbaan aan de club verbonden zijn.

Hans van Driel Krol, een solide infielder, maar ook back-up catcher, debuteerde op 18-jarige leeftijd in het eerste team van Kinheim in 1965 toen de club beter bekend was als HCK (dat staat voor Honkbal Club Kinheim). Hij bleef deel uitmachten van de hoofdmacht tot en met 1986, waardoor hij 21 seizoenen voor het eerste team uitkwam, waaronder elf in de Hoofdklasse. In 1978 werd hij met Kinheim landskampioen. Na gestopt te zijn op top-niveau, bleef Van Driel als speler actief en ging in een lager team spelen. Met die ploeg, die voornamelijk bestaat uit voormalige eerste team-spelers, nam hij een aantal keer deel aan de Senior Baseball World Series in Arizona en Florida in de USA. Omdat hij nog altijd actief is, staat Van Driel nu aan de vooravond van zijn 42ste seizoen als speler in de senioren bij Kinheim.

Patrick Beljaards begon zijn loopbaan aanvankelijk als Eerste Honkman, maar ontwikkelde zichzelf in een linkshandige heuveltroef. Hij debuteerde in 1996 in het eerste team van Kinheim. Patrick maakt nog altijd deel uit van de hoofdmacht, met wie hij vorig seizoen voor het eerst sinds 1994 de landstitel veroverde. Tussen 1997 en 2005 speelde Beljaards voor de nationale honkbalploeg, waarin hij in 53 officiŽle interlands uitkwam. In 1995 won Beljaards de Ron Fraser Award voor de meest veelbelovende jeugdspeler, in 1997 werd uit hij uitgeroepen tot beste international onder de 23 jaar en won de Guus van der Heijden Memorial Trophy.
(14 januari)


Thijssen stopt als Oranje-coach
English
NIEUWEGEIN - Ben Thijssen, de derde honk-coach van het Nederlands Honkbal Team sinds 2001, heeft zich teruggetrokken uit de begeleiding Oranje, omdat hij onvoldoende tijd kan vrijmaken om zich volledig te kunnen inzetten, zo meldde de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond maandag.

...Ben Thijssen...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Ben Thijssen kwam in de coachingstaf van de nationale ploeg in 2001 toen Robert Eenhoorn werd benoemd tot Field Manager. Thijssen is de enige coach die sindsdien jaarlijks uitmaakte van Eenhoorn's staf. In deze zes jaar nam het Nederlands team deel aan 18 internationale evenementen en speelde 120 officiŽle interlandwedstrijden.
Een opvolger voor Thijssen is nog niet bekend. Momenteel bestaat Eenhoorn's coachingstaf uit Bench Coach/Pitching Coach Brian Farley en 1B Coach Marcel Joost, terwijl Wim Martinus was toegevoegd aan de staf voor het toernooi om de Intercontinental Cup in november. Vorig jaar won Oranje de European Baseball Series, de Haarlemse Honkbal Week en veroverde de zilveren medaille op de Intercontinental Cup na een 11-inning nederlaag in de Finale vs. Cuba.
Dit jaar heeft het Nederlands Team opnieuw een drukke agenda. Eerst zal de ploeg op 2 februari afreizen naar CuraÁao voor een trainingsstage van een week. Later is er een trip naar de Verenigde Staten, waar een aantal wedstrijden wordt gespeeld tegen de Amerikaanse Nationale Ploeg (25-29 juli), gevolgd door het World Port Tournament (2-12 augustus) in Rotterdam, het Europees Kampioenschap (8-16 september) in Barcelona (Spanje) en het Wereldkampioenschap (6-18 november) in Taiwan. Het EK heeft ook de status van Olympisch Kwalificatie Toernooi voor de Spelen van volgend jaar in Peking (China).

Vorig jaar debuteerde Ben Thijssen als Hoofd Coach van Corendon Kinheim en werd gelijk landskampioen. In de vier daaraan voorafgaande seizoenen combineerde Thijssen coachen voor Oranje met de taak van 3B Coach en Hitting Coach bij DOOR Neptunus, met wie hij in elk van deze vier seizoenen landskampioen werd. Dit seizoen keert Thijssen terug als Hoofd Coach bij Kinheim. In 1999 debuteerde hij als Hoofd Coach in de Hoofdklasse, toen hij de leiding had bij Vitron Tilburg. Die ploeg verzekerde zichzelf van een plaats op het hoogste niveau voor het seizoen 2000, maar moest zich na een leegloop van spelers terugtrekken.
(22 januari)


Competitie Honkbal begint over 80 dagen!
English
AMSTERDAM - Het reguliere seizoen 2007 in de Hoofdklasse begint op zaterdag 14 april, oftewel precies 80 dagen vanaf woensdagmiddag (vandaag). Op het moment staat de eerste oefenwedstrijd op het programma voor zaterdag 3 maart wanneer DOOR Neptunus stadgenoot Sparta/Feyenoord zal ontvangen.

In het voorlopige programma, dat vorige week werd gepresenteerd, opent landskampioen Corendon Kinheim het seizoen met een uitwedstrijd bij Sparta/Feyenoord, terwijl vice-kampioen Konica Minolta Pioniers op eigen veld begint tegen Amsterdam Pirates.
Op Opening Day is ook de ontmoeting tussen Instant Holland Almere '90 vs. Mr. Cocker HCAW in Almere. Nieuwkomer RCH-PinguÔns, dat vorig seizoen promoveerde, begint het seizoen voor eigen publiek tegen ADO. Voor RCH-PinguÔns wordt dit hun eerste Hoofdklasse-wedstrijd sinds 2002. In dat jaar werd begonnen met een 1-4 nederlaag vs. PSV Kenneth Smit Trainingen en zou slechts eenmaal worden gewonnen in de eerste competitiehelft van 27 wedstrijden. Hierna volgde een splitsing in een Kampioens- en een Degradatie-Poule.

DOOR Neptunus, dat vorig seizoen werd onttroond na zeven titels op rij tussen 1999 en 2005, is de eerste ploeg die een vrije dag heeft. Door het aantal van negen ploegen in de Hoofdklasse zal er op elke speeldag telkens een ploeg vrij zijn. Neptunus speelt de eerste wedstrijd op zondag 15 april bij Amsterdam Pirates. Dit wordt de vierde keer sinds 2003 dat Pirates de eerste thuiswedstrijd van het seizoen zal spelen tegen de Rotterdammers. Tot nu toe won Neptunus met 4-3 in 2003, waarna Pirates met 2-1 won in 2004. Vorig jaar won Neptunus met 3-1. Het duel tussen Sparta/Feyenoord en Kinheim op 14 april is de vierde openingswedstrijd in Rotterdam tussen de twee ploegen sinds 2002. In zowel 2002 als 2004 won Kinheim met 11-1, waarna het duel van 2005 verregende.

In de competitie treffen de ploegen op vrijwel elke speeldag een andere tegenstander. Er zijn tien '2-game series', waarin ploegen elkaar dus tweemaal ontmoeten. Hiervan worden er zeven gespeeld met wedstrijden op donderdag en zaterdag en twee met ontmoetingen op zaterdag en zondag. De derde wordt gespeeld op een zaterdag en maandag, met een andere wedstrijd op zondag (Pinksterweekend). Er is een onderbreking van eind juli tot half augustus, waarin het Nederlands Honkbal Team de trip maakt naar de USA en het World Port Tournament (2-12 augustus) in Rotterdam op de agenda staat. Na afloop van het seizoen volgt nog een onderbreking voor het Europees Kampioenschap in Spanje. Na afloop van het EK wordt de Holland Series gespeeld om het landskampioenschap te beslissen. Het competitieprogramma zal begin volgende maand definitief worden. De 12 ploegen die uitkomen in Poule A van de Eerste Klasse beginnen hun competitie eveneens in het weekeinde van 14-15 april. De negen ploegen uit Poule B openen vanaf vrijdag 20 april in het eerste Interleague-weekeinde in de Eerste Klasse.
(24 januari)


IN MEMORIAM

...Henk Lukkien...
(1930 - 2007)
Oud-international Henk Lukkien overleden
English
HAARLEM - Henk Lukkien, die in de jaren vijftig meehielp met de verovering van drie opeenvolgende Europese titels, is overleden. Lukkien werd in november 76 jaar.
Henk Lukkien was voornamelijk outfielder, maar was ook back-up catcher, als speler van het Haarlemse Schoten. Zo zat hij achter de plaat wanneer reguliere catcher Joop Geurts niet catchte of niet speelde.

In 1954 werd Henk Lukkien voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands team voor een duel tegen een Amerikaanse ploeg (uit Engeland), maar kwam toen niet in actie. Twee jaar later debuteerde hij wel toen Oranje het opnam tegen de Bittburg Barons (een Amerikaanse militaire ploeg gestationeerd in het toenmalige West-Duitsland) in een oefenduel voor het komende Europees Kampioenshap. Een maand later maakte Lukkien deel uit van de nationale ploeg, die toen voor het eerst deelnam aan een Europees Kampioenschap. In Rome (ItaliŽ) maakte hij zijn interlanddebuut in de openingswedstrijd tegen ItaliŽ. Hij speelde in het linksveld en sloeg 2-uit-5. Het Nederlands team won het duel met 13-2 en veroverde vijf dagen later de Europese titel. Naast het winnen van de Europese titel plaatste de winnaar zich ook voor deelname aan de Global World Series, die plaatsvond in Milwaukee (USA). Lukkien behoorde tot de ploeg die aan dat evenement deelnam.
In 1957 en 1958 werd Lukkien opnieuw geselecteerd voor de nationale ploeg die deelnam aan een Europees Kampioenschap, die in deze jaren plaatsvond in het West-Duitse Mannheim (1957) en Amsterdam (1958). Het Nederlands team zou ook dit keer de Europese titels winnen en Lukkien stond in alle wedstrijden in het linksveld. In 1957 werd het winnen van de Europese titel voor de laatste keer gecombineerd met deelname aan de Global World Series. Dit keer ging Lukkien met Oranje naar Detroit. Totaal kwam Lukkien in 17 officiŽle interlandwedstrijden uit.

Als speler van Schoten was Lukkien vele jaren ťťn van de outfielders van de Haarlemmers, met wie hij viermaal landskampioen werd. Naast voetballen, begon Lukkien op 13-jarige leeftijd met honkbal en zou zijn gehele loopbaan, die eindigde in het begin van de jaren zestig, voor Schoten blijven uitkomen. Bij Schoten speelde Lukkien samen met spelers als Joop Geurts, Frans Klooster, Gerrit Nanne, Johan Munsterman en speler/coach Henk Keulemans. De laatste was ook bondscoach van Oranje toen het de drie opeenvolgende Europese titels veroverde tussen 1956-1958 en op deze drie evenementen alle elf gespeelde wedstrijden winnend afsloot.
(26 januari)


Softbal Dames
Carrousel wint Indoor Cup
English
SCHIEDAM - Carrousel uit Rusland, dat vorig jaar niet deelnam, heeft zondag het jaarlijkse Indoor Cup-toernooi in Schiedam gewonnen na een 3-0 shutout-zege in de finale vs. Eagles (USA), dat een jaar geleden op de 15e en op-een-na-laatste-plaats eindigde. Twins werd derde en was daarmee de hoogst geklasseerde Nederlandse ploeg.
Vorig jaar namen er vijf Nederlands teams, waaronder Jong Oranje, aan het Indoor Cup-evenement deel, dit jaar speelden er zes ploegen in Schiedam, allen uit de Hoofdklasse. Daaronder ook A4 Terrasvogels, dat vorig jaar het toernooi voor de tweede keer op rij en derde keer in vier jaar won, maar dit jaar eindigde de ploeg op de negende plaats.

Hoe deden de Nederlandse ploegen het?

Twins (3e plaats) opende vrijdag met een 2-0 shutout vs. Stripes (USA) door tweemaal te scoren in de vijfde inning op een honkslag van Marjan Smit en een double van Eveline Vonk. Op zaterdag diende Twins Saronno (ItaliŽ) een ruime 14-0 nederlaag toe. Werpster Michelle Haen gooide een 4-inning No-Hitter, terwijl Carolien Sins 3-uit-4 sloeg. Later op de dag volgde opnieuw een shutout, dit keer 3-0 vs. Canadian Leafs (Canada). Marjan Smit scoorde tweemaal in dit duel.
In de Tweede Ronde stond Twins met 2-1 achter vs. Joudrs Praha (TsjechiŽ), maar scoorde tweemaal in de vierde inning op een velderskeus-grounder van Daisy de Peinder (die dit jaar voor het Italiaanse Macerata zal spelen) en een vrije loop met volle honken van Sandra Catoen om met 3-2 te winnen. Op zondag versloeg Twins Computer SOS Tex Town Tigers met 2-1. Opnieuw stond Twins achter, want Tex Town Tigers opende de score in de eerste inning. In de derde beurt kwam Twins langszij en scoorde vervolgens het winnende punt in de zevende inning op een RBI-grounder van Eveline Vonk. Twins sloot de Tweede Ronde af met een 0-0 gelijkspel vs. Carrousel (Rusland) en alleen Marjan Smit was in dat duel in staat een honkslag te slaan.
Eindstand Indoor Cup 2007
1CarrouselRusland
2EaglesUSA
3TwinsNederland
4Canadian LeafsCanada
5Computer SOS Tex Town TigersNederland
6StarsUSA
7Joudrs PrahaTsjechiŽ
8CentralsNederland
9A4 TerrasvogelsNederland
10Euro StarsNederland
11SaronnoItaliŽ
12StripesUSA
13Amsterdam PiratesNederland
14BullsUSA
15Brasschaat BravesBelgiŽ
16FirestixUSA
Twins trof hierna Canadian Leafs in het bronze duel en won met 1-0. Het enige punt werd gescoord in de derde inning op een grounder van Carolien Sins, terwijl winnende werpster Christel Vuister acht keer drie slag gooide.

Computer SOS Tex Town Tigers eindigde op de vijfde plaats. De ploeg uit Enschede speelde hun eerste wedstrijd onder leiding van nieuwe Hoofd Coach Monti VanBrunt en opende vrijdagavond met een 2-1 zege vs. Firestix (USA). TTT scoorde tweemaal in de derde inning op twee fouten. Zaterdag verloor TTT met 2-1 van Stars (USA), dat een 1-1 stand brak op drie hits in de vierde inning. TTT sloot de Eerste Ronde af met een 19-0 shutout-zege vs. Brasschaat Braves (BelgiŽ) op 15 honkslagen, waaronder drie van Breedge Quinn, Mieke van der Zwaan en Virginie Anneveld, die uiteindelijk Beste Slagvrouw van het toernooi zou worden. Werpsters Kirsten Holshof en (nieuwkomer) Anna-Be Bartels gooiden samen een No-Hitter.
In de Tweede Ronde opende TTT met een 1-0 nederlaag vs. Carrousel (Rusland), waarna een 2-1 verlies volgde tegen Twins. Na een 1-0 voorsprong te nemen in de eerste inning op een RBI-double van Virginie Anneveld, kreeg verliezende werpster Rebecca Soumeru punten tegen in de derde en zevende inning. Soumeru, die op het roster staat van landskampioen Sparks Haarlem, had acht strikeouts en kreeg slechts drie hits tegen als gastwerpster van Tex Town Tigers. In de volgende wedstrijd won TTT met 4-1 vs. Joudrs Praha (TsjechiŽ). Na een 1-0 achterstand scoorde TTT viermaal in de vijfde inning. Rebecca Soumeru en Anna-Be Bartels gooiden samen een No-Hitter.
Tex Town Tigers moest hierna spelen om de vijfde en zesde plaats tegen Stars (USA) en won met 1-0, waarbij het enige punt werd gescoord in de vijfde inning door Merel Oosterveld na een wilde worp. Rebecca Soumeru kwam tot negen strikeouts.

Centrals eindigde op de achtste plaats. De ploeg, die vorig jaar in de Hoofdklasse debuteerde, opende met een 1-0 shutout-verlies tegen de latere toernooiwinnaar Carrousel uit Rusland. Het punt werd gesvoord op vier hits in de vijfde inning. Kim van der Helm startte voor Centrals als gastwerpster, want zij staat op het roster van Van der Peijl DSC '74. Zaterdag was ze winnende werpster in een 3-1 zege tegen Terrasvogels, de winnaar van vorig jaar. Na op gelijke hoogte te komen in de vierde inning, scoorde Centrals tweemaal in de vijfde inning op een double van Amber Dammers. Centrals sloot de Eerste Ronde af met een 0-0 gelijkspel vs. Bulls (USA).
In de Tweede Ronde opende Centrals met een 2-0 verlies vs. Stars (USA), waarna de ploeg opnieuw tegen een shutout-nederlaag aanliep tegen Eagles (USA). In de derde wedstrijd in deze ronde kwam Centrals opnieuw niet tot scoren, want men kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Canadian Leafs (Canada). Centrals had slechts ťťn honkslag in dit duel en die kwam van de knuppel van FabiŽnne Stuart.
In het duel om de zevende en achtste plaats speelde Centrals een 1-1 gelijkspel tegen Joudrs Praha, dat zevende werd volgens de toernooireglementen.

A4 Terrasvogels sloot af met een negende plaats. De winnaar van de laatste twee toernooien bleef puntloos in de Eerste Ronde. De ploeg startte met een 1-0 nederlaag op vrijdagavond tegen Bulls (USA) op een fout in de vierde inning. Dagmar Bloeming debuteerde in de ploeg en had acht strikeouts, terwijl ze slechts ťťn honkslag toestond. Zaterdag ging Terrasvogels met 3-1 onderuit tegen Centrals. Terrasvogels nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning op een honkslag van Linda Hoenderdos, maar kon die niet vasthouden. Terrasvogels sloot de Eerste Ronde af met een 4-1 nederlaag vs. Carrousel (Rusland).
Individuele Prijzen Indoor Cup 2007
Meest Waardevolle Speelster
Mackenzie BrooksCanadian Leafs
Beste Werpster
Lauren BrownCanadian Leafs
Beste Slagvrouw
Virginie AnneveldComputer SOS Tex Town Tigers
Beste Defensieve Speelster
Ekatarina EroninaCarrousel
In de Tweede Ronde herstelde Terrasvogels zich en won drie wedstrijden. Men opende met een 3-0 shutout tegen Firestix (USA) op een 4-hitter van Annemiek van Riessen. Een honkslag van Petra van Heijst, double van Olga Kleinlooh en grounder van Nicole Wessels waren verantwoordelijk voor de punten. Op zondag volgden nog twee shutouts. Eerst werd Amsterdam Pirates met 7-0 verslagen op een 4-hitter van Sandra Gouverneur, terwijl Nathalie Gosewehr drie RBI's had. Hierna volgde een 4-0 shutout tegen Stripes (USA). In dit duel gooide Annemiek van Riessen een one-hitter.
In het duel om de negende en tiende plaats won Terrasvogels met 5-2 vs. Euro Stars, maar werd 'outhit' met 8-4.

Euro Stars eindigde op de tiende plaats. De ploeg die vorig jaar vijfde werd opende vrijdag met een 3-0 shutout-nederlaag vs. Eagles, bij wie werpster Sara Evans 15 keer drie slag gooide. Op zaterdag had Euro Stars slechts drie honkslagen en liep tegen een 3-0 shutout-nederlaag aan vs. Joudrs Praha (TsjechiŽ), waarna een 1-1 gelijkspel volgde vs. Amsterdam Pirates. Euro Stars nam een 1-0 voorsprong in de vierde inning op een double van Kelly De Lannoy, maar hierna zorgde een fout voor de gelijkmaker in de 2e4.
In Ronde Twee opende Euro Stars zondag met een 5-1 zege vs. Saronno uit ItaliŽ. Manon Schol had drie hits in dit duel. Hierna werd Euro Stars met 5-2 verslagen door Bulls (USA), waarna werd afgesloten met een 6-0 shutout-zege vs. Brasschaat Braves (BelgiŽ) op een one-hitter van Daisy Verstappen. Euro Stars had een 4-run derde inning, dankzij RBI-singles van Dayanara Lucio en Davinia de Kwant en een 2-run double van Kim Donkers.
In de wedstrijd om de negende en tiende plaats had Euro Stars met 8-4 meer hits dan A4 Terrasvogels, maar maakte zes fouten, resulterend in een 5-2 nederlaag.

Amsterdam Pirates sloot het toernooi af met een 13e plaats. Pirates werd vorig seizoen kampioen in de Eerste Klasse en zal daardoor dit seizoen een rentree maken in de Hoofdklasse. Van de zeven gespeelde wedstrijd won Pirates er twee en speelde eenmaal gelijk, waardoor dit een goede voorbereiding was op de hernieuwde kennismaking met de Hoofdklasse. Pirates opende zaterdagochtend goed met een 1-0 zege vs. Joudrs Praha (TsjechiŽ). Het enige punt werd gescoord in de eerste inning toen Montana van Maris scoorde op een OSS van Chantal v.d. Loosdrecht. Pirates kwam tot negen hits, waaronder twee van Montana van Maris en Iris Kolman. Pirates verzuimde meer punten toe te voegen in de vijfde inning. Rookie Shanna van Vegten opende toen met een honkslag, maar ging later gedwongen uit op thuis in deze beurt, waarin Pirates drie loopsters achterliet. In hun volgende duel ging Pirates met 9-0 onderuit tegen Eagles (USA), omdat werpster Madelon Bronner controle-problemen had en negenmaal vier wijd gooide. Hierna volgde een 1-1 gelijkspel vs. Euro Stars.
In de Tweede Ronde opende Pirates met een 2-1 nederlaag vs. Stripes (USA). Pirates liet drie loopsters achter in de eerste inning, kreeg toen twee runs tegen, voordat het enige punt werd gescoord in de derde inning op een grounder van nieuwkomer Antal Roos. Pirates herstelde zich en won hun volgende duel vs. Firestix met 2-1. Pirates opende de score in de eerste inning op een triple van Gallieth Haaker en voegde een punt toe in de derde inning. De Tweede Ronde werd afgesloten met een 7-0 nederlaag vs. A4 Terrasvogels.
In het duel om de 13e en 14e plaats won Pirates met 5-1 vs. Bulls (USA), dat vorig jaar achtste werd. Pirates had slechts twee hits in dit duel, maar verhoogde een 2-1 voorsprong met drie runs in de vijfde inning op een RBI-single van Cindy Baretta, een RBI-grounder van Claudia Kotmans en vier wijd met volle honken voor Shannah van de Kaaij. Baretta en Van der Kaaij zijn nieuwkomers in de Pirates-ploeg.

In de Finale gooide Eagles-werpster Sara Evans tienmaal drie slag tegen Carrousel, maar haar teamgenoten produceerden slechts drie hits op Anna Moiseeva, die een 7-inning shutout gooide.
(15 januari)


Voorlopige selectie Oranje bekend
English
NIEUWEGEIN - Liz Kelly, de Amerikaanse Manager van het Nederlands Dames Softbal Team, en haar staf hebben 25 speelsters opgenomen in de voorlopige selectie van de nationale ploeg, zo heeft de KNBSB bekend gemaakt.
Dit jaar heeft Oranje twee belangrijke evenementen op de agenda staan. Van 28 mei tot en met 2 juni neemt de ploeg deel aan het Europees Kampioenschap, dat wordt gehouden op Sportpark Ookmeer, de thuishaven van Amsterdam Pirates, in Amsterdam. Een week later, van 9-16 juni, staat het Olympisch Kwalificatie Toernooi voor Afrika en Europa op het programma in de Italiaanse stad TriŽst. De winnaar van dat evenement zal zich plaatsen voor de Olympische Spelen 2008 in Peking (China). Voor aanvang van het Europees Kampioenschap zal nog een trainingskamp worden afgewerkt.

Onder de 25 speelsters zijn er negen die uitkomen voor landskampioen Sparks Haarlem en zeven die op het roster staan van vice-kampioen A4 Terrasvogels. Ervaren speelsters Kim Kluijskens (1B) en Jolanda Kroesen (OF) keren na een paar jaar afwezigheid weer in de ploeg terug. Drie geselecteerde speelsters, Debby Connor (IF / DP), Saskia Kosterink (OF) en Areke Spel (P), combineren softbal momenteel met een studie in de Verenigde Staten. De ervaren infieldster Daisy de Peinder speelt dit seizoen in ItaliŽ. Na vele jaren te zijn uitgekomen voor Twins, draagt ze dit jaar de kleuren van Macerata. Kristi DeVries (P) en Mackenzie Vandergeest (Utility), twee Amerikaanse speelsters met een Nederlands paspoort, staan ook weer op het Oranje-roster. Vandergeest debuteerde in november in Oranje tijdens het toernooi om de Japan Cup in Yokohama (Japan), terwijl DeVries al enige jaren voor de nationale ploeg uitkomt.

De selectie ziet er als volgt uit:
Pitchers (6):
Dagmar Bloeming, Judith van Kampen (beiden A4 Terrasvogels), Kristi DeVries (Ohio State University, USA), Kirsten Scheele, Rebecca Soumeru (beiden Haarlem) en Areke Spel (Euro Stars).
Catchers (3):
Nina van Huissteden (A4 Terrasvogels), Kim Kafoť (Sparks Haarlem) en Ellen Venker (Euro Stars).
Infielders (8):
Noťmi Boekel, Lynn Geertman, Kim Kluijskens, Chantal Versluis (allen Sparks Haarlem), Sandra Gouverneur, Petra van Heijst (beiden A4 Terrasvogels), Daisy de Peinder (Macerata, ItaliŽ), Marjan Smit (Twins).
Outfielders (6):
Marloes Fellinger, Jolanda Kroesen (beiden Sparks Haarlem), Nathalie Gosewehr, Marieke Jansen (beiden A4 Terrasvogels), Saskia Kosterink (Computer SOS Tex Town Tigers), Carolien Sins (Twins).
Utility Players (2):
Debby Connor (Euro Stars), Mackenzie Vandergeest (Chicago Bandits, USA).

(15 januari)


Haarlemse onderscheidingen Sparks, Kluijskens, Lablans

...Sparks Haarlem - Sportploeg van het Jaar...
(Foto: Marco Stoovelaar)
English
HAARLEM - Op het jaarlijkse Sportgala heeft de Gemeente Haarlem dinsdagavond de beste sporters van 2006 onderscheiden. De stemmen werden uitgebracht door zowel een jury als de lezers van het Haarlems Dagblad.


...Olga Lablans...
...Vrijwilligster...
(Foto: Inge Consent)
Het softbalteam van Sparks Haarlem, dat vorig jaar voor het derde seizoen op rij landskampioen werd, is uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. Ook genomineerd waren honkbal-kampioen Corendon Kinheim en de mannensoftballers van DeMo EHS, die de Europa Cup veroverden. Sparks versloeg de overige twee genomineerden, omdat de softbalsters niet alleen landskampioen werden, maar ook de (verloren) finale bereikten van het toernooi om de Europa Cup.

Kim Kluijskens, de eerste honkvrouw van Sparks Haarlem en vorige maand uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van de Hoofdklasse, werd dinsdagavond gekozen tot Sportvrouw van het Jaar.

Een andere onderscheiding ging eveneens naar de softbalgemeenschap, want Olga Lablans werd geŽerd als Vrijwilligster van het Jaar. Olga Lablans is Official Scorer, maar doet daarnaast veel vrijwilligerswerk voor Sparks Haarlem en SC Haarlem.

Tjerk Smeets, de catcher van Corendon Kinheim, was genomineerd voor Sportman van het Jaar, maar die titel ging naar een karateka.
(23 januari)


Competitie Softbal begint over 80 dagen!
English
AMSTERDAM - Het reguliere seizoen 2007 in de Hoofdklasse begint op zaterdag 14 april, oftewel precies 80 dagen vanaf woensdagmiddag (vandaag). Op dezelfde dag wordt ook het nieuwe seizoen geopend in de Eerste Klasse.

Sparks Haarlem, dat vorig jaar voor de derde keer op rij de landstitel veroverde, opent het seizoen met een double-header bij Computer SOS Tex Town Tigers in Enschede. Dit is ťťn van de twee double-headers die om 16:00 uur zal beginnen, de andere is er ťťn tussen Twins en Centrals in Oosterhout.
Het seizoen gaat twee uur eerder van start met twee andere double-headers. Euro Stars zal het dan op eigen veld opnemen tegen Amsterdam Pirates, dat vorig jaar de titel pakte in de Eerste Klasse en promoveerde. Voor Pirates wordt dit de rentree in de hoogste afdeling na afwezigheid van een jaar. In 2005 degradeerde de ploeg vanuit de Hoofdklasse. In de tweede double-header, die om 14:00 uur begint, speelt vice-kampioen A4 Terrasvogels voor eigen publiek vs. Van der Peijl DSC '74.

Na zeven double-headers te spelen tussen zaterdag 14 april en donderdag 17 mei zal het seizoen voor een lange periode worden onderbroken. Zes weekends lang zal er geen competitieduel op het programma staan. De eerste wedstrijden worden hierna weer gespeeld op dinsdagavond 3 juli. De 46 dagen tussen deze competitiewedstrijden vormen een belangrijke periode voor het Nederlands Softbal Team. Van 28 mei tot en met 2 juni wordt het Europees Kampioenschap gehouden in Amsterdam op het complex van Amsterdam Pirates, gevolgd door het Afrikaans/Europees Olympisch Kwalificatie Toernooi in TriŽst (ItaliŽ) van 9-16 juni.

Het reguliere seizoen in de Hoofdklasse wordt afgesloten op zaterdag 25 augustus, waarna de Play-Offs zullen beginnen op vrijdag 31 augustus.
In de Eerste Klasse staan er vier double-headers op het programma voor 14 april, elk met een andere aanvangstijd. Het seizoen zal om 12:00 uur worden geopend als Van der Peijl DSC 2 op eigen veld speelt tegen Alcmaria Victrix. Hierna volgen nog drie double-headers, die beginnen om 14:00, 16:00 en 17:30 uur.
(24 januari)


Internationaal Honkbal
Cal Ripken, Tony Gwynn in Hall of Fame

...Cal Ripken, Jr....
...Hall of Fame...
(Foto: Marco Stoovelaar)
English
NEW YORK, New York (USA) - Zoals verwacht zijn Cal Ripken, Jr. en Tony Gwynn dinsdagmiddag vrijwel unaniem gekozen in de Major League Hall of Fame. Ook, zoals min of meer verwacht, slaagde Mark McGwire er in zijn eerste poging niet in gekozen te worden.
Voormalig infielder (korte stop, later derde honk) Cal Ripken van de Baltimore Orioles kreeg 537 stemmen of 98,5 procent en was daarmee lijstaanvoerder van de verkiesbare groep van dit jaar. Outfielder Tony Gwynn, die zijn hele loopbaan uitkwam voor de San Diego Padres, kreeg 532 stemmen of 97.6 procent. Spelers hadden 75 procent nodig om gekozen te worden. Werper Rich 'Goose' Gossage, die ondermeer gooide voor de New York Yankees, kwam 21 stemmen te kort. Ripken en Gwynn zijn beiden iconen en grootheden in Major League Baseball en waren beiden voor het eerst verkiesbaar voor de Hall.


...New Hall of Famer Cal Ripken, Jr....
(Foto: Marco Stoovelaar)
Cal Ripken speelde in een recordaantal van 2632 opeenvolgende wedstrijden en brak daarmee het record van de legendarische 'Iron Horse' Lou Gehrig, wiens record lang onbreekbaar werd geacht. Gehrig realiseerde zijn 'consecutive game streak' tussen 1925 en 1939 als speler van de New York Yankees, maar moest zijn loopbaan voortijdig afsluiten vanwege gevolgen van de slopende ziekte ALS, die sindsdien ook bekend staat als Lou Gehrig's Disease. Ripken speelde in 21 Major League-seizoenen, waarin hij 3184 honkslagen sloeg, waaronder 431 homeruns. Hij was tweemaal American League MVP en speelde in 19 All Star Games.

Tony Gwynn werd achtmaal beste slagman in de National League, waarin hij 20 seizoenen uitkwam. Gwynn sloeg 3141 honkslagen en had een gemiddelde van .338, terwijl hij 15 keer werd uitgekozen voor het All Star Team.

Maar toen de verkiezing van vandaag dichterbij kwam, waren en meer discussies en twijfels over een mogelijke verkiezing van powerhitter Mark McGwire, die eveneens voor het eerst op de keuzelijst stond. In zijn 16 seizoenen als speler van de Oakland Athletics en St. Louis Cardinals sloeg McGwire 583 homeruns, goed voor een zevende plaats op de all-time lijst. In 1998 was hij de eerste speler die 70 homeruns in ťťn seizoen sloeg. Echter, in 2005 schreef voormalig teamgenoot Josť Canseco in een boek dat McGwire prestatieverhogende middelen had gebruikt in zijn periode bij de A's. Er is echter geen hard bewijs dat McGwire daadwerkelijk verboden middelen zou hebben gebruikt en hij ontkende ook altijd het gebruik ervan. De verwachting is dat McGwire in de toekomst wel zijn plaats in de Hall of Fame zal verdienen, maar nu vonden de leden van de American Baseball Writers Association het nog te vroeg. Niet alleen vanwege de berichten rondom zijn prestaties, maar mogelijk ook omdat hij in zijn loopbaan slechts 1626 honkslagen sloeg en nooit meest waardevolle speler is geweest. McGwire kreeg slecht 128 stemmen of minder dan een kwart procent van het benodigde aantal. In 1983 speelde McGwire met de nationale ploeg van de USA tegen het Nederlands team op het toernooi om de Intercontinental Cup in het Belgische Antwerpen.
(9 januari)


Europa Cup-competities bekend
English
HAARLEM - De Technische Commissie van de Europese Honkbal Bond (CEB) heeft bevestigd dat de Europese club-competities van 2007 zullen plaatsvinden in de week van maandag 11 tot en met zondag 17 juni. Vertegenwoordigers van de Technische Commissie van de CEB zullen de groepsindelingen en de lotingen verrichten tijdens een bijeenkomst op 10 februari in de Tsjechische hoofdstad Praag.
Landskampioen Corendon Kinheim zal afreizen naar San Marino voor deelname aan het Europa Cup Toernooi, terwijl vice-kampioen en bekerhouder Konica Minolta Pioniers het CupWinners Cup Toernooi zal organiseren op hun complex in Hoofddorp. DOOR Neptunus, dat vorig seizoen op de derde plaats eindigde in de reguliere competitie, is eveneens gekwalificeerd voor deelname aan de Europese competitie, maar het is op dit moment nog niet duidelijk of the Rotterdammers om de Europa Cup of the CupWinners Cup zullen spelen. Er is een voorstel om beide toernooien sterker en aantrekkelijker te maken met de toevoeging van een Nederlands en/of Italiaanse ploeg. Op de bijeenkomst in Praag zal duidelijk worden wie de achtste ploegen worden in beide evenementen.

De vastgestelde toernooien zijn de volgende:

Europa Cup - A-Poule in San Marino (San Marino) van dinsdag 12 t/m zaterdag 16 juni.
Deelnemers zijn: San MarinoASD Rimini Pirates (ItaliŽ), Corendon Kinheim (Nederland), Marlins Puerta Cruz (Spanje), Draci Brno (TsjechiŽ), Solingen Aligators (Duitsland), Rouen Huskies (Frankrijk) en een nog bekend te maken achtste ploeg.

CupWinners Cup - A-Poule in Hoofddorp (Nederland) van woensdag 13 t/m zondag 17 juni.
Deelnemers: Konica Minolta Pioniers (Nederland), Kaunas Lithuanica (Litouwen), Arrows Ostrava (TsjechiŽ), Apollo Bratislava (Slowakije), Barracudas Montpellier (Frankrijk), Sant Boi de Llobregat (Spanje), Regensburg Legionšre (Duitsland) en een nog bekend te maken achtste ploeg.

CEB Cup - A-Poule in Zagreb en Karlovac (KroatiŽ) van woensdag 13 t/m zondag 17 juni.
Deelnemers: BK Keltecs Karlovac (KroatiŽ), FC Barcelona (Spanje), Technika Brno (TsjechiŽ), BC Beograd (ServiŽ), Heidenheim HeidekŲpfe (Duitsland), STB Toulouse (Frankrijk), BSK Zagreb (KroatiŽ) en Dinamo Bucharest (RoemeniŽ).

Europa Cup Qualifiers, ťťn Groep in Blagoevdgrad (Bulgarije) (8 teams) en ťťn Groep in Abrantas (Portugal) (6 teams).
Groepsindelingen worden vastgesteld op 10 februari.
Tot nu toe hebben de volgende ploegen zich ingeschreven voor deelname: Tranas BK (Zweden), Bern Cardinals (Zwitserland), Minsk (Wit-Rusland), Tigres de Loulť (Portugal), Buffaloes Blagoevdgrad (Bulgarije), TJ STU Trnava (Slowakije), Balashika Tornados (Rusland), MKS Kutno (Polen), Espoo Expos (Finland), Vindija Varazdin (KroatiŽ), Oslo Pretenders (Noorwegen) en Spartacus Glyfadas (Griekenland).

CupWinners Cup Qualifier in Stockholm (Zweden). Speeldata zijn nog niet bevestigd.
Tot nu toe hebben de volgende ploegen zich ingeschreven voor deelname: Stockholm (Zweden), KS Deby Osielsko (Polen), North Stars (Rusland), Sissach Frogs (Zwitserland) en Brest Zubrs (Wit-Rusland).

CEB Cup Qualifier in Szentendre (Hongarije). Speeldata zijn nog niet bevestigd.
Deelnemers: Dornbirns Indians (Oostenrijk), Sugar Storm (Wit-Rusland), Barracudas BC (Zwitserland), Demony Miejska Gorka (Polen), MGPU SYOS N42 (Rusland), Athletic Sofia (Bulgarije) en BG Juodasis Vikingas (Litouwen).
(22 januari)


Victorie voor Victoria in Claxton Shield
English
PERTH (AustraliŽ) - De Victoria Aces zijn de nieuwe kampioenen van de Australian Baseball League. Zaterdag versloeg Victoria de New South Patriots met 4-3 in de allesbeslissende finale en scoorde het winnende punt in de tweede helft van de negende inning. Voor Victoria was dit het recordzettende 21ste Claxton Shield-kampioenschap.

Het was de derde keer dat de twee ploegen tegenover elkaar stonden in het acht dagen durende toernooi dat het Australische kampioenschap besliste. In de voorronde wonnen de Patriots met 8-7, waarna de Aces de finale bereikten door met 6-3 te winnen van de Patriots in de halve finale. New South Wales kreeg een herkansing in de bronzen wedstrijd. In dat duel werden de Patriots de tweede finalist door tweemaal te scoren in de negende inning en met 3-2 te winnen van South Australia, bij wie voormalig Kinheim-werper Tajah Merrill ťťn van de werpers was.

In de finale opende NSW de score in de tweede inning toen veteraan Brendan Kingman scoorde, nadat eerste honkman Daniel Berg van het honk moest komen na een aangooi van korte stop Brad Harman. Kingman opende met een honkslag en schoof op naar het derde honk na twee groundouts, waarna hij scoorde op de infield-hit van Andrew Graham. Victoria kwam onmiddellijk langszij in de tweede helft van de tweede inning. Matthew Kent opende met een honkslag, schoof op na een honkslag en een OSS, en scoorde vervolgens toen Andrew Russell het honk bereikte op een fout met twee uit.
De Patriots hernamen de leiding in de volgende slagbeurt. Met twee uit sloegen (internationale) routiniers Gavin Fingleson, Glenn Williams en Brendan Kingman drie opeenvolgende honkslagen produceerden, resulterend in een 2-1 stand. NSW voegde een punt toe in de zesde inning op een double van Kingman, die Glenn Williams (vier wijd) in staat stelde te scoren vanaf het eerste honk. Victoria antwoordde in de 2e6 toen Matthew Kent opende met een homerun. Hierna, in de zevende inning, bracht Victoria de stand opnieuw in evenwicht toen captain Ben Utting, eveneens een veteraan, ook homerde.
In de eerste helft van de negende inning kreeg NSW een loper op het derde honk, maar wist niet te scoren. In de 2e9 besliste Victoria het duel. Met een loper op het eerste honk mislukte een opofferingsstootslag, maar hierna kon een line drive van Ben Utting niet worden verwerkt en kwamen er lopers op het eerste en tweede honk. Vervolgens leek Paul Weichard in een 'inning-ending double play' te slaan, maar was sneller op het eerste honk dan de aangooi. Met lopers op het eerste en derde honk werd closer Andrew Cooke ingebracht. Die moest het opnemen tegen Paul Rutgers, die een 2 wijd-0 slag pitch het linksveld insloeg voor een honkslag, goed voor een 4-3 overwinning voor Victoria en de winst van het Claxton Shield-toernooi.
Victoria-catcher Matthew Kent won de Helms Award voor de Meest Waardevolle Speler van het Claxton Shield-toernooi.
(28 januari)


Internationaal Softbal Dames
Eerste Olympische Kwalificatie begint binnenkort
English
PLANT CITY, Florida (USA) - Het eerste van de drie regionale Olympische Kwalificatie Toernooien begint in minder dan twee weken. In deze evenementen zullen de laatste drie landen zich kwalificeren voor de Olympische Spelen 2008 in Peking (China). Vijf deelnemers zijn al bekend. Naast het organiserende land China plaatsten vier landen zich vorig jaar tijdens het Wereldkampioenschap, namelijk AustraliŽ, Canada, Japan en USA.

Van 1-7 februari wordt het AziŽ/OceaniŽ Olympisch Kwalificatie Toernooi gespeeld in Tainan City (Taiwan) op de locatie waar vorig jaar het World University Softball Championship plaatsvond. Deelnemende landen in dat evenement zijn de Filippijnen, Nieuw-Zeeland, Noord-Korea, Singapore, Taiwan en Zuid-Korea. Taiwan kreeg het recht het evenement te organiseren, omdat het tijdens het Wereldkampioen het hoogstgeklasseerde Aziatische land was, maar zich toen niet plaatste voor de Spelen.
Het softbalteam van Chinese Taipei vertrok zaterdag 20 januari voor een intensieve vier dagen durende trainingsperiode in Guangzhou (China). Daar zal de Taiwanese ploeg ondermeer spelen tegen het nationale team van China en een ploeg uit de provincie Guangdong. Het Taiwanese team bereidt zich al sinds het voorjaar van 2005 voor op Olympische kwalificatie. Vorige maand won Taiwan de zilveren medaille tijdens de Asian Games in Doha (Qatar).
Het Filippijnse team, bijgenaamd 'Blue Girls', houdt dagelijkse trainingen, waaronder wedstrijden, ter voorbereiding op het komende evenement. Als onderdeel van hun voorbereiding nam de ploeg vorig jaar ook deel aan het 1ste Cebuana Lhuillier Softball Invitational Tournament, waarin men uitkwam tegen de top van de universiteits-herensoftbalteams van het land, en eindigde op de derde plaats.
Nieuw-Zeeland Hoofd Coach Dean Rice selecteerde een ploeg met veel ervaring en haalde vijf voormalige speelster terug in de nationale ploeg van de 'White Sox', namelijk IF Lisa Kersten, UT Togi Lote, C Kiri Shaw, C Jackie Smith en OF Kim Dermot, maar selecteerde ook twee debutanten in OF Brooke Cutting en UT Amelia Rika. Voor de reis naar Taiwan zal Nieuw-Zeeland nog zes oefenwedstrijden spelen in Melbourne (AustraliŽ). Eerder deze maand namen de meeste speelsters deel aan het National Provincial Cup Tournament in Wellington.

Dit evenement wordt gevolgd door het Afrika/Europa Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat tussen 9-16 juni zal plaatsvinden in het Italiaanse TriŽst. De International Softball Federation (ISF) meldde dat het daarvoor reeds aanmeldingen heeft gekregen van Bulgarije, Groot-BrittanniŽ, IsraŽl, ItaliŽ, KroatiŽ, Nederland, Rusland, ServiŽ, TsjechiŽ en Zuid-Afrika.
Het Olympisch Kwalificatie Toernooi voor het Amerikaanse continent zal daarna worden gehouden van 18-26 augustus in Venezuela.
(21 januari)


ISF wijst Wereldkampioenschap Junioren toe aan Nederland!
English
PLANT CITY, Florida (USA) / ENSCHEDE - De International Softball Federation (ISF) maakte op 30 januari bekend dat de organisatie van het ISF VIII Wereldkampioenschap Fast Pitch Junioren 2007 (onder de 19 jaar) is toegewezen aan Nederland en zal worden gehouden in Enschede. De data voor het evenement zijn woensdag 20 tot en met zaterdag 30 juni en de speellocatie is het complex van Computer SOS Tex Town Tigers. Het laatste WK Junioren vond in 2003 plaats in Nanjing (China) waar Japan de titel veroverde. Het is de eerste keer dat een WK softbal in Nederland zal plaatsvinden. In de bekendmaking citeerde de ISF KNBSB-voorzitter Jan Rijpstra met de volgende woorden: ,,We zijn enorm verheugd en kijken er naar uit gastheer te zijn van dit belangrijke ISF-evenement''. De verwachting is dat er 16 landen zullen deelnemen. Het is de eerste keer dat het WK Junioren in Europa wordt gehouden.
Vorige Wereldkampioenschappen Junioren
JaarPlaatsGoudZilverBrons
1981Edmonton (Canada)JapanUSAChina
1985Fargo (USA)ChinaJapanUSA
1987Oklahoma City (USA)USAChinaJapan
1991Adelaide (AustraliŽ)JapanUSAChina
1995Normal (USA)USAJapanAustraliŽ
1999Taipei (Taiwan)JapanUSATaiwan
2003Nanjing (China)JapanUSAAustraliŽ
2007Enschede (Nederland)
Het evenement volgt een ander belangrijk toernooi dat in Nederland zal plaatsvinden, slechts drie weken eerder. Van 28 mei-2 juni wordt het Europees Softbal Kampioenschap georganiseerd op het complex van Amsterdam Pirates in de hoofdstad. Tussen deze twee toernooien in zal het Afrika/Europa Olympisch Kwalificatie Toernooi plaatsvinden in TriŽst (ItaliŽ) van 9-16 juni.

Aanvankelijk zou het toernooi worden gehouden in Kutno, maar de Poolse Bond trok zich onlangs terug van de organisatie voor het evenement. Hierna werden TsjechiŽ, ItaliŽ en Nederland beschouwd als kandidaat voor de organisatie.
De Nederlands Bond benaderde Tex Town Tigers voor de organisatie, omdat deze vereniging veel ervaring heeft met het organiseren van internationale evenementen, waaronder het Europees Kampioenschap Junioren 2000, dat destijds werd beschouwd als ťťn van de beste georganiseerde ooit. Bovendien organiseert Tex Town Tigers jaarlijks het internationale J.C.J. Mastenbroek Toernooi, een vier dagen durend toernooi voor zowel honkbal als softbal. In de editie van dit jaar, die zal plaatsvinden van 6-9 april, zullen ploegen uit BelgiŽ, Rusland en TsjechiŽ zich bij de Nederlandse deelnemers voegen. Momenteel maken acht speelsters van Tex Town Tigers deel uit van de selectie van Jong Oranje. Door hun ervaring heeft Tex Town Tigers een goed gevoel en veel vertrouwen dat het een goede organisatie kan opzetten voor het komende WK Junioren.
Jan van der Molen, Bertil Haage en voorzitter/toernooidirecteur Joop Hassink, die ook deel uitmaakten van het EK 2000 Organisatie Comitť, keren ook nu terug in het OC voor dit jaar.
Meer informatie wordt binnenkort verwacht.
(31 januari)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.

Mail suggesties of vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 24 februari 2007
Copyright © 1997-2007 Marco Stoovelaar.