Grand Slam * Stats & News
Updated: 30 september 2015
Uitslagen & Statistieken
Honkbal Uitslagen & Stats
Softbal Dames Uitslagen & Stats
Copyright © 1997-2015
Grand Slam/Marco Stoovelaar


www.grand-slam.nl
Softbal
Headlines
Samenstelling & Copyright © 1997-2015 by Marco Stoovelaar
(Tekst: Marco Stoovelaar; Foto's: Fred Versluis)

Olympia Haarlem als eerste naar Holland Series
English
HOOFDDORP - FysioExpert Olympia Haarlem kwam zaterdag (26 september) terug van een achterstand en zegevierde met 3-2 tegen regerend landskampioen Oolders Omaco Sparks Haarlem om de best-of-one eerste Play-Off ronde te winnen. Hiermee plaatste de ploeg zich als eerste voor de Holland Series, die zondagmiddag wordt gespeeld. Sparks Haarlem moet nu in de backdoor Play-Off spelen om te proberen de tweede finalist te worden. In dat duel ontmoet de ploeg de winnaar van de tweede Play-Off ronde tussen Terrasvogels en Tex Town Tigers, die na deze wedstrijd volgde.
Verslag Terrasvogels vs. Tex Town Tigers

De wedstrijd werd gespeeld op het complex van Hoofddorp Pioniers in Hoofddorp, waar ook alle overige Play-Off wedstrijden, plus de Holland Series worden gespeeld.

Als winnaar van de reguliere competitie plaatste Sparks Haarlem zich rechtstreeks voor de finaleronde, het Holland Series Weekend. De drie volgende teams, Olympia Haarlem, Terrasvogels en Tex Town Tigers moesten eerst nog een extra tussenronde spelen in het Play-Off Weekend, dat een week geleden plaatsvond in Almere. Daar eindigden de teams in dezelfde volgorde als in de reguliere competitie. En zo werd Olympia Haarlem de tegenstander van Sparks Haarlem in dit duel.
Verslagen Play-Off Weekend

Verder was er in Hoofddorp vandaag ook de ontknoping van de best-of-five Promotie/Degradatie Play-Off tussen Twins en Alcmaria Victrix. Twins won met 4-0 en keert daardoor volgend seizoen terug in de hoogste afdeling.
Verslag Twins vs. Alcmaria Victrix

(26 september)
Na twee punten te hebben gescoord in de derde inning leek Sparks Haarlem op weg naar de winst en dus plaatsing voor de Holland Series. Echter, Olympia Haarlem had andere plannen, scoorde driemaal in de vijfde en won met 3-2.

Olympia-starter Eva Voortman kreeg drie nullen op rij in de eerste en kreeg een honkslag tegen van Virginie Anneveld in de tweede, maar hield Sparks Haarlem puntloos. In de derde slagbeurt opende de titelverdediger de score. Areke Spel begon met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag van Cindy van der Zanden en scoorde op een driehonkslag van Chantal Versluis. Even later scoorde Versluis het volgende punt op een opofferingsslag van Anne Blaauwgeers.

Kirsten Scheele startte voor Sparks Haarlem en stond drie honkslagen toe, maar liet niet voorbij het tweede honk in de eerste vier innings. In de eerste inning kreeg ze een one-out single tegen van Dinet Oosting, maar volgden twee vangballen. In de tweede inning kreeg Olympia Haarlem twee honkloopsters met twee uit. Rachel van Veen kwam via een fout op het honk en Maranca Ham sloeg een honkslag. Op een bal in de grond verlieten beide loopsters hun honk. Echter, Van Veen kwam in een rundown terecht en werd uitgetikt zodat de inning ten einde kwam.

In de derde inning, met twee uit, sloeg Oosting opnieuw een honkslag, waarna haar temporary runner Eva Voortman het tweede honk stal, maar strandde.

In de eerste helft van de vijfde inning, met een 2-0 achterstand, sloeg Olympia toe met drie punten. Rachel van Veen opende met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag van Maranca Ham. Ze bereikte het derde honk toen een pop-fly van Merel Oosterveld eindigde in een tweehonkslag. Ze popte de bal de lucht in achter het eerst honk bij de foutlijn en die kwam terecht tussen tweede honkvrouw Damishah Charles en rechtsveldster Anne Blaauwgeers. Oosterveld rende door en kreeg een tweehonkslag op haar naam. Volgende slagvrouw Eva Voortman bereikte daarna het honk via een infield-hit en bracht Van Veen binnen. Ze sloeg de bal naar Charles, die nadat ze de bal had verwerkt even leek de bal richting plaat te willen gooien, maar geen actie op het eerste honk had. Met loopsters op het eerste en derde honk paste Sparks Haarlem's Hoofd Coach Peter van Dalen een werpsterswissel toe. Hij bracht de hard gooiende Dagmar Bloeming in om de inning af te sluiten. Nadat Voortman het tweede honk had gestolen kwam de rechtshander op een 2-wijd-2-slag stand op Dinet Oosting, die hierna de volgende worp het rechts-midveld in dreunde voor een 2-run double en Olympia op een 3-2 voorsprong zette. Oosting's temporary runner Stephanie Tofft bereikte nog het derde honk na een wilde worp, maar hierna schakelde Bloeming de volgende twee slagvrouwen met drie slag uit en stond in het restant van de wedstrijd nog slechts één slagvrouw tot de honken toe, maar Sparks Haarlem keek nu tegen een 3-2 achterstand aan.

Olympia Haarlem hield de minimale voorsprong vast, want de verdediding maakte een aantal prima acties. In de 2e5 opende Areke Spel voor Sparks Haarlem met een honkslag, maar daarna op het eerste honk via een pick-off uitgeschakeld. Een tweehonkslag van Chantal Versluis volgde, maar die bleef op het tweede honk achter. In de zesde opende Nathalie Gosewehr met vier wijd, maar daarna sloeg Karin Tuk in een dubbelspel. Vervolgens kreeg Virginie Anneveld vier wijd, maar bleef achter.

In de zevende inning, met één uit, kwam Areke Spel via een stootslag-honkslag op het honk. Pitcher Eva Voortman maakte weliswaar een wijde aangooi richting eerste honk na het fielden van de stootslag, maar het zou sowieso een 'close play' op het eerste honk zijn geweest en dus kreeg Spel een honkslag op haar naam van de Official Scorer. Een vangbal volgde, waarna Voortman de inning en de wedstrijd afsloot met een strikeout.

En daarmee sloot Olympia Haarlem een verrassende overwinning af. In de reguliere competitie, op 11 juli, had Olympia Haarlem al en double-header gewonnen van Sparks Haarlem, waarmee een einde kwam aan hun winning streak van 75 wedstrijden. Nu herhaalde Olympia Haarlem dit en won opnieuw van Sparks Haarlem.O.O. Sparks Haarlem - F.E. Olympia Haarlem 2-3
RHE
FysioExpert Olympia Haarlem0000300-370
Oolders Omaco Sparks Haarlem0020000-251
pitcher Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Eva Voortman, W (1-0)734522
pitchers Olympia Haarleminn.SOBBHRER
Kirsten Scheele, L (0-1)4.12-633
Dagmar Bloeming, BS (1)2.2411--
Box Score
Play-by-Play
Eindstand Competitie
Eindstand PO-plaatsing
Uitslagen
Programma
Rosters
Umpires: HP-Mariana Prins-Atanasova, 1B-Albert Tolen,
3B-Patrick Reus.
Official Scorer-Marco Stoovelaar.
Play-by-Play Scorer-Jeanette van Drunen.
Public Address Announcer-Dieks Bannink.
Speeltijd-1:52 uur.

Game Notes:
Game One best-of-one 1e Play-Off Ronde Golden League (winnaar competitie vs. winnaar Play-Off Weekend).
Olympia Haarlem wint Series met 1-0 en plaatst zich voor de Holland Series.
Sparks Haarlem moet spelen in de 3e Play-Off Ronde (Backdoor).
Wedstrijd gespeeld op het veld van Hoofddorp Pioniers in Hoofddorp.
Weersomstandigheden bij aanvang: Zonnig, halfbewolkt, 15,8° C, noord-noordoostelijke wind 8 kmu, windkracht 1,9 Bft, luchtvochtigheid 63%.
...Chantal Versluis en HP Umpire Mariana Prins-Atanasova...
...begroeten elkaar voor aanvang van de eerste inning...
...3B Virginie Anneveld tikt Rachel van Veen uit in een rundown...
...in de 2e inning; 1B Maxime van Dalen (19) dekt de situatie...
...Loopster Maranca Ham (rechts) nadert 2e honk...
...1B Umpire Albert Tolen kijkt in de actie...

...3B Cindy van der Zanden vangt een foutbal...

...Chantal Versluis slaat een triple in de 3e inning...

...Areke Spel scoort het eerste punt voor Sparks Haarlem...
...op de driehonkslag van Chantal Versluis...

...Midveldster Areke Spel doet een vangpoging op de klap...
...van Rachel van Veen in de 5e inning...

...De door Merel Oosterveld geslagen bal in de 5e valt tussen...
...2B Damishah Charles en RF Anne Blaauwgeers...

...Rachel van Veen scoort het eerste punt voor Olympia Haarlem...
...in de vijfde inning...

...Sparks-starter Kirsten Scheele...


...Areke Spel gaat in de 5e inning uit na een pick-off...
...2B Stephanie Tofft tikt haar uit op het 1e honk...
(© Alle Foto's: Fred Versluis)Bedankt voor het bezoeken van deze site.
Mail suggesties en vragen naar stoov@wxs.nl
Copyright © 1997-2015 Marco Stoovelaar / Grand Slam * Stats & News.