Grand Slam
Honkbal & Softbal Headlines
Augustus 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Index Nieuws Archief AUGUSTUS 2006

Honkbal
World port Tournament begint over één jaar. (2 augustus)
Dirk van 't Klooster mist zes wedstrijden. (2 augustus)
Startende Werpers komend weekeinde. (3 augustus)
Tridents dicht bij titel. (3 augustus)
Nederlandse scorer klaar voor belangrijke wedstrijden. (4 augustus)
DOOR Tridents landskampioen. (5 augustus)
Seizoen hervat na onderbreking. (5 augustus)
Kinheim vergroot winning streak. (6 augustus)
Neptunus 'releases' werper, voegt er twee toe. (8 augustus)
Eric de Bruin Hoofd Coach Neptunus in 2007. (8 augustus)
Pitcher Shairon Martis geruild. (8 augustus)
Oud-international Judsel Baranco overleden. (8 augustus)
Startende werpers komende dagen. (9 augustus)
Drie wedstrijden beslist in laatste slagbeurt. (10 augustus)
ADO krijgt acht punten in mindering! (11 augustus)
Startende Werpers komend weekeinde. (11 augustus)
HCAW klimt naar vierde plaats. (12 augustus)
Update Starting Pitchers. (12 augustus)
HCAW wint, maar ADO protesteert. (13 augustus)
Sparta/Feyenoord keert terug naar zesde plaats. (15 augustus)
Startende Werpers bekend. (16 augustus)
Commissie van Beroep bevestigt straf ADO. (17 augustus)
Thuisploegen winnen op donderdag; twee 10-game winnaars. (17 augustus)
Update Startende Werpers. (18 augustus)
Kinheim in Play-Offs; 3e 10-game winnaar. (19 augustus)
Zondagwedstrijden verregend. (20 augustus)
Verrassende uitslagen op dinsdag. (22 augustus)
Startende Werpers komende dagen. (23 augustus)
Begin Play-Offs uitgesteld. (23 augustus)
Neptunus als tweede naar Play-Offs. (24 augustus)
RCH-Pinguïns verovert titel Eerste Klasse. (28 augustus)
Nederlandse officials actief in Olympische Qualifier. (29 augustus)
Orkaan bedreigt Olympische Qualifier. (29 augustus)
Kinheim wint KNBSB Beker. (29 augustus)
Neptunus vs. Almere opnieuw afgelast. (30 augustus)
Startende Werpers komende dagen. (30 augustus)
Winst voor ADO. (31 augustus)

Softbal Dames
Oefenwinst Oranje. (23 augustus)
Eerste winst Oranje op Wereldkampioenschap. (29 augustus)
Ruime shutout-nederlaag Oranje in China. (30 augustus)

Softbal Heren
DeMo EHS organiseert CupWinner Cup-toernooi. (14 augustus)
DeMo EHS opent CupWinners Cup met ruime shutout. (21 augustus)
Weer tweemaal winst DeMo EHS en Storks. (22 augustus)
DeMo EHS als eerste naar Play-Offs. (23 augustus)
DeMo EHS blijft ongeslagen. (24 augustus)
DeMo EHS en Storks in Europese Finales! (25 augustus)
DeMo EHS wint CupWinners Cup! (26 augustus)

Internationaal Honkbal
België uitgeschakeld in Europees Kampioenschap; Rusland promoveert. (4 augustus)
Kroatië wint kampioenschap en promoveert. (5 augustus)
USA wint WK Honkbal Vrouwen. (6 augustus)

Nieuws Archief 2006
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli


Honkbal
World Port Tournament begint over één jaar
English
ROTTERDAM - De Haarlemse Honkbal Week werd zondag afgesloten, maar de countdown voor het volgende internationale evenement is begonnen. Vandaag precies over één jaar gaat in Rotterdam de elfde editie van start van het World Port Tournament. Het evenement loopt van donderdag 2 augustus tot en met zondag 12 augustus.

Het voorgaande World Port Tournament vond plaats in 2003. Vorig jaar werd het evenement niet gehouden, omdat toen het Wereldkampioenschap Honkbal in Nederland werd gehouden.
De eerste editie van het World Port Tournament, dat elke twee (oneven) jaar wordt gehouden, net als de Haarlemse Honkbal Week (even jaren), was in 1985.
De deelnemende ploegen aan de elfde editie van het WPT zijn nog niet bekend, maar het Nederlands Honkbal Team is er in elk geval één van.

Voorafgaande aan het toernooi is de tweede editie van de European Baseball Series tussen de nationale ploegen van Nederland en Italië. De drie wedstrijden in Nederland zullen worden gespeeld in Haarlem.
Volgend op het WPT is het Europees Kampioenschap in Barcelona (Spanje).
(2 augustus)


Dirk van 't Klooster mist zes wedstrijden
English
HAARLEM - Outfielder Dirk van 't Klooster is dinsdagavond geschorst voor zes wedstrijden, zo bevestigde zijn club Corendon Kinheim op woensdag.

Van 't Klooster, die de afgelopen week met het Nederlands Team deelnam aan de Haarlemse Honkbal Week, is geschorst vanwege vermeend gebruik van cannabis in het begin van het seizoen toen een test een positief resultaat had.
Van 't Klooster heeft altijd het gebruik van cannabis ontkent en ging in beroep tegen een eerdere schorsing, omdat toen een aantal stukken ontbraken toen de straf werd uitgesproken.
De outfielder, die 151 interlands op zijn naam heeft staan, mist de komende zes wedstrijden van Kinheim, dat momenteel koploper is in de Hoofdklasse, maar zal daarna inzetbaar zijn voor het restant van de competitie en het 'post-season' en de komende wedstrijden van het Nederlands team, waaronder de Intercontinental Cup in november in Taiwan.
(2 augustus)


Startende Werpers komend weekeinde
English
AMSTERDAM - Op zaterdag wordt de competitie in de Hoofdklasse weer hervat, nadat het Nederlands Honkbal Team een reeks van internationale wedstrijden heeft afgewerkt. Oranje nam deel aan de European Baseball Series en de Haarlemse Honkbal Week, die het beide won.

Aanstaande zaterdag begint het tweede deel van het seizoen met vier wedstrijden en zondag volgen er nog eens vier. Alle acht ploegen zijn nog in de race voor de vier Play-Off plaatsen, maar Amsterdam Pirates en Instant Holland Almere '90 werden voor de onderbreking uitgeschakeld voor de eerste plaats (en dus de KNBSB Beker).

Zeven van de acht ploegen hebben hun starters bekend gemaakt voor het weekeinde. Sparta/Feyenoord zal vrijdag de starters aanwijzen. ADO voegde RHP Alex Smith aan hun werpersstaf toe. Smith, die ook vorig seizoen voor ADO gooide, werd onlangs 'released' in de Independent League en zal vrijdag arriveren, waardoor hij in het weekeinde reeds inzetbaar is.

De meeste ploegen konden donderdagavond niet trainen, omdat het nu al vier dagen bijna onafgebroken regent. Vanwege de hevige regen is de status van de speelvelden ook onzeker voor de komende wedstrijden.

Een aantal ploegen zal komend weekeinde incompleet spelen, vanwege afwezigheid van spelers en schorsingen.
Amsterdam Pirates mist RHP Pim Walsma en RHP TOm Stuifbergen, die in Italië deelnemen aan de Major League European Academy, net als DOOR Neptunus' 1B Jeffrey Arends. Neptunus moet het ook doen zonder 2B Benjamin Dille, die deze week met de Belgische nationale ploeg deelneemt aan het Europees Kampioenschap, B-poule, C Sape Wagenaar (geblesseerd), OF Jurriaan Korff, OF Johnny Balentina en LHP Diegomar Markwell (allen geschorst voor één duel). Coach Paul van den Oever moet ook een schorsing van één wedstrijd uitzitten. Corendon Kinheim moet zes wedstrijden spelen zonder OF Dirk van 't Klooster, vanwege zijn schorsing. ADO mist 1B Percy Isenia (één wedstrijd), 3B Marvin Bleij (2 wedstrijden) en coaches Mike Crouwel en Robert John (beiden één duel), vanwege schorsingen.
(3 augustus)


Tridents dicht bij titel
English
ROTTERDAM - DOOR Tridents kan dit weekeinde landskampioen worden in de B-poule van de Eerste Klasse.

Tridents, de koploper in deze afdeling, treft in het weekeinde tweemaal PSV, terwijl Omron Pioniers, de enige overgebleven concurrent, uitkomt tegen Gryphons.
Omdat het 'magic number' één is bezorgt een Tridents-zege of een Pioniers-nederlaag de Rotterdammers de titel voor reserveteams. Vorig seizoen werd Tridents onttroond als regerend kampioen en pakte Mr. Cocker HCAW 2 de titel.
(3 augustus)


DOOR Tridents landskampioen
English
EINDHOVEN - Hoewel ze hun eigen wedstrijd verloren veroverde DOOR Tridents zaterdagmiddag toch de Nederlandse titel in de Eerste Klasse B, omdat de enig overgebleven concurrent Omron Pioniers met 5-1 onderuit ging bij Gryphons.
Door de nederlaag werd Pioniers uitgeschakeld en bezorgde Tridents hun vijfde titel in de laatste zes jaar.

In Eindhoven verloor Tridents met 11-7 van PSV, maar was uiteindelijk toch overwinnaar, omdat ook Pioniers verloor.
Op 14 juli had Tridents zelf al regerend kampioen Mr. Cocker HCAW 2 uitgeschakeld. Door Tridents op die dag won van Storks, werd de ploeg onbereikbaar voor de Bussumse formatie, die daardoor werd onttroond.
Vorig jaar pakte HCAW de titel, nadat Tridents vier jaar op rij kampioen was geworden, waarvan de laatste drie ook goed waren voor de nationale titel voor reserveteams.

De titel van dit jaar is min of meer verrassend, want Tridents nam met een jonge ploeg deel aan de competitie, nadat een aantal spelers na vorig seizoen was vertrokken. Desondanks domineerde Tridents, onder leiding van oud-international Adonis Kemp, dit seizoen. Tot en met zaterdag verloor de ploeg slechts vijf van hun 27 tot nu toe gespeelde wedstrijden.
Zondagmiddag speelt Tridents voor eigen publiek vs. PSV.
(5 augustus)


Seizoen hervat na onderbreking
English
AMSTERDAM - Het seizoen in de Hoofdklasse werd zaterdag hervat met vier wedstrijden, twee in de middag, twee in de avond.

In Hoofddorp 'outhit' Amsterdam Pirates Konica Minolta Pioniers 's middags met 9-8, maar liep tegen een 6-0 shutout aan, omdat de Amsterdammers ook vijf fouten maakten en hun startende werper problemen met zijn controle had, resulterend in een vroege voorsprong voor Pioniers.

In Bussum verzuimde Mr. Cocker HCAW een vroege 3-1 voorsprong vast te houden vs. Sparta/Feyenoord, dat tweemaal langszij kwam en een 5-4 voorsprong nam in de elfde inning. Maar HCAW antwoordde toen emt twee runs en won met 6-5, waarbij het winnende punt tot stand kwam op een 'basesloaded walk'.

In Almere speelden Instant Holland Almere '90 en ADO 's avonds een puntloos duel, dat in de negende inning werd beslist toen Ivanon Coffie homerde en Almere een 1-0 zege bezorgde.

In Rotterdam nam Corendon Kinheim een 5-0 voorsprong in de eerste inning en won met 9-3 vs. DOOR Neptunus.
(5 augustus)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Kinheim vergroot winning streak
English
HAARLEM - Koploper Corendon Kinheim kwam zondag terug van een achterstand en won met 4-2 vs. DOOR Neptunus om hun winning streak te verlengen naar negen wedstrijden.
Met een 2-0 achterstand kwam Kinheim langszij na een double van Tjerk Smeets en een homerun van Edward Illidge, waarna tweemaal werd gescoord in de achtste. Patrick Beljaards verhoogde zijn 'record' naar 9-1, terwijl Diegomar Markwell nu op 9-2 staat.

In Den Haag gooiden Akira Okamoto en Alex Smith samen 16 strikeouts voor ADO, dat nipt met 2-1 won van Instant Holland Almere '90.

In Rotterdam boekte Sparta/Feyenoord een 4-0 shutout vs. Mr. Cocker HCAW. Winnende werper Satoru Fujii kreeg negen hits tegen, terwijl zijn teamgenoten er slechts vier hadden. Met een 1-0 voorsprong voegde Sparta/Feyenoord drie runs toe in de achtste inning.

In Amsterdam won Konica Minolta Pioniers met 5-3 bij Amsterdam Pirates, dat, net als gisteren, vijf veldfouten maakte.
(6 augustus)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Neptunus 'releases' pitcher, voegt er twee toe
English
ROTTERDAM - DOOR Neptunus maakte dinsdag bekend dat het dit seizoen niet langer gebruik zal maken van de diensten van RHP Leoš Kubát en bevestigde tevens dat twee andere werpers zich binnenkort bij de ploeg zullen voegen.

Leoš Kubát gooide dit seizoen in zeven wedstrijden en stond op 1-1. In 21 innings kwam de rechtshandige Tsjech tot 17 keer drie slag, maar gooide ook 29 keer vier wijd en kreeg 20 honkslagen tegen. Van de 21 runs die hij toestond waren er 20 verdiend, resulterend in een ERA van 8.57. Vanwege deze teleurstellende resultaten besloten Neptunus en Kubát uit elkaar te gaan voor het restant van het seizoen. Kubát keerde terug naar Tsjechië waar hij momenteel traint en speelt voor de nationale ploeg.

Met de Play-Offs in aantocht liet het op de tweede plaats staande Neptunus dinsdag ook weten dat RHP Calvin Maduro en RHP Ken Brauckmiller binnenkort deel zullen uitmaken van hun pitchingstaf.

De 31-jarige Calvin Maduro speelde voor het laatst in de Hoofdklasse in 2004 voor Mr. Cocker HCAW. In negen wedstrijden gooide de Arubaan in 41 innings en kwam tot 36 strikeouts. Maduro had een 'record' van 5-1.
In 2003 debuteerde Maduro in het Nederlands Team tijdens het Wereldkampioenschap in Cuba. Sindsdien gooide hij in zeven interlands, waaronder twee tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene (Griekenland) en één eerder dit jaar tijdens de World Baseball Classic in Puerto Rico.
Dit seizoen gooide Maduro voor de Bowie Baysox, het double-A team van de Baltimore Orioles. Hij gooide in 24 wedstrijden (één start) en was 1-5. In 38 innings had de rechtshander 47 keer drie slag. Op 9 juni kondigde hij zijn afscheid aan en gooide zijn laatste wedstrijd een dag later. Maduro voegde zich hierna bij de Aberdeen IronBirds (single-A Orioles) waar hij Pitching Coach werd en dat een paar dagen later met hun seizoen begon.
Maduro speelde 14 seizoenen professioneel in de organisaties van de Baltimore Orioles, Philadelphia Phillies en New York Yankees. Met de Orioles en Phillies gooide hij in 68 wedstrijden in de Major League over een periode van vijf jaar en was 10-19.
Tijdens de transferperiode van vorig jaar kwam Maduro van HCAW naar Neptunus. De verwachting is dat hij begin september in Rotterdam zal arriveren.

Veteraan Ken Brauckmiller, die in april 40 werd, verscheen vorig seizoen in slechts drie wedstrijden (6 2/3 inning, 0-0), maar gooide in elf wedstrijden (5-1) in 2004.
De rechtshander debuteerde in de Hoofdklasse in 1989 en speelde sindsdien voor Neptunus, met uitzondering van 1992 en 1993 toen hij uitkwam voor ADO. In 17 seizoenen heeft Brauckmiller een 84-30 'record' en gooide 789 keer drie slag.
Oud-international Brauckmiller traint al met de selectie mee en zal binnenkort op de heuvel terugkeren.
(8 augustus)


Eric de Bruin Hoofd Coach Neptunus in 2007
English
ROTTERDAM - DOOR Neptunus maakte dinsdagavond bekend dat oud-speler Eric de Bruin in 2007 de nieuwe Hoofd Coach van de ploeg zal zijn.

Eric de Bruin krijgt de leiding over de technische staf en neemt de coaching over van Paul van den Oever, die onlangs zijn afscheid aankondigde. Jan Collins en Pitching Coach Steve Janssen zullen in 2007 terugkeren in de coachingstaf.
Neptunus' laatste Hoofd Coach was Robert Eenhoorn, die deze taak tijdens het seizoen 1998 overnam en stopte na afloop van het seizoen 2000 om Manager te worden van het Nederlands Honkbal Team. Sinds het seizoen 2001 stond de ploeg onder leiding van een coachtrio zonder dat er een Hoofd Coach was aangesteld. In 2001 kregen coaches Collins (coach sinds 1989) en Van den Oever (sinds 1998) gezelschap van Ben Thijssen, die na vorig seizoen vertrok en Hoofd Coach werd van huidige koploper Corendon Kinheim. Steve Janssen maakt vanaf dit seizoen deel uit van de staf.

Eric de Bruin speelde 12 seizoenen voor Neptunus tussen 1987-1998 en won met de Rotterdammers driemaal de landstitel en vijfmaal een Europa Cup. Hij debuteerde in de Hoofdklasse in 1982 als speler van Sparta, waarna hij na afloop van het seizoen 1986 naar Neptunus ging. In 1999 en 2000 sloot De Bruin zijn loopbaan af bij Sparta/Feyenoord. In 19 seizoenen speelde De Bruin in 654 wedstrijden en was beste slagman in 1992 met een gemiddelde van .410. Tussen 1986 en 1996 speelde De Bruin, die zijn carrière begon als outfielder en eindigde als eerste honkman, in 106 interlands voor het Nederlands Team met wie hij ondermeer deelnam aan twee Olympische Spelen (Seoel-1988 en Atlanta-1996).
Van 2001-2004 was De Bruin Hitting Coach en 1B Coach bij het Nederlands Team en is sinds 2005 Field Manager van het Nederlands AAA Team (Jong Oranje). Vorig jaar won hij met Jong Oranje de Europese titel. Volgende maand neemt deze ploeg deel aan het Wereldkampioenschap in Cuba.
(8 augustus)


Werper Shairon Martis geruild
English
SAVANNAH, Georgia (USA) - RHP Shairon Martis maakte maandagavond zijn tweede start voor zijn nieuwe ploeg en werd voor de eerste keer in zijn laatste zeven starts verliezende werper.

Op 10 maart maakte Shairon Martis zijn interlanddebuut in het Nederlands Team en gooide een 7-inning No-Hitter tegen Panama tijdens de World Baseball Classic, gewonnen door Oranje met 10-0.

Dit jaar begon de 19-jarige Martis, die van Curaçao afkomstig is, het seizoen bij de Augusta GreenJackets, het single-A team van de San Francisco Giants. In 15 wedstrijden (allen starts) gooide de rechtshander 76 2/3 inning en had 66 strikeouts. Hij was 6-4, maar 5-0 in zijn laatste zes starts. Op 28 juli maakte Martis deel uit van een Major League-ruil, waarin LHP Mike Stanton werd aangetrokken door de San Francisco Giants van de Washington Nationals. Martis ging naar de Nationals en werd ingedeeld bij de Savannah Sand Gnats, dat in dezelfde single-A afdeling speelt als zijn vorige ploeg. Na vorige week een start te hebben gemaakt, begon Martis maandag opnieuw vs. de Hickory Crawdads, maar verloor met 11-2.
(8 augustus)


IN MEMORIAM

...Judsel Baranco...
(1963 - 2006)

(Foto: Marco Stoovelaar)

Oud-international Judsel Baranco overleden
English
WILLEMSTAD (Curaçao) - Voormalig international Judsel Baranco is op Curaçao overleden. Baranco sukkelde een aantal jaar geleden met zijn gezondheid, maar de laatste tijd ging het voorspoedig met hem. Baranco overleed vorige maand, maar het nieuws werd bekend gemaakt en bevestigd op dinsdagavond, één dag voordat hij 43 jaar geworden zou zijn op 9 augustus.

Judsel Baranco speelde in de Hoofdklasse tussen 1981 en 1991 voor zes verschillende ploegen. In deze periode was Baranco één van de beste, misschien wel de beste, allround Nederlandse spelers in de hoogste afdeling. Hij was een krachtige powerhitter, kon alle posities in het infield en outfield spelen en was bovendien een zeer effectieve werper.

Baranco debuteerde in de Hoofdklasse in 1981 als speler van Quick Amersfoort. Het volgende jaar speelde Baranco in zijn eerste seizoen voor UVV in Utrecht en het was daar dat hij zich ontwikkelde in de fantastische speler, zoals we hem ons zullen blijven herinneren. Na een slaggemiddelde van .191 in 1981 en .279 in 1982 sloeg Baranco ruim boven de .300 in zijn volgende acht Hoofdklasse-seizoenen, waarvan zeven boven de .330. Tussen 1987 en 1989 had hij drie opeenvolgende seizoenen boven de .350, de laatste twee zelfs boven de .400.
Zijn beste seizoen kwam in 1988 toen hij speelde voor Almere Giants '24, de voortzetting van Giants Diemen na de verhuizing van een deel van die vereniging naar Almere na afloop van het seizoen 1987. In 1988 voerde Baranco de Hoofdklasse aan met een .441 slaggemiddelde, 78 honkslagen en 53 RBI's en werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.
Het volgende seizoen sloeg Baranco .424 voor Giants, dat tijdens het seizoen werd omgedoopt in New Giants, maar zich in de tweede helft van het seizoen in de promotie/degradatie-poule moest terugtrekken vanwege interne problemen.

Na zijn debuutjaar bij Quick Amersfoort speelde Judsel Baranco vier seizoenen voor UVV (1982-1985), waarna hij één seizoen uitkwam voor Neptunus (1986) waar hij 58 punten scoorde in 35 wedstrijden en .347 sloeg. In 1987 speelde hij voor Giants Diemen en verhuisde het volgende seizoen met de ploeg mee naar Almere. Na het terugtrekken van de ploeg in 1989 ging Baranco naar De Spartaan in Amsterdam voor het seizoen 1990, maar kwam dat jaar niet in actie, vanwege gezondheidsproblemen. Hij maakte een comeback in 1991 bij De Spartaan en speelde toen in 25 wedstrijden, sloeg .346 en scoorde 23 runs, voordat hij afscheid nam als speler. Baranco keerde terug naar Curaçao, waar hij herstelde van zijn gezondheidsproblemen. Hij begon weer begon te honkballen en deed dat tot voor kort nog steeds.

In 10 seizoenen in de Hoofdklasse speelde Baranco in 345 wedstrijden, waarin hij 414 honkslagen sloeg, waaronder 58 homeruns. Baranco scoorde 304 punten, had 243 RBI's en sloot zijn loopbaan af met een slaggemiddelde van .349. Als werper gooide hij in 114 wedstrijden, waarvan 76 als starter. De rechtshander had een 40-35 'record' en kwam tot 536 strikeouts.

In 1984 debuteerde Judsel Baranco in het Nederlands Team tijdens de Haarlemse Honkbal Week. Baranco kwam tussen 1984 en 1987 uit in 41 officiële interlandwedstrijden en nam met Oranje deel aan twee Wereldkampioenschappen (1984-Cuba en 1986-Nederland), twee Europese Kampioenschappen (1985-Nederland en 1987-Spanje), drie Chung Hua-toernooien op Taiwan, één Golden Cup-toernooi op Curaçao, één Haarlemse Honkbal Week, twee World Port Tournaments en één Amsterdam Baseball Series.
(9 augustus)


Startende Werpers komende dagen
English
AMSTERDAM - De acht startende werpers zijn bekend voor de vier wedstrijden die donderdagavond gespeeld zullen worden, als het weer tenminste meewerkt.

In Den Haag zal RHP David Bergman starten voor Corendon Kinheim vs. ADO en kan de eerste 10-game winnaar van het seizoen worden, omdat hij nu op 9-1 staat.
Een aantal teams heeft hun starters al bekend gemaakt voor het weekeinde, waarin de ploegen op zaterdag en zondag verschillende tegenstanders zullen treffen, maar de meeste starters zullen pas na afloop van de donderdag-wedstrijden worden aangewezen.
(9 augustus)


Drie wedstrijden beslist in laatste slagbeurt
English
AMSTERDAM - Donderdagavond werden drie van de vier gespeelde wedstrijden beslist in hun laatste slagbeurt, waaronder één in een verlenging.

In Rotterdam stond DOOR Neptunus in de 2e9 met 5-4 achter vs. Amsterdam Pirates, maar produceerde hierna vier hits met twee uit om met 6-5 te winnen. Door de nederlaag werd Pirates de eerste ploeg die werd uitgeschakeld voor de Play-Offs.

In Den Haag stond ADO met 3-1 achter vs. Corendon Kinheim in de zesde inning, kwam langszij, nam de leiding, verzuimde die vast te houden, maar won het duel in de tiende inning met 5-4.

In Bussum stond Mr. Cocker HCAW met 1-0 achter vs. Instant Holland Almere '90 toen op gelijke hoogte kwam na een vrije loop in de 2e7, waarna het duel moest worden gestaakt vanwege een wolkbreuk en in 1-1 eindigde.

In Hoofddorp boekte Konica Minolta Pioniers een 8-0 shutout tegen Sparta/Feyenoord.
(10 augustus)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


ADO krijgt punten in mindering
English
DEN HAAG / NIEUWEGEIN - ADO heeft vrijdag van de KNBSB te horen gekregen dat hun laatste twee wedstrijden ongeldig zijn verklaard. De KNBSB stelt dat ADO in die wedstrijden een ongerechtigde speler heeft ingezet en heeft daarvoor vier punten in mindering gekregen. Omdat beide wedstrijden werden gewonnen gaan er nog eens vier extra punten af. Beide wedstrijden zullen moeten worden overgespeeld op het terrein van de tegenstander. Als gevolg hiervan staat ADO, dat op de vierde plaats stond en daar nog steeds op staat, nu op gelijke hoogte met Mr. Cocker HCAW. Beide ploegen hebben 30 punten en treffen elkaar nog vier keer in het restant van dit seizoen. De eerste ontmoeting daarvan is aanstaande zondag. ADO, dat vrijdagavond de puntenvermindering bevestigde, liet weten dat het in beroep is gegaan tegen de beslissing, omdat de reglementen elkaar volgens de club tegenspreken.

Vorige week breidde ADO hun roster uit met RHP Alex Smith, die vorig seizoen ook voor de ploeg gooide. Smith zou dit seizoen terugkomen, maar tekende een paar weken voor aanvang van de competitie een professioneel contract. Hij werd op het roster vervangen door de Japanse RHP Akira Okamoto. Smith begon dit seizoen bij de Sussex Skyhawks in de Can-Am League (independent). Maar op 8 juli werd hij daar 'released' en besloot ADO hem terug te halen.
De Canadees, die een Brits paspoort heeft, arriveerde op vrijdag 4 augustus, waardoor hij inzetbaar was voor het hiernavolgende weekeinde. Omdat Smith nog steeds op de ledenlijst stond en de club dacht volgens de reglementen te handelen, gebruikte ADO Smith zondag drie innings in relief in de thuiswedstrijd tegen Instant Holland Almere '90. ADO won dat duel met 2-1 en Smith gooide de laatste drie innings en verdiende een save. Donderdagavond gooide Smith opnieuw drie innings in relief, dit keer in de thuiswedstrijd vs. koploper Corendon Kinheim. ADO kwam terug van een achterstand en won in tien innings met 5-4, waardoor er een einde kwam aan de 9-game winning streak van Kinheim.

Echter, op vrijdag werd de club geïnformeerd dat de speelgerechtigdheid van Smith niet overeenkwam met de reglementen. Artikel 4.5-sub 2 van het Reglement van Wedstrijden stelt dat spelers die na 31 mei worden toegevoegd en in een buitenlandse competitie hebben gespeeld alleen speelgerechtigd zijn wanneer ze niet alleen per 1 november van het voorgaande jaar lid zijn van de vereniging, maar tevens in het bezit zijn van een Nederlands paspoort. Artikel 4.2 stelt dat spelers met paspoorten van landen die zijn aangesloten bij de Europese Honkbal Bond (CEB) speelgerechtigd zijn. Maar spelers die na 31 mei worden toegevoegd vallen onder Artikel 4.5 en zijn alleen gerechtigd wanneer ze in het bezit zijn van een Nederlands paspoort.

De vermindering van de acht punten betekent niet alleen dat Kinheim's winning streak nog intact is, maar ook dat er nu een compleet nieuwe situatie is wat betreft de Play-Offs. Van de vier onderste ploegen had alleen HCAW, dat donderdag tot een gelijkspel kwam vs. Almere, nog een kleine kans de Play-Offs te bereiken na donderdagavond, terwijl Amsterdam Pirates officiëel werd uitgeschakeld na de nederlaag van donderdag tegen DOOR Neptunus. Maar nu is HCAW plotseling helemaal terug in de race, omdat het hetzelfde aantal punten heeft als ADO (30), terwijl beide ploegen elkaar nog viermaal zullen ontmoeten. Door dit alles is ook Pirates, dat op de laatste plaats staat, nog niet uitgeschakeld en heeft nog steeds een theoretische kans de top-vier te bereiken. Dit betekent dat alle acht ploegen nog aan de Play-Off race deelnemen.
Maar er is meer. Voor aanvang van het seizoen liet ADO weten dat het niet alleen van plan was Smith terug te halen na zijn profseizoen, maar ook LHP Manny Olivera, die een Spaans paspoort heeft, laat in het seizoen wilde terughalen of voor aanvang van de Play-Offs. Olivera gooide in het verleden ook voor ADO en is ook steeds lid gebleven van de club. Hij speelt momenteel professioneel in de USA (minor league). Maar omdat Smith ongerechtigd is te spelen zal ook Olivera (na 31 mei) niet voor ADO mogen uitkomen in het restant van dit seizoen.
(11 augustus)


Startende werpers komend weekeinde
English
AMSTERDAM - De weersvoorspellingen zijn ongunstig, maar zowel voor zaterdag als zondag staan er weer vier wedstrijden op het schema en als er gespeeld wordt hebben die natuurlijk een startende werper nodig.

Eerder in de week was een aantal starters reeds bekend gemaakt voor dit weekeinde. Nu zijn er wat meer toegevoegd, terwijl anderen nog bekend moeten worden gemaakt.
In het weekeinde hebben twee werpers de kans 10-game winnaar te worden, beiden linkshanders. De ene is Patrick Beljaards, die op 9-1 staat, en zaterdag zal starten voor Corendon Kinheim vs. Mr. Cocker HCAW. De andere is Diegomar Markwell (9-2), die zal starten voor DOOR Neptunus, maar het is nog niet bekend op welke dag hij zal starten.
(11 augustus)


HCAW klimt naar vierde plaats
English
AMSTERDAM - Met een 5-0 shutout-zege tegen koploper Corendon Kinheim nam Mr. Cocker HCAW zaterdagmiddag bezit van de vierde plaats.
De wedstrijden tussen Sparta/Feyenoord vs. Amsterdam Pirates in Rotterdam en ADO en DOOR Neptunus in Den Haag werden afgelast vanwege de regen en zijn opnieuw vastgesteld voor aanstaande dinsdag.
De wedstrijd tussen Instant Holland Almere '90 en Konica Minolta Pioniers van zaterdagavond nog volgens schema worden gespeeld en werd door Pioniers met 7-4 gewonnen. Met een 4-2 achterstand nam Pioniers een 5-4 voorsprong in de achtste inning op een 3-run homerun van Norbert Lokhorst, waarna twee punten werden toegevoegd in de negende beurt. Almere diende in de negende inning een protest in.

In Haarlem had Kinheim slechts twee honkslagen op twee werpers, terwijl HCAW tot tien hits kwam.
Met een overwinning zou Kinheim de eerste ploeg zijn geworden die de Play-Offs had kunnen bereiken, gebaseerd op de onderlinge resultaten tussen Kinheim en HCAW. Kinheim kan nu zondag de top-vier bereiken, maar moet dan zelf winnen vs. Konica Minolta Pioniers, terwijl HCAW moet verliezen van ADO.
Door de overwinning staat HCAW nu op de vierde plaats, twee punten voor op ADO, dat vier punten in mindering kreeg vanwege het opstellen van een ongerechtigde speler in twee wedstrijden. Doordat die twee wedstrijden werden gewonnen verloor ADO totaal acht punten.
(12 augustus)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Update Starting Pitchers
English
AMSTERDAM - Na de twee afgelastingen van zaterdag is er een aantal wijzigingen gemaakt in de startende rotaties van verschillende ploegen. Andere teams bevestigden of wezen starters aan.

Corendon Kinheim wees RHP Duko Jansen aan voor zondag vs. Konica Minolta Pioniers. Aanvankelijk was het de bedoeling dat LHP Jean-Paul Gulinck zoy beginnen, maar die is ziek en dus niet inzetbaar. Jansen maakt zijn eerste start van het seizoen.

Sparta/Feyenoord hield de rotatie intact en blijft zondag bij RHP Elton Koeiman vs. DOOR Neptunus. De geplande starter van zaterdag vs. Amsterdam Pirates, RHP Satoru Fujii, schuift mee met de wedstrijd naar dinsdagavond.

ADO wijzigde de rotatie na de afgelasting van zaterdag. RHP Rob Cordemans, die zaterdag moest beginnen, zal nu op zondag starten vs. Mr. Cocker HCAW. De aangekondigde starter van zondag, RHP Akira Okamoto, zal dinsdagavond niet starten, maar wordt voor het eerst weer ingezet in de 3-game series van volgend weekeinde vs. Amsterdam Pirates.

DOOR Neptunus bevestigde dat het zondag begint met LHP Gregory Gustina vs. Sparta/Feyenoord, terwijl LHP Diegomar Markwell de waarschijnlijke starter is voor aanstaande dinsdag vs. ADO.

Amsterdam Pirates schoof RHP Kevin Miner, de starter van zaterdag, door naar zondag vs. Instant Holland Almere '90. Een starter voor dinsdagavond is nog niet bekend en is ondermeer afhankelijk van wie er zondag nodig zijn. Na de inhaalwedstrijd van dinsdag heeft Pirates een reguliere 3-game series op het programma staan en moet het nog steeds doen zonder starters RHP Tom Stuifbergen en RHP Pim Walsma, die in Italië deelnemen aan de Major League Baseball European Academy.
(12 augustus)


HCAW wint, maar ADO protesteert
English
BUSSUM - Protesteren of niet protesteren? Dat lijkt deze dagen de vraag te zijn. Nadat Instant Holland Almere '90 zaterdagavond een protest indiende, deed ADO zondag hetzelfde voor aanvang van hun duel vs. Mr. Cocker HCAW betreffende de inzetbaarheid van hun 3B Marvin Bleij naar aanleiding van een schorsing die hij moest uitzitten. ADO maakte al bekend dat het ook in de volgende twee wedstrijden onder protest zal spelen betreffende de schorsing van outfielder Kalian Sams.
Het zijn allemaal de gevolgen van de twee wedstrijden die ongeldig verklaard zijn, omdat ADO een ongerechtigde speler heeft ingezet, resulterend in een verlies van totaal acht punten. ADO is tegen deze beslissing in beroep gegaan.
Het lijkt erop dat DOOR Neptunus en Konica Minolta Pioniers de enige twee teams zijn die geen invloed hebben van de wijziging in punten voor ADO. Tenminste als alle berekeningen van de webmaster kloppen. Kijk maar even mee.

In Bussum stond ADO met lege handen, omdat met 3-2 in elf innings werd verloren van Mr. Cocker HCAW, dat hierdoor nu een voorsprong van vier punten heeft op ADO en op de vierde plaats staat. Een gevolg van het puntenaftrek van ADO. In de nieuwe situatie worden de drie resterende wedstrijden tussen ADO en HCAW cruciaal en mogelijk zelfs de opnieuw vast te stellen ontmoeting tussen ADO en Kinheim.

In Amsterdam boekte Instant Holland Almere '90 een 3-0 shutout tegen Amsterdam Pirates, dat hierdoor voor de tweede keer in vier dagen werd uitgeschakeld voor de Play-Offs. Aanvankelijk werd de ploeg donderdagavond uitgeschakeld, maar kreeg een nieuwe theoretische kans zich te plaatsen na het besluit over de ADO-punten. Maar vandaag, wat de gevolgen van de beroepszaak ook zijn, werd Pirates de eerste ploeg die werd uitgeschakeld. Maar er is meer. Wanneer ADO hun punten had behouden zou Almere zaterdag uitgeschakeld zijn voor de Play-Offs, maar in de nieuwe situatie heeft Almere nog steeds een theoretische kans de vierde plaats te bereiken.

In Hoofddorp won Corendon Kinheim met 6-1 vs. Konica Minolta Pioniers en had in het weekeinde als eerste de Play-Offs kunnen bereiken, maar dat wijzigde ook, omdat er nu nog verschillende mogelijkheden van een gelijke stand zijn, vanwege de veranderingen in punten. Als de combinatie correct is kan Kinheim zich nu mogelijk donderdag plaatsen, maar het is aannemelijker dat dat in het komende weekeinde gaat gebeuren. Bovendien is Kinheim één van de twee ploegen van wie een wedstrijd vs. ADO ongeldig werd verklaard. Hierdoor zal het OF Dirk van 't Klooster, die een schorsing van zes wedstrijden moet uitzitten, een extra wedstrijd missen.

In Rotterdam kwam DOOR Neptunus tot een 9-0 shutout tegen Sparta/Feyenoord. Hier nog gevolgen? Ja, want in de oude situatie zou Sparta/Feyenoord vandaag zijn uitgeschakeld voor de Play-Offs, maar heeft nu nog een theoretische kans.

Komt er nog meer? Wie weet. Wordt vervolgd.
(13 augustus)

Wedstrijdverslagen, Line Scores & Box Scores


Sparta/Feyenoord keert terug naar zesde plaats
English
ROTTERDAM - Sparta/Feyenoord keerde dinsdagavond terug naar de zesde plaats door met 9-3 te winnen vs. Amsterdam Pirates, dat nu negenmaal op rij heeft verloren.
In Den Haag werd de inhaalwedstrijd tussen ADO en DOOR Neptunus opnieuw afgelast vanwege een door de regen onbespeelbaar veld. Hoewel even is gesproken in te halen op woensdagavond, is dat niet het geval en is een nieuwe inhaaldatum nog niet bekend.

In Rotterdam had Sparta/Feyenoord 13 honkslagen, waaronder een homerun van Jeffrey Sprott, terwijl Satoru Fujii het hele duel op de heuvel stond en een 8-hitter gooide.
(15 augustus)

Wedstrijdverslag, Line Score & Box Score


Startende Werpers bekend
English
AMSTERDAM - De startende werpers zijn bekend voor de wedstrijden die donderdagavond op het schema staan en slechts een paar zijn er aangewezen voor de wedstrijden van het komende weekeinde. De starters voor die ontmoetingen hangen af van wie er nodig zijn op donderdag en heeft ook te maken met de onzekere weersomstandigheden. Daarom worden de weekend-starters pas na de wedstrijden van donderdag of op vrijdag bekend gemaakt.

Twee werpers gaan donderdagavond op jacht naar hun 10e zege van het seizoen.
In Haarlem start RHP David Bergman, die op 9-1 staat, voor koploper Corendon Kinheim vs. Sparta/Feyenoord, dat zal beginnen met RHP Rudy Seebus, die zijn eerste start van het seizoen zal maken.
In Rotterdam begint LHP Diegomar Markwell, 9-2, voor DOOR Neptunus tegen Instant Holland Almere '90, dat ook een linkshander heeft aangewezen, Nick Veltkamp.
(16 augustus)


Commissie van Beroep bevestigt straf ADO
English
NIEUWEGEIN - Donderdag is bekend gemaakt dat de Commissie van Beroep van de KNBSB het beroep van ADO heeft afgewezen, waarmee het bevestigde dat twee van de door deze ploeg gespeelde wedstrijden inderdaad ongeldig verklaard zijn voor het inzetten van een ongerechtigde speler.
Vorige week vrijdag informeerde de KNBSB ADO dat de wedstrijden die zijn gespeeld op 6 augustus (vs. Instant Holland Almere '90) en 10 augustus (vs. Corendon Kinheim) ongeldig waren verklaard, omdat de Haagse ploeg een ongerechtigde speler had gebruikt, namelijk werper Alex Smith. Smith arriveerde op 4 augustus en ADO was in de veronderstelling dat hij gerechtigd was voor de ploeg uit te komen. De werper gooide ook vorig seizoen voor de ploeg en plande dit jaar terug te komen, maar hij tekende kort voor de competitie een profcontract. Hij gooide voor de Sussex Skyhawks in een Independent League, maar werd begin juli 'released'. Omdat Smith gewoon op de ledenlijst was blijven staan meende de club dat hij speelgerechtigd was.

In hun beroep verweerde ADO zich met de stelling dat volgens de Europese regelgeving spelers met paspoorten van landen die lid zijn van de Europese Honkbal Bond (CEB) gelijk zijn en dus gerechtigd te spelen. Volgens de KNBSB-reglementen echter zijn deze spelers inderdaad gerechtigd te spelen vanaf het begin van het seizoen, maar wanneer nieuwe spelers worden toegevoegd na 31 mei, nadat ze zijn uitgekomen in een buitenlandse competitie, moeten die niet alleen sinds 1 november van het voorgaande jaar op de ledenlijst staan, maar bovendien in het bezit zijn van een Nederlands paspoort.
Als gevolg van de handhaving van de straf door de Commissie van Beroep blijven de twee wedstrijden vs. Almere en Kinheim ongeldig en zijn daarvoor vier punten in mindering gebracht. Omdat beide wedstrijden werden gewonnen verloor ADO totaal acht punten. De twee (thuis)wedstrijden zijn opnieuw vastgesteld en moeten worden gespeeld op het terrein van de tegenstander. ADO speelt vs. Kinheim op dinsdag 22 augustus in Haarlem en vs. Almere op dinsdag 29 augustus in Almere.
ADO, dat op weg was naar plaatsing voor de Play-Offs, staat nu op de vijfde plaats, vier punten achter Mr. Cocker HCAW, dat vrijwel was uitgeschakeld, maar nu een nieuwe kans heeft gekregen de top-vier te bereiken.
(17 augustus)


Thuisploegen winnen op donderdag; twee 10-game winnaars
English
AMSTERDAM - De thuisploegen hebben donderdagavond allen hun wedstrijd in winst omgezet, waaronder een shutout, een 'come-from-behind'-overwinning en een zege in de negende inning.

In Rotterdam won DOOR Neptunus met 6-1 vs. Instant Holland Almere '90 en scoorde vier runs in de eerste twee innings. LHP Diegomar Markwell gooide acht innings, kreeg zeven hits tegen en kwam tot zes strikeouts en werd de eerste 10-game winnaar van het seizoen. Hij staat nu op 10-2.

In Haarlem kwam Corendon Kinheim tot een 7-0 shutout tegen Sparta/Feyenoord. In de negende inning kreeg Sparta/Feyenoord de honken vol toen een reliever driemaal vier wijd gooide met één uit, waardoor de wedstrijd langer duurde dan nodig was en vijf minuten na afloop van de Neptunus-Almere wedstrijd werd afgesloten. Hierdoor werd Kinheim-starter David Bergman de tweede 10-game winnaar van het seizoen, maar hij heeft wel het beste 'record' in de Hoofdklasse, 10-1. Bergman gooide zeven innings, waarin hij acht keer drie slag gooide en slechts vier hits tegen kreeg.

In Den Haag stond het duel tussen ADO en Amsterdam Pirates sinds de tweede inning gelijk, 1-1. Maar in de 2e9 won ADO, dat alle punten kan gebruiken nu het er acht heeft moeten inleveren, met 2-1 op een vrije loop met volle honken met twee uit.

In Bussum stond Mr. Cocker HCAW in de vierde inning met 5-1 achter vs. Konica Minolta Pioniers, maar draaide het duel om en won met 10-5.
(17 augustus)

De wedstrijdverslagen zijn in de maak.
Line Scores & Box Scores


Update Startende Werpers
English
AMSTERDAM - Meer startende werpers zijn aangewezen voor het komende weekeinde, maar een aantal plekken is nog open. Die worden beslist na afloop van de wedstrijden van zaterdag.

Een derde werper kan zaterdag een 10-game winnaar worden, want LHP Patrick Beljaards, die op 9-2 staat, zal dan de heuvel beklimmen voor Corendon Kinheim in de wedstrijd vs. Sparta/Feyenoord.
Donderdagavond waren Diegomar Markwell (Neptunus) en David Bergman de eerste werpers die hun tiende wedstrijd van het seizoen wonnen.
(18 augustus)


Kinheim in Play-Offs; 3e 10-game winnaar
English
HOOFDDORP - Mr. Cocker HCAW stond na acht innings met 3-2 achter vs. Konica Minolta Pioniers, maar scoorde toen tweemaal in de negende inning op een honkslag van Ralph Milliard om met 4-3 te winnen en de vierde zege op rij te boeken.

In Rotterdam kwam ook Corendon Kinheim terug van een achterstand. Na een 3-0 achterstand draaide Kinheim het duel om in een 4-3 zege en werd Patrick Beljaards de derde 10-game winnaar van het seizoen. Door de winst plaatste Kinheim zich als eerste voor de Play-Offs.

In Amsterdam diende ADO Amsterdam Pirates de elfde nederlaag op rij toe en won overtuigend met 11-1.

In Almere kwam instant Holland Almer e'90 tot een 5-0 shutout tegen DOOR Neptunus, dat slechts vier honkslagen had.
(19 augustus)

Wedstrijdverslagen zijn in de maak.
Line Scores & Box Scores


Zondagwedstrijden verregend
English
AMSTERDAM - Alle vier vastgestelde wedstrijden in de Hoofdklasse zijn zondag afgelast vanwege regen. De wedstrijden zijn opnieuw vastgesteld voor aanstaande dinsdag.
Op die dag stond aanvankelijk de over te spelen wedstrijd tussen ADO en Corendon Kinheim gepland, maar die wordt verschoven naar een latere datum.

In de Eerste Klasse werden alle wedstrijden eveneens afgelast.
(20 augustus)


Verrassende overwinningen op dinsdag
English
AMSTERDAM - Drie van de vier vastgestelde inhaalwedstrijden konden dinsdagavond worden gespeeld, terwijl een vierde werd afgelast vanwege regen, waardoor er meer problemen zijn ontstaan om wedstrijden in het restant van het seizoen vast te stellen. Op dit moment moeten de Play-Offs op donderdag 7 september van start gaan, maar tot dan zijn er nog zes reguliere speeldagen met een vol programma en is er een vastgestelde inhaalwedstrijd aanstaande dinsdag. Maar er zijn nu ook nog drie niet vastgestelde inhaalwedstrijden en die zijn vrijwel allen nog van invloed voor niet alleen de situatie in de Play-Off race, maar ook de eindstand en dus beslissend voor wie wie zal ontmoeten in de Play-Offs.

In Den Haag maakte Amsterdam Pirates een einde aan een 11-game losing streak en won met 5-2 vs. ADO, dat hierdoor werd uitgeschakeld voor de eerste plaats.

In Haarlem kwam Sparta/Feyenoord terug tegen koploper Corendon Kinheim en won met 3-2.

In Bussum draaide Konica Minolta Pioniers het duel tegen Mr. Cocker HCAW om en won met 11-5.

In Rotterdam werd de wedstrijd tussen DOOR Neptunus en Instant Holland Almere '90 afgelast en is nog niet opnieuw vastgesteld.
(22 augustus)

Wedstrijdverslagen zijn in de maak.
Line Scores & Box Scores


Begin Play-Offs uitgesteld
English
NIEUWEGEIN - De dinsdag afgelaste wedstrijd tussen DOOR Neptunus en Instant Holland Almere '90 en drie andere wedstrijden, allen van ADO, zijn woensdag allen opnieuw weer vastgesteld. Omdat twee van deze wedstrijden nu op het schema staan voor 5 en 6 september is ook besloten dat de Play-Offs twee dagen later zullen beginnen.
De openingswedstrijden van de twee best-of-five Play-Off series zijn verschoven van donderdag 7 september naar zaterdag 9 september.
(23 augustus)


Startende Werpers komende dagen
English
AMSTERDAM - De meeste startende werpers voor komende dagen zijn bekend, maar een aantal zal pas op het laatste moment worden beslist, terwijl anderen weer afhankelijk zijn van hoe de wedstrijden zich ontwikkelen op donderdag.

Twee werpers maken hun eerste start van het seizoen na aan hun ploeg te zijn toegevoegd.
LHP Conrad Orman keerde terug naar Konica Minolta Pioniers en arriveerde woensdag. Hij zal zaterdag starten.
RHP Sten van de Bedem werd opgeroepen vanuit het tweede team en start zondag voor Mr. Cocker HCAW, dat een aantal lichtgeblesseerde werpers heeft.
(23 augustus)


Neptunus als tweede naar Play-Offs
English
BUSSUM - Met een 8-3 overwnning vs. Mr. Cocker HCAW werd DOOR Neptunus donderdagavond de tweede ploeg die zich plaatste voor de Play-Offs.

Trok HCAW aan het kortste eind, ADO verzuimde een voorsprong vast te houden vs. Konica Minolta Pioniers en verloor eveneens. Na een aanvankelijke achterstand nam ADO de leiding, maar stond uiteindelijk met lege handen, 6-5.

Instant Holland Almere '90 won met 7-3 bij Sparta/Feyenoord en Corendon Kinheim versloeg Amsterdam Pirates, 9-1.
(24 augustus)

Wedstrijdverslagen zijn in de maak.
Line Scores & Box Scores


RCH-Pinguïns verovert Eerste Klasse-titel
English
HEEMSTEDE - RCH-Pinguïns veroverde maandagavond de kampioenstitel in de Eerste Klasse door met 5-3 te winnen in een inhaalwedstrijd vs. Blue Birds.
Vorig seizoen won RCH-Pinguïns ook de titel, maar liep toen tegen een 3-0 'sweep' aan tegen Instant Holland Almere '90 in de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Offs van/naar de Hoofdklasse.
Dit jaar is de situatie anders, want er is geen degradatie uit de hoogste afdeling, terwijl de Eerste Klasse-kampioen het recht heeft te promoveren. Maandagavond bevestigde RCH-Pinguïns dat het daarvan gebruik wil maken en van plan is volgend jaar in de Hoofdklasse uit te komen, die daardoor uit negen ploegen zal gaan bestaan.

,,Het is altijd ons doel geweest zo snel mogelijk weer naar de Hoofdklasse terug te keren'', stelde Hoofd Coach Ramses Meering na afloop van het duel van maandag. ,,We hebben een 3-jaren plan gemaakt, dus misschien komt deze titel iets te vroeg, maar we willen zeker onze kans pakken. Ja, we willen volgend jaar weer in de Hoofdklasse spelen.'' Meering is aan zijn eerste seizoen bezig als Hoofd Coach en wordt geassisteerd door Jeroen Roozen en Pitching Coach Dave Dusseau. Meering speelde zes seizoenen (1997-2002) met RCH-Pinguïns in de Hoofdklasse, maar debuteerde al in 1992 in de hoogste afdeling toen hij in één wedstrijd speelde voor Amsterdam Pirates.

Maandagavond stond RCH-Pinguïns in de zevende inning nog met 3-1 achter, maar slaagde er in het spannende en aantrekkelijke duel in de stand in eigen voordeel om te draaien. Winnende werper Al Morales gooide niet zijn beste wedstrijd, maar stond het gehele duel op de heuvel voor de ploeg uit Heemstede.

RCH-Pinguïns degradeerde na het seizoen 2002 naar de Eerste Klasse, waarna het zich in 2003 plaatste voor de Promotie-poule, waarin het op de zesde plaats eindigde. In 2004 eindigde de ploeg op een gedeelde vijfde plaars in de Eerste Klasse, waarna de titel werd gepakt in 2005 en opnieuw in dit seizoen.
(28 augustus)


Kinheim wint KNBSB Beker
English
HAARLEM - Met een 8-3 overwinning in een inhaalwedstrijd vs. ADO legde koploper Corendon Kinheim dinsdagavond definitief beslag op de eerste plaats en won daardoor de KNBSB Beker. Door op de eerste plaats te eindigen verkreeg Kinheim ook het recht volgend jaar deel te nemen aan het toernooi om de Europese CupWinners Cup.
Dit duel werd aanvankelijk gespeeld op donderdagavond 10 augustus en door ADO in tien innings met 5-4 gewonnen. Echter, de volgende dag was het duel één van de twee wedstrijden die voor ADO ongeldig werden verklaard, omdat de ploeg in beide wedstrijden een ongerechtigde speler had gebruikte, namelijk werper Alex Smith. De wedstrijd werd opnieuw vastgesteld voor dinsdag 22 augustus, maar verschoven naar vanavond, omdat op de 22e afgelaste wedstrijden van 20 augustus werden ingehaald. De voor vanavond vastgestelde inhaalwedstrijd (de tweede ongeldige wedstrijd) tussen ADO en Instant Holland Almere '90 werd opgeschoven naar woensdag 5 september.
Almere moest vanavond een ander inhaalduel spelen vs. DOOR Neptunus, maar de wedstrijd in Rotterdam werd voor de derde keer afgelast. Na een korte regenperiode in de namiddag werd het veld in orde gemaakt voor het duel, dat om 20:10 uur (25 minuten later) zou beginnen. Maar toen begon het te onweren en was er bliksem, kort erna gevolgd door regen, waardoor spelen onmogelijk was. De wedstrijd is opnieuw vastgesteld voor woensdag 30 augustus.

In Haarlem werden 17 vrije lopen weggegeven, waaronder elf door de ADO-pitching. Omdat er een aantal lichte blessures zijn in hun pitchingstaf gebruikte ADO, dat zes punten achterstaat op vierde plaatsbezetter Mr. Cocker HCAW, drie veldspelers vanavond als werper. Reguliere tweede honkman Berry van Driel was de starter en later in het duel gooiden ook infielder Marvin Bleij en outfielder Quensley Bazoer. ADO's reguliere werpers kregen wat rust vandaag, want de ploeg zal zich volledig concentreren op de belangrijke 3-game series vs. HCAW, die donderdagavond begint en beslissend zal zijn voor de resterende vierde Play-Off plaats. Volgende week heeft ADO nog twee inhaalwedstrijden op het programma staan.
Met een 1-0 voorsprong voegde Kinheim drie runs toe in de vijfde inning op vijf vrije lopen en slechts één honkslag. Kinheim kwam tot 12 honkslagen, waaronder vier van René Cremer, die 4-uit-4 sloeg.

Sinds de instelling van het Play-Off en Holland Series-systeem in 1987 eindigde Kinheim slechts eenmaal op de eerste plaats in de reguliere competitie om de KNBSB Beker te winnen en dat was in 1994. Voor 1987 was de ploeg die op de eerste plaats eindigde tevens landskampioen.
(29 augustus)

Het complete wedstrijdverslag is in de maak.
Line Score & Box Score

The Line Scores & Box Scores van de wedstrijden sinds vorige week dinsdag zijn inmiddels ook toegevoegd. De wedstrijdverslagen komen binnenkort.
Line Scores & Box Scores dinsdag 22 augustus
Line Scores & Box Scores donderdag 24 augustus
Line Scores & Box Scores zaterdag 26 augustus
Line Scores & Box Scores zondag 27 augustus


Neptunus vs. Almere opnieuw afgelast
English
ROTTERDAM - De wedstrijd tussen DOOR Neptunus en Instant Holland Almere '90, die woensdagavond (30 augustus) op het schema stond, is voor de vierde keer afgelast, vanwege veldcondities na de regen van de afgelopen dagen.
De wedstrijd was oorspronkelijk vastgesteld voor zondag 20 augustus, maar verregende toen. Het duel werd daarna ook afgelast op 22 en 29 augustus.
Een nieuwe datum is nog niet vastgesteld en is afhankelijk van het feit of alle wedstrijden van de komende 3-game series op donderdag, zaterdag en zondag gespeeld kunnen worden. Na het weekeinde wordt de situatie opnieuw bekeken en zal duidelijk zijn welke wedstrijden noodzakelijk zijn voor de eindstand en of er een mogelijkheid is de competitie volledig uit te spelen. De best-of-five Play-Offs beginnen op zaterdag 9 september en dat is ook al twee dagen later dan gepland.
Aanstaande dinsdag heeft Neptunus nog een ander inhaalduel op het schema staan vs. ADO en die is mogelijk bepalend voor de resterende Play-Off plaats.
(30 augustus)


Startende Werpers komende dagen
English
AMSTERDAM - De meeste startende werpers zijn bekend voor de komende 3-game series, de laatste van de reguliere competitie. Na zondag staan er wel nog drie inhaalwedstrijden op het schema, die allen mogelijk nog van invloed zijn op zowel de eindstand als de resterende Play-Off plaats.

De belangrijkste series is die tussen Mr. Cocker HCAW (vierde plaats) en ADO (vijfde plaats), omdat één van deze ploegen de vierde en resterende Play-Off plek zal opeisen en het vervolgens moet opnemen tegen koploper Corendon Kinheim in de best-of-five Play-Offs. HCAW heeft momenteel een voorsprong van zes punten en sluit de competitie af na het weekeinde. Hierna heeft ADO echter nog twee inhaalwedstrijden voor de boeg.
Van de eerste drie wedstrijden tussen beide ploegen won ADO er twee, waardoor de resultaten van de komende drie wedstrijden bepalend zijn voor de rangschikking in geval van een gelijke stand en of de resterende inhaalwedstrijden nog van belang zijn.
Alle startende werpers voor de HCAW-ADO series zijn bekend.

Twee andere series zijn ook nog van belang en zijn waarschijnlijk bepalend voor welk team het thuisvoordeel heeft in de andere Play-Off. DOOR Neptunus en Konica Minolta Pioniers treffen elkaar in deze Play-Off, maar het is nog niet beslist welke ploeg op de tweede plaats zal eindigen. Neptunus staat momenteel één punt voor op Pioniers.
Neptunus ontmoet Sparta/Feyenoord in de laatste series van het seizoen, terwijl Pioniers moet spelen tegen Kinheim.
Wanneer deze series niet beslissend zijn kan Neptunus de tweede plaats veroveren in twee resterende inhaalwedstrijden. In geval van een gelijke stand tussen beide ploegen zal Neptunus op de tweede plaats eindigen, omdat het onderlinge resultaat in zes wedstrijden 4-2 in hun voordeel is.
Kinheim heeft hun drie starters bekend gemaakt, terwijl Pioniers alleen de starter voor donderdag aanwees. Wie er is het weekeinde zullen starten is afhankelijk van het duel op donderdag.
Neptunus maakte de eerste twee starterrs bekend, terwijl SParta/Feyenoord de starters bekend maakte voor donderdag en zondag. Voor het duel van zaterdag zal Hoofd Coach Wim Martinus kiezen tussen RHP Daan Baecke of RHP Elton Koeiman, die vrijdag wordt terug verwacht in Rotterdam na een kort verblijf in St. Maarten vanwege familie-omstandigheden.

In de vierde series spelen Amsterdam Pirates en Instant Holland Almere '90 tegen elkaar. Deze series, en de Sparta/Feyenoord-series, zijn beslissend voor de rangschikking van de onderste drie ploegen.
De enige kans voor Pirates de laatste plaats te verlaten is de komende series te winnen, terwijl Sparta/Feyenoord driemaal onderuit moet gaan tegen Neptunus. In dat geval eindigden Pirates en Sparta/Feyenoord op gelijke hoogte. Omdat de stand van de onderlinge wedstrijden 3-3 is, is het Puntengemiddelde van die wedstrijden de volgende tie-breaker en dat is in het voordeel van Pirates.
Almere wees alleen de starter voor zaterdag aan, de werpers voor donderdag en zondag zijn nog niet bekend.
Pirates wees de starters aan voor donderdag en zondag. Op zaterdag zal RHP Tom Stuifbergen mogelijk starten, maar dat is afhankelijk van zijn blessure. Vorige week verliet hij het duel tegen Kinheim na de eerste inning, waarin hij vijf runs tegen kreeg. Een andere kandidaat is RHP Pim Walsma.
(30 augustus)


Winst voor ADO
English
DEN HAAG - ADO boekte donderdagavond een 2-0 shutout tegen Mr. Cocker HCAW en registreerde daarmee een belangrijke zege op de weg terug naar de vierde plaats. HCAW leidt nu nog met slechts vier punten en heeft nog twee wedstrijden voor de boeg vs. ADO, dat zelf nog vier wedstrijden op het programma heeft staan. Winnende werper Rob Cordemans gooide het gehele duel en had tien strikeouts.

In Haarlem stond Corendon Kinheim met 3-2 achter met twee uit en twee lopers op de honken in de 2e9 vs. Konica Minolta Pioniers, maar toen kreeg closer Dave Draijer een RBI-single tegen van Danny Rombley, die niet alleen het gelijkmakende punt opleverde, maar ook werd gevolgd door een fout in het outfield die Kinheim de winst bezorgde. David Bergman gooide een compleet duel voor Kinheim en verhoogde zijn 'record' naar 12-1, het beste in de league.

In Rotterdam kwam DOOR Neptunus tot een 9-0 shutout tegen Sparta/Feyenoord op 14 honkslagen. Winnende werper Diegomar Markwell gooide zes innings en staat nu op 12-2.

In Almere won Amsterdam Pirates met 8-3 van Intant Holland Almere '90 en boekte hun tweede overwinning in de laatste zestien wedstrijden.
(31 augustus)

De complete wedstrijdverslagen zijn in de maak.
Line Scores & Box Scores


Softbal Dames
Oefenzege Oranje
English
PEKING (China) - Het Nederlands Dames Softbalteam won woensdagavond met 12-1 in een oefenwedstrijd vs. Groot-Brittannië ter voorbereiding op het komende Wereldkampioenschap, dat aanstaande zondag van start gaat.
Vrijdag speelt Oranje nog een oefenduel tegen Italië.
Later meer.
(23 augustus)


Eerste winst Oranje op Wereldkampioenschap
English
PEKING (China) - Na de eerste twee wedstrijden te hebben verloren won het Nederlands softbalteam dinsdag de eerste wedstrijd op het Wereldkampioenschap in Peking (China). De vier beste landen op dit evenement, of vijf als China er daar één van is, plaatsen zich voor de Olympische Spelen 2008 in de Chinese hoofdstad.
Het Nederlands team opende zondag met een 10-6 nederlaag vs. Venezuela, waarn de volgende dag een 7-0 shutout-nederlaag volgde tegen Chinese Taipei. Dinsdag boekte de ploeg van Manager Liz Kelly een 11-0 shutout-zege tegen Botswana.

Zondag brak Oranje een 1-1 stand met een 4-run rally in de tweede inning op vijf honkslagen. Oranje kon de voorsprong echter niet vasthouden, omdat er zenuwachtig werd gespeeld en er onnodige fouten werden gemaakt. Met een 5-1 achterstand scoorde Venezuela tweemaal in hun tweede slagbeurt, waarna drie runs werden toegevoegd in de derde om een 6-5 voorsprong te nemen. Een solo-homerun van Jineth Pimentel en een 2-run double van Mairet Perez brachten de stand op 9-5 in de vierde inning. In de laatste vier innings liet Nederland zeven loopsters op de honken achter. Daisy de Peinder had drie honkslagen, waaronder een double en een triple.

Maandag stond Chinese Taipei niet alleen geen punten toe, werpster Chiayen Wu gooide ook een 6-inning No-Hitter tegen Oranje. Slechts twee Nederlandse speelsters bereikten het honk, Debbie Connor met geraakt werper en Marjan Smit met een fout. Oranje-starter Judith van Kampen kreeg acht hits en zeven punten (slechts drie verdiend) tegen. Rebecca Soumeru, die de eerste wedstrijd begon, nam het werpen over in de zesde inning.

Op dinsdag kwam Oranje tot een rally van negen punten in de eerste inning en won met 11-0 van Botswana. Oranje-werpster Kristi DeVries gooide een 5-inning No-Hitter. Nadat ze vier wijd had gegooid op lead-off hitter Constance Kollatano en volgende slagvrouw Marea Mosutlwa het honk bereikte met een opofferingsstootslag, schakelde DeVries de overige 15 slagvrouwen op rij uit, waarvan negen met drie slag. In de eerste slagbeurt opende Daisy de Peinder de score met een 2-run triple, kort erna gevolgd door een 2-run single van Sandra Gouverneur, die de stand op 4-0 bracht. Na een werperswissel voegde Marloes Fellinger een RBI-double, gevolgd door nog eens drie runs, resulterend in een snelle 9-0 voorsprong. De resterende twee punten werden in de vijfde inning gescoord.
(29 augustus)

Meer details volgen later.


Ruime shutout-nederlaag Oranje in China
English
PEKING (China) - Het Nederlands Softbal Team liep woensdag tegen een 10-0 shutout-nederlaag aan tegen Japan in hun vierde wedstrijd op het Wereldkampioenschap in China.
Oranje staat nu op 1-3. Nederland zal in elk geval nog een tweede overwinning boeken, omdat Colombia zich vanwege visa-problemen heeft teruggetrokken. Alle tegenstanders zullen die wedstrijden met 7-0 winnen.

Tegen Japan bereikten slechts twee Nederlandse speelsters het honk. In de eerste inning Daisy de Peinder na geraakt werper met twee uit en in de derde inning Marjan Smit, die opende met een honkslag. Ze schoof op naar het derde honk na opofferingsstootslagen van Ellen Venker en Noèmi Boekel, maar strandde op drie, nadat Saskia Kosterink werd uitgevangen.
Op dat moment stond Oranje slechts met 1-0 achter, nadat Eri Yamada een homerun had geslagen in de eerste inning op starter Judith van Kampen. In de 2e3 scoorde Japan drie runs op drie RBI-doubles, waarna een rally van zes punten volgde in de vierde inning en een 10-0 voorsprong werd genomen. In deze slagbeurt werd Judith van Kampen opgevolgd door Rebecca Soumeru, die een 2-run homerun tegen kreeg van Sachiko Ito, die de stand op 10-0 bracht.

Tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd stelde Oranje Manager Liz Kelly: ,,Ik denk dat de eerste innings goed waren en onze werpsters deden het uitstekend. Maar ze gingen door de knieën op een aantal verkeerde pitches. Ik dacht echt dat dit een meer 'close game' zou worden. Ik vind dat we drie innings lang goed hebben gespeeld, maar we moeten er zeven spelen.''
Met een 1-0 achterstand koos Kelly er voor Marjan Smit naar het derde honk te brengen met twee opofferingsstootslagen in de derde inning. Gevraagd waarom ze op dat moment koos voor twee stootslagen, antwoordde Kelly: ,,We probeerden gewoon punten te verdienden. We konden zo een punt over de plaat krijgen. We hadden de honkslag en schoven de loopster naar twee op met een stootslag, waarna de volgende slagvrouw twee slag had en ik dacht dat we de loopster weer moesten overbrengen naar drie, waarna de volgende slagvrouw haar binnen kon brengen vanaf drie.''
(30 augustus)


Softbal Heren
DeMo EHS organiseert CupWinners Cup-toernooi
English
HAARLEM - DeMo EHS organiseert dit jaar het toernooi om de CupWinners Cup Softbal Heren met deelname van zes ploegen. Het toernooi wordt gehouden van 21-26 augustus op het Noordersportpark in Haarlem.
Landskampioen Storks neemt volgende deel aan het toernooi om de Europa Cup in Praag (Tsjechië).

Naast DeMo EHS zijn in Haarlem de deelnemende ploegen Carrousel (Rusland), Chicaboo's Stabroek (België), Odense Giants (Denemarken), Raiders Eysines (Frankrijk) en Spectrum Praha (Tsjechië). De Russische ploeg is onlangs aan het deelnemersveld toegevoegd, nadat in juni drie ploegen zich terugtrokken: Medvednica MRKI Medvedi (Kroatië), London Meteors (Groot-Brittannië) en MaSK Pezinok (Slowakije).

Vorig jaar werd het toernooi gewonnen door Krc Altron Prague (Tsjechië), dat de finale won van toenmalig bekerhouder Raggers Thamen met 6-3. In dat toernooi eindigde EHS op de derde plaats na het verliezen van de bronzen wedstrijd tegen Thamen, 6-3. Het Russische Carrousel is de enige andere van de negen ploegen die in Praag speelden en er nu weer bij is. De Russen werden een jaar geleden zevende. Bekerhouder Krc Altron Prague neemt volgende week deel aan het toernooi om de Europa Cup.

Dit wordt het vijfde toernooi om de CupWinners Cup en de eerste die in Nederland wordt georganiseerd na Tsjechië (2002, 2004, 2005) en België (2003).
Van de 16 Europa Cup-toernooien tot nu toe zijn er acht in Nederland georganiseerd. Drie door Thamen (Uithoorn, 1993, 1997, 2001), twee door Hilversum (Hilversum, 1991, 1992) en één elk door Alphians (Alphen a/d Rijn, 1995), Schiedam (Schiedam, 1999) en EHS (Haarlem, 2004).
In 2004 organiseerde EHS dit toernooi op hun voormalige complex op het Van der Aartsportpark. Dit seizoen speelt EHS de thuiswedstrijden op het Noordersportpark, dat in het verleden de thuishaven was van de Haarlemse Softbal Week. Naast deze internationale evenementen werden er ook een Olympisch Kwalificatie Toernooi, Europese Kampioenschappen en Europa Cup-toernooien gehouden op dit complex, dat ook het thuisveld is van de Nederlandse dameskampioen Sparks Haarlem.
(14 augustus)

Compleet speelschema


DeMo EHS opent CupWinners Cup met ruime shutout
English
HAARLEM - Organisator DeMo EHS is de vijfde editie van het toernooi om de Europese CupWinners Cup maandag beginnen met een rume 13-0 shutout-zege vs. Chicaboo's Stabroek uit België.
Eerder op de dag versloeg Odense Giants (Denemarken) Raiders Eysines (Frankrijk) met 6-1 en haalde Spectrum Praha (Tsjechië) met 20-1 uit tegen Carrousel (Rusland).
(21 augustus)

Compleet Verslag & Box Score
Speelschema, Stand & Uitslagen


Weer tweemaal winst DeMo EHS en Storks
English
HAARLEM - DeMo EHS won dinsdag ook hun volgende twee wedstrijden op het toernooi om de CupWinners Cup in Haarlem. 's Middags kwam EHS tot een 19-0 shutout tegen Raiders Eysines en 's avonds werd met 8-1 gewonnen vs. Carrousel (Rusland).

In Praag won Storks dinsdag met 7-1 vs. Stenlose Bulls (Denemarken) en met 5-1 vs. Krc Altron Prague (Tsjechië) in het Europa Cup Toernooi.
(22 augustus)

Complete Verslagen & Box Scores
Speelschema, Stand, Uitslagen & Box Scores CupWinners Cup


DeMo EHS als eerste naar Play-Offs
English
HAARLEM - DeMo EHS heeft zich woensdagochtend als eerste ploeg geplaatst voor de Play-Offs op het toernooi om de CupWinners Cup. EHS werd onbereikbaar voor de als vijfde en zesde geplaatste ploeg, nadat Spectrum Praha (Tsjechië) met 9-1 won vs. Raiders Eysines (Frankrijk) en Carrousel (Rusland) verloor met een kengetal-uitslag van 0-26 vs. Odense Giants (Denemarken).
's Middags verzekerde Chicaboo's Stabroek (België) zich als tweede ploeg van de top-vier door met 10-3 te winnen van Raiders. 's Avonds won DeMo EHS met 13-2 van Praha.
(23 augustus)

Complete Verslagen & Box Scores
Speelschema, Stand, Uitslagen & Box Scores CupWinners Cup


DeMo EHS blijft ongeslagen
English
HAARLEM - DeMo EHS bleef donderdagavond ongeslagen in het toernooi om de CupWinners Cup door zeer ruim te winnen vs. Odense Giants uit Denemarken. In wat vooraf bestempeld was als een 'close game' won EHS zeer overtuigend met 21-1, omdat de Denen hun sterwerper Jesper Panduro niet gebruikten.
Door dit resultaat eindigde EHS ongeslagen op de eerste plaats. De ploeg treft nu het verrassende Chicaboo's Stabroek (uit België), dat tweede werd, vrijdagavond in de halve finale. De winnaar van dit duel gaat naar de finale op zaterdagavond.
In de andere halve finale staan Spectrum Praha (Tsjechië) en Odense Giants (Denemarken) tegenover elkaar. De verliezer is uitgeschakeld, de winnaar gaat naar de herkansing en ontmoeting de verliezer van EHs-Chicaboo's in de bronze wedstrijd op zaterdag.

Eerder op vrijdag stond Raider Eysines (Frankrijk) met 17-2 voor vs. Carrousel (Rusland) en had nog slechts drie nullen nodig om de wedstrijd met een verschil van 15 punten af te kunnen sluiten. Maar de Franse ploeg maakte toen een werperswissel. De nieuwe werper kreeg 10 runs in één inning tegen, waardoor het duel, dat vrijwel geheel in de regen werd gespeeld, moest doorgaan. Raiders won uiteindelijk met een verschil van 7 punten, 19-12.
Spectrum Praha won met 8-4 vs. Odense Giants en Chicaboo's Stabroek versloeg Carrousel met 15-0.
(24 augustus)

Complete Verslagen & Box Scores
Wedstrijdschema, Stand, Uitslagen & Box Scores CupWinners Cup


DeMo EHS en Storks in Europese Finales!
English
HAARLEM - DeMo EHS heeft zich vrijdagavond als eerste geplaatst voor de Finale van het toernooi om de CupWinners Cup door met 12-2 te winnen van Chicaboo's Stabroek uit België.
In de voorgaande wedstrijd schakelde Odense Giants (Denemarken) Spectrum Praha (Tsjechië) uit door met 5-1 te winnen, waardoor de Tsjechen op de vierde plaats eindigden, terwijl de Deense ploeg een herkansing krijgt de finale te bereiken. Zij moeten nu spelen tegen de Belgen op zaterdagmiddag in de bronzen wedstrijd.
In de eerste wedstrijd van de dag eindigde Raiders Eysines (Frankrijk) op de vijfde plaats na een 22-0 zege vs. Carrousel (Rusland). In dit duel bereikten 13 Franse slagmensen op rij het honk in de eerste inning, voordat de eerste nul werd geregistreerd. Raiders kwam 22 keer aan slag en scoorde 16 punten in hun openingsslagbeurt, die 46 minuten duurde. Winnende werper Denis Hernandez gooide een 3-inning No-Hitter en sloeg ook een 3-run homerun.
De dag begon met veel en hevige regen, waardoor de Technische Commissie gedwongen was de wedstrijden uit te stellen. Nadat de regen was gestopt bleef het de gehele dag droog.
De field crew van het Noordersport deed uitstekend werk, want de eerste wedstrijd begon slechts drie uur later dan gepland. Hierna konden ook de twee halve finales gewoon worden gespeeld, omdat de tijd tussen de wedstrijden was teruggebracht van drie uur naar twee-en-half.

In Praag bereikte Storks de Europa Cup-finale na een 8-0 shutout-zege tegen bekerhouder Chomutov Beavers (Tsjechië).
(25 augustus)

Complete Verslagen & Box Scores
Wedstrijdschema, Stand, Uitslagen & Box Scores CupWinners Cup


DeMo EHS wint CupWinners Cup!
English
HAARLEM - DeMo EHS won zaterdagavond de Europese CupWinners Cup met een overtuigende 11-2 overwinning vs. Odense Giants uit Denemarken. EHS werd de tweede Nederlandse club die deze beker won, want Raggers Thamen was de eerste in 2004.
In Haarlem gooide winnende werper Erwin Visser een 2-hitter en werd de wedstrijd afgesloten met een 3-run, walk-off homerun van Martin Svoboda in de vijfde inning.
Later meer.
(26 augustus)

Wedstrijdschema, Eindstand, Uitslagen & Box Scores CupWinners Cup


Internationaal Honkbal
Nederlandse scorer klaar voor belangrijke wedstrijden
English
TAIPEI (Taiwan) - De Nederlandse Official Scorer Linda Steijger zal dit weekeinde twee belangrijke en mogelijk beslissende wedstrijden beoordelen op de laatste twee speeldagen van de 2e Women's Baseball World Cup, oftewel het WK honkbal voor vrouwen. Het evenement ging maandag van start en loopt tot en met zondag. Alle wedstrijden worden gespeeld in het fraaie Tien-Mou Stadium in Taipei (Taiwan).
Samen met de Spanjaard Pablo Carpio is Linda Steijger aangewezen als international scorer voor dit toernooi.
Twee jaar geleden werd de eerste Women's World Cup gehouden in Edmonton (Canada) en werd gewonnen door de USA. De Amerikanen wonnen de finale van dat evenement met 2-0 van Japan.

In april 2000 werd de Women's International Baseball Association opgericht en organiseerde jaarlijks een Women's World Series. In 2001 (Toronto, Canada), 2002 (St. Petersburg, USA), 2003 (Gold Coast, Australië) en 2004 (Uozu-City, Japan) domineerden de USA en Japan en onderstreepten dat tijdens de World Cup in Canada. Sinds 2005 wordt de World Series gehouden in Florida (USA) en staat ook open voor clubteams. Onlangs sanctioneerde de International BAseball Federation (IBAF) de Women's World Cup tot en met 2012 en wijzigde de naam in Women's World Championships.

Op de eerste twee speeldagen van het toernooi van dit jaar werd een aantal hoge uitslagen geregistreerd, want Hong Kong ging met 22-2 onderuit tegen Australië en liep tegen een 43-0 shutout aan tegen Japan. In dit duel kwam Japan tot 32 honkslagen, terwijl Hong Kong er slechts één had en verdedigend 13 fouten maakte. Japan scoorde 17 runs in de tweede en elf in de vierde inning. ,,Gelukkig hoefde ik dat duel niet te scoren'', reageerde Linda. Op de openingsdag verloor regerend kampioen USA met 5-2 van Canada, dat hierna ook de volgende twee wedstrijden won tegen Cuba (10-8) en Japan (6-3).
In hun openingswedstrijd was de stand tussen USA en Canada 2-2 toen de laatste tweemaal scoorde in de vierde inning op een 2-out, 2-run single van Kate Psota. De USA won hun volgende wedstrijd vs. Australië met 7-2, waarin de 15-jarige werpster Jennifer Hunter een 2-hitter gooide en de laatste 12 slagvrouwen op rij uitschakelde. Donderdag kwam de USA tot een 12-0 shutout tegen Hong Kong en op vrijdag werd ruim gewonnen van Cuba met 14-4.
Vrijdag verloor Canada hun eerste wedstrijd toen het organiserende Chinese Taipei met 7-1 won en Canada op slechts één honkslag hield.
Met nog twee`dagen te gaan zijn er nog vijf ploegen in de race voor een medaille. Japan, dat vier van de vijf wedstrijden won, staat momenteel op de eerste plaats, gevolgd door Canada, USA, Australië en Chinese Taipei. Cuba en Hong Kong zijn na vier wedstrijden puntloos. Dit weekeinde treft Australië Canada en ontmoet de USA Japan. Linda Steijger is voor beide wedstrijden aangewezen als Official Scorer.

De ploegen spelen met aluminium knuppels en de wedstrijden duren zeven innings met een 'mercy-rule' (tien punten verschil), die vanaf de vijfde inning in werking komt. Alle wedstrijden worden rechtstreeks op de Taiwanese televisie uitgezonden.
,,We doen elke wedstrijd met drie official scorers'', vertelt Linda Steijger. ,,De internationale scorer en twee lokale scorers. De samenwerking is goed. De organisatie hier is perfect, ze doen echt alles voor ons. De kwaliteit van de teams variëert van heel laag tot Hoofdklasse, maar een aantal wedstrijden zijn van hoogstaand niveau.'' Linda heeft weinig tijd iets anders te doen dan in het stadion te zijn, want zij scoort de ochtend- en de avondwedstrijd, terwijl Pablo de middagwedstrijd doet en 's avonds de statistieken verwerkt. Linda: ,,Donderdagmiddag kwam ik na de ochtendwedstrijd terug in het hotel en kon ik gelukkig deelnemen aan een citytour. Dus was ik in staat nog wat van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad te zien, zoals de Chiang-kai Shek Memorial. we waren daar net op tijd voor de wisseling van de wacht. Erg mooi daar. Het is hier heel warm, zo'n 35 graden. Helaas hebben we geen contact met de umpires, omdat Pablo en ik in een ander hotel zitten. De umpires zijn ongeveer een kwartier na de wedstrijd al weer weg, maar dan moeten wij onze scorekaarten nog vergelijken met de lokale scorers. In ons hotel zit wel een aantal toernooi-officials, zoals de umpire commissioner.''
(4 augustus)


België uitgeschakeld in Europees Kampioenschap; Rusland promoveert
English
ANTWERPEN (België) - De nationale ploeg van België is vrijdagavond uitgeschakeld voor de finale van het Europees Kampioenschap Kwalificatietoernooi, wat betekent dat de Belgen volgend jaar niet zullen terugkeren op het hoogste niveau.
België verloor met 4-1 van Ierland, dat een sterk toernooi speelt in Antwerpen en in de voorronde (Poule A) alleen van Kroatië verloor, terwijl het won van Slowakije en Noorwegen.

Door de overwinning staat Ierland zaterdagavond in de finale en moet het daarin opnieuw opnemen tegen Kroatië, dat ongeslagen bleef. Na driemaal winst in Poule A won Kroatië vrijdagavond in de halve finale vs. Zwitserland met 13-3 achter het werpen van Jimmy Summers.
De winnaar van de finale zal promoveren en volgend jaar deelnemen aan het Europees Kampioenschap, dat dan in Barcelona (Spanje) wordt gehouden van 7-16 september en waarin Nederland de titel zal verdedigen.
België, dat in Poule B won vs. San Marino, Slovenië en Zwitserland, zal nu zaterdagavond moeten spelen om de derde plaats tegen de Zwitserse ploeg.

Afgelopen zaterdag werd Rusland de eerste ploeg die terugkeerde naar het Europees Kampioenschap in het eerste kwalificatietoernooi. In Moskou boekten de Russen in de finale een 17-0 shutout tegen Oostenrijk. In de halve finale won Oostenrijk ruim van Wit-Rusland met 15-5 om de finale te bereiken, terwijl Rusland met 11-1 won vs. Litouwen.
In de voorronde won Rusland Poule A en versloeg Georgië, Polen en Oostenrijk. In Poule B bleef Wit-Rusland ongeslagen en won van Litouwen, Turkije en Finland.
In dit toernooi maakte Turkije hun internationale debuut, maar verloor alle wedstrijden. In de voorronde verloor de Turkse nationale ploeg van Finland (16-23), Wit-Rusland (11-1) en Litouwen (8-5).
(4 augustus)


Kroatië wint kampioenschap en promoveert
English
ANTWERPEN (België) - Kroatië won zaterdagavond overtuigend de finale van de Europese Kampioenschap Qualifier en promoveerde als gevolg daarvan.

Kroatië won het toernooi in België door met 12-2 te winnen van het verrassende Ierland, waardoor het ongeslagen bleef. Eerder op de dag eindigde België op de derde plaats door met 15-2 te winnen van Zwitserland.

Nu Kroatië vandaag geeft gewonnen zal het samen met Rusland terug promoveren naar het toernooi om de Europese titel, dat volgend jaar van 7-16 september wordt gehouden in het Spaanse Barcelona. Rusland won vorige week het kwalificatie-toernooi in Moskou.
Vorig jaar degradeerden Kroatië en Rusland beide tijdens het EK in Praag (Tsjechië) waar Nederland de titel veroverde.
(5 augustus)


USA wint WK Honkbal Vrouwen
English
TAIPEI (Taiwan) - De USA won zondagochtend met 13-11 van Japan op de laatste dag van de Women's World Cup (WK honkbal voor vrouwen) in een duel dat het evenement besliste. Na de wedstrijden van zaterdag stonden de USA en Japan op gelijke hoogte en stonden zondag tegenover elkaar in een wedstrijd, waarvan de winnaar wereldkampioen zou worden. De USA won de titel twee jaar geleden ook.

De USA scoorde drie punten in de eerste inning, twee in de tweede en vijf in de derde inning om een 10-0 voorsprong te nemen en leek op weg naar een simpele overwinning. Maar toen begon Japan terug te komen. De Aziatische ploeg scoorde tweemaal in de vierde inning en kwam hierna tot een rally van acht runs in de vijfde inning om de stand in evenwicht te brengen, 10-10. In de 2e6 brak de USA de 10-10 stand door driemaal te scoren. Nu met een 13-10 achterstand wist Japan nog slechts eenmaal te scoren in de zevende inning en moest genoegen nemen met de zilveren medaille.
Acht werpsters werden in dit duel ingezet, waarvan vijf door de USA. Trista Russo gooide de laatste 2 2/3 inning en won haar tweede wedstrijd van het toernooi om de beste werpster van te worden (op basis van het W-L percentage).
3B Donna Mills sloeg 2-uit-3, scoorde tweemaal en had vier RBI's, net als Tamara Holmes. Mills werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van het toernooi, terwijl Japan vier individuele prijzen won, waaronder die voor beste slagvrouw (Tomomo Nishi).
Onze eigen Linda Steijger was één van de drie Official Scorers in deze beslissende wedstrijd.

's Middags kwam Canada tot een 10-0 shutout tegen Hong Kong en won zo de bronzen medaille.
(6 augustus)

Eindstand
1. USA, 2. Japan, 3. Canada, 4. Australië, 5. Chinese Taipei, 6. Cuba, 7. Hong Kong.


Nederlandse officials actief in Olympische Qualifier
English
HAVANA (Cuba) - Vier Nederlands wedstrijdofficials zijn momenteel actief in het Olympisch Kwalificatie Toernooi voor het Amerikaanse continent, dat aan de gang is in de Cubaanse hoofdstad Havana. De komende dagen kan men echter bezoek krijgen van Hurricane Ernesto (zie hieronder).
Umpire Edwin van den Berk, Official Scorer Feiko Drost en Technisch Commissioners Jan Esselman en André Schrijber zijn aangewezen voor dit evenement, waarin de twee beste ploegen zich zullen plaatsen voor de Olympische Spelen 2008 in Peking (China).

Official Scorer Feiko Drost was aangewezen voor de openingswedstrijd van het evenement afgelopen vrijdag tussen gastheer Cuba en Colombia, gespeeld in het immense Estadio Latino Americano. Cuba won het duel met 14-0 en had daar slechts 6 1/2 inning voor nodig. Rudy Reyes en Alexander Mayeta (tweemaal) homerden voor Cuba, dat Colombia 'outhit' met 11-3. Cuba had een rally van zeven punten in de vijfde inning.
Feiko Drost scoorde het duel samen met de Cubaanse scorers Victor Rodriguez Diaz en Nicholas Pitt Rodriguez. Feiko is één van de zes internationale scorers die voor dit toernooi zijn aangewezen. De anderen zijn Andres De Leon (Panama), Marco Battistella, Marco Travagli (beiden Italië), Benseni Martin en Susana Santos (beiden Spanje).

Zaterdag was Edwin van den Berk de 1B Umpire in de wedstrijd tussen Nicaragua en Ecuador, gewonnen door de eerste met 11-1. André Schrijber was zaterdag de TC bij de ontmoeting tussen Panama en Dominicaanse Republiek, gewonnen door Panama met 3-2.

Zondag was Feiko Drost Official Scorer in een 4-0 shutout van Nicaragua tegen Colombia.
Edwin van den Berk was de Home Plate Umpire en Jan Esselman de Technisch Commissioner in het enerverende duel tussen de professionele ploeg (minore leaguers) van de USA vs. Brazilië. In de vijfde inning leidde Brazilië met 4-2 en hernam de leiding (6-5) in de zevende inning, nadat de USA in de 2e5 voorkwam (5-4). In de 2e7 nam de USA wederom de leiding (7-6), maar opnieuw kwam Brazilië terug en bracht dit keer de stand in evenwicht (7-7) in de negende. Uiteindelijk, in de tiende inning, wonnen de Amerikanen met 8-7.
André Schrijber was de TC in een ander duel dat in de laatste inning werd beslist. Canada stond met 5-2 achter toen het vier punten scoorde in de 2e9 om met 6-5 te winnen. De winnende punten werden gescoord op een 2-run double van Stubby Clapp.
Twee andere wedstrijden werden eveneens pas laat beslist. Mexico stond na twee innings met 3-1 achter vs. Venezuela, scoorde drie runs in de zesde en brak een 4-4 stand in de 2e9 om met 5-4 te winnen. Cuba stond in de derde inning met 5-0 achter en in de 1e7 met 6-4 vs. Panama, maar kwam langszij in de zevende en voegde een punt toen in de achtste om met 7-6 te winnen.

Maandag was Feiko Drost de OS en André Schrijber de TC in de 10-6 overwinning van Puerto Rico vs. Brazilië.
Edwin van den Berk was de 2B Umpire in de ontmoeting tussen de USA en Mexico. Dit keer won de USA overtuigend met 15-3 in acht innings.

,,Ik heb het hier best naar mijn zin in Havana. Het is hier erg warm en daar heb ik een beetje last van'', vertelt Official Scorer Feiko Drost, die voor het eerst in zijn leven heeft gevlogen. ,,Nee, ik was niet nerveus. Voor het eerste deel van mijn reis van Amsterdam naar Madrid had ik gevraagd om een raamplaats, maar helaas zaten daar twee slapende vrouwen. Op de vlucht van Madrid naar Havana was weinig te zien. Hoewel ik een beetje last van hoogtevrees heb vond ik het vliegen niet naar.'' Als hij niet scoort is Feiko in zijn hotel. ,,Nee, ik blijf niet in het stadion om naar een andere wedstrijd te kijken. Ik ga terug naar het hotel en ga wat rondlopen om wat van de stad te zien of blijf in mijn kamer. Het gaat prima hier. De internationale scorers werken per wedstrijd samen met twee lokale scorers. Voor de eerste paar wedstrijden werk ik samen met dezelfde scorer, omdat die wat Engels praat. Het scoren gaat goed.''

Orkaan bedreigt Olympische Qualifier
Een deel van het Caribbische gebied heeft momenteel een orkaanwaarschuwing uitgegeven, omdat Hurricane Ernesto sterker wordt. De orkaan heeft inmiddels de zuidoostkust van Cuba bereikt en zal nu richting het noorden reizen op weg naar het Amerikaanse Florida. Ernesto, die waarschijnlijk langs Havana zal gaan, wordt dinsdag in het noorden van Cuba verwacht. Omdat er dan een aantal dagen hevige regen zal zijn is het speelschema aangepast. ,,Om zoveel mogelijk wedstrijden te kunnen spelen hebben we de wedstrijden naar een vroeger tijdstip opgeschoven op zondag, maandag en dinsdag'', zegt Technisch Commissioner Jan Esselman. ,,We spelen nu om 10:00 uur 's morgens en 14:00 uur 's middags, in plaats van in de avond. Als de orkaan en de regen komt zullen de stadions mogelijk een paar dagen dicht gaan. We wachten af en zien wel wat er gaat gebeuren.''
(29 augustus)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.

Mail suggesties of vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 14 september 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.