Grand Slam
Honkbal & Softbal Headlines
Oktober 2006
Compiled and Copyright © 1997-2006 by Marco Stoovelaar

Index Nieuws Archief OKTOBER 2006

Honkbal
Kinheim pakt kampioenstitel. (1 oktober)
Steve Janssen begint nieuwe baan in België. (5 oktober)
Almere heeft selectie voor 2007 rond. (5 oktober)
Haarlemse Honkbal Week zet data voor 2008. (6 oktober)
KNBSB maakt promotie/degradatie-details bekend voor 2007. (6 oktober)
HCAW Baseball School begint tweede jaar. (6 oktober)
Nieuwe Coach in voorbereiding met RCH-Pinguïns. (6 oktober)
Pirates maakt nieuwkomers bekend. (24 oktober)

Softbal Dames
Terrasvogels, Sparks in Holland Series. (1 oktober)
Holland Series-opener afgelast. (6 oktober)
Sparks Haarlem 'one-runs' Terrasvogels in opener. (7 oktober)
Terrasvogels wint Game Two in tie-break. (8 oktober)
Sparks via tie-break weer op vooprsprong. (10 oktober)
Sparks opnieuw landskampioen! (14 oktober)

Internationaal Honkbal
Yankee-werper Cory Lidle verongelukt met vliegtuig. (11 oktober)

World Series
St. Louis opent Series met winst. (21 oktober)
Detroit brengt Series in balans. (22 oktober)
Cardinals nemen leiding met shutout. (24 oktober)
Game Four afgelast door regen. (25 oktober)
Cardinals nemen 3-1 voorsprong. (26 oktober)
St. Louis Cardinals wint World Series! (27 oktober)

Major League Play-Offs
A's, Cards, Yanks winnen Play-Offs openers. (3 oktober)
Tweede zege Oakland. (4 oktober)
Cards, Mets nemen 2-0 voorsprong. (5 oktober)
Oakland 'sweeps' Minnesota; Detroit neemt leiding. (6 oktober)
Tigers schakelen Yankees uit; San Diego blijft overeind; Mets geplaatst. (7 oktober)
Cardinals naar NLCS. (8 oktober)
Detroit opent ALCS met winst. (10 oktober)
Detroit wint ook Game Two in ALCS. (11 oktober)
Mets shutout Cardinals in NLCS-opener. (12 oktober)
Detroit neemt 3-0 voorsprong; Cards winnen. (13 oktober)
Detroit in World Series. (14 oktober)
Mets brengen Series weer in balans. (15 oktober)
Cards komen terug van achterstand en nemen leiding. (17 oktober)
Mets dwingen zevende duel af. (18 oktober)
Cardinals in World Series! (19 oktober)

Europese competities
Greys opnieuw Belgisch kampioen. (5 oktober)
Steve Janssen begint nieuwe baan in België. (5 oktober)
Grosseto en Rimini in Italiaanse finale. (5 oktober)
Rimini opent finale met winst. (6 oktober)
Grosseto brengt Italiaanse Series in evenwicht. (7 oktober)
Metrostars pakt Oostenrijkse titel. (8 oktober)
Titelstrijd van start in Tsjechië. (8 oktober)
Rimini herneemt leiding in Italië. (9 oktober)
Rimini één zege af van titel. (10 oktober)
Rimini verovert Italiaanse titel. (11 oktober)

Internationaal Softbal
Vijfde duel nodig in Italiaanse softbal-finale. (7 oktober)
Forlì grijpt Italiaanse softbal-titel. (8 oktober)

Nieuws Archief 2006
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September


Honkbal
Kinheim pakt kampioenstitel

...Winnende Coach Ben Thijssen...
(Foto: Mario Klardie - www.sport-fotos.nl)
English
HAARLEM - Corendon Kinheim won zondag ruim van Konica Minolta Pioniers met 13-5 om de Holland Series met 3-2 te winnen en beslag te leggen op de Nederlandse titel voor het eerst in 12 jaar!

Kinheim deed iets wat het ook in 1994 toen de ploeg voor het laatst de titel veroverde, namelijk terugkomen van een 2-1 achterstand in de Series door de laatste twee wedstrijden in winst om te zetten en de titel te pakken. In de 19 tot nu toe gespeelde Series is Kinheim de enige club die van een 2-1 achterstand wist terug te komen. Voor Kinheim was dit de derde titel in de clubgeschiedenis. De eerste keer was in 1978.
Dit was de vierde Series van het 5-wedstrijden formaat, waarin alle wedstrijden noodzakelijk waren.

De wedstrijd duurde bijna 5 1/2 uur, inclusief een regen-onderbreking van ruim twee uur in de achtste inning, die bijna een einde aan het duel maakte, vanwege de gesteldheid van het speelveld.
(1 oktober)

Wedstrijdverslag, Foto's, Line Score & Box Score
Eindstand & Uitslagen
Complete Play-by-Play Game Five
Holland Series Website KNBSB

Verslaggeving vorige wedstrijden


Steve Janssen begint nieuwe baan in België
English
ANTWERPEN (België) / ROTTERDAM - Steve Janssen, die dit seizoen 3B en Pitching Coach was bij DOOR Neptunus, is op 1 oktober begonnen met zijn nieuwe functie van Sporttechnisch Manager van de Belgische nationale ploegen.

...Steve Janssen nieuwe Hoofd Coach België...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Janssen, die uit België afkomstig is, werd op 25 september in deze functie benoemd als opvolger van John Baeyens. Met het accepteren van deze nieuwe positie keert Janssen terug naar België na een periode van acht jaar als coach in Nederland.
Met de benoeming van Janssen wil de Belgische Bond de professionalisering rondom de nationale ploegen continueren en hoopt het weer een betere aansluiting te krijgen in Europese competities, zoals het Europees Kampioenschap. Hoewel nog niet bevestigd, lijkt het onwaarschijnlijk dat Janssen deel blijft uitmaken van de coachingstaf Neptunus, vanwege zijn nieuwe en drukke positie in België.

In zijn nieuwe positie wordt Steve Janssen de Hoofd Coach van de Belgische Nationale Ploeg, maar ook manager en coördinator van alle overige Belgische nationale teams, zoals de jeugdploegen, maar ook van de het Flanders All Star Team van de Vlaamse Liga. Bovendien zal Janssen instructeur zijn tijdens coach clinics en andere initiatieven.

Steve Janssen, zelf Belgisch oud-international, was de laatste acht jaar actief in Nederland.
Van 2000-2002 was hij Hoofd Coach van Tridents, het Eerste Klasse-team van Neptunus. Met Tridents werd hij in 2001 en 2002 Eerste Klasse-kampioen en won dus het landskampioenschap voor reserveteams.
Hierna was hij Pitching Coach van het Nederlands Honkbal Team van 2002-2005 en nam ondermeer deel aan de Olympische Spelen 2004 in Athene (Griekenland) en won de Europese titel in 2003 en 2005.
Dit seizoen debuteerde Janssen als coach in de Hoofdklasse als lid van de coachingstaf van DOOR Neptunus.
Voor zijn komst naar Nederland was Steve Janssen Hoofd Coach van Brasschaat Braves in de hoogste Belgische competitie van 1997-1999.
(5 oktober)


Almere heeft selectie voor 2007 rond
English
ALMERE - Instant Holland Almere '90 is de eerste Hoofdklasse-ploeg die bekendmaakte dat het de selectie voor het nieuwe seizoen rond heeft. In een persbericht maakte de ploeg donderdag officiëel de ploeg voor 2007 bekend.


...Cliff Foster...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Almere '90 heeft vijf nieuwe spelers aan de ploeg toegevoegd, waaronder rechtshandige werpers Cliff Foster en Patrick de Lange. De twee begonnen het net afgesloten seizoen 2006 bij Mr. Cocker HCAW.
Patrick de Lange verliet HCAW begin juni na interne problemen die volgden na wijzigingen in de coachingstaf. De oud-international gooide in slechts zeven wedstrijden en sloot af met een 4-2 'record'. In 42 1/3 inning had De Lange 21 strikeouts.
Naast zelf gooien was Cliff Foster ook Pitching Coach bij HCAW, maar vroeg op 27 mei ontheven te worden van die taak, wat uiteindelijk leidde tot wijzigingen in de coachingstaf. Foster bleef één van de werpers, deed later ook weer wat in de coaching, maar werd precies een maand later, op 27 juni, 'released' vanwege tegenvallende resultaten. Dit seizoen nam Foster deel aan 13 wedstrijden, waaronder vijf als starter, en gooide in 30 innings. De rechtshander had een 1-6 'record' en ook twee saves. Hij kwam tot 27 keer drie slag, maar had ook 38 keer vier wijd. Vorig seizoen, in zijn eerste Hoofdklasse-jaar bij HCAW gooide Foster in 25 wedstrijden, sloot het seizoen af met 5-1 en had negen saves.


...Derick Francisca...
(Foto: Marco Stoovelaar)
De drie andere nieuwkomers staan op de lijst als Utility Players: Derick Francisca, Rodney Michel en rookie Emeron Lourens.
Derick Francisca debuteerde dit jaar in de Hoofdklasse als speler van Amsterdam Pirates, waar hij de lead-off hitter was en beste slagman met een gemiddelde van .337. Hij had 55 honkslagen, waaronder twee homeruns. Francisca had 14 RBI's en scoorde de meeste punten voor Pirates met 20.
Rodney Michel komt eveneens over van Mr. Cocker HCAW waar hij zowel in het infield als het outfield speelde. Vanwege een schorsing aan het begin van het seizoen en blessures speelde Michel in slechts 26 wedstrijden, maar sloeg daarin .318 en had 12 RBI's.
Emeron Lourens komt uit Curaçao en is de neef van Hoofd Coach Ritchie Daal. Lourens is een talentvolle speler, die onlangs een profcontract kreeg aangeboden. Hij koos echter eerst voor een studie in Nederland, voordat hij aan een profloopbaan begint.

De volgende spelers keren niet terug in een Almere-uniform: RHP Martin Kuipers, OF Shaldimar Daantji, IF Sidney Ensermo, C/OF Jason Halman, RHP René Rijst en OF Ferd van Stekelenburg.
Rijst heeft na 25 seizoenen en 700 wedstrijden op het hoogste niveau afscheid genomen als actief speler en is Pitching Coach geworden. Kuipers zal in 2007 gooien voor RCH-Pinguïns, terwijl Van Stekelenburg zal spelen voor Amsterdam Pirates. Het is nog niet bekend waar Daantji, Ensermo en Halman volgend seizoen zullen spelen.

Ritchie Daal, die op 23 juli werd aangesteld als Hoofd Coach als opvolger van Carlos Arrindell, blijft Hoofd Coach. Onder leiding van Daal was Almere 7-5 met één gelijkspel en klom van de achtste naar de zesde plaats. Tom Groot, die eveneens op 23 juli aan de staf werd toegevoegd, blijft Daal's assistent. René Rijst, die sinds juli zelf gooien combineerde met de taak van Pitching Cooach, keert ook terug in de staf, maar is dit keer alleen Pitching Coach. Hoewel Rijst zijn afscheid aankondigde heeft Almere altijd een extra arm beschikbaar indien nodig. Rob Keur, dit jaar assistent coach, keert terug naar het tweede team van de club in de Eerste Klasse.
Het team-management blijft intact met Fred van Leeuwen (team manager), Gerard Stenzler (general manager) en Marco Wels (business manager), terwijl Gerard Kremer wederom dug-out scorer zal zijn.
(5 oktober)

Winter Roster 2007 Instant Holland Almere '90
Pitchers:
RHP Jerry Breek, RHP Forstin Coenraad, RHP Cliff Foster, RHP Derrick Isenia, RHP Patrick de Lange, RHP Erik Remmerswaal, LHP Nick Veltkamp.
Catchers:
Giovanni Samboe, Jeffrey de Vrieze.
Infielders:
Ivanon Coffie, Randy Daal, Ricky Daal, Frank van Leeuwen, Niels van Weert.
Outfielders:
Wesley Bernardus, Eugene Kingsale, Bryan Engelhardt.
Utility Players:
Derick Francisca, Emeron Lourens, Rodney Michel.

Coachingstaf:
Ritchie Daal (Hoofd Coach), Tom Groot (Coach), René Rijst (Pitching Coach).
Teambegeleiding:
Gerard Kremer (Dug-Out Scorer), Fred van Leeuwen (Team Manager), Gerard Stenzler (General Manager), Marco Wels (Business Manager).


Haarlemse Honkbal Week zet data voor 2008
English
HAARLEM - De organisatie van de Haarlemse Honkbal Week heeft de data voor de 23ste editie van het tweejaarlijkse internationale toernooi vastgesteld in het Olympische jaar van 2008.
Tijdens het 22ste toernooi eerder dit jaar werd al bekend gemaakt dat het volgende toernooi zal plaatsvinden in juli. Nu zijn daar ook de data bij gekomen. Het toernooi begint op vrijdag 4 juli en wordt afgesloten op zondag 13 juli.
De eerste Haarlemse Honkbal Week vond plaats in 1961 en sinds 1972 wordt het evenement om de twee jaar georganiseerd.

Dit jaar werd de Haarlemse Honkbal Week voor de tweede keer op rij gewonnen door Nederland. Andere deelnemers dit jaar waren afkomstig uit China, Cuba, Japan, Taiwan en USA.
In 2008 zullen er opnieuw nationale ploegen deelnemen aan het evenement en de verwachting is dat een aantal ploegen met de Olympische formaties naar Haarlem zullen afreizen, omdat het toernooi aansluit op de Olympische Spelen, die in augustus plaatsvinden in Peking (China).

Voor de Haarlemse Honkbal Week zal volgend jaar de elfde editie van het internationale World Port Tournament in Rotterdam plaatsvinden van 2-12 augustus. De eerste wedstrijd van dat evenement begint over precies 300 dagen.
(6 oktober)


KNBSB maakt promotie/degradatie-details bekend voor 2007
English
NIEUWEGEIN - Op haar website heeft de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) de bepalingen bekend gemaakt voor de promotie naar en degradatie uit de Hoofdklasse voor het seizoen 2007.

Indien de Hoofdklasse in 2007 uit negen teams bestaat zal de ploeg die op de negende plaats eindigt automatisch degraderen naar de Eerste Klasse.
De ploeg die achtste wordt speelt een best-of-five Play-Off tegen de kampioen van de Eerste Klasse. De winnaar daarvan speelt in 2008 in de Hoofdklasse, de verliezer komt uit in de Eerste Klasse. Dit betekent dat de Hoofdklasse in 2008 weer zal bestaan uit acht ploegen.
Er zijn geen bepalingen bekend gemaakt wanneer de Hoofdklasse volgend jaar uit acht ploegen bestaat.

Dit seizoen speelden acht ploegen in de hoogste afdeling, maar waren er geen degradatie-bepalingen. Aan de andere kant kreeg de Eerste Klasse-kampioen het recht te promoveren naar de Hoofdklasse. RCH-Pinguïns eindigde dit seizoen op de eerste plaats en heeft de intentie uitgesproken volgend jaar op het hoogste niveau te willen spelen. De club uit Heemstede heeft echter nog niet definitief toegezegd dat het daadwerkelijk op het hoogste niveau zal uitkomen.
(6 oktober)


HCAW Baseball School begint tweede jaar
English
BUSSUM - Het tweede seizoen van de Mr. Cocker HCAW Baseball School gaat op zondag 15 oktober van start. Vorig jaar was de eerste editie enorm succesvol.

Verdeeld over vijf groepen zullen 120 jeugdspelers van verenigingen uit Midden-Nederland in Bussum deelnemen aan tien wekelijkse trainingen van anderhalf uur. De laatste training is vastgesteld voor zondag 17 december. Meer als in het eerste seizoen zal er dit jaar bij de groepsindeling worden gelet op het niveau van de individuele speler, zo meldt het persbericht.
De Honkbal School richt zich niet alleen op de talenten, maar op alle honkballers uit de regio.
Het doel van de Honkbal School is het niveau van de jeugd in de regio Midden-Nederland naar een hoger plan te tillen. Men wil niet alleen individuele jeugdspelers uit de regio beter maken, maar ook hoopt men het niveau van alle competities als geheel te verbeteren.

Voormalig HCAW Hoofd Coach Bill Froberg heeft opnieuw de technische leiding van de Mr. Cocker HCAW Baseball School.
Froberg, die ook als coach actief was bij Haarlem Nicols, Neptunus en Jong Oranje, wordt geassisteerd door voormalige en huidige internationals, die allen spelen of gespeeld hebben in de Hoofdklasse, zoals werper Eric de Vries, catcher Sidney de Jong, infielders Frank Koene, Jurjan Koenen en Ralph Milliard en outfielder Ronald Jaarsma.
(6 oktober)


Nieuwe Coach in voorbereiding met RCH-Pinguïns
English
HEEMSTEDE - De ervaren honkbalcoach Guus van Dee zal de leiding hebben over RCH-Pinguïns wanneer de ploeg volgend seizoen zal terugkeren op het hoogste niveau. Hoewel de vereniging nog officiëel moet bevestigen dat het volgend jaar zal uitkomen in de hoogste afdeling, is het vrijwel zeker dat dat het geval zal zijn. RCH-Pinguïns kreeg het recht om op het hoogste niveau te spelen door dit seizoen kampioen te worden in de Eerste Klasse. Vorig jaar eindigde de ploeg ook op de eerste plaats in de Eerste Klasse, maar verloor toen een best-of-five Play-Offs vs. Instant Holland Almere '90, dat zich daardoor handhaafde in de Hoofdklasse.


...Guus van Dee...
Guus van Dee keert na tien jaar terug naar coachen op clubniveau.
Na zelf gespeeld en gecoached te hebben bij Terrasvogels ontwikkelde Van Dee zich in een kennisrijke honkbalcoach. In 1988 was hij leraar op de San Diego State University in de USA en assisteerde daar de bekende coach Jim Dietz bij het honkbalteam van de universiteit.
Na zijn terugkeer in Nederland was Van Dee van 1989-1991 Hoofd Coach van Sparks in de Eerste Klasse. In 1993 en 1994 coachte hij bij Badhoevedorp, gevolgd door Kinheim-2 in 1996, zijn laatste seizoen op clubniveau.
Van 1998-2002 was Guus van Dee Field Manager van het Nederlands Cadetten Team (AA) en had de leiding over de nationale jeugdkampen.
Hierna was hij in 2003 coach van het softbalteam van Onze Gezellen en werd bestuurder, want van 2003-2005 maakte hij deel uit van het Bondsbestuur van de KNBSB en had toen honkbalzaken in zijn portefeuille.

Wanneer RCH-Pinguïns daadwerkelijk in de Hoofdklasse zal uitkomen maakt Guus van Dee zijn debuut op het hoogste niveau.
,,Ik heb nooit in de Hoofdklasse gecoached, dat is het enige dat nog ontbreekt'', zegt Van Dee. ,,Ik kreeg deze mogelijkheid en ik vind het hartstikke leuk. Het wordt een uitdaging om met een heleboel jonge en talentvolle spelers samen een grote stap te zetten. Dat is mijn ambitie en dan hopen dat we het een aantal ploegen heel lastig kunnen maken. Ik heb er veel zin in.''
Guus van Dee is de opvolger van Ramses Meering, die zijn eerste seizoen als Hoofd Coach van de ploeg achter de rug heeft, nadat hij daarvoor één van de spelers was. RCH speelde al eerder in de Hoofdklasse en van 1997-2002 maakte Meering deel uit van de spelersgroep, maar debuteerde in 1992 op het hoogste niveau als speler van Amsterdam Pirates. Meering kan het coachen niet meer combineren met zijn werk, maar blijft wel betrokken bij de ploeg. ,,We zullen mijn rol invullen na 1 november, dan gaan we om de tafel zitten, maar ik zal hoe dan ook blijven helpen'', aldus Meering. Assistent Coach Jeroen Roozen blijft deel uitmaken van de coachingstaf, maar Pitching Coach Dave Dusseau is gestopt.
De Tsjechische korte stop Peter Baroch zal volgend jaar terugkeren in Heemstede en dat is ook de bedoeling van de Mexicaanse werper Al Morales. Nieuwe Hoofd Coach Guus van Dee bevestigde ook dat RHP Martin Kuipers (Instant Holland Almere '90), RHP Jan-Willem Geerts (Amsterdam Pirates) en C/3B Floris Morang (Corendon Kinheim) volgend jaar voor RCH-Pinguïns zullen spelen.
(6 oktober)


Pirates maakt nieuwkomers bekend
English
AMSTERDAM - Amsterdam Pirates maakte dinsdagmiddag officiëel de nieuwe spelers voor het seizoen 2007 bekend, waaronder drie internationals en drie spelers van Jong Oranje (AAA).


...De drie nieuwe internationals van Pirates breedlachend...
...Nick Stuifbergen, Sidney de Jong, Kenny Berkenbosch...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Oranje-spelers Sidney de Jong (catcher), Nick Stuifbergen (RHP) en Kenny Berkenbosch (RHP) zullen volgend jaar allen in het groen-gele shirt van Pirates spelen. Dit jaar kwam het trio uit voor Mr. Cocker HCAW, dat na een hectisch seizoen op de vijfde plaats eindigde. Volgende week reizen de drie met de nationale ploeg af naar Taiwan voor deelname aan het toernooi om de Intercontinental Cup, voorafgegaan door twee oefeninterlands tegen en in China. Ook komen Jos de Jong (RHP) en Bas de Jong (outfielder) over van HCAW. Naar Amsterdam komen ook jeugd-internationals Roy Harteveld (eerste honk), Ferd van Stekelenburg (outfield) en Zaïr Koeiman (infield), die uitkwamen voor Jong Oranje, met wie ze onlangs deelnamen aan het WK in Cuba en daar de kwartfinale bereikten, en verder Joey Berkenbosch (infield) en Djurving Cleofa (utility).

...Hoofd Coach Louis Hofer...
...in gesprek met lokale...
...TV-zender AT5...
(Foto: Marco Stoovelaar)
Harteveld speelde dit jaar voor DOOR Tridents, dat landskampioen in de Eerste Klasse werd, terwijl Van Stekelenburg speelde voor Instant Holland Almere '90, dat zesde werd. Berkenbosch, de broer van Kenny, stond dit jaar ook op het Almere-roster, maar speelde niet. Koeiman kwam uit voor Amsterdam Pirates-2 in de Eerste Klasse en is aan de hoofdmacht toegevoegd. Cleofa is afkomstig van de Nederlandse Antillen.

Sidney de Jong, Nick Stuifbergen en Jos de Jong keren allen terug naar de ploeg waar ze al eerder hebben gespeeld. ,,Het is eigenlijk een soort van thuiskomst'', stelde 'Mr. Pirates' Loek Loevendie. ,,Ik was toe aan een nieuwe uitdaging'', aldus Sidney de Jong. ,,Een deel van mijn hart ligt toch hier bij Pirates. Ik heb hier in de jeugd gespeeld en ben opgeklommen naar het eerste team. Ik ken hier veel mensen. Bovendien verdient een stad als Amsterdam een ploeg op topniveau. Pirates speelt op het mooiste complex van Nederland en trekt altijd veel publiek. Er gaan volgend jaar mooie dingen gebeuren in Amsterdam.''
Nick Stuifbergen en Kenny Berkenbosch zijn er ook van overtuigd dat Pirates in 2007 een serieuze kandidaat wordt voor de Play-Offs. ,,We zijn er klaar voor en hebben er enorm veel zin in'', stellen de twee werpers.

Dit seizoen eindigde Pirates op de achtste en laatste plaats in de Hoofdklasse. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig behoorde Pirates tot de topploegen en plaatste zich vijf keer achter elkaar voor het naseizoen (Play-Off en/of Holland Series) tussen 1987-1992 (in 1988 was er geen 'postseason') en werd landskampioen in 1987 en 1990. ,,Dit is een seizoen geweest dat de club onwaardig was. Daarom heeft een aantal mensen binnen de club de koppen bij elkaar gestoken om Pirates weer terug aan de top te krijgen. Het is een metamorfose'', aldus waarnemend voorzitter John Witte. ,,Het is te lang geleden dat Pirates succesvol is geweest'', stelde Hoofd Coach Louis Hofer. ,,We willen weer serieus een woordje gaan meespreken, want Pirates hoort in de top thuis. Oude tijden moeten weer herleven.''
(24 oktober)


Softbal Dames
Terrasvogels en Sparks in Holland Series
English
SANTPOORT / HAARLEM - A4 Terrasvogels en Sparks Haarlem zullen elkaar voor het derde jaar op rij gaan ontmoeten in de Holland Series, die vrijdagavond begint.
Terrasvogels en Sparks boekten beide een sweep in hun Play-Offs door zondag ook game Three te winnen.

In Santpoort won Terrasvogels met 5-1 vs. Computer SOS Tex Town Tigers in een duel dat na zes innings voor 48 minuten werd onderbroken, vanwege hevige regen.
Terrasvogels brak een 1-1 stand met vier punten in de vijfde inning met als hoogtepunt een 2-run double van Nathalie Gosewehr.

In Haarlem won Sparks met 4-3 vs. Twins, dat tweemaal terugkwam om de stand in evenwicht te brengen.
In de zesde inning brak Sparks een 3-3 stand toen pinch-runner Maaike Blaauwgeers het vierde punt scoorde op een honkslag van Jolanda Kroesen.

Doordat de Play-Offs na drie wedstrijden werden afgesloten is de start van de best-of-five Holland Series een week naar voren geschoven en begint aanstaande vrijdag in Santpoort.
Alle wedstrijden kunnen op deze site worden gevolgd via een Live Play-by-Play.
(1 oktober)

Verslagen, Line Scores & Box Scores


Holland Series opener verregend
English
SANTPOORT - De openingswedstrijd van de Holland Series 2006 tussen A4 Terrasvogels en Sparks Haarlem, die voor vrijdagavond (vanavond) in Santpoort op het programma stond, is afgelast vanwege constante regenval en de condities van het speelveld.

In tegenstelling tot wat gebeurde in vorige jaren in geval van afgelastingen is de wedstrijd niet opgeschoven naar de volgende dag. In dit scenario worden ook de overige vastgestelde wedstrijden vooruit geschoven.
De wedstrijd van vrijdag is nu vastgesteld voor aanstaande dinsdag en dat betekent dat de Series nu op zaterdag zal beginnen in Haarlem in plaats van in Santpoort, waardoor Terrasvogels het thuisvoordeel kwijtraakt voor de openingswedstrijd. De voor zondag op het programma staande Game Three in Santpoort wordt nu Game Two, terwijl de afgelaste wedstrijd van vanavond dinsdag Game Three wordt.

In 2004, de laatste keer dat de Play-Offs en Holland Series werden getroffen door afgelastingen, werden wedstrijden wel verschoven naar de volgende dag, waarbij de daarnavolgende wedstrijden eveneens opschoven.
(6 oktober)

Gewijzigd Speelschema Holland Series
DatumWedstrijdPlaatsAanvang
Zaterdag 7 oktoberSparks Haarlem vs. TerrasvogelsHaarlem14:00 uur
Zondag 8 oktoberTerrasvogels vs. Sparks HaarlemSantpoort14:00 uur
Dinsdag 10 oktoberTerrasvogels vs. Sparks HaarlemSantpoort20:30 uur
Zaterdag 14 oktoberSparks Haarlem vs. TerrasvogelsHaarlem14:00 uur (indien nodig)
Zondag 15 oktoberTerrasvogels vs. Sparks HaarlemSantpoort14:00 uur (indien nodig)


Sparks Haarlem 'one-runs' Terrasvogels in opener
English
HAARLEM - Regerend landskampioen Sparks Haarlem opende de 22e editie van de Holland Series zaterdagmiddag met een nipte 1-0 overwinning vs. A4 Terrasvogels. Game Two wordt zondag gespeeld in Santpoort. Game Three, het afgelaste duel van vrijdag, is voorlopig vastgesteld voor aanstaande dinsdag. Wanneer Sparks zondag ook wint wordt de derde wedstrijd komend weekeinde gespeeld, omdat het dan een mogelijke kampioenswedstrijd is. Wanneer Terrasvogels wint wordt de derde wedstrijd dinsdagavond gespeeld.
In de promotie/degradatie Play-Off won Centrals met 10-6 en 12-9 van Gryphons, waardoor het de plaats in de Hoofdklassse veiligstelde voor volgend seizoen.

Het enige punt van de Holland Series-opener werd gescoord in de derde inning toen Kim Kluijskens het honk bereikte na een fout, waarna ze scoorde drie hiernavolgende honkslagen.
Winnende werpster Crissy Autry had acht strikeouts en stond slechts drie hits toe.
(7 oktober)

Verslag, Line Score & Box Score
Complete Play-by-Play Game One
Holland Series Website KNBSB


Terrasvogels wint Game Two in tie-break
English
SANTPOORT - A4 Terrasvogels bracht de best-of-five Holland Series vs. Sparks Haarlem zondag in evenwicht door met 1-0 te winnen in acht innings.
Nicole Wessels scoorde het enige punt op een squeeze met volle honken van Petra van Heijst.
De Series wordt aanstaande dinsdagavond in Santpoort voortgezet met Game Three, die om 20:30 uur begint. Ook dan zal weer een Live Play-by-Play beschikbaar zijn.
Later meer.
(8 oktober)

Verslag, Line Score & Box Score
Complete Play-by-Play Game Two
Holland Series Website KNBSB


Sparks via tie-break weer op voorsprong
English
SANTPOORT - Sparks Haarlem leidt weer in de best-of-five Holland Series vs. A4 Terrasvogels, maar had twee extra innings nodig om dat te realiseren. Dinsdagavond werd het vrijdag verregende duel ingehaald en won Sparks met 5-2 in negen innings, nadat Terrasvogels verzuimde het duel te beslissen in de 2e7. Met de overwinning leidt Sparks met 2-1 en heeft aan één zege genoeg om landskampioen te blijven. Game Four wordt aanstaande zaterdag gespeeld in Haarlem. Indien nodig volgt Game Five zondag in Santpoort. Een Live Play-by-Play zal dan weer beschikbaar zijn op deze site.
(10 oktober)

Verslag, Line Score & Box Score
Complete Play-by-Play Game Three
Holland Series Website KNBSB


Sparks opnieuw landskampioen!
English
HAARLEM - Sparks Haarlem veroverde de derde opeenvolgende titel en vijfde in de laatste zes jaar door Game Four van de Softbal Holland Series tegen A4 Terrasvogels zaterdag met 1-0 te winnen. Het was de derde keer in deze Series dat een duel in 1-0 eindigde.
Het enige punt werd in de zesde inning gescoord. Winnende werpster Crissy Autry werd uitgeroepen tot Series MVP.
(14 oktober)

Compleet Verslag, Line Score & Box Score
Eindstand & Uitslagen
Complete Play-by-Play Game Four
Holland Series Website KNBSB


Internationaal Honkbal
Greys opnieuw Belgisch kampioen
English
HOBOKEN (België) - Met een 8-0 shutout bij Hoboken Pioneers won Royal Merksem Greys de Belgian Series met 3-1 en bleef daardoor honkbalkampioen van België.

In het reguliere seizoen was Royal Greys al de beste ploeg en eindigde op de eerste plaats met een 24-13 'record'. Het was meer dan logisch dat Greys het in de best-of-five finale moest opnemen tegen Hoboken Pioneers, want dat team eindigde op de tweede plaats met een 21-7 'record'.
In de best-of-three Play-Offs boekten de Greys een 'sweep' tegen Borgerhout Squireels door met 10-8 en 5-1 te winnen.
Pioneers won eveneens tweemaal in de Play-Offs en versloeg Brasschaat Braves met 1-0 en 10-6. In de opener sloeg Hans Heyrman het enige punt binnen. In de tweede wedstrijd kreeg Pioneers het even benauwd bij een 6-0 voorsprong, want toen sloeg Alain Lambeau twee homeruns, waardoor Brasschaat tot 6-5 terugkwam. Nadat Brasschaat langszij was gekomen won Pioneers in de negende inning op een grand slam homerun van de Tsjech Jan Drabek.

In de Belgian Series opende Pioneers met een 2-1 overwinning, maar hierna kwam Greys de volgende dag terug met een ruime 8-1 zege. Een week later kwam Greys tot twee shutout, 5-0 en 8-0, om wederom de Belgische titel te veroveren.
(5 oktober)


Grosseto en Rimini in Italiaanse finale
English
GROSSETO (Italië) - Le Colonnie di Maremma Grosseto en Telemarket Rimini openen vrijdagavond de best-of-seven Italian Series, nadat Rimini afgelopen weekeinde regerend landskampioen Italeri Fortitudo Bologna onttroonde.
Eerder eindigde Orel Anzio op de laatste plaats in de Serie A/1 en degradeerde naar de Serie A/2, maar verrassender was het dat de tweede degradant moest komen uit T&A San Marino of Ceci Negri Parma. Parma is één van de meest bekende en succesvolle Italiaanse honkbalploegen met een recordaantal Europa Cups, maar was al een tijdje dit seizoen in degradatiegevaar. Dat gebeurde uiteindelijk niet, want de ploeg eindigde op de achtste plaats en dat betekende dat San Marino de tweede ploeg die degradeerde naar de Serie A/2. Net zo verrassend, want San Marino stond vorig jaar in de finale vs. Bologna en won dit jaar zowel de Italiaanse Beker als de Europa Cup. Dat betekent dat een ploeg die niet in de hoogste nationale competitie uitkomt volgend jaar niet alleen deelneemt aan een Europa Cup-toernooi, maar dat, als bekerhouder, ook zal organiseren.

Rimini onttroonde Bologna als Italiaans kampioen door hun best-of-seven Play-Offs met 4-2 te winnen.
Bologna opende met een 4-3 zege in 13 innings, maar hierna kwam Rimini terug met een 13-3 zege en won ook de volgende twee wedstrijden, 5-2 en 6-5.
Hierna won Bologna Game Five met 5-2, maar de volgende dag, en dat was afgelopen zaterdag, won Rimini met 6-2 en bereikte de Loud Baseball Series (Loud is de sponsor van de Italian Series).

Grosseto bereikte de finale door hun Play-Offs vs. Caffè Danesi Nettuno met 4-1 te winnen.
Grosseto startte met een 2-0 shutout-zege, maar Nettuno won de volgende wedstrijd met 5-2. Grosseto kwam vervolgens terug en won de volgende drie wedstrijden op rij, 8-2, 8-1 en 5-1, om de series te winnen.
(5 oktober)


Rimini opent finale met winst
English
GROSSETO (Italië) - Telemarket Rimini opende de best-of-seven Loud Italian Series vrijdagavond met een nipte 3-2 overwinning tegen Le Colonnie di Maremma Grosseto in een verdedigend matige wedstrijd. Grosseto maakte vier fouten en Rimini één, maar de drie official scorers hadden beide ploegen er nog één extra kunnen geven. Game Two wordt zaterdagavond in Grosseto gespeeld.

Rimini brak een 2-2 stand in de vijfde inning, waarna beide ploegen nauwelijks nog scoringskansen kregen.
De ploeg van Manager Mike Romano scoorde het eerste punt in de eerste inning. Fausto Solano opende met een honkslag en schoof op na een OSS van Andrew Green, waarna hij scoorde op een honkslag van James Buccheri. Een andere honkslag volgde, maar twee lopers bleven achter.
Grosseto kwam langszij in de tweede inning. Gino Lollio begon met een honkslag en schoof op toen Junior Zamora werd uitgevangen. Na drie slag voor Yojane Valera stal Lollio het derde honk en scoorde op een foute aangooi van de catcher.
Rimini hernam de leiding in de vierde slagbeurt. Asdrubal Oropeza sloeg een honkslag, schoof op na een OSS van Matteo Baldacci, waarna hij scoorde toen een fout in het outfield volgde op een honkslag van Fausto Solano.
Grosseto bracht de stand opnieuw in evenwicht in de 2e4. Eerste kreeg Jairo Ramos Gizzi vier wijd voor de ploeg van Manager Mauro Mazzoti (die vorig jaar coach was bij kampioen Bologna). Hij schoof hierna op na een one-out single van Junior Zamora en scoorde toen Yojane Valera een double sloeg.
In de vijfde inning nam Rimini voor de derde keer de leiding en wist die nu vast te houden. In deze slagbeurt sloeg Luigi Carrozza een double en scoorde op een honkslag van Daniel Franco Agli.
Jaime Navarro gooide het gehele duel voor Grosseto, terwijl Francisco Trejo startte voor Rimini. Maar Trejo werd vervangen door Amerikaan Brian Looney in de vijfde inning en die had zes strikeouts, kreeg nog slechts drie hits tegen en werd de winnende werper.
(6 oktober)


Grosseto brengt Series in evenwicht
English
GROSSETO (Italië) - Le Colonie di Maremma Grosseto won zaterdagavond met 6-1 van Telemarket Rimini, waardoor de stand in de Loud Italian Series op 1-1 kwam. De Series gaat nu naar Rimini, waar aanstaande maandag Game Three wordt gespeeld, gevolgd door wedstrijden op dinsdag en woensdag.

Grosseto nam een 1-0 voorsprong in de tweede inning toen Yojane Valera homerde met twee uit. Hij zou de enige honkloper in de eerste drie innings zijn.
Grosseto-werper Riccardo De Santis gooide ijzersterk, want hij schakelde de eerste acht slagmensen op rij uit en nam een No-Hitter mee de vijfde inning in. De Santis gooide het hele duel en stond maar vier hits toe.
In de derde inning werd Matteo Baldacci, de negende slagman in de slagvolgorde, de eerste loper voor Rimini toen hij het honk bereikte na een een fout met twee uit, maar grounder sloot de inning af.
In de vierde inning gooide De Santis met één uit vier wijd op James Buccheri, die opschoof na schijn, maar opnieuw volgden twee nullen.
In de vijfde begon De Santis met twee strikeouts, waarna Asdrubal Oropeza zijn No-Hitter brak met een stootslag-honkslag, maar daarna strandde op het eerste honk.
Rimini was eindelijk in staat langszij te komen in de zesde inning. Fausto Solano opende met vier wijd en schoof toen op na een OSS van Andrew Green. Even later scoorde hij toen eerste honkman Jairo Ramos Gizzi een fout maakte op een grounder vann James Buccheri.

Grosseto herstelde en antwoordde met een 5-run rally in de 2e8. Alberto De Santis begon met vier wijd, waarna iedereen safe was op een grounder van Victor Gutierrez. Nadat de twee waren opgeschoven na een OSS van Gabriele Ermini kwamen de honken vol toen Jairo Ramos Gizzi opzettelijk vier wijd kreeg. Een grounder richting derde honk van Junior Zamora eindigde toen in een foute aangooi richting thuis, resulterend in twee punten en een hernieuwde voorsprong voor Grosseto. Gino Lollio volgde met een 2-run double om de stand op 5-1 te brengen. Lollio scoorde daarna zelf toen Yojane Valera een honkslag sloeg.
(7 oktober)


Rimini herneemt leiding in Italië
English
RIMINI (Italië) - Telemarket Rimini hernam maandagavond de leiding in de Loud Italian Series door met 6-2 te winnen vs. Le Colonnie di Maremma Grosseto. Game Four wordt dinsdagavond gespeeld.

Grosseto opende de score in de derde inning op een double van Jairo Ramos Gizzi, maar in de 2e3 antwoordde Rimini met twee onverdiende punten en hield de voorsprong vast. In de derde bereikte Fausto Solano het honk na een fout en schoof op na een OSS en een grounder. Na een vrije loop voor Mario Chiarini scoorde Solano het gelijkmakende punt toen ook een fout werd gemaakt op een klap van Luigi Carrozza. Een honkslag van Daniel Franco Agli resulteerde hierna in een 2-1 voorsprong. Rimini voegde een punt toe in de vierde inning toen Asdrubal Oropeza opende met een homerun.
In de zesde inning scoorde Rimini driemaal om een beslissende 6-1 voorsprong te nemen. In deze slagbeurt maakte Grosseto opnieuw een fout, die resulteerde in een fout en een werperswissel. Emiliano Ginanneschi nam het werpen over van starter Antony Ferrari, maar kreeg een RBI-single tegen van James Buccheri, waarna hij met vier wijd voor volle honken zorgde, voordat het volgende punt werd gescoord op een squeeze van Luigi Carrozza.
In de zevende inning scoorde Grosseto het tweede punt op een OS van Jairo Ramos Gizzi. Winnende werper Roberto Cabalisti had vijf strikeouts en kreeg negen hits tegen in zes innings, waarna Leonardo D'Amico een save verdiende door de laatste drie innings te gooien, waarin hij slechts één honkslag tegen kreeg en viermaal drie slag gooide.
(9 oktober)


Rimini één zege af van titel
English
RIMINI (Italië) - Telemarket Rimini versloeg Le Colonnie di Maremma Grosseto dinsdagavond met 1-0 in tien innings om een 3-1 voorsprong te nemen in de Loud Italian Series. Rimini heeft nu nog één overwinning nodig om zich Italiaans kampioen te mogen noemen en dat kan woensdagavond gebeuren als Game Five wordt gespeeld.

Het enige en winnende punt in het Casa dei Pirati werd gescoord in de tiende inning met twee uit. Met één uit kreeg Asdrubal Oropeza vier wijd en schoof op na een OSS van Matteo Baldacci. Hierna kregen zowel Fausto Solano als Andrew Green opzettelijk vier wijd. Oropeza scoorde hierna het winnende punt toen James Buccheri een honkslag sloeg.
Rimini was dicht bij een punt in de 2e3. Veteraan Elio Gambuti (die in september 45 jaar werd) opende met een honkslag, waarna Asdrubal Oropeza een double sloeg, maar twee vangballen en een strikeout volgden.
In de zevende had Grosseto de kans de leiding te nemen. Na twee strikeouts bereikte Andrea Sgnaolin het honk na een fout en volgde Luca Bischeri met een honkslag. De honken kwamen vol toen Andrea De Santis vier wijd kreeg en dat leidde tot een werperswissel, want Brian Looney nam het over van Francisco Trejo. De inning kwam hierna ten einde toen Victor Gutierrez de eerste worp van Looney naar hem terugsloeg voor een groundout.
(10 oktober)


Rimini verovert Italiaanse titel
English
RIMINI (Italië) - Telemarket Rimini is de Italiaanse honkbalkampioen van 2006. Woensdagavond speelden de Rimini Pirates opnieuw een enerverend en spannend duel tegen Le Colonie di Maremma Grosseto en won met 2-1 om de Loud Italian Series met 4-1 af te sluiten.
Dit is Rimini's eerste titel sinds 2002 en elfde 'overall' sinds het in 1975 voor het eerst Italiaans landskampioen werd. In dat seizoen debuteerde de in Amerika geboren Mike Romano bij de club als één van de werpers. Romano zou één van de belangrijkste spelers van de club worden als werper en infielder, maar ook als een solide slagman. Romano maakte ook vele jaren deel uit van de Italiaanse nationale ploeg en is sindsdien altijd in Rimini gebleven, want momenteel is hij al weer vele jaren manager van de ploeg.

Rimini nam een 1-0 voorsprong in de vijfde inning toen Asdrubal Oropeza een honkslag sloeg en in scoringspositie kwam na een OSS van Matteo Baldacci. Hij bereikte hierna het derde honk na een wilde worp van Riccardo De Santis en scoorde op een infield-hit van Fausto Solano.

In de zevende inning nam Grosseto was risico's, omdat Junior Zamora een honkslag sloeg met één uit, maar op het tweede honk werd uitgegooid na een fraaie actie van linksvelder Andrew Green toen hij er een tweehonkslag van probeerde te maken. Grosseto kwam hierna langszij in de achtste slagbeurt, maar verzuimde de leiding te nemen. Aan het begin van de inning nam Leonardo D'Amico het werpen over van starter Sandy Patrone, maar gooide vier wijd op lead-off hitter Luca Bischeri, die hierna werd vervangen door pinch-runner Manuel Marussich, die kon opschuiven na een wilde worp. Een strikeout en een vangbal volgden, maar hierna sloeg Gabriele Ermini een honkslag en kon Marussich scoren. Volgende slagman en powerhitter Jairo Ramos Gizzi kreeg opzettelijk vier wijd, maar de twee lopers schoven op in een double-steal. Ilo Bartolucci werd toen de vervanger voor D'Amico en sloot de inning af toen Yojane Valera een comeback-grounder sloeg en twee lopers in scoringspositie achterliet.

In de 2e8 hernam Rimini onmiddellijk de leiding. Met twee uit sloegen Andrew Green en James Buccheri een honkslag en kwamen er lopers op het eerste en derde honk, waarna Emiliano Ginanneschi starter Riccardo De Santis kwam vervangen. Maar hierna bereikte Mario Chiarini het honk met een infield-hit en stelde Green in staat het leidende punt te scoren. Rimini kreeg de honken nog vol toen Luigi Carrozza op het honk kwam na een fout, maar een pop-fly sloot de inning af. In de negende inning sloeg Grosseto drie vangbal en kwam de wedstrijd en het seizoen ten einde.
(11 oktober)


Metrostars pakt Oostenrijkse titel
English
WENEN (Oostenrijk) - Vienna Metrostars verdedigende succesvol de Oostenrijkse titel en werd zaterdag opnieuw landskampioen. De ploeg sloot het seizoen toen af met een 4-1 overwinning vs. Union Kufstein Vikings om de best-of-five finale van de Austrian Baseball League met 3-1 te winnen.

Metrostars bereikte de finale door hun Play-Offs tegen Superfund Wanderers met 3-1 te winnen. Vienna begon met een 7-6 nederlaag, maar won hierna driemaal op rij, 10-1, 4-3 en 13-0.
Tegenstander Kufstein boekte een 3-0 'sweep' tegen Dornbirn Indians door de finale te bereiken met overwinningen van 18-4, 4-3 en 9-2.

Metrostars was het gehele jaar favoriet om ook nu weer de titel te veroveren, maar Kufstein speelde vrij goed in de halve finale.
Vienna opende de finale vorige week in Hirnbach met een 6-4 overwinning, waarna de volgende wedstrijd overtuigens met 11-1 werd gewonnen.
Zaterdag ging Vienna met 8-3 onderuit, omdat de ploeg de beste werper bewaarde voor een mogelijke vijfde wedstrijd. Maar die kwam er niet, omdat Vienna hierna de volgende wedstrijd met 4-1 won om de titel te pakken.
De finale werd drukbezocht en kreeg veel aandacht in de pers.
(8 oktober)


Titelstrijd van start in Tsjechië
English
BRNO (Tsjechië) - Regerend Tsjechisch landskampioen Draci Brno is de best-of-five kampioensfinale zaterdag begonnen met een verrassende nederlaag vs. Arrows Ostrava, maar kwam terug met een overwinning op zondag. De reeks wordt aanstaande zaterdag in Ostrava voortgezet.

In de halve finale versloeg Draci Brno, dat sinds 1995 de laatste elf jaar op rij de titel won, Technika Brno met 3-1.
Draci opende met een 12-5 zege, maar Technika won de volgende dag met 4-2. Het volgende weekeinde plaatst Draci zich voor de finale door met 8-3 en 11-8 te winnen.

Arrows Ostrava beleefde een opmerkelijke comeback tegen Krc Altron Praha, dat de eerste twee wedstrijden van de best-of-five Play-Off win winst omzette, 3-2 en 11-10.
Ostrava, dat in de reguliere competitie op de derde plaats eindigde, kwam hierna terug en won de volgende drie wedstrijden, 6-1, 8-6 en 7-6, om de finale te bereiken.

In de titelstrijd zette Arrows hun sterke optreden voort, want de ploeg won de opener in Brno zaterdag met 6-5. Op zondag kwam Draci terug met een 8-2 overwinning.

In het weekeinde bezocht ex-Major League-werper Al Leiter Praag en Brno. Leiter, die in de Majors speelde voor de New York Yankees, New York Mets, Toronto Blue Jays en Florida Marlins tussen 1987 en 2005, hield zaterdag een clinic op het fraaie complex van Krc Altron Prague, waarna hij zondag aanwezig was bij Game Two van de finale in Brno.
(8 oktober)


A's, Cards, Yanks winnen Play-Off openers
English
MINNEAPOLIS / SAN DIEGO / NEW YORK (USA) - De Oakland Athletics, St. Louis Cardinals en New York Yankees hebben dinsdag allen hun Division Series-opener in winst omgezet. De vierde Play-Off begint op woensdag.

American League Division Series
In Minneapolis (Minnesota) won Oakland met 3-2 vs. de Minnesota Twins in de openingswedstrijd van de American Leagu Division Series.
Frank Thomas homerde tweemaal voor de A's en werd de oudste speler (38) in de Play-Off geschiedenis die tweemaal in één wedstrijd homerde. De A's wonnen van Twins-heuveltroef Johan Santana, die in het reguliere seizoen 19 wedstrijden won. Barry Zito was de winnende werper.

In New York (New York) versloegen de Yankees de Detroit Tigers met 8-4.
Yankee korte stop Derek Jeter sloeg 5-uit-5, waaronder een homerun.

National League Division Series
In San Diego (California) wonnen de Cardinals met 5-1 van de San Diego Padtes.
Powerhitter Albert Pujols homerde voor de Cards.
(3 oktober)


Tweede overwinning Oakland
English
MINNEAPOLIS / NEW YORK (USA) - De Oakland A's namen woensdag een 2-0 voorsprong in hun best-of-five Play-Off vs. de Minnesota Twins, terwijl de New York Mets nipt wonnen in hun opener tegen de Los Angeles Dodgers.

American League Division Series
In Minneapolis (Minnesota) zagen ruim 55.000 toeschouwers hoe Oakland een 2-2 stand brak toen Mark Kotsay een 2-run inside-the-park-homerun sloeg in de zevende inning en een 4-2 voorsprong nam. De A's wonnen met 5-2.
Beide Minnesota-runs waren het resultaat van een homerun, geslagen door Michael Cuddyer en Justin Morneau.

In New York (New York) werd de tweede wedstrijd tussen de New York Yankees en Detroit Tigers uitgesteld vanwege een naderend regen- en stormsysteem.
De wedstrijd was aanvankelijk uitgesteld van 8 uur naar 10 uur 's avonds en meer dan 50.000 toeschouwers bleven wachten, maar het duel werd uiteindelijk uit voorzorgd afgelast. Dit vanwege het belang van de wedstrijd en om te voorkomen dat het onderbroken of gestaakt moet worden, nadat er begonnen is. De wedstrijd wordt nu donderdagmiddag gespeeld.

National League Division Series
In New York (New York) openden de New York Mets hun series vs. de Los Angeles Dodgers 's middags met een 6-5 overwinning.
Carlos Delgado sloeg 4-uit-5 met een homerun in zijn allereerste Play-Off wedstrijd, terwijl ook Cliff Floyd homerde.
Rookie John Maine startte voor de Mets in plaats van Orlando 'El Duque' Hernandez, die een dag eerder een spiertje scheurtje in zijn dijbeen tijdens een training.
Het hoogtepunt van het duel kwam in de tweede inning toen twee Dodger-lopers (Jeff Kent en J.D. Drew) beiden in dezelfde actie werden uitgegooid op de thuisplaat. Drie voormalige Dodger-spelers waren verantwoordelijk voor dit unieke dubbelspel.
(4 oktober)


Cards, Mets nemen 2-0 voorsprong
English
NEW YORK / SAN DIEGO (USA) - De St. Louis Cardinals wonnen donderdag ook hun tweede wedstrijd in San Diego en versloegen de San Diego Padres met 2-0. De Detroit Tigers brachten hun reeks tegen de New York Yankees in evenwicht door met 4-3 te winnen.

American League Division Series
In New York (New York) kwam Detroit terug van een 3-1 achterstand om met 4-3 te winnen vs. de Yankees. Na afloop van het duel vlogen de ploegen gelijk naar Detroit, waar vrijdag de derde wedstrijd wordt gespeeld.
In de vierde inning namen de Yankees een 3-1 voorsprong toen Justin Verlander een honkslag tegen kreeg van Hideki Matsui, gevolgd door een vrije loop vopr Jorge Posada en een one-out 3-run homerun van Johnny Damon.
In de vijfde pakten de Tigers een punt terug, waarna de ploeg langszij kwam toen Carlos Guillen homerde in de zesde. In de zevende inning namen de Tigers een 4-3 voorsprong op een RBI-triple van Curtis Granderson.

National League Division Series
In San Diego (California) boekten de Cardinals een 2-0 shutout tegen de Padres en gaan nu naar St. Louis met een 2-0 voorsprong in hun best-of-five. De reeks wordt zaterdag voortgezet.
St. Louis scoorde beide punten in de vierde inning. Prestin Wilson opende met een double en scoorde op een honkslag van Albert Pujols, die het tweede honk bereikte na een rundown, waarin de tweede honkman het honk niet overnam. Met één uit scoorde Pujols even later na een infield-hit van Jim Edmonds.

In New York (New York) namen de New York Mets een 2-0 voorsprong in hun series vs. de Los Angeles Dodgers door met 4-1 te winnen.
De Mets openden de score op een grounder in de derde inning en voegden een punt toe op een OS in de vijfde. New York scoorde hierna tweemaal in de zesde op weer een grounder en een ook op een honkslag van José Reyes.
Het enige Dodger-punt werd gescoord in de achtste toen Wilson Betemit homerde.
(5 oktober)


Oakland 'sweeps' Minnesota; Detroit neemt leiding
English
OAKLAND / DETROIT (USA) - De Oakland Athletics wonnen vrijdag met 8-3 vs. de Minnesota Twins om een 3-game sweep te completeren en zich te plaatsen voor de American League Championship Series. Oakland neemt voor het eerst sinds 1992 weer deel aan de ALCS. In dat jaar verloor Oakland van de Toronto Blue Jays, die toen de World Series bereikten. Het is de eerste keer sinds 1990 dat Oakland een wedstrijdenreeks in het 'postseason' won. In dat jaar won Oakland in de ALCS van de Boston Red Sox, eveneens via een sweep (4-0).
De Detroit Tigers namen een 2-1 voorsprong in hun series tegen de New York Yankees met een 6-0 shutout-zege. De eerste postseason shutout-winst sinds 1984 voor Detroit, dat voor het eerst in 19 jaar weer aan de titelstrijd deelneemt.

American League Division Series
In Oakland (California), openden de A's de score in de tweede inning toen Eric Chavez een homerun sloeg en Marco Scutaro een 2-out, RBI-double toevoegde. De A's scoorden nog twee runs in de volgende slagbeurt op een 2-run homerun van Milton Bradley.
De Twins brachten de achterstand met de helft terug door een punt te scoren in de vierde en zesde inning. In de vierde sloeg Torii Hunter een 2-out homerun. In de zesde sloeg eerst Justin Morneau een honkslag, waarna Torii Hunter een double sloeg. Rondell White volgde met een honkslag, waarop Morneau scoorde, maar Hunter, die ook probeerde te scoren, werd uitgegooid in een close play op thuis. Het leek erop dat catcher Jason Kendall Hunter miste bij het tikken, maar Home Plate Umpire Mike Everett had de juiste positie om in de actie te kijken en callde Hunter uit.
Oakland besliste het duel hierna met een 4-run rally in de zevende inning. Eerst werd een punt gescoord toen Nick Swisher vier wijd kreeg met volle honken, waarna Marco Scutaro opnieuw een 2-out double sloeg, dit keer goed voor drie punten en een 8-2 voorsprong.
Minnesota scoorde het derde punt in de achtste toen Justin Morneau een 2-out homerun sloeg.

In Detroit (Michigan) was het een confrontatie tussen twee geroutineerde linkshanders, de 41-jarige Kenny Rogers (Detroit) en de 43-jarige Randy Johnson (New York). De eerste gooide zeven sterke shutout-innings, voordat hij werd relieved in de achtste inning. De laatste gooide met een verdraaide wervel in zijn rug (waardoor het onzeker was of hij zou gooien) en werd hard geraakt in de tweede en zesde inning, maar deed het desondanks goed.
De Tigers namen een 3-0 voorsprong in de tweede inning. Carlos Guillen en Ivan Rodriguez openden met honkslagen, waarna de eerste scoorde op een honkslag van Sean Casey. Met één uit sloeg Curtis Granderson een grounder naar tweede honkman Robinson Cano, die een uitstekende play maakte om Casey gedwongen uit te schakelen, maar een dubbelspel kon niet worden gemaakt en Rodriguez scoorde. Het derde punt werd hierna gescoord op een honkslag van Placido Polanco.
Detroit voegde twee runs toe in de zesde inning op back-to-back doubles van Ivan 'Pudge' Rodriguez en Sean Casey. De aanvalskracht werd in de zevende inning voortgezet toen Granderson opende met een homerun.
(6 oktober)


Tigers schakelen Yankees uit; San Diego blijft overeind; Mets geplaatst
English
DETROIT / ST. LOUIS (USA) - De Detroit Tigers versloegen de New York Yankees zaterdagavond met 8-3 om de Yankees uit te schakelen en hun American League Division Series met 3-1 te winnen. De Tigers treffen nu de Oakland A's in de best-of-seven American League Championship Series, die dinsdag begint.
Eerder op de dag wonnen de San Diego Padres met 3-1 vs. de St. Louis Cardinals en bleven zo in leven in hun National League Division Series. De Cards staan nu met 2-1 voor in de series en Game Four wordt zondag gespeeld.
's Avonds completeerden de New York Mets een 3-game sweep tegen de Los Angeles Dodgers met een 9-5 zege, ondanks een 'outhit' van 16-14. De Mets treffen nu de winnaar van de series tussen de St. Louis Cardinals en San Diego Padres.

American League Division Series
In Detroit (Michigan) overdonderden de Tigers de Yankees en hadden al na zes innings een 8-0 voorsprong. Tigers-starter Jeremy Bonderman gooide uitstekend en kreeg slechts vijf hits tegen in 8 1/3 inning.
De Tigers namen een 3-0 voorsprong in de tweede inning op starter Jaret Wright. Eerst opende Magglio Ordoñez met een homerun. Hierna kreeg Ivan Rodriguez vier wijd met één uit en volgde Craig Monroe met een 2-run homerun om de stand op 3-0 te brengen.
Een volgend punt werd in de derde inning gescoord op een honkslag van Ivan Rodriguez, waarna er nog eens drie volgden in de vijfde slagbeurt op een RBI-single van Magglio Ordoñez, een RBI-double van Carlos Guillen en een OS van I-Rod. In de zesde droeg Sean Casey bij met een RBI-double en bracht de stand op 8-0.
De Yankees scoorden hun eerste punt in de zevende op een 'force play-grounder' van Hideki Matsui, waarna twee runs werden toegevoegd in de negende op een 2-run homerun van Jorge Posada.

National League Division Series
In St. Louis (Missouri) scoorden de Padres hun drie punten in de vierde inning, waarna de voorsprong werd vastgehouden achter het sterke pitchen van Chris Young, die negen strikeouts had en slechts vier hits toestond in de 6 2/3 inning die hij gooide.
In de vierde inning sloeg Adrian Gonzalez een honkslag met één uit, waarna Mike Cameron vier wijd kreeg. De twee scoorden toen volgende slagman Russell Branyan een doubled sloeg. Even later scoorde Branyan op een OS van Geoff Blum.
St. Louis scoorde het enige punt in de achtste inning toen pinch-hitter So Taguchi opende met een homerun op Scott Linebrink, die net het werpen had overgenomen.

In Los Angeles (California) leidden de Mets met 4-0 na drie innings, maar de Dodgers kwamen terug en hadden een 5-4 voorsprong in de vijfde inning. New York herstelde zich, scoorde driemaal in de zesde en zou de het duel en de Series gaan winnen.
Honkslagen van David Wright, Cliff Floyd en Shawn Green bezorgden New York een 3-0 voorsprong in de eerste inning, waarna Green een RBI-double toevoegde in de vierde inning en de stand op 4-0 bracht.
In de 2e4 scoorden de Dodgers tweemaal op een honkslag van James Loney. Los Angeles nam een 5-4 voorsprong door driemaal te scoren in de vijfde op een 2-run homerun van Jeff Kent en een vrije loop met volle honken.
New York kwam terug met drie runs in de zesde slagbeurt op RBI-singles van José Reyes, Paul Lo Duca en Carlos Beltran, waarna nog tweemaal werd gescoord in de achtste inning.
(7 oktober)


Cardinals naar NLCS
English
ST. LOUIS, Missouri (USA) - De St. Louis Cardinals versloegen zondagavond de San Diego Padres met 6-2 om hun Division Series met 3-1 te winnen en treffen nu de New York Mets in de National League Championship Series, die woensdag begint.

National League Division Series
San Diego scoorde tweemaal in de eerste inning op vier wijd met volle honken en een 'force play-grounder', maar St. Louis kwam onmiddellijk langszij in de 2e1 op een 2-run single van Ronnie Belliard.
De Cards kwamen tot een rally van vier runs in de zesde slagbeurt om de wedstrijd mee te beslissen. Met Albert Pujols op het honk sloeg Juan Encarnacion een triple en scoorde even later zelf op een honkslag van Scott Spiezio. Een fout op een grounder van Chris Carpenter en een squeeze van David Eckstein zorgden voor de overige twee punten.
Voor St. Louis is dit het derde jaar op rij in de NLCS en de vijfde keer in de laatste zeven jaar.
(8 oktober)


Detroit opent ALCS met winst
English
OAKLAND, California (USA) - De Detroit Tigers versloegen de Oakland Athletics dinsdagavond met 5-1 in de opener van de American League Championship Series.

Detroit opende de score in de derde inning met twee runs. Met twee uit sloeg Brandon Inge een homerun, waarna Curtis Granderson een double sloeg en de honken vol kwamen na tweemaal vier wijd. Granderson scoorde vervolgens op een infield-hit van Magglio Ordoñez.
Drie punten werden toegevoegd in de vierde slagbeurt. Ivan Rodriguez opende met een homerun, waarna Marcus Thames scoorde op een double van Brandon Inge, die zelf scoorde op een 2-out single van Placido Polanco.
Het enige Oakland-punt werd gescoord in de achtste inning toen Milton Bradley een double sloeg en scoorde op een grounder van Jay Payton.
De Detroit-verdediging speelde solide met twee schitterende vangballen in het links- en midveld.
(10 oktober)


Yankee-werper Cory Lidle verongelukt met vliegtuig
IN MEMORIAM

...Cory Lidle...
(1972 - 2006)
(Foto: MLB)
English
NEW YORK, New York (USA) - Cory Lidle, rechtshandige werper van de New York Yankees, is woensdagmiddag omgekomen toen hij met zijn privé-vliegtuig in een 50 verdiepingen hoog gebouw vloog in de Upper East Side in Manhattan, New York. Lidle was slechts 34 jaar.

Lidle's vliegtuig, een Cirrus SR20, was vertrokken vanaf Teterboro Airport in New Jersey, maar kort daarna kwamen meldingen over problemen met de brandstoftoevoer. Ongeveer 15 minuten later vloog het vliegtuigje in de torenflat. Bericht werd dat er slechts één persoon aan boord van het vliegtuig was en bevestigd werd dat het inderdaad om Cory Lidle ging. De werper kocht het vliegtuig na afloop van vorig seizoen, nadat hij zijn vliegbrevet had gehaald.
Lidle was op weg terug naar huis in California, nadat de Yankees waren uitgeschakeld in de American League Play-Offs. Afgelopen zaterdag verloren de Yankees met 8-3 van de Detroit Tigers in de vierde wedstrijd van de American League Division Series. Als gevolg daarvan won Detroit de Series met 3-1 en plaatste zich voor de Championship Series. In het duel van zaterdag gooide Lidle in relief voor starter Jaret Wright en gooide 1 1/3 inning in zijn enige Play-Off optreden voor de Yankees.
Cory Lidle gooide negen seizoenen in de Major League en speelde voor de New York Mets, Tampa Bay Devil Rays, Oakland Athletics, Toronto Blue Jays, Cincinnati Reds en Philadelphia Phillies. Op 30 juli van dit jaar kwam hij naar de Yankees van de Phillies na een spelersruil. Voor de Yankees gooide Lidle in het restant van het seizoen in 10 wedstrijden en was 4-3 met een ERA van 5.16. In 2001 en 2002 speelde hij in de Division Series met Oakland.

Het ongeluk bracht herinneringen terug uit 1979 toen toenmalig Yankee-captain en catcher Thurman Munson met zijn privé-vliegtuig verongelukte in Ohio.

,,Dit is een verschrikkelijke en schokkende tragedie, die gevoeld wordt in de hele Yankee-organisatie'', reageerde Yankee-eigenaar George Steinbrenner in een verklaring. ,,Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw, zoon en familie.''
(11 oktober)


Detroit wint ook Game Two in ALCS
English
OAKLAND, California (USA) - De Detroit Tigers wonnen woensdagavond ook Game Two van de American League Championship Series en versloegen de Oakland Athletics met 8-5. De Series gaat nu naar Detroit voor de volgende drie wedstrijden, beginnend op vrijdag.
De opener van de National League Championship Series tussen de New York Mets en St. Louis Cardinals verregende en is verschoven naar donderdagavond.

Detroit stond met 3-1 achter, maar had een rally van vier punten in de vierde inning om een beslissende voorsprong te nemen.
In de eerste inning nam Oakland een 1-0 voorsprong toen Mark Kotsay een double sloeg met één uit, opschoof na een wilde worp en scoorde op een single van Milton Bradley. Detroit kwam langszij in de tweede inning toen Carlos Guillen een double sloeg en scoorde op een opofferingsslag, maar Oakland hernam de leiding in de derde slagbeurt. Met twee uit sloeg Mark Kotsay toen een double, waarna Milton Bradley homerde.

De voorsprong duurde niet lang, want Detroit antwoordde met vier runs in de vierde inning. Eerst sloegen Placido Polanco en Magglio Ordoñez een honkslag, waarna Ivan Rodriguez vier wijd kreeg met één uit en de honken vol kwamen. Craig Monroe sloeg toen met een honkslag een punt binnen en Alexis Gomez volgde met een 2-run single die Detroit een 4-3 voorsprong gaf. Monroe bracht de stand hierna op 5-3 door te scoren op een opofferingsslag.
Detroit voegde twee runs toe in de zesde inning, opnieuw met twee uit. Craig Monroe sloeg toen een double en scoorde toen Alexis Gomez volgde met een homerun.

Oakland pakte twee punten terug in de zesde en zevende inning, beide op een lead-off homerun. In de zesde homerde Eric Chavez en in de zevende sloeg Milton Bradley zijn tweede homerun van de wedstrijd om de stand op 7-5 te brengen.
Detroit voegde een belangrijk extra punt toe in de negende inning toen Curtis Granderson opende met een homerun.
Oakland voerde de spanning nog even op in de 2e9 toen closer Todd Jones het werpen overnam. Nadat hij drie slag gooide op de eerste twee slagmensen volgden drie honkslagen om de honken vol te zetten en Frank Thomas aan slag te brengen, maar de powerhitter sloeg een pop-fly naar het midveld om een einde aan de wedstrijd te maken.
(11 oktober)


Mets shutout Cardinals in NLCS-opener
English
NEW YORK, New York (USA) - De National League Championship Series begonnen met een dag vertraging, nadat de opener woensdagavond verregende. Donderdag openden de New York Mets de best-of-seven met een 2-0 shutout-overwinning vs. de St. Louis Cardinals. Game Two volgt vrijdag.

Op een bewolkte en soms regenachtige avond in New York's Shea Stadium was het een werpersduel tussen Tom Glavine (Mets) en Jeff Weaver (Cards). De wedstrijd was meer dan vijf innings puntloos, maar de Mets openden de score in de 2e6 en scoorden toen de enige twee punten van de wedstrijd.
Met twee uit sloeg Paul Lo Duca een honkslag, waarna Carlos Beltran een daverende homerun over de muur in het rechtsveld sloeg. Carlos Delgado volgde met een tweehonkslag en volgende slagman David Wright kreeg opzettelijk vier wijd kreeg, waarna Weaver werd vervangen. Glavine gooide zeven sterke puntloze innings, waarin hij slechts vier honkslagen tegen kreeg, de enige Card-hits in het duel.
(12 oktober)


Detroit neemt 3-0 voorsprong; Cards winnen
English
DETROIT / NEW YORK (USA) - De Detroit Tigers zijn nu nog slechts één zege verwijdert van de World Series. Vrijdagmiddag verhoogden de Tigers hun voorsprong in de American League Championship Series naar 3-0 door de Oakland Athletics een 3-0 shutout-nederlaag toe te dienen. Game Four volgt zaterdag.
De St. Louis Cardinals brachten de National League Championship Series in evenwicht door met 9-6 te winnen van de New York Mets.

In Detroit (Michigan), op een koude avond met een verwachting voor sneeuw (!), diende de Tigers de A's hun derde nederlaag op rij toe in opnieuw een prima werpersoptreden. De 40-jarige Kenny Rogers gooide wederom uitstekend, net zoals in de Division Series tegen de New York Yankees. De veteraan gooide vandaag 7 1/3 inning en kreeg slechts twee hits tegen. Relievers Fernando Rodney en Todd Jones kregen geen honkslagen meer tegen, zodat de A's dus maar twee hits in het hele duel had. Jones verdiende zijn tweede save op rij.
Detroit had ook maar zes honkslagen, maar die kwamen op het juiste moment. In de eerste inning opende lead-off hitter Curtis Granderson met vier wijd en kwamen er na een honkslag van Craig Monroe lopers op één en drie. Placido Polanco zorgde hierna met een honkslag voor het eerste punt, waarna het volgden werd gescoord op een 'force play-grounder' van Magglio Ordoñez.
Detroit voegde het derde punt toe in de vijfde inning toen Craig Monroe opende met een homerun. De wedstrijd had ook een aantal fraaie verdedigende acties, zoals een foul-fly van Detroit derde honkman Brandon Inge en twee schitterende back-to-back vangballen van Oakland-midvelder Mark Kotsay.
Oakland-starter Rich Harden gooide niet zoals hij kon. Hij gooide OK met vier strikeouts, maar gaf ook vijf vrije lopen weg en kreeg alle drie de punten tegen op vijf honkslagen.

In New York (New York) was de stand na drie innings 4-4. De Mets opende met een 3-run eerste inning. José Reyes opende met een double en Carlos Beltran kreeg vier wijd met één uit, waarna Carlos Delgado een 3-run homerun sloeg.
De Cardinals kwamen terug met twee runs in de tweede inning op een 2-run double met volle honken van Yadier Molina, maar New York pakte een punt terug in de 2e2 toen Endy Chavez een double sloeg en scoorde op een honkslag van José Reyes.
In de derde inning kwam St. Louis langszij. Met één uit kreeg Albert Pujols, waarna Jim Edmonds homerde en de stand op 4-4 bracht.
New York hernam de leiding in de 2e5 toen Delgado zijn tweede homerun van de avond sloeg. De Mets brachten het verschil op twee runs na een RBI-double van Paul Lo Duca in de zesde inning.
Die voorsprong duurde echter niet lang, want St. Louis bracht de stand in de zevende inning weer in evenwicht toen Scott Spiezio een 2-run triple sloeg. St. Louis Manager Tony La Russa ging in discussie over een homerun, maar Rightfield Umpire en Crew Chief Tim Welke maakte de juiste beslissing, want de bal raakte eerst de handschoen van de rechtsvelder en vervolgens de rand van de omheining, voordat die terugkeerde in het veld, in plaats van de ruimte achter de omheinig. Na een umpire conference werd de beslissing bevestigd.
In de negende inning nam St. Louis voor het eerste de leiding en deed dat op closer Billy Wagner. Eerst opende So Taguchi, die in de 2e8 werd ingebracht als 'defensive replacement' in het linksveld, met een homerun. Hierna sloeg Albert Pujols een double en scoorde op een one-out double van Scott Spiezio, die zelf scoorde op een honkslag van Juan Encarnacion, waardoor het 9-6 werd.
(13 oktober)


Detroit naar World Series
English
DETROIT / ST. LOUIS (USA) - Detroit Tigers kwam terug van een achterstand en won zaterdagmiddag met 6-3 vs. Oakland Athletics om een 4-game sweep te completeren in de American League Championship Series. Detroit keert nu voor het eerst sinds 1984 terug naar de World Series.
In de National League Championship Series nam St. Louis Cardinals een 2-1 voorsprong tegen New York Mets door 's avonds met 5-0 te winnen.

American League Championship Series
In Detroit (Michigan) nam Oakland een 2-0 voorsprong in de eerste inning op RBI-doubles van Milton Bradley en Eric Chavez, waarna een punt werd toegevoegd in de vierde toen Jay Payton homerde.
Maar in de vijfde inning begon Detroit terug te komen en scoorde tweemaal. Met Brandon Inge op het tweede honk en één uit sloegen Curtis Granderson en Craig Monroe back-to-back RBI doubles om de stand op 3-2 te brengen. Detroit kwam langszij in de zesde inning toen Magglio Ordoñez opende met een homerun.
Toen het er op leek dat een verlenging in aantocht was besliste Detroit het duel met twee uit in de 2e9. Craig Monroe en Placido Polanco sloegen toen een honkslag, waarna Magglio Ordoñez het duel afsloot met een 3-run, walk-off homerun die de stand op 6-3 bracht.

National League Championship Series
In St. Louis (Missouri) sloegen de Cardinals al vroeg toe en hadden een 5-0 voorsprong in de tweede inning. In de eertste kreeg Preston Wilson vier wijd met één uit en sloeg Albert Pujols een honkslag, waarna beiden scoorden op een triple van Scott Spiezio.
In de tweede inning opende werper Jeff Suppan met een homerun, waarna Mets-starter Steve Trachsel de honken volzette met vier wijd voor David Eckstein en Albert Pujols en tussendoor een honkslag van Preston Wilson.
Darren Oliver kwam Trachsel vervangen, maar begon met een wilde worp, resulterend in een punt. Een grounder van Jim Edmonds leverde de Cards hierna nog een punt op.
Behalve het slaan van een homerun deed Suppan het ook uitstekend op de heuvel en gooide acht shutout innings, waarin hij slechts drie hits toestond.
(14 oktober)


Mets brengen Series weer in balans
English
ST. LOUIS, Missouri (USA) - De New York Mets brachten de National League Championship Series maandagavond weer in evenwicht (2-2) door de St. Louis Cardinals met 12-5 te verslaan. Game Five wordt dinsdagavond gespeeld, waarna de reeks weer naar New York zal verhuizen.

National League Championship Series
St. Louis scoorde het eerste punt in dit puntrijke duel toen Yadier Molina een RBI-single afleverde in de tweede inning.
New York nam hierna een 2-1 voorsprong in de derde inning op homeruns van Carlos Beltran (met één uit) en David Wright (met twee uit), maar St. Louis kwam langszij in de 2e3 op een RBI-triple van Juan Encarnacion.
De Mets brak de 2-2 stand met een 3-run vijfde inning. Eerste bereikte Paul Lo Duca het honk na een fout, waarna Carlos Beltran een honkslag sloeg, gevolgd door een 3-run homerun van Carlos Delgado. De Cards antwoordden met één punt in de 2e5 op een lead-off homerun van David Eckstein.
New York brak de wedstrijd hierna open met een 6-run rally in de zesde inning en verhoogde de voorsprong naar 11-3. Eerst kwamen de honken vol toen José Reyes en Paul Lo Duca een honkslag sloegen en Carlos Beltran vier wijd kreeg. Carlos Delgado leverde hierna een 2-run double af, maar de honken kwamen opnieuw vol toen David Wright vier wijd kreeg. Shawn Green droeg toen bij met een RBI-single, waarna José Valentin de honken schoonveegde met een 3-run double.
In de 2e6 antwoordde St. Louis met twee runs toen Jim Edmonds homerde met één uit en Yadier Molina hetzelfde deed met twee uit.
In de zevende inning opende Carlos Beltran met zijn tweede homerun van de avond en zevende in de wedstrijd om de stand op 12-5 te brengen.
(15 oktober)


Cards komen terug van achterstand en nemen leiding
English
ST. LOUIS, Missouri (USA) - De St. Louis Cardinals kwamen dinsdag terug van een achterstand tegen de New York Mets om Game Five met 4-2 te winnen en een 3-2 voorsprong te nemen in de best-of-seven National League Championship Series. De wedstrijd stond oorspronkelijk op het schema voor maandagavond, maar verregende toen. Na afloop van het duel van vanavond vloog iedereen weer terug naar New York waar Game Six woensdagavond wordt gespeeld.

National League Championship Series
De Mets namen een 2-0 voorsprong in de vierde inning. Met één uit kreeg Carlos Delgado vier wijd, waarna met twee uit Shawn Green en José Valentin back-to-back doubles sloegen en er tweemaal werd gescoord.
De Cardinals kwamen langszij in de 2e4. Met één uit homerde Albert Pujols. Met twee uit kreeg Scott Rolen vier wijd en sloeg Jim Edmonds een honkslag, waarna Ronnie Belliard het gelijkmakende punt binnensloeg met een honkslag.
In de vijfde slagbeurt nam St. Louis een 3-2 voorsprong toen David Eckstein een honkslag sloeg en scoorde op een double van Preston Wilson. De Cards voegden een punt toe in de volgende slagbeurt toen pinch-hitter Chris Duncan (zoon van Pitching Coach Dave Duncan een homerun sloeg.
New York kreeg hierna nog een aantal scoringskansen, maar de Cardinals bullpen deed het prima in relief voor starter Jeff Weaver, die eveneens sterk gooide. Mets-starter Tom Glavine was minder scherp dan in Game One en werde vanavond hard geraakt.
(17 oktober)


Mets dwingen zevende wedstrijd af
English
NEW YORK, New York (USA) - Na een nachtvlucht en een paar uur slaap dwongen de New York Mets een zevende en beslissende wedstrijd af door Game Six van de National League Championship Series vs. de St. Louis Cardinals woensdagavond te winnen met 4-2. Dit wordt de vierde opeenvolgende NLCS die alle zeven wedstrijden nodig heeft. De winnaar van donderdagavond speelt in de World Series vs. de Detroit Tigers en die begint op zaterdag.

National League Championship Series
New York nam onmiddellijk in de eerste inning de leiding toen José Reyes opende met zijn eerste 'postseason' homerun. In de vierde inning verdubbelden de Mets hun voorsprong. Carlos Beltran opende met een honkslag, waarna David Wright een honkslag sloeg met één uit. Beltran scoorde toen ook volgende slagman Shawn Green een honkslag sloeg.
New York verdubbelde de stand opnieuw in de zevende inning door tweemaal te scoren. Met twee uit en een nieuwe werper op de heuvel voor St. Louis sloeg pinch-hitter Michael Tucker een honkslag en stal het tweede honk. Hij schoof op naar het derde honk op een honkslag van José Reyes, die ook twee stal. De twee lopers konden hierna scoren toen Paul Lo Duca volgde met een honkslag en de stand op 4-0 bracht.
Rookie werper John Maine startte voor de Mets en had een nerveuze eerste inning, waarin de Cardinals de honken vol kregen met twee uit, maar St. Louis verzuimde te scoren. Even later draaiden de Mets het duel om toen Reyes homerde. Maine herstelde ook en kreeg slechts twee honkslagen (beide in de eerste inning) tegen in de 5 1/3 inning die hij gooide.
In de negende inning deden de Cardinals iets terug toen de ploeg twee lopers op de honken had met twee uit op closer Billy Wagner. Pinch-hitter So Taguchi leek toen drie slag te krijgen, maar Home Plate Umpire Gary Darling, die zijn arm omhoog begon te doen, besliste echter wijd. Op de volgende worp sloeg Taguchi een honkslag en bracht twee runs binnen. Maar de wedstrijd kwam hierna ten einde met een grounder.
(18 oktober)


Cardinals in World Series!
English
NEW YORK, New York (USA) - De St. Louis Cardinals gaan naar de World Series om het op te nemen tegen de Detroit Tigers. Game One wordt zaterdagavond gespeeld in Detroit. De Cardinals werden de tweede finalist na het winnen van een spannend en spectaculair duel tegen de New York Mets met 3-1, waardoor de National League Championship Series met 4-3 werd gewonnen. Game Seven van de NLCS ondervond niet veel hinder van de soms stevige regen die vanaf de vijfde inning viel en wat lichte mist in de achtste inning.

National League Championship Series
New York nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning toen Carlos Beltran een double sloeg met twee uit. Nadat Carlos Delgado vier wijd had gekregen scoorde Beltran op een honkslag van David Wright.
St. Louis kwam langszij in de tweede inning. Jim Edmonds opende met een honkslag en bereikte het derde honk op een one-out single van Yadier Molina. Edmonds scoorde hierna het gelijkmakende punt op een 'safety squeeze' van Ronnie Belliard.
De defensieve actie van het duel kwam in de eerste helft van de zesde inning. Met één uit kreeg Jim Edmonds vier wijd, waarna Mets-Manager Willie Randolph kwam praten met werper Oliver Perez. Op de volgende worp dreunde Scott Rolen de bal het linksveld in waar Endy Chavez een schitterende vangbal maakte met zijn handschoen over de omheining en Rolen beroofde van een 2-run homerun. Chavez gooide de bal terug naar tweede honkman José Valentin, die de bal op tijd naar eerste honkman Carlos Delgado gooide om Edmonds in een dubbelspel uit te schakelen en de inning af te sluiten.
In de 2e6 hadden ook de Cards een prima inning, vooral werper Jeff Suppan. Met één uit gooide hij vier wijd op Carlos Delgado, waarna derde honkman Scott Rolen een foute aangooi maakte op een grounder van David Wright, waardoor er lopers op het tweede en derde honk kwamen. Volgende slagman Shawn Green kreeg opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren. Een cruciale nul volgde toen Suppan drie slag gooide op José Valentin, waarna de inning eindigde toen Endy Chavez een vangbal sloeg.
De Cardinals namen een beslissende 3-1 voorsprong in de negende inning op reliever Aaron Heilman. Met één uit sloeg Scott Rolen een honkslag, waarna Yadier Molina homerde.

De Mets hadden twee honkslagen in de eerste inning, waarna de ploeg hitloos bleef in de volgende zeven innings. Maar in de tweede helft van de negende inning, toen closer Adam Wainwright het werpen overnam, opende José Valentin met een honkslag in kort rechtsveld, waarna Endy Chavez volgde met een honkslag in het linksveld. Maar toen kreeg pinch-hitter Cliff Floyd drie slag en sloeg José Reyes een vangbal. De Mets zorgden hierna voor volle honken toen Paul Lo Duca vier wijd kreeg, waarna Carlos Beltran aan slag kwam. De linkshandige powerhitter kreeg echter een gecallde drie slag met de honken vol om een einde aan de wedstrijd te maken!
Dit betekende dat de twee ploegen met het beste 'record' dit seizoen (97-65) beiden zijn uitgeschakeld: New York Mets en New York Yankees.
(19 oktober)


St. Louis opent Series met winst
English
DETROIT, Michigan (USA) - De St. Louis Cardinals zijn de World Series zaterdagavond begonnen met een overtuigende 7-2 overwinning op de Detroit Tigers, dat er niet goed uitzag. Detroit had een week vrij na de 'sweep' tegen de Oakland A's in de American League Championship Series en leek het ritme te hebben verloren. Althans, in Game One. Bovendien gooide startende werper Justin Verlander niet goed.

Detroit nam een 1-0 voorsprong in de eerste inning. Met één uit sloeg Craig Monroe een double, waarna Magglio Ordoñez vier wijd kreeg met één uit. Hierna sloeg Carlos Guillen een honkslag die Monroe in staat steelde het punt te scoren.
De Cardinals kwamen langszij in de tweede inning toen Scott Rolen homerde met één uit en namen een 4-1 voorsprong door driemaal te scoren in de volgende slagbeurt. In de derde inning opende Yadier Molina met een honkslag en bereikte het tweede honk op een schitterende hit-and-run actie van So Taguchi, die de loper beschermde door zijn knuppel naar de bal te gooien. Na drie slag voor David Eckstein sloeg Chris Duncan een double en bezorgde St. Louis een 2-1 voorsprong. Albert Pujols, de MVP van vorig seizoen, homerde hierna om de stand op 4-1 te brengen.
Cardinals' rookie starter Anthony Reyes had een nerveuze start in de eerste inning, maar raakte daarna in vorm. Toen Sean Casey werd uitgevangen om de eerste inning af te sluiten zou Reyes 17 slagmensen op rij gaan uitschakelen, voordat Carlos Guillen een honkslag sloeg in de zevende inning. Guillen was ook de laatste speler die het honk bereikte in de eerste inning op een honkslag, voordat Reyes aan zijn streak begon.
St. Louis richtte meer schade aan in de zesde inning. Albert Pujols opende met vier wijd, waarna werper Justin Verlander (net als Reyes een rookie) een foute pick-off maakte en Pujols in staat stelde het derde honk te bereiken. Hij scoorde vervolgens toen volgende slagman Jim Edmonds een honkslag sloeg, gevolgd door een double van Scott Rolen. Dit betekende het einde voor Verlander, die werd opgevolgd door Jason Grilli. Juan Encarnacion sloeg hierna een grounder naar derde honkman Brandon Inge, die een foute aangooi maakte richting thuis waar Edmonds scoorde, waarna hij in botsing kwam met loper Rolen, die thuis kreeg toegewezen op hinderen en de stand op 7-1 bracht. Hierna volgden drie nullen en kwam de inning ten einde.
Maar Reyes bleef domineren op de heuvel in zijn allereerste World Series-optreden en gaf de Tigers geen enkele kans meer de plaat te bereiken. Zijn overheersing kwam echter in de negende inning ten einde. Na 22 van de 23 slagmensen te hebben uitgeschakeld kreeg hij een lead-off homerun tegen van Craig Monroe in de negende en werd vervangen door Braden Looper. De Tigers waren echter niet meer in staat terug te komen en hadden slechts vier hits in het duel.
(21 oktober)


Detroit brengt Series in balans
English
DETROIT, Michigan (USA) - Op een koude zondagavond hebben de Detroit Tigers de World Series in evenwicht gebracht door Game Two vs. de St. Louis Cardinals met 3-1 te winnen op wederom een briljant optreden van werper Kenny Rogers. De Series gaat nu naar St. Louis voor de volgende drie wedstrijden. Game Three wordt dinsdagavond gespeeld.

Detroit speelde veel beter dan in het openingsduel en leek weer op de ploeg die de New York Yankees en Oakland Athletics had verslagen in de Play-Offs.
Net zoals in Game One opende Detroit de score in de eerste inning en opnieuw was het Craig Monroe die het eerste punt scoorde, want hij sloeg een homerun met één uit. Maar dit keer voegden de Tigers een extra punt toe. Met twee uit sloeg Magglio Ordoñez een honkslag en scoorde helemaal vanaf het eerste honk toen Carlos Guillen een tweehonkslag sloeg.
Cardinals-starter Jeff Weaver gooide hierna prima en kreeg ook steun van zijn verdediging in de volgende slagbeurten, want Detroit bleef de honken bereiken. In de tweede inning draaiden de Cards een dubbelspel en in de vierde kwam Weaver ongeschonden in de inning nadat Detroit de honken vol kreeg met nul uit.
Maar in de vijfde voegden de Tigers hun derde punt toe. Met één uit sloeg Carlos Guillen een triple langs de rechtsveldlijn en scoorde even later op een 2-out single van Sean Casey.

Aan de andere kant had Detroit-starter Kenny Rogers opnieuw een uitstekend optreden en stond slechts twee hits toe!
De 41-jarige linkshander domineerde en overpowerde St. Louis, want hij stond alleen een infield-hit aan Scott Rolen toe in de eerste inning, voordat Yadier Molina de achtste inning opende met een honkslag. Rogers gooide acht puntloze innings om zijn 'postseason'-totaal op te voeren naar 23 op rij en dichter naar het all-time record te komen van Christy Mathewson, die 27 puntloze innings op rij gooide in 1905! Rogers kreeg ook prima steun van zijn verdediging, die een dubbelspel draaide in de achtste en een aantal mooie vangballen had in het outfield, plus fraaie acties van derde honkman Brandon Inge.
Closer Todd Jones nam het over in de negende inning, waarin St. Louis het nog even spannend maakte door te scoren en de honken vol te zetten. Met twee uit sloeg Scott Rolen een honkslag, waarna Juan Encarnacion de bal terugsloeg naar Jones, maar die maakte een fout, Jim Edmonds volgde met een double, waarop Edmonds scoorde. De honken kwamen vol toen Jones volgende slagman Preston Wilson met een worp raakte, maar de wedstrijd kwam ten einde op een 'force play'-grounder van Yadier Molina.
(22 oktober)


Cardinals nemen leiding met shutout
English
ST. LOUIS, Missouri (USA) - De St. Louis Cardinals namen een 2-1 voorsprong in de World Series met een 5-0 shutout-zege tegen de Detroit Tigers. De vierde wedstrijd wordt woensdag gespeeld, tenmiste als het weer meewerkt, want er wordt regen verwacht.

In de eerste drie innings kregen beide ploegen slechts één honkloper. Voor Detroit sloeg Brandon Inge een honkslag met één uit in de derde slagbeurt, nadat de eerste zeven slagmensen op rij waren uitgeschakeld door starter Chris Carpenter. Voor St. Louis kreeg Jim Edmonds vier wijd met twee uit in de tweede inning.

Maar St. Louis scoorde vervolgens tweemaal in de vierde inning. Preston Wilson opende met een honkslag en bereikte het derde honk op een ground-rule double van Albert Pujols. De honken kwamen vol toen Scott Rolen vier wijd kreeg. Hierna sloeg Ronnie Belliard een grounder naar derde honkman Brandon Inge, die Wilson gedwongen uitschakelde op thuis, maar hierna sloeg Jim Edmonds een double langs de rechtsveldlijn en bezorgde de Cards een 2-0 voorsprong.
In de vijfde inning had St. Louis twee lopers op de honken met twee uit, maar kwam de inning ten einde toen Ronnie Belliard drie slag kreeg.

St. Louis-starter Chris Carpenter, de voornaamste kandidaat voor de National League Cy Young Award, bleef sterk gooien. Na de honkslag van Inge in de derde inning schakelde de rechtshander de volgende zeven slagmensen op rij uit, voordat Sean Casey een honkslag sloeg met twee uit in de vijfde inning. Carpenter begon daarna opnieuw een streak door een reeks slagmensen op rij uit te schakelen en kreeg steun van een knappe line drive vangbal van eerste honkman Albert Pujols en een fraaie sliding catch van de Japanse rechtsvelder So Taguchi, beide in de zevende inning. In dezelfde inning kreeg Carpenter een behandeling voor wat kramp in zijn gooi-arm, maar was in staat door te gooien.

St. Louis verhoogde de voorsprong naar 4-0 in de 2e7. Joel Zumaya, die in de voorgaande inning het werpen had overgenomen, gooide vier wijd op de eerste twee slagmensen in deze slagbeurt, David Eckstein en Preston Wilson. Hierna sloeg Albert Pujols de bal terug naar Zumaya, maar in plaats van naar het tweede honk te gooien voor een mogelijk dubbelpel, koos hij voor het derde honk en maakte een foute aangooi, waarbij de bal in fout gebied in het linksveld terecht kwam, resulterend in twee punten. Een grounder en nog eens twee na een werperswissel maakten een einde aan de inning, maar de schade was reeds aangebracht.
De Cardinals voegden nog een punt toe in de achtste inning. Reliever Fernando Rodney gooide eerst vier wijd op So Taguchi, die opschoof na een OSS en vervolgens op een honkslag van David Eckstein. De honken kwamen vol toen ook Preston Wilson vier wijd kreeg. Rodney werd vervangen door Zach Miner, die het moest opnemen tegen Albert Pujols. De powerhitter sloeg eerst een foutbal op de edele delen van catcher Ivan Rodriguez. De volgende pitch was een wilde worp, waardoor Taguchi kon scoren. De volgende worp raakte Pujols, maar de inning kwam hierna ten einde na een fraai dubbelspel.

Na de honkslag van Casey in de vijfde inning schakelde Chris Carpenter acht slagmensen op rij uit en kreeg vervolgens opnieuw een honkslag tegen van Sean Casey, die slechts de derde honkloper werd voor Detroit. Carpenter kreeg hierna opnieuw prima steun van zijn verdediging, die een dubbelspel draaide. Carpenter kreeg niet de kans de eerste complete game shutout in de World Series te gooien sinds 2003, want Braden Looper nam het over en gooide een 'one-two-three' negende inning.
(24 oktober)


Game Four afgelast door regen
English
ST. LOUIS, Missouri (USA) - Game Four van de World Series tussen de St. Louis Cardinals en Detroit Tigers is woensdagavond afgelast vanwege hevige regen en uitgesteld tot donderdagavond. De afgelasting kwam na een uitstel van ruim twee uur. Echter, het weer is ook voor donderdag ongunstig en misschien zelfs slechts, want de voorspellingen spreken van 90 procent kans op regen.
Wanneer Game Four gespeeld kan worden zal Game Five vrijdag volgen. Indien nodig, zal iedereen na afloop van dat duel terugvliegen naar Detroit, want Game Six staat voor zaterdag op het programma. St. Louis staat met 2-1 voor in de best-of-seven.
De aangekondigde starters voor woensdag waren Jeremy Bonderman (Detroit) en Jeff Suppan (St. Louis). Het is nog niet bekend of zij ook op donderdag zullen starten, want er is ook nog een mogelijkheid dat Justin Verlander de heuvel zal beklimmen voor de Tigers.
De afgelasting is de eerste in de World Series sinds Game One van de 1996 Series tussen de New York Yankees en Atlanta Braves in New York. Dit is al de vierde afgelasting van het huidige 'postseason'. Tijdens de National League Championship Series verregenden twee wesdtrijden tussen de Cardinals en New York Mets (één in New York en één in St. Louis), terwijl één duel van de American League Division Series tussen de Tigers en New York Yankees verregende in New York.
(25 oktober)


Cardinals nemen 3-1 voorsprong
English
ST. LOUIS, Missouri (USA) - Ondanks een constante miezerige en mistige regen kon Game Four donderdagavond worden gespeeld, nadat regen een dag eerder voor een afgelasting had gezorgd. In een spannend duel, met een aantal cruciale outfield-acties, namen de St. Louis Cardinals een 3-1 voorsprong door de Detroit Tigers met 5-4 te verslaan in een 'come-from-behind' overwinning. De Cards hebben nu nog één zege nodig om de World Series te winnen en dat kan vrijdagavond gebeuren.

Detroit nam het heft in handen in de tweede en derde inning, maar St. Louis kwam later in het duel sterk terug.
Na drie nullen op rij in de eerste inning scoorde Detroit het eerste punt in de tweede inning toen Sean Casey homerde met één uit. De Tigers voegden twee runs toe in de volgende slagbeurt. Curtis Granderson opende eerst met een tweehonkslag, waarna Carlos Guillen vier wijd kreeg met één uit. Na een vangbal zorgde Sean Casey opnieuw voor de puntscorende honkslag, want zijn single stelde Granderson in staat te scoren. Even later scoorde Guillen op de eerste honkslag in deze Series van Ivan 'Pudge' Rodriguez.
In de vijfde inning had Casey opnieuw een honkslag met twee uit, waarmee Guillen naar het derde honk werd gebracht, maar dit keer werd er niet gescoord.

St. Louis kwam terug met een punt in de derde inning. Met één uit sloeg Aaron Miles een honkslag en stal het tweede honk, waarna hij scoorde op een 2-out double van David Eckstein, die niet goed werd verwerkt door linksvelder Craig Monroe.
De Cardinals verkleinden de achterstand naar 3-2 in de vierde inning. Met één uit sloeg Scott Rolen een double, schoof op na een grounder en scoorde op een line drive-double van Yadier Molina.
In de zesde inning opende Rolen weer met een double, maar strandde op het derde honk. Nadat hij was opgeschoven na een OSS en Molina vier wijd had gekregen werd Detroit-starter Jeremy Bonderman vervangen door Fernando Rodney, die drie slag gooide op de volgende twee slagmensen om de inning af te sluiten.

Maar in de zevende inning kwamen de Cards niet alleen langszij, maar nam een 4-3 voorsprong.
David Eckstein opende met zijn tweede double van de avond, nadat midvelder Curtis Granderson uitgleed op het gladde en natte veld en niet in staat was een routine-vangbal te maken. So Taguchi werd hierna ingezet als pinch-hitter en stootte de bal terug naar Rodney, die echter een foute aangooi naar het eerste honk maakte en Eckstein in staat stelde het gelijkmakende punt te scoren. Dit was de vierde fout van een Tiger-pitcher in vier wedstrijden. Met Taguchi op het tweede honk kreeg Albert Pujols opzettelijk vier wijd en gooide Rodney tweemaal drie slag, maar hierna sloeg Preston Wilson een honkslag en scoorde Taguchi het leidende punt.

Detroit kwam gelijk terug met het gelijkmakende punt. Pudge Rodriguez opende de achtste met een double en zou het gelijkmakende punt gaan scoren, na een werperswissel, op een double van Brandon Inge.
Echter, St. Louis reageerde even later ook weer gelijk en bracht de stand op 5-4. De nieuwe, hardgooiende werper Joel Zumaya opende met vier wijd voor Yadier Molina, die gedwongen uitging op het tweede honk na een grounder van Aaron Miles. Terwijl Juan Encarnacion drie slag kreeg kon Miles opschuiven na een wilde worp en scoorde vervolgens op de derde tweehonkslag in het duel van David Eckstein, via de handschoen en net buiten bereik van linksvelder Craig Monroe.
(26 oktober)


St. Louis Cardinals wint World Series!
English
ST. LOUIS, Missouri (USA) - St. Louis Cardinals is de nieuwe kampioen. Vrijdagavond won de ploeg de World Series met 4-1 door Game Five vs. de Detroit Tigers met 4-2 te winnen. St. Louis is de zevende verschillende kampioen in zeven jaar. Met de winst werd Manager Tony LaRussa de eerste manager sinds 1984 die een ploeg uit beide leagues naar de titel loodste. Dit is het tiende kampioenschap in de clubgeschiedenis en het eerste sinds 1982. Met hun 83 overwinningen in het reguliere seizoen werd St. Louis de ploeg met de minste overwinningen die een World Series wint. De Cardinals wonnen de titel in het eerste jaar dat ze in het nieuwe Busch Stadium speelden. Korte stop David Eckstein werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Series.

Voor Detroit was het een frustrerende Series, want de ploeg maakte opnieuw een aantal fouten, maar ook mentale fouten en honkloopfouten en produceerde ook aanvallende wederom niet.
De Tigers ontsnapten ongeschonden uit de eerste inning, ondanks een slecht optreden van startende werper Justin Verlander, die 35 worpen nodig had in deze slagbeurt. Met één uit gooide de rookie vier wijd op Chris Duncan, gevolgd door een wilde worp, waarna ook Albert Pujols vier wijd kreeg. De twee lopers schoven op na een nieuwe wilde worp. Verlander kreeg hierna wat hulp van Home Plate Umpire John Hirschbeck, omdat het leek dat Jim Edmonds ook vier wijd kreeg, maar een slag werd gecalled en even later sloeg Edmonds een vangbal. Verlander gooide vervolgens vier wijd op Scott Rolen, waardoor de honken vol kwamen, maar de inning kwam ten einde toen Ronnie Belliard uitging op een close call op het eerste honk na een schitterende actie van korte stop Carlos Guillen.
De Cardinals scoorden vervolgens wel in de volgende slagbeurt. Yadier Molina opende met een honkslag, schoof op na een OSS en een grounder en scoorde op een 2-out single van David Eckstein, die werd gevolgd door een foute aangooi.

Detroit kreeg een loper in scoringspositie in de derde inning. Met één uit sloeg Brandon Inge een double, maar maakte toen een honkloop-blunder door proberen op te schuiven op een grounder terug naar werper Jeff Weaver en werd uitgegooid. Even later volgde een honkslag, die mogelijk een punt had kunnen opleveren.
In de vierde inning namen de Tigers een 2-1 voorsprong. Met één uit sloeg Magglio Ordoñez de bal naar rechts-midveld. In plaats van de te 'over-callen' en de vangbal te maken liet midvelder Jim Edmonds rechtsvelder Chris Duncan voor de vangbal gaan. Duncan werd mogelijk wat gehinderd door Edmonds en liet de bal vallen, waardoor Ordoñez het tweede honk kon bereiken. De fout werd afgestraft, want op de volgende worp homerde Sean Casey en bracht de stand op 2-1.

De Cardinals kwamen terug met twee runs in de vierde inning. Met één uit sloeg Yadier Molina opnieuw een honkslag, net als So Taguchi. Werper Jeff Weaver stootte de bal hierna terug naar Detroit-werper Justin Verlander, die draaide voor een gedwongen nul op het derde honk, maar een foute aangooi maakte, de vijfde door een werper in vijf wedstrijden, goed voor een record-verlenging. Op de fout kon Molina het gelijkmakende punt scoren en bereikte Taguchi het derde honk. De Japanse veteraan scoorde hierna het leidende punt op een grounder van David Eckstein.

Na de homerun in de vierde inning stond Cardinal-starter Jeff Weaver, die een sterk duel gooide, nog slechts twee slagmensen tot de honken toe in de volgende vier innings en kreeg steun van een prima actie van eerste honkman Albert Pujols in de zevende inning. Na de homerun schakelde Weaver 14 van de volgende 16 slagmensen uit, voordat hij in de negende inning werd opgevolgd door Adam Wainwright. Detroit-starter Justin Verlander herstelde ook ietwat na de eerste inning en ook na zijn foute aangooi, want toen schakelde hij acht van de volgende negen slagmensen uit, voordat hij werd opgevolgd door Fernando Rodney in de zevende inning. De hardgooiende rechtshander kreeg nog een extra punt tegen in de zevende inning. De immer gepassioneerd spelende David Eckstein opende met een grounder naar korte stop Carlos Guillen, die een korte aarzeling had met zijn aangooi naar het eerste honk, waarna Eckstein een infield-hit op zijn naam kreeg. Hierna kreeg Preston Wilson vier wijd. Na twee vangballen scoorde Eckstein op een honkslag van Scott Rolen en bracht de stand op 4-2.

In de negende inning, op closer Adam Wainwright, sloeg 'hot-hitting' Sean Casey, die al een homerun en een tweehonkslag had geslagen, een double met één uit. Maar hierna ging Ivan Rodriguez uit op een grounder na een check-swing voor de tweede nul. Placido Polanco, die 0-uit-17 sloeg, kreeg toen vier wijd, nadat een pinch-runner voor Casey was opgeschoven naar het derde honk na een wilde worp. Maar de wedstrijd, de Series en het seizoen kwamen ten einde toen Brandon Inge drie slag kreeg.
(27 oktober)


Internationaal Softbal
Vijfde duel nodig in Italiaanse finale
English
CASERTA (Italië) - Fiorini Forlì boekte zaterdag een 1-0 shutout tegen DES Caserta in Game Four van de Italiaanse Softbal Series om een vijfde en beslissende wedstrijd af te dwingen, die zondag wordt gespeeld. In de Play-Offs waren eveneens alle vijf wedstrijden noodzakelijk.

De finalisten zijn twee verrassende ploegen, want Caserta eindigde op de derde plaats en Forlì op de vierde plaats in de reguliere competitie. In de Play-Offs stond Caserta tegenover regerend landskampioen en het op de tweede plaats geëindigde Sanotint Bollate en onttroonde de kampioen door de reeks met 3-2 te winnen. Forlì trof Fabi Macerata, dat competitiewinnaar werd, en won hun Series eveneens met 3-2.

In de best-of-five finale opende Caserta vorige week met een 3-1 zege in de eerste wedstrijd van een double-header bij Forlì, maar liep toen tegen een 1-0 shutout aan in de volgende wedstrijd. Zaterdag volgden opnieuw twee 'close games'. Caserta won wederom de opener, dit keer met 3-2, waarna Forlì ook nu terugkwam met een 1-0 shutout.
De laatste wedstrijd was een pitchingduel tussen Leslie Malerich (Forlì) en Mara Papucci (Caserta). Malerich had acht strikeouts en kreeg slechts twee hits tegen. Vorige week was ze ook de winnende werpster in de 1-0 shutout en gooide toen eveneens een 2-hitter. Het enige punt in Game Four werd gescoord in de zesde inning toen Melissa Sanchez het honk bereikte na een fout van korte stop April Cox en het derde honk bereikte op een double van Christen Bedwell. Volgende slagvrouw Irene Lollio draaide toen voor een stootslag en Sanchez kwam van het derde honk af. Echter, er kwam geen stootslag, maar Sanchez scoorde wel op een foute aangooi van de catcher. Even later legde Lollio wel een squeeze neer met Bedwell op het derde honk, maar de laatste werd op thuis uitgegooid.

Oranje-werpster Rebecca Soumeru speelde dit seizoen voor Macerata en sloot de competitie af met een 8-4 'record' en een 0.74 ERA. Ze nam deel aan 12 wedstrijden, gooide 84 2/3 innings en had 95 strikeouts. Momenteel staat ze op het roster van Sparks Haarlem in de Holland Series.
Oranje utility player Sandra Gouverneur speelde dit seizoen eveneens in Italië. Als speelster van Terras Sarda Nuoro op het eiland Sardinië nam ze deel aan 32 wedstrijden en sloeg .293 met twee homeruns en 14 RBI's. Sandra neemt momenteel eveneens deel aan de Holland Series als speelster van A4 Terrasvogels.
(7 oktober)


Forlì grijpt Italiaanse softbal-titel
English
CASERTA (Italië) - Fiorini Forlì kwam tweemaal terug na de opener van een double-header te hebben verloren vs. DES Caserta in de Italiaanse softbal-finale, waarna de ploeg zondag Game Five met 3-1 won om de Italian Series met 3-2 af te sluiten en de Italiaanse titel te veroveren. Dit is de tweede titel voor de club en hun eerste sinds 2002.

Caserta, dat nooit landskampioen werd, opende de score in de eerste inning toen lead-off hitter Lena Merzliakov scoorde op een double van Francesca Francolini, maar dit zou hun enige punt in het duel zijn.
Forlì kwam langszij in de derde inning. In die slagbeurt sloeg AnnaLisa Turci een honkslag, waarna ze het derde honk bereikte toen een fout werd gemaakt op een stootslag van Eva Trevisan. Even later scoorde Turci de gelijkmaker op een honkslag van Melissa Sanchez.
In de vijfde inning nam Forlì een 2-1 voorsprong toen de Venezolaanse Melissa Sanchez een homerun sloeg. De ploeg voegde hierna een 'insurance run' toe in de zesde inning. Met Stefania Vitaliani op het derde honk en twee uit sloeg Leslie Malerich een RBI-single.
Als werper had Leslie Malerich negen strikeouts, kreeg slechts vier hits tegen, won haar derde wedstrijd en werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster van de Series.
In de 2e7 opende Lacee LePrey met een double voor Caserta, maar hierna gooide Malerich tweemaal drie slag, waarna het duel ten einde kwam op een grounder van Michela Vitaliana.
(8 oktober)


Bedankt voor het bezoeken van deze site.

Mail suggesties of vragen naar stoov@wxs.nl

Laatste Update: 17 november 2006
Copyright © 1997-2006 Marco Stoovelaar.