Grand Slam
Honkbal & Softbal Headlines
April 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Index Nieuws Archief APRIL 2006

Algemeen
Grand Slam * Stats & News bereikt mijlpaal! (10 april)

Honkbal
Eerste verlies Almere; Kinheim leidt in Nijmegen. (1 april)
Venezolaanse werper voor Pioniers. (2 april)
ADO wint Jan van de Vegte Toernooi. (2 april)
Official Scorer Margriet Stolp overleden. (2 april)
Starters aangewezen voor toernooien. (6 april)
Corendon bekrachtigd overeenkomst met Kinheim. (5 april)
Pirates, Sparta/Feyenoord homeren naar winst. (7 april)
Pirates, Neptunus leiden in toernooien. (8 april)
Kinheim, Neptunus winnen toernooien. (9 april)
Opening Day Starters & Rosters. (13 april)
Japanse Outfielder voor Neptunus. (10 april)
Verrassende uitslagen op Opening Day. (15 april)
Record voor Richard Orman; Eerste zege ADO. (16 april)
Japanse werper voor ADO. (18 april)
Startende Werpers bekend. (20 april)
Grote shutout Neptunus vs. Kinheim. (22 april)
Eerste verlies Neptunus; HCAW, Pioniers blijven ongeslagen. (23 april)
Pioniers, Neptunus wijzen starters aan. (26 april)
Starters bekend voor komend weekeinde. (27 april)
Deelnemersveld Haarlemse Honkbal Week bekend. (20 april)
Neptunus dient Pioniers eerste verlies toe. (27 april)
Nederland, Italië treffen elkaar in European Baseball Classic. (27 april)
Voorlopige selectie Oranje bekend. (28 april)
Ruime zeges HCAW, Pioniers; ADO bijna perfect. (29 april)
Opnieuw winst voor HCAW. (30 april)

Softbal Dames
Softbalseizoen zaterdag van start. (13 april)
Centrals debuteert met dubbele winst. (15 april)
Finalisten 2005 winnen opnieuw. (17 april)
Opnieuw tweemaal winst Sparks, Terrasvogels. (22 april)
Soumeru, Gouverneur succesvol in Italië. (27 april)

Softbal Heren
Seizoen begint aanstaande zaterdag. (13 april)
Landskampioen tweemaal onderuit. (15 april)
Kokolishi blijft ongeslagen. (22 april)
Kokolishi blijft koploper. (29 april)

Internationaal Honkbal
Royal Greys aan kop in België. (13 april)
Royal Greys blijft ongeslagen. (20 april)
Vier ploegen openen Italiaans seizoen met tweemaal winst. (20 april)
Eerste verlies Royal Greys. (26 april)

International Softbal
Poule-indelingen Wereldkampioenschap bekend. (28 maart)

Nieuws Archief 2006
Januari
Februari
Maart


Algemeen
Grand Slam * Stats & News bereikt mijlpaal
English
AMSTERDAM - Grand Slam * Stats & News heeft op maandag 10 april een mijlpaal in zijn geschiedenis bereikt, want de site werd toen voor de 500.000ste keer bezocht.

Sinds de introductie van de site op het World Wide Web in november 1997 heeft het elk jaar nieuwe bezoekersrecords gevestigd. In de eerste drie maanden van dit jaar werden ook al weer nieuwe records gevestigd.
De 500.000ste bezoeker kwam ergens op maandagmiddag langs op deze site. Hoewel de meeste bezoekers afkomstig zijn uit Nederland heeft deze site bezoekers getrokken uit 117 verschillende landen of gebieden van over de hele wereld.

De webmaster dankt alle bezoekers die door de jaren heen langskwamen en hoopt iedereen weer snel terug te zien op weg naar de één-miljoenste bezoeker, want deze site wordt constant ge-update met nieuws, feitjes en stats over Nederlands (en internationaal) honkbal en softbal.
Grand Slam * Stats & News blijft uw gids voor het Nederlands honkbal en softbal.
(10 april)


Honkbal
Eerste verlies Almere; Kinheim leidt in Nijmegen
English
ALMERE / ROTTERDAM / NIJMEGEN - Op zaterdag werden weer vijf oefenwedstrijden gespeeld.

In Almere diende Konica Minolta Pioniers de eerste oefennederlaag toe aan Instant Holland Almere '90. De Hoofddorpers kwamen tot 22 honkslagen, waaronder drie homeruns, en wonnen met 21-3. Voor zaterdag had Almere driemaal op rij gewonnen.

In Rotterdam boekte Amsterdam Pirates de tweede zege op rij en versloeg Sparta/Feyenoord met 5-4.

In Nijmegen is Corendon Kinheim koploper na de eerste speeldag van het jaarlijkse Jan van de Vegte Memorial Toernooi.
Kinheim opende de dag met een 8-5 zege vs. gastheer De Hazenkamp. In de tweede wedstrijd sloeg De Hazenkamp drie homeruns in de vierde inning om een 7-1 voorsprong te nemen vs. Mr. Cocker HCAW, maar de Bussumers kwamen terug en wonnen met 11-7. De dag werd afgesloten met een 2-2 gelijkspel tussen Kinheim en ADO, nadat Kinheim met 2-0 voorstond in de vijfde inning.
(1 april)

Wedstrijdverslagen & Line Scores


Venezolaanse werper voor Pioniers
English
HOOFDDORP - Konica Minolta Pioniers heeft bekend gemaakt dat het de Venezolaanse werper Erkly Esteban Hinojosa Viloria aan de selectie heeft toegevoegd.

De linkshandige, 23-jarige werper speelde de afgelopen vijf seizoenen in de Venezuelan League. Pioniers had verschillende opties, maar Hinojosa's statistieken waren goed, waardoor voor hem werd gekozen.
Pioniers is van plan Hinojosa in eerste instantie als reliever in te zetten. ,,Daarna gebruiken we hem mogelijk als derde starter voor de wedstrijden op donderdagavond'', meldde Hoofd Coach Trevor Rooper zondagmiddag.
Hinojosa zal rond 15 april arriveren.
(2 april)


ADO wint Jan van de Vegte Toernooi
English
NIJMEGEN - ADO heeft zondag het jaarlijkse Jan van de Vegte Memorial Toernooi in Nijmegen gewonnen. De ploeg uit Den Haag onttroonde Mr. Cocker HCAW, dat het evenement sinds 2001 vijf jaar op rij had gewonnen en voor de vijftiende keer deelnam.

De tweede speeldag van het evenement begon met een 9-2 zege van ADO tegen het organiserende De Hazenkamp. Startende werper Tjibbe van Dijk gooide vier hitloze innings, maar toen sloeg De Hazenkamp hun enige honkslag in de vijfde inning toen Maikel Benner (de reguliere catcher) het werpen overnam en één inning gooide.
In de volgende wedstrijd stond Mr. Cocker HCAW met 3-0 voor vs. Corendon Kinheim na de eerste inning toen Sidney de Jong zijn derde homerun in het oefenseizoen sloeg. Met een 3-2 achterstand draaide Kinheim het duel om in de zevende inning toen Dirk van 't Klooster een 2-out, 2-run double sloeg en de ploeg een 4-3 zege bezorgde.
In de laatste wedstrijd van het toernooi won ADO met 7-2 vs. Mr. Cocker HCAW, waardoor de ploeg op een gedeelde eerste plaatst eindigde met Kinheim. Omdat hun onderlinge duel zaterdag in een 2-2 stand eindigde was het runsaldo vervolgens bepalend voor de eindstand.

In Hoofddorp diende Konica Minolta Pioniers Instant Holland Almere '90 de tweede grote nederlaag in twee dagen toe.
Pioniers won met 14-2, omdat drie Almere-werpers samen 14 keer vier wijd gooiden en hun verdediging acht fouten maakte, waarvan vijf door de derde honkman.

In Amsterdam werden de twee vastgestelde wedstrijden van Amsterdam Pirates afgelast vanwege hevige regen.
Pirates zou 's morgens spelen tegen Montigny Les Cougars uit Frankrijk. 's Middags stond de ontmoeting met Sparta/Feyenoord op het programma.
(2 april)

Wedstrijdverslagen & Line Scores


IN MEMORIAM


...Margriet Stolp...
(1945 - 2006)

(Foto:
Marco Stoovelaar
)

Official Scorer Margriet Stolp overleden
English
KROMMENIE - Official Scorer Margriet Stolp is op donderdag 30 maart overleden. Ze werd slechts 61 jaar oud.
Hoewel Margriet al geruime tijd ziek was, kwam haar overlijden onverwacht en veel te snel. De herdenkings- en crematieplechtigheid vond plaats op dinsdag 4 april in Driehuis.

Het schrijven van dit soort artikelen is nooit makkelijk. Zeker omdat het een schok voor ons was toen we in het weekeinde het bericht hoorden van Margriet's overlijden, ondanks het feit dat we wisten dat ze ziek was. Margriet leed aan Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS) oftewel Lou Gehrig's Disease, vernoemd naar de legendarische eerste honkman van de New York Yankees. ALS is een ongeneeslijke spierziekte. Net als Lou Gehrig was Margriet bescheiden en nooit op de voorgrond. Maar ze was een waardevol lid van de groep scorers van de Konkinklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) en was inzetbaar in de Hoofdklasse honkbal, softbal dames en softbal heren. Ze was één van die scorers die altijd beschikbaar was voor wedstrijden of om in te vallen, zelfs op het laatste moment.

Margriet, die zelf softbalde bij Odiz Frogs en Cromtigers, debuteerde als Official Scorer op 8 juni 1991 in Hoofddorp bij de wedstrijd tussen Hoofddorp Pioniers en Kinheim. Het toeval wil dat ze ook haar laatste wedstrijd in Hoofddorp scoorde. Op 20 september vorig jaar scoorde Margriet Game Five van de Play-Offs tussen Pioniers en HCAW. In haar loopbaan als scorer werd ze ook aangewezen voor internationale wedstrijden. Als Official Scorer nam ze deel aan 14 internationale toernooien, waaronder het Europees Kampioenschap Senioren Honkbal in 1995 en 2003, Europees Kampioenschap Pupillen Honkbal in 1999, Europees Kampioenschap Junioren Softbal in 2000, Europees Kampioenschap Cadetten Honkbal in 2002, de Haarlemse Honkbal Week in 2000 en 2002 en zes Europa Cup Toernooien (honkbal en softbal). Een paar jaar geleden was Margriet kort werkzaam op het Bondsbureau van de KNBSB toen dat nog in Santpoort was gevestigd.
Margriet was geliefd bij iedereen. Niet alleen bij haar collega-scorers, maar ook bij de verenigingen wiens wedstrijden ze moest scoren. Begin dit jaar informeerde Margriet het Bondsbureau en de Scorecommissie dat zij na 14 seizoenen had besloten te stoppen met scoren, vanwege haar ziekte maar dat ze wel van plan was nog wedstrijden te bezoeken tijdens het seizoen. Het heeft niet zo mogen zijn. Margriet Stolp zal door ons allen worden gemist.
(2 april)


Corendon bekrachtigd overeenkomst met Kinheim
English

...Atilay Uslu (links) en Peter Jager...
...tonen het nieuwe Kinheim-shirt...
(Foto: Marco Stoovelaar)
HAARLEM - Woensdagavond werden Corendon en Kinheim officiëel partners voor de komende drie seizoenen, want toen werd een sponsorcontract ondertekend in de 'Backstop', het clubhuis van Kinheim in het Haarlemse Pim Mulier Stadion. De ondertekening werd bijgewoon door leden van de 'Vrienden van Kinheim', de business club van het Haarlemse Kinheim.

Er was al eerder bekend gemaakt dat Corendon de nieuwe sponsor was van Kinheim. Tijdens de oefenwedstrijden was de naam reeds te lezen op de shirts van de spelers. Maar de contracten moesten nog worden ondertekend en dat gebeurde officiëel woensdagavond. De contracten werden van een handtekening voorzien door Atilay Uslu, de directeur van Corendon B.V. en Peter Jager, Voorzitter Topsport van Kinheim.

Corendon (en Corendon Airlines), dat actief is sinds 2000, is gespecialiseerd is low cost vliegvakanties naar Turkije, maar ook in golftrips naar dit populaire vakantieland. Corendon, een Turks bedrijf, heeft haar hoofdkantoor in Haarlem en verder kantoren in Brussel (België), Düsseldorf (Duitsland), Antalya, Bodrum en Istanbul (Turkije). In het verleden was Corendon ook sponsor in het voetbal, maar koos nu voor honkbal. ,,Onze doelgroep is families en familie-vakantiereizen. In het voetbal komen minder vrouwen kijken dan in het honkbal, dus minder families. Die zijn er wel in het honkbal, dus dit vult elkaar goed aan en dat is de zakelijke kant van deze overeenkomst'', vertelde de heer Uslu waarom zijn bedrijf een honkbalclub gaat sponsoren. ,,Aan de andere kant werd ik door medewerkers binnen het bedrijf enthousiast gemaakt voor honkbal.''

Corendon werd als nieuwe hoofdsponsor aangekondigd door Peter Jager, die ook bekend maakte dat Randstad Uitzendbureau één van de subsponsors is geworden van de club. Jager zei ook dat er dit seizoen hoge verwachtingen zijn voor Kinheim, dat in het off-season een aantal sterke spelers aantrok en genoemd wordt als één van de serieuze titelkandidaten.

Honkbal wordt ook in Turkije gespeeld. In 2001 werd de Turkiye Beyzbol Federasyonu opgericht. Dit jaar neemt de Turkse nationale ploeg deel aan het Europees Kampioenschap Senioren Kwalificatie Toernooi in Moskou (Rusland), terwijl het nationale Cadettenteam deelneemt aan het Europees Kampioenschap Cadetten Kwalificatie Toernooi in Utena (Litouwen).
(5 april)


Starters aangewezen voor toernooien
English
AMSTERDAM - Vanaf vrijdag beginnen de laatste voorbereidingen op het komende seizoen, dat op zaterdag 15 april van start gaat.
Dit weekeinde worden de laatste oefenwedstrijden gespeeld op twee jaarlijkse toernooien, één in Bussum, één in Rotterdam, waaraan de acht Hoofdklasse-ploegen deelnemen.

In Bussum organiseert Mr. Cocker HCAW het jaarlijkse In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi met deelname van Amsterdam Pirates, Corendon Kinheim en Konica Minolta Pioniers.
De openingswedstrijd op vrijdagavond tussen HCAW en Pirates wordt gelijk interessant, want daarin zullen twee broers het tegen elkaar opnemen. RHP Nick Stuifbergen zal starten voor HCAW, terwijl zijn broer RHP Tom Stuifbergen de heuvel zal beklimmen voor Pirates.
Op zaterdag maakt RHP Jurjen van Zijl zijn eerste oefenstart voor HCAW en gooit dan tegen Pioniers.
Kinheim zet dezelfde drie starters in als afgelopen weekeinde tijdens het Jan van de Vegte Memorial Toernooi in Nijmegen.
Pioniers wees rookie RHP Erik Jan Lind aan voor zijn eerste start van het seizoen. Hij treft zaterdag RHP Pim Walsma, die eveneens zijn eerste start maakt voor Pirates.

In Rotterdam organiseert Sparta/Feyenoord het jaarlijkse Hudson John Toernooi met deelname van ADO, Instant Holland Almere '90 en regerend landskampioen DOOR Neptunus.
Hudson John, de legendarische speler uit de jaren zestig en zeventig, die vele jaren uitkwam voor Sparta en de naamgever is van het toernooi, zal in de dug-out van de tegenstander zitten, want hij is de Bench Coach bij ADO, dat het toernooi opent tegen Sparta/Feyenoord.
Op zaterdag maakt de Japanse RHP Satoru Fujii zijn eerste start voor Sparta/Feyenoord. De rechtshanders arriveerde vorig weekeinde al, maar kwam nog niet in actie voor de ploeg waarvoor hij ook vorig seizoen speelde.
ADO heeft ook een werper in de rotatie die zijn eerste start zal maken, namelijk RHP Jimmy Summers, die ook de Manager is bij de Haagse ploeg. Summers zal zaterdag gooien tegen Neptunus.
Voor Neptunus maken twee werpers hun eerste oefenstart. LHP Gregory Gustina start zaterdag vs. Almere, terwijl LHP Diegomar Markwell zondag zal beginnen tegen Sparta/Feyenoord. Markwell arriveerde eerder in de week weer in Rotterdam.
Almere gebruikt drie werpers, die allen al eerder een wedstrijd startten, maar LHP Nick Veltkamp's start was drie weken geleden op 19 maart. Hij zal zaterdag starten in Almere's eerste wedstrijd vs. Neptunus.
(6 april)


Pirates, Sparta/Feyenoord homeren naar winst
English
BUSSUM / ROTTERDAM - Amsterdam Pirates en Sparta/Feyenoord wonnen beide vrijdagavond hun openingswedstrijd op de twee jaarlijkse toernooien, dankzij een homerun.

In Bussum stond Amsterdam Pirates met 3-0 voor, maar zag Mr. Cocker HCAW in de zevende inning langszij komen. In de achtste hernam Pirates de leiding na een homerun om met 4-3 te winnen in de openingswedstrijd van het In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi.

In Rotterdam stond Sparta/Feyenoord met 1-0 achter, kwam langszij en nam de leiding op een homerun op weg naar een 5-1 zege vs. ADO in hun openingsduel van het Hudson John Toernooi.
(7 april)

Wedstrijdverslagen & Line Scores


Pirates, Neptunus leiden in toernooien
English
BUSSUM / ROTTERDAM - Amsterdam Pirates en DOOR Neptunus zijn de lijstaanvoerders na twee speeldagen op de jaarlijkse toernooien in Bussum en Rotterdam, die voor de acht Hoofdklasse-ploegen de afsluiting vormen van de voorbereidingen op het komende seizoen.
Er is nog één speeldag te gaan in zowel de twee toernooien als het oefenseizoen. In beide toernooien valt op zondag de beslissing wie de winnaar wordt, maar in Bussum wordt ook beslist welke ploeg het oefenseizoen zal winnen. De volgende wedstrijden voor de ploegen na zondag staan op het programma voor aanstaande zaterdag, 15 april, en dat is Opening Day.

In Bussum is de zondagochtendwedstrijd tussen Amsterdam Pirates en Corendon Kinheim beslissend om een tweetal redenen. Het is niet alleen van invloed op wie het In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi zal winnen, maar ook welke ploeg het oefenseizoen wint. Als Pirates wint, zijn de Amsterdammers zowel toernooiwinnaar als winnaar van het oefenseizoen. Wint Kinheim dan zal het ook het oefenseizoen winnen, maar is de toernooiwinst nog niet zeker.
Op zaterdag won Pirates de tweede wedstrijd van het evenement en versloeg Konica Minolta Pioniers met 2-1. Tyson Arishenkoff sloeg zijn tweede homerun in twee dagen, terwijl starter Pim Walsma vijf shutout innings gooide en geen hits toestond.
's Middags stond Kinheim met 1-0 achter vs. Mr. Cocker HCAW, kwam langszij in de zesde en had vervolgens een rally van vijf runs in de zevende om met 6-1 te winnen.
's Morgens werd de wedstrijd tussen Kinheim en Pioniers afgelast en verschoven naar zondagmiddag.

In Rotterdam treffen Neptunus en Sparta/Feyenoord elkaar zondagmiddag in de laatste wedstrijd van het Hudson John Toernooi, waarbij de winnaar beslag zal leggen op de eerste plaats.
Op zaterdag won Neptunus tweemaal. Eerst won de landskampioen met 6-2 vs. ADO, dat beide runs op homeruns scoorde.
Hierna stond Neptunus met 8-0 voor in de zevende inning vs. Instant Holland Almere '90, dat hierna tot een rally van zeven punten kwam, maar uiteindelijk met 11-7 verloor.
In de derde wedstrijd op zaterdag kwamen Almere en Sparta/Feyenoord tot een 4-4 gelijkspel.
(8 april)

Wedstrijdverslagen & Line Scores


Kinheim, Neptunus winnen toernooien
English
BUSSUM / ROTTERDAM - Corendon Kinheim won zondag voor het eerst het In Memoriam Charles Urbanus Sr. Toernooi in Bussum, terwijl DOOR Neptunus de winnaar was van het Hudson John Toernooi, net als vorig jaar. Beide ploegen bleven in drie wedstrijden ongeslagen.

In Bussum kwam Kinheim tot een 7-0 shutout vs. Amsterdam Pirates, waarna met 7-1 werd gewonnen van Konica Minolta PIoniers om de toernooiwinst veilig te stellen.
Dag Drie werd afgesloten met een 2-0 shutout-zege van organisator Mr. Cocker HCAW tegen Pioniers.

In Rotterdam won DOOR Neptunus de eerste prijs na een 7-1 winst vs. gastheer Sparta/Feyenoord.
De dag begon met een 8-0 shutout van ADO vs. Instant Holland Almere '90.
(9 april)

Wedstrijdverslagen & Line Scores


Japanse Outfielder voor Neptunus
English
ROTTERDAM - Een voor aanvang van het nieuwe seizoen heeft DOOR Neptunus de Japanse Outfielder Yuji Nerei aan de ploeg toegevoegd. De 32-jarige linkshandige slagman komt aanstaande vrijdag aan, op tijd voor het Openingsweekeinde, waarin Neptunus speelt vs. Amsterdam Pirates.
Eerder kwam Neptunus al tot een overeenkomst met de Tsjechische werper Leoš Kubát. De rechtshander keerde na afloop van een proefperiode eind maart huiswaarts, maar hij zal dit seizoen deel uitmaken van Neptunus' pitchingstaf. De Tsjechische international zal zich ook op tijd voor het seizoen in Rotterdam melden.

Yuji Nerei, die afkomstig is uit Kanagawa in Japan, kwam begin jaren negentig naar de Verenigde Staten en had een try-out bij de Toronto Blue Jays, maar werd niet gecontracteerd. Na terugkeer in Japan speelde hij voor Hosei University. Na niet eerder professioneel te hebben gespeeld tekende Nerei een minor league-contract bij de Montreal Expos in januari 2000 toen hij 26 jaar was en na 'ontdekt' te zijn op 'Playball' Baseball Academy in Florida. In dat jaar begon hij in Single-A, schoof op naar Double-A en promoveerde naar Triple-A, waarin hij 56 wedstrijden speelde voor de Ottawa Lynx. Na afloop van het seizoen werd hij 'released' door de Expos.
Sinds 2001 speelde Nerei in verschillende Independent Leagues, zoals de Canadian Baseball League (London Monarchs), Northeast League (Elmira Pioneers) en Northern League (St. Paul Saints). Bovendien speelde hij één seizoen in de Mexican League (Puebla Parrots).
Nerei kan zowel in het outfield als op het eerste honk spelen. Vorig seizoen speelde hij voornamelijk op het eerste honk toen hij uitkwam voor de Japan Samurai Bears, een ploeg samengesteld uit Japanse spelers in de USA. De ploeg nam deel aan het eerste seizoen van de Golden Baseball League, waarin voormalig Major Leaguer Rickey Henderson speelde voor de San Diego Surf Dawgs. Nerei, die speler/coach was bij de Bears, speelde in 86 wedstrijden en had een slaggemiddelde van .282 met 5 homeruns en 50 RBI's. Als coach assisteerde hij Manager Warren Cromartie, een voormalige Major Leaguer (Montreal Expos, Kansas City Royals), die ook zes seizoenen in Japan uitkwam voor de Tokyo Yomiuri Giants.
(10 april)


Team Previews 2006
English
AMSTERDAM - Met nog minder dan twee maanden te gaan, voordat de eerste oefenwedstrijd op het schema staat en exact drie maanden voordat het Opening Day is, begint Grand Slam * Stats & News de jaarlijkse serie met team previews, want het nieuwe seizoen komt er nu snel aan.
Vorig jaar werd de serie gepubliceerd na afsluiting van de transferperiode in november, maar dit keer is besloten dit te verschuiven naar januari, omdat de ploegen zich nu voorbereiden op het nieuwe seizoen en de indoor-trainingen inmiddels zijn begonnen. In de reeks worden de acht ploegen uit de Hoofdklasse onder de loep genomen. Ook zijn er de mogelijke startende line-ups en wordt bekeken hoe de ploegen er op het moment voorstaan.

De reeks begint vandaag (zondag) met landskampioen DOOR Neptunus.
Na Neptunus komen de andere ploegen aan bod in volgorde van de eindstand 2005: Mr. Cocker HCAW, Konica Minolta Pioniers, Sparta/Feyenoord, Corendon Kinheim, ADO, Amsterdam Pirates en Instant Holland Almere '90.
(11 april)

Preview DOOR Neptunus (15 januari)
Preview Mr. Cocker HCAW (21 januari)
Preview Konica Minolta Pioniers (5 februari)
Preview Sparta/Feyenoord (2 maart)
Preview ADO (11 maart)
Preview Corendon Kinheim (19 maart)
Preview Amsterdam Pirates (27 maart)
Preview Instant Holland Almere '90 (11 april)


Opening Day Starters & Rosters
English
AMSTERDAM - Opening Day komt eraan. Het oefenseizoen is achter de rug en nu gaan de punten echt meetellen, want de eerste competitiewedstrijden staan op de agenda voor het Paasweekeinde en zijn gepland voor zaterdag en zondag. Voor maandag staan er geen ontmoetingen op het programma.
Sinds het Amsterdamse Quick in 1922 de allereerste kampioenstitel veroverde, beginnen de ploegen zaterdag aan het 85ste opeenvolgende seizoen op weg naar een nieuw kampioenschap.

Regerend landskampioen DOOR Neptunus zal de titel gaan verdedigen die het sinds 1999 een recordaantal van zeven jaar op rij heeft gewonnen. Maar de oefenwedstrijden onderstreepten al dat dit jaar alles mogelijk lijkt te zijn en dat iedereen van iedereen kan winnen. Het bewees dat de acht ploegen in de hoogste afdeling meer dan in voorgaande jaren aan elkaar gewaagd zijn en er meer balans in de Hoofdklasse is wat tot gevolg heeft dat het seizoen aantrekkelijk en onvoorspelbaar zal zijn.
Komend weekeinde is het Opening Day Weekend, waarin de acht ploegen een 2-game series spelen en op zaterdag en zondag tegenover elkaar staan.
De startende werpers daarvoor zijn aangewezen en de Opening Day Rosters zijn bekend. Alles en iedereen is klaar voor een enerverend en interessant nieuw seizoen.

DOOR Neptunus opent het seizoen zaterdag bij Amsterdam Pirates en stuurt linkshander Diegomar Markwell naar de heuvel, die het moet opnemen tegen RHP Tom Stuifbergen. Voor zondag zijn 'youngsters' RHP Kevin Heijstek (Neptunus) en RHP Pim Walsma (Pirates) aangewezen.

Mr. Cocker HCAW begint het seizoen met drie geschorste spelers: RHP Nick Stuifbergen, SS Ralph Milliard en Utility Rodney Michel. HCAW wees RHP Patrick de Lange aan als Opening Day-starter tegen Instant Holland Almere '90, de ploge voor wie hij vorig seizoen gooide, terwijl RHP Jurjen van Zijl zal beginnen op zondag. Almere '90 begint met RHP Forstin Coenraad (zaterdag) en LHP Nick Veltkamp (zondag).

Konica Minolta Pioniers opent het seizoen met veteranen RHP Roger Kops (zaterdag) en LHP Richard Orman (zondag) tegen Sparta/Feyenoord, dat RHP Daan Baecke (zaterdag) en RHP Satoru Fujii (zondag) als starters heeft aangewezen. Richard Orman gaat zondag op jacht naar de 114e overwinning in zijn loopbaan, waardoor hij het All-Time record voor meeste overwinningen door een linkshandige werper op zijn naam zal krijgen. Nu deelt hij het record nog met Craig McGinnis. Pioniers maakte bekend dat hun Venezolaanse LHP Erkly Esteban Hinojosa Viloria op 24 april zal arriveren.

LHP Patrick Beljaards start zaterdag de openingswedstrijd van het seizoen voor Corendon Kinheim in de thuiswedstrijd tegen ADO, bij wie Field Manager Jimmy Summers zelf de heuvel zal beklimmen. Op zondag start ADO's heuveltroef Rob Cordemans in de thuiswedstrijd vs. Kinheim, dat RHP David Bergman voor dat duel heeft aangewezen.

De Eerste Klasse opent het seizoen vrijdagavond met de wedstrijd tussen Sparta/Feyenoord 2 en Mr. Cocker HCAW 2 in Rotterdam. Op zaterdag en zondag zullen in deze afdeling nog 17 wedstrijden worden gespeeld.
(13 april)

Opening Day Rosters


Verrasssende uitslagen op Opening Day
English
AMSTERDAM - Het nieuwe seizoen en de jacht op de 85ste Nederlandse kampioenstitel is zaterdag 15 april van start gegaan met vier wedstrijden.
De uitslagen onderstreepten andermaal wat al eerder is gezegd, namelijk dat de ploegen meer gelijkwaardig en meer in balans zijn en het dus een interessant seizoen gaat worden.

In Amsterdam stond Amsterdam Pirates met 1-0 voor na zeven innings vs. kampioen DOOR Neptunus, maar verloor uiteindelijk met 3-1.
Een samenvatting van dit duel was zaterdagavond te zien in NOS Studio Sport tussen 21:35 en 22:35 uur op Nederland 2 met commentaar van Charles Urbanus.

In Rotterdam stond Sparta/Feyenoord met 1-0 achter vs. Konica Minolta Pioniers, kwam langszij, maar verloor met 3-2.
In Haarlem begon Corendon Kinheim prima met een verrassend grote 10-0 shutout tegen ADO, dat zich in het off-seizoen toch behoorlijk versterkte.
In Almere won ook Mr. Cocker HCAW ruim vs. Instant Holland Almere '90, 9-1.
(15 april)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Record voor Richard Orman; Eerste zege ADO
English
HOOFDDORP - Richard Orman werd zondag de All-Time leider in overwinningen door een linkshandige werper, omdat hij zijn 114e zege boekte in een 4-0 shutout van Konica Minolta Pioniers op Sparta/Feyenoord.

In Den Haag kwam ADO, na de verrassend grote 10-0 shutout-nederlaag op zaterdag, terug met een 3-2 zege vs. Corendon Kinheim.
Na een 2-0 achterstand kwam ADO langszij en scoorde het winnende punt in de achtste inning.

In Rotterdam stond DOOR Neptunus tweemaal achter vs. Amsterdam Pirates en brak een 5-5 stand in de vijfde inning, waarna werd gewonnen met 16-6.
In Bussum stond Mr. Cocker HCAW slechts met 5-4 voor vs. Instant Holland Almere '90 toen het tot een rally van zes runs kwam in de vijfde inning op weg naar een 17-7 overwinning.
(16 april)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Japanse werper voor ADO
English
DEN HAAG - ADO heeft de Japanse werper Akira Okamoto aan de selectie toegevoegd. De 32-jarige rechtshander (hij wordt in mei 33) zal eind deze week arriveren, waardoor hij komend weekeinde inzetbaar is tegen Instant Holland Almere '90.

Okamoto heeft een succesvolle professionele loopbaan achter de rug in Japan, waar hij gooide voor de Osaka Kintetsu Buffaloes in de Nippon Professional Baseball League. Hij debuteerde voor de Buffaloes in 1997 en werd zowel als starter en als reliever ingezet. Hij gooide bijna 800 innings op het hoogste niveau in Japan.

In oktober 2002 was Okamoto deel van een historisch moment toen Alex Cabrera van de Seibu Lions een homerun op hem sloeg in de negende inning. De homerun was de 55e van Cabrera in dat seizoen, waarmee hij het seizoensrecord evenaarde dat in 1964 was gerealiseerd door de legendarische Sadaharu Oh en geëvenaard in 2001 door Tuffy Rhodes.

Okamoto is de derde Japanner die dit seizoen in de Hoofdklasse actief zal zijn. De anderen zijn RHP Satoru Fujii (Sparta/Feyenoord) en OF Yuji Nerei (DOOR Neptunus).
(18 april)


Startende Werpers bekend
English
AMSTERDAM - De startende werpers zijn bekend voor het tweede competitie-weekeinde in de Hoofdklasse.

Aangezien dit wederom een 2-game series is, komen de meeste coaches terug met dezelfde starters als vorig weekeinde. Konica Minolta Pioniers, Mr. Cocker HCAW, Sparta/Feyenoord en Corendon Kinheim gebruiken allen weer hun starters van afgelopen weekeinde in dezelfde volgorde. Amsterdam Pirates zet ook dezelfde starters in, alleen omgedraaid. DOOR Neptunus begint met LHP Diegomar Markwell in de eerste wedstrijd, net als afgelopen weekeinde, maar heeft nog geen starter bekend gemaakt voor zondag.

ADO en Instant Holland Almere '90, die elkaar zullen treffen, maakten wel wijzigingen in hun rotaties. ADO, dat het seizoen opende met RHP Jimmy Summers en RHP Rob Cordemans aanwees voor de volgende dag, zet twee werpers in die zondag in actie kwamen. Cordemans begint nu op zaterdag, terwijl rookie RHP Jurrian Koks, die in de tweede wedstrijd in relief won, op zondag zal beginnen.
Almere wees RHP Forstin Coenraad opnieuw aan voor de zaterdagwedstrijd, maar koos voor een verrassende starter voor de wedstrijd van zondag, want dan zal RHP René Rijst de heuvel beklimmen. De veteraan start dan zijn eerste Hoofdklasse-wedstrijd sinds 10 juni 2003, toen hij een compleet duel gooide tegen Kinheim en met 2-0 verloor. Sinds die wedstrijd gooide hij in de seizoenen 2004 en 2005 in 29 wedstrijden als reliever. Hij startte meer wedstrijd in 2003, maar dat was toen hij met Almere deelnam aan de promotie/degradatie-poule in de tweede helft van het seizoen. Rijst was een reguliere starter in de jaren tachtig, maar wordt sinds 1989 voornamelijk als reliever ingezet. In de laatste acht seizoenen gooide Rijst in 128 wedstrijden, maar startte er daarvan slechts zes!
(20 april)


Deelnemersveld Haarlemse Honkbal Week bekend
English
HAARLEM - De organisatie van de tweejaarlijkse Haarlemse Honkbal Week heeft het deelnemersveld bekend gemaakt voor de 23e editie.
Vorige week werd al de deelname bevestigd van Nederland, Chinese Taipei en Japan, maar nu kon het Organisatie Comité ook de resterende drie ploegen aankondigen voor het 10 dagen durende evenement, dat zal plaatsvinden van 21 t/tm 30 juli in het historische Haarlemse Pim Mulier Stadion.
Twee jaar geleden won het Nederlands Team het evenement voor de eerste keer in de geschiedenis.
Oranje zal dit jaar drie Aziatische ploegen treffen. Naast Chinese Taipei en Japan zal China het Aziatische trio completeren. Ook nemen Cuba en de USA deel. Het deelnemersveld van dit jaar is één van de sterkste ooit.

Japan komt voor het achtste opeenvolgende toernooi, en negende keer totaal, naar Haarlem. De ploeg nam voor het eerst deel in 1978 en keerde vervolgens elk toernooi terug sinds 1992. Japan won het evenement in 1978, 1992 en 1994.

Cuba neemt deel aan de zesde opeenvolgende Honkbal Week sinds 1996 en tiende in totaal. De ploeg won het evenement in 1972 en 1974 toen het deelnam aan hun eerste twee toernooien. De Cubanen wonnen ook in 1996 en 1998.

Chinese Taipei is een andere regelmatige bezoeker en neemt deel aan hun vierde HHW op rij en zevende in totaal. De Taiwanezen hebben het toernooi nog nooit gewonnen.

De Verenigde Staten, dat van de partij zal zijn met de officiële nationale amateur-ploeg, komt voor de vierde keer naar Haarlem. Elke keer dat de USA deelnam aan het evenement heeft men ook gewonnen: 1980, 2000 en 2002.

China, dat één van de groeiende honkballanden in Azië is en in 2008 de Olympische Spelen zal organiseren, neemt voor het eerst deel aan de Haarlemse Honkbal Week.

Nederland nam deel aan alle Honkbal Weken sinds de eerste werd georganiseerd in 1961.
(20 april)


Grote shutout Neptunus vs. Kinheim
English
ROTTERDAM - DOOR Neptunus opende de tweede speelronde zaterdag met een ruime 10-0 shutout vs. Corendon Kinheim. Neptunus kwam tot 15 honkslagen, waaronder vier van Benjamin Dille. Diegomar Markwell gooide het gehele duel voor de Rotterdammer.

In Hoofddorp scoorde Konica Minolta Pioniers voldoende punten aan het begin en het einde van hun ontmoeting met Amsterdam Pirates om met 12-2 te winnen. Drie Pirates-werpers gaven samen elf vrije lopen weg.

In Bussm had Mr. Cocker HCAW twee 4-run rallies om Sparta/Feyenoord met 8-1 te verslaan.

In Den Haag won Rob Cordemans zijn eerste wedstrijd in een andere uniform, want ADO win met 6-1 vs. Instant Holland Almere '90.
(22 april)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Eerste verlies Neptunus; HCAW, Pioniers blijven ongeslagen
English
HAARLEM - Met een 11-8 overwinning diende Corendon Kinheim DOOR Neptunus zondag de eerste nederlaag van het seizoen toe. Met een 7-3 achterstand kwam Kinheim in de zesde inning tot een rally van acht runs om de wedstrijd te winnen.

In Amsterdam scoorde Konica Minolta Pioniers vier onverdiende punten om met 4-1 te winnen vs. Amsterdam Pirates en na vier wedstrijden ongeslagen te blijven.

In Rotterdam won ook Mr. Cocker HCAW de vierde wedstrijd op rij en versloeg Sparta/Feyenoord nipt met 3-2.

In Almere won Instant Holland Almere '90 de eerste wedstrijd van het seizoen en versloeg ADO met 5-4 in de laatste inning.
(23 april)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Pioniers, Neptunus wijzen starters aan
English
HOOFDDORP / ROTTERDAM - Konica Minolta Pioniers en DOOR Neptunus openen donderdagavond een 3-game series in Rotterdam.
Dit is de eerste 3-game series van dit seizoen. De eerste ontmoeting tussen de twee ploegen is een naar voren geschoven duel om in juni ruimte te maken als Neptunus (Champions' Cup) en Pioniers (CupWinners Cup) deelnemen aan de Europa Cup-toernooien.

Pioniers heeft de rotatie voor de drie wedstrijden bekend gemaakt, terwijl Neptunus alleen de starter voor de eerste wedstrijd bekend maakte.
Op donderdag stuurt Pioniers LHP Daniël Overbeek naar de heuvel en die zal het opnemen tegen RHP Kevin Heijstek.

Afgelopen maandag arriveerde de Venezolaanse werper Erkly Esteban Hinojosa Viloria in Hoofddorp. De linkshander, die uit dertig graden komt en herstelt van een jet-lag, nam dinsdagavond al deel aan de training van Pioniers. Hinojosa, die gebruikt zal worden als reliever, is donderdagavond eventueel al inzetbaar.
(26 april)


Startende Werpers bekend voor komend weekeinde
English
AMSTERDAM - De meeste startende werpers voor de komende wedstrijd in het weekeinde zijn bekend, maar er zijn nog een paar open plekken.

Om verschillende redenen hebben DOOR Neptunus en Amsterdam Pirates nog niet alle starters bekend gemaakt. Op elke wedstrijddag bestaat overigens de mogelijkheid dat, om wat voor reden dan ook, de aangewezen starters kunnen wijzigen. Het lijkt er op dat de meeste ploegen na twee competitieweken wat kleine problemen hebben met hun werpersstaf. Inclusief de wedstrijd van donderdagavond gooiden 48 verschillende werpers samen liefst 150 keer vier wijd in de 17 tot nu toe gespeelde wedstrijden. Het gecombineerde ERA staat nu op 4.59. De meest succesvolle staf tot nu toe zijn die van Mr. Cocker HCAW en Konica Minolta Pioniers. Maar donderdagavond kregen vier Pionier-werpers acht verdiende punten tegen en gooiden elfmaal vier wijd. In hun eerste vier wedstrijden kreeg Pioniers slechts één verdiend punt tegen.

Aanstaande zondag staat er een interessante match-up op het programma, want dan staan de Japanse werpers RHP Satoru Fujii en RHP Akira Okamoto tegenover elkaar in de tweede wedstrijd tussen Sparta/Feyenoord en ADO. Op zaterdag zal RHP Elton Koeiman zijn eerste start van het seizoen maken voor Sparta/Feyenoord.
Alle overige aangewezen werpers zijn dit seizoen al eerder gestart. Corendon Kinheim en Instant Holland Almere '90, die elkaar treffen, zetten dezelfde starters in als afgelopen weekeinde, maar in omgedraaide volgorde.
(27 april)


Neptunus dient Pioniers eerste verlies toe
English
ROTTERDAM - DOOR Neptunus diende Konica Minolta Pioniers donderdagavond de eerste nederlaag van het seizoen toe. Met de 8-1 overwinning brak Neptunus de 4-game winning streak van Pioniers.
Hoewel Pioniers Neptunus 'outhit' met 10-8, gooiden vier Pionier-werpers samen elf keer vier wijd en dat droeg bij tot acht verdiende punten.
Mr. Cocker HCAW is nu de enige ongeslagen ploeg in de Hoofdklasse.
(27 april)

Wedstrijdverslag, Line Score & Box Score


Nederland, Italië treffen elkaar in European Baseball Classic
English
NIEUWEGEIN / ROME (Italië) - De bonden van Nederland en Italië hebben bevestigd dat de nationale honkbalploegen van beide landen elkaar jaarlijks gaan ontmoeten in een nieuwe reeks wedstrijden, die als naam European Baseball Classic heeft gekregen.

De eerste editie van dit evenement zal in juli van dit jaar plaatsvinden met een reeks van zes wedstrijden.
Op 7, 8 en 9 juli spelen het Nederlands en Italiaans team drie wedstrijden in Rotterdam.
Op 10, 11 en 12 juli ontmoeten de twee nationale ploegen elkaar in Italië. De lokatie of lokaties voor deze wedstrijden zijn nog niet bekend.

De jaarlijkse ontmoeting is het gevolg van een nauwere samenwerking tussen de twee toonaangevende honkballanden in Europa en moet leiden tot meer evenementen op topniveau. Major League Baseball ondersteund het initiatief van de European Baseball Classic.
De mogelijkheid bestaat, voorstellen zijn er reeds, dat in de toekomst een dergelijke reeks zal worden georganiseerd voor de nationale dames-softbalploegen van beide landen.
(27 april)


Voorselectie Nederlands team bekend
English
NIEUWEGEIN - Manager Robert Eenhoorn heeft de namen bekend gemaakt van 24 spelers die deel uitmaken van de voorlopige selectie van het Nederlands Honkbalteam. Negentien spelers namen in maart met de nationale ploeg deel aan de World Baseball Classic.
Er staan drie nieuwe spelers op het roster, die hun Oranje-debuut zullen maken als zij worden opgenomen in de definitieve selectie: RHP Tom Stuifbergen (Amsterdam Pirates), RHP Jurjen van Zijl (Mr. Cocker HCAW) en Catcher Mark Duursma (Konica Minolta Pioniers).
RHP Kenny Berkenbosch, die momenteel in het outfield speelt voor Mr. Cocker HCAW, zal ook zijn interlanddebuut maken. Maar hij nam in maart met de nationale ploeg wel al deel aan de World Baseball Classic, maar kwam toen niet in actie. Hij speelde wel in een oefenduel in Florida ter voorbereiding op de Classic.
Twee spelers keren terug in de natonale ploeg: Catcher Tjerk Smeets (Corendon Kinheim), die vorig jaar met Oranje de Europese titel veroverde in Tsjechië en Outfielder Bryan Engelhardt (Instant Holland Almere '90), die in 2004 voor het laatst het Oranje-shirt droeg. Vorig jaar miste hij vanwege een blessure. Begin dit jaar maakte hij deel uit van de voorselectie voor de WBC, maar maakte geen deel uit van de definitieve ploeg.
De meeste spelers zijn afkomstig van Corendon Kinheim, dat vijf spelers in de ploeg heeft. ADO, DOOR Neptunus en Mr. Cocker HCAW leveren vier internationals. Drie spelers vertegenwoordigen Instant Holland Almere '90 en Konica Minolta Pioniers, terwijl Amsterdam Pirates één speler op het Oranje-roster heeft staan. De enige Hoofdklasse-ploeg zonder international is Sparta/Feyenoord.

De eerste keer dat het Nederlands team in actie zal komen is begin juli wanneer het deelneemt aan de eerste European Baseball Classic. Dat is een 6-game series tussen Nederland en Italië, waarbij in elk land drie wedstrijden worden gespeeld.
Later in de maand is Nederland één van de zes deelnemers aan de 23ste Haarlemse Honkbal Week, die van 21-30 juli zal plaatsvinden. In november neemt Oranje deel aan het toernooi om de Intercontinental Cup in Taiwan.
(28 april)

VOORLOPIGE SELECTIE
Pitchers (11)ClubInt.Catchers (3)ClubInt.
David BergmanCorendon Kinheim11Mark DuursmaKonica Minolta Pioniers-
Kenny BerkenboschMr. Cocker HCAW-Sidney de JongMr. Cocker HCAW66
Rob CordemansADO48Tjerk SmeetsCorendon Kinheim7
Robin van DoornspeekADO20
Dave DraijerKonica Minolta Pioniers43Infielders (4)ClubInt.
Gregory GustinaDOOR Neptunus7Ivanon CoffieInstant Holland Almere '9042
Michiel van KampenCorendon Kinheim29Michael DuursmaKonica Minolta Pioniers30
Diegomar MarkwellDOOR Neptunus12Percy IseniaADO117
Nick StuifbergenMr. Cocker HCAW7Raily LegitoDOOR Neptunus128
Tom StuifbergenAmsterdam Pirates-
Jurjen van ZijlMr. Cocker HCAW-Outfielders (6)ClubInt.
Johnny BalentinaDOOR Neptunus139
Coaching StaffBryan EngelhardtInstant Holland Almere '9036
Robert EenhoornField ManagerEugene KingsaleInstant Holland Almere '9034
Brian FarleyBench / Pitching CoachDirk van 't KloosterCorendon Kinheim144
Marcel Joost1B / Hitting CoachHarvey MonteADO75
Ben Thijssen3B CoachDanny RombleyCorendon Kinheim44
Team Staff
Kees SleegersBusiness ManagerRob TammingaFysiotherapeut
Frans BergmanEquipment Manager / VideoSteve MatthewScout
Duco AbspoelPerszaken


Ruime zeges HCAW, Pioniers; ADO bijna perfect
English
AMSTERDAM - Koploper Mr. Cocker HCAW bleef zaterdag ongeslagen en won ruim vs. Amsterdam Pirates met 14-2. Met een 6-2 voorsprong kwam HCAW in de negende inning tot een rally van acht punten om de voorsprong op te voeren.

In Hoofddorp herstelde Konica Minolta Pioniers van de nederlaag van donderdag en kwam terug met een comfortabele overwinning tegen DOOR Neptunus, 11-2.

In Rotterdam had ADO bijna een Perfect Game tegen Sparta/Feyenoord en won slechts met 1-0.
Startende werper Rob Cordemans kreeg slechts één honkslag tegen in de zeven innings die hij gooide. Even later ging de honkloper uit bij een steelpoging. Alle overige Sparta/Feyenoord-slagmensen werden uitgeschakeld. Jimmy Summers en Robin van Doornspeek completeerden de wedstrijd.

In Almere verloor Instant Holland Almere '90 zaterdagavond met 13-4 van Corendon Kinheim, dat tot 12 hits kwam, waaronder een grand slam homerun van Denny Beljaards.
(29 april)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Opnieuw winst voor HCAW
English
BUSSUM - Mr. Cocker HCAW won zondag de zesde wedstrijd op rij en bleef daardoor ongeslagen koploper in de Hoofdklasse. De Bussumers wonnen zondag ruim met 12-1 vs. Amsterdam Pirates.

In Rotterdam verspeelde DOOR Neptunus tweemaal een voorsprong, maar won met 9-8 in de negende inning vs. Konica Minolta Pioniers.

In Den Haag scoorde ADO tweemaal in de negende inning om Sparta/Feyenoord met 2-1 te verslaan en een confrontatie tussen twee Japanse werpers winnend af te sluiten.

In Haarlem boekte Corendon Kinheim een 7-0 shutout tegen Instant Holland Almere '90.
(30 april)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Softbal Dames
Seizoen zaterdag van start
English
AMSTERDAM - Aanstaande zaterdag, 15 april, gaat het nieuwe softbal (dames) seizoen van start.

Acht ploegen zullen niet alleen een competitie van 35 wedstrijden spelen, maar zorgen mogelijk ook voor een record voor het langste seizoen ooit. Aan het einde van het seizoen spelen de vier beste ploegen de best-of-five Play-Offs, gevolgd door de best-of-five Holland Series. Wanneer alle wedstrijden noodzakelijk zijn in deze series staat Game Five van de Holland Series op de agenda voor zondag 22 oktober (!) en dat is de laatste datum ooit in de geschiedenis. Vorig jaar kwam het seizoen op 8 oktober ten einde.
In augustus staan er geen wedstrijden gepland vanwege de voorbereiding van het Nederlands Softbal Team op en deelname aan het Wereldkampioenschap in Peking (China). Het nieuwe seizoen gaat in het Paasweekeinde met twee double-headers van start, de ene gepland voor zaterdag, de andere voor maandag.

Titelverdediger Sparks Haarlem opent het seizoen zaterdag op eigen veld vs. Twins. Maandag speelt de ploeg tegen stadgenoot Van der Peijl DSC '74. Sparks Haarlem moet het dit seizoen doen zonder RHP Rebecca Soumeru, die de ploeg in februari verliet om te gaan spelen in Italië, waar ze zal uitkomen voor Macerata. Vorig jaar werd ze uitgeroepen tot Beste Werpster van de Hoofdklasse.

A4 Terrasvogels, de runner-up van vorig seizoen, opent het seizoen 'on the road' in Enschede bij Computer SOS Tex Town Tigers. De ploeg speelt maandag op eigen veld vs. Centrals, dat in de Hoofdklasse debuteert. De ploeg neemt de plaats in van Amsterdam Pirates, dat vorig jaar naar de Eerste Klasse degradeerde na een verblijf van 15 opeenvolgende seizoenen in de hoogste afdeling. Terrasvogels mist dit seizoen eveneens een belangrijke speelster, want ook Infielder Sandra Gouverneur zal in Italië spelen. Zij gaat uitkomen voor Nuoro.
(13 april)


Centrals debuteert met dubbele winst
English
AMSTERDAM - Het dames softbal-seizoen begon zaterdag met een verrassing, want Centrals debuteerde in de hoogste afdeling met twee overwinningen.

In De Bilt opende Centrals het nieuwe seizoen met een 1-0 zege in de achtste inning vs. Van der Peijl DSC '74. In Game Two voegde de debuterende ploeg een 3-1 zege toe op ondermeer een 2-run homerun van Fabiënne Stuart. Werpster Randi Nelson won beide wedstrijden.
In Haarlem begon landskampioen Sparks Haarlem het nieuwe seizoen met twee shutout-zeges vs. Twins, 4-0 en 7-0.
In Enschede won A4 Terrasvogels tweemaal vs. Computer SOS Tex Town Tigers, 4-0 en 5-1. In de opener kwam routinier Nicole Wessels uit 'retirement' en speelde op het tweede honk voor Terrasvogels.
In Capelle a/d IJssel versloeg Euro Stars Birds tweemaal, 4-1 en 5-1.
(15 april)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Finalisten 2005 winnen opnieuw
English
AMSTERDAM - Maandag wonnen Sparks Haarlem en A4 Terrasvogels, de twee finalisten van vorig seizoen, ook hun tweede double-header van het nieuwe seizoen.

In Santpoort won Terrasvogels met 1-0 in de tie-break vs. Centrals, waarna Game Two een stuk makkelijker werd gewonnen met 12-3.
In Haarlem homerde Jolanda Kroesen tweemaal en hielp Sparks Haarlem aan overwinningen van 10-3 en 7-0 vs. Van der Peijl DSC '74, de enige puntloze ploeg.
In Zoetermeer boekte Computer SOS Tex Town Tigers de eerste zege van het seizoen, een 4-2 winst vs. Birds, dat hierna zelf voor het eerst won, 3-1.
In Oosterhout won Twins tweemaal vs. Euro Stars, 3-2 en 4-2.
(17 april)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Opnieuw tweemaal winst Sparks, Terrasvogels
English
CAPELLE a/d IJSSEL / HAARLEM - Koplopers Sparks Haarlem en A4 Terrasvogels voegden beide zaterdag twee overwinningen toe en bleven ongeslagen.

In Capelle a/d IJssel kwam Sparks Haarlem tweemaal tot een shutout bij Euro Stars, 9-0 en 4-0. Blake Hoorelbeke homerde voor Sparks.

In Haarlem won A4 Terrasvogels, bij wie Nina van Huissteden homerde, met 7-0 en 8-2 vs. Van der Peijl DSC '74, dat puntloos bleef.

In De Bilt won Centrals opnieuw tweemaal, dit keer tegen Birds met 5-4 (in de tie-break) en 5-1.

In Enschede had Computer SOS Tex Town Tigers een extra inning nodig om met 1-0 te winnen vs. Twins, waarna Game Two met 3-1 werd gewonnen.
(22 april)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Soumeru, Gouverneur succesvol in Italië
English
MACERATA / NUORO (Italië) - De Nederlandse speelsters Rebecca Soumeru en Sandra Gouverneur zijn succesvol aan hun nieuwe seizoen in Italië begonnen. Naast deze twee internationals speelt ook de Belgische international Brenda De Blaes in Italië.

STANDWL
1DES Caserta62
Fabi Macerata62
3Terra Sarda Nuoro53
4Fiorini Forlì44
L'Albero d'Argento Old Parma44
Rhea Vendors Caronno44
Sanotint Bollate44
Team Axia New Bologna44
9AGMA Legnano26
10Giovanne Porpetto17
Rechtshandige werpster Rebecca Soumeru, die vorig jaar Sparks Haarlem naar de titel leidde en werd uitgeroepen tot Beste Werpster van de Hoofdklasse, staat op 3-1 na vier weken gespeeld te hebben met Fabi Macerata.
Sinds de opening van het seizoen op 1 april heeft Macerata zes van de acht gespeelde wedstrijden gewonnen en deelt de eerste plaats met DES Caserta. Tot nu toe gooide Rebecca telkens de tweede wedstrijd van de double-headers die Macerata speelde.
In het eerste weekeinde won de ploeg tweemaal vs. L'Alberto d'Argento Old Parma, 9-2 en 5-1. Rebecca gooide de hele tweede wedstrijd, had vier strikeouts en kreeg vier hits tegen.
Hierna won Macerata tweemaal vs. AGMA Legnano, 6-4 en 9-0. In de shutout schakelde Rebecca 18 slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts twee hits toe.
In de derde reeks verloor Macerata de opener van Rhea Vendors Caronno met 10-6, maar won hierna Game Two met 4-1, waarin Rebecca acht keer drie slag gooide.

Sandra Gouverneur, die de afgelopen seizoenen uitkwam voor Terrasvogels, heeft tot nu toe in alle wedstrijden als korte stop gespeeld, en staat op de derde plaats met Terra Sarda Nuoro, dat de thuishaven heeft op het eiland Sardinië.
Nuoro opende met twee overwinningen vs. Legnano, 10-3 en 1-0. In de opener sloeg Sandra 2-uit-2 en scoorde driemaal, in de tweede wedstrijd sloeg ze een triple en sloeg het enige punt in de wedstrijd binnen in de eerste inning.
In het volgende weekeinde won Nuoro met 8-5 vs. Sanonint Bollata, maar verloor daarna met 1-0 in acht innings. Sandra sloeg 2-uit-5, scoorde tweemaal en had een RBI.
In de derde reeks deelde Nuoro met Parma. Na een 4-2 winst in de opener volgde een 3-1 nederlaag. Sandra scoorde eenmaal, maar sloeg 0-uit-5.

Afgelopen weekeinde stonden Macerata en Nuoro tegenover elkaar en deelden hun double-header. In de opener won Macerata met 1-0 en verloor hierna met 6-2 en dat betekende Rebecca's eerste nederlaag van het seizoen. Ze kreeg zeven hits tegen, maar geen enkele van Sandra, die in deze dubbel 0-uit-5 sloeg, maar wel eenmaal scoorde in het tweede duel.

Brenda De Blaes, die in het verleden in de Nederlandse Hoofdklasse uitkwam voor Twins, slaat 9-uit-26 met een homerun voor Bollate, scoorde viermaal en heeft vier RBI's.
(27 april)


Softbal Heren
Seizoen zaterdag van start
English
AMSTERDAM - Het nieuwe seizoen in de Hoofdklasse Softbal Heren opent zaterdag met drie double-headers.

Dit seizoen nemen er zeven ploegen deel aan de hoogste afdeling, maar één belangrijke ploeg zal er niet bij zijn. En dat is Raggers Thamen, die elk jaar in de Hoofdklasse uitkwam sinds de introductie ervan in 1990. Maar na afloop van vorig seizoen werd de ploeg geconfronteerd met een leegloop van spelers, waardoor men gedwongen was zich terug te trekken. Thamen, dat vorig seizoen nog de Play-Offs bereikte, zal zeker worden gemist.
De overige vijf ploegen keren terug en krijgen gezelschap van twee ploegen die vorig jaar in de Eerste Klasse speelden: RCH-Pinguïns en Spikes. Door het oneven aantal zal er telkens op elke wedstrijddag een ploeg vrij zijn. Er is dit seizoen geen Eerste Klasse.

Titelverdediger Screenhouse Storks opent het seizoen zaterdag voor eigen publiek met een double-header tegen Kokolishi.
Runner-up EHS speelt in Spijkenisse bij Spikes.
(13 april)


Landskampioen tweemaal onderuit
English
DEN HAAG - Landskampioen Screenhouse Storks begon het nieuwe seizoen zaterdag met een dubbele nederlaag tegen stadgenoot Kokolishi, 11-1 en 10-7.

In Diemen deelden TIW-Survivors en Centrals de punten. Na een 14-6 verlies in de opener won TIW-Survivors Game Two met 13-5.
In Spijkenisse won AIMS EHS tweemaal vs. Spikes, 5-2 en 11-1.
De zes ploegen die op Opening Day in actie kwamen sloegen samen 22 homeruns!
(15 april)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Kokolishi blijft ongeslagen
English
DEN HAAG - Kokolishi bleef zaterdag ongeslagen en nam bezit van de eerste plaats door met 6-5 en 8-0 te winnen vs. Spikes.

In Haarlem won AIMS EHS met 11-2 vs. TIW-Survivors, maar verloor daarna hun eerste duel van het seizoen, 10-3.

In Heemstede won Screenhouse Storks tweemaal bij RCH-Pinguïns, 5-3 en 15-12.
(22 april)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Kokolishi blijft koploper
English
DEN HAAG - Kokolishi bleef zaterdag ongeslagen koploper door twee overwinningen toe te voegen, maar won tweemaal met slechts één punt verschil vs. Centrals, 5-4 en 3-2.

In Haarlem won AIMS EHS tweemaal vs. RCH-Pinguïns 6-0 en 8-1.

In Spijkenisse won Screenhouse Storks twee puntrijke en lange wedstrijden vs. Spikes, 18-6 en 16-6.
(29 april)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores



Internationaal Honkbal
Royal Greys aan kop in België
English
MERKSEM (België) - De regerende Belgische landskampioen Royal Greys heeft een goede start in het nieuwe seizoen, dat op 1 april werd geopend.

STANDWL
1Royal Greys30
2Brasschaat Braves21
Borgerhout Squirrels21
4Pioneers22
5Gent Knights11
6Namur Angels12
Mortsel Stars12
8Antwerp Eagles03
De ploeg uit Merksem (in de buurt van Antwerpen) opende het nieuwe seizoen op zaterdag 1 april met een ruime 19-9 zege vs. Antwerp Eagles. Spelend op eigen veld de volgende dag kwamen de Greys tot een 11-0 shutout tegen de Eagles.
Afgelopen zaterdag volgde een 6-3 overwinning in een uitwedstrijd bij Gent Knights. De wedstrijd van zondag werd uitgesteld. Komend weekeinde speelt de ploeg tegen Namur Angels.

Brasschaat Braves opende het seizoen twee weken geleden met een 5-3 nederlaag bij Pioneers, maar kwam terug met een 10-2 zege de volgende dag. De ploeg voegde afgelopen zaterdag een 13-3 winst toe bij Mortsel Stars. Het duel van zondag werd uitgesteld. In het Paasweekeinde speelt Brasschaat vs. Antwerp Eagles.

Op een gedeelde tweede plaats met Brasschaat staat Borgerhout Squirrels, dat twee 'close games' speelde in het openingsweekeinde vs. Mortsel Stars. Na met 13-11 te winnen in de openingswedstrijd werd de volgende dag met 7-6 verloren. Afgelopen weekeinde won Borgerhout met 11-5 vs. Antwerp Eagles, dat op 0-3 staat en de enige puntloze ploeg is. Dit weekeinde treft Borgerhout Gent Knights.

Pioneers is de vierde ploeg met twee of meer overwinningen. Na de punten te delen met Brasschaat Braves in het openingsweekeinde, deelde de ploeg afgelopen weekeinde opnieuw vs. Namur Angels. Na een 4-3 verlies op zaterdag volgde zondag een 10-1 overwinning op eigen veld.

Gent Knights, dat op de vijfde plaats staat, is de enige ploeg met slechts twee gespeelde wedstrijden. De ploeg opende met een 6-5 zege vs. Namur Angels, waartegen de tweede wedstrijd werd uitgesteld. Afgelopen weekeinde ging Gent onderuit tegen Royal Greys, terwijl de wedstrijd van zondag opnieuw werd uitgesteld.
(13 april)


Royal Greys blijft ongeslagen
English
MERKSEM (België) - Royal Greys bleef ook in de derde speelweek van de Belgische competitie, die op 1 april begon, ongeslagen. De Greys waren niet het enige team dat tweemaal won, want de vier koplopers wonnen allemaal hun wedstrijden in het Paasweekeinde.

STANDWL
1Royal Greys50
2Brasschaat Braves41
Borgerhout Squirrels41
4Pioneers42
5Gent Knights13
6Namur Angels14
Mortsel Stars14
8Antwerp Eagles05
Vorig weekeinde verlengde koploper Royal Greys hun winning streak naar vijf wedstrijden toen het tweemaal won vs. Namur Angels. Zaterdag, spelend in Namur (Namen) in Wallonië, het Franstalige deel van België, wonnen de Greys slechts met 8-7, maar een dag later werd op eigen veld een 11-0 shutout geboekt.

Brasschaat Braves won tweemaal ruim tegen Antwerp Eagles, 10-1 en 18-0. Antwerp Eagles is nog altijd zonder winst in het jonge seizoen en staat op de laatste plaats met een 0-5 'record'.

Brasschaat deelt de tweede plaats met Borgerhout Squirrels, dat tweemaal uithaalde tegen Gent Knights, 11-1 en 20-0.

Pioneers neemt de vierde plaats in en won eveneens tweemaal. De ploeg versloeg Mortsel Stars met 6-2 en 3-0.

Dit weekeinde treffen de Greys Pioneers. Brasschaat moet het opnemen tegen Gent, Borgerhout ontmoet Namur en Mortsel speelt tegen Antwerp.
(20 april)


Vier ploegen beginnen Italiaans seizoen met tweemaal winst
English
BOLOGNA (Italië) - De Italiaanse landskampioen Italeri Fortitudo Bologna speelt komend weekeinde de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen en ontmoet dan Telemarket Rimini. Afgelopen weekeinde ging het nieuwe seizoen van start, maar kwam Bologna niet in actie, omdat er negen ploegen deelnemen aan de Serie A/1, waardoor er elk weekeinde een ploeg vrij is. In het Paasweekeinde wonnen vier ploegen twee van hun drie wedstrijden.

STANDWL
1Caffè Danesi Nettuno21
Cantine Ceci Parma21
Telemarket Rimini21
T&A San Marino21
5Orel Anzio12
De Angelis Rimorchi Godo12
Colonie Della Maremma Grosseto12
Comcor Modena12
9Italeri Fortitudo Bologna--
Het seizoen ging op donderdag 13 april van start met de ontmoeting tussen Cantine Ceci Parma en Colonie Della Maremma Grosseto. In het Stadio Europeo in Parma was de openingswedstrijd bijzonder spannend en eindigde met een walk-off homerun. Met een 4-1 achterstand in de tweede helft van de negende inning kwam Parma terug om het duel te winnen. De wedstrijd werd beslist toen Rafael Ozuna een 3-run, walk-off homerun sloeg.
De volgende dag won Parma opnieuw, 7-3. Op zaterdag sloeg Ozuna zijn tweede homerun van het seizoen, maar desondanks verloor Parma dit keer met 10-2 van Grosseto, dat in juni het Europa Cup Toernooi zal organiseren.

Caffè Danesi Nettuno opende het seizoen eveneens met twee overwinningen. Vrijdagavond kwam de ploeg tot een 3-0 shutout tegen Comcor Modena. Zaterdagmiddag volgde een 7-3 overwinning, maar 's avonds kwam Modena terug met een 4-0 shutout.

Telemarket Rimini had elf innings nodig om hun opener met 3-2 te winnen tegen De Angelis Rimorchi Godo, dat op het hoogste niveau debuteerde. Zaterdag won Rimini 's middags met 5-2, maar verloor 's avonds met 6-4.

T&A San Marino verloor hun thuis-opener tegen Orel Anzio, 5-2, waarna zaterdag tweemaal werd gewonnen, 6-5 en 8-7.
(20 april)


Eerste verlies Royal Greys
Nederlands
HOBOKEN - In de hoogste Belgische competitie diende Hoboken Pioneers afgelopen weekeinde koploper Royal Greys de eerste nederlaag van het seizoen toe. Pioneers won met 2-1 door tweemaal te scoren in de negende inning. Het winnende punt kwam tot stand op een bekritiseerde beslissing.
Brasschaat Braves en Borgerhout Squirrels wonnen beide tweemaal, waardoor er nu drie ploegen de eerste plaats delen.

STANDWL
1Brasschaat Braves61
Borgerhout Squirrels61
Royal Greys61
4Pioneers53
5Mortsel Stars34
6Gent Knights15
7Namur Angels16
8Antwerp Eagles07
Royal Greys begon het weekeinde met een 5-0 'record' en was de enige ongeslagen ploeg. Op zaterdag, spelend in Hoboken, namen de Greys een 1-0 voorsprong in de derde inning en dat zou het enige punt blijven tot de negende inning. De wedstrijd was een pitchingduel tussen Kenny Van Den Branden en Tom Lorrentop (Pioneers) en Dennis Van Hoof (Greys). In de 2e9 opende de Tsjech Jan Drabek voor Pioneers met een honkslag, maar hierna vielen twee nullen. Hans Heyrman zorgde hierna met een honkslag voor lopers op het eerste en derde honk. Drabek scoorde vervolgens het gelijkmakende punt toen ook Alain Lambeau een honkslag sloeg, waarop Heyrman het derde honk bereikte. Heyrman scoorde toen volgende slagman Jurgen Doose de bal richting tweede honk sloeg. De tweede honkman liep op de bal af, maar kwam in botsing met loper Lambeau. De scheidsrechter besliste dat dit obstructie was, omdat de tweede honkman de bal niet onder controle had, waardoor iedereen safe was en Pioneers het duel won. De beslissing werd aangevochten, maar niet meer gewijzigd. Op zondag herstelde Greys zich en won met 4-1.

Brasschaat Braves versloeg Gent Knights overtuigend met 13-3 en 14-4.
Borgerhout Squirrels won met 8-5 en 13-5 van Namur Angels.
Antwerp Eagles bleef puntloos, want dit keer werd met 7-1 en 11-9 verloren van Mortsel Stars.
(26 april)


Internationaal Softball
Poule-indeling Wereldkampioenschap bekend
English
PLANT CITY, Florida (USA) - De International Softball Federation (ISF) heeft maandag de poule-indelingen bekend gemaakt voor het ISF XI Wereldkampioenschap Softbal Vrouwen, dat van 27 augustus t/m 5 september zal plaatsvinden in Peking (China).
Zestien nationale ploegen nemen deel aan het evenement, dat zal plaatsvinden in het nieuwe softbalstadion, dat momenteel wordt gebouwd voor de Olympische Spelen 2008 in de Chinese hoofdstad. Het wordt het eerste evenement op de Olympische lokatie, waardoor het Wereldkampioenschap tevens zal fungeren als Olympisch Test Evenement.
Het Wereldkampioenschap in bovendien een Olympisch Kwalificatie Toernooi voor de Spelen van 2008, want de vier beste ploegen zullen zich kwalificeren.

De poule-indeling is als volgt:

Poule A
Canada, China, Democratische Volksrepubliek Korea (=Noord-Korea), Groot-Brittannië, Italië, Nieuw-Zeeland, USA en Zuid-Afrika.

Poule B:
Australië, Botswana, Chinese Taipei, Colombia, Griekenland, Japan, Nederland en Venezuela.

Noord-Korea zal voor het eerst deelnemen aan een Wereldkampioenschap. In december vorig jaar plaatste de ploeg zich voor het evenement door op de vierde plaats te eindigden tijdens de Asian Games in de Filippijnen. In de voorronde won de Koreaanse ploeg vier van de vijf wedstrijden. Softbal is aan een opwaartse lijn bezig in het land. Afgelopen weekend verbleef de Amerikaanse softbalcoach Linda Wells in hoofdstad Pyongyang voor een coach clinic van drie dagen. In 2004 had Wells de leiding over de nationale ploeg van Griekenland tijdens de Spelen in Athene.
China verblijft momenteel in de States, waar het 20 wedstrijden tegen college-teams speelt in 27 dagen, terwijl Australië speelt komende maand een reeks van drie wedstrijden tegen Japan en heeft al een serie ontmoetingen met Nieuw-Zeeland achter de rug.

In 2002, toen het WK werd gehouden in Saskatoon, Saskatchewan (Canada) pakte de USA de titel door nipt met 1-0 te winnen van Japan.
(28 maart)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.

Mail suggesties of vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 2 juni 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.